|
|
#3571 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Świnki Morskie cz. II
Cytat:
![]() w kwietniu sie przeprowadzamy, nie daleko coprawda bo niecale 30km dalej ale ja znow bede miala problem z lokalizacja moich swinek![]() moja mama baardzo przyzwyczaila sie do Blanki - a niedlugo bedzie druga swinka - i moze "nie dac mi" ich zabrac do siebie teraz jak jestem w pracy to wlasnie rodzice sie nia opiekuja. Jak kiedys musialam Blanke przeniesc do pokoju rodzicow, bo ktos nocowal w pokoju gdzie ona byla, to pozniej nie moglam jej zabrac od rodzicow mama malo sie nie rozplakala jak ja przenosilam bo rodzice maja pokoj na parterze a swinka na pietrze jest.... hehno a z 2str.moj chlopak ma alergie na siersc zwlaszcza kotow i swinek morskich wlasnie... co prawda jak jest u mnie to nie kicha jak nie zbliza sie do niej i czasem ja gaska i rowniez nic mu nie jest, no ale zobaczymy jak to bedzie w malym mieszkaniu![]() swinki bylyby w osobnym pokoju, wiec mysle ze nie bedzie problemu
|
|
|
|
|
#3572 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć kobitki
![]() Stasiek nadal w procesie przyzwyczajania się do nowego otoczenia, ale już bryka po klatce jak szalony, urządza dzikie harce, podskakuje i biega jak mały samochodzik. Pożera sianko w ilościach przeogromnych i tak sobie myślę gdzie się to siano w tym małym jeszcze ciałku mieści niech je na zdrowie
|
#3573 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
teraz doczytałam o objawach i to musiało być to. Druga świnka to była taka bida strasznie. kupiłam ją jako najmniejszą ze stadka. miała parę tygodni, grzyba i była przeziębiona. lekarze ja odratowali, niestety była strasznie chorowita i co jakiś czas musiałam z nią jeździć na wizyty. zmarła jak miała trochę ponad rok, chuda nie była, ale malutka jak na swój wiek. na zdjęciu niedługo po kupieniu)niestety lekarza 'idealnego' szukam dalej :/ mało jest specjalistów od gryzoni. |
|
|
|
|
#3574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo wiem co to znaczymialam 2 swinki ktore byly chorowite i niestety szybko odeszly. Ostatnia - moja Ruda - chorowala praktycznie non stop, ale na szczescie znalazlam swietnego specjaliste w Krk. W Warszawie - masz pewnie kawalek... - jest tez super specjalistka od gryzoni typowo, nzw.sie Milena Wojtyś-Gajda. Tu jest str.kliniki tej Pani doktor: www.ogonek.waw.pl Ja do niej mailowalam jak wyczerpaly sie mozliwosci leczenia Rudej (odpisywala i bardzo madrze radzila), ale Ruda niedlugo potem zmarla... ![]() Jesli bedziesz jeszcze kiedys potrzebowala pomocy to mysle ze mozesz sie do niej udac jesli bedziesz miala taka mozliwosc a jak nie to chociaz zadzwonic, porozmawiac, moze poleci ci jakiegos lekarza blizej ciebie |
|
|
|
|
#3576 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bez komentarza....ci weterynarze znają się tylko na psach,i czasem na kotach.... ja bym poszła na weterynarię i chętnie została specjalistką od gryzoni, ale nie wyobrażam sobie uśpic zwierzątka
|
|
#3577 |
|
Wtajemniczenie
|
mnie jeden lekarz w ogóle powiedział, ze gryzoni się nie leczy :/
|
|
|
|
#3578 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiscie
pozwalamy im umrzec... co za debil to powiedzial!!ja bym mu odpowiedziala: pana tez nie powinni leczyc jak pan zachoruje, wtedy nastapi naturalna selekcja gatunku ![]() masakra Edytowane przez Maripossa Czas edycji: 2010-01-15 o 22:43 |
|
|
|
#3579 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zawsze słyszałam, ze się nie opłaca leczyć - owszem można, ale to dużo kasy pójdzie a gwarancji nie ma + świnka się będzie męczyć...No i przez takie gadanie moja mama uśpiła świnkę, ale ona też miała swoje lata, więc mamuśka uznała, ze nie ma co jej męczyć i skończyła jej żywot.Ogólnie podejrzewam, że na leczenie było już za późno.
Jeżeli dobrze kojarzę, bo to z dobrych kilkanaście lat temu było to wet też tej śwince na żywca zęby wyrównywał - a z tego co teraz wiem powinien to robić pod narkozą ![]() Natomiast pierwsza świnka odeszła po roku - oczywiście z teraźniejszą wiedzą domyślam się co jej zaszkodziło - ale wet kazał jej kupić pszenice i nią tylko żywić(teraz wiem, że świnka to nie ziarnojad) i dał bóg wie jaki zastrzyk. Świnka odeszła następnego dnia. |
|
|
|
#3580 |
|
Zakorzenienie
|
Pani-jesień Stasiu ma niecałe 2 miesiące
Właśnie szaleje mi tu niesamowicie, uwielbiam na niego patrzeć. Gdy do niego mówię, biega po klatce podskakuje i wywija fikołki w powietrzu mam nadzieję, że to ze szczęścia i że nic sobie tymi wygibasami nie zrobi Pięknie mi wcina Cavię complete. Dziś mu urządzam całkowite sprzątanie klatki. W ogóle to jestem zaskoczona że nic Stasia nie czuć A jak to jest kochane przy dwóch świnkach, co ile sprzątacie klatki? Uwielbiam za to zapach świeżego sianka i stwierdzam, że Zuzala pachnie po prostu bosko i długo
|
#3581 |
|
Zadomowienie
|
jak się daje witaminę c, na jakiś przysmak dla świnki to ile kropel?
|
#3582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jak mialam 2 dorosle to raz w tyg.sprzatalam gruntownie czasem jak bardzo zasiusialy to wybieralam tylko mokre trotki w kacikach i wsypywalam pare garsci swiezych
|
|
|
|
|
#3584 |
|
Zadomowienie
|
Ja sprzątam co trzy, cztery dni.
Jak dużo biegają to mniej w klatce brudzą xD
|
#3585 |
|
Zadomowienie
|
ja sprzatam co 3 dni bo później mi smierdzi.. one dosc duzo siusiają,bo to 2 pijaki ;p
|
#3586 | |
|
Zakorzenienie
|
wiecie, oni nie leczą, bo zwyczajnie nie potrafią, nie mają doświadczenia
"ludzie" uznają, że po co leczyć chomika, jak taniej wychodzi kupić nowego... pamiętam jak chodziłam do weta z moim psem [*] - przez 13 lat jego żywota raz widziałam w poczekalni królika, nigdy nic "mniejszego" mojej znajomej zachorował gekon - usłyszała, że może w jakim dużym zoo będzie, ktoś, kto wie jak "to" leczyć podobnie było z koszatniczką - ostatecznie została odratowana przez znajomego ortopedę
|
|
|
#3587 |
|
Wtajemniczenie
|
ja sprzątam co tydzień całą, a co 2-3 dzień wymieniam im toaletę. szczyle wstrętne ;P
ostatnio zrobiły mi dowcip. koszulka mi spadła z fotela a one się dorwały do tych tasiemek za które wiesza się na wieszkaach. jednego przegryzły. nie zjadły, za to widać, że miały w pyskach (w sumie to nie wiem czy wspólna robota czy jednego, siedziały oba), bo takie wymęmłane ale kocham te moje prosiaki
|
|
|
|
#3588 |
|
Zadomowienie
|
Mi tak prosiek odpruł cała nitkę z kocyka po którym biegają
![]() wszystkie sznureczki,wstążki kabelki od ładowarek to trzeba chować...
|
#3589 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja zmieniam co 3-4 dni, ale moje świnie też nie mają smrodzących siuśków.
![]() Ubolewam, bo nadal nie mogą się do mnie przyzwyczaić. ![]() I w ogóle Kowboj jest b. niegrzeczny, bo wczoraj dostał jakiegoś szału i non stop(!) ganiał za Traperem i go gwałcił.:| Byłam zniesmaczona! W ogóle Traperkowi sierść się tak jakby zlepiła, tak jak u ludzi np. gumą do żucia, tylko u niego to jest takie, no nie wiem... ma taki sklejony kłębuszek, i to coś klejącego nie dotyka do skóry w ogóle, w sumie to niewiele brakuje do oderwania tego. Nie ma żadnych ran, strupów, nie ma grzybka - czy mogę ten kawałek włosków mu obciąć? ---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ---------- I zapomniałam się pochwalić - we wtorek przedstawiam na studiach z kolegą prezentację dotyczącą Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim, trzymajcie kciuki!
|
|
|
|
#3590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trzymam kciuki za prezentacje
Edytowane przez Wroclovianka Czas edycji: 2010-01-18 o 09:08 |
|
|
|
|
#3591 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mogę zadać głupie pytanie? Jak się kąpie świnie? Bo jeszcze tego nie robiłam. ;> Nie dziękuję.
|
|
|
|
|
#3592 |
|
Zakorzenienie
|
Możesz samą wodą-chyba że masz wielkiego brudaska
, dla odkażenia nizoralem albo ogólnie szamponem dla świnek.Wkładasz do miski czy umywalki w łazience, delikatnie opłukujesz woda uważając na uszy, oczy i buźkę, namydlasz delikatnie szamponem/albo i nie jak sama wodą i spłukujesz - też delikatnie Ogólnie na yt jest duzo filmików o tym. Gdzieś widziałam jak babka prosto pod kranem opłukiwała i spłukiwała albo świnka praktycznie pływała w wodzie, w której była myta i usilnie chciała się stamtąd wydostać - jak dla mnie to te świnki o mało zawału tam nie dostały, a kąpiel to i tak dla nich już stres, więc jestem za delikatnością. Później w ręcznik, żeby się nie przeziębił i suszysz suszarką - chyba, ze się boi jej szumu - albo trzymasz w ciepełku aż sam się nie wysuszy. No i kąpiel nie za często, raczej jak jest już konieczność. Filmik podglądowy: http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=jGDA6E_ZW64 Edytowane przez Wroclovianka Czas edycji: 2010-01-19 o 09:23 |
|
|
|
#3593 |
|
Zadomowienie
|
Mój świnek nie dał by sie tak umyć jak na filmiku..
I nie powinno sie mim myc uszu wodą... Chociaż powiem Wam,że za czasów gdy byłam mała dziewczynka moi rodzice nielegalnie jakoś z Niemiec przywieźli świnkę długowłosą,ale ona była strasznie wielka jak normalnie 2 chrumki z długości... I zabieraliśmy ja nad jezioro,a ta sama wchodziła do wody i pływała.
|
#3594 |
|
Wtajemniczenie
|
może to nie byla świnka
|
|
|
|
#3595 | |
|
Zakorzenienie
|
w zasadzie kąpię tylko "podwozie" świnki
czasem w misce, czasem w umywalce - zwykle ją tylko kilkakrotnie płuczę - to wystarczy wszelkie kołtuny/dredy wycinam - Petunia nie jest świnką wystawową - po co ją męczyć rozczesywaniem?
|
|
|
#3596 |
|
Wtajemniczenie
|
mam problem
![]() wczoraj wzięłam prosiaki na kolana i dałam im ogóra. Toffik wgryzał się normalnie a Maniek delikatni skubał. obejrzałam go i zobaczyłam, ze ma zęby różnej długości. siedziałam w nocy i patrzyłam czy je. jadł, ale mało. pojechaliśmy dzisiaj do lekarza. bez mojego mówienia zajrzano mu na trzonowce i okazało się, że są trochę za długie ;/ spiłowano mu przednie ile się dało i powiedzieli, żeby odseparować go żeby zobaczyć ile dokładnie je, dać lakcid na apetyt i jakby sie nie poprawiło to za tydzień na zabieg
|
|
|
|
#3597 |
|
Zadomowienie
|
niestety to czesty problem u swiniaczkow![]() Jaka karma jest karmiony?Moze za miekka jest i nie sciera zebow? Dostaja sianko? Moj jest od paru lat na Versele laga i codziennie ma siano i odpukac nic sie nie dzieje... |
|
|
|
#3598 |
|
Wtajemniczenie
|
no własnie tylko versege laga. w jednej misce mają duo, a w drugiej crispy albo complete na przemian. kupiłam jeszcze vitakrafta emotion dla długowłosych, ale jeszcze nie otworzyłam.
myslę że może za mało je. dzisiaj separacja. spędzi noc w osobnej klatce i zobaczymy ile zje. nawet policzyłam ile pałeczek complete ma w misce + crispy + siano. widzę że je, ale nie wiem dokładnie ile. trzymajcie kciuki aby było okej |
|
|
|
#3599 |
|
Zadomowienie
|
Jak to jest z witaminą C.. nie wolno po niej dawać ogórka czy jeszcze jakis warzyw??
|
#3600 |
|
Zakorzenienie
|
tylko ogórek to wyjątek
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.

Pewnie trzeba będzie dojeżdżać do Warszawy albo Łodzi do jakiegoś specjalisty o ile tam są tacy 
ale ja znow bede miala problem z lokalizacja moich swinek
teraz jak jestem w pracy to wlasnie rodzice sie nia opiekuja. Jak kiedys musialam Blanke przeniesc do pokoju rodzicow, bo ktos nocowal w pokoju gdzie ona byla, to pozniej nie moglam jej zabrac od rodzicow

58-57-56-55-54-53-52-51-50

co za debil to powiedzial!!

niestety to czesty problem u swiniaczkow