Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 184 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-13, 19:07   #5491
Ewka:D:D
Rozeznanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Snufki Pokaż wiadomość
Hmmm a to nie jest tak,że więcej dostaną tylko te osoby, które zacznął staż po 1 stycznia?
ja tez slyszalam ze podwyzka jest tylko dla tych co podpisali umowe od stycznia 2010 r.!!!

Ewka:D:D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:08   #5492
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewka:D:D Pokaż wiadomość
ja tez slyszalam ze podwyzka jest tylko dla tych co podpisali umowe od stycznia 2010 r.!!!
ja mam w decyzji z up ze ja tez dostane wiecej zobaczymy w lutym

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:25   #5493
platyna1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
a ktoś może wie, jak sie dostaje tą kartę - plan stażu- czyli opis danego stanowiska i co sie na nim bedzie robiło i na koncu stażu trzeba wypełnic tą kartę i pracodawca ją podpisuje i wydaje opinie czy coś takiego, to wpisujecie tam to co jest w planie pracy na to dane stanowisko? czy to co robiłyście ?

u mnie było tak że na karcie tego co robiłam na stażu przepisywało się to co było na tym planie stażu, na osobnej karcie opiekun stażu też wypełniał to samo

Edytowane przez platyna1
Czas edycji: 2010-01-13 o 19:27
platyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:27   #5494
Ewka:D:D
Rozeznanie

Cytat:
ja mam w decyzji z up ze ja tez dostane wiecej zobaczymy w lutym
a od kiedy masz umowe?

Ewka:D:D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 19:29   #5495
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewka:D:D Pokaż wiadomość
a od kiedy masz umowe?
od lutego zeszłego roku i jak na razie podwyżki mam zgodnie z tym co mam na decyzji

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
Napisane przez platyna1 Pokaż wiadomość
u mnie było tak że na karcie tego co robiłam na stażu przepisywało się to co było na tym planie stażu, na osobnej karcie opiekun stażu też wypełniał to samo
no to też przepisze to co tam mi napisali w opisie stanowiska mimo ze robie co innego hehe

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-01-13, 21:13   #5496
paulina800
Rozeznanie

Hej Kobiety z Lublina czy odbywałyście staż w dziale kadr i płac? Jestem osoba zarejestrowaną w UP i mam prawo do odbywania stażu tyle że musze znaleźć pracodawcę który mnie przyjmie)oczywiście UP będzie staż opłacał) Najłatwiej byłoby popytać w biurach rachunkowych ale od znajomej księgowej która pracuje w takim biurze wiem że raczej małe szanse że po stażu mnie zatrudnią bo zazwyczaj chcą kogoś kto się zna na księgowości i kadrach jednocześnie
Stary 2010-01-14, 08:43   #5497
kaileight
Zadomowienie

kolejne stażowe pytanie: wystarczy zanieść wniosek o zorganizowanie stażu do działu staży albo na dziennik podawczy i czekać? czy coś w międzyczasie należy zrobić jeszcze?
kaileight jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-14, 08:46   #5498
monia0225
Raczkowanie

Dziewczyny, a tak patrząc na wasze doświadczenie w stażu, to jakie miejsca polecacie do znalezienia na własną rekę..? Gdzie najchętniej przyjmują? Zależałoby mi raczej na prywatnych firmach, nie publicznych, bo tam zawsze wezmą, ale już na stałe nie zostawią...
Stary 2010-01-14, 12:56   #5499
Snufki
Rozeznanie

Cytat:
od lutego zeszłego roku i jak na razie podwyżki mam zgodnie z tym co mam na decyzji

A nie powinni mieć wszyscy takie samy umowy stażowe :P?
Snufki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 13:51   #5500
BioIvO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monia0225 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a tak patrząc na wasze doświadczenie w stażu, to jakie miejsca polecacie do znalezienia na własną rekę..? Gdzie najchętniej przyjmują? Zależałoby mi raczej na prywatnych firmach, nie publicznych, bo tam zawsze wezmą, ale już na stałe nie zostawią...
To wszytsko zależy od tego jaki masz zawód i czego sie chcesz uczyć. Generalnie najlepiej iść do urzędów, bo tam są (prawie)wszytskie możliwe działy- od finansów po politykę społeczną. Zdaje się, że urząd ma pewne zobowiązania i musi zatrudnić jakis procent ze swoich stażystów. Polecałabym wszystkie duże urzędy i wysokie szczeble (urzędy wojewódzkie itp.)Zawsze jest jakaś szansa, że gdzieś sie później załapiesz, choćby na zastępstwo.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 14:12   #5501
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:
ja miałam staz na rok i nie dostane po nim pracy tam gdzie miałam staż. praktycznie nikt nie dostaje, chiba ze jest wolny etat to robia konkurs i jak zwykle wygrywa stażysta ale teraz takiego nie ma.

co do drugiego to bilety zbierasz cały miesiąc, jak na nastepny miesiac idziesz podpisac liste to nbierzesz tez bilety, wniosek o zwrot kosztów i liste obecnosci. i oddają ci kase do konca miesiąca
Jak to zrobić dziewczyny żeby mieć staż jak najdłużej??? Dyrektorowi w szkole powiedzieli, że może tylko na 3 miesiące bez podpisywania że później mnie przyjmie.
A jeśli będe pisać prośbę o przedłużenie stażu to pracodawca pewnie będzie musiał się podpisać, że później mnie przyjmie... Czyli d.u.p.a z tego..... A 3 miesiączny staż to jest nic... później pracy nie znajde, bo szukałam, więc fajnie byłoby sie zachaczyć na jak najdłuższy staż.

Lista obecności??? Mam nadzieje, że panie w UP mi wszystko powiedzą jak będe szła pod koniec stycznia po te nowe wnioski o staż, ale one są tak zakręcone, że nie wiem.

A dziewczyny, przysługuje nam jakieś wolne za każdy miesiąc czy jak to jest?

Edytowane przez zabciajs
Czas edycji: 2010-01-14 o 14:13
zabciajs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 14:27   #5502
Samafaja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość

A dziewczyny, przysługuje nam jakieś wolne za każdy miesiąc czy jak to jest?
w każdym miesiącu możesz wybrać 2 dni wolnego. Dni przechodzą na kolejne miesiące.

kocham

Samafaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 14:28   #5503
freddy296
Wtajemniczenie

Ja dziś dostalam staż w Sadzie Rejonowym, w Wydziale Ksiag Wieczystych 10 miesiecy

bałam sie jak nie wiem, ale byłam pierwsza i mi sie udalo Panie zrobily mi test na pisanie na komputerze

zaczynam od 01.02. 2010
Stary 2010-01-14, 14:40   #5504
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez freddy296 Pokaż wiadomość
Ja dziś dostalam staż w Sadzie Rejonowym, w Wydziale Ksiag Wieczystych 10 miesiecy

bałam sie jak nie wiem, ale byłam pierwsza i mi sie udalo Panie zrobily mi test na pisanie na komputerze

zaczynam od 01.02. 2010
Gartuluje!

10 miesięcy? Czemu ja tylko na 3 Chcieliby mnie na więcej,ale wtedy podpisują że mnie muszę przyjąć później. W tym sądzie nie robili Ci problemów?
Jaka nazwa Twojego stanowiska?

Edytowane przez zabciajs
Czas edycji: 2010-01-14 o 14:41
Stary 2010-01-14, 14:44   #5505
freddy296
Wtajemniczenie

nazwa stanowiska: sekretarka

na 10 miesiecy - hmm nie wiem czemu tak dlugo, babka z sądu mi powiedziała, ze chca do października.

Jutro wszystkiego sie dowiem, bo dzis tylko Sąd mi dał odpowiedz, ze mnie chcą, a jutro ide do Urzedu pracy dokończyc reszte... pewnie jeszcze do lekarza musze isc.
Stary 2010-01-14, 14:52   #5506
zabciajs
Zakorzenienie

Może i ja spróbuje w sądzie... Zaklepane mam w tej szkole, ale i tak musze czekać na pieniązki i nowe wnioski w Up. Byłaś tam ze skierowaniem z UP czy sama na własną ręke?
Jak nic mi nie doradzicie , jak zrobić by mieć dłużej niż 3 miesiące to chyba spróbuje jeszcze w tym sądzie. Bo 3 miesiące to jest nic i później znów bezrobotna:/

Edytowane przez zabciajs
Czas edycji: 2010-01-14 o 14:53
Stary 2010-01-14, 15:10   #5507
freddy296
Wtajemniczenie

zabciajs ja bylam w Urzedzie Pracy i mowilam, ze chce isc na staz. Pani powiedziala mi ze maja do ZUSU do US i do Sądu. wiec ja chcialam isc do sądu, dostalalm skierowanie i po krotkiej rozmowie Panie w Sądzie zdecydowaly sie od razu.

Idz do urzedu pracy, moze w urzedze miasta, gminy bedą staze itp? tam z reguly jest na dluzej niz 3 miesiace.
Stary 2010-01-14, 15:13   #5508
monia0225
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
To wszytsko zależy od tego jaki masz zawód i czego sie chcesz uczyć. Generalnie najlepiej iść do urzędów, bo tam są (prawie)wszytskie możliwe działy- od finansów po politykę społeczną. Zdaje się, że urząd ma pewne zobowiązania i musi zatrudnić jakis procent ze swoich stażystów. Polecałabym wszystkie duże urzędy i wysokie szczeble (urzędy wojewódzkie itp.)Zawsze jest jakaś szansa, że gdzieś sie później załapiesz, choćby na zastępstwo.
No pytałam dzisiaj w Urzędzie Miasta ale narazie nic z tego..mam przyjść w przyszłym tygodniu sie zapytać. W każdym razie po tym co dzisiaj usłyszałam w Urzędzie Pracy to ja sie w ogóle zastanawiam czy te szukanie tego stażu ma sens:/ powiedzieli mi tam, że jesli ktoś sie zdecyduje przyjąć mnie na staż to musi później po tym stażu przyjąć mnie normalnie na etat na co najmniej taki okres czasu ile trwał staż..No i niby super, ale pracodawcom wcale sie to nie uśmiecha..i wtedy na staz sie nie godzą..załawtiłam sobie dzisiaj jeden staż ale wątpie, że to wypali. Bo babka powiedziała, że złozy wniosek w UP ale, że nie sądzi, że coś z tego wyjdzie bo ona zaznacza, że nie zatrudni po tym stażu..i Więcej jak pewne UP to odrzuci.. A juz mi to wisi czy mnie zatrudni później czy nie, chce ten staz odbyc chociaz żeby te doświadczenie głupie zdobyć Już nie mam do tego nerwów...jak tak ciężko ze stażem jest to ja se szukania pracy nie wyobrażam..
Stary 2010-01-14, 15:16   #5509
ilo16na
Zakorzenienie

U mnie w miescie nie ma nikt obowiazku zatrudnienia stazysty
totez firmy maja co roku nowych "darmowych"pracowniko w.

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 15:18   #5510
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Snufki Pokaż wiadomość
A nie powinni mieć wszyscy takie samy umowy stażowe :P?
ale to pytanie to chyba nie do mnie co nie ? bo ja tego wiedzieć to nie wiem, ale dostaje zgodnie z tym co dostałam na piśmie, więc u mnie wszytsko gra i buczy

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-01-14, 15:28   #5511
monia0225
Raczkowanie

Jakie to jest wszystko porąbane..powinno być wszędzie jadnakowo :/ ja przy tym swoim dupiatym urzędzie nic nie załatwie :/
Stary 2010-01-14, 15:29   #5512
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez freddy296 Pokaż wiadomość
zabciajs ja bylam w Urzedzie Pracy i mowilam, ze chce isc na staz. Pani powiedziala mi ze maja do ZUSU do US i do Sądu. wiec ja chcialam isc do sądu, dostalalm skierowanie i po krotkiej rozmowie Panie w Sądzie zdecydowaly sie od razu.

Idz do urzedu pracy, moze w urzedze miasta, gminy bedą staze itp? tam z reguly jest na dluzej niz 3 miesiace.
Nie ma u mnie w ogóle staży narazie ,bo i pieniędzy nie mają. Ale przez ostatnie miesiące pojawiały się to tylko staże w sklepach spożywczych:/ Dlatego zaczełam na własną ręke szukać. I znalałam w tej szkole.
U mnie panie w UP poinformowały dyrektora, że są staże na 3 miesiące, 6 miesięcy i 12. I tylko na 3 miesiace jak mnie weźmnie nie musi mnie później przyjąć.
Dlatego chce się dowiedzieć jak to wykombinować żeby mieć dłużej.

ilo16na FAJNIE macie, że nie ma takiego obowiązku. 10 czy 12 miesięczny staż to jest coś.

monia0225 Dobrze Cię rozumiem.

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

Cytat:
Napisane przez monia0225 Pokaż wiadomość
Jakie to jest wszystko porąbane..powinno być wszędzie jadnakowo :/ ja przy tym swoim dupiatym urzędzie nic nie załatwie :/
U mnie podobnie:/

Edytowane przez zabciajs
Czas edycji: 2010-01-14 o 15:52
Stary 2010-01-14, 15:38   #5513
nomu
Przyczajenie

freddy296 mam pytanie do ciebie. Jak wyglądał taki test pisania na komputerze, bo idę jutro na rozmowe do sądu
nomu jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-14, 15:43   #5514
monia0225
Raczkowanie

Cytat:

monia0225 Dobrze Cię rozumiem.

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

U mnie podobnie:/

W moim Urzedzie nigdy nic konkretnego nie mają, same jakies daremne oferty, to postanowiłam se coś znaleźć na własną ręke, bo na nich nie mozna liczyć..no i jak juz znalazłam to kurde jeszcze jakies problemy robią :/ no i weź tu człowieku nie nabaw sie nerwicy...:/ A jak jeszcze widze, że w innych Urzedach nie narzucają obowiązku przyjęcia po stażu przez pracodawcę a w moim urzędzie tak, to juz mnie dosłownie rozrywa...

Edytowane przez monia0225
Czas edycji: 2010-01-14 o 15:48
monia0225 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 15:50   #5515
freddy296
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nomu Pokaż wiadomość
freddy296 mam pytanie do ciebie. Jak wyglądał taki test pisania na komputerze, bo idę jutro na rozmowe do sądu
hmmm... pani podyktowała mi tekst - moze ze 3 zdania, chciala zobaczyc czy wiem gdzie leża literki na klawiaturze - czy ich nie szukam takze nie liczyli ilosci pisanych znakow na minute

pytali się mnie czy nie mam uczulenia na kurz bo w archiwach jest go pełno. nic wiecej. zadnych specjalistycznych pytań.
Stary 2010-01-14, 15:51   #5516
souvenir
Zadomowienie

Cytat:
U mnie panie w UP poinformowały dyrektora, że są staże na 3 miesiące, 6 miesięcy i 12. I tylko na 3 miesiace jak mnie weźmnie nie musi mnie później przyjąć.
Dlatego chce się dowiedzieć jak to wykombinować żeby mieć dłużej.
jeśli nic się nie zmieniło to to jakaś głupota jest. Możesz iść na staż maks na rok i nikt Ci nie zagwarantuje zatrudnienia, 3 miesiące to minimalny okres stażu
souvenir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 15:55   #5517
monia0225
Raczkowanie

jak widać, to zależy od Urzędu..u mnie np obojetnie na jaki okres stażu bym poszła to jest warunek, że pracodawca musi mnie później zatrudnić na co najmniej taki okres czasu ile trwał staz ;]
Stary 2010-01-14, 15:59   #5518
zabciajs
Zakorzenienie

Stary 2010-01-14, 16:03   #5519
monia0225
Raczkowanie

ręce i nogi opadają...a ja sie dziwiłam czemu ja stażu znaleźc nie umiem..no teraz juz wiem ale patrząc z punktu widzenia takiego pracodawcy to tez bym nie chciała podpisywac jakiegoś zobowiązania, że zatrudnie kogoś po stażu..bo jak można takie coś podpisać jak nawet jeszcze człowieka nie widzieli w tej pracy i nie wiedzą jak sobie radzi czy sie w ogóle do tego nadaje..jakies bzdury...to jest niby taka ochrona dla bezrobotnych no ale jeśli taki warunek będą narzucac pracodawcy to nawet na odbycie stażu za chwile nie bedziemy mieli szans..i ciekawe gdzie te doświadczenie bedziemy mieli zdobyć bo za darmo na pewno nigdzie nie pójde go nabyć

Edytowane przez monia0225
Czas edycji: 2010-01-14 o 16:09
monia0225 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-14, 17:19   #5520
mojanazwa
Przyczajenie

Witam ,mam dwa pytnia odnośnie stażu:
1. Czy odbywał/odbywa ktoś staż w Krakowie? które firmy/urzędy polecacie?
2. Czy jezeli jestem zatrudniony na umowe zlecenie (jest to troche śmieszna umowa bo pokazuje się u gościa raz w msc i wg tej umowy zarabiam 200zł za trzy miechy) ale czy mając ją do marca mogę sie zarejestrować jako bezrobotny i starać o staż?

z góry dziękuje za odpowiedź
mojanazwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości