|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Myślenie, śnienie w obcym języku
......................... ......
Edytowane przez sheerine Czas edycji: 2006-04-18 o 13:18 |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Myślenie, śnienie w obcym języku
oczywiscie ze mozna myslec w innym jezyku. moja siostra mieszka we Francji i mysli juz glownie po francusku, nawet jak do Polski przyjezdza
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
kiedy bylam w liverpoolu przytrafila mi sie rozmowa z kolega angilkiem. rozmawialismy nt znajomosci jezykow obcych, twierdzil ze calkiem dobrze sobie radze z angielskim, zapytal czy mam sny w tym jezyku, ja sie tylko niezle usmialam z tego, ale po kilku dniach obudzilam sie i ze zdziwieniem stwierdzilam, ze caly moj sen byl "po angielsku". auto sugestia? nie wiem, a moze to byla kwestia tego ze przez jakis czas obracalam sie tylko wsrod ludzi ktorzy mowia po angielsku ? w liverpoolu nie bylam dlugo tylko ok 2 tyg ale moze to wystarczylo?
teraz znow snie po polsku
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie również sie zdarza mysleć w innym jezyku niż polski, jednak bardzo rzadko. Naszym naturalnym odruchem jest to, że myslimy w naszym ojczystym jezyku. Ja sie kiedyś na tym złapałam, że rozmwiajac tylko w języku obcym, równoczesnie myslałam po polsku. To tłumaczyła nam kiedys na zajeciach pani dr z tłumaczeń, iż jest to zupełnie naturalne że np przt tłumaczeniach symultaniczntch myslimy w jezyku ojczystym, pomimo tego że mówimy w jezyku obcym.
Może i jest to "naturalna koleją rzeczy gdy dobrze włada się jakimś językiem obcym" jednak jest to mało spotykane.
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Mi też się kiedyś śniło coś w obcym języku, to chyba była lekcja angielskiego.
Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt iż nigdy nie byłam dobra z tego przedmiotu, we snie wszytko rozumiałam ale gdy się obudziłam nie byłam w stanie powtórzyć ani słowa, ani stwierdzić że były one poprawnie zbudowane.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Ja bardzo często śnię po angielsku,ale sa to wyjątkową męczące sny
Angielski znam dosyć dobrze ale i tak musze się mocno wytęrzac żeby swobodni rozmawiac z kims w snie po angielsku więc budze się jeszcze bardziej zmęczona niz przed spaniem
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Nie trzeba studiować obcej filologii albo siedzieć za granicą długo, żeby myśleć w innym języku - ja jestem tego przykładem. Wyjechałam kilka lat temu do Luxembourga. Byłam tam jedyną osobą znającą polski język, więc nie miałam wyjścia - dostosowałam się i mówiłam po niemiecku. Po 3 tygodniach już myślałam po niemiecku. Łapałam się na tym, że myślę po niemiecku, jak mi zabrakło jakiegoś słowa
Fajne to było. ![]() Hehe a co do snów, to bynajmniej u mnie jest tak, że nie muszę znać języka, żeby mi się sniło że w nim mówię. :P Eh fantazja, fantazja Bo to takie sexy jest kiedy facet do Ciebie mówi i szepta w obcym języku w "tych" intymnych chwilach Lubię takie sny. Mój TŻ po włosku nie umie, a czasem do mnie po włosku w snach zasuwa.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:25.