Jak tam Wielkanocka na emigrejszyn? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-16, 11:24   #1
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Smile

Jak tam Wielkanocka na emigrejszyn?

Kobity!
No i jak tam swieta Wam mijaja - tam gdzie jestescie?
Jakie tradycje, co do jedzonka, co sie robi, jak sie czujecie?

Ja za chwile ide na obiad do tesciow, bedzie miedzy innymi rosol z tortellini - taka tradycja.
Ciasta przyniose ja - sernik i murzynek. Co ma wspolnego "murzynek" z Wielkanoca hehe - nie wiem, ale bedzie...

Na sniadanko obowiazkowo jajko zjedlismy.

A jak u Was???

"I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES
I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE
IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk
FEMME_BANALE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-16, 12:18   #2
ANULKA28
Raczkowanie

GG do ANULKA28
Smile Dot.: Jak tam Wielkanocka na emigrejszyn?

Wesołych świat kobietki

my z moim mezczyzna zjedlismy sniadanko takie jak w Polsce, a pozniej spedzilismy dzien na spacerze po lesie a wlasciwie po australijskim buszu
pogoda dopisala wiec bylo swietnie, pelno ludzi na piknikach, wszedzie smiech i luz, takie bez stresu swieta, hmmm wszedzie dobrze ale w domu i tak najlepiej strasznie mi sie teskni za Polska i normalnym jedzonkiem
ANULKA28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-16, 12:54   #3
Ananke
Rozeznanie

Dot.: Jak tam Wielkanocka na emigrejszyn?

Dziwne święta, bo tak wyszło, że ja w Polsce, a mąż w Irlandii. Na szczęście nie jest tam sam, tylko z naszymi bliskimi znajomymi. Za chwile będą jeść śniadanie (o 13!!) ale to dlatego, że połowa towarzystwa balowała wczoraj, a potem szukali auta, bo się im zapodziało . Mają pisanki, szynkę i nawet babka się piecze.
Ananke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-16, 12:55   #4
sky1980
Rozeznanie

jajeczko na sniadanko potem obiadek i wybieramy sie z TZ do kina wieczorem, wiec Wielkanoc tu jest calkiem inna niz w PL z rodzina (rodzina mojego TZ nie obchodzi wielkanocy), ale i tak nie nazekam jest OK
sky1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-16, 14:32   #5
desti
Zakorzenienie

ja dzis mialam pyszne sniadanko z polskimi wedlinami... z tartym chrzanem (po ktorym wszystkim lzy lecialy) ... i majonezem kieleckim do jajek ... razem z mezem i tesciami co roku mamy polska Wielkanoc
obiadu raczej nie bedzie bo po takim sniadanku (jedlismy kolo 12) nikomu sie jesc nie chce ...
moze jakis spacerek bedzie... choc slonka brak... bo jak na razie to jest 100% lenistwo...
desti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-16, 17:57   #6
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Chrzan!!!

Oprocz tortellini na obiadek byl "cappone" taki kurak eunuch , jeszcze jedno mniesnko, ogoreczki, inne warzywka... No i moje dwa ciasta, w tym sernik, ktory zrobil furrore.
Truskawki na deser.

Potem obzarci spalismy, a teraz wybieramy sie wloskim zwyczajem do baru.

"I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES
I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE
IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk
FEMME_BANALE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-16, 18:42   #7
betka72
BAN stały

GG do betka72 Send a message via Skype™ to betka72

To nasza pierwsza wspolna Wielkanoc...ja,maz i dzieci.W koncu razem ale z daleka od calej rodziny.
Rano bylo oczywiscie jajeczko,pozniej w wyjatkowej atmosferze wyjatkowo smaczny rosol.Wyjazd z dziecmi w gory,troche zabawy w parku a teraz chlopcy juz spia a my pijemy czerwone winko.
W miedzy czasie kilka razy dzwonilam na kilkanascie minut do domu.Chociaz jest mi tu dobrze,to jednak baaaardzo tesknie za moja rodzina.
betka72 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-16, 18:44   #8
betka72
BAN stały

GG do betka72 Send a message via Skype™ to betka72

W ogole dziwne te Swieta tu.Ktos tam robil pranie,ktos szukal jajek w ogrodku.Inni myli samochody...
betka72 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 15:24   #9
Sisteronaise
Raczkowanie

To byla moja 5 czy 6-ta Wielkanoc za granica i pierwsze spedzona tak pracowicie... nad esejami
Sisteronaise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 19:15   #10
kamisol
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to kamisol

tak sobie czytam o tych waszych swietach i... wam zazdroszcze!!
Ja bowiem spedzilam wielkanoc w ..pracy..
Zamiast siedzenia przy stole i jedzenia swieconki, ja usuwalam ludziom wlosy laserem...
i wyobrazcie sobie ze przez niedziele i poniedz mialam full pacjentow!!
co za dziwny kraj... Jak mozna myslec o usunieciu sobie wlosow w wielkanoc..?
Ah ten London..piekne miasto, ale zarazem jakie chore...
Pozdrawiam!!
kamisol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-19, 05:25   #11
czarownicagosia
Zakorzenienie

GG do czarownicagosia

Ja spedzilam Swieta po polsku Tzn na ile sie dalo. W Wielka Niedziele bylam na Rezurekcji o 6 rano, pozniej dzielenie sie jajkiem i swiateczne sniadanie. Spacerek, pogoda byla naprawde ladna. Poznym popoludniem kregle ze znajomymi i wypad na lody

czarownicagosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-19, 12:14   #12
araczki
Zadomowienie

wielkanoc dla finów jest po prostu kolejnym dniem, co prawda przed domami pojawiają się żąkile (jak to się pisze) w donicach ale mają od czwartku po południu do poniedziałku wolne od pracy więc wyjeżdzają gdzie się da a ci co zostają to zabierają się za sprzątanie ogrodów.
a my mieliśmy też polskie śniadanie z chrzanem,,ćwikłą, wędlinami,sałatką warzywną i żurkiem - kuchnia teściowej. a w poniedziałek był barszcz czerwony,który gotowałam słuchając rad taty przez telefon jak to robić.poza tym pomalowałam masę pisanek, nazrywałam bazi,i zakupiłam róznych kur, kurczaków i zajączków wielkanocnych a nawet posadziłam trawę aby w domu było miło...
a na śmingus dyngus oblałam wodą mojego męża aby podtrzymać tradycję
no i rozmyślałam czasami jak tam w polsce rodzicom mijają święta...

araczki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-19, 17:39   #13
zalika
Rozeznanie

A ja niestety w sobote pracowalam, wieczorkiem wyszlam do kulubu w Londynie, wiec w niedziele bylam strasznie padnieta. Na sniadanie wsadzilysmy z kolezanka cos tam do mikrofalowki, potem wybralysmy sie do Londynu na Tower Bridge i zjadlysmy obiad w KFS, a tak BTW przy co drugim stoliku siedzieli Polacy
zalika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-19, 17:45   #14
CzarnyElf
Zakorzenienie

U mnie leniwe te Swieta byly-pracowalam w sobote wiec w niedziele zaspalismy do kosciola -pozniej zjedlismy pozne sniadanie(jajka oczywiscie) potem pogadalam z siostra na Skype (torturowala mnie opowiadajac co ona je)-teskni mi sie znowu
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-20, 13:27   #15
Camomile
Zadomowienie

A ja mialam wyjatkowo wolne w Wielkanoc, wiec zaszalalam kulinarnie. Przygotowalismy z TZ swiateczne sniadanko, z chrzanem, wedlinkami, salatkami, jajkami w kolorowych skorupkach, a na wieczor byla kaczka z jablkami, mniam . I upieklismy babe wielkanocna tez . Lubie kultywowac Polskie tradycje.
Camomile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-20, 13:59   #16
fiona003
Raczkowanie

A ja upiekłam babkę- niesty nie drożdżowa. Oczywiście żurek, tradycyjnie z jajeczkiem i chrzanikiem-chociaz u mnie w domu robi się czerwony barszczyk.

Tez mi sie teskni za polskimi swietami.
fiona003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-23, 16:59   #17
Equita
Rozeznanie

W tym roku wielkanoc spedzilam u rodziny narzeczonego w dolnej Austrii. Tym razem nie bylo zadnych polskich tradycyjnych dan. Chcialam poznac cos nowego. W sobote obudzil mnie zapach pieczonego chleba, jak sie pozniej okazalo- dania glownego. Do wydrazonego jeszcze cieplego chleba mama TZ wlozyla pieczen i ponownie zapiekla w piekarniku. Ja z TZ i jego rodzenstwem ozdabialismy gotowane jajka i wydmuszki. Po poludniu pojechalismy samochodem na wycieczke do Wachau.
W niedziele rano szukalismy w ogrodzie ukrytych koszyczkow z pisankami i slodyczami. Nawet pies dotal swoj koszyczek z kielbasa
Pozniej usiedlismy do swiatecznego sniadania, by zgodnie z tradycja stuknac sie jajkami Zwyciezyl ten, kogo jajko nie stluklo sie.
W poniedzialek wybralismy sie na dlugi spacer do lasu, robilismy zdjecia i szukalismy wiosny
http://suwaczki.maluchy.pl/sl-21469.png

http://bubbleplanet.blox.pl/html
Equita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-23, 22:09   #18
CaliDreamin
Zadomowienie

W usa wielkanoc jest o wiele mniej waznym swietem niz boze narodzenie i dzien dziekczynienia. Ja tez przywyklam do tego i nie przezywam tego.
Mam wspomnienia wspanialych swiat bozego narodzenia jako maly dzieciak z polski ale nie pamietam wielkanocy.

A w tym roku spedzilismy wiekszosc tego dnia i nastepnego u weterynaza gdzie podczas operacji w poniedzialek umarl nasz ukochany piesek. Od teraz wielkanoc bedzie mi sie kojazyc z ostatnim smutkiem.

Podejzewam ze gdy nie beda zyli moi rodzice pewnie ja i maz nie bedziemy specialnie obchodzic wielkanocy.
CaliDreamin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości