![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Seks bez zabezpieczenia
Cytat:
A cykl obliczam tak, ze jesli ostatni raz miałam okres 19 stycznia, to licze od tego 14 dni i wypada mi, ze od 1 lutego mam dni plodne...
![]() |
![]() |
#32 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Co nie znaczy, że nie można się za pierwszym razem wstrzelić, jest tyle przypadków wpadek, że chyba to oczywiste ![]() Czasem się próbuje lata, mimo, że oboje partnerzy są zdrowi. Czasem się wpada od jednego razu. Na to nie ma reguły. I nie podchodzę sceptycznie do związków na odległość, mimo że mnie takowy nie wypalił, to wiem, że jest to możliwe. Ciekawa jestem po prostu czy skoro wykazujecie się taką radosną beztroską w kwestii zabezpieczenia, to macie obgadany temat "a co jeśli wpadniemy". W sensie czy wiesz kto do kogo się przeprowadzi, kto będzie pracował i czy utrzyma itd. Czy podchodzicie do tematu "inni dali radę, to my też", "Bóg da dziecko to da i na dziecko". Od razu zaznaczam, nie ma tu ataku, tylko troska. P.S. Ja mam nieregularny seks, ale tabletki biorę, bo oprócz właściwości wiadomych ![]() ![]() ![]() ![]() No ale ja nie palę, więc nie muszę dokonać wyboru "nałóg czy zabezpieczenie przed ciążą. Swoją drogą tak jak pisały, fajki i tak będziesz musiała rzucić jak zajdziesz w ciążę, więc co za różnica, mogłabyś je rzucić i zacząć brać tabsy. P.S.2 Autorko, nie denerwuj się na Ukrycior, ona odpowiedziała na Twoje pytanie.
"Widziałeś tę dziewczynę? Ma nogi za milion złotych!" - pomagamy Dianie ![]() Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2010-02-03 o 15:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoje obliczenia dni płodnych można sobie o kant rozbić, bo w ogóle nie wiadomo czy masz owulację, więc możemy sobie gdybać o czternastym dniu cyklu. Ja osobiście jajeczkuję pomiędzy 16 a 17 dniem, więc 14 to absolutnie nie reguła, bez mierzenia temperatur, sprawdzania śluzu i monitoringu tyle możemy powiedzieć sobie o owulce. A teraz ta mniej lubiana kwestia: nie twierdzę, że Twoje dziecko jadłoby kamienie i spało na ulicy. Ale czemu na własne życzenie w wpadki wpadki chcesz sobie i jemu skąplikować życie, tego już nie jestem w stanie pojąć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Autorko, czego oczekujesz? Bo raz piszesz, że miałaś tylko jeden problem, o którym napisałaś w pierwszym poście, i że chciałaś znaleźć osoby, które mają podobnie, ale włączyły się umoralniające wizażanki ględzące o Twoim braku odpowiedzialności, a innym razem, że może jednak przestałabyś ryzykować i podświadomie oczekujesz, że przekonamy Cię do stosowania antykoncepcji.
No litości. ![]() A tam, rób, co chcesz. To nie ja wpadnę.
![]() |
![]() |
#35 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja sie na nikogo nie denerwuje :P Fajek nie rzuce i dobrze o tym wiem... ;/ takze to odpada
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Miałam się nie wypowiadać ale jednak chciała bym dorzucić swoje 2 grosze
![]() Osobiście znam parę, która przez 3 lata nie stosowała żadnego zabezpieczenia, dziewczyna liczyła dni płodne z ułożenia chmur bo okres miała raz co 28dni a raz co 45 i zawsze kończyli "do środka"... a teraz synek ma 6 miesięcy i jednak stwierdzili, ze życiową tragedią nie jest stosowanie prezerwatyw... Tak wiec myslę, że autorka mogła miec po prostu farta, albo rzeczywiście ma jakieś problemy z płodnością. Proponuje się porządnie zbadać zanim będzie za późno... Ja tez nie lubię gumek, ale jeszcze bardziej nie lubiła bym siebie gdybym wrąbała się w macierzyństwo wtedy kiedy tego najbardziej bym nie chciała. Dla mnie wybór jest prosty, ale każdy jest dorosły i niech robi jak uważa. Ja wolę uważać jak robię ![]()
![]() |
#38 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja nie licze tego z ulozenia chmur, mam okres co 32-34 dni i jakos licze to tak, ze jeszcze w ciazy nie jestem... A w dni plodne, to chyba naprawde jakis fart był...
![]() |
![]() |
#41 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jesteś krótko na wizażu, ale już powinnaś była się zorientować jaka tu panuje swoboda wypowiedzi ![]() Fajek nie rzucisz? To chyba lepiej jednak coś zrobić, żebyś nie zaszła, bo ciąża + fajki to tragedia dla dziecka. A, jeszcze jedno. Dni płodne i niepłodne występują bardzo dziwnie, czas ich trwania może być różny, może się wydłużać, skracać, przesuwać. Jeśli się upierasz przy kalendarzyku, to rób to jak trza - razem z badaniem śluzu, temperatury itp.
"Widziałeś tę dziewczynę? Ma nogi za milion złotych!" - pomagamy Dianie ![]() Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2010-02-03 o 16:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Jak o tym pomysle, to mi słabo... Ale sprobuje... Tylko czuje, ze to sie skonczy tak jak wczesniej, chyba ze wczesniej naprawde mielismy jakies 'dziwne' te gumy... i warto wyprobowac cos innego... no albo te tabletki dla palacych... ale to dopiero jak wroci na stałe, bo dla kogo mam brac te tabletki... a nie lubie sie ogolnie niszczyc jakimis pierdołami, dosc juz, ze papierosy pale... A chłopaka chyba nie bede musiała długo namawiac... Mam nadzieje
![]()
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mylisz się, owulacja może się przesunąć dowolnie z różnych przyczyn, jeśli jej nie monitorujesz tak, jak napisałam wyżej, nie masz pewności kiedy wystąpi i żadne tam tydzień przed spodziewaną @ nie daje gwarancji. Podstawowe informacje z zakresu płodności człowieka na poziomie szkoły podstawowej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Skoro facet chce dziecka już teraz, jak sama napisałaś, to ja powiem tylko tak.. żebyś się pewnego pięknego dnia nie zdziwiła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale widzisz sama! Wiekszosc, jak nie wszystkie, wypowiedziały sie, ze nie lubia gumy, wiec cos w tym musi byc. Bo skoro to byłoby to samo odczucie, to kazdy by uzywał gumy i nie znalazłaby sie taka osoba jak ja, ktora odczuwa mniejsza przyjemnosc 'lizac lizaka przez papierek' ![]()
![]() |
![]() |
#47 |
po drugiej stronie szafy
|
Nie stwierdziłam, że nie ma różnicy z gumką i bez, tylko że seks nie opiera się tylko na tym czy czujesz jego skórę czy nie. Nie jest to rzeczą najważniejszą, zwłaszcza jak się ma w perspektywie wpadkę :p I większość tych, które nie tolerują gumek, wybiera inną metodę antykoncepcji. A nie żadną.
![]() |
#48 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Słabo Ci? Nie przesadzaj, gumka nie gryzie.
![]()
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Z gumką nie jest tak źle, no chyba, że się mega grubych używa (więc można używać cieńszych np durex classic, durex elite, durex owocowe, czekoladowe, unimil skyn).
Jeśli już masz liczyć dni płodne i niepłodne to poczytaj sobie o NPR. I radzę zacząć się zabezpieczać lub rzucić palenie (wybór należy do Ciebie)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Autorko, papieroski szkodzą dziecku nie tylko podczas 9 miesięcy ciąży. Niedotlenienie i zatrucie Twojego organizmu jest już teraz i w takim opakowaniu ono będzie rosło, nie odtoksycznisz się z dnia na dzień, z chwilą magicznego rzucenia fajek. Oczywiście, że szkodzą Tobie to wiesz...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Nie do samego tematu, ale do połączenia papierosy+tabletki chciałabym się odnieść: otóż, sama palę - znacznie ograniczyłam, ale palę i biorę novynette. Zanim zaczęłam je brać, dużo na ten temat czytałam i zasięgnęłam opinii 3 różnych ginekologów, bardzo dobrych i szanowanych lekarzy. Otóż, nie jest tak, że papierosy+tabletki=zakrze pica. Oczywiście, jest to JEDEN z czynników, który zwiększa jej ryzyko, ale JEDEN. Jeden spośród wielu. Nikogo nie namawiam do swoich racji, niech każdy robi co chce i robi to na własną odpowiedzialność, ale umoralnianie na Wizażu na ten temat jest nagminne. I ostro przesadzone. I tak chciałam wtrącić swoje 3 grosze ;-P.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Ja tez nienawidze gumek i tez uważam, że jest to jak lizanie lizaka przez papierek, dlatego biore tabletki, jednak my widujemy sie codziennie, wiec to co innego.
Wypróbujcie te gumki co Neciak Ci poleciła Unimil Skyn. Na temat przerywanego stosunku gdzieś był tutaj wątek. Ja sie nie wypowiem, bo nigdy nie probowałam.
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystkie tu usiłujemy Ci powiedzieć, że to, że tak myślisz, nie oznacza, że tak jest. Po prostu możesz się zdziwić pewnego dnia. Jeśli chodzi o badania na płodność, żaden gin nie zleci ich, jeśli para nie stara się przez 12 cykli bez zabezpieczenia (normalne, pełne stosunki). Możesz wykonać szereg badań prywatnie, ale za sporą kwotę i tak naprawdę w tej chwili nie rozumiem - po co? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
Moja kuzynka przez 4 lata nie stosowała żadnej antykoncepcji poza stosunkiem przerywanym (co nie powinno byc uwazane za zabezpieczenie przed nieplanowana ciążą).Pewnego razu stwierdzili, że juz czas na dziecko.Zaczeli sie starać i plum..... po pierwszym cyklu ciąża.Też byli w szoku, bo nastawili sie na przynajmniej kilka miesiecy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sprawa jest prosta i oczywista: nie chcesz mieć jeszcze dziecka to ZACZNIJ SIĘ ZABEZPIECZAĆ. i błagam, nie mów mi że nie wiesz jak, bo mamy XXI wiek i na litość boską w metodach antykoncepcji można przebierać. jak nie gumki to dobrze obliczane NPR, jak nie NPR to tabletki: jedno-dwuskładnikowe, jak nie tabletki to spirala, implant, globulki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Spirala... i 'odcinac dziecku leb tym'. Nie dziekuje.
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
boże, a ja myślałam że zabobony wyszły z mody.
kieruję na forum ginekologia, tylko nie zaczynaj rozmowy od odcinania głowy dziecku bo cię zabiją śmiechem. jak tak mało wiesz o antykoncepcji to trochę przestaję się dziwić, że żadnej nie stosujesz.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:26.