baaardzo bolesne miesiaczki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-06-02, 22:01   #1
aggie
BAN stały

GG do aggie

baaardzo bolesne miesiaczki

Nio wlasnie. Do tej pory bralam 2x ibuprom i bylo spoko. Teraz biore 4x dziennie i i tak za malo, bo cierpie strasznie. POnadto czuje sie straszliwie gruba, mam wielki brzuch, nogi i posladki --> wiem wiem wiem, ze to normalka, ze to wynik zatrzymywania wody w organizmie, ze tak jest zawsze, ale to mnie momentami dobija [img]icons/icon7.gif[/img]
Dziewczyny jak sobie z tym wszystkim radzicie ? I co lykacie, kiedy tak bardzo boli ?
[img]icons/icon40.gif[/img]

help [img]icons/icon10.gif[/img]
aggie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-02, 22:05   #2
mala-czarna
Rozeznanie

GG do mala-czarna
Re: baaardzo bolesne miesiaczki

Gdy miałam takie problemy, zwłaszcza wtedy, gdy w pracy musiałam spędzać około 9-10 h za kierownicą a bolał mnie brzuch, krzyż, głowa, miałam nudności, podwyższoną temperaturę i kilka innych atrakcji, pomagał mi tylko i wyłącznie Efferalgan MUSUJĄCY. [img]icons/icon7.gif[/img]
Naprawdę, na mnie działał i nieraz wystarczał jeden na dzień. [img]icons/icon7.gif[/img]
Sama nie wiem, jak to odkryłam.
mala-czarna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-02, 22:09   #3
niusia
Raczkowanie

GG do niusia

Nie wiem ile masz lat i czy współżyjesz seksualnie, ale tabletki hormonalne, oprócz zabezpieczenia przed niechcianą ciążą, powodują, że miesiączki są bardzo małe, super regularne (co do godziny!!!) i całkowicie bezbolesne. Proponuję więc wizytę u ginekologa. Może on coś zaradzi. Jeśli nie uprawiasz seksu, to nie bierz hormonów. Ale jeśli tak - to pomyśl o tej formie antykoncepcji. Z ostawienia prezerwatywy usieszy się zwłasza twój partner!
niusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-02, 22:12   #4
aggie
BAN stały

GG do aggie

Hm no to trzeba sie przekonac [img]icons/icon7.gif[/img] ale to juz nastepnym razem [img]icons/icon7.gif[/img]
choc mi glownie chodzi o zlikwidowanie bolu- bo innych objawow jako takich nie mam- oprocz uczucia, ze wygladam jak jakies sumo [img]icons/icon7.gif[/img]
dziex [img]icons/icon40.gif[/img]
Stary 2003-06-02, 22:16   #5
aggie
BAN stały

GG do aggie

Lat mam prawie 18, nie wspolzyje seksualnie i nie chce brac hormonow [img]icons/icon7.gif[/img]
inna sprawa to tez chcialabym troche ustabilizowac cykl, ale to chyba tylko z lekarzem..
Stary 2003-06-02, 22:24   #6
lola^
Raczkowanie

ja ładuję w siebi ibuprony, bo inne na mnie nie działają [img]icons/icon9.gif[/img] A jeśli Tobie to nie wystarcza to może spróbuj ibuprom max? albo tak jak mówi mała-czarna. ja może następnym razem spróbuję efferalgan. [img]icons/icon7.gif[/img]
lola^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-02, 22:26   #7
niusia
Raczkowanie

GG do niusia

1. TYLKO z lekarzem
2. Zapomnij, jeśli nie współżyjesz. Nie ma sensu się tym objadać bez powodu.

Jest przeciez cały ten Zespół Napięcia Przedmiesiączkowego. No na pewno to ci doskwiera. Lekarz jest tu dalej mile widzany. Dodam, że jeśli jeszcze nigdy nie byłaś u ginekologa, to najwyższy czas się wybrać. Tam na prawde nie gryzą. Jeśli jesteś z Wawy, mogę ci polecić moją obecną panią doktor. Wcześniej trochę błądziłam po lekarzach. Nie byli dobrzy. Teraz już znalazłam swój ideał w tej kwestii. A to ważne być zadowoloną z lekarza. Jeśli nie jesteś z wawy, to pójdź do lekarza mamy, albo koleżanek, jeśli znają dobrego. ALbo popytaj tu - na forum.

No to tyle jeśli idzie o wykład z mojej strony. Podsumowując: polecam konsultacje z profesjonalistą!
niusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-02, 22:27   #8
lola^
Raczkowanie

a jednak zostanę przy ibupronie, bo sprawdziłam i efferalgan zawiera paracetamol, a to właśnie preparaty z paracetamolem na mnie nie działają. hmmm...ale namieszałam. [img]icons/icon41.gif[/img] sorry
Stary 2003-06-02, 22:27   #9
kreska
Raczkowanie

krotko i na temat bo sie spiesze [img]icons/icon10.gif[/img] - moze wyprobuj Nospe Forte
kreska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-02, 22:40   #10
gatka
Raczkowanie

mam ten sam problem, brałam nospe ale po jakimś czasie przestala działać. Ostanio odkryłam Vegantalgin H i działa bez zarzutu!! pozdrawiam
gatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-02, 22:44   #11
aggie
BAN stały

GG do aggie

Dzieki dziewczyny [img]icons/icon7.gif[/img]
Ale tak.. na mnie jak na lole paracetamol kompletnie nie dziala.. a ibuprom max mialam, ale nie wolno brac 2 tabletek na raz i minimum co 3-4 godziny, a dla mnie to za malo. Zwykly ibuprom biore najpierw 2, potem znow i znow.. nospa totalnie nie dziala [img]icons/icon7.gif[/img]

A propos lekarza- wiem, ze oni nie gryza [img]icons/icon10.gif[/img] spoko [img]icons/icon7.gif[/img] ale zanim sie wybiore do specjalisty chcialam popytac na forum [img]icons/icon7.gif[/img]

Stary 2003-06-02, 22:52   #12
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Aguś, wypróbuj może Nurofen Forte (albo inny przeciwbólowy) + 2 tabletki No-Spa. Dzialanie przeciwbólowe + rozkurczowe, na mnie działa, a też miewam baaaardzo bolesne miesiączki.
3maj się

[img]icons/1cmok.gif[/img]

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-02, 23:01   #13
aggie
BAN stały

GG do aggie

Bunia, a nie wiesz co zawiera Nurofen ? Nie ibuprofen czasem ? iiii to nie za duzo tak 3 tableteczki na raz lykac ? [img]icons/icon7.gif[/img] jesli nie to superrr, nastepnym razem tak sprobuje bo inaczej umre, zejde, spadne i jak kto woli...
Dzieki [img]icons/1cmok.gif[/img]

Stary 2003-06-02, 23:08   #14
Justy
Zakorzenienie

Po pierwsze- powinnaś pogadać z dobrym lekarze. Bolesne miesiaczki to nie norma. Mogą być np. objawem mięśniaków.
Z leków może wypróbuj Vegantalgin H. Tylko najpierw przeczytaj ulotkę.
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-02, 23:11   #15
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

1 tabletka Nurofenu Forte zawiera 400 mg ibuprofenu (to więcej niż Nurofen Menstrual - 300 mg).

No-Spa sam nie działa,jest za słaby, ale w połączeniu z przeciwbólową - tak.

Biorę 1 tabletka Nurofen Forte + 1-2 tabletki No-Spa, powtrarzam 3 razy dziennie, bo inaczej chodzę po suficie [img]icons/icon12.gif[/img] [img]icons/icon10.gif[/img]

Do tego jeśli mogę owijam się kocykiem, a na brzuch kładę termofor - trzymanie w cieple też pomaga.

Jędrek ma...

Stary 2003-06-02, 23:14   #16
systematica
Wtajemniczenie

Aggie,
spróbuj zażywać olejek z wiesiołka, 2 tyg. przed (najlepiej sią sprawdza w kombinacji z wit. E - czyli np. Oeparol). Mnie pomogło (ale są skutki uboczne: zmniejszenie krzepliwości krwi - sama rozumiesz, co to oznacza)
doraźnie - u mnie sprawdza się : Melisana Klosterfrau (dawka 2 łyżeczki z ciepłą wodą, jak trzeba, to powtórzyć) - prawie nic nie działa szybciej); zaraz potem robię sobię 2 aspiryny (konkretnie to polopiryny S, bo nie trawię Baeyrki) - działa rozkurczowo - a ten ból to przecież "po prostu" skurcz męśni ... i jesli trzeba, dopiero do tego środek przeciwbólowy, i to taki, ktory nie gryzie się z aspiryną ... b.dobry jest wg mnie Isalgin (wady: działa po ok. 0,5 godz. jest na receptę)

Te pół - 1 godzinki zanim prochy zaczną działać, pozwala przeżyć (oprócz Melisamy):
- ciepły termoforek na brzuch (ale trzeba być w domu [img]icons/icon9.gif[/img] )
- ciepła (nie gorąca) kąpiel (skuteczne, ale to desperacja, właściwie nie powinnam polecać - jest ryzyko krwotoku, zasłabnięcia, infekcji ... [img]icons/icon9.gif[/img] )
- akupresura (najskuteczniejszy punkt: na wewnętrznej stronie nogi, 1 szerokość dłoni ponad kostką, zlokalizowany na kości - łatwo go wyczuć bo boleśnie reaguje na ucisk - trzeba go masować okrężnym ruchem przez ok. 5 min.), takze punkty na plecach w okolicy lędźwiowej, ale ich lokalizacje trudniej opisac bez obrazka; zresztą - gdy boli - kobieta rzadko ma siłę zmusić się do automasażu, chociaz to pomaga ... przydaje sie partner lub inna bliska osoba
Stary 2003-06-02, 23:16   #17
aggie
BAN stały

GG do aggie

Super [img]icons/icon7.gif[/img] I zawiera 2x wiecej ibuprofenu niz zwykly ibuprom [img]icons/icon7.gif[/img] kochana jestes Buniu [img]icons/icon7.gif[/img]
tylko niech qrcze zadziala... bo bedzie zle [img]icons/icon7.gif[/img]
zmykam spac [img]icons/icon7.gif[/img] dobrej nocki [img]icons/icon40.gif[/img]

Stary 2003-06-02, 23:18   #18
palomino
Zakorzenienie

Przeczytaj jeszcze ten wątek [img]icons/icon7.gif[/img]

http://www.wizaz.pl/w-agora/download...ead=1037309753

Stary 2003-06-03, 00:11   #19
Komanka
Rozeznanie

Jeszcze ja mam pytanie. Pierwszy dzien miesiaczki mam tak bardzo bolesny, ze jest po prostu wyciety z zyciorysu. Ibuprom dziala (i tylko on, jesli chodzi o lek bez recepty), ale zanim zadziala...Tu wlasnie moje pytanie. Czy to normalne, ze oprocz bolow brzucha i krzyza promieniujacego az do ud mam nudnosci i chce mi sie wymiotowac???
Komanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-03, 09:32   #20
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Komi napisał(a):
> Czy to normalne, ze oprocz bolow brzucha i krzyza promieniujacego az do ud mam nudnosci i chce mi sie wymiotowac???

Normalne, przynajmniej u mnie, ból powoduje dodatkowe "atrakcje". Ja nauczyłam się rozpoznawać nadchodzącą miesiączkę na tyle wcześnie, żeby nie doprowadzać sie do takiego stanu - a parę razy mi się to zdarzyło i za nic nie chciałabym tego powtórzyć. Więc teraz stosuję wczesną profilaktykę [img]icons/icon12.gif[/img]

Jędrek ma...

Stary 2003-06-03, 15:14   #21
aggie
BAN stały

GG do aggie

Babciaa, tzn siem czujac zblizajacy sie okres lykasz tabletki ? czy cosik jeszcze ?

Stary 2003-06-03, 15:32   #22
aggie
BAN stały

GG do aggie

Dzieki za pomoc dziewczyny [img]icons/icon7.gif[/img] watek przeczytalam caly [img]icons/icon7.gif[/img]
iii w rezultacie sprobuje ta Melisane Klosterfrau i tu pytanie do magi; czy on nie pogryzie sie z Nurofenem Forte ? On zawiera ibuprofen.. [img]icons/icon40.gif[/img]
Stary 2003-06-03, 15:46   #23
Catherine
Raczkowanie

Czesciaki, w zamierzchlych czasach, tj. przed hormonami, mialam dwa-trzy dni wyjete z zyciorysu tak, ze w sumie lezalam na podlodze zwijajac sie z bolu. Wtedy pomogaly mi: Vegentalgin i Pyralgina - ale w czopkach (!). Nie kazdemu to podchodzi, ale przez scianki jelita szybciej sie wchlania i w ogole - silniejsze byly. Tez pilam Pyralgine z ampulek do zastrzykow (dostalam na recepte) ale nie polecam: silne jak cholera, ale w smaku - trzeba sie dobrze hamowac, by nie leciec do lazienki...). To sa chyba najsilniejsze sroki, bo te wszytskie ibu, nuro etc. - dzialaja bardziej na bol glowy.. Serdecznie pozdrawiam laczac sie w bolu i ze zrozumieniem,
C
Catherine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-03, 22:31   #24
xanka
Zadomowienie

GG do xanka

aggie , mam chyba gdzies zeskanowane (z ktoregos miesiecznika Samo Zdrowie) cwiczenia i jakas diete, pozwalajace spokojnie przezyc te dni [img]icons/icon12.gif[/img]
Gdybys chciala to poszukam i Ci wysle, albo jak sie zmiesci to wkleje na forum...
xanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-07, 18:09   #25
edytaowen
Przyczajenie

ja mialam chyba najgorsze miesiaczki... bolnie do wytrzymania, bralam po 6 pabialgin, lalo sie ze mnie niemilosiernie, do tego nieregularne... zaczelam brac hormony i jak reka odjal... teraz nawet nie czuje ze mam okres... biore najnowszej generacji pigulki Yasmin, ktore nie zatrzymuja wody (jako jedyne na rynku), jestem na pigulkach juz 8 lat i czuje sie super... nie polecam, ale moze to pomoze i radze sie udac do ginekologa....
edytaowen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-07, 22:01   #26
mala-czarna
Rozeznanie

GG do mala-czarna

Na mnie paracetamol również nie działa. [img]icons/icon7.gif[/img]
Tzn. nie działa pod żadną inną oprócz Efferalganu postacią.
Chcociaż dziś przegrał sromotnie. [img]icons/icon9.gif[/img]
Wspomogłam go Aleve i Nospą i jak na razie przestałam chodzić po ścianach, ale boooooooli nadal. [img]icons/icon9.gif[/img]
Okropność.
mala-czarna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-07, 23:25   #27
julita
Raczkowanie

GG do julita

ojojoj...temat bardzo mi znany [img]icons/icon7.gif[/img] Dla mnie jedynym

skutecznym lekiem na ogromny ból okazał sie Ketonal(podobno

szkodliwy [img]icons/icon9.gif[/img]-ale cóż ,boli to biore [img]icons/icon9.gif[/img] )Teraz jestem na

etapie eksperymentowania z Castagnusem(biore od 3tygodni)i

mam nadzieje ze mi troszke ureguluje(bolesnośc

piersi,napiecie ,migrena przed okresem [img]icons/icon7.gif[/img] ) Nie cierpie okresu-fuj fuj fuj [img]icons/icon7.gif[/img]!!!
julita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-08, 00:01   #28
lola^
Raczkowanie

Re: baaardzo bolesne miesiaczki/:)

hehe..też nie cierpię okresu gdy boli..chociaż bardzo się cieszę gdy go dostaję, bo zawsze gdy się spóźnia to mam 'dziwne' lęki. [img]icons/icon10.gif[/img]
Stary 2003-06-10, 14:36   #29
Catherine
Raczkowanie

Yasmin nie zatrzymuje wody? Oj, to dobra wiadomosc, bo ostatnio chodze po hormonach opuchnieta jak mops (bralam jakies swinstwo starej generacji, bo juz mi zabraklo srodkow z Polski). Bylam u lekarza po Diane - 35, ale jakoze w Arg. antykoncepcyjne nie sa na recepte (o czym dowiedzialam sie zdziebko za pozno...), to kupilam Yasmin i ciekawa jestem, jak moj organizm na nia zadziala. W kazdym razie, ciesze sie, ze dowiedzialam sie o Yasmin. Serdecznie pozdrawiam,
Mops - Krolik Doswiadczalny
Catherine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-10, 14:43   #30
sarenka
Zakorzenienie

Re: baaardzo bolesne miesiaczki - do Catherine

serio? nie na receptę??

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości