Świnki Morskie cz. II - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-15, 11:57   #3571
Maripossa
Zakorzenienie

Dot.: Świnki Morskie cz. II

Cytat:
Napisane przez Wroclovianka Pokaż wiadomość
Współczuje
Ja się czasem tak zastanawiam, kto się będzie zajmował świnkiem jak się wyprowadzimy z TŻ z Wrocławia do jego miasteczka Pewnie trzeba będzie dojeżdżać do Warszawy albo Łodzi do jakiegoś specjalisty o ile tam są tacy
mam podobny dylemat
w kwietniu sie przeprowadzamy, nie daleko coprawda bo niecale 30km dalej ale ja znow bede miala problem z lokalizacja moich swinek
moja mama baardzo przyzwyczaila sie do Blanki - a niedlugo bedzie druga swinka - i moze "nie dac mi" ich zabrac do siebie teraz jak jestem w pracy to wlasnie rodzice sie nia opiekuja. Jak kiedys musialam Blanke przeniesc do pokoju rodzicow, bo ktos nocowal w pokoju gdzie ona byla, to pozniej nie moglam jej zabrac od rodzicow mama malo sie nie rozplakala jak ja przenosilam bo rodzice maja pokoj na parterze a swinka na pietrze jest.... heh
no a z 2str.moj chlopak ma alergie na siersc zwlaszcza kotow i swinek morskich wlasnie... co prawda jak jest u mnie to nie kicha jak nie zbliza sie do niej i czasem ja gaska i rowniez nic mu nie jest, no ale zobaczymy jak to bedzie w malym mieszkaniu
swinki bylyby w osobnym pokoju, wiec mysle ze nie bedzie problemu
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 12:53   #3572
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cześć kobitki

Stasiek nadal w procesie przyzwyczajania się do nowego otoczenia, ale już bryka po klatce jak szalony, urządza dzikie harce, podskakuje i biega jak mały samochodzik. Pożera sianko w ilościach przeogromnych i tak sobie myślę gdzie się to siano w tym małym jeszcze ciałku mieści niech je na zdrowie Wczoraj - łącznie z nocą pochłonął całą porcję Cavii Complete, suszki (marchewkę, jabłuszko, pietruszkę), duży kawałek świeżego jabłka i właśnie to sianko

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 14:04   #3573
biia
Wtajemniczenie

Cytat:
Współczuje
Ja się czasem tak zastanawiam, kto się będzie zajmował świnkiem jak się wyprowadzimy z TŻ z Wrocławia do jego miasteczka Pewnie trzeba będzie dojeżdżać do Warszawy albo Łodzi do jakiegoś specjalisty o ile tam są tacy
ja jestem z Łodzi i tutaj mam 2 lecznice, gdzie udało się parę razy wyleczyć moje świnki (chodzi o moje poprzednie świnki. a nie zmarły ze starości, więc tak do końca tym lekarzom nie ufam. jedna ze świnek zdechła na przerost zębów. jeździłam z nim przez tydzień do różnych lekarzy i nikt się nie poznał teraz doczytałam o objawach i to musiało być to. Druga świnka to była taka bida strasznie. kupiłam ją jako najmniejszą ze stadka. miała parę tygodni, grzyba i była przeziębiona. lekarze ja odratowali, niestety była strasznie chorowita i co jakiś czas musiałam z nią jeździć na wizyty. zmarła jak miała trochę ponad rok, chuda nie była, ale malutka jak na swój wiek. na zdjęciu niedługo po kupieniu)
niestety lekarza 'idealnego' szukam dalej :/ mało jest specjalistów od gryzoni.

biia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 16:36   #3574
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość
Stasiek nadal w procesie przyzwyczajania się do nowego otoczenia, ale już bryka po klatce jak szalony, urządza dzikie harce, podskakuje i biega jak mały samochodzik. Pożera sianko w ilościach przeogromnych i tak sobie myślę gdzie się to siano w tym małym jeszcze ciałku mieści niech je na zdrowie Wczoraj - łącznie z nocą pochłonął całą porcję Cavii Complete, suszki (marchewkę, jabłuszko, pietruszkę), duży kawałek świeżego jabłka i właśnie to sianko
A w jakim wieku jest Staś?
Stary 2010-01-15, 16:51   #3575
Maripossa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biia Pokaż wiadomość
ja jestem z Łodzi i tutaj mam 2 lecznice, gdzie udało się parę razy wyleczyć moje świnki (chodzi o moje poprzednie świnki. a nie zmarły ze starości, więc tak do końca tym lekarzom nie ufam. jedna ze świnek zdechła na przerost zębów. jeździłam z nim przez tydzień do różnych lekarzy i nikt się nie poznał teraz doczytałam o objawach i to musiało być to. Druga świnka to była taka bida strasznie. kupiłam ją jako najmniejszą ze stadka. miała parę tygodni, grzyba i była przeziębiona. lekarze ja odratowali, niestety była strasznie chorowita i co jakiś czas musiałam z nią jeździć na wizyty. zmarła jak miała trochę ponad rok, chuda nie była, ale malutka jak na swój wiek. na zdjęciu niedługo po kupieniu)
wspolczuje bo wiem co to znaczy
mialam 2 swinki ktore byly chorowite i niestety szybko odeszly.
Ostatnia - moja Ruda - chorowala praktycznie non stop, ale na szczescie znalazlam swietnego specjaliste w Krk.
W Warszawie - masz pewnie kawalek... - jest tez super specjalistka od gryzoni typowo, nzw.sie Milena Wojtyś-Gajda. Tu jest str.kliniki tej Pani doktor: www.ogonek.waw.pl

Ja do niej mailowalam jak wyczerpaly sie mozliwosci leczenia Rudej (odpisywala i bardzo madrze radzila), ale Ruda niedlugo potem zmarla...
Jesli bedziesz jeszcze kiedys potrzebowala pomocy to mysle ze mozesz sie do niej udac jesli bedziesz miala taka mozliwosc a jak nie to chociaz zadzwonic, porozmawiac, moze poleci ci jakiegos lekarza blizej ciebie
Stary 2010-01-15, 21:12   #3576
Lolipopx3
Raczkowanie

Cytat:
Ja też nie znalazłam,jak mój prosiak był chory to lekarze załamywali ręce i mówili że się z czymś takim nie spotkali ;/ Jeden miał szczęście i trafił-dał mu zastrzyk przeciwko pasożytom i pomógł po więcej dniach niż powinien....
Bez komentarza....ci weterynarze znają się tylko na psach,i czasem na kotach....
ja bym poszła na weterynarię i chętnie została specjalistką od gryzoni, ale nie wyobrażam sobie uśpic zwierzątka

58-57-56-55-54-53-52-51-50
Lolipopx3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 22:23   #3577
biia
Wtajemniczenie

mnie jeden lekarz w ogóle powiedział, ze gryzoni się nie leczy :/

Stary 2010-01-15, 22:41   #3578
Maripossa
Zakorzenienie

Cytat:
oczywiscie pozwalamy im umrzec... co za debil to powiedzial!!
ja bym mu odpowiedziala: pana tez nie powinni leczyc jak pan zachoruje, wtedy nastapi naturalna selekcja gatunku
masakra

Edytowane przez Maripossa
Czas edycji: 2010-01-15 o 22:43
Stary 2010-01-16, 07:49   #3579
Wroclovianka
Zakorzenienie

Ja zawsze słyszałam, ze się nie opłaca leczyć - owszem można, ale to dużo kasy pójdzie a gwarancji nie ma + świnka się będzie męczyć...No i przez takie gadanie moja mama uśpiła świnkę, ale ona też miała swoje lata, więc mamuśka uznała, ze nie ma co jej męczyć i skończyła jej żywot.Ogólnie podejrzewam, że na leczenie było już za późno.
Jeżeli dobrze kojarzę, bo to z dobrych kilkanaście lat temu było to wet też tej śwince na żywca zęby wyrównywał - a z tego co teraz wiem powinien to robić pod narkozą
Natomiast pierwsza świnka odeszła po roku - oczywiście z teraźniejszą wiedzą domyślam się co jej zaszkodziło - ale wet kazał jej kupić pszenice i nią tylko żywić(teraz wiem, że świnka to nie ziarnojad) i dał bóg wie jaki zastrzyk. Świnka odeszła następnego dnia.

Wizaż rządzi, Wizaż radzi, Wizaż nigdy Cię nie zdradzi
Wroclovianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 08:50   #3580
Kasiulka22
Zakorzenienie

Pani-jesień Stasiu ma niecałe 2 miesiące

Właśnie szaleje mi tu niesamowicie, uwielbiam na niego patrzeć. Gdy do niego mówię, biega po klatce podskakuje i wywija fikołki w powietrzu mam nadzieję, że to ze szczęścia i że nic sobie tymi wygibasami nie zrobi

Pięknie mi wcina Cavię complete. Dziś mu urządzam całkowite sprzątanie klatki. W ogóle to jestem zaskoczona że nic Stasia nie czuć

A jak to jest kochane przy dwóch świnkach, co ile sprzątacie klatki?

Uwielbiam za to zapach świeżego sianka i stwierdzam, że Zuzala pachnie po prostu bosko i długo to rzeszowskie sianko które też mam jej nie dorównuje.

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 14:20   #3581
de em
Zadomowienie

jak się daje witaminę c, na jakiś przysmak dla świnki to ile kropel?
*nie jem słodyczy!
*oszczędzam!
*ćwiczę, więcej chodzę na spacery i ogólnie więcej się ruszam!
*piję zieloną herbatę!
*więcej się uczę!
71,5 - 71 - 70 - 69 - 68 - 67 - 66 - 65
de em jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 15:15   #3582
Maripossa
Zakorzenienie

Cytat:

Właśnie szaleje mi tu niesamowicie, uwielbiam na niego patrzeć. Gdy do niego mówię, biega po klatce podskakuje i wywija fikołki w powietrzu mam nadzieję, że to ze szczęścia i że nic sobie tymi wygibasami nie zrobi

Pięknie mi wcina Cavię complete. Dziś mu urządzam całkowite sprzątanie klatki. W ogóle to jestem zaskoczona że nic Stasia nie czuć

Uwielbiam za to zapach świeżego sianka i stwierdzam, że Zuzala pachnie po prostu bosko i długo to rzeszowskie sianko które też mam jej nie dorównuje.
zalezy jak duze sa swinki
ja jak mialam 2 dorosle to raz w tyg.sprzatalam gruntownie
czasem jak bardzo zasiusialy to wybieralam tylko mokre trotki w kacikach i wsypywalam pare garsci swiezych
Stary 2010-01-16, 15:37   #3583
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
O, to dużo je, jak na takiego młodziaka

Cytat:
Ja sprzątam co drugi dzień.
Stary 2010-01-16, 17:03   #3584
de em
Zadomowienie

Ja sprzątam co trzy, cztery dni. Jak dużo biegają to mniej w klatce brudzą xD
*nie jem słodyczy!
*oszczędzam!
*ćwiczę, więcej chodzę na spacery i ogólnie więcej się ruszam!
*piję zieloną herbatę!
*więcej się uczę!
71,5 - 71 - 70 - 69 - 68 - 67 - 66 - 65
de em jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 18:03   #3585
patrycja350
Zadomowienie

ja sprzatam co 3 dni bo później mi smierdzi.. one dosc duzo siusiają,bo to 2 pijaki ;p

,,człowiek jest największym drapieżnikiem na świecie''

15.06.2009- FRYZJERKA

patrycja350 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 20:13   #3586
arrachnee
Zakorzenienie

Cytat:
wiecie, oni nie leczą, bo zwyczajnie nie potrafią, nie mają doświadczenia
"ludzie" uznają, że po co leczyć chomika, jak taniej wychodzi kupić nowego...

pamiętam jak chodziłam do weta z moim psem [*] - przez 13 lat jego żywota raz widziałam w poczekalni królika, nigdy nic "mniejszego"

mojej znajomej zachorował gekon - usłyszała, że może w jakim dużym zoo będzie, ktoś, kto wie jak "to" leczyć
podobnie było z koszatniczką - ostatecznie została odratowana przez znajomego ortopedę

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 21:35   #3587
biia
Wtajemniczenie

ja sprzątam co tydzień całą, a co 2-3 dzień wymieniam im toaletę. szczyle wstrętne ;P

ostatnio zrobiły mi dowcip. koszulka mi spadła z fotela a one się dorwały do tych tasiemek za które wiesza się na wieszkaach. jednego przegryzły. nie zjadły, za to widać, że miały w pyskach (w sumie to nie wiem czy wspólna robota czy jednego, siedziały oba), bo takie wymęmłane

ale kocham te moje prosiaki

Stary 2010-01-17, 12:14   #3588
patrycja350
Zadomowienie

Mi tak prosiek odpruł cała nitkę z kocyka po którym biegają wszystkie sznureczki,wstążki kabelki od ładowarek to trzeba chować...

15.06.2009- FRYZJERKA

Stary 2010-01-18, 00:01   #3589
cu.Kinia
Wtajemniczenie

GG do cu.Kinia

Ja zmieniam co 3-4 dni, ale moje świnie też nie mają smrodzących siuśków.
Ubolewam, bo nadal nie mogą się do mnie przyzwyczaić.
I w ogóle Kowboj jest b. niegrzeczny, bo wczoraj dostał jakiegoś szału i non stop(!) ganiał za Traperem i go gwałcił.:| Byłam zniesmaczona!
W ogóle Traperkowi sierść się tak jakby zlepiła, tak jak u ludzi np. gumą do żucia, tylko u niego to jest takie, no nie wiem...
ma taki sklejony kłębuszek, i to coś klejącego nie dotyka do skóry w ogóle, w sumie to niewiele brakuje do oderwania tego. Nie ma żadnych ran, strupów, nie ma grzybka - czy mogę ten kawałek włosków mu obciąć?

---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ----------

I zapomniałam się pochwalić - we wtorek przedstawiam na studiach z kolegą prezentację dotyczącą Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim, trzymajcie kciuki!
cu.Kinia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-18, 09:06   #3590
Wroclovianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cu.Kinia Pokaż wiadomość
Ja zmieniam co 3-4 dni, ale moje świnie też nie mają smrodzących siuśków.
Ubolewam, bo nadal nie mogą się do mnie przyzwyczaić.
I w ogóle Kowboj jest b. niegrzeczny, bo wczoraj dostał jakiegoś szału i non stop(!) ganiał za Traperem i go gwałcił.:| Byłam zniesmaczona!
W ogóle Traperkowi sierść się tak jakby zlepiła, tak jak u ludzi np. gumą do żucia, tylko u niego to jest takie, no nie wiem...
ma taki sklejony kłębuszek, i to coś klejącego nie dotyka do skóry w ogóle, w sumie to niewiele brakuje do oderwania tego. Nie ma żadnych ran, strupów, nie ma grzybka - czy mogę ten kawałek włosków mu obciąć?

---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ----------

I zapomniałam się pochwalić - we wtorek przedstawiam na studiach z kolegą prezentację dotyczącą Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim, trzymajcie kciuki!
Na tyłku to zlepienie? Może spróbuj mu to zmyć zanim weźmiesz się za ścięcie

Trzymam kciuki za prezentacje

Edytowane przez Wroclovianka
Czas edycji: 2010-01-18 o 09:08
Stary 2010-01-18, 20:39   #3591
cu.Kinia
Wtajemniczenie

GG do cu.Kinia

Cytat:
Na tyłku to zlepienie? Może spróbuj mu to zmyć zanim weźmiesz się za ścięcie

Trzymam kciuki za prezentacje
Na boczku ma to "coś" i dlatego nie bardzo wiem, jak się za to zabrać.
Mogę zadać głupie pytanie?
Jak się kąpie świnie? Bo jeszcze tego nie robiłam. ;>

Nie dziękuję.
cu.Kinia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-19, 09:12   #3592
Wroclovianka
Zakorzenienie

Możesz samą wodą-chyba że masz wielkiego brudaska , dla odkażenia nizoralem albo ogólnie szamponem dla świnek.

Wkładasz do miski czy umywalki w łazience, delikatnie opłukujesz woda uważając na uszy, oczy i buźkę, namydlasz delikatnie szamponem/albo i nie jak sama wodą i spłukujesz - też delikatnie Ogólnie na yt jest duzo filmików o tym. Gdzieś widziałam jak babka prosto pod kranem opłukiwała i spłukiwała albo świnka praktycznie pływała w wodzie, w której była myta i usilnie chciała się stamtąd wydostać - jak dla mnie to te świnki o mało zawału tam nie dostały, a kąpiel to i tak dla nich już stres, więc jestem za delikatnością.
Później w ręcznik, żeby się nie przeziębił i suszysz suszarką - chyba, ze się boi jej szumu - albo trzymasz w ciepełku aż sam się nie wysuszy.
No i kąpiel nie za często, raczej jak jest już konieczność.

Filmik podglądowy: http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=jGDA6E_ZW64

Edytowane przez Wroclovianka
Czas edycji: 2010-01-19 o 09:23
Stary 2010-01-19, 10:51   #3593
patrycja350
Zadomowienie

Mój świnek nie dał by sie tak umyć jak na filmiku..
I nie powinno sie mim myc uszu wodą...

Chociaż powiem Wam,że za czasów gdy byłam mała dziewczynka moi rodzice nielegalnie jakoś z Niemiec przywieźli świnkę długowłosą,ale ona była strasznie wielka jak normalnie 2 chrumki z długości... I zabieraliśmy ja nad jezioro,a ta sama wchodziła do wody i pływała.

15.06.2009- FRYZJERKA

Stary 2010-01-19, 11:22   #3594
biia
Wtajemniczenie

może to nie byla świnka

Stary 2010-01-19, 12:31   #3595
arrachnee
Zakorzenienie

w zasadzie kąpię tylko "podwozie" świnki
czasem w misce, czasem w umywalce - zwykle ją tylko kilkakrotnie płuczę - to wystarczy
wszelkie kołtuny/dredy wycinam - Petunia nie jest świnką wystawową - po co ją męczyć rozczesywaniem?

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 18:37   #3596
biia
Wtajemniczenie

mam problem
wczoraj wzięłam prosiaki na kolana i dałam im ogóra. Toffik wgryzał się normalnie a Maniek delikatni skubał. obejrzałam go i zobaczyłam, ze ma zęby różnej długości. siedziałam w nocy i patrzyłam czy je. jadł, ale mało. pojechaliśmy dzisiaj do lekarza.
bez mojego mówienia zajrzano mu na trzonowce i okazało się, że są trochę za długie ;/ spiłowano mu przednie ile się dało i powiedzieli, żeby odseparować go żeby zobaczyć ile dokładnie je, dać lakcid na apetyt i jakby sie nie poprawiło to za tydzień na zabieg

Stary 2010-01-20, 19:35   #3597
Garadiela
Zadomowienie

niestety to czesty problem u swiniaczkow
Jaka karma jest karmiony?Moze za miekka jest i nie sciera zebow?
Dostaja sianko?
Moj jest od paru lat na Versele laga i codziennie ma siano i odpukac nic sie nie dzieje...
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 20:06   #3598
biia
Wtajemniczenie

no własnie tylko versege laga. w jednej misce mają duo, a w drugiej crispy albo complete na przemian. kupiłam jeszcze vitakrafta emotion dla długowłosych, ale jeszcze nie otworzyłam.
myslę że może za mało je. dzisiaj separacja. spędzi noc w osobnej klatce i zobaczymy ile zje. nawet policzyłam ile pałeczek complete ma w misce + crispy + siano.
widzę że je, ale nie wiem dokładnie ile.

trzymajcie kciuki aby było okej

Stary 2010-01-21, 22:54   #3599
patrycja350
Zadomowienie

Jak to jest z witaminą C.. nie wolno po niej dawać ogórka czy jeszcze jakis warzyw??

15.06.2009- FRYZJERKA

Stary 2010-01-22, 08:11   #3600
motylek1007
Zakorzenienie

tylko ogórek to wyjątek

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości