czy ktoś szuka pracy? - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-03, 09:24   #2251
titina
Zakorzenienie

Dot.: czy ktoś szuka pracy?

A ja się dzisiaj ucieszyłam bo na stronie mojego UP zobaczyłam organizowany kurs księgowość. Moja radość niestety nie trwała długo bo natychmiast zadzwoniłam i dowiedziałam się że przyjmują 50 osób które spełniają warunki - wyższe ekonomiczne lub pokrewne ale na kurs zostanie wysłanych tylko 5. Decyduje doradca zawodowy...Czy ktoś zna jakiś sposób na oczarowanie doradcy?

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-03, 09:51   #2252
Dagunia
Komplikatorka

Pewność siebie, musisz go przekonać że Ty jesteś najlepszą kandydatką, że interesujesz się księgowością, wiążesz przyszłość z tym zawodem, że ten kurs da Ci szansę na spełnienie zawodowe. Wszystkich doradców jakich ja znam to młode, wyluzowane dziewczyny więc powodzenia !
Stary 2010-02-03, 10:34   #2253
MissEliot
Przyczajenie

Dziewczyny, chciałam podziękować Wam (nie pamiętam komu dokładnie) za polecenie mi Jobexpress! Kurczę, odezwała się do mnie jedna firma na stanowisko asystenckie z oferty na którą aplikowałam i jedna sama z siebie - podobno mnie znalazła tam w bazie i im się spodobałam!! Więc mam dwie rozmowy kwalifikacyjne, jedną w tym, jedną w przyszłym tygodniu!

Przepraszam, jeśli to brzmi jak reklama, ale naprawdę strrrrasznie się cieszę
Stary 2010-02-03, 10:49   #2254
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Mam pytanko. Kwestia umowy-zlecenia i ubezpieczenia zdrowotnego. Podobno jeśli się nie ma innej pracy ani nie jest się studentem i w związku z tym nie ma się ubezpieczenia zdrowotnego, to pracodawca, który zatrudnia na umowę-zlecenia ma obowiązek nas ubezpieczyć. Prawda to?
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-03, 10:54   #2255
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
A ja się dzisiaj ucieszyłam bo na stronie mojego UP zobaczyłam organizowany kurs księgowość. Moja radość niestety nie trwała długo bo natychmiast zadzwoniłam i dowiedziałam się że przyjmują 50 osób które spełniają warunki - wyższe ekonomiczne lub pokrewne ale na kurs zostanie wysłanych tylko 5. Decyduje doradca zawodowy...Czy ktoś zna jakiś sposób na oczarowanie doradcy?
ja bym powiedziala dokladnie to co napisała Dagunia bo lepiej tego ując nie mogla
Cytat:
Napisane przez MissEliot Pokaż wiadomość
Dziewczyny, chciałam podziękować Wam (nie pamiętam komu dokładnie) za polecenie mi Jobexpress! Kurczę, odezwała się do mnie jedna firma na stanowisko asystenckie z oferty na którą aplikowałam i jedna sama z siebie - podobno mnie znalazła tam w bazie i im się spodobałam!! Więc mam dwie rozmowy kwalifikacyjne, jedną w tym, jedną w przyszłym tygodniu!

Przepraszam, jeśli to brzmi jak reklama, ale naprawdę strrrrasznie się cieszę
to teraz tylko trzymac kciuki zeby wszystko poszlo sprawnie
gregia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-03, 12:40   #2256
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gregia Pokaż wiadomość
gorzka prawdo tez tak mialam ze niektore ustawy mi sie fajnie czytało, ale niektore to polecałam na bezsennosc bo nie szło po nich nie usnąc jak ci kochana idzie nauka? ja narazie czytam ustawe z rachunkowosci na 9 lutego masakra jakas
Ja póki co przygotowywałam się do innej rozmowy, na stanowisko młodszego specjalisty ds. obsługi klienta, bo w każdej chwili mogą zadzwonić (choć nie muszą). Dobrze, że chociaż tu nie wymagają znajomości ustaw.
Dzisiaj zaczynam walkę z tymi ustawami, które wymieniałam wyżej. TŻ wydrukował mi je u siebie w pracy i wczoraj mi je przywiózł. Jak to zobaczyłam to padłam. Najgorsze jest to, że ja przeczytam te ustawy i załóżmy, że będę miała jakąś wiedzę teoretyczną (jak mi cokolwiek w głowie zostanie), a na rozmowie będą pytać o zastosowanie jej w praktyce albo jakieś kazusy.
Gregia, ja po tej rachunkowości nie mogłabym spać miesiącami, nienawidzę tego. Ta o finansach publicznych, którą ja muszę przeczytać jeszcze przejdzie, ale o rachunkowości by nie przeszła

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-03, 14:54   #2257
Celebre
Raczkowanie

Byłam wczoraj na 'rozmowie ' w US. Pani z góry do mnie, po filologii do nas na staz? kto pani dał skierowanie?Przyda się to Pani w ogóle na coś? Nawet specjalnie nie słuchała odpowiedzi, tylko powiedziała, że zbiera cv i pozniej bedzie je dokładnie studiowała, ale jak powiedziała:'wie Pani szukamy kogoś po administracji'.... no więc kolejna kiszka. Mam dziś załamkę, od początku roku byłam na 1 rozmowie...
Celebre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-03, 15:43   #2258
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorzka prawda Pokaż wiadomość
Ja póki co przygotowywałam się do innej rozmowy, na stanowisko młodszego specjalisty ds. obsługi klienta, bo w każdej chwili mogą zadzwonić (choć nie muszą). Dobrze, że chociaż tu nie wymagają znajomości ustaw.
Dzisiaj zaczynam walkę z tymi ustawami, które wymieniałam wyżej. TŻ wydrukował mi je u siebie w pracy i wczoraj mi je przywiózł. Jak to zobaczyłam to padłam. Najgorsze jest to, że ja przeczytam te ustawy i załóżmy, że będę miała jakąś wiedzę teoretyczną (jak mi cokolwiek w głowie zostanie), a na rozmowie będą pytać o zastosowanie jej w praktyce albo jakieś kazusy.
Gregia, ja po tej rachunkowości nie mogłabym spać miesiącami, nienawidzę tego. Ta o finansach publicznych, którą ja muszę przeczytać jeszcze przejdzie, ale o rachunkowości by nie przeszła
gorzka prawdo a kiedy masz ta rozmowe w UM?ja tez myslalam ze padne jak zobaczylam ile mnie czeka do przerobienia tych wszystkich ustaw, dwie maja po 7-8 strona reszta po 50-70 a ja sie tak cieszylam ze koniec studiow i koniec wkuwania
Cytat:
Napisane przez Celebre Pokaż wiadomość
Byłam wczoraj na 'rozmowie ' w US. Pani z góry do mnie, po filologii do nas na staz? kto pani dał skierowanie?Przyda się to Pani w ogóle na coś? Nawet specjalnie nie słuchała odpowiedzi, tylko powiedziała, że zbiera cv i pozniej bedzie je dokładnie studiowała, ale jak powiedziała:'wie Pani szukamy kogoś po administracji'.... no więc kolejna kiszka. Mam dziś załamkę, od początku roku byłam na 1 rozmowie...
celebre ale ci sie niesamowicie ,,miła" Pani trafila, bezczelnosc ludzka nie zna granicale tak jest ze do Panstwówek najczesciej wołaja po administarcji lub ekonomii, chyba ze praca jest w takim Wydziale, gdzie sa potrzebne juz kierunkowe studia, nie martw sie na pewno cos sie trafi!!! zobacz ile kazda z nas ma porażek za soba, setki wyslanych cv, brak odzewu po rozmowach telefonicznych... i mozna tak wymieniac i wymieniac

Edytowane przez gregia
Czas edycji: 2010-02-03 o 15:47
Stary 2010-02-03, 19:08   #2259
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
jak szłam na rozmowe o staż do UP to tez chciali po albo na administracji i dostałą ten staż koleżanka co jest na administracji. a ja dostałąm staż w UG mimo że nie jestem na ekonomii ale byłam kolejna na liscie stażowej w UP
teraz zastanawiam się o starcie na staż do BP a że jeszcze w lutym dostane wypłate ze stycznia, to zaczekam do marca, bo może ktoś z prawdziwą robota sie odezwie.

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 07:53   #2260
Castia
Wtajemniczenie

czy ktoras z was byla na rozmowie w firmie budowlanej na stanowisko kosztorysanta? co powinnam wiedziec:pr osi: kurde nie wiem....nigdy nie kosztorysowałam i nie wiem o co mogą pytać
Castia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 11:14   #2261
MissEliot
Przyczajenie

Cytat:
to teraz tylko trzymac kciuki zeby wszystko poszlo sprawnie
Nooo... mam nadzieję... jutro mam rozmowę i po prostu szaleję ze strachu, bo nie byłam już ze dwa miesiące na żadnej

Swoją drogą to ciekawe, że firma sama się odzywa. Widocznie takie wypełnianie profili na portalach jednak coś daje. Chociaż ja wypełniałam już i na pracuju i na inforpacy, a tylko z jobexpressu ktoś się odezwał. Miałyście podobnie, że zadzwonili do Was tylko dlatego, że gdzieś zostawiłyście CV?

Edytowane przez MissEliot
Czas edycji: 2010-02-04 o 11:16
MissEliot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-04, 11:37   #2262
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
czy ktoras z was byla na rozmowie w firmie budowlanej na stanowisko kosztorysanta? co powinnam wiedziec:pr osi: kurde nie wiem....nigdy nie kosztorysowałam i nie wiem o co mogą pytać
ja niestety nie pomoge, gdyz tez nie mialam do czynienia z kosztorysami
Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
jak szłam na rozmowe o staż do UP to tez chciali po albo na administracji i dostałą ten staż koleżanka co jest na administracji. a ja dostałąm staż w UG mimo że nie jestem na ekonomii ale byłam kolejna na liscie stażowej w UP
teraz zastanawiam się o starcie na staż do BP a że jeszcze w lutym dostane wypłate ze stycznia, to zaczekam do marca, bo może ktoś z prawdziwą robota sie odezwie.
katerina a co to jest BP? Bank Polski?
Cytat:
Napisane przez MissEliot Pokaż wiadomość
Nooo... mam nadzieję... jutro mam rozmowę i po prostu szaleję ze strachu, bo nie byłam już ze dwa miesiące na żadnej

Swoją drogą to ciekawe, że firma sama się odzywa. Widocznie takie wypełnianie profili na portalach jednak coś daje. Chociaż ja wypełniałam już i na pracuju i na inforpacy, a tylko z jobexpressu ktoś się odezwał. Miałyście podobnie, że zadzwonili do Was tylko dlatego, że gdzieś zostawiłyście CV?
powodzenia na rozmowie
a ja siedze i czytam to ustawe z rachunkowosci i totalna głupota...po cholere czlowiekowi takie czytanie pierdół skoro i tak praktyka wygląda inaczej niz 15000 przepisów z ustawy
Stary 2010-02-04, 11:45   #2263
88Ekaterina88
Zakorzenienie

BP- Biuro Podróży

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-02-04, 11:51   #2264
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
BP- Biuro Podróży
teraz juz wiem fajna praca, tez zawsze chcialam pracowac w BP, ale z płaca nie najlepiej i sobie darowałam i zdecydowalam sie na studia ekonomiczne
Stary 2010-02-04, 12:17   #2265
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Mozesz mi wyjaśnić co to znaczy? To UP ma jakąś listę?
Celebre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 13:46   #2266
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
teraz juz wiem fajna praca, tez zawsze chcialam pracowac w BP, ale z płaca nie najlepiej i sobie darowałam i zdecydowalam sie na studia ekonomiczne
no mnie natomiast ekonomia nie urządza wole coś innego, pod turystykę, co prawda BP też nie jest szczytem moich marzeń, ale potrzebny mi się u niech staż i praktyki Więc zaliczyć trzeba, a jak się w dobrym BP urządzisz, to droga do mojego celu staje się krótsza ...

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

Cytat:
Mozesz mi wyjaśnić co to znaczy? To UP ma jakąś listę?
moje UP ma listę na którą zapisują się te osoby którym to UP ma poszukać stażu. Ja byłąm leniwa, zapisałam się na listę i trafił sie roczny staż w UG.

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-02-04, 14:12   #2267
n-nika
Zadomowienie

u mnie dalej nic
ciągle przeglądam oferty pracy... na stronach, w UP w gazetach... i wysyłam CV i cisza...

-
Urządzamy Nasz dom
zaKochana
n-nika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 15:14   #2268
AsiaW**
Zakorzenienie

u mnie to samo próbuje sobie załatwić prace interwencyjne w starostwie albo urzędzie miasta ale na razie ...mam czekać;(

AsiaW** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 16:44   #2269
Candiiia
Rozeznanie

mnie to już zaczyna dobijać
pół biedy, że mieszkam jeszcze z matką,ale i tak jest tragedia(dzień w dzień wypominanie, że siedze i nic nie robie, że jakbym chciała to już od dawna bym pracowała :/)
miesiąc temu się zwolniłam, nie dawałam rady,3 zmiany,produkcja,a fe. Studiuję zaocznie, więc szukam pracy tylko od pon-pt(niekiedy mam zjazdy 5 tyg z rzedu, nie ma więc opcji pracy w weekend,czasami tez trzeba odpoczac).
No i dzień w dzień biegam po portalach,szukam,wysyłam, byłam póki co na 2och rozmowach ale nic z tego (jedni wymagali 1 soboty pracujacej, a na drugim spotkaniu - szczyt chamstwa - wrocławiankom odradzam aplikowanie do PKT :/ )
zaczynam mieć doła, nie wiem gdzie szukać, nie chciałabym znowu pracować na 3 zmiany i na umowe zlecenie,i weekendy odpadaja,staż też.
Robie się coraz bardziej zdesperowana

Edytowane przez Candiiia
Czas edycji: 2010-02-04 o 16:46 Powód: wielokrotnie wysłanie tego samego,komp zeswirował
Candiiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-05, 09:02   #2270
gregia
Zakorzenienie

Dziewczyny glowa do góry, do nas też musi usmiechnac sie szczescie!!!
Stary 2010-02-05, 10:04   #2271
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
gorzka prawdo a kiedy masz ta rozmowe w UM?ja tez myslalam ze padne jak zobaczylam ile mnie czeka do przerobienia tych wszystkich ustaw, dwie maja po 7-8 strona reszta po 50-70 a ja sie tak cieszylam ze koniec studiow i koniec wkuwania
Ja mam tą rozmowę w UM 9 lutego. W ten sam dzień co ty w sądzie

Stary 2010-02-05, 10:51   #2272
drop woman
Raczkowanie

z tą pracą to różnie najbardziej wkurza mnie UP :/ Ja poszukuje pracy jako masażystka.... jest ciężko, jest może wśród wizażanek jakaś masażystka ? Pozdrawiam
drop woman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-05, 11:13   #2273
88Ekaterina88
Zakorzenienie

znalazłąm ofertę pracy : Barmanka, ale jak zobaczyłąm wynagordzenie to padłam : 1000 pln patrzę dalej co trzeba umieć na barmankę i zbladłam :
"wykształcenie wyższe, ekonomia,finanse * min. 4 lata stażu pracy na podobnym stanowisku * praktyczna znajomość programów finansowo-księgowych,płace,handel,p łatnik,ustawy o rachunkowości,znajomość przepisów podatkowych,bilansowych,r ozliczanie produkcji, księgowanie na kontach,analiza i rozliczanie kont,sprawozdawczość GUS,sporządzanie deklaracji VAT,CIT,PIT"
chyba się komuś cos pomyliło w tym ogłoszeniu co nie ?

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-02-05, 11:14   #2274
asia27100
Zakorzenienie

ja jestem po 2 rozmowach..niestety, w pierwszej przeszkadzaly moje studia a druga okazala sie nie byc "praca biurowa" jak bylo w ogloszeniu, tylko jakas bezimienna fundacja...
dostalam kolejny telefon, w poniedzialek sie okaze co i jak..

Cytat:
"wykształcenie wyższe, ekonomia,finanse * min. 4 lata stażu pracy na podobnym stanowisku * praktyczna znajomość programów finansowo-księgowych,płace,handel,p łatnik,ustawy o rachunkowości,znajomość przepisów podatkowych,bilansowych,r ozliczanie produkcji, księgowanie na kontach,analiza i rozliczanie kont,sprawozdawczość GUS,sporządzanie deklaracji VAT,CIT,PIT"
hahahaha no jasne :P

Edytowane przez asia27100
Czas edycji: 2010-02-05 o 11:17
asia27100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-05, 11:28   #2275
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
znalazłąm ofertę pracy : Barmanka, ale jak zobaczyłąm wynagordzenie to padłam : 1000 pln patrzę dalej co trzeba umieć na barmankę i zbladłam :
chyba się komuś cos pomyliło w tym ogłoszeniu co nie ?
ktos musiał sie pomylic i to zdrowo to mi wyglada na ogłoszenie na specjaliste ds. kadr i płac, a nie barmana:h ahaha:

Cytat:
Ja mam tą rozmowę w UM 9 lutego. W ten sam dzień co ty w sądzie
sądny dzien dla nas 2 a wiesz ile jest osób razem z Tobą złożyło dokumenty?
Stary 2010-02-05, 12:14   #2276
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
sądny dzien dla nas 2 a wiesz ile jest osób razem z Tobą złożyło dokumenty?
Właśnie nie wiem, bo nie podali listy kandydatów spełniających wymogi formalne. Wydaje mi się, że dużo osób nie złożyło (chociaż mogę się mylić), mimo że wymagania nie były wygórowane. Za to zakres obowiązków przyprawia o zawrót głowy. No i jest to baaaaardzo odpowiedzialne stanowisko. Wiem, że szanse mam raczej znikome i nie jestem do końca przekonana co do chęci pracy na takim stanowisku. Chociaż nie powiem, bo praca może być ciekawa, ale te obowiązki.

Stary 2010-02-05, 12:40   #2277
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie nie wiem, bo nie podali listy kandydatów spełniających wymogi formalne. Wydaje mi się, że dużo osób nie złożyło (chociaż mogę się mylić), mimo że wymagania nie były wygórowane. Za to zakres obowiązków przyprawia o zawrót głowy. No i jest to baaaaardzo odpowiedzialne stanowisko. Wiem, że szanse mam raczej znikome i nie jestem do końca przekonana co do chęci pracy na takim stanowisku. Chociaż nie powiem, bo praca może być ciekawa, ale te obowiązki.
pewnie za tym zakresem obowiązków idzie tez odpowiednie wynagrodzenie wiec jest o co walczyc nigdy niewiadomo czy Tobie sie to stanowisko nie trafi. Ja Tobie (jak i sobie) życze tylko jednego- żeby to stanowisko z góry nie bylo obstawione, bo szkoda Twojego (mojego takze) trudu
Stary 2010-02-05, 18:28   #2278
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
pewnie za tym zakresem obowiązków idzie tez odpowiednie wynagrodzenie wiec jest o co walczyc nigdy niewiadomo czy Tobie sie to stanowisko nie trafi. Ja Tobie (jak i sobie) życze tylko jednego- żeby to stanowisko z góry nie bylo obstawione, bo szkoda Twojego (mojego takze) trudu
Takie samo mam życzenie przed każdym naborem do budżetówki. Już mniej ważne byłoby to, że mnie nie przyjmą. Ale niech wówczas wygrają LEPSI.
Gregia Tobie też powodzenia i sprawiedliwego konkursu!

Stary 2010-02-05, 18:32   #2279
uparta Marti
Zakorzenienie

co to są prace interwencyjne ?
Stary 2010-02-05, 18:54   #2280
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez uparta Marti Pokaż wiadomość
co to są prace interwencyjne ?
Prace interwencyjne to zatrudnienie bezrobotnego przez pracodawcę, które nastąpiło w wyniku umowy zawartej ze starostą (dokładnie z UP) i ma na celu wsparcie osób będących w szczególnej sytuacji na rynku pracy.
Do osób w szczególnej sytuacji na rynku pracy zaliczani są: bezrobotni do 25 roku życia; osoby długotrwale bezrobotne albo po zakończeniu realizacji kontraktu socjalnego; kobiety, które nie podjęły zatrudnienia po urodzeniu dziecka; bezrobotni powyżej 50 roku życia; bezrobotni bez kwalifikacji zawodowych, bez doświadczenia zawodowego lub bez wykształcenia średniego; bezrobotni samotnie wychowujący co najmniej jedno dziecko do 18 roku życia; bezrobotni, którzy po odbyciu kary pozbawienia wolności nie podjęli zatrudnienia oraz bezrobotni niepełnosprawni.

Na interwencji można być (w zależności od warunków jakie się spełnia) odpowiednio: 6mcy, 12mcy, 18mcy, 24mce, 4lata.

Tutaj jest sporo informacji na ten temat: http://up.podlasie.pl/default.aspx?docId=20318

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości