|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie MARCOWO-KWIETNIOWE 2010 r. CZ II
mam identyczny
![]() http://allegro.pl/item886198121_ciep...binezonik.html jest przesliczny ![]() ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- co do psiaka to bedziemy jeszcze myslec z tezetem... |
|
|
|
#3542 |
|
Zakorzenienie
|
mrowak - hehehe dobre
![]() ---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- a ja mam taki ![]() http://allegro.pl/item826179709_826179709.html i jeszcze taki brazow kiedys zdjecie wklejalam
|
#3543 |
|
Zakorzenienie
|
O karmieniu generalnie, że oczywiście bardzo dobrze karmić piersią tak do 6 m-ca przynajmniej, ale jak się nie da to nie robić tragedii. Ja np. nie wiedziałam, że odciągając pokarm można tak naprawdę odciągnąć niewielką jego ilość jednorazowo- na początku np., z jednej piersi może polecieć tylko 30ml, potem więcej. I że praktycznie każdej kobiecie zdarzają się obrzęki piersi i bolesność, że pierwsze karmienia, a szczególnie pierwsze pociągnięcia są bolesne zwykle. Na bolące piersi przed karmieniem pomaga ciepły okład i masowanie od zewnątrz do brodawki, a po karmieniu dla odmiany zimny okład (pielucha tetrowa zmoczona zimną wodą, bądź sławne liście kapusty) Uśmialiśmy się bo wypytywałam czy na oddziale gdzie się wybieram mają w lodówce dyżurną kapuchę dla ciężarnych
![]() Laktator warto posiadać, bo jak się ma za dużo pokarmu to się przyda a jak się ma za mało to bywa, że stymuluje wytwarzanie. Nie wiem co tam jeszcze...że pokarm odciągnięty przechowany w woreczkach można trzymać 8-12h w temp. pokojowej chociaż to nie zalecane, no chyba że wiadomo, że za jakieś pół godziny, godzinę będzie karmienie. W lodówce w ok.-4 stopniach pokarm może stać 4 dni, w zamrażarce co ma jedne drzwi z lodówką może stać ileś tam dni, a w zamrażarce z osobnymi drzwiczkami jeszcze dłużej. Więcej nie pamiętam teraz ![]() Jeszcze że maluszek nie powinien mlaskać podczas jedzenia, bo to oznacza, że łyka powietrze, a potem wiadomo-kolki. Z innego źródła wiem, że jak mlaska to wystarczy podeprzeć mu lekko podbródek palcem i powinno przestać. W poniedziałek kolejne zajęcia- będziemy kąpać, przewijać, ubierać itd. Położna będzie nam zdjęcia robić, które potem mamy dostać na płycie w sumie fajny pomysł- będzie pamiątka. Na poprzednich nas zaskoczyła i robiła nam zdjęcia podczas ćwiczeń- nawet nie chcę myśleć jak wyglądamy
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-01-20 o 22:32 |
|
|
|
#3544 |
|
Zakorzenienie
|
zawsze przydatne informacje
Tez bede wam zdawala relacje z tego co bedzie na zajeciach u mnie chociaz pewnie zadnych nowosci nie bedzie.
|
|
#3545 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też tak czasem tak mam - Mała coś wypina, ale nie bardzo wiem co. Ja mówię, że kolano, TŻ że to stopa. Przypuszczam, że nóżki ma na górze, nad pępkiem - bo tu najczęściej kopie w ciągu dnia. 28 stycznia mam usg, wtedy wszystko będzie jasne - nietoperek, czy jeszcze nie.
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
|
#3546 |
|
Zakorzenienie
|
a co potem z takim zamrozonym pokarmem z zamrazarki ?? trzebab go zagotowac czy tylko podgzac ??
|
#3547 |
|
Zakorzenienie
|
drcron wlasnie o to samo mialam zapytac
|
|
#3548 |
|
Zakorzenienie
|
Darusia odpowiedz na nasze pytanie znalazlam tutaj
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...1,3866962.html
|
#3549 |
|
Rozeznanie
|
Ja też coś znalazłam - tylko podgrzewamy do temp. 37 stopni (nie w mikrofali):
http://www.we-dwoje.pl/przechowywani...ykul,4583.html
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
#3550 |
|
Zakorzenienie
|
dziękować
|
|
#3551 |
|
Zakorzenienie
|
ja jutro na sr zapytam jeszcze polozne jak nie zapomne
|
#3552 |
|
Zakorzenienie
|
;-)
Ja jutro wizyta Juz sie ciesze
|
|
#3553 |
|
Raczkowanie
|
Generalnie co do psów zgadzam się z MadCat.
Do 7 tyg. życia szczeniaka przebiega nauka "psich" zachowań - socjalizuje się z matką i rodzeństwem. Od 8 tyg. zaczyna się etap socjalizacji z człowiekiem. Oddzielanie bez potrzeby szczeniaka od matki wcześniej, niż te 8 tyg. to niestety kaleczenie jego psychiki. Szczepienia są przede wszystkim przeciwko chorobom wirusowym, z czego te najgorsze można nawet na butach do mieszkania przenieść., a te wirusy są cholernie żywotne. Teoretycznie przy programie szczepień od 6 tyg. i jeśli szczeniak był karmiony przez matkę - można zacząć bezpieczne spacery ok. 10 tyg. Z tym, że w porządnych schroniskach ślepe mioty się usypia lub ciężarne suki się sterylizuje. A wydają szczeniaki nawet 4-tygodniowe - jednak taki maluch ma większe szanse przeżycia w domu, niż w schronisku. Kiedyś sporo rozmawiałam z hodowczynią yorków - nigdy nie widziałam tych psów tak szczęśliwych, niż biegających po polach w błocie i kałużach. Jednak to są teriery charakterek swój mają i ząbki też niczego sobie Te domowe kanapowce często mają bardzo mało ruchu i zwyczajnie gnuśnieją z nudów.Psa można nauczyć czystości w każdym wieku (bez problemów uczyłam nawet kilkuletnie ze schroniska) - i moim zdaniem zdecydowanie łatwiej pracuje się z ciut starszym szczeniakiem, bo jest już bardziej skoncentrowany na współpracy z człowiekiem i jest w stanie bardziej kontrolować swoje potrzeby. Odnośnie karmienia: jest też zasada, że jeśli odciągamy za 1 zamachem małą ilość pokarmu, nie mieszamy jej z kolejną odciągniętą małą porcją. Bo zwykle najpierw leci rozcieńczony kompocik, a później pełnowartościowy obiadek. I jeśli z kilku "dojeń" wymieszamy tylko "kompociki" nie będzie to pełnowartościowy posiłek.
|
#3554 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Młoda - mam taką samą wyprawke od koleżanki i dresi tyż
ja wogóle lubie HM i jak były przecemnki u mnie to obkupiłam małego za 350 zeta w sumie łącznie z kurtką Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
My jutro do kraka smigamy . Nie wiem jak tam z netem bedzie zobaczymy . Dziś byłam u kolezanki bo mam tyu jedną dzieciaki sie bawiły i było w sumie miło. Jutro rano pakujemy sie i w drogę Buźka
|
|
#3555 |
|
Zakorzenienie
|
My rowniez dajemy malenstwu dwa imiona Kacper Michal po tatusiu albo Oliwia Daria po mamusi
|
|
#3556 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam dwa i malz tez ma dwa nasze dziecie tez bedzie mialo dwa dostanie drugie imie po tesiowej bardzo sie cieszyla ze bedzie miala wnuczke jednak jej juz nie doczekala
i dlatego nasza niunia bedzie miala jej imie na drugie by o niej pamietac
|
#3557 |
|
Zakorzenienie
|
to bardzo ladnie z waszej strony
|
|
#3558 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry Szanownym Paniom...
Zaraz znów jedziemy do szpitala. Skurcze miałam całą noc - brzuch się zrobił lekko bolesny, ale żeby całość bolała, to raczej nie. Pewnie jakby bolało, to już bym panikowała, że rodzę, ale w tych warunkach to raczej nie ![]() Wczoraj w trybie przyspieszonym kupiłam wszystko na allegro - prócz tego, co mąż kupi w sklepach pilnie, jakby co. Dostał instrukcje prania i szukania wśród kartonów z moimi rzeczami, rzeczy Igora. Ekipa remontowa też dostała info, że mają baaaaardzo przyspieszyć To miłego dnia i trzymajcie kciuki, żeby się okazało, że to tylko taki psikus ze strony mojego syna ![]() ![]() ---------- Dopisano o 06:40 ---------- Poprzedni post napisano o 06:38 ---------- A na suwaczku piszą, że jeszcze 38 dni mi zostało
|
#3559 |
|
Raczkowanie
|
Rety Megi, trzymaj nam się dzielnie i dawaj znać jak się czujesz!!!!
Ja też lekko przerażona bo mam białko w moczu: 4mg/dl i 15 ciał ketonowych. Wiem że to nic dobrego ale jak bardzo niedobrego to nie wiem... Miałyście takie wyniki? Pop, poradź pls. |
|
|
|
#3560 |
|
Zakorzenienie
|
heloł
Megi - trzymam kciuki, moja siostra urodziła w 35 tyg i było wszystko dobrze, więc uszy do góry Rany, dziewczyny - ZACZĘŁO SIĘ a ja zamierzam dziś (korzystając z przyzwolenia, że nie muszę leżeć plackiem) iść wreszcie do pokoju na górę, wezmę butelki i wypróbuję mój sterylizator spróbuję to zrobić w garnku na bigos jeszcze bym do miasta pojechała, ale mi tż zabrał kluczyki specjalnie no w sumie jest ślisko jak cholera, ale pewnie jakby zostawił to już bym na mieście była
|
#3561 |
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny - ja ledwo zywa......dalej psikam i prycham a w dodatku mi sie jeszcze to przeziebienie na oczy rzucilo i rano mialam cale zaropiale a teraz mi lzawia.......pierdzielona Irlandia - nawet na zwolnienie nie moge isc bo mi nie zaplaca - a sytuacja materialna u nas nie za ciekawa
Jeszcze wczoraj moj Tz sie popisal kurna sowja inteligencja - i oczywiscie skonczylo sie rykiem i skurczami echhhh czasami zycie nas nie rozpieszcza - ale kto obiecywal ze bedzie latwo nio kto - A wiec dziewczyny paluszki w ruch i poprawiac mi humor nio juz!!!! A Megi Ty sie nam nie wyglupiaj - juz jedna nam psikusa zrobila wiec ja w imieniu calego wizazu usilnie prosze Twojego synka o to zeby nam sie tak nie spieszyl..... ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- zapomnialam dodac odnosnie pluci - ja tez tak na 100% nie jestem pewna - mimo zapewnien lekarki - czy to aby chlopczyk. Po pierwsze snily mi sie dzieci ubrane na rozowo - po drugie jem slodkosci po trzecie problemy z cera i przebarwienia na skorze w pierwszym trymestrze Wiec u mnie sie wszyscy smieja ze ten siusiak z USG to pepowina byla HEHEHEHE Wiec jesli bedzie dziewczynka to zbankrutuje na zakup nowych ubranek - bo u mnie wszystko kupione dla chlopca
|
#3562 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Megi, kciuki giganty trzymam!
|
|
#3564 |
|
Rozeznanie
|
hej dziewczyny
![]() troche mnie nie było, ale wszystko przez to ze nie mialam ostanio na nic czasu. Teraz jeszcze sesja i nauka... egzaminy. Zostały mi dwa, w ten weekend, mam nadzieje, ze zalicze chociaz jeden, bo ciezko bedzie pozniej.... W srode bylam na wizycie i nie wiem czy wam pisalam czy tez nie... Ale mam juz rozwarcie !!!!!!! Na opuszek w prawdzie ale mam... a ze od 22 tygodnia mialam miekka szyjke a od 26 zaczela sie delikatnie skracac, potem stanela w miejscu to lekarz mi powiedzial ze byle do polowy lutego, potem mozemy rodzic. No i mala jest ulozona miednicowo... wiec naprawde... bardzo ale to bardzo modle sie zeby sie obrucila bo ja tak strasznie nie chce cesarki... A moze ja wam o tym wszystkim pisalam tylko nie pamietam? Odnośnie wyprawki... Mam w domu juz wszystko, doslownie wszystko... no dobra, nie mam tylko łozeczka:P ale przywioza mi w przyszlym tygodniu. rozklada je wtedy moj tz i czekamy na dzidziolka
|
#3565 |
|
Zakorzenienie
|
Megi my tez dolanczamy sie do kciukow i oby Twoj synek robil tylko psikusy niech jeszcze troszke poczeka
![]() Ita ja zawsze moge sie zamienic jak u nas bedzie chlopczyk a u was dziewczynka hehe wymienimy sie ciuskzami bo ja mam wszystko dla dziewczynki no oprocz jednej koszulki ale ona tez rozowa ale polo hehe
|
#3566 |
|
Wtajemniczenie
|
Drcron - nie ma sprawy - jak sie u mnie urodzi dziewczyna - chetnie powymieniam......
Tz straszy ze jak dziewczyna bedzie to mnie z siekiera po wiosce przegoni bo kasy na nowe ubranka pojdzie w pieruny hehehehe Ogolnie to zauwazylam ze chlopcy sa mocno dyskryminowani w sklepach z ciuszkami dla dzieci - to jest nie fair......chyba stworze nowa firme z ubrankami tylko dla chlopcow - bo dla dziewczynki to wszedzie sie cos znajdze
|
#3567 |
|
Zakorzenienie
|
Asienka, zdawaj te egzaminy migusiem
A ja mam pytanie, które ciągle zapominam zadać: mam taki śpiworek http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40150549 i pytanie brzmi czy układając małą do snu (nocnego, w łóżeczku) w tym śpiworku ubierać ją w pajacyka czy w śpioszki (takie bez nogawek)? Czy jak założę jej ubranko z nogawkami to nie będzie za ciepło? Wiadomo, że mają być rękawki, bo łapki wystają, ale co z odnóżami dolnymi?
|
#3568 |
|
Zakorzenienie
|
to prawda dla chlopcow jest znacznie mniej ale i dla tych wiekszych tak samo
ale zarowno chlopca jak i dziewczynke mozna slodko ubrac ![]() ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Mrowak wydaje mi sie ze takie cienkie spioszki albo pajacyk nie zaszkodzi chyba ze bedzie cieplo to wtedy z golasnymi nozkami
|
#3569 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem, czy znacie - zabawne, ale w dużym stopniu prawdziwe
![]() Poradnik dla mam Ubrania Mamy: Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog potwierdzi ciążę. Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da. Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ się Twoimi normalnymi ciuchami. Przygotowanie do porodu: Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy. Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku. Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży. Ciuszki dziecięce: Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę. Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami. Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego? Płacz: Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie. Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko. Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku. Gdy upadnie smoczek: Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu. Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi. Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi. Przewijanie: Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna czy czysta. Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby. Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan. Zajęcia: Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacer, do zoo, do teatrzyku itp. Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer. Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej. Twoje wyjścia: Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki. Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki. Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew. W domu: Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko. Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się, że starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka. Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi. Połknięcie monety: Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia. Drugie dziecko: Czekasz aż wysra. Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.
|
#3570 |
|
Zadomowienie
|
tak gadacie o tych skurczach i w ogole,ze to niedaleko i naprawde zaczynam sie bac :/
najbardziej sie boje ze moj Tz bedzie mial nocke czy cos, on pracuje po 12 godzin i godzine drogi autem ma do pracy,wiec tak zaraz by sie nie zjawil-jesli oczywiscie by go z pracy puscili!! a ja zaczne panikowac i w ogole..( to on u nas jest ten twardo stąpajacy po ziemii )Torba nie spakowana, ja nie mam nawet koszuli nocnej,bo nie lubie w takich spac. Dzis mam wizyte, wiec moze pokupuje sobie potrzebne rzeczy i zaczne sie pakowac,to jakos mnie moze uspokoja te przygotowania... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:26.

i dlatego nasza niunia bedzie miala jej imie na drugie by o niej pamietac

NATI 8.03.2010
spróbuję to zrobić w garnku na bigos
no w sumie jest ślisko jak cholera, ale pewnie jakby zostawił to już bym na mieście była
)