|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#751 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Brzuchy nisko-to już blisko - Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.V
Cytat:
![]() ![]() to Hcv to wzw typu C z tego co kojarzę, najczesciej mozna się zarazić w szpitalu może gin mi to zlecił bo poprzednio mialam cc ![]() Wr zapomniaam dopisac ![]() agusia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#752 |
Zakorzenienie
|
Ja w czwartek podpytam swoją gin o te badania ...bo w sumie wczoraj zrobiłam te co mi brakowałao
![]() I mam już komplecik... My wczoraj zaczeliśmy 37 tydzień .... Fotka Pysiolinki z tatusiem ![]()
#753 |
Zadomowienie
|
agusiamatylda zaczeło sie
![]() patinka mój tż chyba zwolnienia nie bierze bo ma w miare świeża prace wieć wezmie tylko tydz urlopu tacierzyńskiego i tydz urlopu wypocz,ale z tym zwolnieniem to dopytaj bo mój tz sie pytał gina i ten mu odpowiedział ze jak wychodze ze szpitala nie moga dac tego samego dnia bo wg zusu np jak szpital mogl wypuscic osobe do domu jak potrzebuje ona opieki,trzeba isc np za 2dni do dr i on wypisze ale nie wiem jak jest po cc |
![]() ![]() |
![]() |
#754 |
Raczkowanie
|
kiedyś pisałyście cos o takich ramkach: po jednej stronie miejsce na zdjęcie, po drugiej miejsce na odcisk łapki dzieciątka. Pamiętacie?Gdzie takie cos można kupic?
|
![]() ![]() |
![]() |
#755 |
Zakorzenienie
|
ps. Może Madzia z Szymonkiem już jutro będą w domku
![]() trzymajcie kciukaski ![]() Muszę iść dokończyć buraczki do obiaduuuuuuuuuu I chyba się kimne bo ![]() Malinko a co u Ciebiie ? i faktycznie nic nie wiadomo co u Ulci ??? aż tak długo by trwala ta awariaaaaaaa....:rolleyes : kolka na pewno na allegro i w empiku widziałam ![]() np: http://www.allegro.pl/item877212856_...ien_babci.html
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2010-01-12 o 11:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#756 |
Zakorzenienie
|
Witam mamuśki...
Mój mały Potwór tylko wczoraj odpuścił ![]() Chyba chodziło o to, że "Odpuszczę na jeden dzień matce, żeby z okna nie skoczyła"... W nocy już się standardowo karmiliśmy do 3 nad ranem... Ale za to spała do 9, więc wyjątkowo długo... Bo Kropka, to ma czasem takie momenty, że będzie jadła przez godzinę po trochu... Nakarmi się ją, odłoży, za raz ryczy, bo jeszcze chce jeść... I tak w kółko, aż się w końcu ostatecznie naje... Sprawdzałam, ma dużo pokarmu, więc nie powinna być głodna... Dobrze, że chociaż wczoraj cały dzień spała, to sobie trochę posprzątałam w domu, obiad ugotowałam normalnie...
#757 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do urlopu macierzyńskiego to przy wypisie ze szpitala na pewno dostaniesz zaświadczenie, z którego będzie wynikało kiedy urodziłaś i to trzeba dostarczyć do pracy. Poza tym ojcu dziecka w 2010 przysługuje urlop ojcowski w ilości 7 dni niezależny od urlopu macierzyńskiego (tzn. może być wzięty w tym samym czasie) i trzeba go wykorzystać w ciągu 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka. Tylko, że tatuś musi złożyć taki wniosek u siebie w pracy na 7 dni przed tym urlopem. Asiuulka to współczuję tego torbiela (tym bardziej jak przeczytałam opis Sensuel ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#758 | |
Raczkowanie
|
rodzę w okolicach Dnia Babci i Dziadka, więc pomyślałam,żę to fajny prezencik...
---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#759 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ślicznie ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#760 |
Zakorzenienie
|
Patinka to l4 może wypisac internista lub ginekolog, mi (tz) poprzednim razem wypisywał ginekolog. Teraz też będę prosic
![]() co do maciezynskiego to ostatnio własnie czytałam, ze 20 tygodni dostajemy zaraz po urodzeniu dziecka dostaraczając swistek ze szpitala do zakładu pracy. O kolejne przysługujące nam 2 tygodnie musimy same sie zatroszczyc znaczy wysłać podanie o ich udzielnie ![]() Nie mam tu teraz linków ale małż mi przesyłał... |
![]() ![]() |
![]() |
#761 |
Zakorzenienie
|
MAdziulka napisała " Że i mama i Szymonek mają się dobrze ...maly jest straszny głodomorek i musi go dokarmiać...ma nadzieję że jutro wyjdą...
Pozdrowienia dla wszystkich mamuś ![]()
#762 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#763 |
Rozeznanie
|
Dzięki Pysiu za zainteresowanie
![]() ![]() A Tatuś z brzucholkiem super ![]() A Ulcia smsa ode mnie nie dostała, więc może rzeczywiście prądu nie ma?
![]() ![]() ![]() ![]() - 7,7 kg Edytowane przez malinka118 Czas edycji: 2010-01-12 o 12:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#764 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#765 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#766 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Do pełni szcześcia to do lumpka bym pojechala, ale mąż bierze auto, wiec nie mam jak. Jutro mam wizytę zobaczymy jak to wyglada. Własnie dostałam raport ze Ulka dostała sms-a. ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Mam wieści od Uli i Rybci: " Od soboty przez nawałnicę jestem bez prądu. Nadal w 2 paku i żadnych skurczy. Jutro mam wizytę u gina. Rybcia urodziła dziś o 4 rano sn. Synek 3440 i 53 cm. Pozdrawiam. Wszystkie dziewczyny." Pozdrowiłam ją od nas i napisałam o adze i madziulce.
![]() |
#767 |
Zakorzenienie
|
Rybcia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#768 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi jakoś do prasowania niespieszno a mam całą stertę. Może chcesz wyprasować też moje? Tak myślałam, ze Ula bez prądu a dla Rybci gratulacje!!!
![]() ![]() |
![]() |
#769 |
Rozeznanie
|
Mi też nie spieszno, ale jak pomysle ze mialabym prasowa po porodzie to teraz wole to ogarnąc. W koncu się ruszylo z rozpakowaniami
![]()
#770 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#771 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#772 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kolejna szczęśliwa Mamusia ze swoim cudem po drugiej stronie brzuszka. Dzielna kobieta !!! ![]()
![]() |
#773 |
Zakorzenienie
|
rybcia gratuluje kochana
![]() a ja musze sie pochwalic ze paczka przyszla ![]() ![]() ![]() ![]() zdjecie wozka wkleje jak TZ wroci z pracy bo trzeba go zlozyc a jest strasznie ciezki wiec nie bede go dzwigac |
![]() ![]() |
![]() |
#774 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pracowałam przez jakiś czas w tej "branży" i osobiście nie zdecyduję się. Jest to lekka manipulacja i co tu dużo gadać - spory biznes. Nie chcę nikogo zniechęcać, ale przedstawiciele banków tego nie powiedzą ... przeszczep np. dla osoby z białaczką wymaga pewnej ilości komórek, przeliczanej na kg masy ciała. W krwi pępowinowej jest ich niewiele, więc możliwość przeszczepu dotyczy tylko małych dzieci. Po drugie jeżeli u dziecka wystąpił nowotwór szpiku nie mozemy wykluczyć, że w komórkach macierzystych krwi pępowinowej nie ma wadliwych komórek, mogących wywołać nowotwór. Nie ma też gwarancji, że przechowane komórki podejmą prawidłowe działanie. No i przypadków wyleczenia białaczki za pomocą przeszczepu z własnej krwi pępowinowej było (mogę się tu nieco mylić) kilkanaście przypadków na świecie. Ale każdy ma prawo do własnej decyzji ![]() Rybcia gratulacje ![]() Agusia ![]() Ula - szybkiego powrotu zasilania ![]() Kurcze, ja nie mam zleconych żadnych badań więcej.... No nic, poczekam, aż mój gin wróci z urlopu i dokładnie go wypytam. Dziś idę na wizytę do innego, muszę sprawdzić czy wszystko jest ok, tym bardziej, że ten cholerny czop już wyszedł. No i dowiem się ile mały "waży"... Mam nadzieję, że wszystko jest dobrze ![]() Zmykam się szykować, bo wizyta na 16. Na szczęście już się odkopaliśmy spod zwałów śniegu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#775 |
Raczkowanie
|
![]() I TRZYMAM KCIUKI ZA KOLEJNE - DZIŚ!!!!!! ![]() Ja byłam wczoraj u ginekolog, mały waży 2400g. Z pessarem i lekami pożegnam się 28 stycznia. I będę uskuteczniać domowe metody ![]() Mam teraz zlecone usg z dopplerem..., ponoć z powodu tego , że mam pewną chorobę przewlekłą nerek ![]() Mam pytanie do ciężarówek w podobnym tygodniu ciąży, jak wasze maluchy się ruszają????? czy wykazują interakcję ?????
#776 |
Rozeznanie
|
Cześć mamuśki....ja własnie wróciłam z ginkowego maratonu....z ciekawymi informacjami.....
ale po kolei..... Wyniki badań prawidłowe ![]() szyjka miękka, szykujemy się do porodu powolutku.....!!!!!!!!!!! !!!! Na szczęście nie skróciła się za bardzo, tylko zmiękła solidnie i mogę się spodziewać, że czop mi bedzie chciał się wydostać, ale to nie jest reguła..... Teraz najlepsze......pani ginka poprosiła mnie, żebym jeszcze półtora tygodnia wytrzymała, a przynajmniej do nastepnej wizyty za tydzień, żebym odebrała wyniki posiewu i żeby córci już do końca wykształciły się płucka.....i dostałam listę zaleceń: Mam leżeć!!!!!! nie dzwigać, nie gimnastykować się, nie kucać, nie ćwiczyć mięsni Kegla, nie spacerować, nie uprawiać seksu, nie schodzić po schodach, nie masować brzucha, nie siłować się z mężem, nie denerwować i kłócić, i nie jeździć komunikacją miejską ![]() ![]() O matko....... oczywiście jak wracałam autobusem ( już nie wypełniam zaleceń) to takie mnie skurcze złapały, że myslałam, że rodzę ![]() I dowiedziałam się a propo tych pobolewań a'la @ ........ Moja ginka powiedziała, że takie bóle jak na @ mogą świadczyć o zmianach w szyjce, tj. albo skracaniu, albo zmiękczaniu....mogą też być związane z przesuwająca się w dół macicą, co jest możliwe dzięki skurczom..... Co do urlopów macierzyńskich i dodatkowych.... Mamusie: 20 tygodni macierzyńskiego, plus 2 tygodnie fakultatywne na żądanie pracownicy, wniosek o 2 tygodnie fakultatywen składa mamusia na tydzień przed końcem urlopu macierzyńskiego.... Tatusiowie: 2 dni urlopu okolicznościowego z uwagi na urodzenie się dziecka, tydzień tacierzyńskiego dodatkowego do wykorzystania do 1 roku życia dziecka - w dowolnym momencie, może tez być tacierzyński w wymiarze 6 tygodni, jesli mama zrzeknie się swojej części macierzyńskiego, ale dopiero po 14 tygodniach wykorzystania macierzyńskiego, no i tata może tez wziąć 2 tygodnie L4 od lekarza internisty bąź ginekologa na opiekę nad żoną po porodzie. Wymiar ten jest wiekszy w przypadku cesarskiego ciecia i wtedy kwalifikowany jako opieka nad żoną po zabiegu chirurgicznym czy coś takiego, ale nie wiem ile mozna wziąć dni..... Agusiamatyldka KCIUKI TRZYMAMY MOCNO!!!!!!!!!!!!!! RYBCIA GRATULACJE!!!!! MADZIULKA ![]() To tyle kochane......leżę plackiem......i ćwicze pozycję zdechły pies.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ja juz po zabiegu i mialam naciete... sobie poplakalam ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#778 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#779 |
Rozeznanie
|
Bubigirl ja mam miękką szyjkę od 26 tygodnia i nic, a szaleje i leków juz nie biorę. A Ty już chyba w 38tc jestes to płucka już sa rozwinięte? Czy pomyliłam terminy?
Ale leż sobie i poleniuchuj ![]()
#780 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:14.