![]() |
#331 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: ISOTREXIN
Wtedy trzeba niestety szukać, warto również zwrócić uwagę na termin ważności, kilka razy musiałam wywalać po pół tubki, bo termin przydatności skończył się a żel jest bardzo wydajny
![]()
![]() |
#332 |
Wtajemniczenie
|
Podobno lek został wycofany... moja dermatolog nic o tym nie wie, byłam u niej dzisiaj, kazała mi szukać dalej..
http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/957937.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Zakorzenienie
|
Ok, ale to tylko jego czesc jak wynika z tego artykulu bo czesc byla "wadliwa" i miala za malo substancji aktywnej pod koniec daty waznosci
![]() Swoja droga dziwna ta lekarka, jak wie od pacjenta, ze sa takie problemy to moglaby przeciez przepisac inny podobny lek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Wtajemniczenie
|
Smaruję się już clindacne, podobno z tej grupy tylko isotexin można łączyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Zakorzenienie
|
no bez przesady
![]() ja na przyklad stosowalam clindacne razem z differinem (tez retinoid ale innej grupy) z polecenia mojej dermatolog isotrexin to nic innego jak polaczenie retinoidu ( izotretinoina) i antybiotyku (erytromycyna) sama izotretoina bez antybiotyku jest dostepna pod nazwa isotrex i tez jest do dosc popularny lek na tradzik i na pewno mozna go laczyc z clindacne skoro isotrexin mozna, a antybiotykiem sie juz smarujesz jak piszesz nie jestem lekarzem ale zakladam, ze inne opcje sa jednak mozliwe ![]() jestem ciekawa co zrobi jak nigdzie tego isotrexinu nie dostaniesz? zgaduje, ze jednak znajdzie jakas inna wersje w koncu ![]() Edytowane przez quleczka Czas edycji: 2010-01-22 o 16:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Wtajemniczenie
|
Rzecz w tym, że mam bardzo wrażliwą cerę. Po wszystkich preparatach antytrądzikowych dostawałam do tej pory mega uczuleń, po duacu np nie mogłam rano otworzyć oczu, bo mi tak puchły. Dermatolog zastanawiała się nad isotexem, ale stwierdziła, że to będzie dla mnie za mocne. Nie mam jakiegoś wielkiego trądziku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Zakorzenienie
|
no ja bym nie powiedziala, ze isotrexin jest specjalnie slabszy
![]() ![]() a co do duacu to calkiem sporo osob tak reaguje na nadtlenek benzoilu ![]() ![]() swoja droga jak nie masz wielkiego tradziku to moze samo clindacne poki co wystarczy ![]() bo cos czuje, ze ten isotrexin bedzie ciezko upolowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jest isotrex z R w srodku ale tak czy inaczej jak to nie jest zamiennik (a nie jest bo ma jedna substancje, a isotrexin dwie) to raczej nie dostaniesz go bez nowej recepty od dermatologa. Jestes pewna, ze o tym mowila twoja dermatolog jako o "za mocnym"? A moze o doustnym izoteku? A co do retinodow to sa rozne stezenia i roznie sie je stosuje i przede wszystkim w roznym celu. W wiekszosci przypadkow naklada sie je na czysta twarz jednak i nie jest to az tak gwaltowne jesli dobierze sie dobra czestotliwosc. Wiekszosc lekarzy rzeczy typu isotrexin, isotrex, differin zaleca stosowac codziennie ale to malo kto zniesie... moja lekarka byla na szczescie rozsadna i widzac, ze nie mam skory slonia kazala mi stosowac co 3-4 dzien i po poczatkowym okresie skora znosila to calkiem niezle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Wtajemniczenie
|
hejka
tak, ale inna dermatolog mnie prowadzi dziś biorę pierwsze dwie tabletki, znaczy jedna wzielam zastanawiam sie czy brac dwie na raz nadziei duzej nie mam ![]() powiedziała ze jestem obciążona genetycznie, za dużo lat upłynęło od wystapienia tradziku pierwszy raz (przewlekłość), mój trądzik pojawia się też na tułowiu, nie tylko na twarzy i głowie, oraz mam już 25lat a to wszystko skłąda się na to, że wyleczona mogę być tylko połowicznie, albo jak juz nastapi poprawa, to po odstawieniu leku bedzie nawrót powiedziała, cytuje - "może wówczas się z tym pogodzisz" ![]() pozdrówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoja droga nie slyszalam nigdy o tym, ze wiek ma cos do skutecznosci. W koncu to lek "ostatniej szansy", wiec wydawalo mi sie, ze czesto jest stosowany gdy juz wszystko inne zawiodlo, a wiec stosunkowo pozno. Skoro ten lek mialby nie dzialac na tradzik na calym ciele, na ciezkie przewlekle przypadki ...to jakos nie bardzo rozumiem dla kogo on jest? Na lekkie poczatkowe przypadki tradziku tylko na twarzy to tez chyba raczej nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak na razie sprawę zawiesza, bo clindacne + cetaphil zamiast kremu działają cudownie. Stosuję kurację od poniedziałku, dziś będzie siódmy dzień, a już widzę super efekty - skóra jest niebiańsko wygładzona. Zobaczę, jakie efekty przyniesie ta kuracja po dłuższym czasie. Może trądzik zniknie i w celu regeneracji naskórka wystarczy złuszczanie kawitacją/mikrodermabrazją u kosmetyczki. We'll see. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 | |
Zakorzenienie
|
Na mnie clindacne tez tak super dziala...tylko retinoidy maja ta przewage, ze dzialaja wolniej ale na dluzej bo zmieniaja skore bardziej doglebnie, a efekty antybiotyku znikaja niestety zazwyczaj szybko po tym jak sie przestanie go stosowac.
Chodzi mi o to, ze jesli ma sie skore ze sklonnoscia do tradziku to antybiotyk to moze "zaleczyc" ale raczej nie wyleczyc... zreszta na dobra sprawe to wyleczyc tego nic nie wyleczy, retinoid stosowany zewnetrznie tez nie i tez trzeba pozniej ciagle cos stosowac dla podtrzymania efektu... Nie chce Cie dolowac ale tradzik zazwyczaj nie znika po leczeniu, chyba, ze to zwykly nastoleni tradzik z ktorego mozesz w miedzy czasie po prostu "wyrosnac"... Ale na szczescie stosujac odpowiednie leki i kosmetyki da sie go niezle opanowac ![]() Pewnie gdzies to juz podawalam ale polecam lekture http://www.bella-derm.pl/roaccutane/ ...i to nie czesci o roaccutane bo ta akurat mozna ominac ale tej czesci bardziej ogolnej ![]() Pare fragmentow: Cytat:
Edytowane przez quleczka Czas edycji: 2010-01-24 o 12:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() derma mi powiedziała, że lek może pomóc, ale pewnie będzie nawrót (łojotok na 100% wróci, a zmiany będa bo takie mam geny, ale napewno mniejsze niż teraz) - dla mnie to dużo i dlatego się będę "truć", powiedziała też, że nawet jak nie wyczyszci mi się wszystko, to napewno będzie jakaś tam poprawa (tak czy tak poprawa, a o nią chodzi przecież po tych 13latach leczenia) Cytat:
z forum Izotek, wypowiedź lekarza dermatologa: O ile terapię prowadzi się zgodnie z wypracowanymi od lat zasadami (do sumarycznej dawki co najmniej 120 mg/kg wagi) odległe efekty leczenia są również bardzo dobre. Ocenia się, że u ok. 60% leczonych dochodzi do trwałego ustąpienia zmian trądzikowych, u 20% występują nawroty poddające się terapii miejscowej lub leczeniu antybiotykami, a jedynie u niespełna 20% chorych zachodzi konieczność przeprowadzenia ponownej kuracji izotretinoiną. Nawroty obserwuje się przede wszystkim po leczeniu izotretinoiną rozpoczętym w młodym wieku (poniżej 16 r.ż.), jak również w przypadku kobiet po 25 r.ż., oraz, u obu płci, w przypadku obecności zmian trądzikowych na tułowiu. Innymi czynnikami ryzyka nawrotów są: stosowanie niskich dawek dobowych leku (01.-0.5 mg/kg), znaczne nasilenie trądziku, długi okres trwania choroby przed rozpoczęciem leczenia. Cytat:
moj trądzik nie ejst ciężkim przypadkiem, jest średni, mocno średni, tak jak pisałam już nie raz, jestem obciążona genetycznie i tego, według dermatologów u których sie leczyłam/leczę, nie da się zmienic można tylko probować poprawic wygląd skóry zmniejszyc na ten czas gruczoły łojowe (łojotok) poprawiając tym samym jakosc mojego zycia ja tego potrzebuje po tych 13latach, widocznej poprawy a taką gwarantuje mi lekarz mnie prowadzący EDIT: dermatolog mowila, że moge miec nawrot, moge sie nie wyleczyć z kłopotow skórnych ja tez czytałam wiele wypowiedzi na temat tradziku genetycznego, ale to są suche informacje a to jak bedzie w moim przypadku okaze sie za pare miesiecy, a moze nawet nie bede mogla brac tego leku ze wzgledu na astme, więc nie chce mi sie spekulować, wyszukiwac Ci danych, inrofmacji, publikacji medycznych i wypowiedzi chcesz pogadac o Izoteku i leczeniu izotretinoina dosustną to zapraszam do tematu Retinoidy doustnie: Roaccutane, Acnenormin, Isotrex i inne... oraz do poczytania pdf'u z tamtego tematu, z opublikowanymi badaniami w załaczniku masz zobarazowanie wyników, jestem wśród grupy "zaskórnikowo grudkowy" nawet z tych wyników badan widać, że jest pół na pół w leczeniu
Edytowane przez Silwena Czas edycji: 2010-01-24 o 12:49 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#346 |
Zakorzenienie
|
Ja tak zrozumialam Twoje stwierdzenie "wyleczona mogę być tylko połowicznie"
![]() Ok, dzięki za resztę informacji ![]() Ja też męczę się z trądzikiem na całym ciele pewnie podobny okres czasu, odkąd byłam nastolatką, a mam prawie 28 lat ![]() Przez pewien okres też rozważałam retinoidy doustne ale skoro w moim przypadku szansa nawrotu jest jeszcze większa niż normalnie (wiek, kobieta, czas trwania) to się jednak chyba wolę dalej męczyć z retinoidami zewnętrznymi i liczyć, że może kiedyś minie, a nie będę miała trądziku aż do śmierci ![]() Powodzenia i oby u Ciebie pomogło jak najbardziej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
Wtajemniczenie
|
quleczka
zajrzyj do tamtego tematu ten pdf co zamiesciła evitanna jest bardzo ciekawy szkoda ze to badania z lat 90tych, ale i tak super było sie dowieziec, że juz wtedy nie leczono izotretinoina tylko bardzo ciezkich przypadkow EDIT: dzieki za to "powodzenia" ja wole brac IZO i miec w najgorszym wypadku np o polowe mniejsze dolegliwosci u mnie to będa raczej kłopoty ze skóra do konca zycia - moi rodzice (ojciec w szczegolnosci) ma nadal koszmarny tradzik mimo 54lat zycia, raczej mnie to nie ominie (matka i brat tez tradzikowcy) pozdro
Edytowane przez Silwena Czas edycji: 2010-01-24 o 12:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
Dziki, temat znam i zagladalam do niego jakis czas temu
![]() ![]() p.s. z tej tabelki to wynika, ze masz 100% szans na calkowita lub znaczna poprawe i 0% szans na to, ze sie nie uda...jak dla mnie to super ![]() Edytowane przez quleczka Czas edycji: 2010-01-24 o 12:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() quleczka, miałaś może coś z kwasem mlekowym? po półrocznej, codziennej tyradzie z Isotrexinem, kupiłam sobie tonik różano-mleczny (AHA 8%), jako podtrzymanie czystości niektórych porów. Myślałam, że kwasy są słabsze od retinoidów, a okazało się, że ten tonik mnie wypryszcza - mam wysyp, więc na razie wygląda na to, że oczyszcza mnie lepiej niz Isotrexin. szkoda, ze na łojotok na całym ciele nie działa, ale dobry jest, wart wypróbowania trzymam kciuki za poprawe po preparatach zewnetrznych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 |
Zakorzenienie
|
Od tygodnia mam zrobiony tonik z mazidel jakies 10-15% mlekowego wlasnie
![]() Kwasy nie sa slabsze od retinoidow...wszystko zalezy od rodzaju jednego i drugiego i stezenia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 |
Zadomowienie
|
dziewczyny od czwartku przestałam uzywać Isotrexinu, w sobote studniówka i chciałabym 2 razy po 5 min pójść na solarium. czy myślicie, że skoro od czwartku nie stosuje żelu to mogę?
Czy może jednak powinnam zakryć sobie twarz?
![]() |
![]() |
#352 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyno! Absolutnie nie! Żadnego solarium! Nabawisz się poparzeń i dopiero będziesz ślicznie na tej studniówce wyglądać... Jeśli już tak bardzo Ci zależy na przyciemnieniu skóry, to może lepiej nałożyć u kosmetyczki delikatny samoopalacz? Fakt, trochę więcej zapłacisz, ale kosmetyczka zrobi to fachowo, a ty unikniesz ryzyka oparzeń i innych, jeszcze bardziej niekorzystnych dla zdrowia skutków.
PS. Solarium nie tylko przyśpiesza starzenie, ale też powoduje raka skóry. Moja znajoma zmarła przez to w wieku 27 lat. Szczerze odradzam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 |
Zadomowienie
|
ja nie chodze notorycznie na solarium, bylam kiedys tylko raz i byo to 2 lata temu, mam ciemna karnacje poparzenie mi raczej nie grozi bo chce tylko 2 wizyty po 5 minut.
Tylko nie wiem co z tą buzią.
![]() |
![]() |
#354 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#355 |
Przyczajenie
|
ja tez ponad 2 miesiace mialam differin-to tez retinoid, w ulotce nie jest napisane zeby zaczynac jego aplikacje z jakimis przerwami. jechalam nim codziennie od pierwszego uzycia;p teraz dostalam izotrexin-jutro ide kupic.i tez bede go stosowac codziennie a nie z przerwami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Raczkowanie
|
Ja chciałam tylko powiedzieć, że jestem ogromie szczęśliwa, bo Isotrexin wrócił do sprzedaży!!! XDDDD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Wtajemniczenie
|
A mając naście lat, stosowałam tylko ulubioną żółtą mazie Acne Sulf, którą niestety wycofano ze sprzedaży. Później poznałam Benzacne, niby dobry ale okazał się za mocny, dość wyraźne podrażnienia twarzy. I zbawieniem okazała się maść cynkowa - pasta lasari za ok. 3zł, jednak szybko się przyzwyczaiłam i przestała działać.
Używałam Isotrexin w ubiegłym roku, i jakoś większego wrażenia na mnie nie zrobił, bo zaczęła mi po nim skóra na twarzy schodzić, nawet jeśli używałam go tylko punktowo. Kolejnym specyfikiem był Epiduo, którego stosowałam punktowo tylko na noc, a rano się budziłam i miałam wielkie czerwone placki na twarzy. Baneocin mi też pomógł, fajnie zasuszał mimo swojej tłustej konsystencji. Używałam też Metronidazol. A obecnie stosuje Aknemycin, jednak jest trochę za słaby jak na mój trądzik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 |
Przyczajenie
|
ja stosuje isotrexin jakos trzeci miesiac... i w sumie albo mi sie wydaje albo sie pogorszylo. Bylo juz w miare ok, zeszla mi skóra, zamkniete powychodzily a teraz chyba nawrót... mimo, ze stosuje dalej. chyba przejde sie na kontrole
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
Rozeznanie
|
Ja od dzisiaj zaczynam kurację Isotrexinem.
![]() Mam na czole trochę zaskórników, ogólnie od czasu do czasu coś mi wyskakuje, więc zobaczymy jak się sprawdzi. Trzymajcie kciuki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.