Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :) - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-05, 21:20   #2251
kasandra82
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :)

Witam! dzis nie cytuje bo za duzo dzisiaj napisalyscie
Alguien ja jeszcze nie wiem jaki wozek kupic, a Ty masz juz jakis na oku? Liste rzeczy juz mam, sciagnelam kiedys z internetu, ale i tak pewnie nie bede sie jej doslownie trzymac, tylko tak na oko Bo wiadomo najpotrzebniejsze rzeczy jak lozeczko, wozek, fotelik do samochodu, wanienke trzeba kupic a reszte to jak komu sie podoba i w jakich ilosciach sie ma fundusze. Bo mozna wykupic cala drogerie z kosmetykami dla maluszka, a mozna tylko kilka niezbednych kosmetykow

Ktos pytal o to czy tatus bedzie na porodowce. Moj maz odkad tylko zaczelismy rozmawiac o dzidzi to mowil ze koniecznie chce byc przy porodzie, to jest bardzo wazna i intymna chwila i chce ja dzielic ze mna. Mi to jest bardzo na reke bo nie bede sie tak bala, bo jest roslym mezczyzna 189cm i jak cos powie to napewno lekarze go uslysza a mnie posrod placzu i krzyku mogliby nie uslyszec jakby cos mi sie dzialo

Musze zadzwonic do lekarza i spytac o usg przesiewowe, bo wlasnie zaczelam 11 tydzien i moze warto byloby zrobic. Od kilku dni strasznie marzna mi rece i nogi, maz mnie wygania wieczorem z lozka jak chce sie o niego ogrzac, mowi ze jestem gadem zmiennocieplnym

Co do nacinania krocza to jestem za, chociaz wolalabym cesarke, musze zebrac z Polski potrzebne dokumenty na temat wskazania do operacji, a nie wiem czy polscy lekarze z checia wydadza je mojej siostrze. Tak mialam robiony lasik i zabieg przyklejania siatkowki wiec chyba stamtad musze miec zaswiadczenie?

Kolezanka mi mowila ze teraz sa fajne promocje w Gapie, musze sie jutro wybrac i wyszukac cos dla fasolinki. Nie chce kupowac ubranek uzywanych bo nie wiadomo kto to wczesniej nosil, mam takie obrzydzenie na sama mysl. moze jestem nienormalna ale zaraz wyobrazam sobie ze jakies inne dziecko w nie plulo, kupkalo i sikalo

Na dniach mam przeprowadzke, maz dostal swietna prace w Jersey City i teraz tu bedziemy mieszkac. Mieszkanie jest zaraz przy State Liberty Park, duzo zieleni, fajne trasy spacerowe i widok na Statue Wolnosci Teraz tylko czekam na wiosne zebym mogla rozruszac swoje stare kosci, tak mi tego juz brakuje, bo teraz jak jest tak zimno ze zadna przyjemnosc chodzic na spacery.

Ale sie rozpisalam, milego wieczoru Wam zycze u mnie dopiero trzecia...

kasandra82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 21:35   #2252
Alguien
Zadomowienie

Kasandra to gratulacje za nowa prace meza i przeprowadzke Doskonale Cie rozumiem jesli chodzi o wiosne, zupelnie inaczej sie funkcjonuje wtedy. No ale jeszcze troche musimy poczekac. Kiedys mnie maz zapytal, czy nie chcialabym mieszkac w Californii, bo tam klimat idealny, ale wtedy to juz w ogole bym byla daleko od wszystkich
Teraz jesli chodzi o wozek. Ja bede miala chyba najwiekszy dylemat, czy kupic pram czy zwykly stroller z doczepianym car seat. Jakos nie do konca jestem przekonana do przewozenia dzieci w tym car seat, a gdzie sie rozejrze naokolo, to wiekszosc kobiet wlasnie tak noworodki wozi. Poza tym roznica cenowa jest tez dosc znaczna miedzy tymi typami wozkow. Takze aktualnie jestem w kropce i myslalam, ze zapytam Was dziewczyn z usa, to moze mi powiecie, jakie Wy macie plany.
Nie pomoge Ci z tymi zaswiadczeniami od lekarza, bo nie znam sie za bardzo. Nastawiam sie na naturalny porod, bo duzo szybciej dochodzi sie do siebie po nim.
Z kupnem ubranek czekam do przyszlego tygodnia Oby tylko moj maluszek chcial ujawnic swoja plec
Alguien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 21:36   #2253
idealnecialo
Zadomowienie

Ja dzis znow, 2 jaja na miekko.. teraz mozarella, a za chwile manadarynki? ale z puszki, choc swierze tez mam zaraz sie zobaczy..

Kurcze martwi mnie tak gula w gardle. Na uczulenie leki chyba nie pomogly.. mysle o nospie.. skoro dziala rozkurczowo moze i gardlo "rozkurczy"?
Wogole wspialam w googlach a tam czytam ze to na tle nerwowym, stresowym.. A ja mam stresy! Mąz pojechal, brzuch bolal po nadszarpnięciu, teraz znow ze macica nadal bardzo zgieta, do tego jeszcze stersu doklada gosciu co maluje nam u gory i gladzie kładzie..
Duzo tego..
idealnecialo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 21:42   #2254
farminka
Wtajemniczenie

Jestem i ja Dawno się nie odzywałam,ale dlatego,że tak jak przypuszczałyście jestem zabiegana i studia mnie wykańczają Dzisiaj aż mnie do płaczu doprowadziły.To co tam wyrabiają asystenci i jaki jest wyścig szczurów wśród studentów to jest nie do wyobrażenia i nadaje się na jakiś bulwersujący artykuł do gazety Zaczynam wpadać w depresję przez to... No i z internetem mam problemy,bo mnie co chwilę rozłącza.Na szczęście to ostatni miesiąc umowy i mam nadzieję,że następny będzie działał sprawniej.
Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
jidealnecialo ja mam tak samo z golfami itd. zaraz mi jest ciasno jakas gula w gardle i chce mi sie wymiotowac.
Też to mam.Nawet płaszcz dzisiaj rozpinałam mimo zimna,bo miałam wrażenie,że mnie ta gula udusi Dziwne to.

Hmm i tyle tematów zdążyłyście omówić,że nie wiem co pisać i od czego zacząć...
Co do porodu to może będę miała cesarkę ze względu na wzrok,a jeśli nie to chyba sprowadzę mamę żeby trzymała mnie za rękę,bo TŻ nie bardzo sie pali do tego,a nie chce go przymuszać,bo to jednak traumatyczne przeżycie i nie chce żeby potem nasze życie seksualne zanikło zupełnie,a takie przypadki się zdarzają

Co do wózków to chciałabym z gondolą,pompowanymi skrętnymi kołami i tani- tak do góra 1000zł,a najchętniej mniej. Pieniądze na wyprawkę przeznaczymy te,które uzbieraliśmy z wesela,ale i tak chciałabym oszczędnie robić zakupy.
Łóżeczko ostatnio TŻ upatrzył takie z Klupsia bujane,ale z podstawą,tak że nie tłucze się po podłodze i ma standardowo 3 poziomy wysokości i wyjmowane szczebelki.Kosztowało ok.400zł.Ale na pewno jeszcze będziemy się rozglądać
farminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 22:06   #2255
aniaa22
Zakorzenienie

farminko witaj fajnie ze wreszcie sie odezwalas staraj sie nie przejmowac tak tymi studiami bo to niedobrze dla dzidzi
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 22:17   #2256
farminka
Wtajemniczenie

Właśnie wiem,że niedobrze i przez to się paradoksalnie jeszcze bardziej denerwuję,bo myślę sobie,że są ważniejsze rzeczy w życiu niż oceny z jakiegoś kolokwium i nauka,ale wydaje się,że tylko ja to dostrzegam,zupełnie brak zrozumienia tego w moim otoczeniu i nikt mnie tam nie oszczędza,a to mnie jeszcze bardziej denerwuje
farminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 22:23   #2257
aniaa22
Zakorzenienie

a no widzisz tak to jest. kazdy uwaza ze ciaza to nie choroba i ze trzeba twardym byc. ale nie kazda kobieta tak samo ciaze przechodzi a nie mowie juz o tym ze zadna kobieta w ciazy nie powinna sie stresowac.

uciekam spac. dobranoc

Edytowane przez aniaa22
Czas edycji: 2010-01-05 o 22:36
Stary 2010-01-05, 22:47   #2258
Basia84
Rozeznanie

alquien pytalas o wozek. powiem ci szczerze ze jeszcze ze jeszcze o tym nie myslalam ale mysle ze raczej stroller z nosidelkiem bo wychodzi duzo taniej ale to sie okaze tak na dobre zamierzamy kupowac wszystko jak bedzie wiadomo plec czyli za 6 tygodni narazie tylko pokupowalam drobne ubranka. tez musze zagladnac do gapa slyszalam ze nieraz mozna kupic spioszki nawet za $2??!!

co do porodu to ja zabieram meza ze soba nawet nie widze innej mozliwosci, tylko troszke sie boje zeby nie zemdlal napewno bedzie duzym wsparciem, niewyobrazam sobie bys sama przez pare godzin.
u mnie w szpitalu jak wszystko bedzie dobrze to dziecko bede miala non stop przy sobie, sama w pokoju i moj tz bedzie mogl byc non stop ze mna i dzieckiem tez sie boje naciecia, zreszta wogole panicznie boje sie porodu i zebym nie zaczela gdzies rodzic w sklepie albo nie wiadomo gdzie. ja wole narazie nie myslec bo rozne glupie pomysly przychodza mi do glowy
Basia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 23:11   #2259
kasandra82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Alguien Pokaż wiadomość
Z kupnem ubranek czekam do przyszlego tygodnia Oby tylko moj maluszek chcial ujawnic swoja plec
Zapomnialam ze u Ciebie to juz prawie polowa ciazy, w takim razie trzymam kciuki zeby dzidzius ujawnil plec
Cytat:
Napisane przez Basia84 Pokaż wiadomość
tak na dobre zamierzamy kupowac wszystko jak bedzie wiadomo plec czyli za 6 tygodni narazie tylko pokupowalam drobne ubranka. tez musze zagladnac do gapa slyszalam ze nieraz mozna kupic spioszki nawet za $2??!!
Ja jutro tam ide, dzisiaj patrzylam na internecie i za $2.99 te znalazlam: http://www.gap.com/browse/product.do...d=1&pid=391330, http://www.gap.com/browse/product.do...d=1&pid=662568, a te za $3.99 http://www.gap.com/browse/product.do...d=1&pid=391331, http://www.gap.com/browse/product.do...d=1&pid=682559

kasandra82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 23:23   #2260
wiolek1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bassienkaw Pokaż wiadomość

Pytanie o łóżeczko, my mamy z firmy Arti. W sumie nie wiedziałam, ale teraz zerknęłam na napis na łóżku. Z przewijakiem, płozami do bujania, dwa poziomy materaca itd. KOrzystaliśmy z tego łóżeczka od początku. Łucja nigdy nie spała z nami, zawsze w swoim łóżeczku. Młoda nie miała problemu z nauką wstawania, zresztą ona miała 10 miesięcy jak zaczęła chodzić, więc dość wcześnie. Poza tym przy łóżeczku mieliśmy te rączki do chwytania się. Za łóżeczko daliśmy 2 lata temu 180zł bodajże. Kupowałam przez allegor. I to w sumie na tyle. Jak byś miała jakieś pytania to pisz... ja jestem bardzo zadowolona.
no to mam jeszcze jedno pytanie a raczej prośbe czy mogłabyś jeszcze zerknąć jaki masz model jeśli gdzieś to pisze wogóle ? bo jeżeli ma rączki to na stronie producenta tylko 1 ma rączki to Arti Medium tyle ze znowu nie pisze nic o płozach do bujania a znowy przy innych modelach co mają płozy nie ma tych rączek wiec nie wiem czego maluch by mógł sie chwytać przy wstawaniu ?chyba że jeszcze jakiś inny model masz http://www.arti.pl/lozeczko-arti-medium_prod116.html
mi się podoba Arti Deluxe Plus daje linki może poznasz które masz
http://www.arti.pl/lozeczko-arti-del...s_prod128.html

a właśnie jeszcze pytanie do doświadczonych mamuś korzystałyście z czegoś takiego jak monitor oddechu ? bo ja jakoś panicznie się boje że może się coś dziać a ja mam czasem tak twardy sen że nic nie słysze ;/ ( tzn miałam przed ciążą teraz najmniejszy szelest mnie wybudza)

ciuszki gapa cudowne i super ceny szkoda że u nas niedostępne

Edytowane przez wiolek1
Czas edycji: 2010-01-05 o 23:27
wiolek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 23:41   #2261
idealnecialo
Zadomowienie

Moj nie chce być przy drugim porodzie. Powiedzial mi dopiero niedawno ze "za duzo widział". Ale nie chcial powiedziec co konkretnie widzial i dlaczego nie chce.
No i tak za granica, kto wie czy bedzie w Pl w okresie porodu?
Wiec chyba wyjdzie na to ze zabiore siostre.. Tylko.. zastanawiam sie czy isc z nia na szkole rodzenia :/. Glupio bedzie, wszystkie z mezami a ja siostrą:/. Co nie pomysla ze lezby .
Chciaz my czasem po sklepach chodzimy trzymajac sie za rece czy obejmujac, czy nawet ja jej reke trzymam z tylu w kieszeni. Z wygody. Ale dodatkowo mamy ubaw.. bo duzo ludzi to zauwaza.. Laski dziwnie sie patrza a faceci usmiechaja caly nasz swiat heh.

No i jeszcze u nas w szpitalu jest zakaz odwiedzin z powodu "grypy" nie wiem ktorej ale chyba swinskiej. Dodatkowo tez zakaz porodow rodzinnych :/ mam nadzieje ze do mojego porodu wycofaja ten zakaz. Bo inaczej ja tam nie przezyje sama!!!!!!!!

Ide nynać. Pozdrawiam! .. sama siedze i siedze a powinnam wypoczywac i lezec na brzuchu... :/

Ide z nadzieja ze ta gula zniknie.. Wzielam nospe.. i jakby troche lepiej...

Papa
idealnecialo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 00:10   #2262
Basia84
Rozeznanie

kasandra82 wow rzeczywiscie takie tanie bede sie musiala przejsc. fajnie ze sa tez neutralne kolory
alquien zazdroszcze ci ze juz bedziesz znala plec. ja mam nastepna wizyte 20 to bedzie 16 tydzien ale lekarka powiedziala ze plec sprawdzaja miedzy 18-20 tygodniem bede musiala cos przekombinowac zeby nie umawiac sie za miesiac tylko za dwa tygodnie moze sie uda. daj znac co tam w brzuszku masz
Basia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 00:41   #2263
Alguien
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasandra82 Pokaż wiadomość
Zapomnialam ze u Ciebie to juz prawie polowa ciazy, w takim razie trzymam kciuki zeby dzidzius ujawnil plec
Cytat:
Napisane przez Basia84 Pokaż wiadomość
alquien zazdroszcze ci ze juz bedziesz znala plec. ja mam nastepna wizyte 20 to bedzie 16 tydzien ale lekarka powiedziala ze plec sprawdzaja miedzy 18-20 tygodniem bede musiala cos przekombinowac zeby nie umawiac sie za miesiac tylko za dwa tygodnie moze sie uda. daj znac co tam w brzuszku masz
Dzieki dziewczyny Pochwale sie na pewno, jesli tylko dzidzius nam sie ujawni. Bylabym bardzo rozczarowana, gdyby sie nie udalo, gdyz nastepne standardowe usg to nawet nie wiem kiedy, ale pewnie pod koniec ciazy. Ja juz ledwo wtrzymuje z niecierpliwosci, a poza tym zakupy bym chciala zaczac, zeby tez rozlozyc koszty na kilka miesiecy. Teraz to anatomiczne usg i bede miala druga czesc badan genetycznych, wiec powiedza mi juz w pelni, jak tam wszystko wyglada.
Alguien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 07:59   #2264
eleonoremio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez idealnecialo Pokaż wiadomość
gratuluje i dziekuje!
No i ja po usg. Wszystko OK! dzidzi nic sie nie stało. Nie mam zadnego krwiaka w srodku(jak pow ginek). Serducho mocno i szybko waliło.
Dzis jeszcze usg dopochwowe..
Kruszyna ma 67mm rosnie rosnie . Termin porodu na ok 11 lipca
Luteine mam dalej brac i nadal jak najczesniej lezec na brzuch (a przyznam ze niewiele leze Macica nadal bardzo zgieta.. Pytal mnie czy w pierwszej tez tak mialam dlugo.. i z tego co pamietam to na poczatku 4 mies juz podobno bylo ok... Ehhhh martwie sie tym

Moge brac czasem nospe albo paracetamol.

Wogole musialam niedawno wziac wapno, potem wzielam claritine i jeszcze psikłam wziewne.. Bo czuje taka góle w gardle.. tu gdzie jablko adama (my tez je mamy? tez sie tak nazywa?) . Wogole to od jakiegos czasu nie ejstem w stanie chodzic w golfach, szalikach, nawet chustkach, nawet kołdry nie moge przytulic do szyi, bo sie jakby "dusze" tzn czuje jakby ktos mocno mi tam naciskal i wtedy jakby na wymioty mi szlo.. A teraz bez niczego na szyi i nie umialam tego zniesc.. przerazilam sie... co znow sie dzieje? uczuleniowe czy co?
super że wszystko ok, ja tez miałam tyłozgięcie macicy , długo w tamtej ciąży, teraz chyba tez mam nie? bo to sie chyba nie "naprawia" przy pierwszym badaniu gin nic mi nie powiedziała o tym tyłozgięciu zobaczymy 15 stego, sama sie zapytam, ale krzyż mnie tak boli , nie raz tak złapie że ruszyc się nie można.
Sebastian 2007
Sara 2010
Sylwia 2017

Kruszynka[*]29.11.20127 tyg.
Maleństwo[*]18.12.201310tyg.
eleonoremio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 09:13   #2265
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Fatalnie się czuję i zastanawiam się, czy nie iść jutro do lekarza, bo nie jestem w stanie pracować jak ciągle mi niedobrze Jak myślicie iść? Jeśli tak, to mogę do ogólnego?

Druga sprawa: bierze któraś z was jakieś witaminy? Zastanawiam się nad Prenatalem Complex, bo zawiera imbir i wit. B6, które niby zmniejszają mdłości.
mi lekarz kazal koniecznie brac witaminy i folik - wybralam prenatal, mdlosci mam faktycznie ale nie az takie ze nie moge funkcjonowac
ola_k11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 09:29   #2266
aniaa22
Zakorzenienie

ale wam zazdroszcze dziewczyny ze mozecie kupowac ciuszki w gapie i innych dobrych sklepach. a za 3$ to juz wogole, w pl za tyle to mozna zwykle body bezfirmowe kupic a u was porzadne a na allegro to body widzialam za chyba 50 czy 60 zl

Edytowane przez aniaa22
Czas edycji: 2010-01-06 o 09:30
Stary 2010-01-06, 09:37   #2267
lazurowa
Wtajemniczenie

GG do lazurowa

Witajcie kochane.
Byłam wczoraj na wizycie u ginka.
Wszystko w porządku. Fasolka urosła. Widziałam serduszko, które bardzo szybciutko biło. Według USG to 8 tc

Jeśli chodzi o poród to jeszcze nie wiem czy będę mogła rodzić siłami natury. Mam dość duże problemy z kręgosłupem w odcinku lędźwiowym i krzyżowym, a to właśnie te odcinki są najbardziej obciążone podczas porodu. Na następną wizytę mam przynieść ginkowi całą dokumentację dotyczącą tych moich problemów.
Poza tym mam też wadę wzroku..

Co do wózków i łóżeczek... Nie myślę jeszcze o tym. Myślę, że po 12 tygodniu już będę myślała i oglądała. Trzeba przecież jakoś rozsądnie rozłożyć wydatki. Tym bardziej, że jestem zmuszona w dużym stopniu korzystać z pieniędzy rodziców.

Aha... zapomniałabym... Dostałam skierowanie na badania. Spróbuję na część wziąć skierowanie od lekarza rodzinnego. Następna wizyta za 3 tygodnie. Mój ginekolog powiedział, że dopiero wtedy założymy kartę ciąży. Jak to u Was wyglądało z kartą ciąży? Kiedy wasi lekarze ją zakładali?
lazurowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 09:39   #2268
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
tak naprawde to nie znalazlam na necie jeszcze zadnego lekarza ktory ma same pozytywne opinie.
ja też nie...
wczoraj bylam u gina i wypisal mi karte ciąży zbadal, wzial badanie na cytologie i pogratulowal oficjalnie ciąży
na kolejne usg ide w ostatnim tyg. stycznia a do lekarza znow na poczatku lutego.
aaa i termin porodu wyznaczyl mi na 8.08.2010
ola_k11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 09:42   #2269
eleonoremio
Rozeznanie

Cytat:
ale wam zazdroszcze dziewczyny ze mozecie kupowac ciuszki w gapie i innych dobrych sklepach. a za 3$ to juz wogole, w pl za tyle to mozna zwykle body bezfirmowe kupic a u was porzadne a na allegro to body widzialam za chyba 50 czy 60 zl
Masz racje, w polsce przesada z cenami dla dzieci, fajne i dobrej jakosci są body i inne takie dla malutkich w tesco, sa takie fajne 7dmio paki już nie pamietam ceny ale około 35 zl. W biedronce też nieraz rzucą fajne małe ciuszki tez dobrej jakości.
Tak w sklepach to drożej o wiele a jakość ta sama a nawet nie raz gorsza. A w galeriach w tych sklepach firmowych ceny że szkoda gadać, za wyjątkiem c&a

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Cytat:
Napisane przez ola_k11 Pokaż wiadomość
ja też nie...
wczoraj bylam u gina i wypisal mi karte ciąży zbadal, wzial badanie na cytologie i pogratulowal oficjalnie ciąży
na kolejne usg ide w ostatnim tyg. stycznia a do lekarza znow na poczatku lutego.
aaa i termin porodu wyznaczyl mi na 8.08.2010
No to już można głośno pogratulować to mamy terminy koło siebie ja mam 26 lipiec do tyg po
Sebastian 2007
Sara 2010
Sylwia 2017

Edytowane przez eleonoremio
Czas edycji: 2010-01-06 o 09:41
Stary 2010-01-06, 09:47   #2270
pszczolka87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ola_k11 Pokaż wiadomość
mi lekarz kazal koniecznie brac witaminy i folik - wybralam prenatal, mdlosci mam faktycznie ale nie az takie ze nie moge funkcjonowac
a mi ta durna lekarka nic na temat witamin nie powiedziala ale jutro idę na szczęście do innej więc trzymajcie kciuki żeby nie byo tak okropnie jak ostatnio W ogóle chyba nie opowiadałam Wam tej wizyty u niej... to wam w skrócie napiszę
Weszłam do gabinetu i na samym wstępnie dostałam opr. za buty na 5-cm obcasie które miałam na sobie (zaznaczam że był to 7 tydzień) Usłyszalam " co pani ma na sobie, teraz to nie stroić się tylko żeby wygodnie było!! " Po pierwsze tego obcasa w ogóle nie było widać bo był taki mały a po drugie narazie czuję się tak dobrze, brzucha nie mam że na szpilach normalnie mogłabym chodzić
Następnie zapytała się mnie czy biorę kwas foliowy-powiedziałm jej że nie (kilka dni wcześniejdowiedziałam się dopiero że w ciąży jestem) to znowu usłyszałam wrzask " jak to pani nie bierze?! kwas foliowy bierze się już na 3 miesiące przed ciążą itd itp." Tak jakbym 3 miesiące przed ciążą wiedziała że za 3 miesiące będę w ciąży, ale dobra
Potem robiła mi cytologię i była tak niedelikatna że mnie to strasznie bolało i powiedziałam jej że mnie to boli to usłyszałam znowu wrzask " sama pani sobie robi tak że panią boli. rozluźnić się trzeba! " Nie wiem jak miałabym się rozluźnić jak ktoś stoi nade mną i się drze.
Potem pomilczała trochę, coś tam sobie pobazgroliła, wręczyła mi jakąś karteczkę i na koniec powiedziała mi tylko że usg ma mi obowiązek zrobić w 13 tyg więc teraz jej się nie chce i jak chcę sobie zrobić to mam iść prywatnie hehe.(oczywiście poszłam prywatnie tego samego dnia i usłyszałam już małe serdusio)
Generalnie po wyjściu z gabinetu nie wiedziałam nawet czy ejstem w ciąży, ale spojrzałam na karteczkę którą mi wręczyła no i tam było napisane 7 tydzień i skierowanie na badania
Fajnie nie? Któraś z Was może też taką traumę przeżyła??

Edytowane przez pszczolka87
Czas edycji: 2010-01-06 o 10:40
pszczolka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 09:54   #2271
eleonoremio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lazurowa Pokaż wiadomość
Witajcie kochane.
Byłam wczoraj na wizycie u ginka.
Wszystko w porządku. Fasolka urosła. Widziałam serduszko, które bardzo szybciutko biło. Według USG to 8 tc

Jeśli chodzi o poród to jeszcze nie wiem czy będę mogła rodzić siłami natury. Mam dość duże problemy z kręgosłupem w odcinku lędźwiowym i krzyżowym, a to właśnie te odcinki są najbardziej obciążone podczas porodu. Na następną wizytę mam przynieść ginkowi całą dokumentację dotyczącą tych moich problemów.
Poza tym mam też wadę wzroku..

Co do wózków i łóżeczek... Nie myślę jeszcze o tym. Myślę, że po 12 tygodniu już będę myślała i oglądała. Trzeba przecież jakoś rozsądnie rozłożyć wydatki. Tym bardziej, że jestem zmuszona w dużym stopniu korzystać z pieniędzy rodziców.

Aha... zapomniałabym... Dostałam skierowanie na badania. Spróbuję na część wziąć skierowanie od lekarza rodzinnego. Następna wizyta za 3 tygodnie. Mój ginekolog powiedział, że dopiero wtedy założymy kartę ciąży. Jak to u Was wyglądało z kartą ciąży? Kiedy wasi lekarze ją zakładali?
Ja byłam na pierwszej wizycie 1 grudnia wg Om był to 6 tc, na usg wyszedł 4 bo jeszcze za mały był pęcherzyk żeby zaczęło usg mierzyć wiek ciąży, dopiero 15 grudnia kiedy już było widać serduszko i 10 mm fasolki założyła mi gin kartę. Wg usg był to 7 tyg a wg Om 8. Ale i tak jakoś dziwnie mi wpisała te pola jak by pierwszą wizytę przepisała do tej drugiej. I dalej wpisała 6 tyg. Teraz wizytę mam 15 stycznia.
Sebastian 2007
Sara 2010
Sylwia 2017

Stary 2010-01-06, 10:09   #2272
aniaa22
Zakorzenienie

ja karte ciazy mialam zalozona w 11 tc, a moja pierwsza wizyta w 5 tc tez skonczyla sie tak ze nie wiedzialam czy w ciazy jestem. facet mnie zbadal malo delikatnie, usg nie zrobil i powiedzial ze jest za wczesnie zeby ciaze potwierdzic
Stary 2010-01-06, 10:51   #2273
pszczolka87
Zadomowienie

wiecie może w którym tygodniu robi się już usg przez brzuszek?
Stary 2010-01-06, 10:56   #2274
aniaa22
Zakorzenienie

ja mialam w 11 ale dlatego ze na dopochwowym nie bylo nic widac tak malenstwo sie wiercilo
Stary 2010-01-06, 11:14   #2275
bunia1234
Raczkowanie

Witam dziewczyny piszecie o kartach ciąz kiedy lekarze zakładaja.
Ja jako po przejsciach krwawienia w 4tc od (@) dostałam dufaston i zazywam do dnia dziszejszego, trzepie troszke po kieszeni.... Pod koniec 5tc miałam robione usg i 3 dni później w połowie 6tc gin założył mi karte ciąży, to było juz miesiąc temu. Widać zakładanie kart to indywidualne widzimisie lekarzy.

Dziewczyny napiszcie mi czy wam tez jest zimno, mnie dosłownie trzesie z zimna rece i stopy dosłownie mi zamarzaja w domu a co dopiero dzieje sie na polu. szoooook. Oby jak najszybciej przszła wiosna .... życze milego dnia
bunia1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 11:20   #2276
lazurowa
Wtajemniczenie

GG do lazurowa

Mi też jest ciągle zimno. Ale wydaje mi się, że jest to spowodowane lekkim podwyższeniem temperatury ciała kobiety, która jest w ciąży. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi, bo jestem ledwo żywa, ciśnienie spada...
lazurowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 11:26   #2277
entertete
Rozeznanie

Cytat:
Następna wizyta za 3 tygodnie. Mój ginekolog powiedział, że dopiero wtedy założymy kartę ciąży. Jak to u Was wyglądało z kartą ciąży? Kiedy wasi lekarze ją zakładali?
U mnie tak wyszło, że ponieważ chodziłam do jednego lekarza, ale w dwóch gabinetach, 2 pierwsze wizyty w 1, kolejna i w czwartek w innym (lepszy sprzęt) to nie mam jeszcze karty, bo mieliśmy założyć z położną w tym pierwszym gabinecie. Już chyba o to zapytam, bo to 14 tydzień.

pszczolka87
masz rację, że idziesz do innej lekarki, bo to jakaś gburka, co pracuje z ludźmi za karę.

U mnie była śmieszna 1 wizyta, przyszłam i mówię, że nie mam okresu i 2 testy pozytywne, zaczął się mały wywiad
i jedno z pierwszych pytań "to pani pierwsza ciąża?", a ja na to "ale ja nie wiem jeszcze czy to ciąża", a lekarz zaczął się śmiać.

Edytowane przez entertete
Czas edycji: 2010-01-06 o 11:28
entertete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 11:28   #2278
bajka1807
Zakorzenienie

mi gin zalozyl karte w 7 tc, na trzeciej wizycie heh no ale ja chodze do lekarza co trzy tygodnie przez to ze biore duphaston. na szczescie przepisal mi niby dwa ostatnie opakowania no ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.

pszczolka ja ci mowie, idz do łokociejewskiego, facet jest super, jestem z niego bardzoooo zadowolona wczoraj na wizycie byl ze mna moj tż to sie naogladal dzidziusia na usg z kazdej mozliwej strony

mi tez jest zimnooo, jak sobie pomysle o tym ze mam isc do pracy to od razu dostaje dreszczy. ostatnimi czasy to ja siedze tam w kurtce, szaliku i rekawiczkach :/
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 11:35   #2279
pszczolka87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
mi gin zalozyl karte w 7 tc, na trzeciej wizycie heh no ale ja chodze do lekarza co trzy tygodnie przez to ze biore duphaston. na szczescie przepisal mi niby dwa ostatnie opakowania no ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.

pszczolka ja ci mowie, idz do łokociejewskiego, facet jest super, jestem z niego bardzoooo zadowolona wczoraj na wizycie byl ze mna moj tż to sie naogladal dzidziusia na usg z kazdej mozliwej strony

mi tez jest zimnooo, jak sobie pomysle o tym ze mam isc do pracy to od razu dostaje dreszczy. ostatnimi czasy to ja siedze tam w kurtce, szaliku i rekawiczkach :/
A gdzie on przyjmuje? i to prywatny gabinet czy normalny publiczny?? Ja teraz mam zamiar iść do ginekolog do której chodziłam wcześniej tak o normalnie do przychodni na łokietka, tam jest niepubliczna przychodnia ale mają tam jakąś umowę z nfz i ja normalnie w ramach ubezpieczenia mojego do niej chodzę. Ma fajny nowiutki gabinet z całym sprzętem no i jest sympatyczna bardzo. prowadziła dwie ciąże mojej koleżanki no i ona ją sobie chwaliła. A wcześniej posłuchałam się opinii ciotki mojego męża która jest lekarzem więc myślałam że będzie najbardziej kompetentna, ale się troszkę pomyliłam hehe
Stary 2010-01-06, 11:44   #2280
bajka1807
Zakorzenienie

na łokietka raz wparowalam bo szukalam zwyklego internisty hehe :P zreszta pracuje obok, w pasazu a-z :P

on przyjmuje na wyzwolenia i na rydla na prawobrzezu. przyjmuje prywatnie ale bierze 80 zl. bynajmniej ode mnie no i w to wchodzi normalne badanie i usg. na wyzwolenia bylam tylko raz, ale jakis tam remont maja i byl maly bajzel zreszta usg ma na rydla. poczytaj sobie o nim na znany lekarz. ma same pozytywne opinie. ja go z cala pewnoscia goraco polecam 18 stycznia ide na przesiewowe ale do jakiegos innego goscia co niby jest extra w usg, czajkowski sie chyba nazywa. ale to ponoc milczek hehe
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości