|
|
#572 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. III :-)
---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- nie ma za co
|
#573 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale brzuch też nie duży. Jak to 1-2kg do przodu? Przy porodzie? Toć 2kg do przodu przy przeciętnym dziecku o wadzie 3,5 daje już wielkiego dzieciaka - 5,5kg. 4,5kg dzieci to już się określa że są z dużą wagą urodzeniową i poszukuje się przyczyn u matki, m.in. cukrzycy ciążowej. Jeszcze nigdy nie słyszałam od żadnego lekarza, żeby taka waga noworodka była pożądana. Nic nie rozumiem... Cytat:
|
||
|
|
|
#574 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jakoś mi słów brakujeTwój Danielek to chyba taki jak mój Bruno... dwa tygodnie różnicy w wieku, 200 g różnicy w wadze ![]() coś do poczytania: http://blog.onet.pl/39997,1,archiwum_goracy.html
|
|
#575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ano być może. Ale jak tak policzyłam to 100g tygodniowo to mało jest do końca ciąży - na jakimś etapie powinien rosnać bardziej? W tych centylach też nie ma przyrostu po 100g na tydzień. Tylko na początku, potem już rośnie bardziej... Wiesz jak to jest?
|
|
|
|
|
#576 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mniej więcej od siódmego miesiąca maluch zaczyna być mniej aktywny z powodu braku miejsca do fikania i bardziej obrastać w tłuszczyk , dlatego przybiera szybciej na wadze. szykuje się do porodu. mama też wtedy z reguły najszybciej przybiera, organizm zaczyna magazynować przygotowując się do porodu i karmienia.
|
|
#577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jak zwykle temat wywołuje małe spory. ![]() Dobrze, że moje dziecię się tam nie przewija, niech sobie jest niewyróżniające się, ani w tę, ani w tę stronę.
|
|
|
|
|
#578 | |||
|
Konto usunięte
|
dobry dzionek
zaczynamy dziś szósty miesiąc Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16923016]...Pojawia się problem - cisza. Każdy udaje, że sprawy nie ma. I niestety luby robi identycznie. każda moja próba rozmowy to tak jak teraz: nie zamierzam rozmawiać, albo: histeryzujesz ...[/QUOTE] skąd ja to znam... znałam. mój też taki był. a że ja histeryczka... no, może nie histeryczka ale w gorącej wodzie kąpana, to czasem awantury były że aż wióry leciały. tylko że awantura była tym większa, im bardziej on milczący. nie umiem być tak opanowana jak Ty i czekać aż pan foch sobie co nieco przemyśli... Cytat:
chociaż na początku nastawiałam się na dziewczynkę, teraz równie mocno cieszyłabym się i na chłopca. w ogóle bym się cieszyła tylko niech mi już ktoś powie CO TO? ![]() Cytat:
![]() a nie psa i dziecka? chyba to oglądałam ![]() kropko, ty zdaje się już po zakupach u tego sprzedawcy, którego podawałaś... r_p77. kupowałaś u niego pieluszki tetrowe? cena mnie powaliła a zamierzam właśnie zamówić trochę rzeczy u niego. tylko nie wiem jakiej one są grubości, jakości itp? wczoraj oglądałam tetre (gotowe pieluszki znaczy się) w tesco. masakra. wyglądały raczej jak gaza. a kupiona na metry u mnie w mieście byłaby gruba i fajna, tylko że kosztuje 4zł za metr (szerokość 80cm), czyli łatwo policzyć że pieluszka wyjdzie trzy razy drożej niż u tego sprzedawcy... Edytowane przez 41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9 Czas edycji: 2010-02-03 o 12:16 |
|||
|
|
|
#579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znowu coś inaczej. he heA wg tego http://zdrowie.onet.pl/1219200,2413,...alkulator.html to ja też jestem średniaczek. Dokładnie w środku się mieszczę w każdym miesiącu.
|
|
|
|
|
#580 |
|
Zakorzenienie
|
Pytanie do dziewczyn, które już zakupiły kocyki. Z czego są zrobione.
Znalazłam taki kocyk ale on z poliestru http://cgi.ebay.co.uk/Kids-Line-Snug...item5ad346828c Z bawełny znalazłam większy ale mi się wydaje że za duży. Jaki kocyk powinien mieć rozmiar? |
|
|
|
#581 |
|
Zakorzenienie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1692676 5]
kropko, ty zdaje się już po zakupach u tego sprzedawcy, którego podawałaś... r_p77. kupowałaś u niego pieluszki tetrowe? cena mnie powaliła a zamierzam właśnie zamówić trochę rzeczy u niego. tylko nie wiem jakiej one są grubości, jakości itp? wczoraj oglądałam tetre (gotowe pieluszki znaczy się) w tesco. masakra. wyglądały raczej jak gaza. a kupiona na metry u mnie w mieście byłaby gruba i fajna, tylko że kosztuje 4zł za metr (szerokość 80cm), czyli łatwo policzyć że pieluszka wyjdzie trzy razy drożej niż u tego sprzedawcy...[/QUOTE] Nie, ja tetrę kupowałam dawno i już nawet nie pamiętam u kogo. Taka średnia ta grubość. Ale nie chciało mi się bawić w kupowanie na metry i szycie, to się cholernie strzępi i jest syf w całym domu.
|
|
|
|
#582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie dokładnie tak jest. Nieobrażając nikogo.. Mówię tylko jak u mnie jest.. ![]() I też czekam aż bedzie wysyp Edwardów.. ![]() [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1692676 5]d a nie psa i dziecka? chyba to oglądałam ![]() [/QUOTE] oo.. Moja nieuwaga Oczywiscie dziecka i psa Edytowane przez kardashi Czas edycji: 2010-02-03 o 12:22 |
|
|
|
|
#583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam 1 z polaru, 2gi z mikrofibry.Polarowy 90 na 110, a ten drugi 75 na 100. |
|
|
|
|
#584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zamierzam kupić jeszcze jakis misiakowaty (już mam upatrzony ), polarowy i na zimę cieepły.
|
|
|
|
|
#585 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a co do pieluch... czyli zostaje mi jedynie wysłać zapytanie do kogoś z allegro, kto te pieluszki kupował. chyba że któraś z Was jeszcze się zdecydowała i już dostała przesyłkę, albo na nią czeka? |
|
|
|
|
#586 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja nie wnikam jak kto daje dziecku na imię, zgadzam się z jednym; trzeba się zastanowić czy imię współgra z nazwiskiem i czy przez przypadek dając dziecku oryginalne imię, które samo w sobie jest ok nie spowodujemy że z nazwiskiem będzie brzmiało co najmniej dziwnie... jak wspomniana w artykule Samatha Kiełbasa z Wieprza ![]() nasi znajomi są podzieleni jeśli chodzi o imię Bruna... części się bardzo podoba, część uważa, że jest straszne i nigdy by tak nie dali na imię swojemu dziecku... tak samo było zresztą z Olimpią... a nam się podoba, jest oryginalne (choć co raz częściej słyszę o właśnie urodzonych Brunach ) i współgra z nazwiskiem... Sztajerwald...u taty Oli będą bliźniaki Aurelia i Antoni... te akurat są całkiem fajne, ale ich starszy brat(przyrodni Oli) ma na imię Szymon... jakoś nie umiem przekonac się do tego imienia... i w sumie nie znam żadnego fajnego Szymka... z drugiej strony jeśli rodzicom się podoba to co mi do tego
|
|
#587 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A do Waszego nazwiska pasuje idealnie. Mój Daniel też pasuje. ![]() Ps. 22 lata temu wszyscy patrzyli na moją matkę jak na kosmitkę, gdy dawała synowi Mateusz. A 7 lat później w jego klasie było 3, a w roku, w trzech klasach w sumie 7. Mateuszów teraz jak mrówków.
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-02-03 o 12:32 |
||
|
|
|
#588 | |
|
Konto usunięte
|
mi się właśnie koszmarnie nie podoba, że co druga dziewuszka to oliwka, co trzecia to julcia, co czwarta amelka... jestem w trakcie czytania artykułu i zgadzam się z tym co do joty...
dlatego mam taki problem z imieniem dla córci. liwia... czytałam o przypadku, że dziewczynka już z marszu przedstawiała się ludziom: "dzien dobry, nazywam się liwia bez o..." ![]() no wolałabym tego dziecku nie fundować ![]() a co myślicie o... glorii? (tż'towi kojarzy się oczywiście z hipcią z madagaskaru ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama nazwała mojego brata 17 lat temu Kuba. Nie Jakub, tylko Kuba (Jakub jej do nazwiska nie pasował ) To też wszyscy jaaak too.. Kuuuba?! I wszyscy wołali na niego Jakub. Teraz już nie ma z tym problemu, jest poprostu Kubą
|
|
|
|
|
#590 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
według Twojej tabeli nie mieszczę się w zadnej normie... chyba, że jestem w 5 miesiącu ciąży Cytat:
póki co więcej nie kupuję, kupię ciepły akrylowy na jesieni... w razie czego mam jeszcze kołderke zimową i letnią... jakby nas wyjątkowo zimne lato dopadło Cytat:
Edki zaraz się pojawią... tak samo jak IsaBelle
|
|
#591 | ||
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16922008]
Znów leci dyskusja o karmieniu publicznym piersią, ciekawa jestem, kiedy się pokłócą [/QUOTE]A co do karmienia przypomniało mi się jak ostatnio w supermarkecie widziałam panią która robiła zakupy (dosłownie chodziła między półkami jedną ręką trzymając dziecko drugą wkładając produkty do koszyka) i karmiła piersią . Dziecko ubrane w gruby kombinezon czapka na głowie oczywiście gruba i tak sobie się przechadzała.Ja tam nie mam nic przeciwko tylko troszke dzieciaczka szkoda że spokojnie zjeść mu nie dadzą. Cytat:
Cytat:
![]() Ja dzisiaj po prawie nieprzespanej nocce. Kaszel mnie cały czas męczył, brzuch się spinał, a że lekarz flawamed wykrztuśny kazał brać to żadnego syropku nie mogłam łyknąć żeby się wydzielina nie zatrzymała w oskrzelach.
|
|
#592 |
|
Zakorzenienie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1692731 4]
dlatego mam taki problem z imieniem dla córci. liwia... czytałam o przypadku, że dziewczynka już z marszu przedstawiała się ludziom: "dzien dobry, nazywam się liwia bez o..." ![]() no wolałabym tego dziecku nie fundować ![]() a co myślicie o... glorii? (tż'towi kojarzy się oczywiście z hipcią z madagaskaru Ja bym dawała Liwia i ani by mi do głowy nie przyszło, że to może być dla kogoś problem. Niech sobie barany sięgną do starożytności jak nie znają. ![]() Tak jak z Blanką. To już nie są żadne dziwactwa dzisiaj. ![]() Mnie się Gloria tak średnio widzi.
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-02-03 o 12:42 |
|
|
|
#593 |
|
Rozeznanie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1692731 4]mi się właśnie koszmarnie nie podoba, że co druga dziewuszka to oliwka, co trzecia to julcia, co czwarta amelka... jestem w trakcie czytania artykułu i zgadzam się z tym co do joty...
dlatego mam taki problem z imieniem dla córci. liwia... czytałam o przypadku, że dziewczynka już z marszu przedstawiała się ludziom: "dzien dobry, nazywam się liwia bez o..." ![]() no wolałabym tego dziecku nie fundować ![]() a co myślicie o... glorii? (tż'towi kojarzy się oczywiście z hipcią z madagaskaru ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- dwadzieścia lat temu początkowo ludzie się oglądali na ulicy jak moja mama mówiła do synka mikołaj... i czekali na prezenty. potem całkiem nagle wokół przybyło jeszcze kilku... [/QUOTE]witam wszystkie brzuszki widze rozmowa na temat imion, czytalam też niejeden artykuł na ten temat i nie znosze juz Amelek, Julek, Oliwek...poprostu przejadło mi sie to aczkolwiek Julia to przecież piekne imie.ja Zostaniemy pewnie przy Hanii, chociaż też mam obawy czy nie będzie sie córeczka denerwować jak zaczną wołać do niej Ania....ale małżowi bardzo sie również podoba i do nazwiska pasuje wiec nie bedziemy juz kombinować.pozdrawiam, życze dużo zdrówka mamusiom i dzidkom. A co do rozmów męsko-damskich..hmm faceci sa często do siebie podobni z tego co piszecie...ale odkąd jestem w ciąży nie ma mowy o odkładaniu czegoś,poprostu mój tż wie jak to źle na mnie działa a już całkiem na dziecko...i często sam mówi -no dobra ale robie to ze wzgledu na niunie, nie na Ciebie także nie ma mowy teraz o kłótniach czy cichych dniach.A wcześniej to ja byłam tą która pierwsza podejmowała rozmowe...
http://www.suwaczek.pl/cache/b735966895.png 8.08.2009 10 rocznica znajomości i nasz ślub Edytowane przez Marta1122 Czas edycji: 2010-02-03 o 12:49 |
|
|
|
#594 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć są takie cudne, pluszowe i misiaste.
|
|
|
|
|
#596 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to silni ludzie, ale domownicy i takie właśnie miśki ![]() [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1692731 4]mi się właśnie koszmarnie nie podoba, że co druga dziewuszka to oliwka, co trzecia to julcia, co czwarta amelka... jestem w trakcie czytania artykułu i zgadzam się z tym co do joty... dlatego mam taki problem z imieniem dla córci. liwia... czytałam o przypadku, że dziewczynka już z marszu przedstawiała się ludziom: "dzien dobry, nazywam się liwia bez o..." ![]() no wolałabym tego dziecku nie fundować ![]() a co myślicie o... glorii? (tż'towi kojarzy się oczywiście z hipcią z madagaskaru ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- dwadzieścia lat temu początkowo ludzie się oglądali na ulicy jak moja mama mówiła do synka mikołaj... i czekali na prezenty. potem całkiem nagle wokół przybyło jeszcze kilku... [/QUOTE]jak 16 lat temu dawałam swojej córce na imię Olimpia to babka w urzędzie biegała po kalendarze i sprawdzała, czy w jezyku polskim i polskim kalendarzu występuje w ogóle takie imię... do dziś jak córka się przedstawia albo ja gdzieś podaję jej dane to zawsze mówimy": "Olimpia przez mp nie Oliwia"... ![]() Liwia bardzo mi się podoba, a Gloria ostatnio parę razy obiła mi się o uszy, jak dla mnie bardzo ładne
|
|
#597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A że bedą myśleć że Oliwia.. może na poczatku pozniej minie ![]() Moja mama ma na imię Lidia i jak teraz jest taka moda na Oliwie to tez kilka osób myśli że to inna forma Oliwii A gdzie Lidia i Oliwia
|
|
|
|
|
#598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#599 |
|
Zadomowienie
|
chciałam zacytować Kropkę, ale mnie się zblokowałao
![]() ja chciałam akrylowy kocyk na zimę właśnie do spacerówki właśnie pod ta osłonke na nóżki, w sumie maluchy będą jeszcze wtedy tylko siedzieć i może być im chłodno w nózki... szczególnie jakby w jakiś ładniejszy dzień drzemaka na dworze złapał....
|
#600 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
niestety na razie każdy z rodziny robi taaakie oczy jak mówimy "liwia". bo imię niespotykane na co dzień na ulicy, a ta starożytność/historia to zasadniczo średnio nasze familie interesuje... nawet niektórzy nie do końca mi wierzą czy takie imię istnieje nie znają się i już
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:30.

Trochę mnie to uspokoiło. Czyli mały średniak 

Toć 2kg do przodu przy przeciętnym dziecku o wadzie 3,5 daje już wielkiego dzieciaka - 5,5kg. 
jakoś mi słów brakuje

chyba to oglądałam 

. Dziecko ubrane w gruby kombinezon czapka na głowie oczywiście gruba i tak sobie się przechadzała.