![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Nudzi mi sie w pracy...
Cytat:
nie rozumiem, z czego wnioskujesz, ze nie wykazuję inicjatywy ![]() Pracuję w ogromnej firmie zatrudniającej ponad 1000 osób. Jestem pracownikiem jednego wydziału - głównie współpracuję z jedną osobą (jest to starszy pan przed 60tką). Kiedy nie mam nic do roboty, pierwsze co robię to się pytam, czy ma coś dla mnie. Mówi, że nie, zazwyczaj, jak coś będzie to poprosi mnie o pomoc. Czasem mam wrażenie, ze już go te moje pytania wkurzają. Kiedy juz zapytam się tego Pana, to przechodze sie po swoim wydziale i sie pytam, czy moze komuś trzeba pomóc. Czasem ktoś coś ma dla mnie do roboty, wtedy po prostu prosi mnie o pomoc i to robię. Ale zazwyczaj oni sami nie mają na tyle roboty coby się nią jeszcze dzielić. Więc nie wyciągaj wniosków ze nie wykazuję minimalnej inicjatywy, bo wykazuję.. a no i gratuluję, ze jesteś takim super pracownikiem i współczuję Twoim współpracownikom, bo widać, ze nie mają z tobą lekko... I świetnie, że życzysz tutaj innym super kariery "przy takim podejściu". Moja ma się świetnie. 21 rok życia skończę dopiero w sierpniu, jestem na drugim roku studiów zaocznych w prywatnej uczelni. Pracuję jako specjalista w ogromnej międzynarodowej firmie. Zarabiam ponad 3 tys. na papierze do ręki mam 2 i pół tysiąca. I wiesz co? jestem strasznie dumna z siebie. Aha - bo i to mi zaraz zarzucisz, swoją pracę znalazłam poprzez ogloszenie w internecie. Ja swoją karierę wróżę sobie na kolorowo... pozdrawiammmm Edytowane przez mmmadzia88 Czas edycji: 2009-06-05 o 13:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Ja rozumiem, zrobić sobie krótką przerwę, a nawet kilka (nawet poza tą "ustawową) żeby odsapnąć, zresetować mózgownicę, ale jak czytam, że ktoś nie ma nic do roboty przez 4 godziny albo cały dzień się obija, to mi się włos jeży na głowie. Nie musisz się tłumaczyć przede mną , skoro nawet Twoi przełożeni tego nie wymagają. Dla mnie to dziwne, bo to czysta strata pieniędzy taki "nie zagospodarowany" pracownik. A jeżeli faktycznie nie masz tyle pracy, żeby Ci starczyło na dniówkę, to trzeba by się zastanowić nad zmianą formy zatrudnienia. Poza wszystkim, przecież to się chyba można wściec z braku zajęcia w pracy i nudy. ![]() A niefajną karierę wróżę tym, którzy marzą o tym żeby się w pracy obijać. W żartach lub nie. Dla mnie to zdradza pewne cechy mentalności. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Nuda w pracy ..widzialam to jak rok temu bylam w urzedzie na praktykach.
Tam sie ludzie po prostu nudza..nie staraja sie sobie roboty znalezc,tylko gazety czytaja,plotki robia itd(neta nie maja..albo poblokowane n-k) Czemu oni nie pracuja -bo twierdza ze za malo zarabiaja ![]() Acha dodam ze ja mialam duzo roboty wtedy.. nie mialam czasu na nude bo robilam za nich ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poza tym zatrudnionym sie jest na okreslonym stanowisku i wykonuje sie zajęcia objete zakresem obowiązków, owszem może jest cos do roboty, ale nie zawsze jest to praca odpowiadająca naszym kompetencjom lub zakresowi obowiązków, np. ja w firmie nie będę sprzątac, jak sie moja robota skończy, bo nie jestem na stanowisku sprzątaczki, od tego jest zatrudniona inna osoba, która za to otrzymuje wynagrodzenie, moge posprzątac wokół mojego stanowiska, moje biurko itd, ale juz nie złapię za odkurzacz i podłogi tez nie będe myła, ani półek ścierała ![]() wpółczuje sine ira twoim współpracownikom, a raczej podwładnym, bo wydajesz sie byc przełozonym dla którego najwazniejsze to widzieć, że inni pracują, a niekoniecznie, że pracuja efektywnie, dla mnie jako przełozonego jest najwazniejsze, by powierzone zadania były wykonane, a jak pracownik sie spręzy i wykona to szybciej niz norma przewiduje, to tylko jego plus i może sobie ten czas wykorzystac nawet na dłubanie w nosie, nie będe wymyslała mu dodatkowych obowiązków, bo wtedy własnie pracownik zacznie markowac robotę, zeby sie szef odczepił
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-02-01 o 03:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez srubka Czas edycji: 2010-02-01 o 03:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Jak zdarzy mi się nudzić, to po prostu chodzę po całej firmie i rozmawiam z każdym kto się nawinie ^^
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja w takiej pracuję, swoje zadania wykonuje szybko (a pracuję z ludźmi gdzie średnia wieku 60 lat, więc dla takiego Pana napisanie mejla i wystukanie jej na klawiaturze zajmuje baaaardzo dużo czasu). A pensję mają rzędu 5-7 tysięcy na rękę. Taka polityka płacowa firmy. Ja się nudzić nie lubię, ale wiesz.. zrobię swoje, pytam się swojego starszego o 40 lat współpracownika czy cos mu pomóc, coś porobic itd. odpowiedź brzmi zazwyczaj nie, a wręcz jest to mówione z wyrzutem, w domyśle że zawracam mu głowę. Przejdę się po ludziach z mojego departamentu, popytam, czasem komuś poukładam jakies papiery, zrobię porządek, coś posprawdzam czy się zgadza.. Ale przecież to jest robota na dzień, dwa.. ale nie codziennie.. nie da się.. Pracuję w tej firmie od grudnia 2008 roku, byłam u swojego przełozonego, by porozmawiać na temat mojej przyszlości, o zwiększeniu obowiązków, zmianie stanowiska na wyższe itd. głównie bym mogla się w tej pracy nauczyć więcej. Co mi odpowiedział? ze teraz jest reorganizacja w dziale, czasy sa niepewne, nie wiadomo jak z budżetem, a poza tym organizacja ma swoje schematy miejsc pracy i nie ma mnie gdzie wcisnąć, ale potrzebna jestem.. więc mam siedzieć i bla bla bla bla. No i super, no to mi powiedz - mam się do kaloryfera przywiązać i zrobić głodówkę, w związku z tym, że spędzam dziennie trzy na osiem godzin na faktyczną pracę? też sobie znalazłaś powód do wstydu, ja tam sie nie wstydzę, że pracuję, ze zarabiam na siebie itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Do reszty się nie odniosę, nie obchodzi mnie jak zarządzasz swoim zespołem. Widać możecie sobie pozwolić w Twojej firmie na pitu pitu...są takie gdzie faktycznie rzadko jest robota, ale to takie już bardziej przed likwidacją. O nikogo też martwic się nie musisz ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-02-01 o 08:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Buc
|
Cytat:
![]() A to czy ktoś robi to w 8 godzin dziennie czy 4 godziny dziennie to inna sprawa. Normalne jest to, że ludzie nie poświęcają 8 godzin dziennie tylko i wyłącznie na pracę. Najważniejsze jest to, aby praca była tak jak piszesz wykonana dobrze, sprawie i zgodnie z deadlinem, i jeśli jest, to zupełnie nie widzę przeszkód ani nic złego w tym aby pracownik poświęcił dajmy na to godzinę albo dwie na szlajanie się po necie czy inne niekreatywne zajęcie.
![]() |
![]() |
#40 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-02-01 o 09:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Buc
|
Cytat:
Zgadzam się z Tobą, ale istnieją pewne stanowiska gdzie dla przykładu w poniedziałek, wtorek jest mniej pracy a np w środę czwartek o wiele więcej. Ponadto ,nawet kiedy pracownik skończył swoją pracę na obecny dzień ( i dajmy na to zostało mu 3 godziny ) zmniejszenie etatu jest nierealne, gdyż potrzebna jest jego obecność w miejscu pracy w razie konieczności poprawy czegoś. Jedynym rozwiązaniem jest dodatnie nowych obowiązków. I wszystko by było pięknie, gdyby nie fakt, że za nowe kompetencje należy płacić a z tym już jest inna bajka. Wszystko zależy od specyfikacji pracy i istnieją zawody gdzie proponowane przez Ciebie rozwiązania są jak najbardziej okej, ale istnieją też takie gdzie wprowadzenie ich w życie, mijało by się z celem.
![]() |
![]() |
#42 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-02-01 o 09:43 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Mój brat miał praktyki w urzędzie.
Jego kolega, który był na stażu, miał w znajomych na n-k praktycznie cały urząd. Po wejściu na stronę naszej-klasy, prawie wszyscy urzędnicy wyświetlali się wśród dostępnych znajomych. Naprawdę są takie prace, gdzie ludzie się skandalicznie opieprzają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
BAN stały
|
A to akurat żadna nowość. Zresztą nie tylko w urzędach się tak dzieje. No i nie w każdym urzędzie.
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-02-01 o 09:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Buc
|
Cytat:
prawdaż, prawdaż. ![]() aczkolwiek, ja się z tym zgadzam poniekąd że praca zawsze się znajdzie, wszakże, co dzień porządek w mailach można robić, czy na dysku bądź porządkować jakieś zaległe sprawy. Pytanie tylko, ile można to robić? ![]()
![]() |
![]() |
#46 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Buc
|
Widzisz moja droga, ja niestety nie cierpię na syndrom ' nudzi mi się w pracy.' Tak więc, wole się o nic nie pytać. ![]()
![]() |
#48 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Buc
|
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Buc
|
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
jeżeli ktoś wykonał wszystkie swoje obowiązki to jaka niby praca dla niego się znajdzie? jak zrobiło się wszystko co było do zrobienia to siłą rzeczy nie da sie zrobić więcej. przecież nikt nie jest samobójcą, żeby prosić szefa o nowe zadania, zwłaszcza, że nie pociagnie to za sobą wyższego wynagrodzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
KAZDA PRACA MA SWOJĄ SPECYFIKĘ.
wazne aby ją lubic i byc z niej zadowolonym, a jesli do tego nie jest wykanczająca psychicznie i fizycznie to pozazdroscic. ja mam prace w ktorej bywają okresy spokoju i okresy gorące. jesli ktos ma taką w ktorej sie nudzi przez 8 godzin, i jeszcze mu za to płacą to jedni bedą mu zazdroscic a inni współczuc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
BAN stały
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;16873142] to jedni bedą mu zazdroscic a inni współczuc.
![]() No i właśnie w tym jest sedno sprawy. Ja po prostu starałam się dobrać sobie w zespole takie osoby, które myślą w ten drugi sposób (zbieżny z moim - tak się składa ![]() ![]() Dlatego wiem, że nie byłoby mi po drodze z ludźmi, którzy otwarcie deklarują, że fajną maja robote bo mogą się w niej po parę godzin opitalać. Zresztą wcale nie muszą deklarować tego wprost, to naprawdę widać nawet jak się z tym chcą bardzo kryć ![]() Ale cóż...każdy ma takiego pracownika na jakiego zasługuje oraz każdy ma taką pracę na jaką zasługuje. A tych, którzy tak załamują ręcę nad marnym losem moich podwładnych, pocieszę, że w tym roku sama dla siebie bedę szefem bo otwieram własną działalność gospodarczą ![]() Tyle ode mnie w tym temacie. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-02-01 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
W mojej pierwszej pracy zdarzało mi się nudzić i szczerze tego nienawidziłam. Nie ma chyba nic gorszego, niż udawanie pracy. Była to praca w dość dużej korporacji, za dość dobre pieniądze (jak na osobę jeszcze uczącą się), ale niestety takie siedzenie za biurkiem naprawdę mnie nudziło i wydawało się nieambitne.
W obecnej pracy nie mam czasu iść na przerwę. I szczerze mówiąc? Uwielbiam to. Zawsze jest coś do zrobienia, zawsze nowe wyzwania do pokonania! Czas leci bardzo szybko; tylko się obejrzę i już czas iść do domu. Kasa jest mniejsza, ale zadowolenie z pracy nieporównywalne. Jaki z tego wniosek? Dla jednych celem będzie praca dla samej pracy (ważne, żeby wypłata była na koncie), a dla innych do samej kasy musi dojść jeszcze samozadowolenie i poczucie spełnienia w obowiązkach. I tak, uważam, że osoby, które nudzą się pracy są mało ambitne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Teraz kiedy jest martwy sezon w galeriach to naprawdę idzie się zanudzić....staram znaleźć jakieś zajęcie,ale też ile można układać,przekładać,sprząt ać? Dlatego nadrabiam zaległości w książkach a ostatnio zainstalowałam sobie gg w komórce i tak czas jakoś leci.
Ale nie ukrywam,że nie lubię takiej nudy w pracy (wiadomo w pewne dni to się ciesze,że nic się nie dzieje) nie dość,że czas cholernie wolno leci to i wiadomo,że utargi kiepskie to i premia nieciekawa...a poza tym bo takim nudnym dniu wracam do domu jeszcze bardziej zmęczona niż jakbym miała mega młyn na sklepie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Wtajemniczenie
|
W tej chwili na świecie odchodzi się od tzw. twardego zarządzania, własnie coraz większy nacisk jest na stwarzanie dobrej atmosfery w pracy, przywiązywanie pracownika do firmy i m.innymi po to sie toleruje i przymyka oko na czasy tzw. przestoju w toku pracy, pracownik mysli, że ma taka swietna prace, że może sobie w niej częściowo przebumelować, więc zalezy mu na utrzymaniu tej pracy i wykonuje niezbędne zadania, na wystarczająco dobrym poziomie, a pracodawca niewielkim kosztem ma lojalnego pracownika... nie każda firma ma taka specyfike, ze wszystko trzeba robic na najwyższych obrotach... czasem dla firmy ważniejsi sa dobrze wyszkoleni specjaliści, lojalni, znający branżę i środowisko...
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() łatwo jest sobie dobierac najlepszych ludzi, którzy sami sie nakręcaja, bo tacy sa z natury, a duzo większych umiejętności menadżerskich wymaga sytuacja, gdy wchodzisz do zespołu ludzi o przeciętnej mentalności, albo wręcz nastawionych anty... i wtedy to jest prawdziwe wyzwanie tak pokierowac ludźmi, by ich porwać za sobą i by oni zechcieli dobrze pracować... no ale to juz wyższa szkoła jazdy, tylko najlepsi to potrafią, a reszta będzie tylko narzeklac, że pracownicy są leniwi i nie chca pracować, a prawda mianowicie, że szef musi miec tez umiejętności bycia dobrym przywódcą i umiec porwać ludzi za sobą, tutaj własnie widac kto potrafi byc dobrym szefem, od którego wszystko zalezy, a kto przeciętnym, który bazuje tylko na wyjątkowo dobranym zespole, a jak zespół sie rozpada, to taki szef lezy i wymysla powody "zewnętrzne" jego niepowodzenia ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-02-02 o 03:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem ze sa rozne prace i zdarzaja sie chwile ze faktycznie nie ma co robic, ja tez takie miewam, ale do jasnej cholery nie ogladam filmow czy nie licze samochodow!
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
faktem jest, że nuda jest strasznie męcząca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No może z tą zazdrością to źle się wyraziłam, bo fakt - mnie samą np. nuda męczy i sto razy wolę przyjść do pracy, i mieć co robić, bo wtedy czas leci jak z bicza strzelił ![]() Z drugiej strony nie każdy widzi sens życia w realizowaniu się w pracy, nie każdy musi chcieć czerpać z pracy niewiadomo jaką satysfakcję, i przecież nie każdy musi mieć ambicje związane z życiem zawodowym, tak? ![]() Po co więc od razu rzucać tekstami o byciu nieambitnym? Bo ktoś ma inne priorytety w zyciu od kogoś to od razu nieambitny, leń i w ogóle, bo nie zalezy mu na karierze, bo własnie pracuje, bo na chleb mieć trzeba, ale praca nie jest jego pasją itd.? Nie bądźcie śmieszne dziewczyny, no fajnie, że macie taką sytuację, że jak praca wam nie odpowiada to możecie się zwolnić i iść do nawet gorzej płatnej, ale wolicie być pracą usatysfakcjonowane. No i spoko, nikt wam nie broni, ale generalizowanie, że wszyscy mają tak myśleć to beznadzieja.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:50.