|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#991 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Malinko ciesze sie niezmiernie, ze u malego z serduszkiem wszystko dobrze
![]() my juz w domu - maly spi mam mu dawac flegamine 2 razy dziennie i biostymine na poprawe apetytu zero spacerow i za 2 tygodnie do kontroli Grzes mi troche schudl 10 dkg wedlug wczorajszego wazenia zaczelam malemu smarowac dziaselka zelem od zabkowania, bo go swedza i nie mam watpliwosci - gryzie wszystko, co moze wsadzic do buzi, szoruje po dziaslach jak sie da - gryzaki smoki, ktore kiedys wkleilam sa OK, sprawdzaja sie ja dalej sie łudze, ze u mnie sie laktacja poprawi i jezeli w ciagu tygodnia nie to daje sobie spokoj ciekawa jestem ile czasu nam zajmie powrot do planu dnia? a pisalyscie o czarnych wzorkach na kartce i maluchach - nad naszym lozkiem w szpitalu byla naklejona zebra - na calej sali byly ponaklejane rozne zwierzatka - i ta zebra przyciagala jego uwage na maksa widze nowe mauski na forum - witam ![]() nie bede sciemniac ze Was nadrobie bo pewnie nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#992 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Witam
![]() Teraz jeszcze ta żółtaczka żeby się skończyła i byłabym prze szczęśliwa Elalank może to marne pocieszenie ale gadałam z matką bliźniaków, której jedno też miało przedłużoną żółtaczkę i pomogło dopajanie ale buźka była i tak dość długo żóltawa. Popatrzyła na mojego i powiedziała, że jak ich już taki był to byli spokojni... tak, że byle do badań i się przekonam... Magda wspaniale ![]() Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-01-29 o 14:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#993 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Przychodzę się Wam pochwalić moją małą jubilatką która dzisiaj kończy 2 miesiące!!! ![]()
#994 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Madziu ja tez sie ciesze ze juz jestescie w domku i mam nadzieje ze juz was żadne choróbsko nie dopadnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#995 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#996 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#997 | |
Wtajemniczenie
|
Cześć mamusie
![]() Ja oczywiście z pytaniem za sto punktów ![]() ![]() ![]() Swoją drogą dziś obudził się dopiero o 2.00, dałam mu troszkę wody ale nie bardzo chciał więc dostał smoka i od razu zasnął ![]() ![]() Przyszła mi dziś Zaklinaczka ![]() ![]() ![]() No a wracając do pytania to mam nadzieje że ktoś mjjjje to wytłumaczy jak ma wyglądać ta nocka ![]() SPASIBA z góry ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Cytat:
![]() A właśnie zapomniałam - my dziś kończymy 4 tygodnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#998 |
Zakorzenienie
|
Samanthhha a mnie przyszedl 2 razy "Język niemowląt" i sprezentuje jeden babce ojca za to jeżdżenie z nami po lekarzach
![]() ![]() ![]() a czytam sobie to przy karmieniach usypianiach i też staje się mśdrzejsza, może zacznę ten łątwy plan wdrażać.. ale są już małe sukcesy- spanie w łóżeczku także w nocy(ale to chyba mnie trzeba było odzwyczaić od spania z małym a nie na odwrót ![]() Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-01-29 o 14:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#999 |
Wtajemniczenie
|
Zebra farciaro
![]() U nas spanie to pikuś - pan pikuś ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1000 | ||||
Raczkowanie
|
Witajcie Mamusie!!
Czytam regularnie, i to może błąd - bo tyle produkujecie, że zanim dojdę do końca, to się czas kończy i nie mam kiedy odpisać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A swoją drogą to na drugie ma Mikołaj ![]() Super, że wyszliście!!! i że z Grzesiem wszystko już dobrze ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
GRATULUJĘ 4 tygodni!!! ![]() ![]() ![]() Mój synek wczoraj skończył DWA ![]() Byliśmy dzisiaj na wizycie pierwszej - i wszystko ok, prócz tego że przybrał troche mało - po 15 dniach dopiero dobił do wagi urodzeniowej ![]() ![]() Mam go karmić ile wlezie. Bardzo miła pani doktor, naprawdę pod wrażeniem jestem. A chciałam tez tak trochę może włożyć kij w mrowisko waszych dyskusji na temat wychowania. Od razu zaznaczam - mówię o SWOIM ZDANIU (żeby nie bylo...). Ale fakt że też trochę ostatnio poczytałam, i chyba jednak mam odmienne podejście do tej kwestii niż większość forumowych mam. Noworodek i małe niemowlę nie manipuluje, nie kombinuje i nie robi niczego na złość rodzicom - ono tylko i wyłącznie komunikuje swoje potrzeby. A one są dość proste - jeść, spać, sucho - ale też ogrom miłości potrzebuje, bliskości, tulenia, ciepła. Kiedy płacze, to nie dlatego, że chce nas wnerwić, tylko że brakuje mu zaspokojenia jednej z tych podstawowych potrzeb. Ja nie wyobrażam sobie postępować wbrew też swojemu instynktowi (co najmniej kilkakrotnie padały tutaj teksty, że cierpicie jak dzieci płaczą ale dla jakiejś idei "znosicie to"), a także wbrew temu, co przekazuje mi moje dzieciątko. Ja nie mówię, że nie należy wprowadzać porządku, ale po pierwsze - stopniowo, bo na początku dziecko wyraża tylko swoje najprostsze potrzeby i nie jest w stanie zrozumieć ich odrzucenia. a po drugie - uważam, że na początku to właśnie dziecko jest najważniejsze, nie dorośli. Może to głupi argument - ale ono na świat się nie prosiło, to my je zaprosiliśmy, i nie widzę powodu dla którego jego zadaniem miałoby być wygodne wpasowanie się w naszą rzeczywistość. Takie malutkie Dziecko nie posiada pamięci, nie może karmić się nadzieją, że w końcu ktoś przyjdzie i je utuli. Ono ma tylko tu i teraz - i jeśli jest pozostawione same sobie, to jest to dla niego baardzo trudne doświadczenie. Nie mówiąc już o tym, że was nikt nie karmi, nie usypia i nie pozwala iść do łazienki na godziny. No i nawet Tracy Hogg pisała, żeby nie robić tego wszystkiego z zegarkiem w ręku, że to ma być ELASTYCZNE!! Chociaz ja w ogóle uważam, że jej metody są mocno przestarzałe i kojarzą mi się z czarną pedagogiką. Wiem, być może nie powinnam tego pisać... ale tak jakoś poczułam. Sorry za chaos. Jak któraś będzie chciała, mogę przesłać linka do ściągnięcia b. fajnej książki - "mądrzy rodzice" i parę linków do stron. czytałam Tracy Hogg, nawet myślałam o zastosowaniu niektórych jej pomysłów (i pewnie częściowo samo to się robi), ale ogólnie - postanowiłam słuchać instynktu i serca. I naprawdę nie chcę nikomu niczego wyrzucać, wmawiać ani krytykować - po prostu chcę powiedzieć, że na Tracy Hogg i jej metodach świat się nie kończy i że wcale niekoniecznie są one najlepsze...
![]() |
#1001 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a luty rzeczywiście macie pracowity! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1002 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Gratulacje 4 tygodnia ![]() A o ktorej dawalas mu wieczorem jesc?? U nas jest tak ze Kamilka je okolo 21 i na pierwsze jedzonko budzi sie o 3 pozniej o 5 i wtedy daje smoka i spi do 7-8 i wtedy dajemy jesc.
![]() |
#1003 |
Wtajemniczenie
|
Pietrusia ja karmie o 23.00 na śpioszka a potem Iwo z przyzwyczajenia już się budzi
![]() Czyli co? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1004 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1005 |
Raczkowanie
|
Witam Mamusie
![]() u nas raczej bez zmian tj. nadal płaczliwie i na cycu ![]() Zaczynam sie powoli przyzwyczajać do braku snu....choć nie jest to komfortowa sytuacja. Podczytuje Was ale nie mam jak się przyłaczyć bo Michaś prawie non stop u mnie na raczkach. Czytam jak sobie radzicie z wdrażaniem Planu no i powiem, że chciałabym chociaż troszkę mieć możliwośc wprowadzenia go. No ale trzba czekać-jak mówi pediatra "po 3cim miesiącu zycia powinno sie samo ustabilizować" Jejuuuuuuuu- Michaś ma 1 miesiąc i 2 dni ![]() Ja tu tak szybko ale z pytankiem. Wiem, że kupowałyście pozytywkę "śpiącą owieczkę" . Jak z perspektywy czasu ja oceniacie- warto kupić???? jak te melodyjki? dzidzie je lubią i długo grają? Będę wdzięczna za podpowiedzi bo może to pozwoli mi choć na chwilę uwolnić własne ręce ![]() Sorki, że tak wpadam tylko z pytaniami ale Michaś jest malutkim terroryzatorem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1006 | ||
Zadomowienie
|
Witam mamusie
![]() ![]() Dziękuję za kciuki iliczę na następne we wtorek ![]() Madzia super że jesteście już w domu ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Zmykam coś porobić bo za 1h tżta wraca z pracy a w domu sajgon ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1007 |
Raczkowanie
|
A i podam dane do uzupełnienia bo tak jakoś chyba nie podałam wczesniej
![]() Michaś urodził się 27.12.2009, SN, 2980, 50 cm. Urodziny w terminie ![]() Taka mała kruszynka a jak deje popalić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1008 |
Zakorzenienie
|
Katekatee dziękuje
![]() Dasz radę zobaczysz ![]() ![]() Mój mały dla odmiany dużo spał. bo i w drodze, u okulistki, teraz... tak, że zapewne noc masakra przede mną ![]() Gosik może po troszku próbuj małego kłaść samego ze smokiem np. mój wtedy ładnie zasnąć potrafi sam, albo się rozgląda dookoła i wtedy nie potrzebuje mamusi nawet ![]() ![]() I karmienie w dzień dość częste u nas jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1009 |
Rozeznanie
|
Cześć kobietki
![]() Rzadko mam czas zeby tu wpadać, teraz też tylko się melduję. U nas raczej w porządku, chociaż nadal każdy dzień to chaos. Nasz Niki rozwija się dobrze i to jest wielka radość ![]() Pozdrawiam serdecznie wszystkie mamusie i ich skarby!!!! ![]() Piszcie tu, piszcie mamuśki kochane! Ja jak powrócą do mojego życia jakieś normy i zasady i będę miała dla siebie więcej czasu, też będę pisać ![]() samantha prześlij mi proszę te linki, o których pisałaś. Z góry dziękuję ![]()
#1010 | |
Raczkowanie
|
Zebra- nasze Maleństwa maja tylko 1 dzień różnicy
![]() dzięki, staram się go odkładać jak najczęściej ale sen wtedy trwa bardzo krótko. Często własnie zasypia na rekach to ja wtedy jak szpieg-skradam sie do łóżeczka, delikatnie odkładam malutkie ciałko i po 5 minutach RYK ![]() ![]() Jak natomiast staram się go odłożyć przed zaśnięciem- to "syrena zaczyna wyć" jeszcze szybciej. Staram sie sobie tłumaczyć, że to może pozostałości po żółtaczce (jeszcze 1,5 tygodnia temu miał bilirubinę 8,5) i dlatego potrzebuje mojego ciepła ![]() Zanim Michaś zaczął leżeć na solarium żółtaczkowym to nie był tak płaczliwy-dopiero jak wyszliśmy do domku. Jak tu debatowałyśmy może to są też gazy- na razie bierze Debridat 5 dzień więc nadal czekamy na jego cudowne działanie. ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
![]() ![]() korfin@wp.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1011 |
Zakorzenienie
|
I do mnie dotarły dzis ksiazki jezyk niemowlat i dwulatka,czakam jeszcze na zaklinaczke
![]()
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1012 |
Wtajemniczenie
|
Jak dla mnie zaklinaczka lepsza od języka niemowląt
![]() ![]() Sexy jakie linki? ![]() ![]() ![]() My już po kąpanku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1013 |
Zakorzenienie
|
prezesowo Brombi gdzież ty nam sie podziała????
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() Edytowane przez kachula27 Czas edycji: 2010-01-29 o 18:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#1014 |
Zakorzenienie
|
mam nadzieje ze z Filipkiem wszystko dobrze bo zwykle Brombusia do nas zagladala
![]()
#1015 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A ja dzis bylam na randce z mezem ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1016 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1017 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Fajnie Bella że juz jesteś z nami ![]() A co do twojej opinii to nie wydaje mi się byś miała zpełnie inne zdanie w tej kwestii niz większość forumowych mam. Przecież tu nikt nie mówi że dzieci nam robią na złość, czy kombinują, a jedynie, że na skutek naszych działań czasem życie w pierwszych tygodniach jest dużo bardziej skomplikowane niz mogłoby być. To my dorośli popełniamy błędy. Mamy do tego prawo, bo w końcu tylko ludźmi jesteśmy, ale warto zdać sobie sprawę co możemy zrobić lepiej dla siebie i dziecka . I albo nie doczytałam albo przeoczyłam, ale nikt nie pozostawia swojego płaczącego dziecka samemu sobie i nie cierpi dla jakiś ideii.....I choć niewiadomo na jakie ksiązki by sie tu nie powoływać to (tak mi się wydaje) staramy się kierować właśnie instynktem, tylko "ta ksiązkowa wiedza" ma nas ustrzec przed najczęstrzymi błędami ,które w efekcie długoterminowym mogą przynieść więcej złego niż dobrego. Jesteś mamą od 2 tygodni i uwierz mi na początku też myślałam, że najgorsze za mną. Jak zaczęło się psuć to po całości, a jak nie przespałam kilku kolejnych nocy i musiałam sama zajmowaćsię córeczka przez całe dni bez pomocy to juz radykalnie zmieniłam zdanie. Obecnie moja córa ma 7 tyg, od jakiś 2 staramy się małymi kroczkami wprowadzać łatwy plan i jest o niebo lepiej. Oczywiście daleko nam jeszcze do pełni sukcesu i nie patrzę na te wszystkie rady bez odrobiny swojej interpretacji. Staramy się jedynie korzystać z tych rad podczas naszego dnia. ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Brombi nie ma......Domi też nie......o co chodzi......zmówiły się czy cóś??? ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Guci też niet ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1018 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale spokojnie kochana po troszku dojdziemy do porozumienia z dzidziami ![]() ![]() Z tą żóltaczką jest różnie- wydaje mi się, ze jak spada jej poziom to nie wprowadzają człowieka w panikę... Mnie moja pediatra nastraszyła na amen... ale druga abrdziej relanie wszystko zobrazowała i powiedziała, że po tym wszytskim co w naszym wypadku miało miejsce, może mały miec i 1,5 miesiąca. ale nie zostawiła tego samemu sobie- zleciła osłonowo na wątrobe essentiale, dopajanie wodą,i badania za jakiś tydzien od tych działań... bardzoe boję się jakie będą a wyniki... Jeżeli Twój mały nie ejst już żółty to napewno tego w sobie nie ma... mój ejszcze ma ślady żóltaczki więc jeszcze mam o czym mysleć choć pocieszam się, że mi mówią wszyscy, że jest duża poprawa... Pietrusia dziękowac ![]() ![]() Ech Piotruś dzisiaj pięnie zachowywał się w kąpieli ale przy zabiegach po dramat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1019 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1020 |
Zakorzenienie
|
hello wieczorową porą
![]() najpierw się przywitam i lece was podczytać. tak tylko dodam że u nas wczorajsza nocka wcale nie była lepsza od poprzedniej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.