Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. III :-) - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-03, 11:27   #571
kardashi
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. III :-)

Dzięki Daff Trochę mnie to uspokoiło. Czyli mały średniak

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 11:33   #572
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

Cytat:
Napisane przez kardashi Pokaż wiadomość
Dzięki Daff Trochę mnie to uspokoiło. Czyli mały średniak
nie ma za co

Bruno już w domku
dafreen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 11:45   #573
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dafreen Pokaż wiadomość
ja właśnie zaczynam III trymestr; przyczyny mogą być różne, może zatrzymujesz więcej wody w organizmie, może masz wiecej wód płodowych... ja mam w normie ale raczej mało, zresztą widać po brzuchu, za duży to on nie jest mimo, ze mały jest takim średniakiem
z tego co gin tłumaczył, lepiej żeby był 1-2 kg do przodu niż za mało...
Wody specjalnie nie zatrzymuję, płodowych nie wiem ile mam, powiedziano mi tylko że norma. Ale brzuch też nie duży.

Jak to 1-2kg do przodu? Przy porodzie? Toć 2kg do przodu przy przeciętnym dziecku o wadzie 3,5 daje już wielkiego dzieciaka - 5,5kg.

4,5kg dzieci to już się określa że są z dużą wagą urodzeniową i poszukuje się przyczyn u matki, m.in. cukrzycy ciążowej. Jeszcze nigdy nie słyszałam od żadnego lekarza, żeby taka waga noworodka była pożądana.

Nic nie rozumiem...

Cytat:

25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
To moje się mieści w tych 50% - znaczy średniaczek.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 11:55   #574
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Wody specjalnie nie zatrzymuję, płodowych nie wiem ile mam, powiedziano mi tylko że norma. Ale brzuch też nie duży.

Jak to 1-2kg do przodu? Przy porodzie? Toć 2kg do przodu przy przeciętnym dziecku o wadzie 3,5 daje już wielkiego dzieciaka - 5,5kg.

4,5kg dzieci to już się określa że są z dużą wagą urodzeniową i poszukuje się przyczyn u matki, m.in. cukrzycy ciążowej. Jeszcze nigdy nie słyszałam od żadnego lekarza, żeby taka waga noworodka była pożądana.

Nic nie rozumiem...

To moje się mieści w tych 50% - znaczy średniaczek.
chodziło mi o to, ze lepiej zeby mama miała 1-2 kg więcej niż książkowe niż za mało trochę się nie zrozumiałyśmy, ale ja mam ostatnio problemy z wysławianiem się jakoś mi słów brakuje

Twój Danielek to chyba taki jak mój Bruno... dwa tygodnie różnicy w wieku, 200 g różnicy w wadze

coś do poczytania:

http://blog.onet.pl/39997,1,archiwum_goracy.html

Bruno już w domku
Stary 2010-02-03, 12:01   #575
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
chodziło mi o to, ze lepiej zeby mama miała 1-2 kg więcej niż książkowe niż za mało trochę się nie zrozumiałyśmy, ale ja mam ostatnio problemy z wysławianiem się jakoś mi słów brakuje

Twój Danielek to chyba taki jak mój Bruno... dwa tygodnie różnicy w wieku, 200 g różnicy w wadze
Aaaa.... żeby mama... No to jasne wszystko.

Ano być może. Ale jak tak policzyłam to 100g tygodniowo to mało jest do końca ciąży - na jakimś etapie powinien rosnać bardziej? W tych centylach też nie ma przyrostu po 100g na tydzień. Tylko na początku, potem już rośnie bardziej... Wiesz jak to jest?

Stary 2010-02-03, 12:06   #576
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
Aaaa.... żeby mama... No to jasne wszystko.

Ano być może. Ale jak tak policzyłam to 100g tygodniowo to mało jest do końca ciąży - na jakimś etapie powinien rosnać bardziej? W tych centylach też nie ma przyrostu po 100g na tydzień. Tylko na początku, potem już rośnie bardziej... Wiesz jak to jest?
100 g to takie mocno uśrednione... dotyczy głównie 5,6 miesiąca
mniej więcej od siódmego miesiąca maluch zaczyna być mniej aktywny z powodu braku miejsca do fikania i bardziej obrastać w tłuszczyk , dlatego przybiera szybciej na wadze. szykuje się do porodu. mama też wtedy z reguły najszybciej przybiera, organizm zaczyna magazynować przygotowując się do porodu i karmienia.

Bruno już w domku
Stary 2010-02-03, 12:13   #577
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Fajne. I jak zwykle temat wywołuje małe spory.

Dobrze, że moje dziecię się tam nie przewija, niech sobie jest niewyróżniające się, ani w tę, ani w tę stronę.

Stary 2010-02-03, 12:14   #578
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9
Konto usunięte

dobry dzionek zaczynamy dziś szósty miesiąc

Cytat:
Napisane przez kees26 Pokaż wiadomość
Dziewczynki mam małego doła...

Dziś byłam na wizycie i wszystko wydawało się być ok, ale w pewnym momencie lekarka zaczęła bardzo bacznie przyglądać się serduszku naszej córeczki. Dostałam skierowanie na specjalistyczne badanie serduszka.
Ginka powiedziała, że na 99% jest to niedojrzałość serduszka w stosunku do wieku i wyrówna się w ciągu kolejnych tygodni, ale lepiej to sprawdzić.
Niemniej jednak boję się. W poniedziałek idę na to badanie, trzymajcie kochane kciuki za moją Lenkę
będzie dobrze, musi być, skoro tyle ciotek kciukasy trzyma
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16923016]...Pojawia się problem - cisza. Każdy udaje, że sprawy nie ma. I niestety luby robi identycznie. każda moja próba rozmowy to tak jak teraz: nie zamierzam rozmawiać, albo: histeryzujesz
...[/QUOTE]
skąd ja to znam... znałam. mój też taki był. a że ja histeryczka... no, może nie histeryczka ale w gorącej wodzie kąpana, to czasem awantury były że aż wióry leciały. tylko że awantura była tym większa, im bardziej on milczący. nie umiem być tak opanowana jak Ty i czekać aż pan foch sobie co nieco przemyśli...
Cytat:
Napisane przez kasiaaX Pokaż wiadomość
...
Ale jest cos fajnego wtej niepewności kto zamieszkuje brzusio przyznam...

...
no coś w tym jest chociaż na początku nastawiałam się na dziewczynkę, teraz równie mocno cieszyłabym się i na chłopca. w ogóle bym się cieszyła tylko niech mi już ktoś powie CO TO?

Cytat:
Napisane przez kasiaaX Pokaż wiadomość
... Ja zawsze wyrzucę co mi na sercu leży, pokłółce sie, popłacze ale jest wyjasnione.
a jaka ulga potem, a jak przyjemnie się godzić
Cytat:
...
w DDTVN beda mówić jak pogodzić obecnośc w domu psa i kota..
...
a nie psa i dziecka? chyba to oglądałam

kropko, ty zdaje się już po zakupach u tego sprzedawcy, którego podawałaś... r_p77. kupowałaś u niego pieluszki tetrowe? cena mnie powaliła a zamierzam właśnie zamówić trochę rzeczy u niego. tylko nie wiem jakiej one są grubości, jakości itp? wczoraj oglądałam tetre (gotowe pieluszki znaczy się) w tesco. masakra. wyglądały raczej jak gaza. a kupiona na metry u mnie w mieście byłaby gruba i fajna, tylko że kosztuje 4zł za metr (szerokość 80cm), czyli łatwo policzyć że pieluszka wyjdzie trzy razy drożej niż u tego sprzedawcy...

Edytowane przez 41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9
Czas edycji: 2010-02-03 o 12:16
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 12:17   #579
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
100 g to takie mocno uśrednione... dotyczy głównie 5,6 miesiąca
mniej więcej od siódmego miesiąca maluch zaczyna być mniej aktywny z powodu braku miejsca do fikania i bardziej obrastać w tłuszczyk , dlatego przybiera szybciej na wadze. szykuje się do porodu. mama też wtedy z reguły najszybciej przybiera, organizm zaczyna magazynować przygotowując się do porodu i karmienia.
A to z moich tabel wyczytałam, że największy przyrost wagi jest w II trymestrze. Znowu coś inaczej. he he

A wg tego http://zdrowie.onet.pl/1219200,2413,...alkulator.html to ja też jestem średniaczek. Dokładnie w środku się mieszczę w każdym miesiącu.

Stary 2010-02-03, 12:18   #580
Darianna25
Zakorzenienie

Pytanie do dziewczyn, które już zakupiły kocyki. Z czego są zrobione.
Znalazłam taki kocyk ale on z poliestru
http://cgi.ebay.co.uk/Kids-Line-Snug...item5ad346828c
Z bawełny znalazłam większy ale mi się wydaje że za duży.

Jaki kocyk powinien mieć rozmiar?
Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 12:18   #581
kropka75
Zakorzenienie

[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1692676 5]
kropko, ty zdaje się już po zakupach u tego sprzedawcy, którego podawałaś... r_p77. kupowałaś u niego pieluszki tetrowe? cena mnie powaliła a zamierzam właśnie zamówić trochę rzeczy u niego. tylko nie wiem jakiej one są grubości, jakości itp? wczoraj oglądałam tetre (gotowe pieluszki znaczy się) w tesco. masakra. wyglądały raczej jak gaza. a kupiona na metry u mnie w mieście byłaby gruba i fajna, tylko że kosztuje 4zł za metr (szerokość 80cm), czyli łatwo policzyć że pieluszka wyjdzie trzy razy drożej niż u tego sprzedawcy...[/QUOTE]
Nie, ja tetrę kupowałam dawno i już nawet nie pamiętam u kogo. Taka średnia ta grubość. Ale nie chciało mi się bawić w kupowanie na metry i szycie, to się cholernie strzępi i jest syf w całym domu.

Stary 2010-02-03, 12:21   #582
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm.. "Imiona typu Nikola, Jessica, Olivier, Justin itp. nadają ludzie z nizin społecznych, którzy w jakiś sposób chcą się wybić, odróżnić, zwrócić na siebie uwagę"
U mnie dokładnie tak jest. Nieobrażając nikogo.. Mówię tylko jak u mnie jest.. I dlatego miałam wątpliowości co do Blanki

I też czekam aż bedzie wysyp Edwardów..

[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1692676 5]d
a nie psa i dziecka? chyba to oglądałam
[/QUOTE]

oo.. Moja nieuwaga Oczywiscie dziecka i psa

Edytowane przez kardashi
Czas edycji: 2010-02-03 o 12:22
Stary 2010-02-03, 12:21   #583
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość

Taki żeby przykryć dziecko.

Ja mam 1 z polaru, 2gi z mikrofibry.Polarowy 90 na 110, a ten drugi 75 na 100.

Stary 2010-02-03, 12:23   #584
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam puki co jeden Bawełniany. Rozmiar, nie wiem, nie mierzyłam. Taki, uważam wystarczający
Zamierzam kupić jeszcze jakis misiakowaty (już mam upatrzony ), polarowy i na zimę cieepły.

Stary 2010-02-03, 12:24   #585
Konto usunięte

Cytat:

o, też o to chciałam zapytać... polar? mikrofibra? akryl? już świra dostaję i nie wiem co wybrać? akryl pewnie będzie grubszy, na zimę... a na lato? może być cienki polarowo/poliestrowy? czy szukać jakiegoś naprawdę cieniusieńskiego z bawełny?

a co do pieluch... czyli zostaje mi jedynie wysłać zapytanie do kogoś z allegro, kto te pieluszki kupował. chyba że któraś z Was jeszcze się zdecydowała i już dostała przesyłkę, albo na nią czeka?
Stary 2010-02-03, 12:26   #586
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
Fajne. I jak zwykle temat wywołuje małe spory.

Dobrze, że moje dziecię się tam nie przewija, niech sobie jest niewyróżniające się, ani w tę, ani w tę stronę.
takie tematy zawsze wywołują kontrowersje i spory
ja nie wnikam jak kto daje dziecku na imię, zgadzam się z jednym; trzeba się zastanowić czy imię współgra z nazwiskiem i czy przez przypadek dając dziecku oryginalne imię, które samo w sobie jest ok nie spowodujemy że z nazwiskiem będzie brzmiało co najmniej dziwnie... jak wspomniana w artykule Samatha Kiełbasa z Wieprza
nasi znajomi są podzieleni jeśli chodzi o imię Bruna... części się bardzo podoba, część uważa, że jest straszne i nigdy by tak nie dali na imię swojemu dziecku... tak samo było zresztą z Olimpią... a nam się podoba, jest oryginalne (choć co raz częściej słyszę o właśnie urodzonych Brunach ) i współgra z nazwiskiem... Sztajerwald...
u taty Oli będą bliźniaki Aurelia i Antoni... te akurat są całkiem fajne, ale ich starszy brat(przyrodni Oli) ma na imię Szymon... jakoś nie umiem przekonac się do tego imienia... i w sumie nie znam żadnego fajnego Szymka... z drugiej strony jeśli rodzicom się podoba to co mi do tego

Bruno już w domku
Stary 2010-02-03, 12:31   #587
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
zgadzam się z jednym; trzeba się zastanowić czy imię współgra z nazwiskiem i czy przez przypadek dając dziecku oryginalne imię, które samo w sobie jest ok nie spowodujemy że z nazwiskiem będzie brzmiało co najmniej dziwnie... jak wspomniana w artykule Samatha Kiełbasa z Wieprza
To na bank.

Cytat:
nasi znajomi są podzieleni jeśli chodzi o imię Bruna... części się bardzo podoba, część uważa, że jest straszne i nigdy by tak nie dali na imię swojemu dziecku... tak samo było zresztą z Olimpią... a nam się podoba, jest oryginalne (choć co raz częściej słyszę o właśnie urodzonych Brunach ) i współgra z nazwiskiem... Sztajerwald...
Bruno to specyficzne imię, wywołuje kontrowersje, już parę dziwnych opinii słyszałam. Jednakże jest go coraz więcej i za czas jakiś nie będzie robiło wrażenia, głównie tego negatywnego.
A do Waszego nazwiska pasuje idealnie.

Mój Daniel też pasuje.

Ps. 22 lata temu wszyscy patrzyli na moją matkę jak na kosmitkę, gdy dawała synowi Mateusz. A 7 lat później w jego klasie było 3, a w roku, w trzech klasach w sumie 7. Mateuszów teraz jak mrówków.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-02-03 o 12:32
Stary 2010-02-03, 12:36   #588
Konto usunięte

mi się właśnie koszmarnie nie podoba, że co druga dziewuszka to oliwka, co trzecia to julcia, co czwarta amelka... jestem w trakcie czytania artykułu i zgadzam się z tym co do joty...

dlatego mam taki problem z imieniem dla córci. liwia... czytałam o przypadku, że dziewczynka już z marszu przedstawiała się ludziom:

"dzien dobry, nazywam się liwia bez o..."

no wolałabym tego dziecku nie fundować

a co myślicie o... glorii? (tż'towi kojarzy się oczywiście z hipcią z madagaskaru ) nie chcę wydziwiać... ale chcę żeby to było mało spotykane imię. miała być alicja ale wszędzie ich niestety pełno wokół mnie...

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
...
Ps. 22 lata temu wszyscy patrzyli na moją matkę jak na kosmitkę, gdy dawała synowi Mateusz. A 7 lat później w jego klasie było 3, a w roku, w trzech klasach w sumie 7. Mateuszów teraz jak mrówków.
dwadzieścia lat temu początkowo ludzie się oglądali na ulicy jak moja mama mówiła do synka mikołaj... i czekali na prezenty. potem całkiem nagle wokół przybyło jeszcze kilku...
Stary 2010-02-03, 12:36   #589
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:
To na bank.

Bruno to specyficzne imię, wywołuje kontrowersje, już parę dziwnych opinii słyszałam. Jednakże jest go coraz więcej i za czas jakiś nie będzie robiło wrażenia, głównie tego negatywnego.

Mój Daniel też pasuje.

Ojj taa.. Mateuszów jak mrówków
Moja mama nazwała mojego brata 17 lat temu Kuba. Nie Jakub, tylko Kuba (Jakub jej do nazwiska nie pasował ) To też wszyscy jaaak too.. Kuuuba?! I wszyscy wołali na niego Jakub. Teraz już nie ma z tym problemu, jest poprostu Kubą

Stary 2010-02-03, 12:38   #590
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
A to z moich tabel wyczytałam, że największy przyrost wagi jest w II trymestrze. Znowu coś inaczej. he he

A wg tego http://zdrowie.onet.pl/1219200,2413,...alkulator.html to ja też jestem średniaczek. Dokładnie w środku się mieszczę w każdym miesiącu.
jakoś po sobie w pierwszej ciąży i koleżankach widzę, że ten III jest magiczny i dosyć szybko się przybiera...
według Twojej tabeli nie mieszczę się w zadnej normie... chyba, że jestem w 5 miesiącu ciąży ale ja się raczej na tych internetowych nie opieram... nie biora pod uwagę wzrostu, budowy... opieram się na tym co wyliczył mi gin na podstawie wzrostu, wagi oraz mojej i małża wagi urodzeniowej... i to też raczej traktuję poglądowo... powinno mnie przybyć ok 12-15 kg... czyli jeszcze 10 mogę przybrać

Cytat:

ja mam dwa bawełniane 80x80 chyba i jeden taki niby rożek, niby otulaczek, niby kocyk w zależności jak się go pozapina z cienkiego polarku 70x100 ma chyba po rozłożeniu.
póki co więcej nie kupuję, kupię ciepły akrylowy na jesieni... w razie czego mam jeszcze kołderke zimową i letnią... jakby nas wyjątkowo zimne lato dopadło

Cytat:
Hmm.. "Imiona typu Nikola, Jessica, Olivier, Justin itp. nadają ludzie z nizin społecznych, którzy w jakiś sposób chcą się wybić, odróżnić, zwrócić na siebie uwagę"
U mnie dokładnie tak jest. Nieobrażając nikogo.. Mówię tylko jak u mnie jest.. I dlatego miałam wątpliowości co do Blanki

I też czekam aż bedzie wysyp Edwardów..
to tak jak u mnie... zauważyłam, że im wyższy status tym więcej Antosi i Zoś... im bardziej biednie tym więcej Kewinów i Dziessik... aczkolwiek zdarzają się wyjątki...
Edki zaraz się pojawią... tak samo jak IsaBelle

Bruno już w domku
Stary 2010-02-03, 12:40   #591
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16922008]
Znów leci dyskusja o karmieniu publicznym piersią, ciekawa jestem, kiedy się pokłócą [/QUOTE]
A co do karmienia przypomniało mi się jak ostatnio w supermarkecie widziałam panią która robiła zakupy (dosłownie chodziła między półkami jedną ręką trzymając dziecko drugą wkładając produkty do koszyka) i karmiła piersią. Dziecko ubrane w gruby kombinezon czapka na głowie oczywiście gruba i tak sobie się przechadzała.
Ja tam nie mam nic przeciwko tylko troszke dzieciaczka szkoda że spokojnie zjeść mu nie dadzą.

Cytat:

Uu.. sfochowany facet to tragedia Mojemu całe szczęscie już minęło. Miał taka fazę obrażania sie na wszystko i za wszystko jakis czas. Nie do wytrzymania..

Daff własnie i mnie martwi moja waga.. Póki co ważę tylko 3,5 kg więcej. Sama Blanka ważyła ostatnio 0,5 kg, no i wiadomo i łożysko i wody i piersi.. A ja jem i jem i nic nie tyje?!

A wogole.. Trochę sie martwię. Ile wasze dzidzie ważyły w 23 tyg..?
Moje maleństwo w 22 tyg ważyło 520g.
Cytat:
Heh...

Skądś to znam.
Ja przyznam, że chłopa zmuszam... jak nie chce, niech nie gada, ale mnie wysłuchać musi, jak nie dziś, to jutro. Czekam aż atmosfera się rozrzedzi i informuję, że mam coś do powiedzenia. Potem pytam czy rozumie, a jak nie to czego nie rozumie...

Szału dostaję, jak mi chłop wychodzi, bo... nie ma ochoty gadać i amen. Mogłabym bić na oślep. Krew mi się gotuje w żyłach. A jak już ktoś udaje, że nie ma problemu / tematu to mnie nosi... i mam ochotę udusić gołymi łapami.

Musi być załatwione i koniec. Mąż już wie, że tego nie załatwi inaczej, najwyżej odsunie w czasie. I jakoś się tak dogadujemy. Tyle, że mój się nie obraża i nigdy nie ma cichych dni.
Ja mam tak samo, mój się już nauczył że jak sprawy od razu nie wyjaśni to później będzie tylko gorzej. Ja się poprostu z czasem coraz bardziej nakręcam

Ja dzisiaj po prawie nieprzespanej nocce. Kaszel mnie cały czas męczył, brzuch się spinał, a że lekarz flawamed wykrztuśny kazał brać to żadnego syropku nie mogłam łyknąć żeby się wydzielina nie zatrzymała w oskrzelach.
myszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 12:40   #592
kropka75
Zakorzenienie

[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1692731 4]
dlatego mam taki problem z imieniem dla córci. liwia... czytałam o przypadku, że dziewczynka już z marszu przedstawiała się ludziom:

a co myślicie o... glorii? (tż'towi kojarzy się oczywiście z hipcią z madagaskaru ) nie chcę wydziwiać... ale chcę żeby to było mało spotykane imię. miała być alicja ale wszędzie ich niestety pełno wokół mnie... [/QUOTE]
Ja bym dawała Liwia i ani by mi do głowy nie przyszło, że to może być dla kogoś problem. Niech sobie barany sięgną do starożytności jak nie znają.

Tak jak z Blanką. To już nie są żadne dziwactwa dzisiaj.

Mnie się Gloria tak średnio widzi.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-02-03 o 12:42
Stary 2010-02-03, 12:44   #593
Marta1122
Rozeznanie

[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1692731 4]mi się właśnie koszmarnie nie podoba, że co druga dziewuszka to oliwka, co trzecia to julcia, co czwarta amelka... jestem w trakcie czytania artykułu i zgadzam się z tym co do joty...

a co myślicie o... glorii? (tż'towi kojarzy się oczywiście z hipcią z madagaskaru ) nie chcę wydziwiać... ale chcę żeby to było mało spotykane imię. miała być alicja ale wszędzie ich niestety pełno wokół mnie...

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

dwadzieścia lat temu początkowo ludzie się oglądali na ulicy jak moja mama mówiła do synka mikołaj... i czekali na prezenty. potem całkiem nagle wokół przybyło jeszcze kilku... [/QUOTE]

witam wszystkie brzuszki widze rozmowa na temat imion, czytalam też niejeden artykuł na ten temat i nie znosze juz Amelek, Julek, Oliwek...poprostu przejadło mi sie to aczkolwiek Julia to przecież piekne imie.ja Zostaniemy pewnie przy Hanii, chociaż też mam obawy czy nie będzie sie córeczka denerwować jak zaczną wołać do niej Ania....ale małżowi bardzo sie również podoba i do nazwiska pasuje wiec nie bedziemy juz kombinować.
pozdrawiam, życze dużo zdrówka mamusiom i dzidkom.

A co do rozmów męsko-damskich..hmm faceci sa często do siebie podobni z tego co piszecie...ale odkąd jestem w ciąży nie ma mowy o odkładaniu czegoś,poprostu mój tż wie jak to źle na mnie działa a już całkiem na dziecko...i często sam mówi -no dobra ale robie to ze wzgledu na niunie, nie na Ciebietakże nie ma mowy teraz o kłótniach czy cichych dniach.A wcześniej to ja byłam tą która pierwsza podejmowała rozmowe...

niunia jest z nami!:confuse d:

8.08.2009 10 rocznica znajomości i nasz ślub

Edytowane przez Marta1122
Czas edycji: 2010-02-03 o 12:49
Marta1122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 12:45   #594
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

Cytat:
u taty Oli będą bliźniaki Aurelia i Antoni... te akurat są całkiem fajne, ale ich starszy brat(przyrodni Oli) ma na imię Szymon... jakoś nie umiem przekonac się do tego imienia... i w sumie nie znam żadnego fajnego Szymka... z drugiej strony jeśli rodzicom się podoba to co mi do tego
Mi też dziwne to imie się wydawało ale teraz się przyzwyczaiłam bo moja siorka tak syna nazwała i tak szczerze to mu pasuje.
myszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 12:45   #595
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
powinno mnie przybyć ok 12-15 kg... czyli jeszcze 10 mogę przybrać
Bosko się masz.

Cytat:
ja mam dwa bawełniane 80x80 chyba i jeden taki niby rożek, niby otulaczek, niby kocyk w zależności jak się go pozapina z cienkiego polarku 70x100 ma chyba po rozłożeniu.
póki co więcej nie kupuję, kupię ciepły akrylowy na jesieni... w razie czego mam jeszcze kołderke zimową i letnią... jakby nas wyjątkowo zimne lato dopadło
Ja nie wiem czy kupować jeszcze jakiś koc... Do spacerówy na zimę będzie w komplecie śpiwór. A dziecko i tak będzie w kombinezoniku. Chatę mam ciepłą i kołderka też nie jest chuda. Chyba sobie trzeci, grubszy kocyk daruję...

Choć są takie cudne, pluszowe i misiaste.

Stary 2010-02-03, 12:45   #596
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
To na bank.

Mój Daniel też pasuje.

też tak myślę, a najfajniejsze jest to, ze oznacza w języku starogermańskim brunatnego niedźwiedzia to silni ludzie, ale domownicy i takie właśnie miśki

[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1692731 4]mi się właśnie koszmarnie nie podoba, że co druga dziewuszka to oliwka, co trzecia to julcia, co czwarta amelka... jestem w trakcie czytania artykułu i zgadzam się z tym co do joty...

dwadzieścia lat temu początkowo ludzie się oglądali na ulicy jak moja mama mówiła do synka mikołaj... i czekali na prezenty. potem całkiem nagle wokół przybyło jeszcze kilku... [/QUOTE]

jak 16 lat temu dawałam swojej córce na imię Olimpia to babka w urzędzie biegała po kalendarze i sprawdzała, czy w jezyku polskim i polskim kalendarzu występuje w ogóle takie imię...

do dziś jak córka się przedstawia albo ja gdzieś podaję jej dane to zawsze mówimy":
"Olimpia przez mp nie Oliwia"...

Liwia bardzo mi się podoba, a Gloria ostatnio parę razy obiła mi się o uszy, jak dla mnie bardzo ładne

Bruno już w domku
Stary 2010-02-03, 12:46   #597
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym dawała Liwia i ani by mi do głowy nie przyszło, że to może być dla kogoś problem. Niech sobie barany sięgną do starożytności jak nie znają.

Ja też bym dala Liwia ładnie i inaczej, aczkolwiek nie wydziwione A że bedą myśleć że Oliwia.. może na poczatku pozniej minie
Moja mama ma na imię Lidia i jak teraz jest taka moda na Oliwie to tez kilka osób myśli że to inna forma Oliwii
A gdzie Lidia i Oliwia

Stary 2010-02-03, 12:49   #598
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Moja mama ma na imię Lidia i jak teraz jest taka moda na Oliwie to tez kilka osób myśli że to inna forma Oliwii
A gdzie Lidia i Oliwia
To już jest ignorancja.

Stary 2010-02-03, 12:51   #599
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

chciałam zacytować Kropkę, ale mnie się zblokowałao

ja chciałam akrylowy kocyk na zimę właśnie do spacerówki właśnie pod ta osłonke na nóżki, w sumie maluchy będą jeszcze wtedy tylko siedzieć i może być im chłodno w nózki... szczególnie jakby w jakiś ładniejszy dzień drzemaka na dworze złapał....

Bruno już w domku
Stary 2010-02-03, 12:53   #600
Konto usunięte

Cytat:

no też wolałabym liwię, dlatego poproszę więcej takich opinii. niestety na razie każdy z rodziny robi taaakie oczy jak mówimy "liwia". bo imię niespotykane na co dzień na ulicy, a ta starożytność/historia to zasadniczo średnio nasze familie interesuje... nawet niektórzy nie do końca mi wierzą czy takie imię istnieje nie znają się i już
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości