|
|
#301 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
|
|
|
#302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, Wiadomo teraz to takie gadanie, jak wprowadzą licencjat to wtedy przekonamy się na jakich zasadach... W sumie technik farmaceutyczny jest jako zawód uznawany tylko w Holandii i Irlandii podobno...
Edytowane przez martynusia222 Czas edycji: 2010-01-05 o 19:13 |
|
|
|
|
#303 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oczywiscie nie wszystkim , bo to zalezy od czlowieka jaki kto jest Tak jak jest Technik dentystyczny na UM moja kuzynka to studjuje , i tj licencjat, a przeciez nigdy nie bedzie jak Dentystysta prawda. Ma jakis zakres swych obowiazkow .
|
|
|
|
|
#304 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
(nie wiedziec czemu) Przeciez odwalamy z nich wiekszosc roboty. Zreszta ja bym powiedziala, ze mamy prawie taki sam zakres pracy. Stoimy na okienku, do receptury tez sie zdarzy pojsc... Znam nawet techniczke, ktora opiekuje sie sejfem i ona a nie mgr odpowiada za stan lekow z wykazu A i N.Mam do Was takie pytanko. Jak odbieracie nazywanie siebie "farmaceutkami"? ![]() Czy taki tytul przysluguje jedynie mgr czy my rowniez mozemy sie swobodnie nim poslugiwac? Nie chodzi mi o przywlaszczanie sobie tego tytulu i wywyzszanie sie do rangi mgr... wiadomo ze technik to technik... ale czy mozemy sie tak nazywac? Jak uwazacie?
![]() Edytowane przez meggara Czas edycji: 2010-01-06 o 12:04 |
|
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że spokojnie możemy się tak nazywać
Farmacja to farmacja, wiadomo, że nie ma co porównywać 5,5 letnich studiów do 2 letniej szkoły, ale ja nie czuje się przez to gorsza, a jak mgr -owi zależy na zaznaczeniu swojego tytułu to zawsze może mówić o sobie mgr farmacji a nie farmaceuta
|
|
#306 |
|
Zakorzenienie
|
Farmaceutka zawsze to krócej brzmi niż technik farmaceutyczny
|
|
|
|
#307 |
|
Rozeznanie
|
A ja mysle , ze technik nie jest niczym gorszy od mgr, technik ma do odbycia 2 letni staz to tak jakby uczyl sie 4 lata
Ale mniejsza o to roznie to bywa Mysle , ze fajnie jest jak pacjent sie zwraca do Ciebie Farmaceuta , bo to dla nich zadna roznica licza na fachowa pomoc i tyle Mozna mowic potocznie aptekarz, aptekarka A to kiedy mgr poniza technika to zalezy wylacznie od czlowieka po rostu zostal tak wychowany i tyle, a nie ktorzy ludzie przyapdkiem sie znalezli na studiach , a nie maja o tym pojecia, ale dzieki szczesciu jakos to koncza tak jest ze wszystkimi kierunkami. Ja jestem akurat takim czlowiekiem , ze taraktuje wszystkich na rowni , nie po zadnym papierku.
|
|
|
|
#308 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#309 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#310 |
|
Wtajemniczenie
|
prawnie podobno jest tak, ze mgr odpowiada za technika. I Edytka dobrze pisze, ze mgr jest od tego, aby takich sytuacji nie bylo. Ma miec nad nim opieke i zatwierdzac jego poczynania. Jesli z pomylki technika pacjent ucierpi lub cos innego sie stanie, prawnie przed prokuratura odpowiada mgr.
Po prawdzie napewno technik rowniez zostalby pociagniety do odpowiedzialnosci, przynajmniej karnej od szefostwa (wyrzucenie z pracy). Gdybym ja popelnika oczywisty, karygodny blad, nie chcialabym aby za mnie ktos inny oberwal. Trzeba ponosic konsekwencje swoich czynow
![]() Edytowane przez meggara Czas edycji: 2010-01-06 o 20:28 |
|
|
|
#311 |
|
Rozeznanie
|
A dla mnie najwieksza glupota jest to , ze jak lekarz sie pomyli to ten blad musi wychwycic technik albo mgr , tj chore czy ja sie pomylilam nie? Tylko lekarz to niech kazdy potrafi odpowiedziec za swoj blad , co za polskie prawo jest glupie!!!!!!!!! wstyd i hanba!!!!!
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#312 |
|
Wtajemniczenie
|
Rowniez mnie to oburza...
Nikt nie jest nieomylny, czasami rzeczywiscie lekarz sie machnie nieswiadomie w dawce czy opakowaniu... jednak w tym przypadku o ktorym wspominamy zawinil lekarz swoimi bazgrołami a nie pomylka.
|
|
#313 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ale przecież technicy niektórzy uważają, że robią to samo co magister, to niech sami kontrolują wszystko co robią inni w aptece i odpowiadają za to ?
|
|
|
|
|
#314 |
|
Zakorzenienie
|
U nas w szkole mówili nam, że mają zrobić licencjat z farmacji(...) jak wprowadzą licencjat to wtedy przekonamy się na jakich zasadach.
o licencjacie gadają od 10 lat. i na gadaniu się pewnie skończy.zważywszy, na np. takie wypowiedzi z ministerstwa zdrowia: http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/7D4C21C6 nie jest dobrze, że obecnie kształcenie dalsze technika po studium w praktyce ogranicza się głównie do szkoleń z kosmetyków. Jesli z pomylki technika pacjent ucierpi lub cos innego sie stanie, prawnie przed prokuratura odpowiada mgr. błędnym uproszczeniem jest odpowiedzialnośc magistra ze zmiany za błędy technika nie-stażysty-> jeśli technik (po stażu) popełni błąd, to sam za niego odpowiada. chyba, że masz na myśli odpowiedzialnośc kierownika za wszystkich pracowników- tech i mgr. Czy taki tytul przysluguje jedynie mgr czy my rowniez mozemy sie swobodnie nim poslugiwac? Nie chodzi mi o przywlaszczanie sobie tego tytulu i wywyzszanie sie do rangi mgr... wiadomo ze technik to technik... ale czy mozemy sie tak nazywac? pojęcie "farmaceuta" jest zdefiniowane w ustawie o izbach aptekarskich i jest zarezerwowane dla mgr. farm. osobiście jednak nie widzę problemu w potocznym używaniu tego określenia ogólnie do np."pracowników aptek". A ja mysle , ze technik nie jest niczym gorszy od mgr, technik ma do odbycia 2 letni staz to tak jakby uczyl sie 4 lata nie odważyłabym sie porównywać znajomości np. farmakologii magistrów z technikami. przywoływana zwykle w tym miejscu przewaga techników w TPL-u/recepturze nic nie zmienia. owszem, w codziennej, "zwykłej" pracy "szary pacjent" nie zauważy zapewne różnicy między technikiem a magistrem, ale porównywanie dwuletniej, czasem zaocznej szkoły policealnej nie wymagającej nawet posiadania matury z trudnymi i długimi studiami jest śmieszne i niebezpiecznie aroganckie. Edytowane przez Justy Czas edycji: 2010-01-09 o 21:10 |
|
|
|
#315 |
|
Zakorzenienie
|
Czytając nawet ten wątek da się zauważyć,że dla magistrów technicy to same zło
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#316 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jakby mieli zrobic liecencjata to juz by dawno to wprowadzili, ale widac nikomu na tym nie zalezy
|
|
|
|
|
#317 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#319 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Takze wiec cos o tym Niektore kierunki sa stworzone po to , bo ludzie na to ida, a Uczelnie kase bija takze na tym to polega , no coz tylko pieniadz w tym kraju rzadzi. Bardzo lubie ogladac sprawe dla reportera na tvp 1 w czwartki i tam babeczka pokazuje rozne tragedie i wlasnie w ostatniim odcinku bylo to pokazane jak pieniazki swoje robia Eh zal---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Cytat:
Edytowane przez edytka8787 Czas edycji: 2010-01-09 o 12:09 |
||
|
|
|
#320 |
|
Raczkowanie
|
jesli chodzi o farmacje to sama swego czasu myslalam o tym kierunku.na pewno jest on przyszlosciowy-apteki powstaja jak grzyby po deszczu.nie wiem jak jest w innych miastach ale u mnie w "porannym"zwykle jest co najmniej kilka ogloszen w tym zawodzie.
|
|
|
|
#321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na szczeście nie jest to (Pharmaceutical assistant/ Pharmacy technician) zawód na wymarciu i jest obecny w wielu krajach, w tym w co najmniej 12 państwach unijnych. (oczywiście zakres obowiązków, uprawnień oraz tryb kształcenia różni się) np. we Francji, Holandii, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Finlandii, Grecji, Islandii, Norwegii, Portugalii, Szwecji, Belgii, Danii, Austrii, Kanadzie, USA , Czechach, Węgrzech, Iraku, Estonii, Kenii, Singapurze, Tailandii, Bułgarii, Litwie, Malcie, Słowenii...... tu są zebrane dane, jak zostać tech.farm. w niektórych z tych państw: http://www.fip.org/files/fip/HR/fina...pendix%207.PDF Edytowane przez Justy Czas edycji: 2010-01-09 o 21:24 |
|
|
|
|
#322 |
|
Zadomowienie
|
A ja mam takie pytanie jak to jest z tą pracą w hurtowniach? Są jakieś realne szanse? Czy aby znaleźć tam zatrudnienie też trzeba ukończyć dwuletni staż?
|
|
|
|
#323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wszystkich także stać na takie 5 letnie studia. Dlatego ludzie często decydują się na szkoły policealne
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#324 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To wszystko zalezy od ludzi Osobiscie znam kilku mgr , a takze mam kolezanke na Farmacji i jakos sie z tym bardzo nie afiszuje![]() ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
Moj wykladowca pracuje w takim przedsiebiorstwie i wymysil pare leków.
Edytowane przez edytka8787 Czas edycji: 2010-01-10 o 10:09 |
||
|
|
|
#325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w hurtowniach farmaceutycznych pracuje mnóstwo osób, które nie mają nic wspólnego z farmacją (co bywa irytujące, gdy aptekarz zamawiający leki usiłuje sie dogadać z osobą nie mającą bladego pojęcia o lekach). właściwie tylko kierownik hurtowni farmaceutycznej musi spełniać dość wyśrubowane wymagania wg. prawa farmaceutycznego. inni pracownicy hurtowni farmaceutycznych to marketingowcy, handlowcy itp. tak samo, żeby zostać przedstawicielem firmy farmaceutycznej (tzw.REP), też co raz rzadziej trzeba mieć pojęcie o lekach, a bardziej o handlu (i pomyśleć, że przed laty to był zawód zarezerwowany dla lekarzy...) czyli staż, ani nawet wykształcenie kierunkowe nie jest niezbędne, żeby pracować w hurtowni farmaceutycznej. |
|
|
|
|
#326 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#327 |
|
Zakorzenienie
|
moooniaaaa jak zaliczenie z Tplu? ja miałam je dopiero dziś, bo zostało przełożone
i dostałam 5 , pewnie dlatego, że dostałam do zrobienia spirytus salicylowy hihi, co do trudnych nie należy... Ciesze się, że nie dostałam syropu prawoślazowego i płukanki Parny, bo byłoby gorzej...
|
|
#328 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Marta gratulacje
Edytowane przez edytka8787 Czas edycji: 2010-01-12 o 14:36 Powód: pomylilam imiona:) |
|
|
|
|
#329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale u mnie były za to trzy oceny.Do piątku mamy mieć wystawione oceny,więc dużo latania, poprawiania, czekania na wpisy. A od nauki głowa mi pęka,już chyba nie przyswajam Byle do końca tygodnia.Dziewczyny, jak jest u Was z ocenami z ćwiczeń i wykładów,np.:z tpl-u, farmakognozji, analizy leków? U mnie n-ele od wykładów mają to w tyłku i nie biorą pod uwagę ocen z ćwiczeń. W indeksie też ich nie będzie. Więc na dobrą sprawę można by było i same jedynki mieć bo nikogo te ćwiczenia nie obchodzą
|
|
|
|
|
#330 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja jestem taka zakrecona, ze hej U nas nie ma ocen z cw tylko zaliczenie musi byc, to chyba jak u Was , u nas tez oceny do 15 maja byc wystawione beznadzieja , ja myslalam , ze do lutegojest semestr i nagle musze sie poprawic i teraz sie ucze, co za malpy sa w szkole dopiero sie dowiedzialam o tym w pt
Edytowane przez edytka8787 Czas edycji: 2010-01-12 o 14:41 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:29.

I do końca nei wiem co z maturą, czy biorą oni pod uwagę maturę z chemii, jezeli mam ją zamiar pisac, czy kompletnie ich nie obchodzi ? Kryterium przyjmowania : oceny, rozmowa kwalifikacyjna. CZy o czym sie wspomniałam?

, Wiadomo teraz to takie gadanie, jak wprowadzą licencjat to wtedy przekonamy się na jakich zasadach...
Oczywiscie nie wszystkim , bo to zalezy od czlowieka jaki kto jest