|
Notka |
|
Kosmetyki mineralne Lubisz kosmetyki mineralne? Chcesz pogłębić swoją wiedzę? Wiemy wszystko o kosmetykach mineralnych. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2401 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Naturalna pielęgnacja skóry dla fanek minerałów i nie tylko...
Cytat:
![]() ![]() U mnie prawie kazdy blysk da sie poskromic dobrym primerem..ostatnio uzywam Hauschki albo dry-flo z jedwabiem i dopiero na to makijaz mineralny. Wszelkie nakladanie na filtr plynnych podkladow i wygladanie przy tym jak czlowiek graniczy z cudem ![]() Napisalas o zalecanych 2ml, skad masz ta informacje? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2402 |
Zakorzenienie
|
Uogolnilam te 2 ml - nie sledze najnowszych odkryc w tym temacie, bo mam je w glebokim powazaniu, klade tyle ile mi sie podoba
![]() ![]() Dzieki za wszystkie opinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2403 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez AnkaFranka Czas edycji: 2010-01-16 o 19:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2404 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ratujcie!
Stało się coś strasznego ![]() Doszło ostatnio do mnie zamówienie z mazideł (nawet napisałam o tym tutaj w wątku) z m.in. niezmydlaną frakcją oleju sojowego. Zastosowałam wczoraj na twarz, niby wszystko było ok. Dzisiaj od rana coś mi jednak "podskórnie" nie pasowało, ale prawdziwy szok przeżyłam przed chwilą po zmyciu makijażu. Na calutkiej twarzy mam miliardy małych wyprysków, taką jakby kaszkę! Miałam i mam problemy z trądzikiem (ostatnio dużo mniejsze ze względu na kurację hormonalną), ale czegoś takiego to jeszcze nigdy nie doświadczyłam. Czy to możliwe, że załatwiła mnie tak ta frakcja? Niczego innego nie podejrzewam. W tym zamówieniu dostałam też HA, olej tamanu, hydrolat oczarowy i kocankowy (stosowałam wczoraj i przedwczoraj), ale te produkty stosowałam od dawna i nic mi nie było (chyba niemożliwe, żeby nagle wystąpiła taka reakcja?). Oczywiście frakcję odstawiam w kąt, ale teraz podstawowym problemem jest to, co ja mam zrobić? Czego użyć, żeby móc w najbliższym czasie wyjść z domu?
![]() |
#2405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2406 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2407 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dziękuję wam za zainteresowanie
![]() ![]() To są takie małe, milimetrowe krostki, jedna przy drugiej, na całej twarzy - od brody po czoło. Wyskoczyło też 5 "normalnych" wyprysków, ale z nimi wiem jak się obejść. Myślałam, że w kwestii trądziku już nic mnie nie zaskoczy, a tu proszę - czegoś takiego jeszcze nie widziałam ![]() Na wszelki wypadek wzięłam przed chwilą zyrtec. Tak myślałam o wapnie, ale niestety nie mam. Posmarowałam się jak zwykle na noc tamanu+HA (nie powinno zaszkodzić, bo stosowałam ten zestaw od dawna i wszystko było w jak najlepszym porządku, tylko właśnie ostatnio miałam przerwę kilkudniową, bo za późno zorientowałam się, że kończy mi się zapas i musiałam czekać na dotarcie zamówienia). Myślicie, że zastosowanie jutro np. brevoxylu nie zaszkodziłoby? I w ogóle macie jakąś konkretniejszą teorię? Co mogło spowodować taką reakcję? Przed zamówieniem frakcji przeczytałam na jej temat wiele opinii i nie widziałam żadnej negatywnej (co było aż dziwne).
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2408 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2409 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję. Czyli już wiem co jutro mam zrobić.
Co do alergii - to trochę skomplikowany temat. Jakąś tam mam. Jak byłam mała to nieustannie byłam przeziębiona, lekarz stwierdził alergię, miałam robione testy skórne na najpopularniejsze alergeny, ale nic nie wykazały. Podejrzewano jakieś wirusy. Dostałam szczepionkę przeciwalergiczną i z czasem problem zniknął. W te wakacje natomiast okropnie gryzły mnie komary, miałam na samej twarzy koło 30 ukąszeń, na ciele ze 100. Spuchłam strasznie, lekarz powiedział, że to reakcja alergiczna (zaznaczam, że nigdy wcześniej nie spotkało mnie coś takiego, zawsze komary gryzły mnie "standardowo" i ślady szybko znikały), zalecił picie wapna i już. Pogrzebałam trochę w necie i doczytałam się, że soja jest jednym z najpopularniejszych alergenów. Ciekawe. Chyba muszę podejść poważniej do tematu alergii. Zapytam mojego endo przy najbliższej wizycie. I poszukam tych wynikow sprzed 15 lat.
![]() |
#2410 |
Zakorzenienie
|
Oglądałyście "Moje wielkie tłuste greckie wesele"? Tam ojciec panny mlodej uważa że na wszytsko najlpeszy jest płyn do spryskiwaczy. Moja mama ma tak z kremem nivea i coś w tym jest
![]() --Olka--, gruba maska z kremu nivea i czekaj aż się wchłonie! |
![]() ![]() |
![]() |
#2411 |
Zakorzenienie
|
serio to pomogłoby? bo mnie krem nivea zapycha, także średnio wierzę, że mógłby pomóc.
przed chwilą wstałam, wysypka, trochę mniej zaogniona, ale jest. jak nie będzie lepiej do jutra, to idę do lekarza. ehh. tak się zastanawiam czy to na pewno ta frakcja. innej możliwości jednak nie widzę, jadłam to co zawsze, byłam tam gdzie zawsze, wysypkę mam tylko na twarzy, reszta kosmetykow ta sama.
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2010-01-17 o 08:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#2412 |
Zakorzenienie
|
AnkaFranka poddaje sie
![]() Olka wyglada to na uczulenie, tak jak pisza dziewczyny wyzej. Na pewno nie wyciskaj, stosuj przez najblizsze dni tylko sprawdzone, lagodne kosmetyki, zadnych zluszczaczy i peelingow, pij wapno i nie kombinuj z nowymi kremami - to co u innych moze byc lagodzacym kosmetykiem, ciebie moze podraznic, uzywaj tylko swoich sprawdzonych mazidel. |
![]() ![]() |
![]() |
#2413 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam za zaśmiecanie wątku, ale nie wiem, gdzie indziej mogłabym napisać tę wiadomość (biorąc po uwagę, że tutaj rozpoczęłam temat).
Otóż przyjrzałam się dzisiaj dokładnie twarzy. Mam taką kaszkę, podskórne grudki na całości ![]() Dzisiaj byłam w aptece po wapno. Farmaceutka poleciła mi okłady z borasolu (3% kwas borowy) i przykazała iść do lekarza, strasząc, że to może być coś poważnego. Jutro mam zamiar pójść, ale wiadomo, jak wygląda wizyta u lekarza ogólnego w akademickiej przychodni - pewnie nawet na mnie nie spojrzy. Coraz bardziej boję się, że to może nie być zwykłe uczulenie tylko objaw jakiejś choroby, a ta frakcja to tylko zbieg okoliczności. Zastanawiam się czy nie szukać dermatologa. Jeśli to byłoby zwykłe uczulenie, to w przeciągu jakiego czasu powinno zejść? Do tygodnia?
![]() |
#2414 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Lekarz konieczny ![]() Trzymaj się ciepło Olu, i nie popadaj w czarnowidztwo ![]() To z pewnością nie pomoże. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2415 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ewidentnie wyglada to na alergie, byc moze tylko przyczyna nie byla frakcja, a np jakis pokarm lub inne czynniki. Takie uczulenie nie zejdzie w ciagu jednej nocy - potrzeba conajmniej kilku dni ![]() Do lekarza oczywiscie idz, nawet jak nie spojrzy, to zapisze cos antyhistaminowego zapewne i wysypka szybciej zejdzie ![]() Narazie lykalabym zyrtec i wapno w maksymalnej ilosci. Jesli za tydzien nie bedziesz widziec poprawy idz do dermatologa, skierowania nie potrzebujesz, tylko na NFZ stosunkowo dlugo trzeba czekac.. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2416 |
Raczkowanie
|
Dziewczęta moje drogie, nie wiem czy to pytanie adekwatne do wątku, ale czy podkład mineralny (Astor) może uczulać?? To jedyna nowość w mojej kosmetyczce i od dwóch tygodni męczę się z taką kaszką na twarzy podobną do reakcji skórnej siostrzeńca na orzeszki arachidowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2417 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2418 |
Rozeznanie
|
Coś dla fanek mydełek z glinkami, glinek i innych fajnych rzeczy
![]() Kocham ten sklep ![]() http://www.sklep.mydelko.pl/index.php
#2419 |
Zakorzenienie
|
To ktore mydla polecasz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2420 |
Rozeznanie
|
Polecam nie tylko mydła ![]() No więc: mydła: http://www.sklep.mydelko.pl/product_...roducts_id=254 -do ciała http://www.sklep.mydelko.pl/product_...roducts_id=271 http://www.sklep.mydelko.pl/product_...roducts_id=252 A moja mama kocha tę kostkę - http://www.sklep.mydelko.pl/product_...roducts_id=198 glinki: http://www.sklep.mydelko.pl/product_...roducts_id=163 - na naczynka cud http://www.sklep.mydelko.pl/product_...roducts_id=160
#2421 |
Zakorzenienie
|
A co dobre na wągry?
A może jest jakiś Hit na wszystko? Próbowałam hydrolatów [3 rodzaje] i nic, mogę powiedzieć nawet, że trochę wysuszają i ściągają. ![]() Żel odżywczy z HA- żadna rewelacja. Solo się roluje, ściąga. W sumie nawilżenie nikłe jak i cała reszta efektów, których brak. Mam też Multi-Fruita z LB- ale ściąga i za mało nawilżania. Azulen podobnie. Potrzebuję czegoś moooocno nawilżającego, ale nie natłuszczającego. żeby się wchłaniało najlepiej do matu. I czegoś koniecznie na wągry i rozszerzone pory! ![]()
#2422 |
Zakorzenienie
|
Mydlo z czerwona glinka i marsylskie oliwkowe mnie zaciekawilo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2423 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak mam naprawdę przesuszoną buzkę to pomaga masaż twarzy spryskanej termalką TYM olejkiem. Pod minerałki też może być bo ślicznie się wchłania i ujednolica cerę ![]() Edytowane przez EmilaDz78 Czas edycji: 2010-01-21 o 18:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2424 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Powiem szczerze, ja (może jestem przewrażliwiona ![]() ![]() Oliwkowego nie używam, nawet mnie nie korci ![]() ![]() ![]() I faktycznie te mydełka są bardzo wydajne - wzięłam z siostrą kostki na połowę i wciąż je mamy i mamy... Z powodzeniem zastąpią mi Rhassoul z EGM gdy ostatni kawałek się skończy, bo mają podobne działanie (jedynie co, to Rhassoul mnie bardziej matowił).
![]() |
#2425 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2426 |
Rozeznanie
|
#2427 |
Zakorzenienie
|
To ostatni post z serii "ratunku"
![]() Moja twarz wygląda od wczoraj normalnie (tzn. jak na moją twarz "normalnie" ![]() ![]() Przede wszystkim po stokroć dziękuję osobom, które odpowiedziały na mojego posta - bardzo mi pomogłyście. Gdyby nie Wy zapewne dłużej musiałabym męczyć się z tymi grudkami. Wniosek podsumowujący - należy zawsze przeprowadzać testy kosmetyków, a nie ładować coś nowego od razu na całą twarz ![]() Ten sklepik z mydełkami, glinkami, itd. bardzo mi się podoba ![]() Pewnie nie orientujesz się co mogłoby być najlepsze dla skóry mieszanej, trądzikowej (ostatnio bez większych stanów zapalnych), z bliznami, ale niestety skłonnej do przesuszeń?
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2010-01-21 o 20:53 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2429 |
Rozeznanie
|
są ale apteczne - oilatum i sebamed z tego co wiem
i chcę się podzielić swoim odkryciem - na niespodzianki i ogólnie zbuntowaną cerę - krem ajurwedyjski KAILOS (albo Kajlas, już nie pamiętam), kupiłam w aptece i byłam w szoku bo ma w składzie same wyciągi i jakieś ziółka bez wypełniaczy (aż podejrzane ![]() po posmarowaniu nim moja skóra reaguje jak na dawkę wit-C - rozświetlona, lekko zarumieniona tam gdzie powinna, wygładzona ![]() ![]() daję go ostatnio pod filtr na dzień (swoją drogą, muszę poczytać czy tam aby coś go nie zdestabilizuje....), i jest super ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2430 |
Zakorzenienie
|
Zaciekawiona poszukałam składu:
Cocos nucifera ( olej kokosowy), santalum album ( olej sandałowy), chorea rob usta, cynodon dactylon , tribulum terrestris, cissampelos pereira, azadirachta indica, camphor, talc, aqua calcis. Olej kokosowy pewnie by mnie zapchał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:29.