![]() |
#91 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Konserwatyzm w Polsce
Igusia92 - wydaje mi się, że chciałaś dobrze, ale Ci kompletnie nie wyszło...
W pierwszym momencie pomyślałam, że jesteś new-moherem (młodą, etyczną konserwą w pozytywnym sensie), ale jak doszłam do ograniczonego myślenia abstrakcyjnego kobiet (nawet nie wiesz, jak wiele zdolnych fizyczek poznałam na studiach i nie należały wcale do mniejszości) i mniejszego sprawdzania się ich w pracy (pracuję od paru dobrych lat i nie zauważyłam sugerowanej przez Ciebie naturalnej ułomności kobiet), to wyszłam z błędu. Przytoczony przez Ciebie artykuł pani Magdaleny Ż. jest żenujący i piszę to jako umysł ścisły, absolwentka uniwersyteckiej biologii, która o biologicznych różnicach między płciami i wpływie na nie uwarunkowań społeczno-kulturowych wie zdecydowanie więcej niż Ty. Nie będę wnikać, co mi się w nim nie podobało, bo wiele rozsądnych argumentów już padło w tym wątku i nie będę powtarzać się za innymi. Zgodzę się z tym, że strasznie denerwujące jest zrzucanie wszystkich problemów w kraju na katolików, choć żarliwie wierząca nie jestem. Głównie takie wypowiedzi mają miejsce na forach internetowych, gdzie ludzie są anonimowi i mogą mieszać spokojnie z błotem "katoli", nie podając żadnych konkretnych argumentów. Przecież ogromna część Polaków, którzy mają za sobą kilka sakramentów, z religią nie ma nic wspólnego. Pozdrawiam i żegnam.
![]() |
![]() |
#92 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Edytowane przez bura kocurka Czas edycji: 2010-01-07 o 19:27 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
może zacznę od tego, że mam 16 lat, czyli chyba niewiele więcej niż autorka tematu, który, nota bene, zdenerwował mnie nieziemsko, rozbawił, a zarazem pozwolił odzyskać wiarę w kobiety; mam na myśli większość odpowiedzi. hm, może to dziwne, ale nie czuję się ograniczona. naprawdę.
i, co jest jeszcze dziwniejsze, uważam się za feministkę. taak, to straszne słowo... i pragnę uświadomić, że nie wyglądam jak mężczyzna, jestem zadbana, nie 'tępię' facetów, nie jestem lesbijką etc. i mam 16 lat, owszem. a ten artykuł, nawet nie wiem jak to można skomentować... ![]() pozdrawiam te mądre, świadome kobiety. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Wyprowadzę Cię z blędu niemasz więcej - mam 18
i wg. niektórych Pan wypowiadających się tu jesteś dzieciakiem i chyba istnieje jakaś granica wiekowa powyżej której można prowadzić dyskusje. powiem tylko że proponuje paniom założyć osobny temat w którym będziecie mnie obrażać do woli ![]() bardzo cieszę się z tego ogromnego zainteresowania jakie skupiła moja osoba (mimo że moją intencją było przeprowadzenie ciekawej dyskusji) POZDRAWIAM WAS postępowe otwarte nowoczesne kobiety życzę dużo szczęścia a ja znikam jako głupia małolata która odważyła się mieć inne, niemodne, staroświecki, zacofane własne zdanie. ...
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Igusiu nie płacz, też jestem jeszcze w szkole średniej i póki co w tym wątku nikt nie powiedział "rapifen ty gówniaro co ty wiesz o życiu, nie odzywaj się, kobiety na prawdę są ograniczone i mają zmywać gary"
to nie wiek, to PODEJŚCIE... A ale zgadzam się że w dyskusji chwytanie się wieku jest żenujące. Ale dziewczyny po prostu "wzięły poprawkę" na ciebie
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-01-07 o 20:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Igusia nie odpowiedziałaś mi na jedno pytanie. A mianowicie: CZY TY UWAŻASZ, ŻE KOBIETY NIE MIAŁY WPŁYWU NA ROZWÓJ ŚWIATA? Proszę o prostą konkretną odpowiedź.
To nie jest atak na Ciebie, tylko proste pytanie. Tak samo prostym pytaniem jest: CZY WEDŁUG CIEBIE KOBIETA NIE POWINNA PRACOWAĆ, TYLKO ZAJMOWAĆ SIĘ WYCHOWYWANIEM DZIECI? Być może to nie jest na temat, ale bardzo jestem ciekawa czy istnieje kobieta, która na te dwa pytania odpowie TAK. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A dziekowac i wzajemnie. Dzien mily byl, ale i meczacy bardzo. Moze to niskie cisnienie? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. pytanie. Nigdzie tak nie napisałam oczywiście że miały chociażby przez wpływ na mężczyzn, ale oczywiście nie tylko wiadomo że było sporo wybitnych jednostek. I strasznie czepiacie się tego ,,ograniczenia" a to faktycznie złe sformułowanie chodzi mi o to że uogólniając ciężko jest stworzyć kobietą coś nowego (myślenie abstrakcyjne) po prostu za to faceci są gorsi od kobiet pod wieloma innymi względami. Argumenty że znacie wiele kobiet fizyków, itp. o umysłach ścisłych - ok nie mogę zaprzeczyć, się samo to że kobieta zajmuję się taką dziedziną - trudno zaprzeczyć składnia do zwracania na takie jednostki większej uwagi. To tak jak widząc faceta przedszkolanka (hmm dziwnie to brzmi ![]() A jednak co jak co ale mało który facet może zastąpić czujne oko kobiety która jednak ma coś takiego jak instynkt macierzyński. Inny przykład stwierdzając FAKT że osoby rasy negroidalnej które mają gorsze wyniki w testach inteligencji, za to z reguły szybciej biegają oskarżyć mnie o rasizm i ta to że uważam że są oni głupsi... 2. jestem za całkowitą wolnością niech kobieta robi sobie co chce ale niech nie będzie to sztucznie regulowane niech ma okazje sama się sprawdzić, z faktycznie równymi szansami, bez ułatwień. I tak uważam że kobieta lepsza jest w wychowaniu dzieci niż w pracy (uogólnienie!!! proszę nie brać tego personalnie!!!) generalnie jesteśmy daleko za czasami życia w jaskiniach ale uwarunkować wynikających z biologi nie unikniemy...
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Dobra, ja uciekam z tego wątku i zakładam nowy temat pt. ekonomia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
akurat przedszkolanka to praca ale bardzo specyficzna bliska wychowaniu i opiece nad dziećmi. Źle wo sformułowała są przecież zawody które wykonują głównie kobiety i są w tym dobre. Właśnie takie w których cenione są cechy typowe dla kobiet.
![]() |
#102 | ||||||
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Cytat:
Marguerite Coppin, Marie de France, Elizabeth Bishop, Al-Khansa.... Wisława Szymborska.... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Abigail Adams , Saint Clare of Assisi.....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
i to są właśnie wyjątki potwierdzające regułę.
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() |
![]() |
#105 |
|
.... ale, że jaką regułę??? Mam wypisać ponad 200 nazwisk kompozytorek? To one są jakimś wyjątkiem?
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Ty nie napisałaś, wprost że kobiety nie przyczyniły się do rozwoju świata, ale dokładnie takie zdanie było w artukule przez Ciebie cytowanym. Skoro coś cytujesz i traktujesz ten cytat jako argument to chyba znaczy, że się z tym cytatem zgadzasz?
Nadal nie rozumiem na jakiej podstawie twierdzisz, że kobieta jest lepsza w wychowywaniu dzieci niż w pracy (to są dokładnie Twoje słowa). Uważasz tak tylko dlatego, że kobieta jest biologicznie przygotowana do rodzenia dzieci? A co z tzw.wyrodnymi matkami, to też tylko wyjatek od reguły? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Emily Dickinson, Virginia Wolf, Sylvia Plath, czy chociazby Halina Poswiatowska.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() znasz samotnych ojców ?ich dzieci przezywają i ba wychodza na ludzi. Cytat:
jeżżu co takiego zrobili ci rodzice ,ze masz tak ograniczone poglady ? Cytat:
ograniczenia nie mieszcza sie w macicy czy jadrach ale głowach. ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Cytat:
kobieta moze wykonywac kazdy zawód ,no oprócz modelki penisa -dla wtajemniczonych bedzie to jasne ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
|
Cytat:
No tak, dokładnie... i kolejne kilkaset nazwisk kobiet....trudno wybrać reprezentatywne 3 nazwiska.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Szanowna autorko, nie wiem, co Ci zaszkodziło, że nagle uważasz, że wszystkie feministki są za parytetami. Ale musiało zaszkodzić, i to potężnie. Ja co prawda nie uważam siebie za feministkę, raczej za egoistkę, zaskoczę Cię, mam nawet dość konserwatywne poglądy na niektóre sprawy, ale nigdy nie życzyłabym sobie być wsadzana do jednego worka z kimś o Twoich poglądach...
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Kopernik tez byla kobieta
![]() Ta licytacja jest bez sensu nie sadzicie dziewczeta? Trza sie pogodzic z ta wlasna wyjatkowoscia i tyla ![]() Mam tylko cicha nadzieje, ze od mojej orientacji w terenie nie urosnie mi cosik w majtkach, ani biust nie opadnie ![]() Milej nocy i grzeczne badzcie, co by watku nie zamknieto do czasu jak wroce. ![]() Edytowane przez Rena Czas edycji: 2010-01-07 o 21:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Wtajemniczenie
|
no moim zdaniem Dostojewski i Goethe są wyjątkami potwierdzającymi regułę, bo faceci pisać nie umieją
![]()
![]() |
#114 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Rena - uściśnijmy swoje penisy jako wyjątki od paru reguł ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Od czasu badań rekrutów w czasie I wojny światowej, badania stale pokazują, że rasa biała osiąga wyniki średnio o 15 punktów wyższe niż rasa czarna. Różnica ta utrzymuje się pomimo obserwowanego stopniowego wzrostu inteligencji i konieczności ponownego skalowania testów. Jednocześnie nowsze badania pokazują, że przedstawiciele rasy żółtej średnio mają przewagę 6 punktów nad rasą białą[1].
Jeden z najsłynniejszych genetyków świata, odkrywca struktury DNA James Watson oznajmił, że czarni są mniej inteligentni od białych. 14 października 2007 The Sunday Times opublikował wywiad z Watsonem, w którym wyraził on wątpliwości, co do rozwoju Afryki stwierdzając, że polityka społeczna w tej kwestii opiera się na przekonaniu, iż przedstawiciele rasy czarnej dorównują inteligencją przedstawicielom rasy białej. Tymczasem badania pokazują, że jest inaczej[2][3]. wystarczy Wikipedia (ale czytałam o tym wcześniej na innych portalach) pisząc o wyjątkach w skali świata oczywiście może być ich kilkaset ale to nadal pozostają wyjątki... rozumiem potrzebę pochwalenia się znajomością nazwisk...
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
no tak wikipedia jako guru w sprawach ograniczeń umysłowych uzależnionych od koloru skóry
\m/
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Rasa a inteligencja
Genetyka i antropologia dostarczają ostatnio danych coraz bardziej irytujących zwolenników poprawności. Cztery lata temu ukazała się ciekawa praca Arthur R. Jensen i J. Philippe Rushton pt "THIRTY YEARS OF RESEARCH ON RACE DIFFERENCES IN COGNITIVE ABILITY" Autorzy podają wiele powodów dla których hipoteza o przynajmniej częściowo dziedzicznej (genetycznej) naturze różnic miedzy rasami wyjaśnia rzeczywistość lepiej niż teoria ze różnice takie są jedynie produktem środowiska (kultury,wychowania, historii) Niektóre z tych argumentów: 1. Różnice w IQ są potwierdzane przez kolejne testy na całym świecie. Azjaci (Azja wschodnia) maja IQ około 106, biali około 100, czarni w USA (przynajmniej 20% domieszka białych genów) 85 a w Afryce 70. Różnice ujawniają się już w wieku 3 lat gdy ciężko o wpływ systemu edukacyjnego. 2. Inteligencja jest skorelowana z rozmiarem mózgu który z kolei jest w dużym stopniu dziedziczny. Rozmiar mózgu jest największy u Azjatów, potem u białych a najmniejszy u czarnych. (Inne badanie ujawnia dwa geny wpływające na rozmiar i prace mózgu. Młodszy z genów ma zaledwie 5800 lat mniej więcej tyle co początki cywilizacji i ... jest prawie nieobecny w czarnych populacjach Afryki) 3. Badania nad dziećmi zaadaptowanymi do rodzin o innej rasie (eliminacja czynnika środowiskowego) potwierdzają, że różnice w IQ utrzymują się w podobnym porządku jak wymieniony wyżej.(dziecko z Azji w białej rodzinie ma IQ wyższe niż średnia dla białych, pół-czarne niższe a takie z dwoma rodzicami biologicznymi czarnymi najniższe). 4. Dzieci czarne o jaśniejszym kolorze skóry (większy udział genetyczny białych przodków) mają wyższe IQ od swych ciemniejszych kolegów. Podobnie tzw 'kolorowi' tj mieszana rasowo populacja w Afryce Południowej wykazują IQ pośrednie między populacjami białych i czarnych. 5. IQ wykazuje regresję do różnych (odmiennych) rasowych średnich. Mechanizm regresji do średniej odnosi się nie tylko do IQ ale np do wzrostu: dziecko rodziców o wzroście powyżej średniej będzie niższe dążąc do średniej w populacji, rodziców niskich wyższe również zbliżając się do średniej. Białe dzieci wykazują regresje do IQ 100, czarne w USA do IQ 85. Nie da się tego wyjaśnić wpływem środowiska. Jak mówią autorzy akceptujemy, że niektóre rodziny czy jednostki są bardziej dziedzicznie obdarzone w talenty niż inne i tak samo powinniśmy zaakceptować że całe grupy mogą być bardziej lub mniej obdarzone. Na koniec dlaczego IQ jest ważne. Jak stwierdzają autorzy IQ bardzo dobrze przewiduje zachowania takie jak nieukończenie szkoły, bezrobocie, rozwód w ciągu pięciu pierwszych lat małżeństwa, posiadanie dzieci poza małżeńskich, ubóstwo, pozostawanie na zasiłku czy pobyt w zakładzie karnym. Jednostki powinny być traktowane tak samo bez względu na rasę, na podstawie własnych osiągnięcie, zasług czy przewin. Ale w życiu społecznym należny te olbrzymie różnice IQ uwzględniać. Imigracja do Polski 1 miliona czarnych z Afryki o IQ 70 oznacza że osób o IQ poniżej 70 ( a więc praktycznie bez szans na poradzenie sobie ze współczesną szkolą czy pracą) będzie w Polsce nagle dwa razy więcej. Tak jak i negatywnych zjawisk które się z tym wiążą (przemoc, ubóstwo, rozbite rodziny). Jeśli w Afryce Południowej rząd organizuje akcje masowego zastępow http://niepoprawnosci.blogspot.com/2...eligencja.html
![]() |
#118 |
Nie depcze krokusów
|
A Murzynki to dopiero mają przewalone... Biegać po pustyni za wodą, a nie bawić się w myślicielki przy tak naturalnie ograniczonych umysłach...
![]()
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
jestem przekonana że badania robili twórcy Wikipedii
![]() ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- Bardzo błyskotliwa odpowiedź na moje argumenty naprawdę, zauważenie różnic tak bardzo boli? Nikogo nie obrażam to FAKTY.
![]() |
#120 |
Nie depcze krokusów
|
A teraz napisz, co mają przytoczone przez Ciebie cytaty do tematu wątku, bo już się trochę pogubiłam...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:01.