Mamusie MARCOWO-KWIETNIOWE 2010 r. CZ II - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-11, 14:38   #2671
Łaciata
Raczkowanie

Dot.: Mamusie MARCOWO-KWIETNIOWE 2010 r. CZ II

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
czuję się jak kaleka...i wszystko mi z rąk leci, nigdy nic w życiu nie stłukłam i nie upuściłam...aż do teraz...wiecznie mi coś wypadnie, nawet tonik mi z ręki wyleciał rano...

Ja też wiecznie w coś wchodzę, przewracam, nie mieszczę się w drzwiach, tłukę wszystko rozgarnięta jestem jak kupa liści na wiosnę. TŻ już się załamuje. W dodatku nie pamiętam, gdzie co kładę.
Z dzisiejszych 3,5 godz. aktywności:
1. Wylałam wodę z kubka na stopy (na szczęście chłodna)
2. Wstawiłam mleko do podgrzania do kawusi, po chwili coś śmierdzi - okazało się, że pusty garnek gotowałam
3. Właśnie zalałam herbatę surową zimną wodą, którą chwilę wcześniej wlałam do czajnika.
Stary 2010-01-11, 14:56   #2672
ilkia24
Raczkowanie

Cześć dziewczyny.
Dzisiaj byłam na wizycie u lekarza, niestety pan doktor mnie nie pocieszył, zmierzył mi szyjkę i mam 25mm w 30 tyg. c. , podobno to nie za wiele na szczęście zamknięta. Nie polozyl mnie na razie w szpialu, powiedzial ze powinna wytrzymać ale trzeba ja kontrolowac i mam przyjsc za 2 tyg. na badanie i usg (chociaż dzidzię zobaczę), jakby twu twu się skróciła bardziej to czeka mnie szpital Przepisał mi jakiś lek cordafen (nie wiem co to jest) ale mam straszne wypieki po nim, i mi gorąco, lekarz mnie uprzedził ze moge miec takie objawy, jeju mam nadzieje ze mi nic po tym nie bedzie bo tak sie czuje jakbym zaraz miała mdleć
A jeszcze do tego, pojechałam do internisty zeby podpil mi karte ciazy, ten mnie zbadał i stwierdził ze mi serce za szybko bije, i dał mi skierowanie na badania tarczycy bez sensu ech oczywiście ksiazeczki mi nie podbil dopiero po badaniach.

Dziewczyny znacie moze ten lek cordafen brała go któras, ja mam go brac 3 razy na dzien po jednej tabletce ale nie za bardzo sie po nim czuje a dopiero jedna tabletke wziełam. A i ta szyjka 25mm to rzeczywiście tak mało?

Hehe niestety szkola rodzenia i jakiekolwiek ćwiczenia w moim przypadku nie wskazane
Stary 2010-01-11, 15:03   #2673
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Napisane przez ilkia24 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
Dzisiaj byłam na wizycie u lekarza, niestety pan doktor mnie nie pocieszył, zmierzył mi szyjkę i mam 25mm w 30 tyg. c. , podobno to nie za wiele na szczęście zamknięta. Nie polozyl mnie na razie w szpialu, powiedzial ze powinna wytrzymać ale trzeba ja kontrolowac i mam przyjsc za 2 tyg. na badanie i usg (chociaż dzidzię zobaczę), jakby twu twu się skróciła bardziej to czeka mnie szpital Przepisał mi jakiś lek cordafen (nie wiem co to jest) ale mam straszne wypieki po nim, i mi gorąco, lekarz mnie uprzedził ze moge miec takie objawy, jeju mam nadzieje ze mi nic po tym nie bedzie bo tak sie czuje jakbym zaraz miała mdleć
A jeszcze do tego, pojechałam do internisty zeby podpil mi karte ciazy, ten mnie zbadał i stwierdził ze mi serce za szybko bije, i dał mi skierowanie na badania tarczycy bez sensu ech oczywiście ksiazeczki mi nie podbil dopiero po badaniach.

Dziewczyny znacie moze ten lek cordafen brała go któras, ja mam go brac 3 razy na dzien po jednej tabletce ale nie za bardzo sie po nim czuje a dopiero jedna tabletke wziełam. A i ta szyjka 25mm to rzeczywiście tak mało?

Hehe niestety szkola rodzenia i jakiekolwiek ćwiczenia w moim przypadku nie wskazane
witam w gronie problemowych szyjek nic się nie martw ja mam to samo plus napietą macicę i twardy brzuch ja mam 3 razy dziennie fenoterol, ten twój lek podejrzewam jest na takiej samej bazie jak mój...ja mam dodatkowo isoptin brać pół godz. przed fenoterolem, bo po nim strasznie serce wali i u Ciebie ten lek ma najwidoczniej identyczne działanie i skutki nie martw się, na szyjkę najlepiej jest leżeć i nic nie robić-ja po szpitalu i ostatniej wizycie staram się stosować (kontrola w piątek i też się okaże czy zostaję w domu, czy szpital czy pessar). Ja nie wiem ile mam dokładnie, ale po szpitalu mi się wydłużyła a ile ma to nie mam pojęcia...po prostu wskakuj do łóżka i nic nie rób.

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 15:14   #2674
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Liste zrobilam, jesli cos pominelam albo jest cos zbędne to proszę o rade. Dodam, że nie mamy nic oprucz ciuszkow. A wozek i wyro( w sensie samo drewniane lozeczko w marcu)
Takze prosze o pomoc w razie czegoPdpieralam sie tym co wymienialyscie)
-Butelki( myślałam kupic 3 na poczatek, dwie male i srednia?)- dr Browns
-Smoczek
-Pieluszki tetrowe 10/15 sztuk
-Pieluszki flanelowe 5szt.
-Nożyczki do paznokietków
-Pampers nawborn
-Chusteczki nawilżane Pampers
- Ręcznik z kapturem( 1 juz mamy, wiec beda 2)
-Spirytus
-Oliwka-Bambino
-Szczoteczka do włosków z miekkim włosiem
-termometr kąpielowy
-termometr
-wanienka
-proszek Lovela
-waciki
- gaziki do pępuszka
-mydełko
-puder
-pościel
-materac (kokos gryka)
-ceratki ( ile?)
-pokrowiec na przewijak
-przewijak
-frida do noska
-przescieradelko z gumką 2 szt? czy wiecej?
-rożek
-II koce
-sol fizjologiczna
-karuzela
-paczka mleka modyfikowanego
-bephanten
-mały sudocrem
-balsam
-krem do pupy
- krem do buźki na każdą pogode
-oilatum
-waciki do buźki

Dla mnie:
-Podklady poporodowe
-II koszule do szpitala( zastanawiam sie jakie)
-wkladki laktacyjne
-staniki do karmienia (2)
-jednorazowe podklady do szpitala
- zastanawiam sie nad majtkami jednorazowymi(jakie?)
- laktator
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 15:14   #2675
mloda1989
Zakorzenienie

z tego co mi powtarzal moj gin do prawidlowa dlugosc szyjki to do 2-3 cm zeby normalnie donosic ciaze...ja mam 3cm i powiedzial ze wszytko ok....dlatego troszke sie zdziwilam ale bym moze lekarz chce dzialac zapobiegawczo lub odprocz tego sa jeszcze jakies inne objawy...
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 15:16   #2676
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Cytat:
Cześć dziewczyny.

Ilkia moja szyjka w skończonym 25tc miała niecałe 20mm ... to dopiero masakra Dlatego od razu założył mi pessar - myślę że też dlatego że wiedział że leżenie w moim przypadku graniczy z cudem Mi wtedy powiedział że gdyby to był 35tc to rewelacja a że aż 10 mniej to trzeba działać. Lek mam tylko raz w tygodniu dopochwowo Pimafucin plus nospa na twardniejący i "stawiający się" brzuch. Niestety nie ma dnia żebym nie miała skurczy i myślę że pessar świetnie spełnia swą funkcję, zwłaszcza że ciężko jest mi przerzucić się na nic nie robienie (wiem lanie się należy, ale ja nie mogę )
A na SR pochodzę, bo jest darmowa i nauczę się relaksować i oddychać chociaż, no i posłucham o pielęgnacji

Wtedy gin mi mówił że na tamten okres idealna to 3,5cm, więc 3 to też super, a co tu mówić o niecałych 2 ...

Edytowane przez Gmyrelka
Czas edycji: 2010-01-11 o 15:18
Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 15:21   #2677
ilkia24
Raczkowanie

Cytat:
witam w gronie problemowych szyjek nic się nie martw ja mam to samo plus napietą macicę i twardy brzuch ja mam 3 razy dziennie fenoterol, ten twój lek podejrzewam jest na takiej samej bazie jak mój...ja mam dodatkowo isoptin brać pół godz. przed fenoterolem, bo po nim strasznie serce wali i u Ciebie ten lek ma najwidoczniej identyczne działanie i skutki nie martw się, na szyjkę najlepiej jest leżeć i nic nie robić-ja po szpitalu i ostatniej wizycie staram się stosować (kontrola w piątek i też się okaże czy zostaję w domu, czy szpital czy pessar). Ja nie wiem ile mam dokładnie, ale po szpitalu mi się wydłużyła a ile ma to nie mam pojęcia...po prostu wskakuj do łóżka i nic nie rób.
Dzięki za pocieszenie ten twardy brzuch to i ja mam, kazal mi brac jeszcze aspargin i furagin bo czesto sikam a to chyba cos z pecherzem ech
Stary 2010-01-11, 15:23   #2678
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Cytat:
Dzięki za pocieszenie ten twardy brzuch to i ja mam, kazal mi brac jeszcze aspargin i furagin bo czesto sikam a to chyba cos z pecherzem ech
A jak wyniki ogólnego badania moczu i posiewu??

Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 15:30   #2679
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
ja też często sikam, czasem bardzo mi się chce a tu tylko kilka kropel ale wyniki mam super i nie mam żadnego pieczenia, czy bólu przy sikaniu i powiedział, że to normalne. A Twoje wyniki??

Stary 2010-01-11, 15:48   #2680
ilkia24
Raczkowanie

Ostatnie wyniki mam dobre tylko, ze byly robione z miesiac temu teraz dostalam skierowanie na nastepne badania ale to chyba tylko na badanie ogolne moczu. własnie z tym skikaniem to tez tak mam ze co chwile mi sie chce i poleci pare kropel, ale czasmi troche mnie boli jak sikam.

A teraz dostalam skierowanie na takie badania
1. morfoligia (wiadomo)
2. mocz (wiadomo)
ale te 3 pozostale to nie wim co to jest moze mi ktoras z was wyjasni...
3. ASPAT
4. ALAT
5. HBS
Stary 2010-01-11, 16:08   #2681
Baobabek
Zakorzenienie

HBS to miałam w 12 tg ciąży robione, ale nie pamiętam co to było, wiem, że wynik był ok i się nie martwiłam.
Mój tż wrócił z pracy i kupił mi po drodze prezent - Lecha bezalkoholowego - pijemy??

Stary 2010-01-11, 16:10   #2682
Łaciata
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
-Pampers nawborn - na wszelki wypadek kup jeszcze 1 opakowanie newborn, tylko innej firmy np. Huggies lub Babydream Rossmanna, u mnie po testach prawie całe opakowanie Pampers poszło do kosza
-Chusteczki nawilżane Pampers - jw
- Ręcznik z kapturem( 1 juz mamy, wiec beda 2) - możesz równie dobrze duży ręcznik kąpielowy dla dorosłych - główkę też zawiniesz, a kapturek w niektórych modelach jest tak uszyty, że zsuwa się uparcie dziecku na oczka
-Oliwka-Bambino - u mnie się przydała, ale dla mnie Z oliwek szukaj takich na naturalnych olejkach
-mydełko - jak dziecko będzie miało suchą skórę, to niestety płyn do kąpieli, np. Oilatum lub dużo tańszy a jakościowo porównywalny Linomag, po tych specyfikach nie musisz już oliwkować
-puder - to cholerstwo gromadzi się w fałdkach i dodatkowo wysusza skórę, także do przetestowania, czy u Ciebie się sprawdzi
-ceratki ( ile?) - niewygodne potwornie, suwają się, utrudniają oddychanie skóry - ja polecam podkłady albo Seni albo Babydream (te mają fajniejsze rozmiary)
-pokrowiec na przewijak - tu też polecam podkłady - milutkie dla skóry, a w razie awarii błyskawicznie wchłaniają wszelkie płyny, podkład też jest idealny na wizytach, podczas spacerów itp.
-balsam - dla noworodków często nieprzydatny, a w przypadku problemów skórnych i tak będziesz musiała szukać jakiegoś specjalnego
-krem do pupy - najlepiej z cynkiem

Dla mnie:
-II koszule do szpitala( zastanawiam sie jakie) - zwykłe bawełniane, rozpinane z przodu - najlepiej takie no-name, aby nie było szkoda wyrzucić
-jednorazowe podklady do szpitala - u Ciebie szpital wymaga, żeby samemu przynieść???
- zastanawiam sie nad majtkami jednorazowymi(jakie?) - albo bawełniaki z targu takie po 2-3 zł albo siateczkowe. Te typowe jednorazówki to koszmar - nie przepuszczają powietrza, podrażniają, drapią. Raczej dość wysokie na wypadek cc.
Generalnie odradza się kosmetyki JJ, jako najczęściej uczulające. U mnie po analizach składu i testach na dziecku najlepiej sprawdziły się jedne z najprostszych i najbardziej naturalnych - Rossmannowe Babydream, najfajniejsze są sensitive.

U mnie z kolei gin twierdzi, że książkowa długość szyjki to 4 cm, zaczyna interweniować, jeśli jest poniżej 3cm.
Stary 2010-01-11, 16:37   #2683
P0P70
Zakorzenienie

Ja czytam te wasze wyprawki to wydaje mi sie ze coc malo zaplacilyscie. My tylko na:
- sterylizator TT
- laktator elektryczny medela
- podgrzewacz TT
- kosz na pieluchy TT
Wydalismy prawie 1000 PLN. Co prawda zakupy byly robione w Wawie w "swiat dziecka".
Na wozek planujemy wydac okolo 2 tys. Do tego jeszcze dojdzie kolyska okolo 500 zl. Kosmetykow i pieluch I innych drobiazgow nie licze.
Ale i tak najwiekszy wydatek dla nas to zmiana mojego samochodu na wiekszy.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 16:43   #2684
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
.
3. ASPAT
4. ALAT
5. HBS
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...nie_35945.html
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 17:37   #2685
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość

Dziękuję Aniu za linki Kurcze jakie one drogie ...
lepiej miec drogi a potem go sprzedac ładnie schodza na allegro ja tak aventa opchnełam spokojnie sie sprzedał

Cytat:
Liste zrobilam, jesli cos pominelam albo jest cos zbędne to proszę o rade. Dodam, że nie mamy nic oprucz ciuszkow. A wozek i wyro( w sensie samo drewniane lozeczko w marcu)
Takze prosze o pomoc w razie czegoPdpieralam sie tym co wymienialyscie)
-Butelki( myślałam kupic 3 na poczatek, dwie male i srednia?)- dr Browns
-Smoczek
-Pieluszki tetrowe 10/15 sztuk
-Pieluszki flanelowe 5szt.
-Nożyczki do paznokietków
-Pampers nawborn i huuginsy
-Chusteczki nawilżane Pampers
- Ręcznik z kapturem( 1 juz mamy, wiec beda 2)
-Spirytus
-Oliwka-Bambino- dla mnie najgorsza oliwka ale co kto lubi lepi się strasznie
-Szczoteczka do włosków z miekkim włosiem
-termometr kąpielowy
-termometr
-wanienka
-proszek Lovela i jakiś płyn do płukania
-waciki
- gaziki do pępuszka
-mydełko- ja wolałam żel do mycia ale co kto lubi i olilatu lub inne cudo apteczne
-puder- nie używałam nigdy produkt dla mnie zbędny
-pościel
-materac (kokos gryka)
-ceratki ( ile?)- nie używałam
-pokrowiec na przewijak
-przewijak
-frida do noska
-przescieradelko z gumką 2 szt? czy wiecej?- styknie
-rożek- mi się nie przydał
-II koce
-sol fizjologiczna
-karuzela
-paczka mleka modyfikowanego
-bephanten
-mały sudocrem
-balsam
-krem do pupy- nivea sos dobry albo penaten w puszcze
- krem do buźki na każdą pogode
-oilatum
-waciki do buźki
- woda morska np. stermimar o tym zapomniałam

Dla mnie:
-Podklady poporodowe
-II koszule do szpitala( zastanawiam sie jakie) zwykłe żeby miały rozpięcie do karmienia na bazarkach mozna nabyć
-wkladki laktacyjne
-staniki do karmienia (2)
-jednorazowe podklady do szpitala
- zastanawiam sie nad majtkami jednorazowymi(jakie?)- nie wiem bo kupiłam jakies beznadziejne i je wywaliłam he he
- laktator
Cytat:
HBS to miałam w 12 tg ciąży robione, ale nie pamiętam co to było, wiem, że wynik był ok i się nie martwiłam.
Mój tż wrócił z pracy i kupił mi po drodze prezent - Lecha bezalkoholowego - pijemy??
Ja mam dwa - pijemy

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Ja czytam te wasze wyprawki to wydaje mi sie ze coc malo zaplacilyscie. My tylko na:
- sterylizator TT
- podgrzewacz TT
- kosz na pieluchy TT
Wydalismy prawie 1000 PLN. Co prawda zakupy byly robione w Wawie w "swiat dziecka".
Na wozek planujemy wydac okolo 2 tys. Do tego jeszcze dojdzie kolyska okolo 500 zl. Kosmetykow i pieluch I innych drobiazgow nie licze.
Kochana droższego sklepu w wawie to już chyba nie ma Ja czasem coś kupie bo kolezanka ma tam karte rabatową ale i tak drogo wychodzi No ale wy musieliście na szybko
A powiedz jak z mleczkiem ruszyło sie cosik ?

Ide się z małym pobawić bo nie daje pisać
Stary 2010-01-11, 17:41   #2686
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
dziewczyny a co sadzicie o wozkach impast?? podobno dobra polska firma...znajomi ktorzy "rodza" w podobnym do nas terminie wlasnie taki zakupili ale czas oczekiwania 6tyg i obcykac go sobie jeszcze nie moglam... http://www.allegro.pl/item868280047_..._warszawa.html
chodzi o ten model...uzywanie juz kolo 1000zl....
mloda znam te wózeczki,nawet mam wlasnie fotelik Implastu,one sa dosc wąskie szczegolnie gondola i fotelik,mojej znajomej synus juz w 2 m-cu sie nie miescil w tym foteliku dlatego go mamy wyglada jak nowy,ale ogolnie sa bardzo ładne i calkiem nieźle sie prowadzą,tylko ze małe i przez to chba mniej komfortowe dla dziecka.

Cytat:
Ostatnie wyniki mam dobre tylko, ze byly robione z miesiac temu teraz dostalam skierowanie na nastepne badania ale to chyba tylko na badanie ogolne moczu. własnie z tym skikaniem to tez tak mam ze co chwile mi sie chce i poleci pare kropel, ale czasmi troche mnie boli jak sikam.

A teraz dostalam skierowanie na takie badania
1. morfoligia (wiadomo)
2. mocz (wiadomo)
ale te 3 pozostale to nie wim co to jest moze mi ktoras z was wyjasni...
3. ASPAT
4. ALAT
5. HBS
HBS to jest napewno przeciw żółtaczce a reszta nie wiem niestety

Dziewczyny fajne te wasze wypraweczki ja tez juz sporo rzeczy zakupilam ale jeszcze duzo brakuje,wlasnie dzisiaj bylam w rossmanie i chyba tam pojde po wszystkie kosmetyki.Laktator dostalam elektryczny od kolezanki-no wlasnie,czy laktator to sie zabiera juz do szpitala??A duzo ciuszkow bierzecie dla dziecka do szpitala?

Baobabek to mozemy sobie ręce podac,bo jatez wszystko tłucze i rozlewam,czuje sie jak łąmaga

Dziewczyny z twardymi brzuszkami-leżec prosze i odpoczywac bo lanie bedzie!

Drcron czy u tego sprzedawcy co podalas linka kupowolas moze te okrycia http://www.allegro.pl/item875611726_...apturkiem.html czy to sa takie ręczniki?

Edytowane przez tylkooliwka
Czas edycji: 2010-01-11 o 17:56
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 17:56   #2687
Izumi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LovelyGirl Pokaż wiadomość

A odnośnie zakupów - kupujecie laktator? I jaki lepszy elektorniczny czy ręczny?
Zależy od tego w jakich sytuacjach będzie Ci potrzebny. Elektrycznym jest szybciej, ale o ile nie zapłacisz za niego fortuny, to będzie miał tylko zaprogramowane moce ssania. Pani w szkole rodzenia mówiła, że elektryczny laktator "ssie" podobnie jak głodne dziecko w związku z czym piersi po takim odciąganiu produkują dużo. To dobre rozwiązanie żeby np. przedłużyć laktacje po powrocie do pracy, albo pobudzić laktacje, albo jak ktoś ma mało czasu. Jak masz czasu więcej to lepszy ręczny - sama ustalasz jak ma "ssać", po za tym pomaga przy nawałach pokarmu. Możesz spokojnie odciągnąć pokarm, żeby sobie ulżyć i w to miejsce nie pojawią się (jak po odsysaniu elektrycznym) hektolitry mleka ... . Tak więc de facto zależy jaki jest Twój plan użytkowania Ja zdecydowałam się na ręczny.

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
- sterylizator TT
- podgrzewacz TT
- kosz na pieluchy TT
Dla mnie kosz na pieluszki to tylko sposób na zdarcie jeszcze większej ilości kasy od biednych początkujących rodziców ... Choć może się okazać że po porodzie zmienię zdanie Na kołyskę też bym się nie zdecydowała, ale to już z kilku względów: 1. nasze finanse są zbyt niski by sobie na nią pozwolić, 2. pokój za mały i nawet nie było by jak jej bujnąć, 3. sprawdzi się do 3 m-ca życia a potem i tak trzeba wymienić na łóżeczko, co z kolei znowu odsyła do punktu pierwszego .
A tak przy okazji... ucałuj Oliwkę od Nas Dzielne jesteście jak mało kto

P.S. Świat dziecka to nie jest tak koło Ikei na targówku??? Bo chyba tam byłam... jakoś tak tydzień zanim się dowiedziałam że w ciąży jestem

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Łaciata Pokaż wiadomość
Ja też wiecznie w coś wchodzę, przewracam, nie mieszczę się w drzwiach, tłukę wszystko rozgarnięta jestem jak kupa liści na wiosnę. TŻ już się załamuje. W dodatku nie pamiętam, gdzie co kładę.
2. Wstawiłam mleko do podgrzania do kawusi, po chwili coś śmierdzi - okazało się, że pusty garnek gotowałam
3. Właśnie zalałam herbatę surową zimną wodą, którą chwilę wcześniej wlałam do czajnika.

Boskie jesteście kobitki!

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Kobietki mam prośbę.
Czy mogłybyście mi waszym zdaniem napisać coś o kołach w wózkach?
Konkretnie i +/- kółek obrotowych i stałych?
Jakie waszym zdaniem są korzyści dla jednych i drugich i na które wy się decydujecie i dlaczego?
... Proszę

P.S. Chyba że ktoś (najprędzej Drakonik nasza poszukiwaczka ;d) znajdzie jakieś takie coś na necie już sklecone i gotowe

Edytowane przez Izumi
Czas edycji: 2010-01-11 o 17:49
Izumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 17:59   #2688
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ja sobie orienrtacyjnie ceny sprawdzilam na all takze jesli bos kosztowalo np 16,90albo 15,90zaokraglalam do 20 bo w sklepie boskim Sieradzkim nie ma sie czego innego spodziewac;/
posprawdzalam tez na all z przesylkami ja niestety nie mam mozliwosci osobistego odbioru bo po prostu nie chce mi sie tyle km jechac, wiec nie wiem co lepsze za co drugi produkt placic przesylke czy kupic w sklepie, butle i laktator na all kupie na pewno.

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

co do kolek tez mam ciagle ten dylemat ale chyba jednak postawie na nie skretne
A.Camus
Stary 2010-01-11, 18:00   #2689
ilkia24
Raczkowanie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;16394624]http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...nie_35945.html[/QUOTE]

dziekuje za link, juz wiem o co chodzi, slyszalam juz o tej cholestazie a hbs to zoltaczka
Stary 2010-01-11, 18:03   #2690
mloda1989
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

co do kolek tez mam ciagle ten dylemat ale chyba jednak postawie na nie skretne

podobno te nieskretne nigdy nie chca jechac prosto....babki sie mecza i co chwile prostuja wozek....ale nie wiem mi se wydawalo ze taki wozek tylko prosto jedzie
Stary 2010-01-11, 18:05   #2691
Darusiaaaa
Zakorzenienie

dziekuje bardzo za opinie na pewno wezme je pod uwage kupujac wyprawke
Ale tak mi jakos to ciazylo ze nawet nie wiem za co sie zabrac a teraz tak jakos lzej i mam mniej wiecej widok tego ile co kosztuje.

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

trzeba by bylo miec dwa wozki do przetestowania;D wtedy bedziemy wiedzialy a tak to takie gdybanie jest, jedne maja wielkie plusy i minusy i drugie tez
A.Camus
Stary 2010-01-11, 18:13   #2692
Izumi
Wtajemniczenie

Cytat:
podobno te nieskretne nigdy nie chca jechac prosto....babki sie mecza i co chwile prostuja wozek....ale nie wiem mi se wydawalo ze taki wozek tylko prosto jedzie
Właśnie ja miałam niedawno okazję jechać takim z nie skrętnymi i znosiło go trochę na jedną stronę, może to nie było by problematyczne gdyby nie to że wózek był dość ciężki i prostowanie go poprzez naciskanie rączki i podnoszenie przodu wózka, średnio co jakieś 4-5 metrów było niesamowitą udręką (ale nie wiem czy to wózek sam z siebie tak skręcał, czy był uszkodzony, właścicielka wózka też nie wie ) Poza tym ja jestem niezdara straszna prawie ślepa na lewe oko (co sprawia że co mam po lewej stronie np. w sklepie zawsze strącę przypadkiem) i jak sobie wyobrażę wjazd bez skrętnych kółek do osiedlowego marketu to id razu wpadam w panikę
Izumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 18:15   #2693
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Napisane przez Izumi;1639622[COLOR=Silver

[/COLOR]Kobietki mam prośbę.
Czy mogłybyście mi waszym zdaniem napisać coś o kołach w wózkach?
Konkretnie i +/- kółek obrotowych i stałych?
Jakie waszym zdaniem są korzyści dla jednych i drugich i na które wy się decydujecie i dlaczego?
... Proszę

P.S. Chyba że ktoś (najprędzej Drakonik nasza poszukiwaczka ;d) znajdzie jakieś takie coś na necie już sklecone i gotowe
Izumi ja jeszcze nie mam doswiadczenia ale to co udalo mi sie w naszym zaobserwowac(a tak wogole to fajna jest sprawa bo kolo przednie jest skrętne ale jest tez blokada i mozesz go unieruchomic wiec jest 2 w 1)to ruchome jest fajne np w malych pomieszczeniach,sklepach itd bo skręcisz nawet dookoła w jednym miejscu bez szarpania sie z wozkiem,natomiast wydaje mi sie ze na spacery lepiej jest nieruchome.
Na szczescie tutaj zastosowali jedno i drugie,bardzo sie ciesze z tego powodu
Stary 2010-01-11, 18:18   #2694
mloda1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Izumi Pokaż wiadomość
Właśnie ja miałam niedawno okazję jechać takim z nie skrętnymi i znosiło go trochę na jedną stronę, może to nie było by problematyczne gdyby nie to że wózek był dość ciężki i prostowanie go poprzez naciskanie rączki i podnoszenie przodu wózka, średnio co jakieś 4-5 metrów było niesamowitą udręką (ale nie wiem czy to wózek sam z siebie tak skręcał, czy był uszkodzony, właścicielka wózka też nie wie ) Poza tym ja jestem niezdara straszna prawie ślepa na lewe oko (co sprawia że co mam po lewej stronie np. w sklepie zawsze strącę przypadkiem) i jak sobie wyobrażę wjazd bez skrętnych kółek do osiedlowego marketu to id razu wpadam w panikę
no wlasnie duzo babek na miescie widac ktore jadac prosto co chwile taki wozek prostuje....moze juz taki ich urok

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

a z innej beczki jak wam sie podoba tapeta...mysze o jednej scienie w przedpokoju
http://allegro.pl/item871595218_tape...ie_nowosc.html
Stary 2010-01-11, 18:21   #2695
Łaciata
Raczkowanie

Cytat:
Ja mam z nieskrętnymi 2w1 Jedo Bartatinę i spacerówkę ze skrętnymi Coneco (nie pamiętam, jaki model). Nieskrętne właśnie przeważnie chcą jechać prosto, natomiast skrętne na wertepach nawet po zablokowaniu "skrętności" jadą, gdzie chcą. Za to w ciasnym markecie nieskrętne koła to porażka i trzeba nieźle się naszarpać, żeby nie zrobić demolki

Może to co piszesz, to kwestia modelu Bo przy moich właśnie odwrotnie jest. A może chodzi o to, że jeśli po jednej stronie mocniej pchasz, to wózek skręca po lekkim łuku? Ale podstawowa funkcjonalność jazdy, a nie wada.
Stary 2010-01-11, 18:30   #2696
Darusiaaaa
Zakorzenienie

wlasnie tez sie nastawiam na nie skretne ze wzgledu tak jak napisalas"jada gdzie chca" nie we wszystkich modelach ale nawet jesli jest blokada to nie jest ona calkowita a ze slyszenia i doswiadczenia niektorych mam wiem ze jest to uciazliwe zwlaszcza zima.

---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

powiem wam ze po podliczeniu wszystkiego z allegro juz z przesylka prawie kazda osobno (zaokraglajac) wyszlo mi 2499 wlaczajac w to 400 zł na lozeczko z wyposazeniem o 1090 za wozek bo wlasnie taki wybralismy.

A liczac same ceny bez przesylki ( rowiez je zaokraglajac ale nadmiernie bo ceny w sklepie u mnie sa "fajowe" wyszlo 1332 wiec wybiore sie do sklepu kupie to co bedzie a reszte najwyzej zamowie
A.Camus
Stary 2010-01-11, 19:37   #2697
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Witam!!!

Jestem dopiero na 88 stronie ale czytam wytrwale kazdy post..
tylko zanim dojde do konca może któras wklei mi liste nasza wyprawkową zapoczatkowana przez anie??
albo poda linka PROSZE!!!

teraz nie powinnyście niezauwazyc hihihihih

ja dopiero kompa włączyłąm bo wstałąm dzis o 12 !!! i cały dzien sprzatałąm .. moja malenka choinę rozbierałam itp.

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

hihiih no to zadałam pytanie a po przeczytaniu 4 zaległych stron widze że o niczym innym nie pisałyście!!! Głupol ze mnie hihihihi
wiec juz pytanie uważam za nieaktualne!!!

Dziś przyszedł mi materac do łożeczka superaqśny kokos-gryka

A wczoraj dostałam od kolezanki nowe dwie butelki TT i super bo takie miałam kupić włąsnie i przewijak
http://www.allegro.pl/item870469275_...pee_0_bpa.html

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 19:43   #2698
fasolka73
Rozeznanie

Przepraszam, że tak mało się udzielam ostatnio, ale mam masę roboty i mało czasu.... Ale wiernie Was czytam.

U mnie wszystko ok, tylko od jakiś 2 tyg STRASZECZNIE bolą mnie pachwiny i krocze. Nie mogę nogi podnieść, stanąć na jednej przy ubieraniu majtek, ani przewrócić się w łóżku na inny bok... Też tak macie? Co to jest? Ból, jak kiedyś, gdy złamałam kość ogonową, ale wtedy był z tyłu, a ten raczej z przodu. Nie upadłam, nie dźwigam i w ogóle oszczędzam się. Najgorzej w nocy i rano, zwlekam się z łóżka parę dobrych minut...

Madziwnia, ja mam zbiór tych list, chyba od naszej Ani P., podaję to, co mam:

----------------------------------------------------------
ok 7 szt body z długim
7 z krótkim
pajace bawełniane 5 szt
półspiochy ze 4 szt
jakies pajace welurowe 3-4 szt takie na wyjście na spacer np.
Jakies dresiki polarowe czy bawełniane zalezy od pogody 1-2 szt
spodenki takie dresowe ze 2-3 szt
rajstopki 2 pary
czapeczki takie bawełniane po kąpieli 2 szt
czapkę na wyjście 1lub 2
skarpetki 4-5 szt patrzcie na sciągacze wiele skarpet uciska nózki musza być lużne a jak nie obcina się te ściagacze
kombinezon gruby lub takie polarkowy zalezy od pogody
dla dziewczynki jakąś sukienkę dla chłopca jakieś jeansy takie na wyjście
bluzki bawełniane z długim lub krótkim 3-4 szt
Myślę że to taki zestaw wystarczajacy jak na jeden rozmiar ale ogólnie jak pisałam ciezko jest to obliczyć sa rzeczy które się nosi długo i nie wyrastaja szybko dzieci
Np spodenki takie dresiki czy bawełniane , mój śpi w takich na pół roczku ma 3/4 w piżamce mi to wcale nie przeszkadza , rajstopki tez nosił cała zimę i były dobre . a są takie rzeczy że pochodzi chwilkę i wyrasta . Bodziaki tez moga być luźniejsze bo chyba dziecku w takich wygodniej będzie
niedrapki trzeba nabyć tez 2 pary
i jak już dziecko będzie bez kombinozonu w wózku to jakies buciki z materiału co by biedne w samych skarpetach nie było
Myślę ze mając tyle można prać az na 4-5 dni . dzieci lubią się zasikac ulac itp
Zawsze można coś na lumpie dokupić żeby było awaryjnie szczególnie rzeczy do spania które nie musza być jakies drogie , wypasione

----------------------------------------

Kosmetyki

* Emulsja oilatum , oillan, emolium ,
* Żel do mycia – bubchen , nivea raczej nie Johnson , penaten
* Kremy do pupy : nivea , penaten w metalowych puszkach , na odparzenia sudokrem
* Balsam do ciała – nivea sensitive z kwasami omega, Ew. z seri oilatum lub innej

Szampon – nivea , bubchen
Oliwka - bubchen , nivea

--------------------------------------------------------------

LISTA DLA MALUSZKA I MAMY J

* Ciuszki – co kto lubi

Do spania dobre bawełniane pajace , Ew. półspiochy . Wszystkie pajace , grubsze spodenki itp. Powinny być zapinane w kroku ( łatwo się pieluchę zmienia J )
Jeden jakiś kombinezonik lub nie – zalezy kiedy się dzidzia rodzi
1-2 pary rajstopek jeśli zimniej , przydają się pod ubranka
2 czapeczki bawełniane – takie po kąpieli żeby założyć
Czapeczka na dwór
Skarpetki
Najmniej sukienek , jeansów itp. . Ciężko założyć maluchowi i chyba niezbyt takiemu dziecku w tym wygodnie . Można nabyć zestaw na mega wyjście J

* Wózek – wg. Gustu

Rzeczy które mieć powinien :
- folia przeciwdeszczowa
- torba na akcesoria
- spacerówka rozkładana na płasko
- fotelik dobrze jak ma budkę

* Łóżeczko , kącik do spania

Łóżeczko co kto lubi , powinno być kupione ok. 6 tyg. wcześniej i stać rozłożone , aby wywietrzały wszelkie farby i kleje .
Materac podobno najlepszy gryka – kokos
Do spania zestaw minimalny :
- prześcieradła dwa lub wiecej – najlepsze na gumkę .
- ochraniacz – najlepiej na całe łóżeczko przydaje się potem przy ruchliwych maluchach.
- gruby kocyk np. akrylowy
- dwa cienkie kocyki , polarowe np.
- pod główke pielucha może być flanelowa lub co kto lubi .
- kołderka jak ktos chce , ale nie jest niezbędna , to samo baldachim i cała reszta
- rożek lub otulaczek – jak ktoś lubi , z rożka można zrobić kołderkę
- karuzela – fajna pierwsza zabawka dla maluszka .

* Przewijanie

Komoda z przewijakiem , lub regał wg. Gustu . Ew . można i na łóżku , może być przewijak na łóżeczku .
- podkłady jednorazowe na przewijak można nabyć np. w Rossmanie ok. 12 zł paczka fajna rzecz jak się ubrudzi to wywalamy i tyle . Bo te przewijaki SA zwykle ceratowe więc mało fajne . Ew można kłaść pieluchy tetrowe .
Chusteczki nasaczone – warto kupić mało i rózne i zobaczyć co pasi
Pieluchy to samo kupić dwa rodzaje i zobaczyć które lepsze , nie robić zapasów bo dziecko może się okazać uczulone np. na pampki czasami się zdarza
Krem pod pieluche .
W razie odparzeń dobry domowy sposób to mąka ziemniaczana używamy jak puder w małej ilości
Może być jakiś pojemnik na wodę , jak są jakieś problemy warto pupę myć wodą z mydełkiem a odstawić chusteczki .

* Kąpiel

Wanienka co kto lubi , zwykła , lub profilowana , albo zwykła i leżaczek . Nie kupujcie tych go gąbkowych wkładów do wanienek , bo to siedlisko bakterii .
- mydełko , albo żel do mycia
- dobrze mieć płyn do wlania do wanienki typu oilatum lub coś w tym stylu
- termometr do wanienki , czasami są wbudowane , chyba że ktoś umie sam ocenić , ale to przychodzi z czasem
- szampon jeśli dziecie ma włosy
Pojemniczek na przegotowaną wodę , i takie kwadratowe większe waciki . Ta wodą przemywamy podczas kąpieli buźkę maluszkowi . Po jakimś czasie można już normalną woda ale na początku warto przegotowaną
- farelka – małe dzieci nie potrafią zatrzymywać ciepła i szybko marzną . Warto dogrzać pokój lub łazienkę i dopiero kąpać , nawet jak nam się wydaje że jest mega ciepło. Unikniemy płaczu i stresu J Jak zobaczymy że jest lepiej odpuszczamy sobie dogrzewanie.. No nie zakładam tu opcji upału 30 stopni
- ręczniki z kapturkiem wystarcza nam dwa .
- balsam do ciała lub nie , u mnie wystarczyło mycie w oilatum.

* Rzeczy kosmetyczne i przydatne

- nożyczki lub obcinacz do pazurków
- sól fizjologiczna – przydaje się do czyszczenia noska
- woda morska w sprayu – tez do noska
- Frida – aspirator do nosa , mega przydatna rzecz przy katarku , albo większych glutkach
- krem na każdą pogodę np. Nivea
- miękka szczoteczka do włosków
- spirytus do pępka – kupujemy setkę w spożywczym i rozrabiamy dwie porcje spirytusu i jedna wody ma mieć 70%. Do tego gaziki i tym przemywamy pępek póki nie odpadnie . Robimy to przy każdej zmianie pieluchy . Można nabyć waciki już nasączone Leko na wyjścia np.
- bephanten – do piersi , pod pieluchę , do buźki . Krem na wszystko
- termometr – nie kosmetyk ale mieć trzeba J cyfrowy , lub do ucha .
- pieluchy tetrowe – 10-15 szt , do buźki do podłożenia do wytarcia , nakrycia itp.
- kilka flanelowych , pod główkę , do wózka itp.
- smoczki jak kto chce
- jedna butelka taka 150ml , wybieramy te z napisem BPA free ( to takie rakotwórcze świństwo w butelkach ) u nas niestety jeszcze sprzedają te z syfem . Polecam butelki z tommee tippee .
- sterylizator jak ktoś chce , albo będzie karmił butlą
- podgrzewacz – jak ktoś chce
- laktator – jak ktoś chce ale może się przydać .

Fajna rzecza moze okazac się leżaczek , jak np. robimy coś w kuchni zabieramy dziecie w takim lezaczku i jest z nami . Ew kołyska przenośny kosz itp.
Niania - jak ktoś potrzebuje .
Monitor oddechu - to samo ( przy wcześniaku powinien być )
Jak ktoś ma więcej gotówki fajną rzecza jest kosz na pieluchy :
http://www.allegro.pl/item786793025_...1_4_tanio.html
poduszka do karmienia
http://www.allegro.pl/item791538242_...nie_tylko.html
przydatny drobiazg - paklanki
http://www.allegro.pl/item785115927_...zki_50szt.html
co by w gościach smrodu nie zostawiac
dla mam butelkowych :
termotorba
http://www.allegro.pl/item788073714_...2_butelki.html
http://www.allegro.pl/item780211433_...pee_1_szt.html
pojemniki na mleko
http://www.allegro.pl/item788414337_...szt_0_bpa.html
http://www.allegro.pl/item759309007_..._bpa_malu.html
fasolka73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 19:43   #2699
EQusska
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Łaciata Pokaż wiadomość
OOO jak bym czytała swoj post.... dokladnie tez wszytsko mi z rak leci i zapomninam,...co robiles i gdzie cos polozylam...

Cytat:
Cześć dziewczyny.

OJOJo Mam nadziej ze bedzie dobrze z ta szyjka...i ze maly posiedzi jeszcze troszke w tobie...

witajcie wieczorowo....

ja cos dzis sily nie mam na nic.... dzidzi kopie.....wiec dobry znam...

ide sie myc i lulu..

buzka
EQusska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-11, 19:54   #2700
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Witam!!!

Jestem dopiero na 88 stronie ale czytam wytrwale kazdy post..
tylko zanim dojde do konca może któras wklei mi liste nasza wyprawkową zapoczatkowana przez anie??
albo poda linka PROSZE!!!

teraz nie powinnyście niezauwazyc hihihihih

ja dopiero kompa włączyłąm bo wstałąm dzis o 12 !!! i cały dzien sprzatałąm .. moja malenka choinę rozbierałam itp.
bardzo proszę:
  • Emulsja oilatum , oillan, emolium ,
  • Żel do mycia – bubchen , nivea raczej nie Johnson , penaten
  • Kremy do pupy : nivea , penaten w metalowych puszkach , na odparzenia sudokrem
  • Balsam do ciała – nivea sensitive z kwasami omega, Ew. z seri oilatum lub innej
Szampon – nivea , bubchen
Oliwka - bubchen , nivea

- kółko poporodowe
- proszek do prania dla maluszka
- cążki do pazurków (nożyczek nie lubię)
- śpiworek do spania
- śliczniaczki
- lampka nocna
-pokrowce na przewijak (takie frotowe prześcieradełka jakby)
- do wanienki bede potrzebowała stojak
- no i rzeczy, których bede potrzebowac do szpitala, ale to już inna historia

