|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
Pokaż wyniki sondy: Który zapach wybrać - mikołajkowy dylemat![]() |
|||
CHANCE |
![]() ![]() ![]() ![]() |
10 | 24,39% |
ALLURE |
13 | 31,71% |
MADEMOISELLE |
18 | 43,90% |
Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4741 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Dobór zapachu
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4742 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie potrafi Pan sprecyzować, czego poszukuje. Osobiście nie dostrzegam nic złego w "wąchaniu wszystkiego". Tak samo, jak nie uważam, że blogi w.w nie są pomocne i wiarygodne. Nie z każda opinią Sabbath, czy Twistera się zgadzam, ale niektóre recenzje zapachów pokrywają się z moimi odczuciami...
![]() |
#4743 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4745 |
Wtajemniczenie
|
Jednakże choroby są powtarzalne, i powiedzmy u 20 osób ten sam lekarz stwierdzi to samo zapalenie wyrostka. Objawy mogą się różnić w szczegółach, np ten pacjent ma mdlości dzień, tamten wcale, ale perforacja jelita nastapiła u obydwóch czyli przenosząc to na grunt zapachowy, Ty czujesz ambrę, ja lawendę ale różę na końcu poczujemy i Ty i ja.
Gdzies czytałam o metodach doboru perfum metodą analizy DNA zainteresowanego, pewnie opiera się to na tejże neurologicznej właściwości z mojego poprzedniego posta. Jest taki wątek na forum, nawet będzie mozna kupic perfumy z DNA Jacksona czy Presley'a, o ile dobrze zrozumiałam ideę producenta. Jednakże trzeba cwiczyć nosa i trwałosć zapacju na sobie. I to jak się rozwija, bo czasem z pięknego otwarcia wyjdzie smrod nie do wytrzymania. Nie bardzo rozumiem, kim miałby być znawca perfum, bo wg mnie to osoba, która dużo wącha i różnorodnych, zarowno niszy jak i glównego nurtu. Na pewno nie zaliczaj do zanwców panien z Sephory czy Douglasa, bo zrazisz się na wstępie do zapachów ![]() Być moze chodzi o producenta? Ale oni też zaczynali od zwykłego niuchania i zlewania się a od strony chemicznej podejtrzewam, mają zaplecze w postaci dyplomowanych chemików, no może nie wszyscy.
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2010-02-02 o 12:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#4746 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4747 |
Wtajemniczenie
|
Ok
![]() ![]() ![]() pozdrawiam ![]()
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2010-02-02 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#4748 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4749 |
Wtajemniczenie
|
Wg mojego nosa najlepszy i najtrwalszy (na mnie, bo te zapachy traktuję jako uniseksy
![]() Np chanel 5 ma te osławione aldehydy. Jedni reagują na nie zaburzeniami gastrycznymi lub przynajmniej bólem głowy, więc chemik powiedziałby, ze są szkodliwe, toskyczne. A ja je np strasznie lubię i nie przeszkadzają mi. A z kolei trwałość na mnie jest średnia. Bo od strony chemicznej, raczej biochemiczno fizjologicznej ma znaczenie czy ma się skórę suchą i czy wybiera się zapach na lato czy na zimę. Na suchej i w zimie potrzeba kilera aby było coś wyczuwalne, bo parowanie zapachu wtedy jest minimalne. Np właśnie M7 wtedy sie nadaje, bardziej nawet Nemo Cacharela, jest bardzo trwały. W lecie każdy w miarę leży ![]() Sklad chemiczny a wspołpraca już gotowego zapachu ze skórą to są dwie rozne sprawy i nie wiem czy laboratoryjni pracownicy będą wiarygodni, bo zapach funkcjonuje jako unikalna mieszanka tysięcy składników.
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2010-02-02 o 13:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#4750 |
Przyczajenie
|
Wg mojego nosa najlepszy i najtrwalszy (na mnie, bo te zapachy traktuję jako uniseksy
![]() te zapachy o ktorych pisalem mam od bardzo dawna, dlatego poszukuje czegos bardziej inspirujacego ale w podobnych nutach co te, o ktorych pisalem...obawiam sie, ze niezbyt jasno sprecyzowalem to o co mi chodzi....prosze o wybaczenie.... |
![]() ![]() |
![]() |
#4751 |
grozi wypollizowaniem
|
Hariko-możesz tez napisac do Quality, to Ci coś doradzą, no ale muszisz powiedzieć czego szukasz mniej więcej.
Poza tym nie rozumiem Twoich wypowiedzi o blogach..większośc ich autorów nie uważa sie za znawców perfum..a właściwie co to jest znawca perfum? każda z nas jest poniekąd znawcą jeśli intensywnie testuje i poznaje nowe zapachy.... Poza tym moze my Ci coś doradzimy? ![]()
Fotografia dziecięca i nie tylko ![]() Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2010-02-02 o 13:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#4752 |
never say no to panda
|
ta, ja doradzę sprawdzenie dokładnie nut na basenotes / fragrantice i poszukanie innych zapachów z podobnym składem (lub miksem nut) co Gucci, M7, Dali i Lalique
![]() *edit - względnie wynalezienia wspólnego mianownika i podążanie za zapachami z tą konkretną nutą ale jeśli kolega nie chce samemu testować, to raczej cudu spodziewać się nie może
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2010-02-02 o 13:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#4753 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
o rety...ale masz wymagania ![]()
![]() |
#4754 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4755 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
a moze byc typ bardzo zmurszały i bardzo mroczny? to by była Marescialla ![]() albo mam!!! to mogłoby byc cos pomiędzy tym co wymieniłeś Bois d'Ombrie ![]() ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- no ale wyszukiwarki nut nie wynajdą co by to mogło byc to "pomiędzy" ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4756 |
never say no to panda
|
ale wywalą Ci listę nut, które możesz już własnoręcznie porównać (ja tam się w ten sposób wspieram must-niuchowo
![]()
![]() |
#4757 |
Przyczajenie
|
Polly jestem na stronie, czytam recenzje innych uzytkownikow i mam nadzieje, ze pomoga mi znalezc to, o co mi chodzi...moze przynajmniej mnie ukierunkuja w jakiej grupie zapachow i producentow szukac....a to juz jakis plus! Tak czy inaczej zapachy o ktorych napisalas z wielka przyjemnoscia powacham!! Bardzo dziekuje za okazana pomoc!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4758 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- hariko-ale mozesz napisac do nich maila i Pani Missala cos Ci wybierze ![]() ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- jakbym ja była facetem to bym używała Jubilation XXV albo Absyntu Nasomatto ![]() ![]()
![]() |
#4759 |
never say no to panda
|
w życiu tego nie niuchałam
![]() i wiem, że niekiedy to to bywa zwodnicze, dlatego zalecam (po wyszukaniu konkretnego i pasującego teoretycznie zapachu) zanabyć próbeczkę i wyniuchać na własnej skórze bo to nie tylko kwestia nut, co i indywidualnej reakcji skóry na dane pachnidło... ...i takie tam truizmy ![]() aj, a w temacie - popieram Twoją propozycję Bois d'Ombrie (chociaż z M7 nic wspólnego nie ma, ale łączy pozostałą trójkę) *edit - poza tym, Polly, na basenotes, z tego, co mi się gdzieśtam w łebku kołacze, jest wyszukiwarka, gdzie można więcej, niż jedną nutę wpisać
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2010-02-02 o 13:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#4760 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4761 | ||
grozi wypollizowaniem
|
mnie sie starsznie podoba zapach zelu do kąpieli
![]() Cytat:
ja odbieram go identycznie, ale pisano o BdO ze jest słodki i owocowy....a dla mne taki jest m7 Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4762 | ||||
Wiedźma
|
Cytat:
Cytat:
![]() I na jakiej zasadzie wysnuwasz wniosek, że skoro autorzy blogów tobie akurat nie pomogli, to posługują się WYŁĄCZNIE tłumaczeniami i materiałami zaczerpniętymi z netu? Nie dość, że to nieprawda to jeszcze pała z logiki. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nie wiem, kto Twoim zdaniem, mieni się znawcą. Ja mogę mówić tylko za siebie i za siebie mówię (ale wiem na przykład, że autorka innego bloga - Favkes ma podobne podejście do tej kwestii), że ja osobiście po prostu wącham, jak wszyscy i tak jak wszyscy ciągle szukam, ciągle się uczę, ciągle poznaję. Różnica polega wyłącznie na tym, że swoje subiektywne i luźne w sumie zapiski zbieram w jednym miejscu. Nie czyni ich to ważniejszymi, niż opinie innych nosów z forum. Po prostu są pozbierane do kupy. I, tak szczerze, twój ton uważam za obraźliwy i chamski. Nie dlatego, że uważam się za znawcę i mnie zdemaskowałeś ![]() Przyznaję, że dyskusja na tym poziomie wydaje mi się nieatrakcyjna i gdybym nie została wywołana do odpowiedzi osobiście po prostu zignorowałabym twoje opinie. edit: Ja tylko pro forma napiszę tu to, co zawsze podkreślam w swoich bajędach o zapachach. Że to moje subiektywne opinie, że opowiadam o tym jak zapachy rozwijają się na mojej osobistej skórze i że oceniam je subiektywnie, swoim osobistym nosem. I wreszcie napiszę coś, czego nigdy nie pisałam, bo wydawało mi się to oczywiste: że opinie te są moje własne, znikąd nie rżnięte i nie, nie są powielaniem cudzych opinii - co każdy, kto choć trochę ich czytał z pewnością zauważy.
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2010-02-02 o 17:30 Powód: edit, a potem literówki w edicie. :( |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4763 |
Zadomowienie
|
Ale tak swoją drogą to kolega najwyraźniej zaakcentował potrzebę stworzenia nowego zawodu - konsultanta zapachowego. Skoro są ludzie, którzy dobieraja innym ubrania, fryzury i ogólnie udzielają się w kracji stylistycznej, to czemu nie dobierac i zapachów?...
Już dawno o tym sobie myślałam i nie ja jedna, bo jedna z moich koleżanek, która panią menadżer jest w korporacji, przedstawiła mi swój pomysł na firmę - doradztwo osobiste w dziedzinie stylu szeroko pojętego i o perfumach też myślała, nawet mnie pytała, gdzie można by sie w takiej dziedzinie podszkolić (tzn. w dziedzinie znajomości perfum).
#4764 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4765 |
Zadomowienie
|
Ha, ja jej swoje pudło próbkowe wyciągnęłam, o Wizażu powiedziałam i do Galilu posłałam, bo tam są takie jakieś kursy z grup olfaktorycznych i podstawowych nut zapachowych, ale nie wiem, czy skorzystała
![]()
#4766 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Dla leniwych takie szkolenia to byłoby może wyjście, tylko ilu ludzi zainwestowałoby kilka tysięcy w takie szkolenie? Bo to naprawdę trzeba byłoby fachowców, materiały i warunki zapewnić. No i w dzień czy dwa nie ogarniesz tematu. ![]() Swoją drogą kiedyś Twister Male ogłaszał się na Allegro w taki właśnie sposób. Że za marne tysiąc z hakiem dobierze ci zapach, bo jest znawcą, koneserem i czymśtam jeszcze. Pamiętam, że wzbudził tym na Wizażu sporą wesołość, ale chętnych chyba nie znalazł. A może wyczuł rynek? ![]() Ja tam sobie myślę, że trochę i na Wizażu. Sama wpadłam tu jako totalny nieomal lajkonik ![]() ![]() A tak serio, to ja chyba nikomu nie pozwoliłabym "dobierać" sobie zapachów, choć z sugestii i podpowiedzi chętnie korzystam.
![]() |
#4767 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Sabb, swoją drogą, umieram z ciekawości, jaki ten Twój pierwszy Graal był? A co do doradztwa, to ja nie mam watpliwosci, że ani Ty, ani inne Wizażanki takiego doradztwa nie potrzebują. I ja sama w życiu bym z takowego nie korzystała, tak jak bym nie chciała, aby mi ktoś dom urządzał i ubranie dobierał, a jednak ludzie z takich usług korzystają. Jestem pewna, że są osoby, które zapachami sie za bardzo nie intersują i szkoda im czasu na ich poznawanie, a które jednocześcnie chciałyby pachniec DOBRZE i STOSOWNIE np. do sprawowanego stanowiska czy coś. A Hariko chyba właśnie sugestii bardziej poszukuje niż takiego doradztwa w pełnym tego słowa i znaczeniu.
Edytowane przez OlaVS Czas edycji: 2010-02-02 o 23:13 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4768 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
![]() A w kwestii doboru zapachów, stylu, makijażu itp, o której wspomniałaś - masz oczywiście rację. Są ludzie, którzy korzystają z takich usług i to dobrze chyba. Nie każdy ma czas, albo dość serca do zajmowania się takimi drobiazgami. Napisałam to ot tak, luźno i niezobowiązująco o sobie, ale Twój post sprawił, że zastanowiłam się i owszem, jest we mnie coś, co sprawia, że o ile potrafię dać się przekonać, to mam jakiś opór przed uznaniem, że ktoś za mnie decyduje. Nawet (a może głównie, bo przecież w sprawach służbowych czy naprawde ważkich potrafię bez problemu uznać czyjś autorytet) w kwestiach błahych w sumie, jak strój, czy zapach. Może dlatego, że ja zwykle nie mam problemu ze sprecyzowaniem, co mi się podoba, a co nie. Może gdybym miała tu większe "luzy", gdybym nie potrafiła podjąć decyzji i nie czuła wyborów - może wówczas uznałabym pomoc specjalisty za coś, o czym marzę? W końcu czasem zapach czy srój pełnią funkcję głównie użytkową. I nie jest żadnym wstydem skorzystanie z takiej usługi. Dziękuję, że zwróciłaś na to moją uwagę. Masz rację, jak najbardziej. ![]() ---------- Dopisano o 00:19 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ---------- Cytat:
Po prostu nie chcę, żeby mnie personalnie, z nicka przy tym obrażał i oskarżał o plagiat/brak oryginalności/kradzież cudzych tekstów czy cokolwiek tam on uwaza, że robię.
![]() |
#4769 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:30 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ---------- Jak najbardziej się zgadzam, zaczynając czytać ten wątek w pierwszej chwili oburzyłam się taką oceną blogów, w tym Twojego. Ale pare osób już to wyartykulowało i dlatego ja napisałam coś innego, ale jeśli trzeba, dokładam swój głos.
![]() |
#4770 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy uwazasz, iz osoby piszace blogi zwiazane z perfumami sa zobligowane do pomocy w odnajdywaniu zapachow kazdemu, kto sie do nich zglosi? Badz powinny prowdzic blogi tak, by byly suchym leksykonem perfum, z opisami nut i linkami do podobnych zapachow ? Rozumiem, ze mozna tego oczekiwac po pracownikach perfumerii- jednak prywatny autor bloga sam decyduje co umiesci w swoim wirtualnym pamietniku olfaktorycznym. Nie ma tez obowiazku swiadczyc uslug w dziedzinie doradztwa zapachowego i wyszukiwania podobnych perfum. ![]() Takie jest moje zdanie- wielbicielki perfum, ktora bloga nie prowadzi. Co do samych poszukiwan- wiadomo, ze bez testow organoleptycznych sie nie obejdzie. Dla ulatwienia, by zawezic grupe perfum do poniuchania, mozna poszukac takich o wspolnych nutach, na stronach podawanych przez Dziewczyny. Od siebie moge na poczatek podac kilka kompozycji; nie tyle identycznych pod wzgledem nut, co o klimacie zblizonym do tego, jaki posiadaja zapachy wymienione przez Ciebie: Comme des Garcons: 2Man, Hinoki, Kyoto, Avignon i Zagorsk, Messe de Minuit, meskie Obsession; zielone, klasyczne Polo R.Laurena, Dzongkha, Timbuktu, Cardinal, Fille en Aiguilles oraz wspomniane juz meskie Jubilation XXV ![]() Edytowane przez Kattarina Czas edycji: 2010-02-03 o 07:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.