|
|
#2701 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
Cytat:
i potem na wizażu osoby, które ćwiczą godzinę dziennie zaczynają czuć wyrzuty sumienia, że za mało i myślą, że codzienne forsowne wykanczajace cwiczenia to chleb powszedni dla normalnych ludzi. ![]() btw. Kakaukowa, nie odbieraj moich słów personalnie, ale sądzę, że osoby z ed (zwłaszcza te przechodzące etap obsesji zdrowego odzywiania /orto;>/) nie powinny oceniać jadłospisów /a przynajmniej tych utrzymaniowych na luzie/, bo ich komentarze mogą być nierzetelne i powstałe przez pryzmat zaburzeń (wiadomo, że człowiek z orto uważa cukier za większe zło niż normalna zdrowo odżywiajaca się osoba i może przesadzić )
Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2010-01-26 o 21:45 |
|
|
|
|
#2702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Moje dzisiejsze Rrrrr ŚN: jajecznica:1 jajko /z przyczyn pustki w lodówce:P/, 2 plastry szynki, 1/3 papryki. Smażone na łyżeczce oliwy z oliwek. Mała grahamka. II śń: jogurt homogenizowany wiśniowy. Jabłko. O: 1/2 torebki ryżu brązowego, sos pieczarkowy, coś jakby kotlet z cycka kurzego,tyle że gotowany w warzywach. P: sałatka z fetą. Kromka razowca. K: Placki owsiane (1 jajko,szczypta mąki i cynamonu, 4 łyżki płatków owsianych,smażone bez tł.) Edytowane przez moooniaaaa Czas edycji: 2010-01-26 o 13:25 |
|
|
|
|
#2703 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za ocenkę, postaram się troszkę "usprawiedliwić"
Naleśniki z mąki żytniej i pszennej (50/50) z twarogiem, smażone na patelni teflonowej bez grama tłuszczu ![]() Wędliny nie dołożę.. bo jaroszką jestem ![]() Pieczywo - wiem, wiem, ale choć troszkę muszę zjeść.. źle się czuję bez niego.. staram się jak najmniej ![]() Raz jeszcze wielkie dzięki za ocenę
|
#2704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na Twoim miejscu ograniczyłabym pieczywo do 1-2 grahamek/kromek chleba dziennie.
|
|
|
|
|
#2705 |
|
Rozeznanie
|
R
I ś: 2 kanapki (chleb staropolski) z wędliną i ogórkiem kiszonym II ś: sałatka: czerwona i biała fasola, kiełki soi, śladowe ilości kukurydzy, łyżeczka majonezu (bez niego nie umiem III o: kurczak z warzywami gotowane na parze IV p: waniliowy serek homogenizowany (100g Rolmlecz - można go jeść na R?) V k: serek wiejski z ogórkiem Ocena i wszelkie podpowiedzi mile widziane ![]() Ps. jajecznica nadawałaby się na kolację? czy lepiej tylko śniadanie?
|
|
#2706 |
|
Zadomowienie
|
Moje U:
I Śn.: duża kromka żytniego razowego z masłem, dwa plastry szynki, jajko na twardo z odrobiną szczypiorka, herbata i dwa czekoladowe ciastka. kilka orzechów włoskich II Śn.: ok. 100g twarogu z łyżką jogurtu nat., dużą ilością szczypiora i papryki czerwonej, kromka żytniego razowego z masłem., jabłko. Obiad: talerz zupy pomidorowej z ryżem i gotowanym mięskiem z kurczaka + marchewka z zupy. orzechy włoskie (ok. dwóch garści), delicja, 3 kostki czekolady mlecznej, herbata. Kolacja: dwie kromki razowca z masłem, pekińską, szynką konserwową, plastrem sera żółtego, ogórkiem i papryką. + jabłko. i jak? ;>
|
#2707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2708 |
|
Zakorzenienie
|
moje P.
śniadanie: ciemna buła z ziarnami 'farmerska' ; połowa z pastą z łososia, połowa z serkiem topionym Hochland Cheddar i Camembertemserek wiejski 200g z wkrojonym szczypiorkiem herbata z sokiem malinowym po śniadaniu: pokrzywa+skrzyp.. 2śniadanie: drożdżówka z budyniem, brzoskwinią i kiwi danone do picia truskawka jabłkoo obiad: pulpety z mięsa mielonego zapiekane z ryżem w sosie koperkowym; gotowana marchewka deser: kawał drożdżowego warkocza z serem polanego lukrem, banan podwieczorek: naleśnik z jabłkiem i bitą śmietaną posypany cynamonem; kubek kakao kolacja: ciemna buła (jak na śniadanie) ; pół z serkiem topionym i kurczakiem w galarecie, drugie pół z masełkiem czosnkowym jajko gotowane na miękko herbata z sokiem malinowym po: jabłko; garść nerkowców; garść migdałów |
|
|
|
#2709 |
|
Raczkowanie
|
wiec zarzuce moim dzisiejszym wciąz niestety U:
sniadanie 8;00): jogo naturalny+ zdrowy błonnik+ 3 łyzki frutiny+ 2 łyżki otrębów+ herbata czerwona+ kubek kakao z wody i troche mlekasniadanieII( 11:30): jabłko+ mamba + kawa ala latte domowaduuuzo wody + herbta zielona 20 min steppera obiad: (13:30): oggggrrrromna porcja riosotto z kurczakiem( ryż brążowy, papryka, pieczarki,kukurydza, cebula, czosnek, zioła) pychotka! + kubek zielonej herbaty spacer do sklepu / potem duzo nauki podwieczorek 17:00) jabłko + kawa z mlekiem30 min stepper+ 100 brzuszków kolacja: (19:00) serek wiejski Patnica+ zairna słonecznika+ kromka razowca+ herbata zielona iiii??????czekam na ocenke.... ![]() : prosi:![]() :pros i:
|
|
|
|
#2710 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
?Czy ty nie starasz sie podswiadomie schudnac?? Wogole na takim jedzeniu i cwiczneiach utrzymujesz wage?;/ Niedlugo sie 'zaglodzisz 'ale to twoj wybor. ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
I jak z waga?
|
|
|
#2711 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2712 |
|
Raczkowanie
|
Moje U:
ś: bułka słonecznikowa duża, pół z masłem sałatą, szynką, serem żółtym, plasterkiem ogórka i pomidorka ![]() drugie pół z pasztetową pieczarkową i ogórasem kiszonym ![]() o: bułka z musli, posmarowana masłem, 2 frankfuterki buraczki keczup i musztarda :P tą bułke przekroiłam na pół i druga połówka była z dżemem bo coś mnie na słodkie naszło.ogromne jabłuchooo z cukrem i mleczkiem k: ?? nie wiem jeszcze...
|
|
#2713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2714 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2715 |
|
Raczkowanie
|
Jesli stoi to znaczy ze jestes na U na nie P.
Zamaist zastanawiac sie czy to zastój zwiększ jedzenie
|
|
#2716 |
|
Raczkowanie
|
Uuu takie średnie
Śn: 3 kromki chleba razowego z soją z masłem, pekinką, 2x ser grecki żółty i wędlinka drobiowa, ketchup, 1x pieczeń a'la kaczka z rodzynkami; herbatniki (6 ? )maczane w herbatce z cytrynką II Śn: wielka kroma zwykłego chleba z domowym pasztetem, jabłko Ob: miska gęstego krupniku z ziemniaczkami i pęczakiem, udko z kurczaka podsmażone; makaron; buraczki P: jogurt naturalny z wkrojonym bananem, wkruszonymi kilkoma biszkoptami i posypane cynamonem, przyprawa piernikowa i cukrem waniliowym Kol : 2 kromki chleba razaowego z soją z masłem: 1x domowym pasztetem, 1x szynka konserwowa i na obie dużo pekinki i ogórka kiszonego Po : duże jabłko Od jutra ja gotuje obiady. Mama sobie poleciała na Cypr.
|
|
#2717 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
może nie jestem ekspertem, ale wydaję mi się, że masz za dużo ruchu i dlatego nie tyjesz może warto byłoby się temu przyjrzeć uważniej...pozdrawiam cieplutko i życzę wytrwałości!
|
|
|
#2718 |
|
Zakorzenienie
|
U/R
Śniadanie: 2 kromki chleba słonecznikowego z twarożkiem z rzodkiewką President, ogórkiem zielonym i pomidorem 30 minut marszu II śniadanie: jabłko, 4 suszone śliwki 30 minut marszu Obiad: talerz gęstej , zabielanej zupy ogórkowej Podwieczorek: 80g chudego twarogu z 2 potartymi jabłkami, 3 łyżkami słonecznika i łyżeczką miodu Kolacja: kromka chleba słonecznikowego z jajkiem na twardo , sałatka z pomidora, ogórka zielonego i cebuli Proszę o ocenę.
|
|
#2719 |
|
Raczkowanie
|
U----->P
![]() Iśn: owsianka: szklanka mleka 2%, 4 łyzki owsianych, 1 łyzka otreb, garsc bakalii, kawa z mlekiem i cukrem, sok marchewkowy, kostka czekolady IIśn: dwa jajka na miekko, bulka ciemna jakas z ziarenkami posmarowana maslem IIIśń: grahamka z maselkiem i feta i ogorkiem, sok multiwitamina Ob: miseczka rosolu z kluskami lanymi i warzywami typu marchewka, pieczarki itp; 2 kartacze z miesem na to skwarki z kawalkami mieska i pieczarkami Kol: 3 kromki razowego 2 z wedlina, pomidorem, szczypiorkiem;1 z serem feta pomidorem, szczypiorkiem Proszę o ocenkę
|
|
|
|
#2720 |
|
Rozeznanie
|
teraz ja, TERAZ JA!!!
![]() U Isn (7.00) - owsianka /szkl. mleka 3,2%, garsc platkow owsianych, lyzka cukru/ (jedzona po raz pierwszy w zyciu . na poczatek chcialam sprobowac takiego "zwyklaka" z samym cukrem, jutro sobie doloze jakichs dodatkow )IIsn (12.30) - kromka razowca z margaryna, polowa serka topionego w trojkacikach maasdamer, plaster pomidora IIIsn (13.40) - to samo co na IIsn Obiad (15.30) - duuuza miska rosolu i full makaronu do tego ![]() (16.30) - 2 lichi, batonik nougat z migdalami w wafelku (meego slodki ), krowka(17.30) - czarna herbata z lyzeczka miodu i, prawdopodobnie, polowa takiej czekolady /chyba nazywa sie Ritten Sport / karmelowa z orzechamiK (20.00?) - zwykly wiejski 200g z czyms, na co bede miec ochote ![]() ![]() czarna herbata z sokiem malinowym i cytryna jak dzisiaj??? nie za duzo?? bo jakos tak mi sie wydaje, ze dzisiaj jest wiecej... OSWIECCIE MNIE ![]() ![]() prosze o ocene
|
|
#2721 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
według mnie nie jest za dużo bardzo fajne U. ja bym jakieś pieczywo dodała tylko do kolacji i do śniadania jakiś owoc
Edytowane przez kiitty Czas edycji: 2010-01-26 o 17:45 |
|
|
|
|
#2722 |
|
BAN stały
|
U (katar+kaszel+ból gardła+chrypa)
sniadanie - kasza jaglana z 2 jabłkami i cynamonem polana jogurtem naturalnym 20 minut bardzo szybkiego marszu 2 sniadanie - grahamka szkolna z sałatą, awocado, rzodkiewką, kiszonym ogórkiem, natką, pomidorem + 2 pomarańcze i 2 kiwi. 2h zakupów 20 minut bardzo szybkiego marszu obiad - micha gęstej zupy (ciecierzyca, kasza jaglana, czosnek, por, marchewka + przyprawy) powieczorek - 2 garście orzechów macadamia kolacja - zapiekanka z kaszy jaglanej, bakłażanów, pora i przecieru pomidorowego |
|
|
|
#2723 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jak jest dla Ciebie za wodnisty to są też tkie gęste
|
|
|
|
|
#2724 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie za bardzo przepadam za pieczywem do kolacji, wole do sniadan ![]() postaram sie jutro zjesc jakiegos owocka z rana hmmm... moze mandarynke? pomarancze? albo NIE! LICHIheh mam miiiiiiiliooooooon pomyslow na to, co zjesc sobie jutro
|
|
|
#2725 |
|
Zakorzenienie
|
Mam parę pytań:
1. Gdzieś mi tu się przewinęło, że pieczywo powinno się ograniczyć do 1,2 grahamek dziennie. Rozumiem, że to oprócz złożonych węgli w obiedzie ? Np. w dwóch posiłkach można wykorzystać ciemne pieczywo byle nie na kolacje i do tego może być powiedzmy kasza gryczana na obiad ? Nie mówię o warzywach bo to wiem. 2. Dlaczego powinno się uważać na kukurydzę i zielony groszek z puszki ? 3. Czy warto pić mleko ? Jak często ? 4. Po co jeść jog. naturalny skoro to same węgle i właściwie niewiele wartości odżywczych a smak też nie za bardzo, przynajmniej dla mnie ? 5. Mam 120g orzechów laskowych. Na ile porcji je podzielić, tak żeby jedna była na dzień ? Na 3, 4 ? Edytowane przez lisnov Czas edycji: 2010-01-26 o 18:44 |
|
|
|
#2726 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2727 |
|
Rozeznanie
|
bardzo ładnie, jak dla mnie
))wszytko smaczne i kolorowe tez tak chcialabym jesc, ale nie potrafie sie ograniczyc z slodyczami
|
|
#2728 |
|
Zadomowienie
|
Śniadanie:
miska płatków kółeczek miodowych cheerios z jogurtem naturalnym danone i pokrojonym 1 bananem; 2 malutkie kromki chleba białego z dynią:1 z masłem i szynką drobiową, 2 z masłem i kiełbaską, herbata lipton z cukrem II Śniadanie: twarożek z łyżką masła orzechowego+ garść orzechów laskowych; kawa z mlekiem Obiad: kasza "gryczana z warzywami"+natka pietruszki, kawał mięsa- szynka smażonego w brytfanie na oliwie, sos( zaciągnięty tłuszczyk kartoflanką)ciemny z bardzo dużą ilością pieczarek; 1 ogórek konserwowy Podwieczorek: deser dr. Oetkera o smaku" drożdżówka truskawkowa z rabarbarem" z garścią orzechów nerkowca;1 mandarynka; kawa inka z mlekiem Kolacja: 1 mniejsza bułeczka ciemna: obie połówki z masłem, serem, wędliną w galarecie, rzodkiewką i solą; 1 pomidor; miseczka sałatki(kukurydza, jabłko, cebula, łycha twarożku grani) U czy nie za dużo jak na U?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#2729 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() to chyba zapomnialas napisac polowy jadlospisu.
|
|
|
#2730 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 1. nie koniecznie grahamki, może być też chlebek razowy...ale fakt, przy odchudzaniu najlepiej jeść ciemne, pełnoziarniste pieczywo 1-2 razy dziennie, do I czy II śniadania, a potem wyznawać zasadę, że im później, tym mniej węgli, a więcej białka; inne węgle złożone są równie ważne, więc kasze, ryż pełnoziarnisty, czy makaron do obiadu obowiązkowo ![]() 2. o groszku nie słyszałam, ale kukurydza ma wysokie IG, które powoduje gwałtowne skoki insuliny we krwi, co nie sprzyja chudnięciu W dodatku ta z puszki jest w słodkiej, słodzonej zalewie.3. mleko jest zdrowe, jasne, ale to głównie węgle, białka ma stosunkowo niewiele. Śmiało można pić kubek ciepłego mleka do śniadania, albo robić owsiankę na mleku, ale warto łączyć go np z kilkoma łyżami serka homo naturalnego albo wiejskiego, będzie wiecej białka. Nie zapominajmy o tym, że ma w sobie wapń ! Płatki owsiane odwapniają organizm, więc w tym wypadku mleko bardzo sprzyja 4. jak się nie lubi jogurtów, to nie trzeba ich jeść ;p dużo dziewczyn je, bo to jakieś urozmaicenie pomiędzy wychwalanymi serkami wiejskimi i serkami homogenizowanymi... no i są przy tym niskokaloryczne. Tak, to rzeczywiście węgle, ale nie dajmy się zwariować... poza tym często stanowią zamiennik majonezu lub sosu czosnkowego ![]() 5. zależy z czym chcesz te orzechy zjeść... jak z czymś czysto białkowym, to myślę, że właśnie 3 - 4 porcje będą w sam raz. ![]() Cytat:
![]() jogurt z otrębami na kolację ? o mamo ! padłam. Cytat:
Your future starts today, not tomorrow. najtrudniej być piękną dla siebie. ot tak. Edytowane przez pyskatka89 Czas edycji: 2010-01-26 o 19:18 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:29.

(wiadomo, że człowiek z orto uważa cukier za większe zło niż normalna zdrowo odżywiajaca się osoba i może przesadzić 

8;00): jogo naturalny+ zdrowy błonnik+ 3 łyzki frutiny+ 2 łyżki otrębów+ herbata czerwona+ kubek kakao z wody i troche mleka

z cukrem i mleczkiem
nie wiem dlaczego, bo jem sporo. może to jakiś chwilowy zastój.
. na poczatek chcialam sprobowac takiego "zwyklaka" z samym cukrem, jutro sobie doloze jakichs dodatkow