|
|
#2881 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Króliczek Miniaturka IV
Cytat:
ja pamietam w myslach jak musielismy uspic naszego psa i jak bylam z mama z nim u weta ryczalam patrzac jak lezal na stole a lekarz golil mu lapy aby wbic sie w zyle ![]() wkoncu wet kazal mi wyjsc ;(
|
|
#2882 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ten pkt nie jest bezsensu, to tylko tobie się tak wydaje, bo nie miałaś nigdy do czynienia z adopcjami i z ludźmi chcących (w większym bądź mniejszym stopniu) adoptować królika. ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Rybkad, jasne, bierz ze schroniska, te króliczki też czekają na dom
|
|
|
|
|
#2883 | |
|
in love with life
|
Cytat:
|
|
#2884 |
|
Zadomowienie
|
Widzisz, ja udzielam się na różnych forach, m.in. tam, gdzie udzielają się również czlonkowie SPK. Wystarczy tam trochę pobyć, trochę porozmawiać, poczytać i już się wie, jaka jest sytuacja, dziewczyny wielokrotnie ją opisywaly.
|
|
|
|
#2885 |
|
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=4085
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=4089 wczoraj o 23.40 godzina 0 minela, rok temu Stefus pokical za teczowy Most .... Moj kochany Stefanku kiedys sie tam spotkamy o poranku przytule Twe miekkie futerko i na sercu bedzie mi lekko teraz wiem ze mama sie Toba zajmuje wiec ma dusza choc troche sie raduje ze nie jestes tam sam moj kroliczy aniolku dobrze ze mam po mamie te milosc do stworkow dziekuje Ci Boze za ten wielki dar losu i choc nieraz trza sie schylac od ciosow to najwazniejsza ta milosc dawana bo potem w dwojnasob jest odebrana
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#2886 |
|
Zadomowienie
|
Kukis ja pisałam w sprawie adopcji do niejakiej Kamili ale skontaktowałam się juz z osobą, której namiary dała mi Ismenkusia, powiedziałam jej o królikach z Palucha i stwierdziła, że choć z żalem to mówi bo króliki z SPK czekają to żebym brała ze schroniska i tak zrobię.
Pojadę w sobotę na Paluch, wcześniej przygotuję klatkę i pokój na przybycie nowego lokatora. Poradzcie mi jak sie przygotowac na przybycie nowego krolika?W schronie pewnie siedzi caly czas w klatce, jak zostawie go luzem to moze byc w szoku. Moze na poczatku trzymac go w klatce i wypuszczac kilka razy na kilka godzin? Jak oswajac go z psem,zeby kroliczyna sie nie bal?O psa sie nie martwie,byl tyle lat z krolikiem to pewnie od razu zaakceptuje nowego. Poprzedni krolik byl wogole bezklatkowy,nie wiem na ile i jak czesto powinnam nowego krolika wypuszczac.. I jeszcze jedno,mam plan od razu ze schroniska zawiezc krolika na przeglad do weta,zeby mu zajrzal w uszka,zeby,zobaczyl czy nie ma pchel..... ale czy krolik moze przywlec ze schroniska jakas chorobe ktora moze byc niebezpieczna dla psa?Moze na poczatek lepiej je izolowac? No i jak z karmieniem?Wiem że zmiany nagłe nie są dobre |
|
|
|
#2887 |
|
Zakorzenienie
|
Rybka, ale sie ciesze ze bierzesz kroliczka ze schronu
![]() no z karmieniem to powoli co tam jadl i jak nie bardzo to przestawiac, a co do terenu, to niech najpierw sie oswoi z otoczeniem, to klatka otwarta, zeby wiedzial, ze moze wyjsc. tez zalezy czy kroliczek strachliwy, czy moze luzak
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#2888 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny pomóżcie, szukam w wyszukiwarce "weterynarz Rybnik" "kastracja Rybnik" i nie mogę znaleźć.
Muszę wykastrować mojego Uchola. Przygarnęłam do domu małą dziewczynkę Psotkę i Us musi zostać wykastrowany. Potrzebuję namiary na dobrego specjalistę na Śląsku. Dzwoniłam już do paru lecznic z rejonu ale ciężko było, jeden miał oddzwonić a drugi powiedział, że jeszcze mu nie umarł uszaty pacjent ale, że mój może być "pierwszym razem" i mnie to zraziło. Samego zabiegu się nie boję tylko narkozy. Póki co jeden siedzi w jednym pokoju a drugi w drugim, ta mała drapie po drzwiach bo chce się tu dostać- czysta łobuziara, chodzi za mną jak pies
|
|
#2889 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, ale oczywiście, nic nie sugeruję, bo miałam tylko roczek króliczkę, wiec nie wiem jak to jest przy parce Ale Ci zazdroszczę, musisz mieć 100 pociech z nimi
|
|
#2890 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Już dawno byłam zdecydowana na adopcje, chciałam wziąć milusińskiego szaraczka z uszatej (samczyka, zeby nie trzeba było kastrować Uska). Ale jak dowiedziałam się, ze niedaleko mnie siedzi maluszek w blaszanym garażu bo w domu gryzła tapetę to poleciałam koczować na właścicieli.Jeszcze sobie kazał zapłacić bo "wywalił tyle kasy w błoto" wrrr Ja już siedzę na lekach uspokajających w związku z tą kastracją. Tak się boję o Uska. Psotka jest taka mała ale przez te wielgachne oklapnięte uszy potrafi się wznieść na niesamowite wysokości (dżambo-dżet) Us chyba coś przeczuwa bo wszedł do tapczana i nie zamierza widzę wyjść. ![]() Kable zabezpieczone, tapeta i tak obżarta więc niech sobie biegają 2 uszoki tylko boję się, że sekunda nieuwagi i na świecie jakieś kolejne 7 królików stąd decyzja o kastracji Uska.Us nie wychodzi poza jeden pokój, boi się a ona lata gdzie się da i mam wrażenie, że robi wszystko żeby się zabić
|
|
|
#2891 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#2892 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pomimo, że ona maleńka i nie ma rui.
|
|
|
#2893 |
|
Wtajemniczenie
|
To jak nie ma, to nic się nie stanie, chyba, ze nie zauważysz w porę kiedy właśnie dostała
![]() Użytkowniczko ismenkusia, prosze nie wypisywać do mnie agresywnych PW na temat króliczej rui, pw pozostaje do wiadomosci admina, jeżeli masz cos do powiedzenia, i jest to prawda, to jest od tego forum, oki? To co piszę, piszę z doświadczenia innych, sorry.
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2010-02-02 o 14:58 |
|
|
|
#2894 |
|
Zakorzenienie
|
To nie pisz głupot dziewczyno
bo jeszcze koś Cie posłucha i uwierzy idz się dokształć razem ze swoim weterynarzem i nie głoś herezji jak się nie znasz ![]() Królica jest płodna 364 dni w roku a nie tylko w ruje . I nie radz dziewczynie bo sie jeszcze posłucha i bieda będzie. Nie wiem jak można komuś radzić a bladego pojęcia o tym nie mieć. ![]() ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Tak zgłoś mnie do administratora, ja też Cie zgłoszę za rozpowszechnianie fałszywych inforamcji i szkodzenie tym samym. ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- agresywne ???? proszę, możesz tu wkleić moje PW
Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2010-02-02 o 15:03 |
|
|
|
#2895 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mogę nie wiedzieć, chociaż opisana sytuacja jest autentyczna i żadnych krolików z tego nie było, owszem, mogła być bezpłodna ona lub on. Ale jezeli ty wiesz o tych sprawach wiecej, to czemu nie napisalaś wcześniej? Dziewczyna kilka godzin temu napisała ten post a ty siedzisz cicho i czekasz co inni powiedzą, znając sie na tym? Adminowi głowy nie będę takim czymś zawracać, chociaż PW agresywnych nie wolno pisać, ale pamiętaj, że istnieje kultura wypowiedzi i kulturalnie wszystko można napisać, kwestia dobrej woli. I mniej nerwowo, bo nie u wszystkich nerwowa wypowiedź brzmi grzecznie.
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2010-02-02 o 15:13 |
|
|
|
#2896 | |
|
Zakorzenienie
|
To jest moje agreswyne PW do iloneczka
Napisane przez Ismenkusia Nie pisz głupot jak się nie zasz bo ktoś posłucha i bieda będzie królica jest płodna 24 h na dobę przez 364 dni w roku. Ma ruje indukowaną tylko jak poczuje samca obok siebie. Króliki to zwierzęta stadne i powinny być chowane minimum po dwa. Zwierzaki się te kastruje ak jak koty bo samce znaczą a samicze mają ropomacicze 80% królic chowuje na raka macicy pow. 3 roku zycia. Proszę nie pisz głupot jak nie wiesz bo koś może przeczyta i się posłucha. Pozdrawiam. ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Cytat:
Nie pisłam bo to nie jest mój obowiązek ( wole sie nie odzywać niż zle poradzić ) , ale jak widzę że koś pisze herezje to musiałam niestey zareagować Szkoda że o tak wyszło ![]() Nieczego chamskiego w mojej wypowiedzi do ciebie nie widze ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Iloneczka, może podasz mi namiary na tego twojego weta ? zadzwonię i zadam mu parę pytań na temat królików
|
|
|
|
|
#2897 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny spokojnie.
Wiem, że króliczka jest płodna cały czas i nawet w dzień po urodzeniu młodych może zajść w ciążę ![]() Jak mówię Us nie wyjdzie z jednego pokoju ale ona wchodzi wszędzie, póki co pomaga zamknięcie drzwi ale chwila nieuwagi i pyk, ciąża. Ogólnie może się jeszcze okazać, ze Psotka jest facetem. Wiecie jak to z określaniem płci u maluchów .Za parę miesięcy dam ją wysterylizować, żeby nic się tam złego w układzie rozrodczym nie porobiło (mam na myśli nowotwory). Umówiłam się z lekarzem na 18 na tą kastrację, mam termofor, kocyki. Jedyne czego mi brakuje to spokoju a nie chce być za bardzo zdenerwowana żeby dodatkowy stres nie udzielił się Uszkowi. Zastanawiałam się już nawet czy jej nie umieścić piętro wyżej ale jak sie wtedy sprawiedliwie podzielę miłością? No i dobrze by było żeby zwierzaczki miały towarzystwo gatunkowo podobnych ![]() Pytam bo może macie namiary na króliczego weterynarza z moich okolic, ta narkoza mnie przeraża ale wierzę, że Usuś się wybudzi i za dwa tygodnie 2 pary uszatych będą mogły spędzać wspólnie czas.
![]() Króliczki Edytowane przez MonkaIska Czas edycji: 2010-02-02 o 19:06 |
|
|
|
#2898 |
|
Zakorzenienie
|
MonkaIska a masz możliwość dojechania z królinką do Katowic ? ile to kilomerów od Ciebie ? W Katowicach jest doświadczony lekarz który zajmuje się kastracją królic
![]() ---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Kochanie samiec po kastracji jest jeszcze płodny przez 6 tygodni na ten czas króliki powinny być osobno.
|
|
|
|
#2899 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Gdzie w Katowicach? Jeśli możesz podaj namiary. Chociaż zaczynam się przekonywać do tego lekarza, zadzwoniłam do niego, że przyjedziemy i zrobił wywiad. Powiedział, że powinnam więcej czasu sobie zarezerwować bo Usek musi być zbadany itd ![]() Zaczynam coraz bardziej wierzyć, że wszystko będzie dobrze. Usek to przecież piękny, zdrowy, pełen wigoru króliś a krzywe ząbki dodają mu tylko uroku ![]() Do Katowic mam autostrada 20 minut Pochodzę z stamtąd więc mniej więcej powinnam wiedzieć gdzie to.Skoro to doświadczony w tej dziedzinie lekarz to chętnie skorzystałabym z jego usług
|
|
|
#2900 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję że Twój weterynarz nie kazał Ci głodzić królika przed zabiegiem ?
W Katowicach wiem że sterylizuje królice dr Gierek przy ul. Ceglanej. ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- Przyniósł mi dziś kurier od Pana z Video- ZOO kuwetę z podwójnym dnem taką http://www.sklep.videozoo.pl/product...oducts_id=2348 może w końcu pozbędę się żwirku z kuwet ![]()
|
|
|
|
#2901 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do króliczego weterynarza - nie musisz się bać. Kastracja jest na tyle prostym zabiegiem, że teoretycznie każdy weterynarz jest w stanie go wykonać. Moi obaj panowie poszli na "ryzyk-fizyk" do miejscowych weterynarzy (jechać do "specjalisty" prawie 200 km to przesada skoro jest conajmniej 2 wetów na miejscu) - jeden do jednego, drugi do drugiego i z żadnym nie było problemu. W dodatku drugiego wykastrowaliśmy jak miał 5 lat
|
|
#2902 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gierek na Ceglanej to nazwisko chyba opanowało ulicę ![]() Ja tam jeżdżę z oczami. Dziękuję Ci pojadę tam z królisią za parę miesięcy. Króliś dostał rano granulat i sianko, potem tylko sianko. Pojadł, popił i teraz leży chyba czuje, ze coś się święci. Z nerwów poodkurzałam cały dom będzie miał sterylne warunki ![]() Znalazłam już namiary pana doktora i zapisałam, widzę, że oczkami też się zajmuje. Dziękuję Idę dołożyć do pieca i zbieram się do weta. Trzymajcie kciuki.
|
|
|
#2903 |
|
Zadomowienie
|
Jedź do Gierka, oddaj króla w ręce fachowca i możesz być spokojna o króla
http://www.vetopedia.pl/weterynarz-1...-Katowice.html Ostatnia klinika na tej stronie. |
|
|
|
#2904 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym się raczej bała oddać królika pierwszemu lepszemu lekarzowi
mogą nie wiedzieć jaką dawkę narkozy podać itd..Bayoo miałaś szczęście że wszystko dobrze się skończyło. Ja jednak będę polecać sprawdzonych króliczych weterynarzy.
|
|
|
|
#2905 |
|
Raczkowanie
|
Ja swoich sama znalazłam i sama sprawdziłam. Teraz za to nie muszę wybierać się na drugi koniec Polski, żeby zbadać zwierzaka ;D
Zresztą nie nazwałabym tego szczęściem ile kompetencją pana doktora ;D
|
#2906 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Moi obaj panowie poszli na "ryzyk-fizyk" do miejscowych weterynarzy "---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2907 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez niuta91 Czas edycji: 2010-02-02 o 18:57 |
|
|
|
|
#2908 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny właśnie wróciłam.
Us zadowolony bo zabieg go ominął. Pan doktor bardzo miły, dobzre nas przyjął. Czyściutko w środku i sterylnie. Zbadał królasa i mówi "że on nie ma jąderek" 3 razy sprawdzał. Zgłupiałam, narzeczony się śmieje że muszę mieć mocniejsze okulary. Pomyślałam ok, może mi się przewidziało i Usek był wykastrowany zamiast trafił do mnie. W domu sprawdziłam jeszcze raz, Us zestresowany wiec jak nigdy pozwolił się oglądnąć i co! Jądra! Tak umiejętnie schował je przed lekarzem, że dałam sobie wmówić, ze ich nie posiada. I znowu czekają nas (Uska i mnie nerwy i stres) pojadę do doktora Gierka.
|
|
#2909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2910 |
|
Zadomowienie
|
Monika, to dobrze, że teraz wyszło szydło z worka, a nie podczas zabiegu, bo jeszcze by coś ten wet spartaczył... Prawdziwy weterynarz powinien wiedzieć, że królik w sytuacji stresowej chowa jądra... Dobrze, że ten patałach go nie ciął, bo mogło by z tego wyjśc nieszczęście.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.

. Okazało się, że miała guza w jelitach i oni o tym wiedzieli. Ja się dowiedziałam, jak odeszła. Wet powiedział, ze to była stara sprawa i nosila oznaki leczenia.
ja pamietam w myslach jak musielismy uspic naszego psa i jak bylam z mama z nim u weta ryczalam patrzac jak lezal na stole a lekarz golil mu lapy aby wbic sie w zyle 

bo w domu gryzła tapetę to poleciałam koczować na właścicieli.

bo jeszcze koś Cie posłucha i uwierzy
na ten czas króliki powinny być osobno.