![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Niegrzeczny pies
i co takie uderzenie psa nauczy? to że ma unikać ręki człowieka,czy że w końcu ma chapnąć?
a co do psa, który kopie,czy w ogóle z nim biegacie, wyprowadzacie itp? czy tylko siedzi na podwórku, bo może mieszkać na dworze,to nic złego, ale powinien mieć kontakt z człowiekiem, bo on sam się nie zajmie sobą i nie wymęczy, trzeba z psem coś robić,szkolić (metoda pozytywna, nie bicie), potrzebuje czegoś do gryzienia, zabawy, najlepiej też wykastrować, bo nie ma sensu by produkował nowe szczeniaki, a nie można oddzielić ogródka z kwiatami od reszty posesji? jakiś płotek i nie mówię o kojcu, bo to zazwyczaj klatka w której pies ledwo się mieści,ale o ogrodzeniu grządek,tak aby pies miał swój trawnik,no i była widoczna granica, bo dla niego kwiatki nie są czymś innym, on nie rozróżnia tego od trawnika, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
psy-chopatka
|
Cytat:
![]() ![]() Aż się we mnie zagotowało. Dziewczyno, nie udzlaj takich rad i nie rozpowszechniaj takich bzdur! Do jakiej ty szkoły chodzisz ze swoim psem? Bedę wiedzieć którą odradzać. Psa nie można bić po pysku, to bardzo wrazliwy narząd! Na psich forach zostałabyś zjechana od góry do dołu za tego typu poglądy.
![]() |
![]() |
#33 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli nie to odpowiedź jest prosta. Twój pies się NUDZI. Całe dnie spędza w tym samym miejscu, bez możliwości kontaktu z innymi psami, nie może poznawać nowych rzeczy i reagować na nowe bodźce, wiec nie dziw się, że szuka jakiegokolwiek zajęcia. Mówisz, że tłumaczysz psu żeby nie kopał dołów..... a jak to robisz, bo przecież psy nie znają ludzkiego języka ???? Zadziwiające ![]() Proponuje zająć się psem, wychodzić z nim na spacery i bawić się z nim. Cytat:
![]() Bicie psa NIE jest metodą - niezależnie czy jest to mocne czy słabe uderzenie - a w każdym razie nie jest dobrą/właściwą metodą szkoleniową. Warto zapoznać się z książkami na temat posłuszeństwa, chociażby Pani Inki Sjosten. Proponuję również przeczytać takie książki jak: "Pies i człowiek" Jean Donaldson czy "Tajemnice psiego umysłu" Stanley'a Corena. Milkanika, Whip - dokładnie, zgadzam się z Wami ![]() Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-02-06 o 14:10 Powód: dopisek |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
niestety nawet w zk mają takich specjalistów starej daty, moja znajoma ma szkołę pozytywnego szkolenia i już wyprowadzała kilka takich psów,dla których niby ratunku nie było, bo szkoleniowiec przemocą nic nie wskórał i zwalił winę na psa,że niby z nim się nic nie da zrobić
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-02-06 o 15:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
a mi brak słów do tego co ty napisałaś bo pies mimo że jest owczarkiem i jest dość duży i mimo że ma wielkie podwórko na placu jest zabierany na spacery do lasu codziennie !! pozatym przychodzi do domu i siedzi z nami,mimo mrozów i zimna dziennie ktoś się z nim bawi w lato cały czas jest ktoś na podworku a mój pies napewno nie jest ozdobą podwórka żałuję że chciałam zaczerpnąć porady bo ktoś strasznie mądry musiał od razu zaatakować nie mając zielonego pojęcia o tym czy pies ma towarzystwo ale tak to już jest z ludźmi...Gratuluję podejścia Pani Garadielo !! Takich przemądrzałych rad naprawde potrzebowałam !! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Prawda w oczy kole?
![]() Tak przedstwailas sytuacje to jest adekwanta odpowiedz.Zreszta nadal twierdze ze pies ma za malo zajecia skoro kopie...Same spacery to malo,pies musi miec tez troche wysilku umyslowego.Tym bardziej ze jak piszesz to owczarek... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
nigdy do głowy mi nawet nie przyszło, że mój pies przekopuje ogród bo mu się nudzi.....
wet powiedziała mi, że to wina psiego instynktu...i nic na to nie poradzę ![]() za to na pocieszenie powiedziała mi, że ma sześć foksów i jej mąż spędza więcej czasu na zakopywaniu dziur niż ja ![]() a na skakanie polecam przydeptywanie psich łapek, delikatnie oczywiście na mojego podziałało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
nie zaprzeczyłam, że może to robić z nudów...
chciałam tylko stwierdzić iż to nie jedyny powód kopania nie traktuje tego weta jako wyroczni co do psiej psychiki ![]() po prostu mają w sobie to coś(małżeństwo, oboje są wetami).... tak zajęła się moim foksem, że nawet nie zdążył się zaokrętować, że jest trymowany.... pomysł z DELIKATNYM przydeptywaniem łapek został zasłyszany z audycji dr. Sumińskiej.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Pewnie, że weci mogą być bardzo dobrzy w tym co robią i mieć pojęcie o psach. Jednak z doświadczenia wiem, że o psiej psychice wiedzą raczej mniej niż więcej ![]() Jeśli chodzi o przydeptywanie ja nie jestem zwolenniczką takich metod. Moim zdaniem lepiej nauczyć psa komendy "siad" lub "na miejsce" i wtedy po problemie. Można też psa leckeważyć co u mnie zdało świetnie egzamin a naprawdę miałam problem, bo skaczący na przywitanie na wysokość twarzy ast to nic przyjemnego ![]() ![]() Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-02-08 o 09:25 Powód: poprawka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
masz rację, rasa ma duże znaczenie
![]() ale psi charakter chyba też? my swojego foksa uczyliśmy podstawowych komend ale kiedy radość bierze górę to słuch się wyłącza ![]() ![]() próbowaliśmy go lekceważyć niestety baliśmy się, że powybija nam zęby.... z tak twardą i kanciastą, psią głową jeszcze się nie spotkałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
psy-chopatka
|
Cytat:
![]() Weci znają się na psach ale, że tak powiem, od innej strony. Radze czerpać wiedze na temat psychki i szkolenia psów od autorytetów w tej dziedzinie a nie od weterynarzy, cioci który ma 3 psy, audycji, tv itp prawda jest taka że np na uderzenie w pysk jeden pies zareaguje cofnieciem się, inny piskiem a jeszcze inny atakiem i bolesnym ugryzieniem. Dlatego takie porady moga się skonczyć tragicznie (!) Podpisuje się pod tym co napisala tygrysia, ciesze sie że sa tu tez takie osoby ![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
zacytowałaś mój post przez co mam wrażenie, że to ja polecam bicie psa po pysku?
dlaczego uogólniasz? czy każdy wet ma interesować się tylko zdrowiem fizycznym zwierzaka? dr.Sumińska (ta od audycji) , lekarz weterynarii moim zdaniem jest specjalistą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
psy-chopatka
|
Cytat:
Uogólniam bo wiem że wieci najcześciej nie maja zielonego pojęcia na temat szkolenia, psiej psychiki itp a ludzie ( nie wiem czemu?) często ich uwarzają za specjalistów od psów- ogólnie i pytają, próbują się radzić itp co moim zdaniem jest błędem bo studia weterynaryjne nie poruszają w ogóle takich tematów. Dr Sumińska nie jest dla mnie autorytetem.
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
to mniej czy więcej?
podkreśliłam, że robiłam to delikatnie....to miało mu sprawiać dyskomfort a nie ból jak wcześniej wspomniane bicie po pysku ja natomiast wiem, że jednak zdarzają się wyjątki, weci mający "zielone pojęcie"... może gdybym napisała, że rady dotyczącej kopania udzielił mi doświadczony hodowca(którym jest ta wet) inaczej byś to odebrała... na zakończenie dyskusji proszę Cię podaj mi nazwiska tych autorytetów w dziedzinie psiej psychiki... z miłą chęcią zagłębię się w lekturę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Anya84 poczytaj książki Inki Sjosten o szkoleniu. Polecam też Stanley'a Coren'a np. "Tajemnice psiego umysłu" czy Nicolasa Dodmana "Pies, który kochał zbyt mocno". A zapomniałabym o "Najpierw wytresuj kurczaka" Karem Pryor i Zofii Mierzwińskiej "Po obu końcach smyczy". Aktualnie czytam "Pies i człowiek" Jean Donaldson i też, moim zdaniem, jest warta przeczytania. Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-02-08 o 13:29 Powód: poprawka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
psy-chopatka
|
Cytat:
![]() Czy mniej czy więcej- tego nie wiem, nie znam twojej "polityki szkolenia". Co do autorytetów, jesli chodzi o literature to polecam ksiązki Zofii Mrzewińskiej, Inki Sjosten, Stanleya Corena. Encyklopedia psów, wyd Delta. Moim zdaniem świetnie opracowana. A z literatury bardziej specjalistycznyj to może "Nowoczesne szkolenie psów tropiących " B Górnego skoro masz foksa ![]() Dopisze jeszcze jak mi się przypomni coś.
"Love it, change it or leave it " ![]() Edytowane przez whip Czas edycji: 2010-02-08 o 13:16 Powód: literówki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
weci (to tak jakby iść do lekarza pierwszego kontaktu z problemami psychicznymi), (tylko) hodowcy, szkoleniowcy starej daty, to nie autorytety,a jeśli dobrze kojarzę, to ta pani prowadziła audycję o psim szczekaniu i radziła by to zaakceptować, bo taka jest natura psa,więc jeśli dobrze kojarzę programy, to te więcej szkodzą niż pomagają, a co do autorytetów to jest trochę mądrych behawiorystów i szkoleniowców bardziej nowoczesnych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
dziękuję za propozycję, na pewno na coś się zdecyduje....
wydaje mi się, że jesteśmy konsekwentni... tak w ogóle mam foksteriera szorstkowłosego czyli kwestia rasy a druga sprawa o, której wspominałam to charakter.... na pewno duży wpływ na jego zachowanie ma to, że pierwszy rok swojego życia(teraz ma trzy) był warszawskim pieskiem kanapowym... najgorsze było pierwsze ok.sześć miesięcy bo w porównaniu z tamtym, teraz jest super ![]() tyle tylko, że są sytuacje kiedy mam wrażenie, że mój pies zachowuje się jakby był autystyczny.... np.był w stanie zaakceptować chomika....tzn siedzi, patrzy, wącha widać, że ma ochotę ale 'walczy ze sobą' i jakoś mogą przebywać razem w jednym pokoju... natomiast kot ![]() ...a najlepsze jest to, że ten kotek był tam ok.10min ja mu nie każę polubić kotów to tylko przykład, podobnie okazuje np zazdrość... ale w sumie to nie potrzebnie się rozpisuję... zapewniam Was natomiast, że na pewno krzywda mu się nie dzieje w czasie prowadzenia mojej "polityki szkolenia" .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Instynkt łowiecki bierze górę. W końcu do tego były te psy hodowane
![]() Podstawowego posłuszeństwa nawet takiego żywiołowego psa można nauczyć, tylko trzeba o wiele więcej cierpliwości. I nie ma co zwalać na charakter ![]() ![]() Co do kotów... mój zachowuje się tak samo. Chciałam kiedyś zabrać kota ze schronu, ale jak zobaczyłam reakcję mojego psa to wolę nie ryzykować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do literatury podanej przez dziewczyny to świetne książki mam je wszystkie, polecam je wszystkim przyszłym właścicielom jak i obecnym pełne wiedzy pozycje, a panią Mrzewińską nawet udało mi się kiedyś poznać osobiście ![]() Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-02-08 o 15:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
na pewno jest wiele momentów, kiedy mój pies się nudzi ale u niego to kopanie to często impuls....
wsadza nos w trawę i po kilku chwilach tylko ogon mu wystaje ![]() i robi to jak w amoku ![]() za to wieczorem "pies zdechł"... dosłownie można go na śpiocha przenosić podam Wam zabawny przykład na to, że mój pies mądrością nie grzeszy ![]() podkładam mu pod nos dwa palce tak jakbym trzymała w nich jakiś smakołyk... bez zastanowienia bierze je w zęby i obgryza jak gnatek, dopóki ich nie wyciągnę... jego mina jest bezcenna gdy zauważa, że nic w nich nie było ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Masz foxa to co sie dziwisz ze ma instynkt
![]() ![]() ![]() ![]() Na takich aparatow polecam tropienie-niesamowicie meczy psa ![]() ![]() Co do przydeptywania lapek-delikatnie to jest pojecie wzgledne... Dla jednego bedzie tak ze pies nie poczuje a dla drugiego tak ze pies bedzie piszczal... Dlatego ja nie jestem za pisaniem takich rad.A nuz wejdzie jakis laik,poczyta,nie zrozumie,dorobi teorie do tego i bedzie pies mial przekichane ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- A na koniec powiem, że o przydeptywaniu łap też słyszałam. Nie tylko ja stosuję "dziwne" według Was metody. W ogóle nie rozumiem Waszej reakcji! Wypowiadacie się, chociaż same nie spróbowałyście metody z uderzeniem pyska. Ja spróbowałam i podziałała. Nikt Wam nie karze jej używać. Ja tylko udzielam sprawdzonej rady dziewczynie, która nie ma w tej kwestii doświadczenia. Nie musicie od razu na mnie naskakiwać! Chodzę do szkoły dla psów na obrzeżach Krakowa, i pies jest grzeczniejszy... Czyli szkoła jest dobra! Powtarzam: nikt Wam nie karze używać metody, którą ja zaproponowałam. Jeśli Wam nie odpowiada - nie stosujcie jej. Nie musicie mi sugerować, że to znęcanie się nad psem, czy coś... Kocham mojego psiaka i nie zrobiłabym mu nigdy krzywdy! Metoda zaproponowana przeze mnie jest sprawdzona i skuteczna, i powtórzę jeszcze raz: uderzenie psa w pysk nie ma być mocne. Ma to poczuć, ale nie boleć. Po pewnym czasie skojarzy skakanie z czymś nieprzyjemnym i nie będzie tego robić. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Hej
Jestem posiadaczką 2-letniego bernardyna ![]() Jest słodziutki hehe ![]() Problem polega w tym że gdy moja kolezanka wychodziła z podwórka mój pies nagle wyskoczył i przewrócił ją nie wiem z jakiego powodu wskoczył na plecy i przewrócił, byłam załamana ![]() ![]() Proszę o pomoc rady bo nie chcę żeby z każdą osobą tak robił ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
trzeba bernardyna nauczyć,że jak do kogoś podejdzie to siada, albo odwracać się i zapierać gry skacze,mówić nie, albo jak idzie dana osoba, to odwracać jego uwagę,szkolić nagradzać,aż się nauczy nie reagować na dane osoby, najlepiej samemu wchodzić i szkolić psa,jak na was tak nie reaguje,tylko innych, to zaprosić kogoś znajomego na szkolenie i po kilka razy powtarzać i nagradzać dobrą reakcję, odwracać się gdy robi źle i mówić fee, tak by to była dla niego komenda,że nie można
a co do klepania, to nie wiem czemu to służy, chyba odstraszeniu psa od nas i złym skojarzeniu reki i proszę bardzo, najwyżej będziesz miała kogoś na sumieniu,bo nie każdy pies reaguje grzecznie na takie coś, ktoś może mieć przez tak mądre rady pogryzione ręce albo może się coś złego wydarzyć, a co do szkoleniowców, to szkoleniowiec,szkoleniowc owi nie równy, moja znajoma (szkoleniowiec i behawiorysta) już naprawiała to co tacy mądrzy znawcy popsuli, ale się zdziwili właściciele, bo podobno szkoleniowiec im powiedział,że pies jest zły i nic nie da się z nim zrobić, a co do takich metod, to co,dziecko też mamy szczypać, klepać po twarzy jak się uczy sikać do nocnika,czy innych rzeczy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Dziękuje za rady spróbuję coś zrobić.
![]() I jeszcze jedno jak goście wchodzą i inne osoby pies zaczyna szczekać denerwować się jeżeli jest na uwięzi co mam zrobić??? Aha i jeszcze jedno jak idę na spacer i spotykam jakiegoś mój pies od razu arczy szczeka chodź te zwierzaczki nic nie robią też poproszę i parę rad ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cóż, może napiszę tak. Jeśli Ty byś dostała kilka razy - lekko - za coś w twarz to pewnie też byś już tego nie robiła ![]() Wcale się nie dziwię, że metoda skutkuje, co nie znaczy, że jest właściwa i dobra dla psa. Cytat:
Wszystko się zmienia. Kiedyś teoria dominacji była bardzo popularna i wtedy zapewne stosowano tą metodę. Teraz już została obalona, bo często przez nią ludzie nie współpracowali z psami, ale zmuszali je do różnych rzeczy. W każdym razie metody szkoleniowe też się zmieniły. ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Cytat:
![]() Dlaczego nie spróbujesz czegoś co nie będzie nie miłe dla psa? Przecież podałyśmy kilka propozycji... Powyżej podałyśmy kilku autorów którzy mają pojęcie o psiej psychice - proponuję zapoznać się chociaż z częścią tytułów. Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-02-10 o 20:57 Powód: dopisek |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:23.