![]() |
#2431 |
Raczkowanie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Dziewczyny,
zgadzam się, że czasem ciężko jest pogodzić studia z dodatkową pracą, ale wydaje mi się, że niektóre z Was trochę przesadzają. Nie wątpię, że są kierunki, na których siedzisz całe popołudnia z nosem w książce, ale na większości kierunków da się jednak coś wykombinować. Sama studiuję filologię (III rok). Od początku studiów udzielam korków, prowadziłam zajęcia w domu dziecka (i o dziwo, super płacili, szkoda że się te lekcje skończyły,) później zaczęłam robić drobne i nieliczne tłumaczenia. Ogłaszałam się w internecie, ale odzew był bardzo słaby, praktycznie żaden. Zaczęłam szukać miejsca do odbycia praktyk. Znalazłam chętną fundację, której przetłumaczyłam parę tekstów na stronę internetową, później biuro tłumaczeń, w którym w tej chwili odbywam staż/ praktyki (oni to nazywają stażem, ale nie ma to nic wspólnego z UP). Jestem bardzo zadowolona, dużo się uczę. Spędzam tam maksymalnie 15 godzin tygodniowo, sama ustalam grafik. Jasne, że nie jest to super doświadczenie, ale przynajmniej mam co wpisać w CV. I pracodawcy na to patrzą. Gdy byłam na rozmowach w szkołach jęz. byłam pytana, w jakim wieku miałam uczniów na tych korepetycjach, jakie stosuję metody itp. Do głowy by mi nie przyszło, żeby szukać po studiach zajęcia nie związanego z wykształceniem. W wakacje szukałam pracy, oczywiście nie mogłam znaleźć nic sensownego (a na wakacyjne kursy jęz. za późno się obudziłam). Chcieli mnie tylko w call center, ale postanowiłam, że nie będę sobie marnowała wakacji za marne pieniądze w pracy, która mnie nie rozwija. Zamiast tego dałam trochę ogłoszeń odnośnie korków, jak przyszedł koniec sierpnia odzew był bardzo duży. Oprócz tego chodziłam na liczne konferencje dla nauczycieli j. obcych (chociaż o dziwo, lektorką nie chcę być, ale uznałam, że warto posłuchać). Ponadto staram się dużo czytać o zawodzie tłumacza (czyli, mam nadzieję, moim przyszłym ![]() Wydaje mi się, że jest dużo firm, które organizują praktyki i staże dla studentów lub absolwentów. Nie jesteście zdane tylko na UP. Poza tym, napiszcie, co studiujecie/ studiowałyście. Bo na różnych kierunkach zdobywanie doświadczenia może różnie wyglądać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2432 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
5h tygodniowo dorywczej pracy mozna znalezc prawie wszedzie, kwestia dogadania sie. Czasem warto pochodzic gdzies za darmo, pokazac sie, zabiegac, by potem miec szanse na cos wiekszego. Prykladem jest moj kolega ze studiow, ktorego podziwiam za upor i wytrwalosc w dazeniu do celu. Od 2 roku chodzil za darmo do tvn, podpatrywal, szkolil sie, nie wzial za to ani grosza, a czasem sie uharowal. Teraz pracuje przy produkcji najfajniejszych programow wlasnie w TVN i zarabia spore pieniadze. Cytat:
Wbrew pozorom pracodawcy patrza nie na konkrety, ale na checi, starania, wykorzystanie swojego wolnego czasu itd. To jest wazne, bo latwiej jest uformowac mloda krew, niz starego wyjadacza, wiec jak najbardziej macie szanse na fajna prace !! Tak czasem was czytam i nie wierze, ze kazda z was miala ciezkie studia, robila projekty po nocach, nie miala czasu na podjecie jakiegos innego zajecia. W takim razie nie mialyscie tez zycia prywatnego wcale, skoro takie zabiegane bylyscie... Ja pracuj i studiujac dziennie mialam nawet sporo wolnego cas na inne przyjemnosci, wiec nie wiem, jak to jest. Projekty rozne tez robilam, malo sie uczylam, bo mi sie nie chcialo i selekcjonowalam wiedze, na ta, ktora mi sie przyda - ta sie interesowalam, i na ta, ktora trzeba wkuc, zdac, zapomniec. Zyje mi sie dobrze, grunt to miec pozytywne nastawienie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2433 | |
Zakorzenienie
|
Nie chcę żeby wychodziło, że na siłę zbijam argumenty....ale jeżeli chodzi o korki to też nie jestem do końca przekonana, że dużo to pomoże. Niestety sama się o tym przekonałam, studiowałam filologię, od 3 roku regularnie udzielałam korków, na 5 chciałam załapać się do szkoły językowej. Niestety gdzie nie poszłam pytali czy prowadziłam kursy w szkołach. Niestety moja odpowiedź była, że nie. Pomyślałam, że coś się załatwi po studiach. Byłam w wielkim błędzie. Cholernie ciężko było mi zdobyć pracę. W moim przypadku korki nic mi nie pomogły. Bo na dobrą sprawę korków może udzielać każdy. Także sytuacje są róźne.
---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2434 |
Zakorzenienie
|
takie podejscie mnie smieszy - co Ci z tej 5.0 na dyplomie, jesli nie masz ani doswiadczenia, ani zycia prywatnego? Serio, interesuje mnie to
![]() Ja sie w pelni zgadzam z opiniami Pumas, postepuje w zyciu i na studiach tak samo, jestem na III roku i mam spore doswiadczenie - mysle, ze to wlasnie ono zaprocentuje w przyszlosci, a nie to, ze mam srednia w okolicach 4,5.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2435 | |
Zakorzenienie
|
Hmm, wiesz, skonczylam 2 kierunki, jeden humanistyczny, drugi scisly. Nie sadze, zebym miala malo nauki i znam pare doslownie osob, ktore faktycznie cos tam zakuwaja. Studia to zabawa, a nie ciagle kucie po nocach. Rodzice niech zyja w nieswiadomosci
![]() Korki korkami, ale mozna zapisac sie do szkoly jezykowej online - i udzielac lekcji przez skypa. Bardzo dobre pieniadze, a pracujesz kiedy chcesz, czesto po nocach. Dla chcacego nic trudnego. ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Cytat:
Mnie tez interesuje, co Ci z tego 5.0 ?? Wyobraz sobie, ze ja na tym jednym kierunku rowniez mialam 5.0, udane zycie prywatne, fajna prace, pieniadze itd. 1 pracodawca na 10 zwroci uwage, co mialas na dyplomie zwlaszcza, ze wekszosc pracodawcow nawet naszego dyplomu w rekach nie bedzie mialo - dyplom idzie do kadr i tyle z tego Twojego 5.0 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2436 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[QUOTE=pumas;16881753 Korki korkami, ale mozna zapisac sie do szkoly jezykowej online - i udzielac lekcji przez skypa. Bardzo dobre pieniadze, a pracujesz kiedy chcesz, czesto po nocach. Dla chcacego nic trudnego. Mnie tez interesuje, co Ci z tego 5.0 ?? Wyobraz sobie, ze ja na tym jednym kierunku rowniez mialam 5.0, udane zycie prywatne, fajna prace, pieniadze itd. 1 pracodawca na 10 zwroci uwage, co mialas na dyplomie zwlaszcza, ze wekszosc pracodawcow nawet naszego dyplomu w rekach nie bedzie mialo - dyplom idzie do kadr i tyle z tego Twojego 5.0 ![]() iBardzo się cieszę, że miałam taką średnią, dla mnie jest to powód do dumy, umieszczam też tę informację w CV. Nikt mi nie powiedział, że to nie ma żadnego znaczenia. Wybacz, ale piszesz takim tonem jakbym zarzuciła Ci, że kiepsko się uczyłaś. Nic takiego nie napisałam więc bądź tak miła i nie pisz, że nic mi z mojego 5.0, ja tam jestem z tego dumna. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2437 |
Raczkowanie
|
Pojawiam się znowu.
Doświadczenie jakie mam to: 2 praktyki w wakacje po miesiącu. Po obronie był telemarketing, pare miesięcy. W tym czasie dalej chodziłam na rozmowy ale nic nie wyszło. Miałam dosc takiej pracy i odeszłam. Od tego czasu nie pracuje. We środę ide na to szkolenie, umowa zlecenie ma być, wiec mam nadzieje ze bede mogła w kazdej chwili zrezygnnować (tak nawet miałam w tym call center). Bede dalej chodzić na rozmowy o prace. Mimo że mam 2 kierunki, nie bede się przejmować, chociaż fakt jest to przykre. Mój Tż nie chciał by żebym tam zaczynała ![]() Co do stażu to juz miałam mieć, ale PUP stwierdził, że jednak już kasy nie mają. Teraz nawet gdyby się zgodzili to już nie mogę, bo to ma być rok od momentu obrony stara jestem 26 latek hehe ![]() ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- a co do tych linków, to już na nie cv wysłałam, ale telefon nie zadzwonił ![]() Po prostu chyba jestem pechowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2438 |
Wtajemniczenie
|
Wiecie co, a ja nie chciałam 5.0, zawsze bardziej liczyło się dla mnie doświadczenie, ale jest ono miniamalne (to w zawodzie to tylko pół roku). Dlaczego? Bo u mnie nie było czasowej możliwości, jasne są osoby, które pracują na pełen etat, ale muszą prosić (czasem błagać) prowadzących o możliwość zaliczenia bez uczęszczania na zajęcia albo nawet ryzykować, bo prowadzący się nie zgadza. Ja bym się tak czuła podle.
Poza tym dla mnie korepetycje to to samo co np. sprzedaż na allegro bez dg- nielegalna praca, dlatego tego na co nie mam umowy, nie wpisuję. I to chyba nie jest tak, że wszystkie, które narzekają są leniwe, nie znają 2 języków, nie mają kursów i żadnego doświadczenia. Rekruterzy chcą tego kierunkowego. Nie wiem czy wszyscy i wszędzie, ale wystarczy poczytać goldenline. A różnica może tkwić np. w charakterze. Aha, w tej jedynej pracy w zawodzie, pytano mnie o średnią.
![]() |
![]() |
#2439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, mogę Ci powiedzieć żebyś się nie poddawała, na 100% znajdziesz pracę. Niestety, w tym kraju łatwo z pracą nie jest. Czytałam artykuł na podstawie badań przeprowadzonych w róźnych krajach UE, że o ile np. w Holandii czy Francji średni czas znalezienia pracy wynosi ok 2-3 miesiace, to w Polsce może to być nawet rok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2440 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() No ja to słyszałam, że ludzie to nawet kilka lat szukają pracy. Moja kumpela 2 lata szukała. W końcu zadzwonił kumpel, i jej załatwił robote. Pracuje od niedawna w ubezpieczeniach. AAA skonczyła WSB na kierunku Zarządzanie kadrami. Jest sprawiedliwosc???predzej ja powinnam mieć taką pracą bo ja mam wydział Finansów i Ubezp eh:/ A tylko zadzwoniła, żeby się pochwalić, że ma prace i kontakt się urwał jak to ona ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I mam pytanie do Marbelli - skoro korki nie sa zwiazane z kierunkiem, to po co to robilas? Przeciez bylas tego swiadoma. Chyba lepiej od razu szukac czegos zwiazanego z kierunkiem. tez o to pytalam, nieznosna, moze lepiej sie przeprowadzic niz isc na monitoring?
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2442 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2443 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tych znjomości to powiem Ci, że i one nie pomogą jak nie ma wakatów ani kwalifikacji (przynajmniej tak było u mnie). Moi rodzice pracują w budżetówce, więc jak wiadomo ciepłe i bezpieczne posadki mają. Obydwoje na kierowniczych stanowiskach. Wydaje się, że mogliby mi załatwić pracę. Naiwne myślenie... po pierwsze nie ma konkursów w tych instytucjach, po drugie co filolog może tam robic?? Tak więc parę miesięcy po obronie spotykam znajomych, a oni wielce zdziwieni, że nie mam pracy, no bo jak to córeczka naczelnika i kierowniczki bez pracy. Ano tak. ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- Wiesz czasami może warto wybrać, związek niekonicznie się od tego rozpadnie, a myślę, że Tż zrozumiałby sytuację. Może zdobyłabyś doświadczenie za rok a poźniej wróciła do siebie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2444 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A co do rozłąki - tez uwazam, ze da sie to przezyc. Jestem z moim TŻ 4 lata, z czego mieszkamy ze soba 2,5 roku, tez wydawalo mi sie, ze nigdy nie bede mogla byc z nim na odleglosc, a teraz oboje podjelismy decyzje, ze ja po wakacjach jade do Warszawy (wieksze mozliwosci, bo z mojego przyszlego zawodu jest tam 90% rynku pracy, no i rozwoj ![]() ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() Edytowane przez pani ćma Czas edycji: 2010-02-01 o 17:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2445 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale ja nawet na start gdzieś w Wawie nie miałabym kasy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2446 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A mój chłopak się nie zgłasza na praktyki, bo uważa, że go nie przyjmą ze względu na średnią, często jest coś takiego w ogłoszeniu, on studiuje ekonomię.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2447 |
Zakorzenienie
|
Miałam różne czasem dziwne a czasem nawet intymne pytania na rozmowach kwalifikacyjnych, ale nigdy nikt mnie o średnią nie pytał....
![]() |
#2448 |
☕ sprawia, że jestem☺
|
Średnia jest ważna jak się myśli o pracy naukowej i tyle.
Trzeba wyważyć "studiowanie" z "nauką" i git malina ![]()
![]() |
![]() |
#2449 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Nieznośna, odpowiedz sobie sama przed sobą czy trochę nie wyszukujesz przyczyn żeby nie poszerzać pola poszukiwań. Bo przecież znalzłby się ktoś, kto dałby Ci pożyczkę na rozruch w pierwszym miesiącu, poza tym pracujesz obecnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2450 |
Raczkowanie
|
Nie pracuje jeszcze. We środę ide dopiero na szkolenie. Jeszcze nic nie podpisałam.
Nie nie szukam przyczyn, nie jestem księżniczką. Pracowałam w call center. Teraz ide na monitoring. Wiec świadczy tylko o tym, że chcę pracować a nie siedzieć na dupie, mimo ze mam 2 uczelnie ![]() Żadna praca nie hańbi. A nóż poznam tam kogoś, kto pozwoli mi spróbować na wyższym stanowisku, kto wie, trzeba kombinować. Co do zmiany miejsca zamieszkania, nie wchodzi w grę. Ja chce przeprowadzić sie do Tż, muszę mieć prace na śląsku. Zdania nie zmienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2451 |
Zadomowienie
|
chyba dziewczyny zapominacie o tym, że nie każda z nas może sobie pozwolić na wybór praktyk czy pracy dorywczej w zawodzie przez 15h w tyg bo ich po prostu na to nie stać. Tak samo jak praca w zawodach nie związanych ze studiowanym kierunkiem często jest wymuszona zarówno sytuacją na rynku pracy/w domach i chęcią/przymusem pójścia do pracy-w końcu nie wszystkie mamy rodziców pracujących na wyższych stanowiskach żebyśmy sobie mogły pozwolić na beztroskie szukanie darmowych praktyk. Dlatego ja w zupełności rozumiem podjęcie przez Nieznośną1983 pracy na monitoringu
![]()
![]() |
#2452 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[QUOTE=pani ćma;16884085]hm, to dosc dziwne, bo ja praktykowalam i/lub pracowalam dotychczas w 6 miejscach, i nikt nigdy nie zapytal mnie o oceny czy srednia. Jedynie o umiejetnosci i doswiadczenie. To samo dotyczy moich znajomych szukajacych pracy i praktyk w roznych branzach. Jedyne przypadki gdzie wiem, ze moga pytac o srednia lub oceny, dotycza ludzi studiujacych prawo. Dokladnie, tak samo wazna jest uczelnia, na jakiej sie konczylo to prawo. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2453 |
Raczkowanie
|
"Ze co ??????? Nie znam ani jednej takiej osoby. od bidy idziesz na kase do marketu lub do McDonalds, tam przyjmuja kazdego."
Ciekawe co piszesz. Z tego co mi wiadomo, nie chca kogos na kase z wyższym. Kiedyś nawet taka kobieta mi to powiedziała na rozmowie o prace. Sama wie jak to jest jak szukała. Cały dyrek hipermarketu w cztery zakomunikował, że ma pani za wysokie wykształcenie i ze on jej nie widzi... NO to super miec takich znajomych ze nikt tak długo nie szukał pracy... ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- a co do agentów, hmmm ale moze byc miesiąc, ze nic nie zarobisz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2454 |
Zakorzenienie
|
Wiedza wiedzą, wiedze mozna zdobyc z ksiazek, z internetu, z sympozjow i innych rzeczy, nie trzeba byc studentem, sorry.
No to rzućmy studia, bo po co tam chodzić skoro wszystkiego można się dowiedzieć z książek. Chyba wiesz, że studia to nie tylko kucie z książek, ale też rozwój ogólny człowieka i jego osobowiści. Same książki na nic by sie zdały. Wiesz co? Dla mnie stanowisko kierownicze w wieku 40-50 lat, to slabe osiagniecie. Teraz ludzie 20paro letni maja takowe, a 30latki to juz w wiekszosci. Wiec dla mnie zadnym wyznacznikiem sa stanowiska Twoich rodzicow. Tak zwłaszcza 20parolatkwie są na wysokich stołkach. Może i są we własnych firmach, albo w firmach swoich rodziców. Kończy się studia w wieku +/- 25 lat więc jak tu od razu być kierownikiem. Prędzej po 30, a najczęsciej ok 40 więc z moimi rodzicami wszystko jest w porządku. Jeżeli masz 25 lat i jesteś kierownikiem to mogę Ci tylko pogratulować, jeżeli jeszcze nie ale nim będziesz za pięć lat to też. A kto powiedzial, ze imprezowac trzeba caly czas ? Grunt to umiar. I W NAUCE I W IMPREZOWANIU!! Nikt nie powiedział, a to ty wyciągnęłaś takie wnioski z mojej wypowiedzi. Zresztą sama napisałaś, że uczyłaś się mało, więc nie wiem dlaczego się teraz unosisz. A bylas na jakiejs rozmowie? lub konsultowalas sie z jakims haerowcem?? Z tego, co ja wiem, w CV zamieszcza sie OGÓŁY, NAJWAZNIEJSZE INFORMACJE. wiec taki detal jak srednia, to nawet nie wiem, gdzie mozna by umiescic - przy wyksztalceniu ? Czy umiejetnosciach ??? Skoro mnie ktoś do pracy przyjął to chyba nie był to żaden problem. Moim zdaniem średnia to ważna informacja. Umieściłam przy wykształceniu. Hmmm, wiesz, duma dumą, ja tez jestem bardzo dumna, ze osiagnelam tak dobry wynik. Ale to pozostawiam dla siebie. Nie chwale sie tym wszem i wobec, a tym bardziej nawet nie przyszloby mi do glowy pisanie takiej informacji w CV ![]() To żadne chwalenie się tylko kolejny sposób na sprzedanie się pracodawcy i nie ma w nim nic złego. Edytowane przez Marbella85 Czas edycji: 2010-02-01 o 21:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2455 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- iii dodam, że ja nie mam kasy aby wyjechac do innego miasta.TAKA PRAWDA. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2456 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2457 |
Zakorzenienie
|
Ha, i tu caly problem. Studia zwykle niestety robi sie dla papierka, bo wiedze mozna zdobywac roznymi drogami.
Zadziwiasz mnie, może Ty je robiłaś dla papierka. Chyba jednak byłabyś w mniejszości. Zresztą, wiedza niepoparta papierkiem nie jest nic warta w dzisiejszych czasach. Nie zgodzę się, że tego samego można się dowiedzieć z książek. Tak, ja jestem na stanowisku kierowniczym i nie we wlasnej firmie, choc docelowo daze do tego, by taka miec, nie wyobrazam sobie cale zycie pracy dla kogos. I mam duzo mniej niz 30 lat. Gratuluję. tym bardziej, że dostałaś ją parę dni temu (czytałam na innym wątku) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2458 |
Zakorzenienie
|
a ja tam twierdzę, że samemu to się można nawet więcej nauczyć niż na studiach.
studia po prostu dają możliwości -więc są dla mnie ważne. pisząc możliwości mam na myśli praktyki, kontakty z ludźmi z branży, koła naukowe.
![]() |
#2459 |
Zadomowienie
|
Nieznośna1983: na początek dobra i taka praca, przecież nikt ci nie broni rozglądać się później za czymś fajniejszym czy bardziej zbieżnym z ukończonymi studiami. Niestety syty głodnego nie zrozumie i stąd wg. mnie postawa niezrozumienia u koleżanki pumas. Ciężko ci zrozumieć decyzję Nieznośnej1983 o podjęciu pracy na monitoringu bo sama nie jesteś pod ścianą, rodzice ci pomagają i najwidoczniej cieplarniane warunki bytowe nie pozwalają ci zrozumieć drugiego człowieka w trudniejszej sytuacji materialnej i naprawdę nie chodzi o bezpłatne praktyki w czasie dziennych studiów. Ponadto to że Nieznośna1983 nie chce się przenieść do warszawy tak chętnie jak ty nie oznacza że się trzyma TZ-ta za ręke tylko że jej związek jest wyżej na jej liście priorytetów niż praca i to też jestem w stanie zrozumieć. A co do pracy ubezpieczeniowca na prowizji-to naprawdę są potrzebne jescze określone predyspozycje psycho-fizyczne żeby móc pełnic ten zawód z finansowym powodzeniem i nie wszyscy je po prostu mają albo nie chcą pracować na kiepskiej podstawie i niepewnej prowizji, bo nie daje im to bezpieczeństwa bytowego.
![]() |
#2460 |
Zakorzenienie
|
Pumas, nie obraź się, ale trochę można wyczuć, że czujesz się lepsza, że od razu po studiach znalazłaś pracę, a ten, któremu się nie udaje to frajer, który jeszcze wyszukuje powodów żeby tylko nie pracować. Chwalisz się, że jesteś taka super, że jednocześnie studiowałaś i pracowałaś, a po zakończeniu studiów propozycje posypały się jak z rękawa. Spoko, dla Ciebie to jak widać pstryknięcie palcami. Nie wiem czy czytałaś cały wątek, ale wypowiadały się ososby ze sporym doświadczeniem, które miały trudność ze znalezieniem pracy. Sytuacja Nieznosnej raczej się wpisuje w polska normę, niestety
![]() Ja uważam, że znalezienie pracy w ogromniej mierze zależy od zwykłego farta. Każdemu tego życzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.