czy ktoś szuka pracy? - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-19, 11:40   #2071
Dagunia
Komplikatorka

Dot.: czy ktoś szuka pracy?

Niekoniecznie. Ja ustalając takie godziny rozmów "sprawdzam" punktualność kandydatów, a zazwyczaj wybieram 3-4 spośród wielu zgłoszeń Także bez stresu i powodzenia
Stary 2010-01-19, 11:43   #2072
titina
Zakorzenienie

a ja mam dzisiaj dwie kolejne rozmowy, choć nauczona doswiadczeniem jeśli umawiaja na dziwne godziny np 12:40 lub 18:10 to znaczy że maglują wszystkie osoby które się zgłosiły po kolei

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 12:02   #2073
ellish
Zakorzenienie

zauwazłyscie, ze jest bardzo mało ofert? Dawniej gdy szukalam pracy ( 3 lata temu), to wysylalam w tygodniu kilkanascie, a teraz gdy obserwuje rynek, to dramat.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 12:10   #2074
88Ekaterina88
Zakorzenienie

u mnie jest odwrotnie. jak szukałam w 2008 roku roboty to nie było nic, teraz wysyłam po 1-2 w tygodniu

dzwoniłam w sprawie tego pracownika ds. osobowych i nic z tego to nie kadrowa tylko płacowa trzeba naliczać wypłaty, znac program itp. A w ogłoszeniu tego nie było, tylko przez tel. mi to powiedziano

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 12:16   #2075
AmericanGirl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
zauwazłyscie, ze jest bardzo mało ofert? Dawniej gdy szukalam pracy ( 3 lata temu), to wysylalam w tygodniu kilkanascie, a teraz gdy obserwuje rynek, to dramat.

Ja również zauważyłam tendencję odwrotną . Jakoś specjalnie nie szukam pracy ale przeglądam ogłoszenia , bo może trafi się wymarzona praca albo jakaś praktyka . W zeszłym roku ogłoszeń sensownych w branży , która mnie interesuje ( praca głównie biurowa , administracja , asystentka , prawo ) było jak na lekarstwo . A od nowego roku codziennie pojawiają się jakieś ogłoszenia i naprawde jest w czym wybierać . I bardzo dużo ogłoszeń do pracy w urzędach. Mam nadzieję , że taka sytuacja utrzyma się do lutego , bo może wtedy bede mogla pomysleć o powazniejszym szukaniu pracy związanej z moim kierunkiem studiów
Stary 2010-01-19, 13:16   #2076
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AmericanGirl Pokaż wiadomość
Ja również zauważyłam tendencję odwrotną . Jakoś specjalnie nie szukam pracy ale przeglądam ogłoszenia , bo może trafi się wymarzona praca albo jakaś praktyka . W zeszłym roku ogłoszeń sensownych w branży , która mnie interesuje ( praca głównie biurowa , administracja , asystentka , prawo ) było jak na lekarstwo . A od nowego roku codziennie pojawiają się jakieś ogłoszenia i naprawde jest w czym wybierać . I bardzo dużo ogłoszeń do pracy w urzędach.

Mam podobne wrażenie, w zeszłym roku bardzo ciężko mi było znaleźć ogłoszenia na które mogłabym wysłać CV. Same akwizycje i inne głupoty. Od nowego roku sytuacja jest dużo lepsza. Wysyłam od kilku do kilkunastu CV tygodniowo. Mam kilka rozmów w tygodniu.

Chociaż zauważyłam niepokojącą tendencję że pracodawcy, być może przez ten kryzys, uważają że będziemy się płaszczyć żeby dostać pracę i urządzają swego rodzaju "castingi" a nie rozmowy kwalifikacyjne.
Dzisiaj byłam na takiej jednej - ludzie umówieni co 10 min. Każdy wchodzi i musi się zaprezentować, odegrać scenkę sprzedaży, powiedzieć o swoich wadach i zaletach, przekonać pracodawcę o tym żeby to właśnie jego zatrudnił. A po tym wszystkim dziękujemy, następna osoba. Jak się spytałam o ewentualne warunki to zaczęli kręcić że sami nie wiedzą, podstawa plu prowizja, ale nie powiedzą ile.... Jak sie dostanę to mi przedstawią warunki... Wkurzające.
A może ja tam wcale nie będę chciała pracować zwłaszcza że napomknęli coś że przez to stanowisko przewinęło się już setki osób...

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2010-01-19 o 13:28
Stary 2010-01-19, 13:25   #2077
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
u mnie jest odwrotnie. jak szukałam w 2008 roku roboty to nie było nic, teraz wysyłam po 1-2 w tygodniu

dzwoniłam w sprawie tego pracownika ds. osobowych i nic z tego to nie kadrowa tylko płacowa trzeba naliczać wypłaty, znac program itp. A w ogłoszeniu tego nie było, tylko przez tel. mi to powiedziano
Dlatego napisałam, że to część obowiązków kadrowych Place są elementem kadr (czasami zajmuje się tym jedna osoba – kadrowa, a czasami jest rozbite na druga osobę (wiadomości z kursu )

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-19, 13:28   #2078
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
Mam podobne wrażenie, w zeszłym roku bardzo ciężko mi było znaleźć ogłoszenia na które mogłabym wysłać CV. Same akwizycje i inne głupoty. Od nowego roku sytuacja jest dużo lepsza. Wysyłam od kilku do kilkunastu CV tygodniowo. Mam kilka rozmów w tygodniu.

Chociaż zauważyłam niepokojącą tendencję że pracodawcy, być może przez ten kryzys, uważają że będziemy się płaszczyć żeby dostać pracę i urządzają swego rodzaju "castingi" a nie rozmowy kwalifikacyjne.
Dzisiaj byłam na takiej jednej - ludzie umówieni co 10 min. Każdy wchodzi i musi się zaprezentować, odegrać scenkę sprzedaży, powiedzieć o swoich wadach i zaletach, przekonać pracodawcę o tym żeby to właśnie jego zatrudnił. A po tym wszystkim dziękujemy, następna osoba. Jak się spytałam o ewentualne warunki to zaczęli kręcić że sami nie wiedzą, podstawa plu prowizja, ale nie powiedzą ile.... Jak sie dostanę to mi przedstawią warunki... Wkurzające.
mnie to juz wogole odstraszaja stanowiska pracy typu podstawa + prowizja bo to najzwyczajny wyscig szczurów jest dlatego nawet nie patrze na tego typu oferty prac.
dziewczyny jak myslicie, czy w kazdym wydziale Urzedu Miejskiego dostaje sie na dzien dobry tyle samo czy to zalezy od Wydziału? bo u mnie ogłosili az 3 konkursy po 2 miesiecznym zastoju i nie wiem do ktorego skladac, a nie zloze do 3 bo nie wykuje tyle ustaw
gregia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 13:30   #2079
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gregia Pokaż wiadomość
mnie to juz wogole odstraszaja stanowiska pracy typu podstawa + prowizja bo to najzwyczajny wyscig szczurów jest dlatego nawet nie patrze na tego typu oferty prac.
dziewczyny jak myslicie, czy w kazdym wydziale Urzedu Miejskiego dostaje sie na dzien dobry tyle samo czy to zalezy od Wydziału? bo u mnie ogłosili az 3 konkursy po 2 miesiecznym zastoju i nie wiem do ktorego skladac, a nie zloze do 3 bo nie wykuje tyle ustaw
W ogłoszeniu oczywiście było napisane - umowa o pracę, więc spodziewałam się stałej pensji.

Stary 2010-01-19, 13:36   #2080
anetka832
Zadomowienie

GG do anetka832

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
W ogłoszeniu oczywiście było napisane - umowa o pracę, więc spodziewałam się stałej pensji.
To nie musi być równoznaczne - można dostać umowę o pracę, ale mieć podstawę+prowizje, umowa o pracę nie musi być jednoznaczna ze stałą pensją ( np. wynagrodzenie akordowe ).
Stary 2010-01-19, 15:21   #2081
Anastazja86
Zakorzenienie

U mnie pojawiło się w końcu jakieś ogłoszenie, praca w markecie budowlanym w dziale ogród, no może nie jest to szczyt moich marzeń ale potrzebuję pieniędzy, więc jutro idę tam z CV bo trzeba dostarczyć osobiście
Anastazja86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-19, 16:21   #2082
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Dlatego napisałam, że to część obowiązków kadrowych Place są elementem kadr (czasami zajmuje się tym jedna osoba – kadrowa, a czasami jest rozbite na druga osobę (wiadomości z kursu )
tyle, że wiesz w ogłoszeniu tego nie napisali

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 20:58   #2083
ijaa
Zakorzenienie

Odrobinę się ruszyło i u mnie. W piątek idę na drugi etap w jedno miejsce.
Codziennie coś wysyłam, bo ogłoszenia są, tylko jakoś odzewu nie ma.

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 21:35   #2084
lilly78
Zadomowienie

GG do lilly78

u mnie nic się nie ruszyło wysyłam i wysyłam, rozmów na palcach jednej ręki można policzyć. za chwilę zrobię kurs paznokciowy, może w tę stronę coś zacznie się dziać

* * * * *
moja pasja
* * * * *
ja na facebooku

[B]* * * * *
azjatyckie kosmetyki oddam - wymianka
lilly78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 09:46   #2085
Jik
Zadomowienie

Cytat:
Jik daj sobie spokoj, nie warto z takimi osoboami wchodzic w dalsza konwersacje, chcialas dobrze , a jeszcze ci sie oberwalo.
Masz rację, gregia, szkoda nerwów...
Co do Urzędu Miasta, to ja nie mam pojęcia gdzie i ile się zarabia, więc Ci nie odpowiem...
Jik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-20, 11:57   #2086
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jik Pokaż wiadomość
Masz rację, gregia, szkoda nerwów...
Co do Urzędu Miasta, to ja nie mam pojęcia gdzie i ile się zarabia, więc Ci nie odpowiem...
mam nadzieje ze tak samo, bo jakby nie patrzec ten sam pracodawca...
Stary 2010-01-20, 12:26   #2087
Snufki
Rozeznanie

Cytat:
Podejrzewam,że w całej administracji wygląda tak samo, więc zależy od wydziału,wykształcenia, doświadczenia,stanowiska, znajomości itp.... bo są tzw. widełki
Snufki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 12:32   #2088
uparta Marti
Zakorzenienie

a ja to chyba dzis pójde sie upic.. ze szczęscią dziś potwierdziło się na 100% ze dostałam prace w gabinecie denstystycznym jako rejestratorka. Bo koleżanka w ciąży i odchodzi i poleciła mnie na jej miejsce-jestem jej bardzo wdzięczna. Zaczynam od końca lutego a za 2 tyg mam iśc na dwa dni żeby się wdrożyć ,poznać program w kompie itp. Praca od pon-pt po ok 5-6 godzin dzinnie.
Ale i tak mam nadzieje ze znajde sobie coś na luty chociaż, żeby nie siedziec w domu.
Stary 2010-01-20, 12:33   #2089
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Snufki Pokaż wiadomość
Podejrzewam,że w całej administracji wygląda tak samo, więc zależy od wydziału,wykształcenia, doświadczenia,stanowiska, znajomości itp.... bo są tzw. widełki
snufki czyli dobrze podejrzewalam ze zarobki zaleza od wydziału? kurcze z 2 strony bezsens totalny, niby jeden pracodawca a rozne zarobki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-20, 12:44   #2090
Jik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez uparta Marti Pokaż wiadomość
a ja to chyba dzis pójde sie upic.. ze szczęscią dziś potwierdziło się na 100% ze dostałam prace w gabinecie denstystycznym jako rejestratorka. Bo koleżanka w ciąży i odchodzi i poleciła mnie na jej miejsce-jestem jej bardzo wdzięczna. Zaczynam od końca lutego a za 2 tyg mam iśc na dwa dni żeby się wdrożyć ,poznać program w kompie itp. Praca od pon-pt po ok 5-6 godzin dzinnie.
Ale i tak mam nadzieje ze znajde sobie coś na luty chociaż, żeby nie siedziec w domu.
Idź, idź się upij! Masz powody! Gratuluję!!!!! Fajna praca musi być!

gregia, a czy to nie zależy od urzędu. Jak np. Wojewódzki, to więcej się zarabia, bo bardziej bogaty? Czasami może kto inny finansować dany urząd...
Stary 2010-01-20, 13:02   #2091
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
snufki czyli dobrze podejrzewalam ze zarobki zaleza od wydziału? kurcze z 2 strony bezsens totalny, niby jeden pracodawca a rozne zarobki
To może ja odpowiem. zarobki w administracji nie zależą od wydziału lecz od zajmowanego stanowiska. Są tzw. widełki dla referenta, specjalisty, podinspektora itp. Oczywiście o zatrudnieniu na danym poziomie hierarchii urzędniczej decydują kwalifikacje pracownika, w tym doświadczenie. Poza podstawą wynagrodzenia są dodatki, np. funkcyjny.
Punktem wyjścia jest to czy zostaniesz zatrudniona na stanowisku urzędniczym (powinno być napisane w ogłoszeniu) czy pomocniczym lub obsługi. I tak na przykład na najniższym szczeblu w hierarchii urzędniczej w urzędzie miasta na stanowisku młodszego referenta możesz dostać od najniższej krajowej do 1920 zł brutto wynagrodzenia zasadniczego.
Poza tym w pierwszym roku pracy możesz zostać skierowana do odbywania służby przygotowawczej, w trakcie której twoje wynagrodzenie może zostać obniżone (nie pamiętam o ile, ale coś około 20% chyba).
Oczywiście widełki mają dość szeroką rozpiętość, więc wynagrodzenie uzależniane jest również od zakresu obowiązków i odpowiedzialności.

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 13:14   #2092
Dignity1
Wtajemniczenie

Dzisiejszy rynek pracy to katastrofa...Długo szukałam, a jak juz znalazłam to po miesiacu rezygnuje bo dostałam propozycje matrymonialna...Szok!

Dignity1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 13:48   #2093
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
o kurcze a ja takiego posta przeoczyłam gratulacje oby sie super pracowało!!!
Cytat:
Idź, idź się upij! Masz powody! Gratuluję!!!!! Fajna praca musi być!

gregia, a czy to nie zależy od urzędu. Jak np. Wojewódzki, to więcej się zarabia, bo bardziej bogaty? Czasami może kto inny finansować dany urząd...
Cytat:
Napisane przez gorzka prawda Pokaż wiadomość
To może ja odpowiem. zarobki w administracji nie zależą od wydziału lecz od zajmowanego stanowiska. Są tzw. widełki dla referenta, specjalisty, podinspektora itp. Oczywiście o zatrudnieniu na danym poziomie hierarchii urzędniczej decydują kwalifikacje pracownika, w tym doświadczenie. Poza podstawą wynagrodzenia są dodatki, np. funkcyjny.
Punktem wyjścia jest to czy zostaniesz zatrudniona na stanowisku urzędniczym (powinno być napisane w ogłoszeniu) czy pomocniczym lub obsługi. I tak na przykład na najniższym szczeblu w hierarchii urzędniczej w urzędzie miasta na stanowisku młodszego referenta możesz dostać od najniższej krajowej do 1920 zł brutto wynagrodzenia zasadniczego.
Poza tym w pierwszym roku pracy możesz zostać skierowana do odbywania służby przygotowawczej, w trakcie której twoje wynagrodzenie może zostać obniżone (nie pamiętam o ile, ale coś około 20% chyba).
Oczywiście widełki mają dość szeroką rozpiętość, więc wynagrodzenie uzależniane jest również od zakresu obowiązków i odpowiedzialności.
dzieki dziewczyny za informacje i tak bede skladac papiery tylko bylam ciekawa jak to wyglada zarobkowo, bo konkursy da do wydzialu nieruchomosci i wydzialu spraw obywatelskich i tak myslalam zeby do 2 startowac
Cytat:
Napisane przez Dignity1 Pokaż wiadomość
Dzisiejszy rynek pracy to katastrofa...Długo szukałam, a jak juz znalazłam to po miesiacu rezygnuje bo dostałam propozycje matrymonialna...Szok!
o cholerka to rzeczywiscie niewesoło tez bym zwiała stamtąd jak najpredzej

Edytowane przez gregia
Czas edycji: 2010-01-20 o 13:56
Stary 2010-01-20, 13:56   #2094
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
... i tak bede skladac papiery tylko bylam ciekawa jak to wyglada zarobkowo, bo konkursy da do wydzialu nieruchomosci i wydzialu spraw obywatelskich i tak myslalam zeby do 2 startowac
Składaj składaj! Praca w administracji to mimo wszystko dzisiaj najpewniejsze zatrudnienie, a poza tym najniższej krajowej całe życie dostawać nie będziesz. To owocnej nauki ustaw życzę i jeszcze bardziej owocnej rozmowy w urzędzie.

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 13:58   #2095
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorzka prawda Pokaż wiadomość
Składaj składaj! Praca w administracji to mimo wszystko dzisiaj najpewniejsze zatrudnienie, a poza tym najniższej krajowej całe życie dostawać nie będziesz. To owocnej nauki ustaw życzę i jeszcze bardziej owocnej rozmowy w urzędzie.
gorzka prawdo zeby nie zapeszyc to nie bede dziekowac jak ja sobie pomysle o tym czytaniu ustaw grrr
Stary 2010-01-20, 14:02   #2096
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Czasami może kto inny finansować dany urząd...
też od tego zależy.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 14:15   #2097
souvenir
Zadomowienie

uparta Marti gratuluję i zazdroszczę
ja nadal szukam, nawet z Tesco się do mnie nie odezwali nowo powstającego, porażka
souvenir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-20, 15:52   #2098
uparta Marti
Zakorzenienie

dziękuje dziewczyny strasznie się ciesze,szukam pracy od czerwca

Souvenir- a gdzie u nas tesco otwierają ? ja wiem,że gdyby moja znajoma nie odchodziła z tego miejsca pracy dalej bym szukała i szukała.. w naszym regionie kompletnie nie ma ogłoszeń,więc wiem co czujesz
jeżli jesteś zarejestrowana w UP to może staraj się o jakiś staż ?
Stary 2010-01-20, 18:01   #2099
souvenir
Zadomowienie

Cytat:
dziękuje dziewczyny strasznie się ciesze,szukam pracy od czerwca

Souvenir- a gdzie u nas tesco otwierają ? ja wiem,że gdyby moja znajoma nie odchodziła z tego miejsca pracy dalej bym szukała i szukała.. w naszym regionie kompletnie nie ma ogłoszeń,więc wiem co czujesz
jeżli jesteś zarejestrowana w UP to może staraj się o jakiś staż ?
jestem spod Białegostoku, więc w sumie o pracy w moim mieście to nawet nie marzę. Dużo osób przyjmują właśnie w taki sposób jak u Ciebie- z polecenia przez kogoś, chyba muszę poszerzyć krąg znajomych i odświeżyć stare znajomości Do UP pójdę na dniach, byłam już na 3 miesięcznym stażu w tamtym roku, fajnie jakby udało się gdzieś zaczepić chociaż na pół roku. Z drugiej strony wiem, że po zakończonym stażu będzie to samo z szukaniem pracy co teraz, jakbym poszła na taki związany z kierunkiem moich studiów (pedagogika wczesnoszkolna z przedszkolną) to i tak mnie nie zatrudnią, bo nie będę jeszcze miała wykształcenia, chyba że byłby etat dla pani nalewającej herbatkę
souvenir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-21, 12:16   #2100
Jik
Zadomowienie

Wysłałam cv. Praca - marzenie. Pracownik księgarni internetowej. Oczywiście już ponad 900 wejść na ogłoszenie...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości