|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. II :-)
głowa mi pęka, małż mnie na spacer wyciąga i chyba go posłucham. może jak się dotlenię, to mi przejdzie
|
|
|
|
#3812 |
|
Zakorzenienie
|
u nas dzisiaj strasznie wieje,przez co -3 odczuwa się jako -10
więc chyba podaruję sobie dzisiaj spacer nasprzatałam się dzisiaj,2 pralki wyprane,obiad się pichci-będę wypoczywać miłej niedzieli mamuśki ! |
|
|
|
#3813 |
|
Raczkowanie
|
Tak, to cesarka na tzw. "życzenie", bardzo boję się porodu naturalnego, od zawsze byłam nastawiona że jak rodzic to tylko przez cc... Oczywiscie naogladalam sie juz filmow na youtube jak to wyglada
po prostu koszmar ale grunt, ze nie bede tego widziala...Moja ciaze prowadzi dok. Piotr Raczynski, z centrum medyczne damiana, na pierwszej wizycie zapytal w jaki sposob chcialabym by porod sie odbyl; przez cc czy sn. Pozniej spotkanie z polozna, wszystko nam powiedziala, pokazala sale... Fajnie, bo w CMD nie odczuwa sie w ogole atmosfery szpitalnej, ja jestem na nia straszliwie przewrazliwona... Bylam raz w sw Zofii na badaniu i bylam przerazona ![]() Cena porazajaca, bo okolo 11 500 pln, ale jestesmy w stanie zaplacic byle tylko czuc sie komfortowo i bezpiecznie... Uwazam ze w tym dniu nie powinno sie oszczedzac, to mija się z celem
|
|
|
|
#3814 |
|
Konto usunięte
|
No niestety, nawet jakbym miała fobię nie do opisania, nie byłoby mnie stać na cc
Aczkolwiek z tego, co słyszałam, paniczny strach przed porodem, potwierdzony lekarsko, jest również wskazaniem do cc.
|
|
|
|
#3815 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czyli brzusio i dwie piersi = trojaczki ![]() Wczoraj stworzyłam już taką pełną listę rzeczy do kupienia - kompletna wyprawka. Teraz więc muszę trochę pobiegać po sklepach i porównać cenki, gdzie co bardziej się opłaca. W sumie to u mnie 3 takie sklepy są, więc aż tak dużo biegania nie będzie ![]() Mój mężuś trochę się przeraził jak zobacyzł tą listę i zaczął swoje teorie snuć, że to wcale nie potrzebne, że tamto też - np. przewijak - zaproponował, że zrobi z jakiejś deski ![]() , co mi przypokniało tą pamiętną stolnicę, o której któraś z was pisała![]() Lece na obiadek
|
|
|
#3816 |
|
Konto usunięte
|
Swoją drogą gwarantuję wam, że nasi partnerzy prędziutko zmienią zdanie na temat potrzeba/nie potrzeba gdy tylko przyjdzie im samym zajmować się dzieckiem
|
|
|
|
#3817 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie!!
ciekawe czy będzie im się uśmiechało schylać się non stop nad maluszkiem itp.
|
|
#3818 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jeśłi chodzi o św. zofię to ostatnio mile mnie zaskoczyli jak byłam na izbie... w porównaniu z tym co było jak leżałam u nich w pierwszej ciąży na patologii to jest rewelacyjni, a personel bardzo miły, usmiechnięty... chyba że ja wyjątkowo dobrze trafiłam, albo Ty wyjątkowo źle.... ![]() ale opinie raczej sa bardzo pozytywne o św. zofii Cytat:
ja dziś jakas nie kumata jestem... mam nadzieję, że to nie przeziębienie od mojego małża przechodzi na mnie.... ![]() Cytat:
ja gdybym rodziła sn to nie chciałabym małża przy sobie.... wiem, dziwna jestem.... zreszta jak siebie znam to by mu się tylko zbierało za wszystkich i wszystko dookoła ![]() dokładnie, społeczeństwo ludzi straconych... najgorsze, że przeprowadzali eksperymenty i dzieci matek jedzących dużo fast food w ciąży i odżywiających się niezdrowo rodzą się uzależnione od tego typu jedzenia... ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16515413] Mój kocur się dzisiaj zesr.... ze strachu Kocica mamy małpowata strasznie jest, pogoniła go ogromnie, on się grzecznie bawił kulką z folii alu, a ta jak na niego się nie rzuci nagle! No to ten zwiał, a potem tam, gdzie go przyszpiliła w kącie = narobił. Biedny.[/QUOTE]bidulek
|
|
#3819 |
|
Zakorzenienie
|
czy ten Damian to jakaś prywatna klinika???
przyznaję,że cena mnie poraziła ![]() no i jak tu wierzyć lekarzom,że oni tacy biedni
|
|
|
|
#3820 |
|
Konto usunięte
|
annLee, mam w grupie na studiach pielęgniarkę = wróciła do zawodu po 10 latach przerwy, zaczyna praktycznie od nowa. Za 7 dyżurów nocnych 12 h i 5 dziennych 12h dostaje bez dodatków na rękę - 1800zł
Pracuje w szpitalu bodajże w Rudzie Śląskiej (miasta nie jestem pewna, ale to Śląsk), na internie, lekarze tam zarabiają po 15tys na rękę. Sprzedaję, jak kupiłam - ale skłonna jestem wierzyć. Kolega również z grupy pracuje w Krzeszowicach w szpitalu, jest radiologiem (technikiem), na rękę bez dodatków żadnych, bez nadgodzin, bez dyżurów nocnych dostaje 1600zł. Robi kilka nocek (4-6 miesięcznie), za każdą ma dodatkowe 450zł. Mało? Wcale nie. Ja wiem, że to jest odpowiedzialność - ale ja również odpowiadam za ludzi. Polska rzeczywistość. |
|
|
|
#3821 | ||||
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16515688]Wiesz co, od półtora tygodnia jest na obcym terenie, non stop raz jedna, raz druga kocica na niego warczą, on na nie dzielnie też
Ale tu go zaatakowała znienacka, bez powodu, kocur owszem, obwarczał ją, obsyczał, ale się jednak wystraszył :/ A teraz zamelinował się na szafie i śpi.[/QUOTE] Ano fakt, kot na obcym terenie nerwowy i średnio się czuje... To potem, jak będzie u siebie, zaproś te kocice, niech im odda... Cytat:
Obiad... hmm... mój mąż orzekł, że nie jest głodny i bez obiadu się dziś obejdzie. Nażarł się w południe drożdżówek. ![]() A ja spróbowałam kiełbaskę, którą wczoraj kupiłam... i zaraz ją całą zjem. Na obiad. Dawno nie jadłam tak dobrej kiełbasy... Co prawda kosztowała 25zł. Samo mięcho i ma w sobie całe ziarna pieprzu. Cytat:
![]() To ja jednak mimo strachu wolę urodzić normalnie, a tę kasę wydać na większe auto... Porażająca suma. ![]() Cytat:
A ja jakoś nigdy nie rozumiałam dlaczego baba w takiej chwili na tego chłopa krzyczy... Nie było jej przy TYM 9 mcy wcześniej? ![]() Cytat:
Choć do pań z filmu mi daleko. ![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16520709]annLee, mam w grupie na studiach pielęgniarkę = wróciła do zawodu po 10 latach przerwy, zaczyna praktycznie od nowa. Za 7 dyżurów nocnych 12 h i 5 dziennych 12h dostaje bez dodatków na rękę - 1800zł Pracuje w szpitalu bodajże w Rudzie Śląskiej (miasta nie jestem pewna, ale to Śląsk), na internie, lekarze tam zarabiają po 15tys na rękę. Sprzedaję, jak kupiłam - ale skłonna jestem wierzyć. Kolega również z grupy pracuje w Krzeszowicach w szpitalu, jest radiologiem (technikiem), na rękę bez dodatków żadnych, bez nadgodzin, bez dyżurów nocnych dostaje 1600zł. Robi kilka nocek (4-6 miesięcznie), za każdą ma dodatkowe 450zł. Mało? Wcale nie. Ja wiem, że to jest odpowiedzialność - ale ja również odpowiadam za ludzi. Polska rzeczywistość.[/QUOTE] A co poza tymi 7 dyżurami nocnymi i 5 dziennymi? Bo to chyba nie cała jej praca. Ja znam zarobki tzw. średniego personelu medycznego z innej strony. Koleżanki mojej mamy za etat w przychodni dostają dziś po 1000-1150zł na rękę. Moja mama odeszła z przychodni lata temu, do punktu krwiodawstwa, gdzie została koordynującą, więc jej zarobki były inne. W roku 1998-mym dostawała dwie wypłaty swoich koleżanek. One zarabiały wtedy po 650-700zł netto. /Dla porównania powiem, że w tym samym czasie moja kumpela przyjęta na staż do biura rachunkowego na pierwszej umowie miała tyle samo, a ja też jako biały średni personel, w prywatnej placówce - najniższą krajową, coś w okolicy 500zł netto./ Dziś moje koleżanki laborantki nadal zarabiają minimalną krajową, z dyżurami po 1100-1300zł netto... Nie bez przyczyny stamtąd uciekłam parę lat temu. ![]() Ps. Trzeba pamiętać, że za nocki liczy się inaczej. Tak samo za dyżur, ponad 8h. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-01-17 o 16:55 |
||||
|
|
|
#3822 |
|
Zakorzenienie
|
szaja -czyli potwierdzasz moje przypuszczenia,że im się w doopach poprzewracało
co do porodu to mam nadzieję,że nic nie stanie na przeszkodzie i małż będzie ze mna w tych chwilach nie rozumiem dlaczego miałabym na niego krzyczeć? ![]() jaki jest taki jest,ale takich chwilach staje na wysokości zadania a wspólne przeżycia z porodówki są... przemyślcie dziewczyny jeszcze raz i nie bójcie się zabierać ich ze sobą,oni sami zmienią zdanie kiedy już będzie po wszystkim i wierzcie mi,że zupełnie innym okiem patrzą na kobietę później... powiedziałam co wiedziałma a oczywiście każda z Was zrobi jak uważa ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Kropko-Ty za to znasz te szare mróweczki,które odwalają kawał roboty za psie pieniądze ehh...Kropko-a powiedz,jako fachowa siła-moze wiesz czy woda z ogórkó kiszonych własnej roboty ma jakąś cudowną moc? bo uwielbiam od zawsze(a właśnie sobie łyknęłam) i w ciąży wcale mi nie przeszło
|
|
|
|
#3823 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rok temu spotkałam koleżankę z medyka, pożaliła mi się, że nie może brać dyżurów, przez małe dziecko i że zarabia 1050zł. Inna ciekawostka - przed dwoma czy trzema laty, gdy były te głośne strajki pielęgniarek, w szpitalu w Knurowie dyrekcja postanowiła podzielić kasę na podwyżki między... wszystkich. To co wywalczyły sobie zarabiające tam gówniane pieniądze kobiety z białego, średniego personelu, poszło do podziału na nie i całą administrację. Dostały sekretarki, kadry, bhp, wszyscy poniżej lekarzy i ludzi na stanowiskach kierowniczych. Fajnie nie? Cytat:
Mają sporo witaminy C, woda z nich też jej trochę ma, pewnie dlatego pije się ją na kaca. ![]() Ja ogórki uwielbiam. Wodę też piję. Albo robię z niej zupę. Moja matka żarła ogórasy w ciąży i chyba mi to przekazała, bo wielbię je od urodzenia do dziś...
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-01-17 o 17:23 |
||
|
|
|
#3824 |
|
Konto usunięte
|
Kropuś, wg koleżanki tylko te dyżury ma, w sumie 144 godzin, no ale jak piszesz - nocki inaczej, dyżury 12 godzin zamiast 8 - inaczej. Chce też zrobić kurs pielęgniarki środowiskowej, bo im tam takich brakuje, twierdzi, że dostanie dodatkowo 1000zł na rękę. Oczywiście ja wiem, że w każdym mieście są zarobki inne, ale i tak wg mnie to wcale nie jest taka niewielka kwota w sumie. Z tym, że absolutnie nie twierdzę, że gdzie indziej też nieźle zarabiają
Na pewno niewielkie szpitale = niewielkie pieniądze...A na męża pokrzyczę, czemu nie - jak mnie wpieni Jak mi palnie któryś raz tekst typu "bądź dzielna", to go maznę chyba ![]() Wczoraj wydziergałam kamizelkę dla młodej, a teraz kończę przód sweterka, żółciutki będzie I jestem dumna z siebie szalenie, bo jakoś nie mogłam przemóc się do robienia wzorów, a tu robię Ogólnie w drutach jest mega oznaczeń, i nigdy nie potrafiłam ich zapamiętać (w szydełku może kilkanaście tylko, a druty to dobre kilkadziesiąt), ale tak krok po kroczku może chociaż poowę zapamiętam. Rudy futrzasty wyciągnął się obok mnie i mruczy, aż miło
Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2010-01-17 o 17:26 |
|
|
|
#3825 |
|
Raczkowanie
|
Ja to zazwyczaj spokojna jestem, ale kto wie co to będzie na porodówce, jeśli mój mężuś ostatecznie zdecyduje się być ze mną
Ciekawe, czy mu się dostanie![]() ![]() ![]() Hmm... mierzyłam się dzisiaj i w najbardziej wystającym punkcie brzuszka mam 91 cm ![]() A w ogóle to dziś od rana mam wrażenie, że od wczoraj brzusio bardzo urósł serio jakiś nagle większy się zrobił - Dzidzia jak widać rośnie w ekspresowym tempie albo mi się coś zdaje Ale wczoraj wieczorem czułam właśnie, że jest taki bardzo "naciągnięty":rolleye s: Powoli przestaję się dopinać w kurtkach... W razie czego mam kurtke mamy jeszcze - dziś mierzyłąmi pasuje Mam nadzieję, że wystarczy, bo nie chciałam teraz specjalnie kupować płaszczyka zimowego. Myślałam, że uda się przetrzymać do wiosny i wtedy bym sobie coś lżejszego sprawiła, bo w kurtke wiosenną na pewno się nie dopnę ![]()
|
|
#3826 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
najedliśmy się i Bruno teraz fika, bo cały dzień prawie przespał ![]() tylko te 9 miesięcy wczesniej było zdecydowanie przyjemniej niż w trakcie porodu ... u nas niby mógłby być przy cc ale też nie chcę, niech czuwa na korytarzu i pilnuje Bruna jak Go będa transportować na noworodki, dopilnuje żeby wszystko było ok i odpowiednio się nim zajęli ja tez jadam, ale zdecydowanie jadam a nie się nimi odżywiam... i do pań też mam nadzieję, że mi daleko... chodziło mi tylko o to, że maluchy, które znają tylko taką dietę rodzą są uzależnione od takiego jedzenia ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Znalazłam jeszcze jedną rzecz w necie waga płodu w centylach w poszczególnych tygodniach ciąży. Dla dziewczyn, które nie mają jeszcze dzieci i doświadczenia w siatkach centylowych - 10 centyl oznacza, że 10% dzieci waży tyle samo lub mniej, 50 centyl, że 50% dzieci waży tyle samo lub mniej, a 90 centyl, że 90% dzieci waży tyle samo lub mniej. A więc 10 centyl to chudziaczek, 50 centyl to absolutny średniak, a 90 centyl to duże dziecko. Mozna w sumie założyć, że jeśli na usg w 2 tygodniu dziecko było na 90 centylu, to podczas dalszych również będzie wysoko - można sobie oszacować mniej więcej wagę w następnych tygodniach. To oczywiście taka bardziej zabawa, a nie wytyczne... 22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl) 23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl) 24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl) 25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl) 26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl) 27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl) 28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl) 29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl) 30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl) 31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl) 32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl) 33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl) 34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl) 35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl) 36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl) 37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl) 38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl) 39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl) 40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)
|
|
#3827 |
|
Zakorzenienie
|
I po wykładach. Jestem padnięta!
Co do zarobków w szpitalach.. Moja mama jest pielęgniarka z 10letnim stażem. Zarabiała 900zł do reki. pracowała od 7 rano do 19, od 19 do 7. co drugi dzień. odwalała robotę za lekarzy ktory brali po 5 tys do ręki a siedzieli i czasem coś zrobili. odeszła 3 lata temu do firmy farmaceutycznej i to teraz sama zarabia 5 tys. ale jak chodzi po lekarzach i wysłuchuje że niektorym nie starcza 12 tys co miesiąc do reki to normalnie.. No ale zarobki tez zależą od specjalizacji Kropko dokładnie było to samo u nas. Strajkowaly pielęgniarki a podwyzkę dostali i lekarze i pięlegniarki
Edytowane przez kardashi Czas edycji: 2010-01-17 o 19:33 |
|
|
|
#3828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale żeby nie było, że potępiam takie wybory - bo nie to mam na myśli. szanuję każdą decyzję, tak jest i w Twoim przypadku. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16522224]Wczoraj wydziergałam kamizelkę dla młodej, a teraz kończę przód sweterka, żółciutki będzie I jestem dumna z siebie szalenie, bo jakoś nie mogłam przemóc się do robienia wzorów, a tu robię Ogólnie w drutach jest mega oznaczeń, i nigdy nie potrafiłam ich zapamiętać (w szydełku może kilkanaście tylko, a druty to dobre kilkadziesiąt), ale tak krok po kroczku może chociaż poowę zapamiętam. [/QUOTE] pokażesz? po południu poczulam się lepiej i namówiłam małża na przejażdżkę do Decathlonu, bo dostałam maila o weekendowej wielkiej obniżce cen. to jego ulubiony sklep, więc nie musiałam długo prosić. i nie uwierzycie, ale upolowałam tam spodnie dla dzidka, takie na 62-68, z wywijanymi nogawkami (że rybaczki można z nich zrobic). z metki "baby boy", ale jak dla nas i dziewczynka może w takich śmigać. przecenione z 49,90 na 7,99 !! oczom nie mogliśmy uwierzyć, bo ten sam model tylko w innym kolorze miał cenę powyżej 20 zł. nawet babka przy kasie się zdziwiła ![]() jutro wstawię fotkę. |
|
|
|
|
#3829 |
|
Konto usunięte
|
Margo, jak tylko dostanę się do aparatu, toi się będę chwaliła że hoho
![]() A nasza Agatka również ma zakupione spodnie teoretycznie dla chłopców- np. sztruksy, które po prostu nie mają żadnego kwiatka Jak jest taka okazja, to aż żal nie brać.A ja wzięłam właśnie kąpiel w wannie u mamy, dla mnie to atrakcja u nas jest prysznic. Malej się podobało chyba, bo brykała
|
|
|
|
#3830 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Mamusie,
trochę was nadrobiłam, ale jeszcze mi zostało. Mam do was takie pytanie, czy słyszałyście o porodach nóżkami, albo pupą dziecka do przodu?, a nie główką? Bo zostałam na ostatniej wizycie postraszona, że jak mi się mała nie okręci, to mnie taki czeka, a ona uparcie siedzi na tyłku. Ciocia pielęgniarka mi mówiła, że dziwny ten lekarz, bo powinno być cc. Co o tym sądzicie?
|
#3831 |
|
Konto usunięte
|
No pewnie, że słyszałam. Jeśli dziecko jest pośladkami ułożone, to dzisiaj nie robi się raczej porodów pośladkowych, niebezpiecznych dla matki i dla dziecka, tylko cc
Miesiąc temu koleżanka właśnie taki poród miała, od razu cc - chociaż wcześniej lekarz nie stwierdził pośladkowego ułożenia.
|
|
|
|
#3832 |
|
Rozeznanie
|
Cześć wszystkim. U mnie maleństwo fika non stop tylko w nocy chwilkę przerwy miało. I o dziwo ale ból nerki już minął jak na razie
|
#3833 |
|
Zakorzenienie
|
Puma-jeśli jest dobry lekarz to i pośladkowy odbierze,choć faktem jest,że łatwiej jest cesarkę zrobić.Ale maluch ma jeszcze czas,może się 10razy jeszcze obrócić
nie stresuj się na zapasMyszka-cieszę się,że wracasz do formy! co do chust to niestety mają do wypożyczenia tylko kółkowe Edytowane przez annLee Czas edycji: 2010-01-17 o 22:41 |
|
|
|
#3834 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A bywam z raz na miesiąc... ![]() ---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Cytat:
Ale to chyba za wcześnie na takie oceny, dopiero połowa ciąży. Dziecko obróci się jeszcze ze sto razy. Komentarz lekarza dziwny. ![]() ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Obejrzałam "Twierdzę" po raz nie wiem który , pochłonęłam kg pomarańczy (takie dobre ostatnio w Biedronce są, że nie mogę przestać jeść, porzuciłam nawet mandarynki ) i spadam nynać... Dobranoc mamuchy.
|
||
|
|
|
#3835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szok przeżyłam widząc dziś ciuszki dla dzieciaczków w Vero Modzie. ta marka nigdy mi się z dziećmi nie kojarzyła. pora późna, ale przypomniało mi się ważne pytanie: podwójne pieluchowanie co wiecie i gdzie mogę o tym sobie poczytać? bo na razie słyszałam tyle, że właściwie zaleca się wszystkim dziewczynkom, a chłopcom nie. |
|
|
|
|
#3836 |
|
Raczkowanie
|
podłączam się, jestem bardzo ciekawa bo sama będąc noworodkiem miałam założony aparat na biodra z powodu dysplazji
nie muszę pisac jakie to bylo przykre dla rodzicow widziec jak dziecko tak strasznie cierpi
|
|
|
|
#3837 |
|
Zakorzenienie
|
"Niemowlę trzeba szeroko pieluchować ...
Ten mit pokutuje od dawna, głównie na skutek powszechnego przekonania, że wkładanie kilku sztywnych warstw pieluch między nóżki niemowlęcia nie przeszkadza mu w żaden sposób, a będzie korzystnie wpływać na rozwój stawów biodrowych. To nieprawda. Aparat ruchu rozwija się w ruchu, a każde jego ograniczenie, nie mówiąc już o unieruchomieniu, w ogromnym stopniu obniża sprawność, zmienia sposób i charakter ruchu (przekonał się o tym każdy, kto choć raz miał gips na nodze i ręku). Niemowlęta z reguły dobrze sobie z tym radzą, ale niestety nie wszystkie. Może nie u każdego dziecka szerokie pieluchowanie przyniesie niepożądane skutki, ale wystarczy się przyjrzeć, jak ruszają się niemowlęta ograniczone kilkoma warstwami pieluch, a jak te, które mogą swobodnie wierzgać nóżkami. Różnicę widać już na pierwszy rzut oka - ruchy dziecka (nie tylko jego nóżek, ale całego ciała) w kilku pieluchach są ograniczone, niezgrabne, monotonne. Maluch nie może swobodnie kopać, często wciska pięty w materacyk i pcha, unosi pupę, próbuje się wykręcić. Jeżeli już unosi nóżki, to asymetrycznie i bardziej na boki, niż do góry. Tymczasem najważniejszym czynnikiem chroniącym stawy biodrowe i kształtującym je we właściwy sposób jest ruch. I to w pełnym zakresie, w górę, do środka, w dół, w bok. Prostowanie i zginanie. Tylko wtedy stawy biodrowe dojrzewają prawidłowo i rozwijają się mięśnie, które teraz i w przyszłości będą je stabilizowały i chroniły. Ograniczenie naturalnych ruchów nóżek osłabia sprawność mięśni brzucha, które są potrzebne nie tylko do zapewnienia odpowiedniej pozycji tułowia, kiedy maluch już wstaje, ale też do raczkowania, siadania, obrotów... Po kilku tygodniach utrzymywania nóżek w rozkroku dziecko nie będzie nawet myślało o raczkowaniu czy turlaniu się. To zdecydowanie opóźnia tempo i jakość zdobywania kolejnych umiejętności. Poza tym grubsza warstwa pieluch znajduje się nie tylko między nogami, ale też pod pupą, co zmienia ułożenie całego ciała. Maluch jest jakby "wciskany" w podłoże na wysokości barków i główki, przez co częściej i silniej wciska rączki w materacyk, z trudem natomiast unosi je w górę i wyciąga do przodu. Do tego chętniej układa główkę i cały tułów asymetrycznie, co może prowadzić do asymetrii postawy i ruchów. Absolutnie nie należy też kłaść dziecka na brzuchu i przy odwiedzionych i zgiętych nóżkach, dociskać pupę do materacyka. Można mu w ten sposób zrobić krzywdę. Pamiętajcie, że szerokie ustawienie nóżek w stawach biodrowych (odwiedzenie, zgięcie w kolanach i zwrócenie na zewnątrz) to pozycja, w jakiej układa się nóżki dziecka w trakcie leczenia stawów biodrowych, kiedy są skrajnie niedojrzałe lub chore. Jeżeli stawy biodrowe są w normie, nie wolno ograniczać ich ruchu. Tylko ruch, przy odpowiedniej pielęgnacji i opiece, pomoże im się w pełni rozwijać, a przy okazji uniknąć pozostałych konsekwencji ograniczania swobody dziecka." autor: Fizjoterapeuta - Paweł Zawitkowski Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-01-18 o 07:37 |
|
|
|
#3838 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry
![]() Kropka - super ten tekst o szerokim pieluchowaniu, fajnie, że go wkleiłas Milego dnia babeczki
|
|
|
|
#3839 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki za odpowiedzi, ja się jednak troszkę zaczynam martwić, bo mała conajmniej od 17 tyg właśnie tak siedzi, a teraz kończymy 24 (czuję to po kopaniu i każde usg to potwierdza). Mam nadzieję, że jednak się jeszcze odwróci
.Kropka, lekarz nie komentował tego w żaden sposób, tylko powiedział co będzie, gdy się nie odwróci
|
#3840 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Szaja głaski dla kocurka Biedny... taką traumę przeżył---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ---------- Cytat:
Ale nie martw się na zapas.
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.

po prostu koszmar ale grunt, ze nie bede tego widziala...
Aczkolwiek z tego, co słyszałam, paniczny strach przed porodem, potwierdzony lekarsko, jest również wskazaniem do cc.

i to zupełnie średniego, więc czemu mam mieć trojaczki??? w sumie mam najmniejszy brzuch 
Mój mężuś trochę się przeraził jak zobacyzł tą listę i zaczął swoje teorie snuć, że to wcale nie potrzebne, że tamto też - np. przewijak - zaproponował, że zrobi z jakiejś deski 
, co mi przypokniało tą pamiętną stolnicę, o której któraś z was pisała

Kocica mamy małpowata strasznie jest, pogoniła go ogromnie, on się grzecznie bawił kulką z folii alu, a ta jak na niego się nie rzuci nagle! No to ten zwiał, a potem tam, gdzie go przyszpiliła w kącie = narobił. Biedny.[/QUOTE]