Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-04, 22:19   #2941
Asienka187
Zakorzenienie

Dot.: Novynette - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez czoornoo Pokaż wiadomość
do najbliższej apteki całodobowej mam 30km
a i tak nie mam recepty bo dostałam na 3 opakowania,a u nas można zrobić tak że idę po tabletki kiedy potrzebuję i nie muszę wykupić od razu wszystkich opakowań
W sensie idziesz do apteki? W takim wypadku powinni dać Ci odpis recepty.
Stary 2010-02-05, 07:30   #2942
kalina_kalinka
Raczkowanie

jesli tabletke wezmiesz po 12 h o to zabezpieczenie, ale jsli jeszcze tam wiecej ze dwa dni zapomnisz to lepiej przez cykl caly sie zabzpieczac.tak mowil mi gin.no ale jak ie masz mozliwosci... to sie miesiac pomeczysz.albo tydzien.
kalina_kalinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 09:40   #2943
czoornoo
Zakorzenienie

GG do czoornoo

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość
W sensie idziesz do apteki? W takim wypadku powinni dać Ci odpis recepty.
no tak ale jak mają mi dać odpis jak apteka zamknięta
dziękuję za odpowiedzi

czoornoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 22:02   #2944
pomaranczkav
Raczkowanie

a ja to normalnie oszaleje.. mój TŻ zaczął siać 'lekką panikę', że przy tabletkach też się w ciąże zachodzi (więc po co tak mnie namawiał do ich brania skoro teraz mi truje?) i ja zwariuje.. sama nie wiem jak mu wytłumaczyć, że to raczej skrajne wypadki.. a poza tym jak się już za to bierze to trzeba być przygotowanym na wszystko ;p czy naprawdę ciąże z tabletkami są tak częste? czy po prostu dziewczyny, które mają dziecko mimo tabletek to nagłaśniają tak bardzo i sieją postrach?

a co do tabletek.. jestem na 1 opakowaniu.. okres powinien mi sie skonczyć i chyba nastały plamienia.. ale to normalne? tylko delikatnie denerwujące ;p

uwielbiam to uczucie, kiedy mówiąc głupek, myślę "Boże jak ja GO kocham"

"ty nie jesteś kobietą, ty jesteś wyzwaniem"
pomaranczkav jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 07:51   #2945
Black Rainbow
Zadomowienie

Ja uważam, że to raczej dziewczyny sieją postrach. Dlaczego? Dlatego, że trudno/głupio jest im się przyznać do tego, że gdzieś popełniły błąd, a także dlatego, gdyż wiele dziewczyn nie wie jak powinno się przyjmować pigułki. Myślą, że jak zapomniały jednej czy dwóch, to nic się nie stanie, bo już im się to zdarzało. Nie wiedzą jednak, że wszystko zależy od tygodnia, w którym nie przyjęły pigułki. Sama możesz wysnuć taki wniosek patrząc na niektóre tematy i pytania jakie na forum są zadawane. Sądzę, że gdyby przy prawidłowym stosowaniu pigułek kobiety zachodziły w ciążę, na zachodzie już by były procesy (choć zdaję sobie sprawę, że to raczej trudno udowodnić, ale same wiecie, że w USA zakładają sprawy wszystkim i o wszystko). Myślę także, że w gazetach byłyby jakieś artykuły, coś w stylu: "czy prawidłowo przyjmowane pigułki zapobiegają ciąży?" Dlatego sądzę, że takie przypadki są baaardzo rzadkie i sądzę, że jeśli kobieta zachodzi w ciążę przy prawidłowym przyjmowaniu pigułek, ma problemy z organizmem. Potrzebuje dużej dawki hormonów, żeby zablokowała owulację, albo ma jakieś problemy i hormony się nie wchłaniają tak jak potrzeba? Nie mogę powiedzieć dokładnie, bo się nie znam.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 07:52   #2946
Annie1441
Wtajemniczenie

ej kurcze w poniedziałek zapowiada sie 1 raz bez gumki a ja swoją tabl. łykam po 7 dniowej przerwie w pon koło 20:30 dopiero (czyli po wolnej chacie ) już tak zasiałam sobie panikę że chciałam skrócić przerwę o 1 dzień i zaczac dzisiaj ale w poniedziałki jest łatwiej zapamiętac i apteki są czynne dłużej jak coś no i moja gin przyjmuje tylko pon,wt i pt jak bym zapomniała; uświadomcie mnie czy jeśli jest to przerwa po 1 opakowaniu to kochania się 8 dnia przed wzięciem tabletki jest bezpieczne napewno? na 100 % wezmę ją tego dnia..
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 10:36   #2947
VMK
Rozeznanie

GG do VMK

Ja też mam pytanie Jestem po pierwszym opakowaniu ,dziś jest 5 dzień 7-dniowej przerwy i dostałam bardzo lekkiego plamienia... Jednak mam przy tym bardzo mocne skurcze - tak samo jak przy normalnym okresie.
Wiem, że może panikuję, ale sądzicie ,że wszystko jednak jest w porządku i nie ma powodu do zmartwień?
VMK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 10:47   #2948
pomaranczkav
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Black Rainbow Pokaż wiadomość
Ja uważam, że to raczej dziewczyny sieją postrach. Dlaczego? Dlatego, że trudno/głupio jest im się przyznać do tego, że gdzieś popełniły błąd, a także dlatego, gdyż wiele dziewczyn nie wie jak powinno się przyjmować pigułki. Myślą, że jak zapomniały jednej czy dwóch, to nic się nie stanie, bo już im się to zdarzało. Nie wiedzą jednak, że wszystko zależy od tygodnia, w którym nie przyjęły pigułki. Sama możesz wysnuć taki wniosek patrząc na niektóre tematy i pytania jakie na forum są zadawane. Sądzę, że gdyby przy prawidłowym stosowaniu pigułek kobiety zachodziły w ciążę, na zachodzie już by były procesy (choć zdaję sobie sprawę, że to raczej trudno udowodnić, ale same wiecie, że w USA zakładają sprawy wszystkim i o wszystko). Myślę także, że w gazetach byłyby jakieś artykuły, coś w stylu: "czy prawidłowo przyjmowane pigułki zapobiegają ciąży?" Dlatego sądzę, że takie przypadki są baaardzo rzadkie i sądzę, że jeśli kobieta zachodzi w ciążę przy prawidłowym przyjmowaniu pigułek, ma problemy z organizmem. Potrzebuje dużej dawki hormonów, żeby zablokowała owulację, albo ma jakieś problemy i hormony się nie wchłaniają tak jak potrzeba? Nie mogę powiedzieć dokładnie, bo się nie znam.

ale podobno jeśli są źle dobrane tabletki to nie obniżają bezpieczeństwa.. tak? Ogólnie biore tabletki co do minutki! to jestem zabezpieczona i mogę być spokojna? (oczywiście nie licząc pecha tego minimini procenta możliwości wpadki)

uwielbiam to uczucie, kiedy mówiąc głupek, myślę "Boże jak ja GO kocham"

"ty nie jesteś kobietą, ty jesteś wyzwaniem"
pomaranczkav jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 11:39   #2949
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pomaranczkav Pokaż wiadomość
ale podobno jeśli są źle dobrane tabletki to nie obniżają bezpieczeństwa.. tak? Ogólnie biore tabletki co do minutki! to jestem zabezpieczona i mogę być spokojna? (oczywiście nie licząc pecha tego minimini procenta możliwości wpadki)
Nie, źle dobrane tabletki nie obniżają bezpieczeństwa. Wywołują "jedynie" skutki uboczne, czyli np. bóle głowy. Z wzięciem pigułki możesz się spóźnić maksymalnie 12 godzin. Nie sądzę byś miała powody do zamartwiania się, więc wyluzuj

Przypadki, gdy kobieta zachodzi w ciążę, choć prawidłowo brała pigułki, nie brała antybiotyków i nie wydarzyły się żadne inne sensacje, są naprawdę bardzo rzadkie i tak jak pisałam wcześniej, sądzę, że dzieje się tak, bo kobieta w ogóle nie może brać pigułek. Nie hamują jej owulacji (a nawet największa dawka hormonów w pigułkach jest dla niej za mała), albo się nie wchłaniają (dziwne problemy z wątrobą).
Stary 2010-02-07, 12:13   #2950
iris_ek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez VMK Pokaż wiadomość
Ja też mam pytanie Jestem po pierwszym opakowaniu ,dziś jest 5 dzień 7-dniowej przerwy i dostałam bardzo lekkiego plamienia... Jednak mam przy tym bardzo mocne skurcze - tak samo jak przy normalnym okresie.
Wiem, że może panikuję, ale sądzicie ,że wszystko jednak jest w porządku i nie ma powodu do zmartwień?
Nie panikuj. Te dwa, trzy pierwsze opakowania nie są w zasadzie nigdy proste - czasami krewienie jest, czasem nie ma, czasem jest plamienie - w przerwie lub w trakcie brania tabletek. Reguły nie ma. Także spokojnie, nie denerwuj się bo to na pewno nie pomoże Ciało musi się przyzwyczaić, wiec daj mu te dwa miesiące (opakowania) spokoju. Dopiero potem można się zastanawiać co jest ewentualnie nie tak.
Stary 2010-02-07, 12:34   #2951
zielona1911
Zakorzenienie

Jadlam te tabletki,ale zrezygnowalam,ja potrzebuje wiekszej ilosci hormonow.Zle sie po nich czułam,libido bardzo spadło,bylam wredna dla otoczenia Piersi owszem troszke sie powiekszyly,ale gdy przestalam jesc tabletki biust zmalal,nawet bardziej niz mialam przed jedzeniem tych tabsów...
zielona1911 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 13:13   #2952
manderei
Przyczajenie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

Hej . A ja mam takie pytanie - czy suchość jest normalna?
Kończe pierwsze opakowanie, plamienia miałam niemal od samego początku , ale teraz pojawiło się takie uczucie strasznej suchości. Nie podczas stosunku, tylko normalnie - na codzień. Macie jakieś rady na to?
manderei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 17:19   #2953
martulla88
Raczkowanie

a mi teraz sie nasunelo, jade na narty i kurcze biore tabletke w srodku dnia, nie wiem o ktorej stamtad zejdziemy i stad moje pytanie, bo wolalabym wziac tabletke wczesniej niz pozniej ale czy jest jakis limit i czy mozna wziac wczesniej?

zawsze biore o 16

Nathaniel Hawthorne
martulla88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 12:01   #2954
kalina_kalinka
Raczkowanie

moza wziasc wczesniej bylebys pamietala zeby na nastepny dzien nie spoznic sie o te 12 h. mi gin tlumaczyl ze tabletki sa skuteczne 100% a ten jeden procent to dziewczyny ktore mialy biegunki, braly antybiotyki i tak dalej i nie zdawaly sobie z tego sprawy no albo wlasnie nie wziely tabletki.ciezko jest ufac czemus tak malemu.ale tabletki sa najskuteczniejsze.i nie ma co sie bac.no i w przerwie tez jest sie zabezpieczonym.

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

o i ja predzej zadalabym pytanie co do wplwu tabletek na nasze piersi.nie chodzi o to ze sa wieksze ale pamietajmy ze hormonalne srodki antykoncepcyjne zwiekszaja ryzyko raka piersi.ja np. mam 20 lat, nie badam sie systematycznie i nie wiem czy bym jakis zwloknienia sobie wyczula... czy nie powinnam isc szybciej na mammografie?bo chyba od 21 roku zycia takie rzeczy sie robi.
kalina_kalinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 15:29   #2955
martulla88
Raczkowanie

ja chce tylko 1 dzien wziac wczesniej niz o tej 16 a potem juz normalnie

a co do Twojego pytania to ja tez myslalam, ze nic nie wyczuje ale jednak ja kjest jakis guzek to sie to czuje wiec badaj sie samodzielnie a jak nie potrafisz to nieh zbada Cie ginekolog, w koncu to jego obowiazek.

Co do USG to ja mialam dopiero wtedy kiedy juz wyczulam guzek, dostalam skierowanie od gina do poradni chorbob sutka i tam robil mi to chirurg.

Nathaniel Hawthorne
Stary 2010-02-08, 19:22   #2956
Wenusjanka86
Przyczajenie

Dot.: Zespół napięcia przedmiesiączkowego

W moim przypadku barnie tabletek antykoncepcyjnych nie pomogło w Pms'sie, baaa nawet odczuwam jeszcze gorsze huśtawki nastroju i dużo częściej
Wenusjanka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 19:53   #2957
miu miu
Wtajemniczenie

Dot.: Mercilon - wątek zbiorczy!

Dostałam od lekarza Mercilon i przeraziłam się tym:

Cytat:
Możliwe skutki uboczne: Krwawienia międzymiesiączkowe, polekowy brak miesiączki, zmiany w śluzie szyjkowym, powiększenie istniejących mięśniaków (włókniaków) macicy, zaostrzenie endometriozy i niektórych zakażeń pochwy np. drożdżycy. Mogą wystąpić powiększenie, tkliwość, ból i wydzielina z gruczołów piersiowych. Nudności, wymioty. Kamica żółciowa, żółtaczka zastoinowa. Opisano nieliczne przypadki rozwoju gruczolaka wątroby podczas stosowania antykoncepcji doustnej, o nietypowych objawach np. bóle brzucha, "ostry brzuch", objawy krwawienia wewnętrznego. Zakrzepica, podwyższenie ciśnienia tętniczego. Rumień guzowaty, ostuda, wysypki skórne. Nadwrażliwość rogówki w przypadku stosowania szkieł kontaktowych. Bóle głowy, migrena, zaburzenia nastroju. Depresja, często związana z zaburzeniami w metabolizmie tryptofanu. Zatrzymanie wody w organizmie, zwiększenie stężenia glukozy we krwi, przyrost masy ciała. Należy poinformować lekarza o wystąpieniu jakichkolwiek niepożądanych zmian w stanie zdrowia zwłaszcza jeśli są one nasilone oraz o zmianach w stanie zdrowia, które wydają się być spowodowane przyjmowaniem tabletek antykoncepcyjnych.
Do tej pory brałam Yasminelle ale jestem w Anglii i tu ich nie mają a poza tym nie zawsze trzymają mi cykl. Czy któraś zmieniła inne tabletki na Mercilon? Bo powyższa lista mnie przeraża.
Stary 2010-02-08, 20:20   #2958
adzia73
Przyczajenie

mam pytanie czy antybiotyki które brałam razem z tabletkami anty moga opoznic krwawienie?
adzia73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 21:06   #2959
iris_ek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kalina_kalinka Pokaż wiadomość
To i ja predzej zadalabym pytanie co do wplwu tabletek na nasze piersi.nie chodzi o to ze sa wieksze ale pamietajmy ze hormonalne srodki antykoncepcyjne zwiekszaja ryzyko raka piersi.ja np. mam 20 lat, nie badam sie systematycznie i nie wiem czy bym jakis zwloknienia sobie wyczula... czy nie powinnam isc szybciej na mammografie?bo chyba od 21 roku zycia takie rzeczy sie robi.
Oczywiście, badanie "ręczne" nie daje 100% pewności (ale mammografia też lubi przekłamywać) jednak jedyna co wypada powiedzieć - badaj się regularnie. Badanie podczas każdej wizyty u ginekologa oraz samo badanie przynajmniej raz w miesiącu. Nie da to 100% pewności ale jednak może zapobiec poważnym problemom, wykryć jakieś świństwo i po prostu nie zaszkodzi. Piersi trzeba badać regularnie.
Stary 2010-02-09, 01:28   #2960
CaramelMacchiato
Raczkowanie

.

Edytowane przez CaramelMacchiato
Czas edycji: 2013-01-27 o 00:06
CaramelMacchiato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 01:51   #2961
7567caeca61aeb9dad021d9112342a855734c57d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CaramelMacchiato Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Mam 19 lat i stanowczo nie chcę mieć teraz dziecka, więc...powinnam zaufać tabletkom, przyjmować je zgodnie z zaleceniami i nie martwić się już o nic... czy...prócz tabletek stosować prezerwatywę?
Też mam 19 lat i od paru miesięcy stosuję tylko tabsy(Novynette) i bobaska na szczęście nie mam Trzymaj się zaleceń, prawidłowo stosowane tabletki wystarczą
7567caeca61aeb9dad021d9112342a855734c57d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 09:46   #2962
Black Rainbow
Zadomowienie

A czytałaś ulotkę od Yasminelle, że Cię tak przeraziła ta od Mercilonu? Chyba nie, więc zapewniam, że ta od Yasminelle ma taką samą listę skutków ubocznych (o ile nie większą)

Ja brałam kiedyś Mercilon (potem zmieniłam na Novynette, które mają taki sam skład) i uważam, że to są dobre pigułki (tak, wiem, że pigułek się nie poleca, że każda kobieta inaczej reaguje). Nie miałam po nich żadnych skutków ubocznych.
Stary 2010-02-09, 11:02   #2963
miu miu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Black Rainbow Pokaż wiadomość
A czytałaś ulotkę od Yasminelle, że Cię tak przeraziła ta od Mercilonu? Chyba nie, więc zapewniam, że ta od Yasminelle ma taką samą listę skutków ubocznych (o ile nie większą)

Ja brałam kiedyś Mercilon (potem zmieniłam na Novynette, które mają taki sam skład) i uważam, że to są dobre pigułki (tak, wiem, że pigułek się nie poleca, że każda kobieta inaczej reaguje). Nie miałam po nich żadnych skutków ubocznych.
Czytałam! I aż tak mnie nie przeraziła jak ta od Mercilonu.
Stary 2010-02-09, 11:33   #2964
martulla88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adzia73 Pokaż wiadomość
mam pytanie czy antybiotyki które brałam razem z tabletkami anty moga opoznic krwawienie?
moze to byc wina antybiotykow, samej choroby, i tego czy sie zabepieczalas dodatkowo podczas brania antybiotykow i po

Nathaniel Hawthorne
Stary 2010-02-09, 11:40   #2965
Black Rainbow
Zadomowienie

Możliwe działania niepożądane (zapisane w ulotce od Yasminelle):

Kandydoza (zakażenie grzybicze), opryszczka (herpes simplex), reakcje alergiczne, niekiedy ciężkie (obrzęk naczynioruchowy) z obrzękiem skóry i (lub) błon śluzowych, zwiększony apetyt, depresja, nerwowość, zaburzenia snu, obniżenie libido, odczuwanie mrowienia i drętwienia, zawroty głowy, problemy ze wzrokiem, zaburzenia rytmu serca lub niezwykle szybki rytm serca, zakrzep krwi (zakrzepica) w naczyniu nogi lub pluc (zatorowość plucna), wysokie ciśnienie krwi, migrena, żylaki, ból gardła, zapalenie żołądka i (lub) jelit, mdłości, wymioty,biegunka, zaparcie, wypadanie włosów (łysienie), świąd, wysypki, suchość skóry, łojotokowe zapalenie skóry, ból szyi, ból kończyn, kurcze mięśni, zakażenie pęcherza moczowego, guz piersi (łagodny i rak), wydzielanie mleka u kobiet nie będących w ciąży (mlekotok), torbiele jajnikóq, nagłe zaczerwienienie twarzy, brak miesiączek, bardzo obfite miesiączki, upławy, suchość pochwy, ból w dolnej części brzucha (miednica), zatrzymanie płynów, brak energii, zwiększone pocenie się.

Czytając powyższe, sądzę, że ulotka od Yasminelle jest straszniejsza.
Mimo wszystko - nie martw się, zwykła aspiryna ma także dużo paskudnych skutków ubocznych, które u większości osób nigdy nie występują. W ulotce musi być informacja o skutkach ubocznych, ale to nie znaczy, że wystąpią.
Stary 2010-02-09, 12:18   #2966
PannaCola
Zadomowienie

Hej Dziewczyny
Zmieniam tabletki z Cilestu na Novynette Lekarka powiedziała mi,że mam wziąć pierwszą tabletkę Novynette w pierwszy dzień okresu. Tak też zrobię,ale tu moje pytanie... Czy mogę zmienić godzinę brania tabletek? Cilest zawsze brałam rano... A jeśli okres np.dostanę wieczorem?To brać od razu Novynette czy czekać do rana następnego dnia?
Mam nadzieję,że zbyt nie namieszałam

www.pajacyk.pl kliknij na brzuszek.!
PannaCola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 12:30   #2967
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PannaCola Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny
Zmieniam tabletki z Cilestu na Novynette Lekarka powiedziała mi,że mam wziąć pierwszą tabletkę Novynette w pierwszy dzień okresu. Tak też zrobię,ale tu moje pytanie... Czy mogę zmienić godzinę brania tabletek? Cilest zawsze brałam rano... A jeśli okres np.dostanę wieczorem?To brać od razu Novynette czy czekać do rana następnego dnia?
Mam nadzieję,że zbyt nie namieszałam
masz 24h na wzięcie tabletki od pojawienia się okresu
Edit: nie doczytałam, że to zmiana tabletek, w takim razie na jaki okres masz czekać? pierwszą tabletkę powinnaś wziąć dzień po ostatniej tabletce Cilestu (zgodnie z ulotką Novynette)
Double with me?
I'm sorry I'm a little late
I got your message by the way
I'm calling in sick today
So let's go out for old time's sake

Edytowane przez Organzza
Czas edycji: 2010-02-09 o 12:34
Organzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 12:39   #2968
PannaCola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Organzza Pokaż wiadomość
masz 24h na wzięcie tabletki od pojawienia się okresu
Edit: nie doczytałam, że to zmiana tabletek, w takim razie na jaki okres masz czekać? pierwszą tabletkę powinnaś wziąć dzień po ostatniej tabletce Cilestu (zgodnie z ulotką Novynette)
Eee... No pani gin mi powiedziała,że mam wziąć w pierwszy dzień krwawienia...
No to teraz mnie zagięłaś...

www.pajacyk.pl kliknij na brzuszek.!
PannaCola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-09, 12:42   #2969
miu miu
Wtajemniczenie

Brałam różne tabletki anty i nie pamiętam żeby cokolwiek mi po nich było. Najstraszniejsze wydaje się być przytycie i obniżenie libido i tego się najbardziej boję
Stary 2010-02-09, 12:46   #2970
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PannaCola Pokaż wiadomość
Eee... No pani gin mi powiedziała,że mam wziąć w pierwszy dzień krwawienia...
No to teraz mnie zagięłaś...
w pierwszy dzień okresu bierze się jedynie, gdy sięgamy po tabletki po raz pierwszy, przy zmianie trzeba wziąć dzień po skończeniu opakowania poprzednich lub po skończeniu 7-dniowej przerwy na krwawienie (ale o tym już ulotka Novynette nie wspomina)
spójrz:

1.Jeżeli w ostatnim miesiącu nie przyjmowano doustnych środków antykoncepcyjnych
Pierwszą tabletkę preparatu, oznaczoną danym dniem tygodnia, powinna Pani przyjąć pierwszego dnia cyklu, czyli w dniu wystąpienia krwawienia miesiączkowego. Np. jeśli miesiączka rozpocznie się u Pani w piątek, należy przyjąć tabletkę oznaczoną "Pt", a następnie przyjmować tabletki oznaczone kolejnymi dniami tygodnia. Możne Pani również rozpocząć stosowanie preparatu od 2. do 5. dnia cyklu, ale wówczas przez pierwsze 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).

2.Jeżeli wcześniej przyjmowano złożony środek antykoncepcyjny
Może Pani rozpocząć przyjmowanie pigułki antykoncepcyjnej następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki dotychczas stosowanego preparatu (oznacza to brak przerwy w przyjmowaniu tabletek). Jeżeli preparat ten zawiera również tabletki nieaktywne (bez zawartości hormonów), może Pani rozpocząć przyjmowanie preparatu następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki zawierającej hormony (jeżeli nie jest Pani pewna, która to tabletka, należy zapytać o to lekarza albo farmaceutę). Możne Pani również rozpocząć przyjmowanie preparatu później, ale nigdy nie później niż w dniu, w którym po 7-dniowej przerwie należałoby przyjąć dotychczas stosowaną tabletkę (lub następnego dnia po ostatniej nieaktywnej tabletce dotychczas stosowanego preparatu).
Double with me?
I'm sorry I'm a little late
I got your message by the way
I'm calling in sick today
So let's go out for old time's sake
Organzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości