|
|
#1681 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: DIFFERIN
Dokladnie
Ja stosowalam oba (bo kiedys byl tylko ten "ogolny") i zdecydowanie wole ten nowy, specjalnie do podraznionej skory twarzy
|
|
|
|
|
#1682 |
|
Raczkowanie
|
Ooo, to ja nawet nie wiedziałam, że jest jakiś nowy Physiogel. Może też wypróbuje przy najbliższej okazji
|
|
|
|
|
#1683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1684 |
|
Zakorzenienie
|
No wlasnie, mi dermatolog powiedziala, ze ten ogolny moze byc po prostu za ciezki do mojej skory...a ten nowy do twarzy przynajmniej w opisu "dobrze się rozprowadza, szybko wnika w skórę i nie zatyka porów" i u mnie sie to sprawdza
![]() No i on ma specjalny skladnik wlasnie do lagodzenia skory podraznionej
|
|
|
|
|
#1685 |
|
Rozeznanie
|
Już zamówiłam ten do twarzy w poniedziałek ma już być.
Już się nie mogę doczekać bo tak mi się wszystko łuszczy że po nałożeniu podkładu skóra nie ładnie wygląda.
|
|
|
|
|
#1686 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie,
wybaczcie, jeśli gdzieś jest odpowiedź na moje pytanie, ale nie mogłam znaleźć. Mam totalny kłopot. Stosowałam Differin kiedyś razem z Clindacne, ale odstawiłam, bo podrażnienie cery było okropne. Ogólnie gorsze było dla mnie Clindacne. Zaczęłam Differin stosować znowu na początku października, czyli stosuję go już jakiś czas. Stosuję go w trybie co dwa-trzy dni, bo inaczej bardzo podrażnia mi twarz. Ale ogólnie nie było tragedii, z zaczerwienieniem udawało mi się walczyć. Zniknęły mi zaskórniki na czole, wygładziła się zmarszczka. Mój opis zmierza do sedna. Jakieś cztery-pięć dni temu zaczęły mi wyskakiwać na brodzie pryszcze. Tę część twarzy mam najbardziej zanieczyszczoną, ale już dawno nic mi nie wyskakiwało. Na początku było nie tak źle, teraz to prawdziwa tragedia. Bolące gule. Ogromne. Ostatnio miałam coś takiego podczas stosowania 3 kroków Clinique, ale raczej wystąpiło to szybciej niż po dwóch miesiącach. Moje pytanie jest takie: czy to możliwe, żeby Differin po tak długim czasie stosowania spowodował pierwszy wysyp? Czy winić raczej reakcję na coś innego (nie wiem na co, bo raczej nie zmieniałam pielęgnacji, a jeśli już, to na lepszą)? Można dopomóc sobie jakimś miejscowym preparatem wysuszającym pryszcze (niby w ulotce stoi, że nie wolno kosmetyków antytrądzikowych)? Please, pomóżcie, bo młoda już aż taka nie jestem, więc idiotycznie wyglądam z takim trądzikiem na brodzie. |
|
|
|
|
#1687 |
|
Raczkowanie
|
Nie czytałam całego wątku
kilka lat temu tez miałam spory problem z trądzikiem, dermatolog przepisywała mi rózne mascie, dosc często je też zmieniała . Każda z nich pomogła, do niedawna używałam właśnie Differin i nie odbiega on wcale skutecznością od innych Stosowałam go raz dziennie, wieczorem tylko na strefę, gdzie miewałam problemy czyli strefę T(bardzo cienka warstwa). Moja cera diametralnie sie poprawila, co nie znaczy jest jest całkiem idealna xD
|
|
|
|
|
#1688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twój wysyp może być spowodowany diff jak najbardziej. Trzeba przeczekać i tyle...
|
|
|
|
#1689 |
|
Raczkowanie
|
Czy uzywając differin stosujecie rowniez jakies kremy opalajace do twarzy lub samoopalacze ???? I czy sa takie ktore by was nie zapychały ???
|
|
#1690 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem to nierealne, bo przy diff się złuszczasz[ja dosyć mocno np.] i krem samoopalający przy złuszczającej się skórze tworzyłby plamy.
|
|
|
#1691 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem używanie samooplaczy przy differinie nie ma większego sensu. Przy terapii differinem chodzi przecież głównie o wyleczenie trądziku, a kremy samoopalające mogą w tym tylko przeszkadzać. Zazwyczaj są zapychające i mają nieciekawe składniki, a do tego jeszcze dochodzi to, o czym napisała niczka, a więc nieestetyczny wygląd.
|
|
|
|
|
#1692 |
|
Raczkowanie
|
Witam was serdecznie, jestem nowa na tym forum, chociaz starałam sie przeczytac wszystko od początku, bo wlasnie jestem w trakcie kuracji Differinem i jestem tematem jak najbardziej zainteresowana. Dermatolog przepisała mi Differin i jakas masc robiona z apteki z VitE i A i kwasem salicylowym, oraz na dzien Optiderm na wysuszona skore oraz Vit E doustnie. Nie jestem juz nastolatką mam 28 lat ale od kilku miesiecy bardzo popsula mi sie cera. Najwieksze problemy mialam z krostkami i grudkami(bardziej podskornymi, ale wieksze paskudztwa tez sie pojawialy czasem).Nie bylo moze tragedii, ale jak sie z tym paskudztwem tyle czasu czlowiek meczy to chialby wreszcie raz a dobre z tym skonczyc.Kuracja z Differinem trwa juz trzy tygodnie i powiem szczerze, ze moja skora wyglada tragicznie, juz niepamietam kiedy i czy wogole mialam tyle syfu na twarzy doslownie wszedzie. Wczesniej nie mialam problemu na calej twarzy teraz wyspalo mnie kompletnie, czolo, policzki, broda. A malo tego tak strasznie przesuszylo mi skore ze w niektorych miejscach az mi popekala, przy nosie, wokol oczy (chociaz wiem uwazam zeby tam sie nie smarowac) wygladam jak mis panda, czerwone placki wokol oczu.
Za tydzien mam isc na kontrole, ale obawiam sie ze jeszcze tydzien stosowania takiego zestawu a nie bede miala juz czego ratowac, a w dodatku takie mrozy teraz. Wiem ze na efekty trzeba poczekac,ale juz sama nie wiem czy sobie bardziej nie popsulam twarzy(patrzac w lustro to napewno). I jeszce mam pytanie do zaprawionych w stosowaniu tego typu specyfikow, czy nie wydaje wam sie ze dematolog powinna mi przepisac cos dodatkowo zeby szybciej zaleczac te zmiany skorne, ktore mi sie tak swietnie rozsialy na skorze?? Piszecie tu o Epiduo, Metronidazol, davercin itp. A ja nic nie dostalam o takim działaniu, i wydaje mi sie ze te syfy co wyskoczyly trzymaja sie na mojej skorze bardzo dlugo i ani widu zeby zaczely znikac. Mowiac szczerze zanim zaczelam stosowac Differin takie gojenie pryszczy trwalo chyba krocej. Ale sie rozpisalam, Z gory dziekuje za odpowiedz
|
|
|
|
|
#1693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego specyfiku na krosty które Ci już wyskoczyły to często właśnie z diff łączy się inną maść np. właśnie davercin czy metronidazol(epiduo byłoby za ostre moim zdaniem), aby szybciej goiły się ropne krosty. Możesz zasugerować to dermatologowi, chyba, że trafiłaś na kompetentnego i sam Ci przepisze. ![]() Jeśli chodzi o wysuszenie buźki - to jest jakby efekt uboczny stosowania diff. Mnie też niesamowicie wysusza buzię, twarz się strasznie łuszczy. Polecam Ci krem physiogel - koszt ok 35-40zł do kupienia w aptekach, jest bardzo wydajny i dobrze nawilża, bądź krem lipobase, nanobase również do kupienia w aptekach - poczytaj recenzje na kwa. Dziewczyny bardzo chwaliły też Emolium krem. Również recenzja dostępna na kwc. Pozdrawiam i życzę wytrwałości bo to dopiero 3 tyg.
|
|
|
|
#1694 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko dodam od siebie, ze physiogele sa dwa..jeden ogolny, a drugi do twarzy i ten do twarzy jest specjalnie do skory podraznionej i u mnie lepiej sie sprawdza
![]() Co do czegos co dodatkowo przyspiesza znikanie krostek ...u mnie niezle sprawdzalo sie polaczenie z klindamycyna na dzien (clindacne)...ona nadawala sie pod podklad i jej zelowa konsystencja dodatkowo przynosila ulge twarzy
|
|
|
|
|
#1695 |
|
Raczkowanie
|
Witam ponownie dziewczyny bardzo dziękuje za odpowiedz.
Czytając wcześniej o działaniu Diferinu mogłam się w sumie tego spodziewać, ale naprawde nie myślalam że aż tak to się w moim przypadku sprawdzi. Tak jak juz wspomniałam nie miałam wcześniej jakiegoś strasznego trądziku (chociaż w młodszym wieku-mnie nie oszczędzał), no ale każda z was wie jak nowe krosty na twarzy potrafią dobijać człowieka z dnia na dzień. Więc sie troche przerażam jak dziś patrze w lustro i widze to co widze. Ale postanowilam że jak sie juz wzięłam za kuracje to muszę wytrwać, do końca-tylko kiedy ten koniec nadejdzie?? Mam jesze do was pytanie czy po jakimś czasie stosowania Differinu wskazany jest zabieg oczyszczający u kosmetyczki, bo mam wrażenie że tego syfu co mi teraz wyskoczył nic tak łatwo nie usunie. Więc może wizyta u kosmetyczki by się przydała za jakiś czas. Na pewno zapytam moja dermatolog o jakas masc na przyspieszenie gojenia tych krost. A co do nawilżania tej paskudnie wysuszonej skóry, to dostałam własnie ten Optiderm-krem z mocznikiem, podobno super na taki problem ze skora i stosuje tez Effaclar H, rowniez na wysuszona skóre, ale żeby to jakoś cudownie działało w moim przypadku to nie powiem. Napewno zakupie Physigel face krem, wiele osob go zachwala, wiec sprobuje. I znowu się rozpisałam-przepraszam . Proszę jescze żebyście mnie pocieszyły i napisaly po jakim czasie u was ta kuracja zadziała, tak ze bylyscie juz naprawde zadowolone. Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
#1696 |
|
Zakorzenienie
|
A jak czesto stosujesz ten differin? Bo jakos nie widze
![]() U mnie czesciej niz co 3 dni nie wchodzil w gre bo podraznienie i wysuszenie bylo zbyt mocne...a raz na 3 dni w sumie i tak dzialal
|
|
|
|
|
#1697 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobaczysz jak skóra bedzie wyglądała po diff i czy będzie potrzebne jakies oczyszczanie [mam nadzieję ze nie mówisz o manualnym...] Dla mnie nie było potrzebne bo diff genialne sam sobie poradził z tym wszystkim, potrzeba na to czasu. Spektakularne efekty widziałam ok 4mca... Juz tak na prawde fajnie buzia wyglądała. Nawilżaj, nawilżaj i jeszce raz nawilżaj żebyś nie miała takiego problemu jak ja teraz, że normlanie skóra się sypie ze mnie z wysuszenia...
|
|
|
|
#1698 |
|
Raczkowanie
|
A ja chciałam przedstawić moją historie z Differinem. Mam 17 lat i z moją złą cerą zmagam sie już od kilku lat. Miałam dużo zaskórników i kilka wyprysków, rozszerzone pory, tłustą cerę. Stosowałam sama Davercin, tormentiol. W listopadzie pierwszy raz poszłam do dermy i przyisała mi tylko sam differin. Ostrzegła mnie że może mnie wysuszac itp. No i zaczęłam codziennie lub prawie codziennie stosować na prawie całą twarz. No i stan mojej cery się pogorszył, nie byłam zaskoczona ale to się ciągnęło jakieś 2 mies. Poprawy nie widziałam a nadodatek dostawałam strasznych pryszczy na policzkach ;( W styczniu poszłam do innej dermy, strasznie duże do niej kolejki, podobno dobra. Na wizycie pooglądała twarz i przypisała mi antybiotyk(Summamed), specjalny płyn do przecierania twarzy, krem do cery tłustej i kazała stosować Differin ale tylko w tych miejscach gdzie są zaskórniki i cieniutką warstwe. Jestem już po 7 tabletkach (3 tyg.) ale nie widze poprawy ;(( Differin troche mi pomógł z tymi zaskórnikami ale mam blizny na policzkach przez niego, bo mi wcześniej narobił szkód.
Szlag mnie trafi przez tą twarz.
|
|
#1699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1700 |
|
Raczkowanie
|
Differin stosuje co drugi dzień (tzn smaruje się na noc) na przemian z tą maścią którą przepisała mi derma, zresztą tak mi zaleciła. Pytam o to oczyszczanie bo nie mam pewnosci czy te zaskorniaki itp same z siebie zniką, czy nie trzeba im bedzie jakos pomoc, myslalam o ultradzwiekach. Ale to sie zobaczy, narazie wiem wiem mam byc cierpliwa...
Bede sie odzywac czasem, napisze jak przebiega leczenie,Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#1701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1702 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1703 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Używam: rano i wieczorem: żel i tonik do twarzy, dwa razy w tygodniu maseczka drożdżowa, wieczorem differin, rano krem nawilżający lub specjalny natłuszczający. Poza tym biorę antybiotyk: Tetralysal. To terapia zalecona przez "mojego" dermatologa. Differinu używam od dwóch tygodni i jest coraz lepiej, pierwsze kilka dni było trochę gorzej i teraz mam pytanie: czy mogę dostać wysypu jeszcze jak już używam dwa tygodnie i w sumie tego wielkiego wysypu o którym większość pisze nie było? Dodam jeszcze, że chodzę do kosmetyczki regularnie (dermatolog o tym wie), obecnie na peeling kawitacyjny co tydzień, moja cera jest już super ale boję się, że może być jeszcze ten wysyp. A może jeśli leczę się dermatologicznie, kosmetycznie i antybiotykami to nie będzie żadnego wielkiego wysypu? A tak w ogóle to zwariować można z tą twarzą, zazdroszczę osobą , które nie muszą bankrutować żeby mieć piękną cerę ; / Edytowane przez Olixxx Czas edycji: 2010-01-30 o 12:36 |
|
|
|
|
#1704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do ceny preparatów od dermatologa to wiem, aż za głowę się łapię przy każdej następnej recepcie i wizycie. I kremy nawilżające plus te maści plus to wszystko no masakra... Człowiek sobie ciuchów nie ma za co kupić, bo do apteki leci po kolejne maści hy smutne ale prawdziwe. Edit: smarujesz buziaka codziennie diff? Nie przesusza Ci? ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Ale gdzie ona przyjmuje? I czy na nfz?
|
|
|
|
#1705 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kurde, już mam taką ładną...no ale trudno będę musiała to przeżyć jakby co ![]() A z tymi ciuchami to prawda... Differinu używam codziennie, nie podrażnia mnie, nie szczypie, wysusza tylko trochę, ogólnie myślałam, że będzie gorzej, jestem pozytywnie zaskoczona. Wcześniej używałam jeszcze zineryt rano ale jak mi się skończył to dermatolog powiedziała żebym już nie używała. |
|
|
|
|
|
#1706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcę Cię straszyć, ani rozsiewać negatywnych emocji hehe, ale kurację masz na razie baaaardzo krótko i wszystko moze się zdarzyć, więc za wczasu cieszyć się nie można. Mówię to nie dlatego, żeby Cie mzartwić tylko dlatego, żebyś nie nastawiała się że rezultat na 100% się utrzyma! Pozdrawiam
|
|
|
|
#1707 |
|
Raczkowanie
|
Ale gdzie ona przyjmuje? I czy na nfz?[/QUOTE] Przyjmuje na Ogrodowej (przy szpitalu onkologicznym) na nfz. Ja jak używam tego differinu (nie codziennie, kilka razy w tyg.) to na czubku brody jak posmaruje to zawsze mi coś wychodzi, uhh ;[ moge smarować tylko na nos i wokół ust, a i jeszcze czoło, policzków już nigdy tym nie posmaruje. Z resztą przyjmuje ten antybiotyk od prawie 4 tyg. i nie widze poprawy, jak mi się robily te wypryski na policzkach tak i dalej robią, Boże ja od tego szału dostane. Ostatnio mi się pogorszyło, dobrze że mam ferie i wychodzić często nie muszę. Echh żeby tak nie mieć tych niedoskonałości i nie smarować się tymi podkładami, korektorami to by bylo cudnie.
|
|
#1708 |
|
Raczkowanie
|
Olixx ja uzywam Differinu juz ponad trzy tygodnie, tylko bez zadego antybiotyku, i niestety nie chce cie martwic, ale u mnie straszny wysyp pojawil sie miedzy drugim a trzecim tygodniem, i teraz mam masakre troche, sto razy gorzej niż przed kuracją. Ale oczywiście to nie jest żadna reguła, każdy reaguje innaczej. Życze ci żeby stan twojej buzi ci się utrzymał.
|
|
|
|
|
#1709 |
|
Zakorzenienie
|
Przyjmuje na Ogrodowej (przy szpitalu onkologicznym) na nfz.
Ja jak używam tego differinu (nie codziennie, kilka razy w tyg.) to na czubku brody jak posmaruje to zawsze mi coś wychodzi, uhh ;[ moge smarować tylko na nos i wokół ust, a i jeszcze czoło, policzków już nigdy tym nie posmaruje. Z resztą przyjmuje ten antybiotyk od prawie 4 tyg. i nie widze poprawy, jak mi się robily te wypryski na policzkach tak i dalej robią, Boże ja od tego szału dostane. Ostatnio mi się pogorszyło, dobrze że mam ferie i wychodzić często nie muszę. Echh żeby tak nie mieć tych niedoskonałości i nie smarować się tymi podkładami, korektorami to by bylo cudnie.[/QUOTE] A filtru stosujesz? Na Ogrodowej e tym szpitalu czy jak?
|
|
|
#1710 |
|
Raczkowanie
|
Nie, nie stosuje filtra.
A ta dermatolog to jest na przeciw szpitala i po lewej, na dole tego budynku jest apteka pod lwem, w resztą w tym budynku jest dużo innych przychodni.
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.

Ja stosowalam oba (bo kiedys byl tylko ten "ogolny") i zdecydowanie wole ten nowy, specjalnie do podraznionej skory twarzy 

Za tydzien mam isc na kontrole, ale obawiam sie ze jeszcze tydzien stosowania takiego zestawu a nie bede miala juz czego ratowac, a w dodatku takie mrozy teraz. Wiem ze na efekty trzeba poczekac,ale juz sama nie wiem czy sobie bardziej nie popsulam twarzy(patrzac w lustro to napewno). I jeszce mam pytanie do zaprawionych w stosowaniu tego typu specyfikow, czy nie wydaje wam sie ze dematolog powinna mi przepisac cos dodatkowo zeby szybciej zaleczac te zmiany skorne, ktore mi sie tak swietnie rozsialy na skorze?? Piszecie tu o Epiduo, Metronidazol, davercin itp. A ja nic nie dostalam o takim działaniu, i wydaje mi sie ze te syfy co wyskoczyly trzymaja sie na mojej skorze bardzo dlugo i ani widu zeby zaczely znikac. Mowiac szczerze zanim zaczelam stosowac Differin takie gojenie pryszczy trwalo chyba krocej. Ale sie rozpisalam, Z gory dziekuje za odpowiedz
Mam jesze do was pytanie czy po jakimś czasie stosowania Differinu wskazany jest zabieg oczyszczający u kosmetyczki, bo mam wrażenie że tego syfu co mi teraz wyskoczył nic tak łatwo nie usunie. Więc może wizyta u kosmetyczki by się przydała za jakiś czas. Na pewno zapytam moja dermatolog o jakas masc na przyspieszenie gojenia tych krost.