LISTA DLA MALUSZKA I MAMY J
  • Ciuszki – co kto lubi
Do spania dobre bawełniane pajace , Ew. półspiochy . Wszystkie pajace , grubsze spodenki itp. Powinny być zapinane w kroku ( łatwo się pieluchę zmienia J )
Jeden jakiś kombinezonik lub nie – zalezy kiedy się dzidzia rodzi
1-2 pary rajstopek jeśli zimniej , przydają się pod ubranka
2 czapeczki bawełniane – takie po kąpieli żeby założyć
Czapeczka na dwór
Skarpetki
Najmniej sukienek , jeansów itp. . Ciężko założyć maluchowi i chyba niezbyt takiemu dziecku w tym wygodnie . Można nabyć zestaw na mega wyjście J
  • Wózek – wg. Gustu
Rzeczy które mieć powinien :
- folia przeciwdeszczowa
- torba na akcesoria
- spacerówka rozkładana na płasko
- fotelik dobrze jak ma budkę
  • Łóżeczko , kącik do spania
Łóżeczko co kto lubi , powinno być kupione ok. 6 tyg. wcześniej i stać rozłożone , aby wywietrzały wszelkie farby i kleje .
Materac podobno najlepszy gryka – kokos
Do spania zestaw minimalny :
- prześcieradła dwa lub wiecej – najlepsze na gumkę .
- ochraniacz – najlepiej na całe łóżeczko przydaje się potem przy ruchliwych maluchach.
- gruby kocyk np. akrylowy
- dwa cienkie kocyki , polarowe np.
- pod główke pielucha może być flanelowa lub co kto lubi .
- kołderka jak ktos chce , ale nie jest niezbędna , to samo baldachim i cała reszta
- rożek lub otulaczek – jak ktoś lubi , z rożka można zrobić kołderkę
- karuzela – fajna pierwsza zabawka dla maluszka .
  • Przewijanie
Komoda z przewijakiem , lub regał wg. Gustu . Ew . można i na łóżku , może być przewijak na łóżeczku .
- podkłady jednorazowe na przewijak można nabyć np. w Rossmanie ok. 12 zł paczka fajna rzecz jak się ubrudzi to wywalamy i tyle . Bo te przewijaki SA zwykle ceratowe więc mało fajne . Ew można kłaść pieluchy tetrowe .
Chusteczki nasaczone – warto kupić mało i rózne i zobaczyć co pasi
Pieluchy to samo kupić dwa rodzaje i zobaczyć które lepsze , nie robić zapasów bo dziecko może się okazać uczulone np. na pampki czasami się zdarza
Krem pod pieluche .
W razie odparzeń dobry domowy sposób to mąka ziemniaczana używamy jak puder w małej ilości
Może być jakiś pojemnik na wodę , jak są jakieś problemy warto pupę myć wodą z mydełkiem a odstawić chusteczki .
  • Kąpiel
Wanienka co kto lubi , zwykła , lub profilowana , albo zwykła i leżaczek . Nie kupujcie tych go gąbkowych wkładów do wanienek , bo to siedlisko bakterii .
- mydełko , albo żel do mycia
- dobrze mieć płyn do wlania do wanienki typu oilatum lub coś w tym stylu
- termometr do wanienki , czasami są wbudowane , chyba że ktoś umie sam ocenić , ale to przychodzi z czasem
- szampon jeśli dziecie ma włosy
Pojemniczek na przegotowaną wodę , i takie kwadratowe większe waciki . Ta wodą przemywamy podczas kąpieli buźkę maluszkowi . Po jakimś czasie można już normalną woda ale na początku warto przegotowaną
- farelka – małe dzieci nie potrafią zatrzymywać ciepła i szybko marzną . Warto dogrzać pokój lub łazienkę i dopiero kąpać , nawet jak nam się wydaje że jest mega ciepło. Unikniemy płaczu i stresu J Jak zobaczymy że jest lepiej odpuszczamy sobie dogrzewanie.. No nie zakładam tu opcji upału 30 stopni
- ręczniki z kapturkiem wystarcza nam dwa .
- balsam do ciała lub nie , u mnie wystarczyło mycie w oilatum.
  • Rzeczy kosmetyczne i przydatne
  • nożyczki lub obcinacz do pazurków
    - sól fizjologiczna – przydaje się do czyszczenia noska
    - woda morska w sprayu – tez do noska
    - Frida – aspirator do nosa , mega przydatna rzecz przy katarku , albo większych glutkach
    - krem na każdą pogodę np. Nivea
    - miękka szczoteczka do włosków
    - spirytus do pępka – kupujemy setkę w spożywczym i rozrabiamy dwie porcje spirytusu i jedna wody ma mieć 70%. Do tego gaziki i tym przemywamy pępek póki nie odpadnie . Robimy to przy każdej zmianie pieluchy . Można nabyć waciki już nasączone Leko na wyjścia np.
    - bephanten – do piersi , pod pieluchę , do buźki . Krem na wszystko
    - termometr – nie kosmetyk ale mieć trzeba J cyfrowy , lub do ucha .
    - pieluchy tetrowe – 10-15 szt , do buźki do podłożenia do wytarcia , nakrycia itp.
    - kilka flanelowych , pod główkę , do wózka itp.
    - smoczki jak kto chce
    - jedna butelka taka 150ml , wybieramy te z napisem BPA free ( to takie rakotwórcze świństwo w butelkach ) u nas niestety jeszcze sprzedają te z syfem . Polecam butelki z tommee tippee .
    - sterylizator jak ktoś chce , albo będzie karmił butlą
    - podgrzewacz – jak ktoś chce
    - laktator – jak ktoś chce ale może się przydać .

Fajna rzecza moze okazac się leżaczek , jak np. robimy coś w kuchni zabieramy dziecie w takim lezaczku i jest z nami . Ew kołyska przenośny kosz itp.
    Niania - jak ktoś potrzebuje .
    Monitor oddechu - to samo ( przy wcześniaku powinien być )
    Jak ktoś ma więcej gotówki fajną rzecza jest kosz na pieluchy :
    http://www.allegro.pl/item786793025_...1_4_tani o.html
    poduszka do karmienia
    http://www.allegro.pl/item791538242_...nie_tylk o.html
    przydatny drobiazg - paklanki
    http://www.allegro.pl/item785115927_...zki_50sz t.html
    co by w gościach smrodu nie zostawiac
    dla mam butelkowych :
    termotorba
    http://www.allegro.pl/item788073714_...2_butelk i.html
    http://www.allegro.pl/item780211433_...pee_1_sz t.html
    pojemniki na mleko
    http://www.allegro.pl/item788414337_...szt_0_bp a.html
    http://www.allegro.pl/item759309007_..._bpa_mal u.html
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości