Nasze codzienne jadłospisy, część X. - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-27, 08:26   #2761
ekstradyska
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Mam parę pytań:
1. Gdzieś mi tu się przewinęło, że pieczywo powinno się ograniczyć do 1,2 grahamek dziennie. Rozumiem, że to oprócz złożonych węgli w obiedzie ? Np. w dwóch posiłkach można wykorzystać ciemne pieczywo byle nie na kolacje i do tego może być powiedzmy kasza gryczana na obiad ? Nie mówię o warzywach bo to wiem.
2. Dlaczego powinno się uważać na kukurydzę i zielony groszek z puszki ?
3. Czy warto pić mleko ? Jak często ?
4. Po co jeść jog. naturalny skoro to same węgle i właściwie niewiele wartości odżywczych a smak też nie za bardzo, przynajmniej dla mnie ?
5. Mam 120g orzechów laskowych. Na ile porcji je podzielić, tak żeby jedna była na dzień ? Na 3, 4 ?
wypowiem sie odnosnie jogurtu
naturalny ma ok 4 gram bialka na 100 gram, to nie sa same wegle, pozatym mozna kupić bez cukru...
po co jeśc - a wapń ? ( w serkach wiejskich i homo jest zdecydowanie mniej wapnia niz w jogurtach serze żółtym kefirach itp...) a organizm potrzebuje przecietnei 1000 g. wapnia dziennie (zmienia sie to u róznych osób) i niestety mało kto osiaga dziennie zapotrzebowanie..
oczywiscie pozana nabiałem wapn jest w migdałach czy niektórych warzywach/rybach , ale sa to niewielkie ilości i gorzej przyswajalne.

nie wiem tylko w końcu jak jest z mlekiem - czy ono dostarcza wapnia czy tez powoduje osteoporoze - tyle sprzecznych opinii i sama nie wiem komu wierzyć...
ekstradyska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 08:31   #2762
Panna Mia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eifersucht Pokaż wiadomość
Moja dzisiejsza i jutrzejsza R - proszę o ocenę

Śniadanie: serek homo z trzema łyżkami płatków owsianych
Obiad: kurczak z warzywami z patelni
Podwieczorek: 2 kromki chleba z pastą z tuńczyka ( pasta: puszka tuńczyka w sosie własnym, jajko, serek homo naturalny, cebula )
2 Podwieczorek: to samo co na pierwszy
Kolacja: makrela w galarecie
No i zjadłam 2 orzechy włoskie, ale nie wiem na ile mogę sobie pozwolić, bo to przecież aż 700kalorii w 100 gramach

Śniadanie: owsianka: szklanka mleka, 3 łyżki płatków, banan
2 Śniadanie: jajecznica ( 2 jajka i 3 żółtka, cebula ), kromka chleba
Obiad: kurczak w warzywami
Podwieczorek: Activia, pomarańcza
Kolacja: serek wiejski

Generalnie to mi te wszystkie kalkulatory zapotrzebowania wyliczają, że powinnam jeść ok 1300 -1400 kalorii i staram się tego trzymać.
pozmieniałabym kolejność tych posiłków..
I dzień - zamieniłabym śniadanie z podwieczorkiem (chleb ciemny ma sie rozumiec? bo bialy na redukcji out) - węgle od rana.. chyba najlepiej jakbyś zjadła Ś, P, P2, O, K - tym bardziej, że do obiadu nie dałaś węgli; orzechów jedz ile chcesz, są kaloryczne (przez zawartość tłuszczu) ale to samo dobro, mają full NNKT

II dzień - bardziej mi się podoba, troszkę mało, przydały by się do owsianki jakieś bakalie no i ten podwieczorek mógłby być trochę bardziej wartościowy, ale jest nieźle

no i nie licz kalorii, skup się raczej na tym, żeby w odpowiednich porach dnia spożywać dobrze skomponowane posiłki (czyli w skrócie węgle od rana, białko na wieczór, ogranicz tłuszcze zwierzęce za to ryby i orzechy- im więcej tym lepiej)
Stary 2010-01-27, 08:43   #2763
viline1988
Raczkowanie

GG do viline1988

Mój plan na dzisiejszeR/U
Śniadanie: placki owsiane ( 5 łych płatków owsianych, jajko. 4 plastry szynki z piersi kurczaka) kapka ketchupu
10-15 min rozgrzewki, 30 min ćwiczeń na brzuch i talię, 30 min ćwiczeń na biust i ramiona, skakanka 10-15 min
2Śniadanie:kostka gorzkiej czekolady, tuńczyk wsw z makaronem pełnoziarnistym
marszruta po sklepach
Obiad: 2naleśniki ( z mąki żytniej, jaja, mleka smażone na teflonie) z farszem z twarogu i uprażonego jabłuszka
Podwieczorek: sałatka z piersi kurczaka, papryki, kukurydzy i kapusty pekińskiej z łycha homogenizowanego
Kolacja: twarożek domowy z dwoma łychami sezamu i łyżeczką kakao
bez badziewnego jedzenia
*siłownia 3 x tyg
*interwały 1 x tyg (przygotowanie do HIIT-a)

Edytowane przez viline1988
Czas edycji: 2010-01-27 o 08:46
viline1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 09:08   #2764
Irish lady 28
Zadomowienie

U
  1. płatki musli,zalane mlekiem 0,5% (musli tropikalne)
  2. jasna bułka z szynką,pomidorkiem,cebulą ,szczypiorkiem
  3. 1/2 podwójnej kanapki z serem żółtym i majonezem
  4. 2 lampki wina,kawałek pizzy wege
  5. "bar sałatkowy"-w praktyce:2 ogromne różyczki brokuła,sałatka ziemniaczna(2 spore łyzki),polane to wszystko jogurtem i sosem czosnkowym,mała łyzeczka szatkowanego seleru
bardzo Was proszę o ocenkę...
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 09:48   #2765
julijaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez julijaa Pokaż wiadomość
Witam! ;*
Chciałabym zrzucić tak 3-4 kg i mieć db przemiane materii, bo cały czas waga mi skacze.
Moje R
Iś. 2 kromki chleba pełno. z tostera, 1- z polędwicą sop., 2- serek almette jog. na to pomidorek, jabłko + herbata czerwona

IIś. owsianka- 3 łyż.pł.owsianych, mleko 2% i 4 małe mandarynki + czerwona herbata

III obiad leczo jeden talerz(fasola, koncentrat pom.,cebula,troche oleju) jadłam bez kiełbasy i boczku + 2 kromki chleba pełno. szkl wody
potem trening 40 minut (uda,brzuch,pupa,rozciąga nie,biceps,triceps)

herbata czerwona
IV twarożek farmerski 175g z pomidorkiem

V omlet z 2 białek 1 żołtka, przyprawy oregano,bazylia,curry,czo snek
troche sałatki (pekinka,pomidor,sos z jog.nat.czosnek), 1 kromecka chleba pełno.
herbata czerwona

Jakieś sugestie ??? Wiem, za mało NNKT (brat zjadł moje orzcehy !!!!!)
BARDZO PROSZE O OCENE !
Na prawdę bardzo proszę o ocenę mojego jadłospisu
Nie wiem, czy db wszystko dobieram...
julijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 09:50   #2766
kasia220112
Raczkowanie

DZISIEJSZE U/P
śn: 2 łyżki płatków pszennych pełnoziarnistych, 2 łyżki ringów miodowych, łyżka otrębów pszennych, kilka rodzynek, bakalie (morela, daktyl,śliwka suszona, jabłko suszone - każdego po pół), kilka migdałów, 1/2 łyżeczki miodu, jogurt naturalny 150 g
2 śn:będzie: jabłko, pomarańcz
ob:będzie:zupa; 2,5 chochelki pieczarkowej zabilanej śmietaną i mlekiem z uduszonymi pieczarkami z cebulką na maśle, 3 łyżki makaronu, warzywka gotowane: 2 danie; 2 gałki ziemniaków z odrobiną masła, pierś z kurczaka obsmażona na oleju i podduszona na wodzie, ćwikła
pod:będzie: activia malinowa lub czereśniowa, łyżeczka otrąb, jabłko i mandarynka/lub/ activia z otrębami i drożdzówka z serem
kol: będzie:2 kromki słonecznikowego kwadratowego z margaryną, wędliną i warzywami + herbata owocowa z cukrem /lub/
2 kromki tego chleba z margaryną - 1 z serem żółtym i pomidorem, 2 z wędliną i warzywami + herbata /lub/
jajecznica z 1 lub 2 jajek bez masła, 1 lub 2 kromki chleba z margaryną i pomidorem + herbata.
po: ok 22/23 drożdżówka z serem/ lub/ jabłko

co lepeij zjeść przed spaniem jabłko czy drożdżówkę???
oceńcie!!! plis
kasia220112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 10:28   #2767
Black Cat
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Cristin@ Pokaż wiadomość
Moje wczorajsze U:

ŚNIADANIE(10.30)
Jogurt naturalny z 2 garsciami musli, garscia rodzynek i wkrojonym kiwi. Herbata

(12.30)
Jabłko

OBIAD(16.00)
4 chochelki zupy pomidorowej z makaronem i marchewka (bardzo gesta)

KOLACJA(19.00)
2 kromki razowca kazda z masłem, plastrem sera zoltego, plastrem szynki drobiowej, pomidorkiem, ogorkiem. Sok malinowy (na cieplo).
ja na twoim miejscu darowałabym sobie kolacje.
przeciez o 16 jadlas obiad!

-.-'

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia220112 Pokaż wiadomość
DZISIEJSZE U/P
śn: 2 łyżki płatków pszennych pełnoziarnistych, 2 łyżki ringów miodowych, łyżka otrębów pszennych, kilka rodzynek, bakalie (morela, daktyl,śliwka suszona, jabłko suszone - każdego po pół), kilka migdałów, 1/2 łyżeczki miodu, jogurt naturalny 150 g

aha.
a całej śliwki/moreli/daktyla/jabłka - nie zjesz?
dlaczego?

2 śn:
będzie: jabłko, pomarańcz

bardzo ładnie się zapchałaś.

ob:będzie:zupa; 2,5 chochelki pieczarkowej zabilanej śmietaną i mlekiem z uduszonymi pieczarkami z cebulką na maśle, 3 łyżki makaronu, warzywka gotowane: 2 danie; 2 gałki ziemniaków z odrobiną masła, pierś z kurczaka obsmażona na oleju i podduszona na wodzie, ćwikła

ujdzie.
ale znajac ciebie porcja pewnie była OGROMNA.

pod:będzie: activia malinowa lub czereśniowa, łyżeczka otrąb, jabłko i mandarynka/lub/ activia z otrębami i drożdzówka z serem

mhm, tak zjedz znowu jabłko i się nim zapchaj..

kol:
będzie:2 kromki słonecznikowego kwadratowego z margaryną, wędliną i warzywami + herbata owocowa z cukrem /lub/
2 kromki tego chleba z margaryną - 1 z serem żółtym i pomidorem, 2 z wędliną i warzywami + herbata /lub/
jajecznica z 1 lub 2 jajek bez masła, 1 lub 2 kromki chleba z margaryną i pomidorem + herbata.

co ma znaczyć to "/" LUB?

rozumiem, że jajecznica z 3 jajek na maśle z pomidorami, i do tego 2 kromki razowego z maslem,wedliną, serem i warzywami itp. to bomba kaloryczna?

* aha i powiedz mi jak sie robi JAJECZNICĘ z JEDNEGO jajka?!

wypij kakao na mleku 3,2%

oceńcie!!! plis
Hej, hej dziewczynki! Rośnie nam druga Christina!

Edytowane przez Black Cat
Czas edycji: 2010-01-27 o 10:29
Black Cat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 10:38   #2768
powered
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasia220112 Pokaż wiadomość
DZISIEJSZE U/P
2 śn:będzie: jabłko, pomarańcz
kol: będzie:2 kromki słonecznikowego kwadratowego z margaryną, wędliną i warzywami + herbata owocowa z cukrem /lub/

oceńcie!!! plis
nie uwazasz ze to duzo za malo jak na P?
i drozdzowke zdecydowanie!

a teraz ja
nie ruszam sie tyle na codzien,ale mpk sie rozwalilo przez mroz i musialam piszo pokonywac odleglosci.
P;
Śniadanie: fitella jabłkowo cynamonowa x 2 zalana podgrzanym mleczkiem tłustym
2 banany z piekarnika pieczone w skorce polane syropem klonowym
mleko z kawa (kubek mleka,lyzeczka kawy + miod)
grzesiek maxi kakaowy
2 śniadanie:
tortilla z kurczakiem, warzywami, serem zoltym, sosem czosnkowym i ketchupem
prawie litr soku multiwitamina - za ostra tortilla
pozniej; paczka orzeszkow nerkowca w miodzie
Obiad;
Ziemniaki z koperkiem polane sosem pieczeniowym, kawal cieleciny w tymze sosie, marchewka w kostke (zageszczana maka ziemniaczana)
deser; 3 paski milki z waflem jabłko duże potarkowane z cynamonem i na to sporo lodow milka
spacer ok godziny ale wolny raczej
Podwieczorek;
duża grahamka z masłem orzechowym i dzemem porzeczkowym
Danmleko czekoladowe, chyba z pol opakowania duzego rafaello
Kolacja;
Domowa zapiekanka z makaronu, szpinaku, sosu beszamelowego, zoltego sera polana ketchupem
kubas herbaty z sokiem malinowym

miska lodow milka i na to pokruszone jeszcze 2 paski czekolady milka ala 3 bit, tak na prawde pasek , a pasek zdjalam podczas kruszenia
Stary 2010-01-27, 10:49   #2769
Black Cat
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
U
  1. płatki musli,zalane mlekiem 0,5% (musli tropikalne)
    już 10000x na NCJ była mowa o mleku , ekhm wodzie 0,5%

Poza tym, ile w tym muesli było tak naprawde muesli? tzn orzechów, owoców, płatków? a ile cukru?
    Proponuje skomponować sobie własną mieszankę z większą iloscią NNKT.
  2. jasna bułka z szynką,pomidorkiem,cebulą ,szczypiorkiem

ta bułka była sucha, czy tylko mi się wydaje?
  3. 1/2 podwójnej kanapki z serem żółtym i majonezem

a warzywo....
  4. 2 lampki wina,kawałek pizzy wege

obiad?
  5. "bar sałatkowy"-w praktyce:2 ogromne różyczki brokuła,sałatka ziemniaczna(2 spore łyzki),polane to wszystko jogurtem i sosem czosnkowym,mała łyzeczka szatkowanego seleru

wiesz, GDYBYŚ wcześniej zjadła POŻYWNY obiad to taka kolacja mogłaby być + jakieś pieczywo.

bardzo Was proszę o ocenkę...
podsumuje to tak: " jadłospis w wbiegu"
popracuj nad konkretnymi posiłkami: głownie śniadaniem i obiadaem.
0 owocow i nnkt.

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

OT. 45 kg. a okresu nadal nie ma. Zabije sie chyba :/

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Napisane przez powered Pokaż wiadomość
nie uwazasz ze to duzo za malo jak na P?
i drozdzowke zdecydowanie!

a teraz ja
nie ruszam sie tyle na codzien,ale mpk sie rozwalilo przez mroz i musialam piszo pokonywac odleglosci.
P;
Śniadanie: fitella jabłkowo cynamonowa x 2 zalana podgrzanym mleczkiem tłustym
2 banany z piekarnika pieczone w skorce polane syropem klonowym
mleko z kawa (kubek mleka,lyzeczka kawy + miod)
grzesiek maxi kakaowy
2 śniadanie:
tortilla z kurczakiem, warzywami, serem zoltym, sosem czosnkowym i ketchupem
prawie litr soku multiwitamina - za ostra tortilla
pozniej; paczka orzeszkow nerkowca w miodzie
Obiad;
Ziemniaki z koperkiem polane sosem pieczeniowym, kawal cieleciny w tymze sosie, marchewka w kostke (zageszczana maka ziemniaczana)
deser; 3 paski milki z waflem jabłko duże potarkowane z cynamonem i na to sporo lodow milka
spacer ok godziny ale wolny raczej
Podwieczorek;
duża grahamka z masłem orzechowym i dzemem porzeczkowym
Danmleko czekoladowe, chyba z pol opakowania duzego rafaello
Kolacja;
Domowa zapiekanka z makaronu, szpinaku, sosu beszamelowego, zoltego sera polana ketchupem
kubas herbaty z sokiem malinowym

miska lodow milka i na to pokruszone jeszcze 2 paski czekolady milka ala 3 bit, tak na prawde pasek , a pasek zdjalam podczas kruszenia
o! i bdb!

/zjadlas LODY w taki mróz?! jestes mistrzem!
Stary 2010-01-27, 10:54   #2770
powered
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Black Cat Pokaż wiadomość
podsumuje to tak: " jadłospis w wbiegu"
popracuj nad konkretnymi posiłkami: głownie śniadaniem i obiadaem.
0 owocow i nnkt.

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

OT. 45 kg. a okresu nadal nie ma. Zabije sie chyba :/

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

o! i bdb!

/zjadlas LODY w taki mróz?! jestes mistrzem!
przeciez w domku mam cieplutko

piszez,ze 45 kg, a ile masz wrostu? bo ja pamietam ze dostalam okres kiedys chyba przy 58 kg dopiero ale mam ponad 170 cm wrostu
Stary 2010-01-27, 10:56   #2771
Black Cat
BAN stały

Cytat:
Napisane przez powered Pokaż wiadomość
przeciez w domku mam cieplutko

piszez,ze 45 kg, a ile masz wrostu? bo ja pamietam ze dostalam okres kiedys chyba przy 58 kg dopiero ale mam ponad 170 cm wrostu
162 chyba mam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-27, 11:02   #2772
powered
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Black Cat Pokaż wiadomość
162 chyba mam
no to chyba za malo jeszcze wazysz
mi kiedys ginekolog powiedzial ze okres powraca ok bmi 20
ale wybierz sie moze do ginekologa
Stary 2010-01-27, 12:21   #2773
twinsy21
Raczkowanie

Nam endo powiedzial ze minimalna waga kobiety to 45-48 kg;] Tak by miec okres, stosunkowo do wzrostu rzecz jasna [bynajmniej naszego]

Black Cat- niedlugo dostaniesz, tlyko się nie stresuj, bo to nie pomaga

Leczenie euthyroxem.

" I jeśli to nie jest grzech, napij się, a będzie tak jak chcesz!"

Edytowane przez twinsy21
Czas edycji: 2010-01-27 o 12:22
twinsy21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 12:27   #2774
kokos1990
Raczkowanie

Moje U---->P

Iśn: owsianka ze szkl mleka 2%, 4 lyzki owsianych, lycha pestek dyni, garsc rodzynek, kawa z mlekiem i miodem (od dzis zamiast cukru miod; nauczylam mame jesc owsinake!
IIśn: dwie kromki razowego z maslem, poledwica drobiowa, pomidorem i szczypiorkiem, herbata truskawkowa
Ob: cos jak placek taki grzybek z 1 jaja, mleka, maki + fasola czerwona, ogorek konserwowy, szczypiorek, pietruszka, pomidor, 3 pieczarki, wedlina, ser zolty tak z plaster zmazony na masle i do tego keczup
D: kubek herbaty i princessa (ta z karmelem rozpuszczająca sie nad kubkiem -pycha)
Pod: miseczka budyniu z orzechami i rodzynkami
Kol: talerzyk salatki z pekinskiej, jajek, pieczarek,czerwonej fasoli, szczypiorku z majonezem, kromka razowego z maselkiem

Sama widze poprawe, chociaz lekka ale do przodu, wogole lepiej sie czuje na tym nie poprzestane codziennie bedzie wiecej

Prosze o ocenke

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

powered tez mam 170 wzrostu czyli jeszcze 7 kg....; jak ja tego dokonam... ja mam wizyte u ginekologa dopiero w lutym (takie kolejki); twinsy21 jak to sie liczy do wzrostu??
kokos1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 12:29   #2775
lisnov
Zakorzenienie

Strasznie sie syta czuje po tych dwoch posilkach, nie przesadzilam ?
I - bułka razowa wieloziarnista z filetem wędzonym z indyka, czterema plasterkami pomidora i kukurydzą, jabłko, herbata czarna z trzema łyżeczkami syropu malinowego
II - pół razowej bułki wieloziarnistej z odrobiną naturalnego masła i z jajkiem na twardo, pół szklani zielonego groszku z puszki, 30g orzechów laskowych, szklanka kakao z mleka 0,5 %
III - planuje, jakas kasze, surowke i mieso do tego
IV - planuje dwie marchewki, 100 g serka wiejskiego i jedna kromke chleba pelnoziarnistego
Czy przekraczam 1500 kcal ?
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-27, 12:38   #2776
kiitty
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Strasznie sie syta czuje po tych dwoch posilkach, nie przesadzilam ?
I - bułka razowa wieloziarnista z filetem wędzonym z indyka, czterema plasterkami pomidora i kukurydzą, jabłko, herbata czarna z trzema łyżeczkami syropu malinowego
II - pół razowej bułki wieloziarnistej z odrobiną naturalnego masła i z jajkiem na twardo, pół szklani zielonego groszku z puszki, 30g orzechów laskowych, szklanka kakao z mleka 0,5 %
III - planuje, jakas kasze, surowke i mieso do tego
IV - planuje dwie marchewki, 100 g serka wiejskiego i jedna kromke chleba pelnoziarnistego
Czy przekraczam 1500 kcal ?
według mnie jest mniej niż 1500 kcal. i rozumiem, że to jest R tak?
kiitty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 12:49   #2777
twinsy21
Raczkowanie

Hm...kokos, nie wiemy jak to się liczy::P Ale przy tych 45,5 kg, będziemy miały bmi prawie 17, czyli lepioej niż 15 z hakiem:P Każdy ma inny organizm, i to on sam zadecyduje ile musisz mieć na +kg by sie okres pojawił
A wizytę faktycznie masz późno

Leczenie euthyroxem.

Stary 2010-01-27, 13:01   #2778
ar22
Raczkowanie

wiec mam nadzieje ze chociaż UUUU:
sniadanko (6:00): jogo naturalny + zdrowy błonnik+ 3 lyz frutiny+ 2 łyżki otrąb+ kakao na mleku + herbata czerwona

wyjscie do szkoły ...mroooozzzz...masakra! egzamin... mamba malinowa

sniadanko( 11:00): srednia bułka razowa posmarowana białym serkiem z plastrem pomidora+ jabłko+ kawa z mlekiem ala latte

duuuzo herbaty zielonej

po powrocie do domu stepper 20 min

obiad: ( 14:30): duza miska zupy ogórkowej z mieskiem z kurczaka posypana garścia grzanek

podwieczorek: ( ok 17:00): jabłko + pół pomarancza+ kawa ala latte

stepper 30 min
100 brzuszków

kolacja 19:00): serek wiejski+ ziarna słonecznika+ wkrojone pół pomidora+ 2 kromki razowca+ herbata biała z mandarynka

iii???? jakas ocenka????: prosi:
ar22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 13:34   #2779
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ar22 Pokaż wiadomość
sniadanko (6:00): jogo naturalny + zdrowy błonnik+ 3 lyz frutiny+ 2 łyżki otrąb+ kakao na mleku + herbata czerwona
Śniadanie nawet na R za skromne

sniadanko( 11:00): srednia bułka razowa posmarowana białym serkiem z plastrem pomidora+ jabłko+ kawa z mlekiem ala latte
Trzeba było dorzucić wędlinę, zjeść całego pomidora. Ale to i tak byłoby dobre drugie śniadanie,gdyby pierwsze było normalne. W tym przypadku tak nie jest.
duuuzo herbaty zielonej

obiad: ( 14:30): duza miska zupy ogórkowej z mieskiem z kurczaka posypana garścia grzanek
Ile tego mięsa było? Było chociaż np.:całe udko? Gdzie ziemniaki, ryż,makaron,kasza,warzywa ?
Nie widzę tu posiłku. Dlaczego pół pomarańczy,a nie cała?
stepper 30 min
100 brzuszków

kolacja 19:00): serek wiejski+ ziarna słonecznika+ wkrojone pół pomidora+ 2 kromki razowca+ herbata biała z mandarynka
Super kolacja!

Baaardzo skromne R. Do U to to nawet w 1/10 nie podobne. Weź się dziewczyno za siebie bo marnie skończysz.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-27, 13:57   #2780
_Novotna_
Wtajemniczenie

Hej dziewuszki

Moje dzisiejsze U (ale wieczorem wybieram się w gości do koleżanki, nie będę piła alkoholu ale na pewno skusze sie na jakies smakołyki)

9.30 danio truskawkowe, kromka razowca, herbata owocowa (naprawde rano wiecej nie wcisne)

12.00 duża bułka z ziarnami, posmarowana majonezem, na to jajko na twardo (w sumie 2 szt) i pomidor, butelka 250ml soku marvit jednodniowego pomaranczowego

15.00 tortilla pszenna a w niej kawałeczki kurczaka smażonego, sałata lodowa, pomidor, czerwona cebula, majonez i ketchup - własnej roboty, pycha herbata malinowa z cukrem

planuje jescze o 18.00 miche zupy 'a la gulaszowej' na karkówce, z pokrojonymi w kostke warzywami, z fasolą czerwoną, ziemniaczkami itp.

no a o 21. w gości do wspomnianej koleżanki to się dopiero objem
Stary 2010-01-27, 13:59   #2781
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiitty Pokaż wiadomość
według mnie jest mniej niż 1500 kcal. i rozumiem, że to jest R tak?
Tak R. Dzieki za odpowiedz. Dopiero sie ucze jak komponowac posilki.
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 13:59   #2782
_Novotna_
Wtajemniczenie

Aha a jeszcze chciałam Was spyać o masło orzechowe, wczoraj kupiłam słoik, bardzo mi smakuje (test "łyżeczkowy"), ale niewiem jak i ile jeść żeby było zdrowo
Do kanapki? do serka? jak robicie?
Stary 2010-01-27, 14:03   #2783
twinsy21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ar22 Pokaż wiadomość

duuuzo herbaty zielonej

stepper 30 min
100 brzuszków

co i? Nic nie zmieniasz, dzien w dzien umeiszczasz prawie tkaie samo menu i pytasz sie czy dobrze;/ Masz nadzieje ze U to zacznij jesz;/

Wykanczasz sie na wlasne zyczenie. po jakeigo cwiczysz jedzac jak kot naplakal?? Chcesz sie wyglodzic specjalnie i czekasz az Ci ktos klaskac będzie? Dajs pokój i wez sie w garsc, albo nieumieszczaj tego czegos;/ Przypominasz nam Cristin [ czy jak jem tam] i m-m-m.
Jedyne co w maire to kolacja... a i tak chleb bez niczego;/

---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Cytat:
Napisane przez _Novotna_ Pokaż wiadomość
Aha a jeszcze chciałam Was spyać o masło orzechowe, wczoraj kupiłam słoik, bardzo mi smakuje (test "łyżeczkowy"), ale niewiem jak i ile jeść żeby było zdrowo
Do kanapki? do serka? jak robicie?
Maslo orzechowe mozesz sobie do twarogu dorzucac, na kanapki, ciasto drozdzowe, chalke, itp. Dla ans najlepiej pasuje wlasnie do trwarogu, wafi ryżowych [!] i ciasta drożdżowego
3-4 łyzki dziennie na pewno nie zaszkodzą

Leczenie euthyroxem.

Stary 2010-01-27, 14:04   #2784
1986rybka
Rozeznanie

R

I: bułka fitness (ciekawe ile w tym prawdy.. --')ciemna z ziarnami słonecznika, pół opakowania serka naturalnego Białuty, mandarynka, małe winogrona (ok 15 sztuk)
II: 1 parówka cielęca (nie mogłam się powstrzymać jak ją zobaczyłam w lodówce.. )
III: zupa śmieciówka (skład: marchewka, groszek, ziemniaki, kurczak)
IV: (w planach) resztka sałatki z wczoraj (skład: czerwona, biała fasola, śladowe ilości kukurydzy, kiełki soi)
V: (w planach) serek wiejski z ogórkiem

Prośba o ocenę i podpowiedzi
(hmm tak jak teraz na to patrzę, to muszę gdzieś jakieś muesli i parę orzechów przemycić )
1986rybka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 14:28   #2785
_Angie
Raczkowanie

moje dziesiejsze U w trakcie realizacji

1. owsianka: kubek płatków jaglanych+ kaszka orkiszowa (3/4 łychy na szklanke mleka, gęęęssstaaa)+jabłko+banan + cynamon, kardamon, imbir

2. jogurt naturalny 400g + hmmm z 4/5 solidnych garści zdrowego błonnika + 2 jabłka

3.Pucha tuńczyna wsw+pół szklanki otrębów+ papryka+szczypiorek+1,5 pomidora+ 4 rzodkiewki

4. 2 kromy razowca z roladą z kuraka (tak myślałam nad jajkami, ale w sumie to nie jadłam dzisiaj mięcha jako takiego) + dużo, dużo warzywek

5. 150g twarogu + 5/6 łych jogo nat + pół szklanki nasion słonecznika (orzechy się skończyły - może uda mi się jeszcze zakupiuć) + cynamon, kawa inka

I jak to wygląda?
uśmiecham się o ocenki
_Angie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 14:43   #2786
kasiekasiek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez twinsy21 Pokaż wiadomość

Maslo orzechowe mozesz sobie do twarogu dorzucac, na kanapki, ciasto drozdzowe, chalke, itp. Dla ans najlepiej pasuje wlasnie do trwarogu, wafi ryżowych [!] i ciasta drożdżowego
tylko jak poprzestać na tych 3-4 łyżkach, hm? Przecież ono jest takie pyszne

A żeby nie było oftopa, to:

Moje dzisiejsze U:

I Śn.: dwie kromki razowca z masłem, pasztetem podlaskim i ogórkiem kiszonym, wielki kubek herbaty i trzy kostki czekolady mlecznej.

II Śn.: dwie kromki żytniego razowego z masłem, pekińską, 3 plastrami szynki konserwowej, kawałkiem czerwonej papryki, ogórkiem konserwowym, plastrem sera żółtego.

Obiad: kotlet z piersi kurczaka smażony w panierce, gotowane ziemniaki + dużo surówki (pekińska, ok. połowa czerwonej papryki, kilka łyżek kukurydzy z puszki, łyżka śmietany 12%, sól -wyszła całkiem spora miseczka tej surówki i zjadłam wszystko sama :P )
Deser: dwie kostki czekolady mlecznej

świeżo łuskane orzechy włoskie (chyba się uzależniłam)

Podw.: pokrojone: pomarańcza, jabłko, banan, suszone morele, kiwi, posypane odrobiną cukru i zalane jogurtem nat.

Kolacja: twaróg półtłusty ze szczypiorkiem i papryką czerwoną i odrobiną jogurtu nat., kromka razowca z masłem.

Bardzo proszę o ocenę
Stary 2010-01-27, 14:54   #2787
moooniaaaa
Zakorzenienie

Rzućcie okiem bo nie wiem czy ok. Nie wiem ile zjeść posiłków,wstałam późno i śniadanie zjadłam dopiero ok.12:00 przez to wszystko się pokomplikowało. Jakiś taki średni chyba ten mój dzisiejszy jadłospis?

RRRR
Śn: 2 gotowane jajka, łyżeczka majonezu niskotł., dwie kromki razowca (pyszny,jeszcze ciepły,chrupiący prosto z piekarni)

W międzyczasie: 3 orzechy włoskie, duży kubas herbaty z cytryną i łyżeczką miodu.

O: Rosół gotowany na cycku kurzym. Pół porcji brązowego ryżu.

P: kromka razowca z szynką i 1/3 papryki.

K: placki owsiane: 1jajo, szczypta mąki i cynamonu,smażone bez tł. + starkowane jabłko posypane cynamonem.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 14:58   #2788
_Novotna_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez twinsy21 Pokaż wiadomość

Ale np. do kanapek to ma zastąpić zwykłe masełko czy raczej tak jak jemy np. nutelke troszke grubiej posmarowane
A gdzies czytałam że ktos je kanapki z masłem orzechowym i z dżemem JJutro na pewno spróbuje!

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Rzućcie okiem bo nie wiem czy ok. Nie wiem ile zjeść posiłków,wstałam późno i śniadanie zjadłam dopiero ok.12:00 przez to wszystko się pokomplikowało. Jakiś taki średni chyba ten mój dzisiejszy jadłospis?

RRRR
Śn: 2 gotowane jajka, łyżeczka majonezu niskotł., dwie kromki razowca (pyszny,jeszcze ciepły,chrupiący prosto z piekarni)

W międzyczasie: 3 orzechy włoskie, duży kubas herbaty z cytryną i łyżeczką miodu.

O: Rosół gotowany na cycku kurzym. Pół porcji brązowego ryżu.

P: kromka razowca z szynką i 1/3 papryki.

K: placki owsiane: 1jajo, szczypta mąki i cynamonu,smażone bez tł. + starkowane jabłko posypane cynamonem.
Wydaje mi się że to baaardzo mało
Stary 2010-01-27, 15:01   #2789
kiitty
Zakorzenienie

U/P (waga coś stoi .. )

śniadanie: duuża buła z ziarnami; pół z pastą z łososia, drugie pół z serkiem topionym Hochland Cheddar i pokrojoną rzodkiewką
serek wiejski 200g z wkrojonym szczypiorkiem
herbata z sokiem malinowym
po śniadaniu: skrzyp+pokrzywa .. (włosy mi lecą dosłownie garściami ostatnio)

2śniadanie: kawał ciasta drożdżowego z kruszonką i cukrem pudrem
2 kruche ciacha z marmoladą; banan
kakao

obiad: łosoś zapiekany z ziemniaczkami w sosie koperkowym+ gotowana marchewka
szklanka soku pomarańczowego

deser: 4 kostki Schogetten trilogia

podwieczorek: budyń czekoladowy z bitą śmietaną; garść migdałów; jabłko

kolacja: bułka z ziarnami; pół z masełkiem czosnkowym i żółtym serem; drugie pół z pasztetem
2 jajka gotowane na miękko
herbata z sokiem malinowym

po: jabłko; garść nerkowców
kiitty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 15:07   #2790
twinsy21
Raczkowanie

Kasiekasiek. My podalysmy tak na oko rozsądną porcję, bo my ngidy na tylko tylu łyżkach nie konczymy;D Jak mamy faze to 3/4 sloika potrafimy zjesc;p. Tak jak z nutellą

Novotna- moze byc pyszne z dżemem;D Trzeba wypróbować.
My jemy z miodem i kochamy ponad życie

Leczenie euthyroxem.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości