|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1501 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Serwery się przeciążają, PM 2011 tyle gadają! :)
Cytat:
![]() ![]() nie wiem czy zmylić, już mnie to nie interesuje powiem szczerze bo wspólnie na remont odkładamy, ja odkładam jeszcze na suknie i pierdółki + jeszcze miałabym na wakacje ![]() tylko nie wiem jak z takiej pensji P pisał że nie idzie na angol i żeby się spotkać, ale ja mam dziś dzień jogi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1502 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Elllmi powiedz mi, co to za telefon w Twoim avatarze? Bo szukamn takiego ![]()
![]() |
#1503 |
Zakorzenienie
|
A ja tak z nowości to wam powiem że wczoraj gadałam trochę z bratem i w przyszłym roku mógłby mi po dobrej cenie swoje auto sprzedać....tylko skąd ja na to wezmę?
![]() ![]() ![]()
#1504 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No właśnie, ciekawe jak Honolinka po tym wielkim dniu ![]() Pisała coś?? Bo ja jestem strasznie do tytułu ![]() Mam dalej okropny katar, ale przynajmniej gardło nie boli\ Idę na śniadanko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1506 |
Zakorzenienie
|
Nie pisała jeszcze
![]() ![]()
#1507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1508 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1509 |
Zakorzenienie
|
ja póki z rodzicami jestem to zabieram tacie jedno
ale później...szczęście że miasto małe i na pieszo da się dojść wszędzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1511 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a teraz jeździ tylko tata i ja a on ma 2 auta więc...mogę jedno zabierać praktycznie kiedy chcę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1512 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
duże tylko jak muszę kiedy tata coś wypije, może z 3 razy jechałam edit: wiesz że dla faceta auto dużo znaczy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1514 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a inne przesądy są dla mnie jakby częścia tego slubnego rytuału, wszystko związane ze slubem i weselem to same rytuały i symbole- obrączki, trzaskanie kieliszków, pierwszy taniec, oczepiny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() W ogóle kiedys postanowilismy, że z dzieckiem będziemy co roku wyjeżdżać. My nigdzie z rodzicami nie bywaliśmy, a zawsze chciałam gdzieś pojechac z mama i z tata. Choćby na parę dni, byle gdzie ![]() a wiecie ,że dopiero wstałam?:P tesciowa mi wzięła rano małego, teraz poszedł spać ![]() dotta dla Ciebie: ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1515 |
Zakorzenienie
|
Ja jeśli jeżdżę to wolę jeździć małymi samochodami, ale uczyłam się jeżdzić na Corsie i Micrze. Tata ma Corsę, a my mamy fiacika bravo i musiałam się nauczyć, ze ten samochód jest trochę dluższy i szerszy od Corsy. Pierwszy raz jak jechałam to o mały włos, a bym cały bok obtarła jak wyjezdżaliśmy ode mnie z podwórka
![]() ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Sweetie z tym wymawianiem poprawnie "r" przez dzieci to bujda, bo moi rodzice brali ślub w sierpniu, a brat zanim do szkoły poszedł to zamiast "r" mówił "rl" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1516 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1517 |
Zakorzenienie
|
ja sobie ostatnio czytałam czemu kiedyś nie było ślubów w maju
bo jak ktoś mówił że w maju się nie robi a ja pytałam dlaczego to zawsze słyszałam "nie wiem, ale się nie robi" super wytłumaczenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1518 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1519 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do przesądów, to jak mówi sweetiess kilka jest fajnych i do przyjęcia ![]() ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1520 |
Zakorzenienie
|
Sweetie no wiem, ale przykład mojego brata dowodzi, że te wszystkie przesądy to pic na wodę fotomontaż
![]() ![]() Właśnie gratulowała mi pracy koleżanka, ktorej nie lubię. Mówiła, że ona miała tam iść, ale woli na budowie - niech się w nos pocałuje ![]() Jedna dziewczyna spytała czy coś mam i jej powiedziałam to całe biuro już wie ![]() Edytowane przez ivona84 Czas edycji: 2010-02-09 o 09:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#1521 |
Zakorzenienie
|
tu jest o maju napisane conieco
http://www.przewodnikmp.pl/art/dlacz...aje_slubne.php
#1522 |
Zakorzenienie
|
My mieliśmy w 1 restauracji 1 termin wolny- w maju, chcielismy już brać ale babcia złapała się za głowę, zaczęla dyszec i fuczeć, że W MAJU SIĘ ŚLUBU NIE BIERZE, no i zostawilismy ten temat na parę dni. W sumie dobrze się złożyło, bo znaleźliśmy lepszą restaurację
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Podobno istnieje takie powiedzenie "w maju ślub, szybki grób" - wzięło się to stąd, że w dawniejszych czasach kobiety, które wychodziły za mąż w maju, potomstwa zwykle doczekały się już zimą (nawet w styczniu czy lutym). Jak wiadomo kilkadziesiąt lat wstecz zimy były bardziej mroźne niż dziś a kobiety rodziły w domach. W takich warunkach wiele z nich umierało przy porodzie 2. Brak sal w maju, który wynika z odbywających się przyjęć komunijnych. Restauratorzy mają nadzieję na wypełnienie maja komuniami i wolą, żeby wesela były w innych miesiącach, gdzie takich dodatkowych imprez nie ma. 3. Maj to miesiąc Maryjny i chodzi o to, że jest to czas poświęcony na wielbienie Maryi i modlitwy do niej. 4. Oprócz tego maj był miesiącem przeznaczonym na regenerację sił pomiędzy pracami wiosennymi (orka, siew etc.) a letnimi (sady, żniwa etc.), a także był to okres przednówka, kiedy kończyły się zapasy z zeszłorocznych zbiorów, a z tegorocznych jeszcze ich nie było (czyli jedzenie trzeba dokupywać w dużej ilości i po najwyższych w roku cenach). 5. Zdaniem Z. K. Dembka, przeświadczenie o nieszczęśliwości maja, z biegiem czasu zakorzenione w kulturze polskiej wręcz jako zwyczaj, ma prawdopodobnie źródło w idei zrodzonej po klęsce powstania styczniowego, a zatem sięga XIX w. Wówczas bowiem młodzież, zrzeszona w nurcie patriotycznym i głęboko odczuwająca żałobę narodową, zdecydowała poświęcić przepiękny miesiąc - maj swojej Ojczyźnie. Wyrazem tej ofiary miało być m.in. niezawieranie małżeństw w tym czasie, co też wiązało się z unikaniem i rezygnacją z uczestnictwa w hucznych zabawach oraz bezpośrednio z zaprzestaniem wyprawiania w maju wesel czy balów. To postanowienie stanowiło wielki symbol solidarności i tożsamości ze zranioną Ojczyzną. Była to również swego rodzaju manifestacja patriotyczna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1524 |
Zakorzenienie
|
"Otóż według niektórych ludzi, nieszczęśliwość maja wynika z faktu, że nie posiada on w swojej nazwie litery "e" ani litery "r", które są ponoć gwarantami pomyślności małżeństwa"
o "e" nie słyszałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1525 |
Zakorzenienie
|
Zmykam na ploty do kolezanki
![]() ![]() ![]() moze potem TZ przyjdzie a o 20.25 mam tańce ![]()
#1526 |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() ale mi dobrze...leze w lozku i czekam na mam z zakupami ![]() Ivonka super z ta praca ![]() ![]() ![]() T'ai a my chyba zrezygnujemy z kolacji bo trzeba by bylo rezerwowac ![]() ale chyba w sob bedziemy swietowac ![]() dzieki za opinie o tym pomysle z JPII ![]() apropos samochodu...M.zapowiedzia l,ze 1.03 idzie mnie za pisac na kurs ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1528 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co to R? ale M jest ![]() ![]() te wyżej co wkleiłam nawet przemawiają do mnie choć z obecnymi czasami mają mało wspólnego zwłaszcza dla mieszczuchów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1529 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale maj jest o tyle "pechowy", że w żadnym języku nie ma w sowjej nazwie "r" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1530 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:23.