|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 |
|
Ola-Unhola
|
Dot.: Rosną nam bobasy rosną, wnet raczkować będą wiosną (07 -08. 2009r) cz. IV
Ja też poproszę o dokładne info na temat klubu.
Nie wiem, czy jest sens tu i tu, no bo jak. Ktoś będzie na odchowalni pisał, a jak będzie miał jakiś problem albo coś innego do napisania, co chciałby "ukryć" przed obcymi przeniesie się z postem do Klubu i wróci znowu ![]() Chyba trzeba wybrac, zreszta nie wiem. Piszcie co myslicie ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- Kasiu, rozumiem Cię jak najbardziej. Wiem co to problemy finansowe. Ale jakos przetrwacie i przyjdzie lepszy okres. Poza tym nie jestes sama
|
#902 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dopiero znalazlam chwile zeby odpisac. TŻ wrocił od rodzicow i zajmuje sie małym.
![]() Cytat:
Mam nadzieje, ze sytuacja finansowa sie wkróce poprawi. My z TŻ-tem zawsze staramy sie miec cos na czarna godzine, jak narazie nigdy nie zdarzyło sie nam zeby zabrakło gotowki. Staramy sie miec cos odłożone, zeby w razie potrzeby nie martwic sie o kase. Mój mąż bardzo dobrze zajmuje sie naszymi funduszami, ja tylko wyciągam z jego portfela on rządzi ![]() Cytat:
Cytat:
To podziwiam Cie, naprawde prawdziwa herkuleska z Ciebie ![]() Ja juz teraz sie martwie jak dam sobie rade gdy TŻ wyjedzie np. w delegacje. Podkładanie do pieca, odśnieżanie i inne męskie obowiązki spadną na mnie Ale jakoś dam radę ![]() A Seruś jest cudowny, kolejna konkurencja dla mojego Kuby I bardzo ładnie waży Cytat:
Alanek robi postępy dla niego. I klocuszek juz z niego. ![]() Cytat:
U nas jest podobnie. Wszystko jest fajne oprocz maskotek i grzechotek. Ostatnio nawet kropidło na święconą wodę sie małemu spodobało Miski, durszlak, pokrywki od słoików, wałek do ciasta, krem do rąk i wiele wiele innych rzeczy. ![]() Cytat:
Chciałam jeszcze podziękować za wszystkie komentarze w albumach
|
|
|
#903 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Głupio mi być takim kapusiem, ale chyba muszę coś zrobić, bo strasznie jest to palenie uciążliwe. Ja jak ja, ale dlaczego ma to wąchać dziecko (moje ).Teraz mamy mega uszczelnione drzwi, ale jeszcze latem jak się budziłam, to na dzień dobry czuć było piękną woń papierosa, mimo, że nie mam łóżka w przedpokoju. I faceci, którzy jadą na dwór, ale odpalają jeszcze w windzie, jak się po nich wchodzi to A swoją drogą ten "Wasz" palacz kulturalny skoro kartka na niego zadziałała Obawiam się, że nie wszyscy tak reagują.
Cytat:
Eleeri, a jak się karmi przy ząbkach? Czuć je na cycu? ![]() Cytat:
cwaniak
|
|
#904 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my tak jak Cass zawsze mamy jakieś pieniążki na "czarną godzinę" i jak mam tzw rezerwowe pieniążki w domu, zazwyczaj jest to ok 300 zł zachomikowane, gdy któreś z nas zapomni wyjąć z banku a zastanie nas np. jakiś niespodziewany wydatek ![]() ale na pewno sobie poradzicie mama pożyczy bez procentów przecież ![]() Cytat:
ja też nie widzę sensu pisać tu i tu, zresztą ja nie będę miała czasu śledzić dwóch wątków ![]() podtrzymuję przeniesienie wątku do Klubu
|
|
|
#905 | ||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
jesli rodzi w wakacje mozesz tez kupic cieniutki kocyk do wozka - jesli wiesz jaki ma kolor wozka jakies cieniutkie czapeczki, np krem z filtrem, zabawki to uwazam, ze grzechotki sa ok no wlasnie brak cytowania i wielocytowania poza tym nie mozna wrzucac zdjec do postow - w ogole nie ma zadnych opcji poza tym subskrybcja - musisz poszukac w opcjach zeby dolaczyc ale i tak klub bedzie zawsze na dole - pod sybskrybcjami normalnych watkow w klubie mozna tworzyc watki ale np jak wejdziesz w jeden watek i cos napiszesz to nie ma nigdzie zadnego przycisku zeby powrocic na strone glowna klubu, musisz wcisnac kilka razy wstecz zeby wrocic Cytat:
szata graficzna jest ta sama, a reszta napisalam wyzej ja jestem za nieprzenoszeniem sie do klubu zostaje tutaja pomysl z klubem tylko do rzeczy intymnych uwazam za dobry - i nie chodzi o pisanie raz tu taz tam, tylko po prostu jak ktos bedzie mial naprawde cos osobistego do napisanaia czy jakis problem to zaprosi dziewczyny do klubu u nas tak jest na organizatorkach - jezeli chcemy cos ustalic to wolamy sie do klubu, a o reszcie spraw rozmawiamy normalnie
|
|
|
#906 | |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam nawilżacz na allegro, bo mąż nie kupił
![]() Cytat:
![]() to że dbasz o swoje i dziecka zdrowie można tylko pochwalić a Ci którzy nie liczą się z pozostałymi są bezczelni ![]() nie każdy ma ochotę wdychać ich smród i jeszcze się nim podtruwać ![]() ja myslę, że spółdzielnia by znalazła na niego sposób gdyby się nie podporządkował karmi się tak jak dawniej, młody tylko wygina się na maksa, kopie nogami, oprócz cycia do buzi wpycha jeszcze obie rączki ![]() ale nie gryzie, na początku jeszcze jak był bez ząbków to mnie gryzł ale krzyczałam na niego więc teraz nie gryzie cwaniak ![]() Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych solenizantek idę kapać malca
|
|
|
#907 | ||
|
Zadomowienie
|
A co do klubu...
Jakoś mi dziwnie, kiedy nazywacie innych "nieproszonymi gośćmi", bo uznaję, że też takim jestem. Lepiej już "podczytujący" Wiem, że nie dołączyłabym nigdy do wątku, gdyby był zamknięty - nie wiedziałabym co jest "w środku" i nawet nie pytałabym o zgodę. Popatrzcie ile wartościowych osób dołączyło (lub zostało wyłapanych ) do Was "po drodze" (żeby nie było, nie myślę tu o sobie). Poza tym zaglądają tu osoby, którym ten wątek w wielu rzeczach pomaga (tak jak mi zorganizować wyprawki i inne rzeczy, kiedy Was jeszcze podczytywałam), a nawet niektóre wpadają z pytaniem i przecież pomagacie (choćby dzisiaj). Ja, a wiem, że wiele dziewczyn również, zaglądam do innych "mamusiowych" wątków i nie chciałabym, aby wszystkie zamieniły się w kluby, bo trudno zapisywać się do każdego, aby poczytać jakieś potrzebne fragmenty. I czy przyjmowane byłyby też "nowe" osoby? Nie takie znane z innych wątków, ale zupełnie nowe? Czy przy kimś takim będzie łatwiej pisać o intymnych sprawach, tylko dlatego, że już należy do klubu? A czy wszystkie mamusie wątkowe (a jest ich trochę) są nam już tak bliskie, że przy każdej można napisać wszystko? Wiadomo, klub trochę ograniczy "obcych", ale.. A co do ewentualnych świrów śledzących wątek - najpierw trzeba tu trafić, a jak ktoś chce to taki klub nie jest żadną przeszkodą, wystarczy udać mamusię i napisać ze dwa posty, a do klubu już należeć. Ale rozumiem też potrzebę pisania o intymnych sprawach w mniejszym gronie, tylko, że pisanie na dwóch wątkach (i śledzenie ich) pewnie będzie bardziej uciążliwe. Biorąc wszystko powyższe pod uwagę - wstrzymuję się na razie od głosu, ale być może wyewoluuję w kierunku nie. ------------------------------------------------ Edit: Doczytałam, że nawet nie można cytować.. Jestem na nie (o ile mój głos nieproszonego gościa się liczy )
Edytowane przez morska Czas edycji: 2010-01-30 o 19:58 |
||
|
|
|
#908 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
chyba znalazlam watek tych mam wrzesniowo-pazdziernikowych:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ht=dzieci+2009 malo ich no ale jak widac czesc zostala i pisze dalej na watku obiecane zdjecia Eryka jak byl maly
|
|
#909 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() Amelka moze jest przed skokiem? Mam nadzieje ze szybko przejdzie jej ta maruda Cytat:
Ja jestem w klubie kawy ![]() Cytat:
Wrocilismy własnie od teściów, pojechalismy bo dawno Oliwki nie widzieli. Bardzo sie ucieszyli Ide bo mąż na kolacje woła |
||
|
|
|
#910 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
napewno, wiem o tym ale do cieplych miesiecy jeszcze troszke czasu.Cytat:
jak bylo wiecej to szlo sie szerzej ![]() Poprzednie lata takie nie byly.Nie bylo malej i nie bylo takiego grzania w chacie Cytat:
i juz w nim napisalabym wam o moich klopotach a nie tu bo jakos niefajnie mi pisac ze obecnie krucho z sianem, nawet jesli ten temat dotyczy wszystkich Napisalabym tez o sposobie rozwiazania bo juz wpadlam na niego i zadzialalam glupio ze nie ma cytowania, przeciez my tyle piszemy ze pewnie bedziemy miec problem ze spamietaniem wszystkich watkow a co wy organizujecie?te zakupy?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|||
|
|
|
#911 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
|
|
#912 |
|
Ola-Unhola
|
To już nie wiem co z tym klubem.
Mnie do założenia jego przekonuje sytuacja, która miała miejsce na wątku mamuś wrz.-paźdz.2008 (przez jakiś czas też tam należałam). Jakiś koleś podczytywał kilka części wątku, a szczególnie śledził życia pewnej Ani (chyba , nie jestem pewna imienia na 100%). Po jakimś czasie do niej napisał na PW. Nic niby strasznego, ale znał wiele szczegółów (rozstała się z Tż-tem, została samotną mamą studentką itp)., pisał jaka jest wyjątkowa itp. Troszkę to było dziwne uczucie (nie miłe), wiedząc,że jakiś koleś podczytuje wątek, który w ogóle go nie dotyczył. Jaki miał w tym cel, po co czytał, do czego mu to było po trzebne, jaki normalny facet wciąga się w czytanie takiego wątku.
|
#913 |
|
Zadomowienie
|
Bardzo mi miło, że tyle z WAs o mnie pamiętało
Dzięki za wszystkie dobre słowa pod adresem Serka Co do męskich obowiązków to każda kobieta da radę jeśli tylko musi. Gdybym nie miała domu na wsi i męża i marynarza to też nie musiałabym wykonywać tych wszystkich "męskich" obowiązków ale jest jak jest więc robię i już. Ale potrafię ostro marudzić Tż-owi jak mam dość. Właśnie dziś wieczorem przyjechało do mnie dzrewo do kominka więc jutro będę je układać, dostawca był szczerze zdziwiony że jeszcze nie uciekłąm z takiej totalnej dziury na wygwizdowie ![]() Lubię wyzwania! Synuś właśnie zjadł ponad 300 ml kaszki z butli i poszedł w kimę, kominek się pali tylko Tż brakuje...ech takie życie
|
#914 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i własnie dlatego by do klubu nie nalezaly dla mnie osobicie sa bliskie, na tyle ze napisalabym o swoich bolaczkach itp wyklucza to moje pierwsze zdanie Ale na codzien nie mamy jakis ogromnych problemow by sie tam wolac non stop --------------------------- a niby daczego mialabys byc nieproszona wsrod nas? ![]() Cytat:
ale slodki bobas poznalabym go ![]() Cytat:
pytam z ciekawosci Moze gdybym mieszkala z dala od domu rodzinnego bez pomocy od kogos bliskiego to pewnie bym byla zmuszona cos zachomikowac, ale mamusie mam 3ulice dalej i zawsze mi pomoze jak juz nie ma innego wyjscia ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Svinecko kto ma moc by akceptowac nowo dochodzących? Unholy, tą akcje pamietam.Potem byl szał z usuwaniem zdjęć itp, ale nie wiem czy one tez do klubu sie przeniosly czy co sie z nimi porobilo
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|||
|
|
|
#915 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Śliczny chłopaczek Cytat:
Cytat:
300 ml kaszy ale głodomorka masz Troszke tam smutno samej nie boisz sie mieszkac na takim wygwizdrowie?
|
|
|
#916 | ||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]() zalozycielka klubu ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Cytat:
dzieki ![]() ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- zalozylam taki klub - jesli chcecie to wysle Wam zaproszenia a jesli nie to go usune
|
|
|
#917 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dlatego za zupełnym przeniesieniem się do klubu nie jestem, jakoś dziwnie, tak się zamknąć na cztery spusty.. Ewentualnie za tym, aby w niezwykle wyjątkowych sytuacjach było takie miejsce zwierzeń, oprócz tego wątku. No bo ja stosunkowo "nowa" jestem, a czytam, że tak podczytujących określono, jako nieproszonych (trochę dziwnie się z tym czuję ).
|
|
#918 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A Głodomór z niego straszny wypija około 1 litra mleka plus kaszki dziennie plus do tego pół słoiczka obiadku i pół deserku i około 200 ml herbatki, ja nie wiem gdzie on to mieści ![]() Co do samotności to zawsze byłam odludkiem i lubię być swoje towarzystwo (wiem kompletny brak skromności) zresztą jak mam ochotę pakuje Serka do auta i jedziemy w świat Czuję się bezpiecznie w domku bo wiem,że nieszczęście wszędzie może mnie spotkać, ale wierzę że tak nigdy się nie zdarzy.
|
|
#919 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Cytat:
eee no przedobrzylas ![]() A mysle ze inne nowe do ktorych nabierzemy zaufania tez beda mialy szanse dolaczyc, ale nie takie co 2 posty skrobna i juz best friends ![]() Cytat:
a co odsniezasz?sobie trase? czy masz sasiadow i cie to zobowiazuje? o boziu To pewnie 500zl to pikuś przy takiej pochlaniajacej "skarbonce"hm?liczyla s ile w mc wychodzi? a jestes dobrze zabezpieczona zeby nikt nie zmącił twojego spokoju? ile masz do najblizszej cywilizacji? Mąż jest z ciebie napewno bardzo dumny ze tak ze wszystkim sobie radzisz
|||
|
|
|
#920 |
|
Ola-Unhola
|
O podczytujących Mamusiach nie myślę jak o nieproszonych gościach - nigdy tak ani o Tobie (Morska), ani Gorgulku czy Chryzolit nie pomyślałam. Boję się tych takich dziwnych osób.
To w takim razie linki do filmików zacznę wysyłać Wam na priv a foty tylko w albumie, chyba, że jakieś takie neutralne. Jak będę miała problem lub coś intymnego do napisania, to dam cynk "Dziewczyny napisałam w Klubie..." Tak jakoś się wczułam i może dzisiaj przesadzam ![]() Anusia, czy Serek jeździ już w spacerówce? Mamy ten sam wóz (tylko ja 4 a Ty 3 kołowy) Jeżeli tak, to jak wg Ciebie spisuje się spacerówka, masz śpiworek ichni, czy inny kupiłaś?
|
#921 | ||||
|
Zadomowienie
|
Patrzcie jaka
![]() Cytat:
![]() Czytałam jak pisałyście o tych nawilżaczach, ale nie doczytałam, że na jakiś się zdecydowałaś ![]() O ile zechcą współpracować ![]() Cytat:
|
|
#922 |
|
Zakorzenienie
|
NIE NIE
ja cie popieram
|
|
|
#923 |
|
Ola-Unhola
|
ZW (zaraz wracam)
Idę robić karpatkę, Bartek mnie męczy tutaj - chce mi pomóc i stoi koło mnie z blachą i marudzi
|
#924 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Muszę odśnieżać od garażu do bramy żeby móc wyjechać i kawałek drogi bo inacze się zakopię ale jak przejadą chociaż 2 auta to już lepiej można jechać, ale żeby porządnie odśnieżyc jak dziś to potrzebuję około godziny ale biceps po tym jak marzenie ![]() a Serek wypija około 300-350 ml na kolacje, potem koło 3-4 210 mleka, koło 8 120 ml mleka, 10- pół deserku, 11 -300 do 350 ml kaszki, 15- pół obiadku, 16-150 ml mleka to tak średnio są dni kiedy marudzi i zje mało ale to bardzo rzadko a ma dni kiedy nic innego nie robi tylko szama Karmiłam go piersią prawie do 3 miesiąca, ale złapałam grypę żołądkową i straciłam pokarm (zresztą ledwo stałam na nogach) nie udało mi się go przywrócić więc jest na butl. Tygodniowo zjada za około jedyne 100 złCo do zabezpieczeń mam kij bejsbolowy i psa obronnego (w avatarze) normalnie mam też alarm ale w sumie używam tylko jak wyjeżdżam na cały dzień. Jakoś się nie boję poza tym mam sąsiadów, ale fajnych bo nikt nikomu do ogródka nie zagląda, mieskam pod samym lasem więc bardziej powinnam bać się dzikiej zwierzyny niż ludziA mąż jest bardzo ze mnie dumny, ale on wie że zawsze sobie poradzę więc jest spokojny o nas. Kiedyś miałam przydomek Bob budowniczy teraz Herkules normalnie rozwijam się
|
|
#925 | |||
|
Zakorzenienie
|
Moj marudek nie chce pic na kolacje mleka z butli. Jak tylko go połoze pod kołderke, wierci sie, probuje raczkowac, a jak daje mu butle złosci sie i ją odpycha. Dopiero jak zasypia zaczynna ssac i po ok 100 ml usypia na dobre. (na całą noc to troche za mało). Chyba zaczne dawac mu kolacje łyzką. On sie "łyzkowy" zrobił. Pieknie otwiera buzie i wszystko zjada. Z butli pije tylko herbatke, mleka nie chce.
Kuba znów zaczyna gadać dzisiaj cały czasu było gy, gaga, guu. ![]() Coraz ładnie wychodzi mu raczkowanie, cwiczy na potęgę ![]() No i zaskakuje mnie z tym klękaniem. Jak siedzi na podłodze a ja obok niego, łapie sie mojej nogi lub ręki i probuje uklęknąć. Jest taki silny, ze czasami jestem w szoku. Tak sobie mysle, ze jeszcze z miesiac i moje dziecko nabrawade samo stanie na nóżkach ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Jestes bardzo silną kobietą, podziwiam Cie Ja tez lubie swoje towarzystwo, jestem typową domatorką ale czasami potrzebuje wyjsc do ludzi. Masz racje z tymi nieszczęściami, miezkając nawet w bloku gdzie ma sie dookoła sąsiadów moze stac sie coś złego. Wklej kiedys do albumu fotki domku i wnętrza ![]() Mój Kuba je zdecydowani mniej, ok 900 ml, wliczajac w to mleczko, kaszki, deserek i obiad. Cytat:
|
|
|
#926 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hehe ![]() Właśnie, ale trzeba dać im szansę, dlatego byłam na nie z zupełnym przenoszeniem się ![]() Cytat:
Gdyby wcześniej ktoś napisał "nieproszeni" - jak jeszcze podczytywałam, to pewnie bym się zawstydziła i przestała ![]() (mam nadzieję, że Gorgulek i Chryzolit się nie obrażą, że Je wymieniłam )
|
|
#927 |
|
Zakorzenienie
|
witam wieczorowo
Anusia, Aga witajcie Anusia synuś śliczny niezły z niego głodomorek ![]() Aga dziękuję za komentarz Katarzynko wiem co znaczy brak kasy niestety ![]() w tym miesiącu mam mniej na wyplacie bo jestem na zwolnieniu (chociaż biorąc pod uwage fakt że musiałabym dojeżdżać teraz do pracy i opłacać nianię to i tak więcej) im więcej kasy tym więcej wydatków Zuzia przesyła buziaczki i dziękuje wszystkim ciociom za życzonka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() co do klubu.... już sama nie wiem z jednej strony morska dobrze pisze, bo gdyby to był wątek zamknięty to nie dołączyłabym do Was a z drugiej też czasem obawiam się, że pisząc coś osobistego ktoś to wyczyta i kto wie jak to później wykorzysta niby dobry pomysł by pisać w klubie o takich intymnych sprawach ale nie wydaje mi się że to zda egzamin ktoś nie doczyta, ktoś coś będzie chciał powiązać z rozmową wątkową i zrobi się nadrabianie dwóch wątków albo będzie totalny bałagan nie wiem ja to rozwiązać ale myślę, że albo pisać tu albo tam |
|
|
|
#928 |
|
Zakorzenienie
|
a ja niedlugo spotkam sie z kolezanka z porodowki.Znajomosc z pierwszego pobytu w szpitalu i jej dziecko zaraz bedzie mialo 8mc
Pytam ją czy wytrzec extra podlogi dla raczkujacego dziecka, a ona ze garnie sie na maxa do siadania.W sensie ze dumna ze "juz" ![]() a moje pytanie o raczkowanie to jakbym z choinki sie urwała ![]() Druga, co ma synka 2tyg mlodszego mowi ze maly na maxa chce siedziec itp ale ona mu nie pozwala bo twierdzi ze ma kregoslup za slaby, ale nie wiem na jakiej podstawie to wysnuła
|
|
|
#929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakie mleczko, kaszki dajesz? A zupke ze słoiczka czy sama gotujesz? Ile km masz do najblizszego miasta? Musi byc tam u Was pieknie tak pod samym lasem. Ja co prawda tez teraz mieszkam pod lasem ale trzeba przejsc kawałeczek zeby dojsc do lesniej ścieżki.
|
|
|
#930 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja tez poprosze |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:55.

on rządzi 

dla niego. 
).

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

napewno, wiem o tym ale do cieplych miesiecy jeszcze troszke czasu.

i psa obronnego (w avatarze) normalnie mam też alarm ale w sumie używam tylko jak wyjeżdżam na cały dzień. Jakoś się nie boję poza tym mam sąsiadów, ale fajnych bo nikt nikomu do ogródka nie zagląda, mieskam pod samym lasem więc bardziej powinnam bać się dzikiej zwierzyny niż ludzi