Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz.III - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-21, 19:26   #4291
syla39
Wtajemniczenie

Dot.: Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość

a co robisz?tzn jak?
moze uda nam sie znalezc moment gdzie popelniasz blad lub cos nie tak robisz
Ehh, ciezko powiedziec. Gotuje przewaznie z rosolu wiec zaprawiam tylko koncentratem i smietana. Juz sama nie wiem, moze norweski koncentrat jest bleee. Nie ma juz chyba dla mnie nadzieji

Cytat:

Jak ją posadze na łóżku kolo siebie i dozuje jej zabawki co chwile dorzucajac nowe to jest w stanie sama, samiutenka godzine sie bawic.Oglada je,obraca, slini. ssie,przeklada z jedenj strony na druga.
Pisze o tym dzis bo musialam to kilka krotnie sprawdzic, czy nie pochwale jej na wyrost.

Na kolacje koktajl z truskawek i maslanki
Godzinka samodzielnej zabawy to duzo.

Ja dzisiaj posadzilam na chwilke Lene w wanience podczas kapieli, ale byla zdziwiona Jaki ubaw miala walac raczkami w wode

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Nerwusku powinnysmy sobie to wydrukowac i powiesic na scianie

syla39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 19:31   #4292
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

Dot.: Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz

No a Tżecie śmią nam czasem mówić że ONI pracują, a my siedzimy w domu....
Stary 2010-01-21, 19:36   #4293
nerwusek
Raczkowanie

A TU ARTYKUŁ AGI CHYLIŃSKIEJ NAPISANY DLA MACHINY - ZUPEŁNIE INNE SPOJRZENIE

Macierzyństwo to ściema.

Ja wiem, że Machina to nie jest miesięcznik dla początkujących matek. Ja wiem, że powinnam o popkulturze, o artystach, o płytach, o przeżyciach natury wyższej, ale obecnie to niemożliwe. Ni ch**a! Pisze Agnieszka Chylińska.

Ja jestem w szoku, jestem kontuzjowana i niech mi panowie Metz z Beliną wybaczą, ale ja z pyskiem wypłowiałym, mózgiem otępionym jedną godziną snu na dobę, z cyckami zaropiałymi jak po jakiejś supersesji sado maso, z wielką pieluchą między nogami, ja obecnie nie mogę inaczej i o czym innym. Muszę to napisać, muszę to z siebie wypluć, muszę to opisać, bo jakoś wcześniej z takim opisem się nie spotkałam i może gdybym wiedziała...

Macierzyństwo to ściema! Wiem to na pewno! Poradniki, gazetki, reklamy pieluch nawet: wszyscy kłamią! To pułapka, w którą dałam się złapać i teraz zdezorientowana i zaszczuta chowam się po kątach, by mnie nie zauważył ssak, którego powiłam parę tygodni temu, by mnie nie wypatrzył, nie wyczuł, że jestem w pobliżu. Nawet nie o mnie ssakowi chodzi, ale o dwa nabrzmiałe balony, które przy delikatnym nawet ruchu sikają strugami mleka. Zostałam oszukana, uległam propagandzie, poleciałam na tysiaka i teraz mam!

A tak ładnie wszystko szło. Kupowanie koszulki rozmiar 54 z napisem "Motorhead", wzdychanie i rozmyślanie nad tym, jak ukierunkuję ideowo syna mojego pierworodnego. Roztkliwianie się nad parą skarpetek, wzdychanie na widok uśmiechniętych bobasów widzianych przelotnie w centrach handlowych, zaczytywanie się poradnikami i wiara w to, że się jest uwarunkowaną genetycznie do bycia matką Polką, że się będzie stosować metody najbardziej delikatne, nieinwazyjne, naturalne przy pielęgnacji i wychowywaniu cudownego potomka.

A tymczasem??? Dlaczego nikt mi nie powiedział o tym, że poród będzie potwornym cierpieniem, i że się będę wstydziła przeć, myśląc cały czas o tym, by nie narobić dziecku na głowę? Dlaczego darłam się w niebogłosy, tworząc najbardziej spontaniczny tekst nowej piosenki pod tytułem "ja już k**wa nie mam siły", naczytawszy się wcześniej o fantastycznych znieczuleniach, technikach relaksacyjnych i innych takich? Dlaczego mamiono mnie opisami fantastycznych przeżyć, wręcz erotycznych, podczas karmienia piersią, gdy tymczasem okazało się , że bezzębny dziamdziak może zmasakrować suty w try miga i domagać się co godzinę dalszej masakry, więcej krwi...

I dlaczego dopiero pod koniec jednego z poradników małymi literami było napisane, że jeśli ma się chęć sprzedać swoje dziecko na allegro to powinno się zwrócić do osoby duchownej z prośbą o poradę lub od razu zamknąć się w psychiatryku... Ciekawe... I na czym miało polegać "wzmocnienie i rozkwit związku, gdy pojawia się dziecko", jeśli jedyne co mam do powiedzenia mojemu chłopakowi od miesiąca to: przynieś-wynieś-pozamiataj, nie rób tego tak, możesz mi pomóc?, a może ty go przewiniesz?, nie wk**wiaj mnie, to twoje dziecko, a to se go bierz, nie rozdwoję się, możesz tu łaskawie przyjść?

Nigdzie nie przeczytałam o tym, że dziecko drze gębę. Znalazłam wzmianki o tym, że kwili, płacze, marudzi, gaworzy, ale nie ma nic o tym, że ma syndrom "Blaszanego bębenka", znaczy się, że szyby pękają, gdy zaczyna ryczeć od 16.00 do 23.30, by usnąć z uśmiechem i pozwolić mi zrobić siku, umyć się, zjeść coś szybko. Koleżanki mi mówiły: Och, wiesz przy dziecku szybko się chudnie. Teraz wiem dlaczego. Bo nie ma się czasu zjeść. Teraz też się drze, a ja muszę oddać ten felieton i musi być dobry, z puentą, na poziomie, a mam oczy na zapałki i piszę tę jedną kartkę jakieś sześć godzin, gdyż odskakiwać muszę co chwila, bo kupa, bo płacz, bo mleko, bo coś tam i do tego jeszcze burdel w mieszkaniu i kot zazdrosny porzygał się właśnie ostentacyjnie na środku pokoju. Rokendrol, nie ma co...

Agnieszka Chylińska (tekst ukazał się w lipcowym numerze pisma "Machina").
Czego mi brakuje
Czego potrzebuje
Mama kocha Mama wie najlepiej

Arka Noego "Mama Królowa"
nerwusek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 19:38   #4294
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syla39 Pokaż wiadomość
Ehh, ciezko powiedziec. Gotuje przewaznie z rosolu wiec zaprawiam tylko koncentratem i smietana. Juz sama nie wiem, moze norweski koncentrat jest bleee. Nie ma juz chyba dla mnie nadzieji

Ja dzisiaj posadzilam na chwilke Lene w wanience podczas kapieli, ale byla zdziwiona Jaki ubaw miala walac raczkami w wode
no dobra, masz juz rosól
-wyciągasz włoszczyzne
-doprawiasz go do smaku, jak baza jest dobra to potem wszystko inne
bedzie dobre
-potem(przynajmniej ja tak robie) rozrabiam koncentrat w duzyuuzym kubku z cieplym rosolem.Merdam az nie ma grudek i taki skoncentrowany wlewam do reszty garnka (jak przegne z konentratem dodaje ketchupu Zwykle daje jeden sloiczek pudliszek-wiem nie ma u ciebie na garnek niecale 2l)
No i juz nie powinno sie go zagotowywac do wrzenia
Ja wrzucam listek i ziele i zamykam pokrywką, a w tym czasie rozrabiam smietanke z woda, i tu nim sie wleje to trzeba zupe zahartowac czyli najpierw do smietany kilka lyzek goracej zupy,rozmerdac, a potem to kilka lyzek do garka,rozmieszac, znow kilka lyzek i zamieszac i dolac reszte
Ja uwielbiam ze swiderkami i posypane na talerzu zielona pietrusza robisz wlasnie tak?
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 19:42   #4295
marica5
Rozeznanie

GG do marica5

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
ja daje do zasypiania i mala potem sama go wypluwa......
albo do zabawy jak na filmiku(mama wizazuje a dziecko lezy obok i sie bawi hihih)
http://www.youtube.com/watch?v=rQe_pyA2HV0
oj jaka sodziuchn a moja też dyda dostaje tylko do spania bo w dzień ją w ogóle nie interesuje, czasem tylko się nim pobawi tK JAK TWOJA MALUTKA

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość
Dzień dobry,

jestem o b r a ż o n a nie było mnie dwa dni i NIKT nie zauważył co z was za koleżanki

no doobra, spróbuję nadrobić i zastanowię się czy coś napisać
A MNIE 5 DNI NIE BYO I NIKT O MNIE NIE PAMIĘTA A JA OBOŻNIE CHORA LEŻE

Kasiulko kochanie czabas w moim języku znaczy hop siup do góry girki

Svinecko pomóż mi bagam cię :pro si: pęky mi te odlewy gliniane i kupiam gips ale nie wiem jak to zrobić, i tak sobie pomyślaamże ciebie najpier poprosze o radę, bo wyczytaam, że ty robia ś z gipsu PROSZĘ POMÓŻ :pro si:
Stary 2010-01-21, 19:46   #4296
katarzynka00
Zakorzenienie

buehe he he he niezla wariatka
ja nie widze tak macierzysnstwa wiec jej nie przyklasne mimo ze jest cool babka i strasznie ja lubie, a txt'y w Mam Talent to juz w ogole mistrzostwo w jej wykonaniu

No i o rosole sie rozpisalam a nie dodalam ze moja slizga sie strasznie we wanience-moze od plynu i jezdzi na boki

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

Cytat:
Napisane przez marica5 Pokaż wiadomość
Kasiulko kochanie czabas w moim języku znaczy hop siup do góry girki
dzieki
czyli dobrym tropem szlam
fajne słowko, fajnie brzmi

Syla-wracam jeszcze do rosolu.Na koniec swierzo mielony pieprz z mlynka-bo wieksze 'platki"leca i lepszy aromat jest.
To kiedy gotujesz pomidorowe?

Stary 2010-01-21, 19:48   #4297
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:

no biedne jesteśmy obie, ale co zrobić, chyba trzeba wybaczyć

aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 19:56   #4298
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

Nie martwcie się o mnie tez nikt nigdy nie pamięta;D A stażem jestem tu chyba dłużej niż Wy no raz Frida pamiętałą
Stary 2010-01-21, 19:56   #4299
Ania0104
Zakorzenienie

heloo nadrobiłam

Fotki wywołane /czekałam 5 min/, glinka jak narazie się trzyma i ładnie schnie ... zobaczymy co będzie jutro ...
Bartosz złożył babci życzenia a ja zakomunikowałam, ze prezent sie robi

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
Kochane a czy wasze dzieciaczki piją już coś z tych kupków treningowych, niekapków? czy jeszcze nie, bo nie wiem czy kupować taki juz.....wiem ze na nich jest napisane 6+ ale nie wiem czy moja Oliwka bedzie umiała juz z nich pić....
ja kupiłam dzisaij ... I herbatke z Hippa koperkową ... Bartek pociagnął dwa razy i to wszystko lepiej mu wychodzi picie z zatyczki
Cytat:
kupilam babci gerberka i laurke mialam w domu.Napisalam wierszyk i na krwistoczerwonej tekturce z kakrtki odcisnelam babci łapke malej umazianej w pascie do zębow.Nawet fajnie to wyszlo
hmmm a chciałam żebys wstawiła fotke, ale doczytałam, ze już prezent u babci Laurki
Ale pomysł odgapie
Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Wiadomosc z ostatniej chwili: Kuba nauczył sie robic koci-koci Jak tylko zaczynam spiewac klaszcze w rączki

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
współczuję nocki
znam ja to aż zbyt dobrze

1. aż się boję zaczernić

2. dzięki

3. ale Wy dzisiaj zioniecie agresją

4. ale ja mam już zabite króliki, że tak powiem łyse, tj. bez futra, pięknie obrane i wypatroszone

5.
wiem i podziwiam Cię!

no coś Ty, ja żartowałam

nic się nie bój!

ja też mam zabite króliki, łyse i bez futerka ... ale jak pomyśle jakie one były kiedyś mięciutki i puszyste to
Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
A mam pytanie, która z Was nie daje dziecku smoczka w ogóle
ja nie daję ... nawet butelka jest beeee
Cytat:
albo do zabawy jak na filmiku(mama wizazuje a dziecko lezy obok i sie bawi hihih)
hehehe świetna jest! a ta grzyweczka
Cytat:
Zapomnialam sie jeszcze pochwalic ze dzisiaj po raz pierwszy Lena wypila soczek sliwkowy z butelki. Tzn prawie po raz pierwszy bo dawalam jej kiedys jak miala ze 2mies koperek do picia i niby cos ciumkala ale krotko, pozniej nie chciala za nic dalej pic. gryzla tylko smoczek.

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 20:00   #4300
eleeri
Zakorzenienie

Jestem
młody walczy w łóżku
ciekawe kiedy zaśnie

Cytat:

Nie, nie daję
papa
a jak Antoś sobie radzi bez smoczka, a raczej jak Ty sobie radzisz z Antosiem ?

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
1. Czyli dzióbek nie powinien się zwężać? Ale tak naprawdę to niekapek?

2. Też się zdziwiłam z tą solą, jest np. w Puree jarzynowym z indykiem, Kremie jarzynowym z cielęciną itp. Hippa.

3. Ale Mati nie przepada przecież za smokiem

4. A Mateusz już umie sam siedzieć?

1. nie powinien
powinien być prosty

2. to muszę zwracać na to uwagę, bo myślałam że w słoiczkach nie ma soli

3. eee już dawno pisałam że Mati przeprosił się ze smoczkiem, z nim przecież zasypia i dzięki niemu moje cyce nie są maltretowane

4. niestety nie umie
ale ostatnio zaczyna się do tego zabierać

Cytat:
Dzień dobry,

jestem o b r a ż o n a nie było mnie dwa dni i NIKT nie zauważył co z was za koleżanki

Cytat:
Napisane przez nerwusek Pokaż wiadomość
NIE WIEM CZY BYŁO

NABÓR KANDYDATEK NA STANOWISKO: Mamusia, mama,matka

OGÓLNY CHARAKTER PRACY: poszukiwane osoby niezwykle wytrzymałe, gotowe do pełnej wyzwań pracy w dość chaotycznym środowisku. Umowa o pracę na czas nieokreślony...

Kandydatki muszą wykazywać się nadzwyczajnymi umiejętnościami w dziedzinach takich jak organizacja pracy oraz relacje międzyludzkie, otwartością na zmienne godziny pracy, przez co rozumie się również wieczory, weekendy oraz częste 24-godzinne dyżury na wezwanie. Praca wymaga okazyjnych całonocnych podróży, w tym do prymitywnych miejsc kempingowych w czasie deszczowych weekendów oraz uczestnictwo w niekończących się rozgrywkach sportowych w odległych miejscowościach. Umowa nie gwarantuje zwrotów kosztów podróży. Możliwość częstej intensywnej pracy w charakterze kuriera oraz kierowcy.

SZCZEGÓŁOWE OBOWIĄZKI:
klauzula ważności: na całe życie.
Kandydatka musi być przygotowana, że będzie nienawidzona, przynajmniej czasowo, to znaczy do momentu gdy ktoś będzie potrzebował 10 złotych. Musi umieć nieustannie gryść się w język, posiadać wytrzymałość fizyczną muła pociągowego, umieć zwiększyć prędkość własną z zera do 60 km/h w ciągu 3 sekund na płaskiej powierzchni, zwłaszcza w przypadku gdy okrzyki dochodzące z ogrodu nie są jedynie okrzykami kogoś, kto bawi się w wyjącego wilka. Powinna być przygotowana na zmierzenie się z ciągłymi stymulującymi wyzwaniami technicznymi takimi jak nieustanna naprawa przeróżnych przedmiotów, tajemniczo zatkanych toalet, czy zamków błyskawicznych zacinających się bez wyraśnego powodu. Prywatne rozmowy telefoniczne muszą odbywać się w tajemnicy. Należy pilnować rozkładu zajęć, terminów wszelkiego rodzaju oraz dbać o koordynację masowej produkcji zadań domowych. Do obowiązków należy również organizacja spotkań towarzyskich dla klientów w różnym wieku i różnym stopniu rozwoju umysłowego; gotowość na bycie w jednej minucie niezastąpioną, w następnej przyczyną zakłopotania. Kandydatka powinna dawać sobie radę z montażem oraz testami bezpieczeństwa pół miliona tanich, plastikowych zabawek oraz wszelkich sprzętów na baterie. Musi zawsze mieć nadzieję na najlepsze i być przygotowaną na najgorsze. Powinna być świadomą faktu, że ponosi całkowitą odpowiedzialność za jakość końcowego produktu, nad którym pracuje. Do obowiązków zalicza się też utrzymanie w czystości podłóg oraz praca w charakterze portiera w budynku firmy.

MOŻLIWOŚCI AWANSU I PODWYŻEK: właściwie żadne.
Twoim zadaniem jest pozostawać na tym samym stanowisku przez lata, bez narzekania, nieustannie trenując swoje umiejętności oraz nabywając nowych, tak, by w końcu ci, których ci powierzono i tak cię prześcignęli..

DOŚWIADCZENIE: niestety nie jest wymagane.
Natomiast szkolenia wyczerpujące twoje siły będą odbywać się cały czas. .

WYNAGRODZENIE ORAZ ZNIŻKI: to ty im płacisz!
Oferując liczne podwyżki i promocje. Najwyższa wypłata następuje w momencie, gdy kończą 18 lat w nadziei, że studia pomogą im uniezależnić się finansowo. Kiedy umierasz oddajesz im wszystko, co po tobie zostanie. Najbardziej osobliwą rzeczą w sprawie tych wypłat "w odwrotną stronę" jest to, że tak naprawdę będzie ci się to podobało i będziesz chciała robić to jak najdłużej..

KORZYŚCI: Pomimo tego, że praca nie gwarantuje ubezpieczenia zdrowotnego, pensji, zwrotu kosztów poniesionych na dokształcanie, płatnych urlopów ani pakietów akcji na giełdzie istnieją nieograniczone możliwości osobistego wzrostu oraz darmowych uścisków przez całe życie jeśli tylko umiejętnie grasz swoimi kartami.

dobre

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 20:02   #4301
marica5
Rozeznanie

GG do marica5

Cytat:
no biedne jesteśmy obie, ale co zrobić, chyba trzeba wybaczyć
No tak trzeba wybaczyć, bo jak u takim kochanym babkom nie wybaczyć no nie
Stary 2010-01-21, 20:02   #4302
katarzynka00
Zakorzenienie

jutro zrobie jeszcze jedna dla dziadka to wam pokaze

Wlasciwe calkiem spontanicznie wyszedl ten pomysl, bo babcia grzmiala" czasem nie robcie mi zadnych prezentow", no ale tak symbolicznie trzeba bylo, przeciez ona jest taka kochana i duuuzo nam pomaga
chcialam cos wiecej ale fundusze nie pozwolily :\
Planuje spozniony prezent.Wykupie jej bonik na pedicure.Napewno sie ucieszy

Lece na tv

Stary 2010-01-21, 20:06   #4303
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:

Macierzyństwo to ściema.

Ja wiem, że Machina to nie jest miesięcznik dla początkujących matek. Ja wiem, że powinnam o popkulturze, o artystach, o płytach, o przeżyciach natury wyższej, ale obecnie to niemożliwe. Ni ch**a! Pisze Agnieszka Chylińska.

Ja jestem w szoku, jestem kontuzjowana i niech mi panowie Metz z Beliną wybaczą, ale ja z pyskiem wypłowiałym, mózgiem otępionym jedną godziną snu na dobę, z cyckami zaropiałymi jak po jakiejś supersesji sado maso, z wielką pieluchą między nogami, ja obecnie nie mogę inaczej i o czym innym. Muszę to napisać, muszę to z siebie wypluć, muszę to opisać, bo jakoś wcześniej z takim opisem się nie spotkałam i może gdybym wiedziała...

Macierzyństwo to ściema! Wiem to na pewno! Poradniki, gazetki, reklamy pieluch nawet: wszyscy kłamią! To pułapka, w którą dałam się złapać i teraz zdezorientowana i zaszczuta chowam się po kątach, by mnie nie zauważył ssak, którego powiłam parę tygodni temu, by mnie nie wypatrzył, nie wyczuł, że jestem w pobliżu. Nawet nie o mnie ssakowi chodzi, ale o dwa nabrzmiałe balony, które przy delikatnym nawet ruchu sikają strugami mleka. Zostałam oszukana, uległam propagandzie, poleciałam na tysiaka i teraz mam!

A tak ładnie wszystko szło. Kupowanie koszulki rozmiar 54 z napisem "Motorhead", wzdychanie i rozmyślanie nad tym, jak ukierunkuję ideowo syna mojego pierworodnego. Roztkliwianie się nad parą skarpetek, wzdychanie na widok uśmiechniętych bobasów widzianych przelotnie w centrach handlowych, zaczytywanie się poradnikami i wiara w to, że się jest uwarunkowaną genetycznie do bycia matką Polką, że się będzie stosować metody najbardziej delikatne, nieinwazyjne, naturalne przy pielęgnacji i wychowywaniu cudownego potomka.

A tymczasem??? Dlaczego nikt mi nie powiedział o tym, że poród będzie potwornym cierpieniem, i że się będę wstydziła przeć, myśląc cały czas o tym, by nie narobić dziecku na głowę? Dlaczego darłam się w niebogłosy, tworząc najbardziej spontaniczny tekst nowej piosenki pod tytułem "ja już k**wa nie mam siły", naczytawszy się wcześniej o fantastycznych znieczuleniach, technikach relaksacyjnych i innych takich? Dlaczego mamiono mnie opisami fantastycznych przeżyć, wręcz erotycznych, podczas karmienia piersią, gdy tymczasem okazało się , że bezzębny dziamdziak może zmasakrować suty w try miga i domagać się co godzinę dalszej masakry, więcej krwi...

I dlaczego dopiero pod koniec jednego z poradników małymi literami było napisane, że jeśli ma się chęć sprzedać swoje dziecko na allegro to powinno się zwrócić do osoby duchownej z prośbą o poradę lub od razu zamknąć się w psychiatryku... Ciekawe... I na czym miało polegać "wzmocnienie i rozkwit związku, gdy pojawia się dziecko", jeśli jedyne co mam do powiedzenia mojemu chłopakowi od miesiąca to: przynieś-wynieś-pozamiataj, nie rób tego tak, możesz mi pomóc?, a może ty go przewiniesz?, nie wk**wiaj mnie, to twoje dziecko, a to se go bierz, nie rozdwoję się, możesz tu łaskawie przyjść?

Nigdzie nie przeczytałam o tym, że dziecko drze gębę. Znalazłam wzmianki o tym, że kwili, płacze, marudzi, gaworzy, ale nie ma nic o tym, że ma syndrom "Blaszanego bębenka", znaczy się, że szyby pękają, gdy zaczyna ryczeć od 16.00 do 23.30, by usnąć z uśmiechem i pozwolić mi zrobić siku, umyć się, zjeść coś szybko. Koleżanki mi mówiły: Och, wiesz przy dziecku szybko się chudnie. Teraz wiem dlaczego. Bo nie ma się czasu zjeść. Teraz też się drze, a ja muszę oddać ten felieton i musi być dobry, z puentą, na poziomie, a mam oczy na zapałki i piszę tę jedną kartkę jakieś sześć godzin, gdyż odskakiwać muszę co chwila, bo kupa, bo płacz, bo mleko, bo coś tam i do tego jeszcze burdel w mieszkaniu i kot zazdrosny porzygał się właśnie ostentacyjnie na środku pokoju. Rokendrol, nie ma co...

nie mogę
jak moje dziecko ma zasnąć jak ja śmieję się w głos

Chylińska ma boskie teksty

Stary 2010-01-21, 20:09   #4304
syla39
Wtajemniczenie

Cytat:
no dobra, masz juz rosól
-wyciągasz włoszczyzne
-doprawiasz go do smaku, jak baza jest dobra to potem wszystko inne
bedzie dobre
-potem(przynajmniej ja tak robie) rozrabiam koncentrat w duzyuuzym kubku z cieplym rosolem.Merdam az nie ma grudek i taki skoncentrowany wlewam do reszty garnka (jak przegne z konentratem dodaje ketchupu Zwykle daje jeden sloiczek pudliszek-wiem nie ma u ciebie na garnek niecale 2l)
No i juz nie powinno sie go zagotowywac do wrzenia
Ja wrzucam listek i ziele i zamykam pokrywką, a w tym czasie rozrabiam smietanke z woda, i tu nim sie wleje to trzeba zupe zahartowac czyli najpierw do smietany kilka lyzek goracej zupy,rozmerdac, a potem to kilka lyzek do garka,rozmieszac, znow kilka lyzek i zamieszac i dolac reszte
Ja uwielbiam ze swiderkami i posypane na talerzu zielona pietrusza robisz wlasnie tak?
No wlasnie nie. Juz widze pare bledow.
Gotuje czytaj wrze mi zupa po dodaniu koncentratu, nie wyciagam wloszczyzny, nie dodaje ziela i listka. No i napewno dodaje za mniej koncentratu niz ty wiec moze za malo. I w zyciu nie przyszloby mi do glowy ratowac zupy keczupem.
Jestes wielka. bede pewnie gotowac w poniedzialek to dam znac jak mi wyszla.

Cytat:

No i o rosole sie rozpisalam a nie dodalam ze moja slizga sie strasznie we wanience-moze od plynu i jezdzi na boki
Mi nie jezdzi bo kupilam wanienke (mala) w Ikei i ma paski antyposlizgowe

Jak wyzej pisalam gotuje w poniedzialek

Stary 2010-01-21, 20:10   #4305
frida110
Zakorzenienie

Czekoladko które kosmetyki z Emolium stosujesz?

Kinga śpi, a ja w końcu odpoczywam. Dzisiaj była jakaś cięższa i czuję, że ręce mi się wydłużyły o co najmniej 2 cm.

Mój szwagier robi świetną pomidorową - krem. Podana z płatkami migdałów jest rewelacyjna.Ale on to zawodowy kucharz

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2010-01-21 o 20:12
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 20:16   #4306
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
No tak trzeba wybaczyć, bo jak u takim kochanym babkom nie wybaczyć no nie

Czekam na wizytę u tego nowego dermatologa i zaczęłam czytać o AZS ...na dokładkę obejrzałam sobie zdjęcia na grafice google.... mam nadzieję że u Martyni to nie AZS...

aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 20:38   #4307
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
No wlasnie nie. Juz widze pare bledow.
Gotuje czytaj wrze mi zupa po dodaniu koncentratu, nie wyciagam wloszczyzny, nie dodaje ziela i listka. No i napewno dodaje za mniej koncentratu niz ty wiec moze za malo. I w zyciu nie przyszloby mi do glowy ratowac zupy keczupem.
Jestes wielka. bede pewnie gotowac w poniedzialek to dam znac jak mi wyszla.
ejjj no gapciu nie wolno zagotowywac rosołu, przede wszystkim dlatego ze robi sie mętny.Zauwazylas ze taki szary sie robi, jakby sie mąki dosypalo?
Ziele i listek to walor smakowy, ale wyciagniecie wloszczyzny jak i miesa to juz podstawa.
W garnku powinien byc sam wywar.
Ja to jeszcze zlewam rosół do innego garnka a wszystko co na dole wylewam, bo tam zawsze jakies fafoły sie zbieraja.
Pisze w dobrej wierze wiec sie nie rozniewaj na mnie...
Wróce jeszcze do podstaw.Jesli gotujesz na miesie to powinno ono zostac zszumowane czyli zakryte woda do poziomu mieska i zagotowane na najwiekszym ogniu, do bulgotania.Krotko.
Potem miesko pluczesz, wode oblesna wylewasz, garnek myjesz i lejesz ZIMNEJ!!!wody, wrzucasz miesko,warzywa i na malutkim ogniu dlugo powinno pyrkac.Czym dluzej sie gotuje tym klarowniejszy rosół wychodzi
Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość

Mój szwagier robi świetną pomidorową - krem. Podana z płatkami migdałów jest rewelacyjna.Ale on to zawodowy kucharz
z pewnoscia, ale niejedna kobieta ma wieksze zdolnosci nie niejeden kucharz-mam na mysli ogół, bo to trzeba czuc i lubic.Nie kazdy potrafi.Ja nieskromnie stwierdzam ze niejednego kucharza moglabym zakosic a zadnej szkoly nie konczylam w tym kierunku poprostu to lubie i sprawia mi to przyjemnosc
Swoja droga narobilas mi apetytu na taka wlasnie zupke

Stary 2010-01-21, 20:41   #4308
syla39
Wtajemniczenie

Cytat:

Kinga śpi, a ja w końcu odpoczywam. Dzisiaj była jakaś cięższa i czuję, że ręce mi się wydłużyły o co najmniej 2 cm.

Heh, moze przepis poda

Wzielam sie za prasowanie

Marica dziekuje za mily komentarz

Stary 2010-01-21, 20:44   #4309
eleeri
Zakorzenienie

no i dostał czkawki
więc cycuś w dodatku musiałam go przebrać bo plecy całe spocone, śpiworek wilgotny
i szlag trafił spanie

nosiłam, nosiłam i nie beknął na dokładkę
rozbudzony wierzga nogami w najlepsze i będę musiała co chwilę go przykrywać bo się rozkopie spod kocyka

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość

ja kupiłam dzisaij ... I herbatke z Hippa koperkową ... Bartek pociagnął dwa razy i to wszystko lepiej mu wychodzi picie z zatyczki

ja też mam zabite króliki, łyse i bez futerka ... ale jak pomyśle jakie one były kiedyś mięciutki i puszyste to

z jakiej zatyczki

ja za dużo nie myślę, bo w takim razie żadnego mięcha bym nie tknęła

no bo cielęcinka też była milutkim cielątkiem z dużymi oczami
itd.

Stary 2010-01-21, 20:47   #4310
syla39
Wtajemniczenie

Cytat:
ejjj no gapciu nie wolno zagotowywac rosołu, przede wszystkim dlatego ze robi sie mętny.Zauwazylas ze taki szary sie robi, jakby sie mąki dosypalo?
Ziele i listek to walor smakowy, ale wyciagniecie wloszczyzny jak i miesa to juz podstawa.
W garnku powinien byc sam wywar.
Ja to jeszcze zlewam rosół do innego garnka a wszystko co na dole wylewam, bo tam zawsze jakies fafoły sie zbieraja.
Pisze w dobrej wierze wiec sie nie rozniewaj na mnie...
Wróce jeszcze do podstaw.Jesli gotujesz na miesie to powinno ono zostac zszumowane czyli zakryte woda do poziomu mieska i zagotowane na najwiekszym ogniu, do bulgotania.Krotko.
Potem miesko pluczesz, wode oblesna wylewasz, garnek myjesz i lejesz ZIMNEJ!!!wody, wrzucasz miesko,warzywa i na malutkim ogniu dlugo powinno pyrkac.Czym dluzej sie gotuje tym klarowniejszy rosół wychodzi
Nie no, rosolek mi nie bulgocze tylko pyka ale po dodaniu koncentratu nie zwracalam juz na to uwagi-gotowalam.
Hm, ja nie zmieniam wody tylko zbieram szumy. Ja myslec ze to wystarczyc.

Aannuullaa trzymam kciukasy zeby to nie bylo to co myslisz

Stary 2010-01-21, 20:48   #4311
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

wykapalam Wercie w krochmalu, zasypalam puderkiem, te suche miejsca posmarowalam kremem i zobaczymy co bedzie jutro-jak nie bedzie poprawy to nie czekam tylko jutro ide do lekarza

Cytat:
A co kupisz

nic bo nie pojechalam

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
hmmm bylo tak, ze mialam isc z dziewczynami do kina, jak jechalysmy zadzwonil TZ, ze maly spadl mu z kanapy w tle slyszalam placz - wiec szybko zawrotka i pedem do domu, wchodze na klatke a TZ dzwoni do mnie, ze sie juz uspokoil i chyba sie nic nie stalo - wchodze do domu a maly siedzi i sie cieszy sie zestresowalam znowu

mowie do niego, ze nie bede wychodzic bo jak mnie nie ma to dziekiem rzuca

potem pojechalam juz tylko do tesco - sa fajne ramki potrojne za 15zl drewniane

i do mac donalda

boska jest
kurde szkoda ze nie pojechalas w koncu, ale dobrze ze malemu nic sie nie stalo
a co jadlas w mc?? ja ostatnio ta kanapke nowo kurczak cordonblue czy jakos tak i jest pyszzznaaa

Cytat:
oj jaka sodziuchn a moja też dyda dostaje tylko do spania bo w dzień ją w ogóle nie interesuje, czasem tylko się nim pobawi tK JAK TWOJA MALUTKA

Cytat:

hehehe świetna jest! a ta grzyweczka

Cytat:
emulsje do kapieli, krem specjalny na twarz i czasem emulsje do ciala

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 20:57   #4312
eleeri
Zakorzenienie

Ciekawe dlaczego nie ma jeszcze Miramej i Gorgulka
a i Chryzolit dawno nie było

Stary 2010-01-21, 21:07   #4313
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tulipfever Pokaż wiadomość
Kochane, probuje Was nadrobic, ale dajecie tak czadu, ze ciezko mi idzie. Jestem juz na 125 stronie, twardo ide dalej
Caluski dla wszystkich gadul
wytrwała jesteś

Cytat:
hehe no jasne ze lubie a mala chyba na zlosc sra

po co ja jej dawalam wczoraj sliwki OMG toz myslalam ze padne jak otworzylam pampka i funi nie bylo widac

Cytat:
Czy oglądałyscie film Avatar? Tak głosno teraz o nim, ciekawe czy fajny.
nie oglądałam ale mam zamiar wybrać się w niedzielę na ten film w 3D
jak obejrzysz przede mną to daj znać czy warto

Cytat:
ja dawałam małemu jeść, potem pić,
później młody był do przebrania
potem byłam z psem na spacerze,
potem mały jadł cyca, zasnął, a już chwilę temu znowu się obudził i zrzygał już 2 razy - chyba mu królik nie służy : (
a może to nie od królika?
ale zrzygał czy ulał?

znów mam co nadrabiać bo musiałam objeździć dziś wszystkie babcie - tz, moje i Zuzi
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 21:11   #4314
Sweet_21
Zakorzenienie

Cytat:
Wiadomosc z ostatniej chwili: Kuba nauczył sie robic koci-koci Jak tylko zaczynam spiewac klaszcze w rączki
Super

Cytat:
Bylam z Lena na szczepieniu i musze ja pochwalic bo bardzo dzielnie je zniosla Zaplakala tylko przy wkluciach A tak sie balam...
Brawa dla dzielnej Lenki

Cytat:

po co ja jej dawalam wczoraj sliwki OMG toz myslalam ze padne jak otworzylam pampka i funi nie bylo widac

To milutko

Cytat:
Czy oglądałyscie film Avatar? Tak głosno teraz o nim, ciekawe czy fajny.
Nie, ale wszyscy sie nim zachwycają.Pewnie niedługo obejrzę.

Cytat:
Syla ja gotuje buraki w łupinkach do miekkosci,potem je tra na tarce o grubych oczkach i przyprawiam do smaku cytryna i cukrem.Jak nie mam cytryny to daje octu, ale cytryna lepsza i kolorek ładny dostaja.
Też tak robię

Cytat:
ale mi źle po tych kotletach sojowych
czy one aby nie sa ciezkostrawne?
bleeee bo sie.....
mnie tez kotlety sojowe nie smakują

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
No a Tżecie śmią nam czasem mówić że ONI pracują, a my siedzimy w domu....
Taaaa
Mój nawet stwierdził, że możemy się zamienić, tylko jak go dwa razy zostawiłam z Małym w domu to zastałam rozpierdziel jak po wojnie domowej

Cytat:

Macierzyństwo to ściema.

Pamiętam jak była u Kuby Wojewódzkiego i opowiadała o swojej rozklapciosze

Cytat:

Ojjj
Mam nadzieję, że szybko wyzdrowiejesz!

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
Nie martwcie się o mnie tez nikt nigdy nie pamięta;D A stażem jestem tu chyba dłużej niż Wy no raz Frida pamiętałą
Eeee nieprawda.
A tak między nami to zawsze jak czytam Wredna Afrodyta to mam Cię przed oczami w łazience z Malutkim i suszarką w dłoni

I byliśmy w ambasadzie, wszystko szybko się odbyło, na szczęście ludzi mało, a paszport mamy odebrać za 2 tyg, a potem lecimy do domkuJuż nie mogę się doczekać.W ogóle Bartek mi wczoraj okulary popsuł, złapał mi za sam środek, a potem w dłoniach zostały mi dwie części moich drugich oczu.
Moja mina- bezcenna.
Dobrze, że mam znajomego optyka to dzisiaj wieczorkiem ma mi podrzucić okularki

I dzisiaj zjadłam hamburgera.Pyyysznyyyy był.

Nie wiem co zjeść na kolacje.

Aaaaa byłabym zapomniała.

Wszystkiego najlepszego dla naszych dzisiejszych solenizantów

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 21:13   #4315
eleeri
Zakorzenienie

Ooo jesteś
a ja juz się zastanawiałam gdzie się podziewasz

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość

a może to nie od królika?
ale zrzygał czy ulał?

znów mam co nadrabiać bo musiałam objeździć dziś wszystkie babcie - tz, moje i Zuzi

nie wiem od czego, tak tylko szczeliłam że od królika, bo tylko to było dzisiaj z nowości
może za dużo mu dałam

no zrzygał się
zapach nie do pomylenia

to ile tych babć macie ?

Stary 2010-01-21, 21:14   #4316
Cassandra 23
Zakorzenienie

Witam ponownie.

Kto jeszcze nie głosował na tytuł bardzo prosze to zrobic
Pewnie za 2-3 dni przeniesiemy sie do kolejnej, juz IV części

Ale ten mój Kubasek mądrala sie robi. Zobaczył, ze sie lekko umalowałam, rozpusciłam włosy i juz ma łezki w oczach. Wiedział, ze sie szykuje wyjsc (byłam w Tesco po zapasy słoiczkow i mleczka) i bardzo to przezywał. Moje kochane dziecko Mama musiała go zagadywac zeby odwrocic jego uwage.
Coraz lepiej idzie mu raczkowanie. Juz tak slicznie podnosi sie na kolankach, probuje lekko posuwac sie do przodu.
Z dnia na dzien widze jak sie rozwija.

Kupiłam dzisiaj małemu takie duze słoiczki z Gerbera (do tej pory jadł małe). Była w Tesco promocja, za 3 sztuki zapłaciłam 8,99zł - jarzynki z cielęciną. Jutro sprobuje mu dac, zobacze czy zje cały.

No i nigdzie nie ma mleka Nan Activ w duzej puszce. W Kauflandzie było najtansze po 32 zł ale juz od kilku dni nie ma go. W Rossmanie po 39 zł ale tez nie było 2. Ciezko dostapne są te duze puszki a mała strasznie drogo wychodzi. Chyba przejdziemy na zwykły NAN.

Aha i kupiłam jeszcze płyn do kąpieli, najzwyklejszy firmy Pollena - Bambi, Duza butla 500 ml za ok 6,50 zł Ładnie pachnie, dobrze sie pieni. Zobaczymy czy nie bedzie wysuszał skóry. Chciałam wyprobowac ten płyn na dobry sen lawendowy z Jonsona ale mowi sie, ze uczula.

Aannuulla mam nadzieje, ze wszystko bedzie w porzadku i to nie AZS.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 21:21   #4317
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry,

no doobra, spróbuję nadrobić i zastanowię się czy coś napisać
Przepraszamy , ja zwykle zauważam, że kogoś nie ma, ale zapominam napisać . Teraz też tak było

Cytat:
(...)
ja nie daję ... nawet butelka jest beeee

Zazdroszczę, teraz bym chciała, żeby Kuba się wypiął na smoczek

Cytat:
1. nie powinien
powinien być prosty

2. to muszę zwracać na to uwagę, bo myślałam że w słoiczkach nie ma soli

3. eee już dawno pisałam że Mati przeprosił się ze smoczkiem, z nim przecież zasypia i dzięki niemu moje cyce nie są maltretowane

4. niestety nie umie
ale ostatnio zaczyna się do tego zabierać
1. Dzięki

2. Ja sprawdzam skład, nikomu nie można ufać

3. Myślałam, że toleruje

4. Kuba też nie, zaraz giba się na bok albo do przodu

Cytat:
Ciekawe dlaczego nie ma jeszcze Miramej i Gorgulka
a i Chryzolit dawno nie było
Kolację jadłam , a zaraz lecę na masaż, Małż obiecał

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 21:21   #4318
eleeri
Zakorzenienie

ale coś tu dzisiaj drętwo
a ja idę spać o 22, już postanowiłam

Stary 2010-01-21, 21:23   #4319
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:
... A JA OBOŻNIE CHORA LEŻE
No to zdrówka za mną też raczej nikt nie tęskni a wpycham się tu jak mogę w miarę możliwości

nerwusek
dzięki za artykuł Chylińskiej miałam go nawet sobie ostatnio poszukać bo mi się przypomniał pamiętam jak z niego lałam nawet miałam gdzieś wydrukowany

Dzięki dziewczynki za komentarze - zawsze o tym zapominam

Czekoladko
Wercia super smokiem wywija

U mnie jutro chodzi, nareszcie bo już na choinkę patrzeć nie mogę No i skołowałam moją mamę żeby przyszła bo inaczej sama bym była z Amelką

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 21:25   #4320
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
ze tez zawsze mala musi robic kupe do czystego pampersadopiero co zmienilam
Moj czasami tez tak robi

Cytat:
Napisane przez Miramej;16615318 A właśnie, gdzie jest [B
Mariola[/B]?
Właśnie...gdzie jest Mariola??

Cytat:
Lenka wazy 6.370kg a mierzy 62.5cm. chyba w jakiejs normie sie miesci
Spora z niej dziewczynka

Cytat:
Zapomnialam sie jeszcze pochwalic ze dzisiaj po raz pierwszy Lena wypila soczek sliwkowy z butelki. Tzn prawie po raz pierwszy bo dawalam jej kiedys jak miala ze 2mies koperek do picia i niby cos ciumkala ale krotko, pozniej nie chciala za nic dalej pic. gryzla tylko smoczek.
dla Lenki.

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
Ja dalej walczę z chorobą
Amelka grzeczna nawet... odpukać. Turla się po całym mieszkaniu, śmiesznie to wygląda A od kilku tygodni jak się ją trzyma pod pachami to stoi twardo na nóżkach i bardzo to lubi, śmiesznie nóżkami wtedy sprężynuje.
Wracaj szybko do zdrowia
I zaglądaj do nas częściej.

Cytat:
Jaka ona kochana

Cytat:
ja kupilam ostatnio w tesco kamionke na kaloryfer i nalalam wode a dodatkowo dalam kilka kropel olejku i ladnie pachnie
Tez mam taka kamionke ale nie wpadłam na pomysł, ze mozna dodac olejku Musze wyprobowac ten sposób

Cytat:
kopiuje wam posta AgatyR(mam nadzieje ze wybaczy) -swoja droga moglaby cos napisc tez u nas na watku
A napisałam do niej co słychac to nic nie odpisała Nie lubie czegos takiego :/

Cytat:
Dzień dobry,

Wszystkie i tak tęskniłyśmy

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości