Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-23, 12:52   #4201
pucca87
Raczkowanie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Dziewczęta zerknijcie w wolnej chwili
czy taka kora jako podłoże może być(pomieszana z chipsami kokosowymi)? Nic nie zaszkodzi kwiatkom? I czy dobrze pamiętam że trzeba przesadzać po zakończeniu kwitnienia?
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 13:00   #4202
pucca87
Raczkowanie

BTW moje falki oszalały Wypuszczają pędy kwiatowe jeden po drugim a nie chcą zakwitnąć...z reguły jestem cierpliwa, ale to już trwa dobry miesiąc, gdy pączki tak stoją w miejscu. Może to normalne,ale wcześniej zawsze szybko zakwitały, dlatego teraz trochę mnie to niepokoi. Wklejam fotki.

3 i 4 zdjęcie to ten sam storek...widzę że coś mu tam kiełkuje...3 tydzień. Przedostatni to jedyny który "nie śpi"...a ostatnie zdjęcie przedstawia problem z liśćmi...brzydkie,oklapni ęte i zmarszczone...za mało wilgoci?
Stary 2010-01-23, 13:07   #4203
bierka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pucca87 Pokaż wiadomość
BTW moje falki oszalały Wypuszczają pędy kwiatowe jeden po drugim a nie chcą zakwitnąć...z reguły jestem cierpliwa, ale to już trwa dobry miesiąc, gdy pączki tak stoją w miejscu. Może to normalne,ale wcześniej zawsze szybko zakwitały, dlatego teraz trochę mnie to niepokoi. Wklejam fotki.

3 i 4 zdjęcie to ten sam storek...widzę że coś mu tam kiełkuje...3 tydzień. Przedostatni to jedyny który "nie śpi"...a ostatnie zdjęcie przedstawia problem z liśćmi...brzydkie,oklapni ęte i zmarszczone...za mało wilgoci?

Czy to prawdziwa papuga na tym storku?? Kurcze musialam zapytac
Stary 2010-01-23, 13:14   #4204
pucca87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bierka83 Pokaż wiadomość
Czy to prawdziwa papuga na tym storku?? Kurcze musialam zapytac
Prawdziwa, z prawdziwie sztucznych piór

Edytowane przez pucca87
Czas edycji: 2010-01-23 o 13:17
Stary 2010-01-23, 15:30   #4205
norka27
Zakorzenienie

Pucca troche drobna ta kora no ale jak pozbedziesz sie tego drobnego pylu plus chipsy kokosowe to chyba bedzie gitara. Mozna dodac pokruszonego wegla drzewnego, takie wieksze kawaleczki - jak masz kominek, piec lub kogos kto takowe ma . Ja bym wziela trochu tej kory na durszlak z duzymi dziurkami - nie takie drobne sitko - i wytrzasla to najdrobniejsze. Ale jak jeszcze tej kory nie kupilas moze rozejrzyj sie za kora dekoracyjna, zapytaj jaka ona duza jest i tak dalej zeby taki wior nie byl.
Lasencje przedstawiam wam moje dziwadla wczoraj upolowane. Przez pol nocy siedzialam w necie i szukalam nazw i teraz wiem ze to brazowe to cambria vuylstekeara plus dluga nazwa z czego wymieszane plusem jest ze cudnie pachnie rano Drugi cudak tez cambria niestety nazwy nie znam - znalazlam jedna strone odnosnie tego kwiatka i byla ona po francusku wiec nie zakumalam ani slowa Ja lubie takie dziwaki
Jutro zrobie fote korze jaka ja uzywam - napisane dekoracyjna i te kawalki takie grubasne sa, twarde bardzo.

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-01-23 o 15:32
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 15:43   #4206
pucca87
Raczkowanie

Piękne cudaki Ten drugi jak ośmiorniczka wygląda Noreczko kochana zajrzyj jeszcze na mój następny posta o falkach...Jak ktoś już tu wcześniej zauważył jesteś kopalnią storczykowej wiedzy zatem i ja liczę na przydatne rady
P.S Kory jeszcze nie kupiłam, czekam aż falki się zlitują i zaczną kwitnąć
Stary 2010-01-23, 15:52   #4207
Seyene
Raczkowanie

GG do Seyene

Cambria (Odontonia) Samurai - hmm pięknie pachnie
również posiadam

Edytowane przez Seyene
Czas edycji: 2010-01-23 o 17:10
Seyene jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 15:56   #4208
norka27
Zakorzenienie

Pucca cierpliwosci z tymi kwiatuszkami, zanim z takich przedluzen cosik zakwitnie to nieraz i 3 miesiace i dluzej sie czeka. Przykladem jest moja zeberka - ponad 3 miesiace sie rozwijala boczna galazka zanim zakwitla. Co do tego oklapusa. Zapewne korzenie mu sprawdzilas i nic nie gnije wiec moze on przysuszony troche? Widze ze kora sucha jak wior. Podlej go, zrob mu mokre oklady na liscie tak na kilka godzin - jak ten papier zacznie wysychac to znowu go zmocz i tak przez kilka dni. Moze liscie odzyskaja turgor. Czasem sie zdarza ze przyczyna takiego klapniecia lisci jest bakteria ktora rozklada tkanki liscia ale tego to sie nigdy nie dowiemy. Na moje on przysuszony jest, podlewaj troche czesciej - obserwuj podloze. Moj klapek odzyskal wigor po 2 miesiacach opieki, regularnego podlewania z odzywka. Wiec to nie taki krotki okres - to znowu o mojej zebrece. Kupilam go z przekwitnietym pedem i 2 schnacymi kwiatkami a po 2 dniach lisice tez opadly Sie naglowilam co mu jest ze hoho, zmiana podloza, mokre oklady, przecieranie Topsinem, uciecie pedu do polowy i sie wuzdrowial i teraz z bocznej galazki ma ped z 6 kwiatkami
Seyene mowisz o tej zoltej czy brazowej? Bo u mnie tylko brazowa pachnie a nazwy zoltej niestety nie znam

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-01-23 o 15:57
Stary 2010-01-23, 16:03   #4209
Seyene
Raczkowanie

GG do Seyene

Chodzi mi o brązowa z biała warżką.
Ta żółta również bardzo piękna - pierwszy raz widzę cudo o takich kwiatach
szczęściara
Stary 2010-01-23, 16:36   #4210
rudyleniwiec
Raczkowanie

Norka śliczne te Twoje okazy, moje nadal zaklęte:/
rudyleniwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 17:19   #4211
irka661
Przyczajenie

Norka, Twój drugi kwiat to encyclia. Śliczna
irka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 17:29   #4212
Seyene
Raczkowanie

GG do Seyene

A dokładnie Encyclia cochleata
Stary 2010-01-23, 19:32   #4213
norka27
Zakorzenienie

Dzieki dziewczyny Teraz bede wiedziala jak mojej Encyli dogodzic hehe A sie naszukalam... no coz co kilka glow to nie jedna
Stary 2010-01-23, 20:34   #4214
cypressangel
Zakorzenienie

norka, piękne dziwaki

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 20:40   #4215
jola2243
Zakorzenienie

"Ośmiorniczkowy" powalił mnie na kolana

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 21:21   #4216
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jola2243 Pokaż wiadomość
"Ośmiorniczkowy" powalił mnie na kolana
A mnie on bardziej przypomina koziołka- takie ma bródki przy pyszczkach jak koziołek.

ja nie mam odwagi kupić coś innego niż falki - po przebojach z miltonią która umarła w tempie ekspresowym choc dbałam i chuchałam, chyb nie będe ryzykować uśmiercania takich piękności bo bym się chyba zapłakała.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 22:01   #4217
showana
Przyczajenie

Witajcie
mam problem a widze ze sie znacie.urwalam dzis od mojego storczyka lisc ktory wyrosl jako ostatni. Czy to oznacza ze z kwiatka nic juz nie bedzie?? I druga sprawa czy sa na rynku preparaty ktore powoduja wyrastanie z tych malych lusek(nie wiem jak je nazwac) na pedach kwiatow?
showana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 15:06   #4218
marttynka
Raczkowanie

chciałam się was zapytać kiedy nawozi się storczyki?
czy wtedy kiedy kwitną czy po przekwitnięciu?
marttynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 15:10   #4219
norka27
Zakorzenienie

Cava akurat co do cambri to ja sie juz nie boje, przetestowalam przez ostatni rok Nelly Isler. Skoro testowa dala rade przyszedl czas na 2 ktore wiozlam autem az z Polski Przezyly i teraz beda kwitnac ponownie. Jedynym problemem jest niska wilgotnosc w moim mieszkanku i musze czesto uzywac nawilzacza bo sie liscie marszcza. Ale cambrie sa latwe w uprawie, z kazda nowa bulwa masz kwitnienie, to nie taka niewiadoma jak u falkow. WIec bez obaw - moge polecic Trzeba jedynie dbac by podloze przeschlo a nie wyschlo jak u falkow. A o mojej Encyli przeczytalam ze jest storczykiem polecanym dla amatorow - jeden z latwiejszych typow w uprawie Mam nadzieje, podobno moze kwitnac caly rok z przedluzajacego sie pedu ktory czasem dorasta do 70cm Obawiam sie tylko okresu spoczynku ktory ma byc okresem suchym - niestety moja ksiezniczka kwitnie teraz wiec susze zaczne z nowym rokiem 2011 I dobowych roznic temperatur bo sa bardzo duze ale cos sie wykombinuje jak przestanie kwitnac
Stary 2010-01-25, 15:24   #4220
doriskap
Rozeznanie

Norka Twoje dziwadła są urocze .... nic tylko patrzeć i podziwiać

Czy któraś z Was ostatnio kupowała chipsy kokosowe?
Gdzie mogę je dostać? Bo szukałam ostatnio w Castoramie i albo nie było, albo nie umiejętnie szukałam...
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 15:44   #4221
pucca87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was ostatnio kupowała chipsy kokosowe?
Gdzie mogę je dostać? Bo szukałam ostatnio w Castoramie i albo nie było, albo nie umiejętnie szukałam...
Na allegro widziałam ale jako podłoże do terrariów, w brykiecie. Za niecałe 10zl(bez przesyłki). Zdaje się że to też może być.

Znalazłam coś takiego jeszcze
http://www.allegro.pl/item893481230_...ja_8_30zl.html

http://www.allegro.pl/item895237185_...nie_tylko.html

Edytowane przez pucca87
Czas edycji: 2010-01-25 o 15:46
Stary 2010-01-25, 15:46   #4222
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Norka, twoja Encysia-ośmiorniczka jest przecudowna! Ale ja bym się bała taką roślinkę kupić, mam 1 cambrię już 2 lata i ani razu jeszcze nie kwitła (tylko jak ją dostałam), zaklęta jakaś czy co? Nowe bulwy też się u niej nie pojawiają zbyt chętnie, niedawno pojawiła się jedna ale na razie pędu kwiatowego ni widu ni słychu. Chyba nie mam ręki do cambrii i innych nie-falków więc na razie zostanę tylko przy nich.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 21:47   #4223
Ariena
Zakorzenienie

W związku z tym, że mam nowego storczyka , a poprzedni mi umiera to mam pytania odnośnie pielęgnacji tego nowego. Wiem że zrobiłam błąd wstawiając poprzedniego do kolorowej osłonki. Powinien być w przeźroczystej prawda? Chcę kupić taką osłonkę z wybrzuszeniem na dnie w środku żeby nadmiar wody spływał. Jak go w końcu podlewać, bo czytałam już różne opinie. Poprzedniego wstawiałam całą doniczkę do wody na 20 minut, a kolejne podlewanie było gdy korzenie były prawie białe. Może jednak lepiej podlewać od góry i nadmiar wody wylewać? Co ze zraszaniem? Zraszać liście, czy kwiaty? Po co się robi te okłady na liście i jak się je robi, jak długo się je trzyma na liściach?
2 pączki na moim nowym storczyku się pomarszczyły, uschły i odpadły. Może to był szok temperaturowy gdy go wiozłam do domu z Tesco - był na mrozie jakieś 5-10 minut. Całe szczęście widzę że wypuszcza jeszcze jeden pączek i chcę żeby zakwitł a nie znów odpadł.
Aha, jaką wodą go podlewać? Ponoć kranówą nie wolno. Wcześniej podlewałam odstaną przegotowaną, mama zaleca mi mineralną niegazowaną i jej storczyk kwitnie jak szalony.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-01-25 o 21:54
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-26, 00:19   #4224
pucca87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Aha, jaką wodą go podlewać? Ponoć kranówą nie wolno. Wcześniej podlewałam odstaną przegotowaną, mama zaleca mi mineralną niegazowaną i jej storczyk kwitnie jak szalony.
No właśnie jak to jest z tą mineralką...bo też się z tym spotkałam...
Stary 2010-01-26, 10:24   #4225
_divinity_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pucca87 Pokaż wiadomość
No właśnie jak to jest z tą mineralką...bo też się z tym spotkałam...
Ja podlewam odstaną kranówką i dobrze rosną, ale to też zależy jaką macie wodę w kranie. Jak śmierdząca chlorem czy twarda to lepiej podlewać niegazowaną i niskozmineralizowaną.
_divinity_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-26, 10:48   #4226
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _divinity_ Pokaż wiadomość
Ja podlewam odstaną kranówką i dobrze rosną, ale to też zależy jaką macie wodę w kranie. Jak śmierdząca chlorem czy twarda to lepiej podlewać niegazowaną i niskozmineralizowaną.
Woda do stroczyków powinna być przede wszytkim miękka - najlepsza byłaby deszczówka.

Mineralne sa często pełne wapnia itp- jesli już inną niz kranówka to woda destylowaną, ale wtedy trzeba ją koniecznie wzbogacić nawozem do storczyków- tak 1/2 zalecanej porcji.

Kranówę miejską najlepiej odstawić na minimum24+ h a potem zlać nie do końca do innego naczynia, zeby wapń osadzony na dnie został do wylania precz , ja potem ją dodatkowo gotuję i dodaję kilka kropel cytryny żeby ją zmiekczyć- ale tez doczytałam, ze to wcale nie eliminuje wapnia z wody tylko symuluje zmiękczenie jej.
Widzę po korzenaich powietrznych ze i tak jest zbyt twarda bo robią się na nich osady- ale lepszej nie mam więc musza storki rosnąc na tym co jest i już.

No mnie jakoś rosną na tej odstanej i przegotowanej kranówie - biały, mój pierwszy storczyk, własnie wypuszcza z przekwitniętej miesiąc temu łodygi "coś" co chyba znów będzie kwiatem.
Kochany białasek. To by było jego 3cie kwitnięcie w tym 2gie u mnie

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-26, 12:24   #4227
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
W związku z tym, że mam nowego storczyka , a poprzedni mi umiera to mam pytania odnośnie pielęgnacji tego nowego. Wiem że zrobiłam błąd wstawiając poprzedniego do kolorowej osłonki. Powinien być w przeźroczystej prawda? (1) Poprzedniego wstawiałam całą doniczkę do wody na 20 minut, a kolejne podlewanie było gdy korzenie były prawie białe. Może jednak lepiej podlewać od góry i nadmiar wody wylewać? (2) Co ze zraszaniem? Zraszać liście, czy kwiaty? (3) Po co się robi te okłady na liście i jak się je robi, jak długo się je trzyma na liściach? (4)
Aha, jaką wodą go podlewać? Ponoć kranówą nie wolno. Wcześniej podlewałam odstaną przegotowaną, mama zaleca mi mineralną niegazowaną i jej storczyk kwitnie jak szalony. (5)
1) W matowych osłonkach też storczyki z powodzeniem rosną, te przezroczyste są raczej dla nas żebyśmy widziały kiedy podlać kwiatka.
2) Ja podlewam przez namaczanie (nawet i godzinę tak sobie stoją), czytałam że żadna metoda podlewania nie zastąpi porządnego namaczania.
3) Nie zraszam wcale żeby nie zalać stożka wzrostu.
4) Okłady na liściach robi się jak storczyk ma wątłe liście - raczej w przypadku słabych lub pozbawionych korzeni. Trzyma się tak długo jak długo jest mokry okład.
5) Ja stosuję przegotowaną wodę z dodatkiem nawozu i czasem kilka kropli cytryny. Mineralnej bym się bała ze względu na zawartość właśnie tych "minerałów" bo nie wiem do końca czy wszystkie są dobre dla storczyków.
6) Gratisowy punkt, haha. Storczyki mam od 2 lat w ilości 18 sztuk. Do tej pory padł mi tylko 1 ale był zaatakowany przez robaki więc to nie ja go uśmierciłam. Mam nadzieję że wyczerpująco odpowiedziałam, w razie pytań służę pomocą. Pozdrawiam.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-26, 14:42   #4228
jola2243
Zakorzenienie

Hej kochane
nie orientujecie sie czy w którymś z marketów są teraz storki? bo mam wielką ochotę zgrzeszyć:diabel ek:

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-26, 17:27   #4229
norka27
Zakorzenienie

Maja u mnie cambrie zaczely normalnie rosnac po zmianie podloza, Substral napakowany smieciami bardzo im pomogl - nie polecam do falkow. Moze to zle podloze zatrzymalo wzrost? I jak czesto podlewasz je, bo moje koniecznie w zimie raz na tydzien a w lato czesciej, ich nie wolno zasuszac. Maja przeschnac No i duzo swiatla - u mnie stoja na parapecie i jak widze ze czarne kropki sie na lisciach pojawiaja znaczy sie ze swiatla jest za duzo Wtedy zmieniam na inny parapet. Jedynym strokiem ktory u mnie sie nie czuje jest dendrobium falenopsis Czytalam ostatnio liste falkow ktore sas najlatwiejsze w uprawie - czyli kwitna niezawodnie - akurat zachwalane d. f. u mnie zupenie starjkuje Moze u ciebie tak jest z cambriami? Podobno jedne storki w jednych mieszkaniach sie udaja a w innych nie i na odwrot Jesli swojej biduli nie przesadzalas to daj jej radoche na wiosne, podlewaj raz w tygodniu w jasne miejsce ja i poczekaj - jak bulwa dojrzeje wyjdzie z niej pedzior na 100%. To kilka miesiecy trwa ale jest niezawodne
Ariena - ja podlewam przez namaczanie 20 min, raz na 2 tyg. zima, 1 na tydz. pozna wiosna, lato. Nie zraszam by nie gnilo - mozna na kaloryfer polozyc mokry recznik albo miec nawilzacz, nie wszystkie gatunki zraszanko lubia. Na 1,5 litra wody daje taka duza krople nawozu do kazdego podlewania, storki stoja na parapetach - bez roznicy z jakiej one strony sa - najwyzej cieniuje roleta. Przemywam im woda z troszke ludwika wacikiem liscie raz na jakis czas - by ewentualne robale i kurz usunac(welnowce sie u mnie powtarzaja). Oklady sa dla bezkorzennych by je nawodnic. Wszystkie stoja w nieprzezroczystych oslonkach i nie narzekaja - mam 4 w szkle i roznicy wielkie nie ma.
Co do wody, nie polecam min. bo ma za duzo mineralow. Jesli chcecie destylowana to trzeba koniecznie nawozic. Tatko ma strasznie tarda wode i dlatego na balkonie ma zawsze duzy, pusty gar - taki relikt po czasach wekowania, w kotry lapie deszczowke Teraz ma wode posniegowa a jak sa kryzysy gotuje byczy gar wody, odstawia by ostyglo i opadlo

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-01-26 o 17:31
Stary 2010-01-26, 19:25   #4230
Ariena
Zakorzenienie

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Co do osłonek to słyszłam, że dlatego się daje przeźroczyste by światło docierało do korzeni. Nie mam pojęcia skąd wziąść destylowaną wodę, chyba nadal będę gotować i odstawiać.
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości