|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1291 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. III :-)
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;17069267]kurcze, chyba jutro na obiad też tą komunistyczno-szwedzką
surówkę zrobię- będzie szybko i tanio. do tego ziemniaczki i kotlety schabowe lub mielone i będzie pycha. Zębów nie połam.
|
|
|
|
#1292 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17069224]A ja wam podam przepis na zajefajną sałatkę, której iloś ogromne ejstem w stanie pożreć
![]() SKŁADNIKI: 2 paczki ugotowanego na sypko ryżu 3 papryki - teoretycznie 3 kolory, ale zielonej nie lubię pokroić drobnookoło 35 dag pokrojonej szynki lub kiełbasy szynkowej mała cebulka drobno pokrojona sól, pieprz, majonezu tyle, ile się lubi puszka słodkiej kukurydzy Wsio wymieszać i zjeść. Dla mnie - niebo w gębie [/QUOTE]skopiowane, bo ja sałatki lubię bardzo. Słodka kukurydza- to znaczy jakaś ekstra czy normalne z puszki?
|
|
|
|
#1293 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Myślałam że do laktatora dodają ![]() Ale tarty to tylko na francuskim
|
|
|
|
|
#1294 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Marzne jak tylko slonce schowa sie za chmury a teraz to bym siedziala bez ciuchow i skarpet. ![]() a to prosze ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17066899]Ja IzaDziewczyny, pytanie mam, jak mi nie odpowiecie to kolejny wątek założę Dzisiaj z małżem rano się zastanawialiśmy, do czego od środka jest pępek przymocowany? Z obu stron: i u dorosłego (czy to jest tylko "blizna" na brzuchu, czy to ma jakiś koniec od wewnątrz?), i u maluszka - maluszek wiadomo, od pępka leci pępowina, ale do czego ona jest u mamy przymocowana?[/QUOTE] Cytat:
![]() ja dzisiaj wrzucam lososia do pieca, robie pure i kiszona do tego. Mam konto na allegro. Dostalam wczoral list z nr aktywacji I co i doopa bo nie wiem jak sie tam poruszac jeszcze. Np nie wiem jak licytowac, kaza wpisac w okienko "licytuj" sume a ja takiego okienka nie widze... buuu Ale kilka dni jeszcze i sie bedzie dzialo...
|
|
#1295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Witaj. Gratuluję córy. Będzie dobrze, bycz się i oszczędzaj, a na pewno się uda dociągnąć do czerwca. za to---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Jeśli ktoś lubi... Klasyczna tarta jest z ciasta kruchego, nie typowego listkowego francuza, przekładanego sto razy i wałkowanego. I o taką prawdziwą mi idzie. ![]() Składniki znam tylko proporcje bywają różne i czasem jest za twarde, a czasem za kruche. Szukam czegoś w sam raz.
|
|
|
|
|
#1296 | |
|
Konto usunięte
|
witaj ponownie.
no i gratki za córeczkę. Cytat:
|
|
|
|
|
#1297 |
|
Konto usunięte
|
potrzebuję rady, bo widzę że wy tu o kucharzeniu...
![]() właśnie sobie uświadomiłam że dzisiaj równo miesiąc od ślubu mija, coś bym upichciła na słodko... ale mam w domu oprócz mąki raptem dwa jajka... jest kakao, aromaty, proszek do pieczenia się znajdzie, soda, dżemiki - truskawka, wiśnia, miód, budyń w proszku, galaretka w proszku, margaryna jest... w pieczeniu ciast jestem mocno początkująca akurat - nie mam praktyki - ale kumata , gotować umiem. jakieś pomysły co można z tego stworzyć? raczej średnio mi się podoba wyjście do sklepu bo smarkata jestem
|
|
|
|
#1298 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jestem na zwolnieniu już od listopada, i wcale nie jest mi z tym źle ![]() Co do tych kobiet to masz rację. Znam, taką nic nie dba o siebie pali może nawet popija i wiesz co rodzi bez problemów i w tempie ekspresowym ostatnie urodziła w przeciągu 3 godz. Dzieci rodzi małe no cóż temu się nie dziwię przy takim trybie jaki prowadzi ale zdrowe. Jak to się dzieje. |
|
|
|
|
#1299 |
|
Konto usunięte
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1706950 3]potrzebuję rady, bo widzę że wy tu o kucharzeniu...
![]() właśnie sobie uświadomiłam że dzisiaj równo miesiąc od ślubu mija, coś bym upichciła na słodko... ale mam w domu oprócz mąki raptem dwa jajka... jest kakao, aromaty, proszek do pieczenia się znajdzie, soda, dżemiki - truskawka, wiśnia, miód, budyń w proszku, galaretka w proszku, margaryna jest... w pieczeniu ciast jestem mocno początkująca akurat - nie mam praktyki - ale kumata , gotować umiem. jakieś pomysły co można z tego stworzyć? raczej średnio mi się podoba wyjście do sklepu bo smarkata jestem [/QUOTE]2 jajka- to może na jakiś spód biszkoptowy na małą blachę wystarczy. a na górę galaretka, w którą można wtopić owoce, herbatniki, miśki żelowe... itp.
|
|
|
|
#1300 |
|
Konto usunięte
|
Leoś, słodka czyli z cukrem, bo są też takie bez cukru, ale dla mnie to paskudztwo i więcej tego do ust nie wezmę (raz się nacięłam)
|
|
|
|
#1301 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli ktoś lubi...
Klasyczna tarta jest z ciasta kruchego, nie typowego listkowego francuza, przekładanego sto razy i wałkowanego. I o taką prawdziwą mi idzie. ![]() Składniki znam tylko proporcje bywają różne i czasem jest za twarde, a czasem za kruche. Szukam czegoś w sam raz. [/QUOTE]Wiesz ja się posiłkuję gotowym ciastem, choć w Polsce jest mały jeszcze jego wybór. Kiedyś oglądałam w ddtvn i tam robili tarty, zapisałam sobie gdzieś ten przepis, zaraz go znajdę może akurat będzie dla Ciebie odpowiedni. ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- kropka75 to dla Ciebie Tarty dział imprezowy Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki kaszy manny 1/3 kostki masła 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże łyżki śmietany Przygotowanie: Mąkę, kaszę, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Masło kroimy na plasterki i mieszamy z suchymi składnikami, ale staramy się robić to dosyć szybko, żeby nie roztapiać masła. Następnie do całości dodajemy śmietanę i chwilę wyrabiamy. Tak powstałe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów , wycinamy fragment trochę większy niź foremka i wykładamy ciastem jej spód. Nadmiar obcinamy nożykiem. Tak przygotowane foremki możemy uzupełniać różnymi dodatkami. Tarta grecka: Kruszymy twardą grecką fetę, układamy czarne oliwki, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy szczyptą oregano. Tarta z pomidorkami cherry: Tartinkę polewamy sosem beszamelowy, posypujemy odrobiną startego żółtego sera i szczyptą pieprzu oraz świeżo startej gałki muszkatołowej. Następnie układamy przekrojone na pół pomidorki i całość posypujemy szczyptą asafetidy. Tarta pieczarkowa: Tartinkę polewamy sosem beszamelowym, na którym układamy dwa cienkie plasterki sera gorgonzola. Całość przykrywamy plasterkami pieczarek. Tarta cieciorkowa: Tartinkę polewamy sosem beszamelowym, na którym układamy ugotowaną lub z puszki cieciorkę, drobno pokrojoną i podduszoną 5 minut na oliwie czerwoną paprykę i pokrojone w plasterki zielone oliwki. Sos beszamelowy (na 4 małe tartinki): 1 szklanka mleka 1 duża łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki szczypta soli Przygotowanie: Do garnuszka wlewamy mleko, dorzucamy masło, oliwę oraz sól i stawiamy na małym gazie. Gdy masło całkowicie się rozpuści, wsypujemy mąkę, którą musimy dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki. Po minucie mieszania sos zdejmujemy z gazu. |
|
|
|
#1302 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17069224]A ja wam podam przepis na zajefajną sałatkę, której iloś ogromne ejstem w stanie pożreć
![]() SKŁADNIKI: 2 paczki ugotowanego na sypko ryżu 3 papryki - teoretycznie 3 kolory, ale zielonej nie lubię pokroić drobnookoło 35 dag pokrojonej szynki lub kiełbasy szynkowej mała cebulka drobno pokrojona sól, pieprz, majonezu tyle, ile się lubi puszka słodkiej kukurydzy Wsio wymieszać i zjeść. Dla mnie - niebo w gębie [/QUOTE]sałatka miodzio. robiłam różne podobne wersje ale moja ulubiona to zamiast kukurydzy i cebuli dać ser żółty i posiekaną natkę ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;17069589]2 jajka- to może na jakiś spód biszkoptowy na małą blachę wystarczy. a na górę galaretka, w którą można wtopić owoce, herbatniki, miśki żelowe... itp.[/QUOTE]hm... nie mam co wtopić... ![]() myślałam jeszcze nad jakimś biszkoptem przekładanym masą budyniową... np żeby ciacho było z kakao, masa jasna... albo warstwowo - ciasto przekładane masą, dżemem, nie wiem - da radę? |
|
|
|
#1303 |
|
Raczkowanie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1706950 3]potrzebuję rady, bo widzę że wy tu o kucharzeniu...
![]() właśnie sobie uświadomiłam że dzisiaj równo miesiąc od ślubu mija, coś bym upichciła na słodko... ale mam w domu oprócz mąki raptem dwa jajka... jest kakao, aromaty, proszek do pieczenia się znajdzie, soda, dżemiki - truskawka, wiśnia, miód, budyń w proszku, galaretka w proszku, margaryna jest... w pieczeniu ciast jestem mocno początkująca akurat - nie mam praktyki - ale kumata , gotować umiem. jakieś pomysły co można z tego stworzyć? raczej średnio mi się podoba wyjście do sklepu bo smarkata jestem [/QUOTE]Może z galaretek, kiedyś jadłam taki przekładaniec kolorowy z samych galaretek. Nic innego mi do głowy nie przychodzi. |
|
|
|
#1304 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie dziewczynki po długiej nieobecności tutaj. Produkujecie te posty jak szalone
, juz zapomniałam do czego miałam się odnieść... Pogratuluję więc po prostu tym mamusiom, które już znają płeć maluszków swoichSweet Cherry pisała tu o tym, że mąż ją stopuje w zakupach ciuszkowych... Powiem jej i każdej przyszłej mamie żeby nie słuchały bzdur i zabobonów, że za wcześnie, że to i tamto. Ja teraz żałuję, że nie zaczęłam wcześniej, mam taki ukochany lumpek, w którym jest co tydzień dostawa cudnych nowiusienkich ciuszków i jak sobie pomyślę ile tych cudnych rzeczy przegapiłam, bo dałam sie nastraszyć to płakac mi się chce... emerald sea ja miałam śmietny przepis na biszkopt z wiórkami kokosowymi i śmietanką łaciatą ale go zgubiłam... A mój Tż w walentynki ma urodziny i chciałam upiec mu ten biszkopt, a tu masz- zgubiłam
|
#1305 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na szczęście lubi zdrowe jedzenie i nie buntuje się jak przez cały tydzień są dania z parowaru ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1306 | |
|
Rozeznanie
|
Mój to jest dopiero dziwoląg.. 29 luty
Cytat:
O Boże jak bym mojego słyszała.. Czemu ja nie jem ogórków kiszonych jak przecież jestem w ciąży.. Kupiłam ostatnio na allegro sukieneczke dla małej.. tak mi się spodobała..
|
|
#1307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szukam klasycznego klasyka - bez proszku. Czyli: mąka, masło, woda/mleko, czasem sól - koniec. ![]() Wczoraj dostałam od koleżanki przepis, ale ani ona, ani ja jeszcze go nie jadłyśmy, więc to czysta teoria: 30dag mąki, 18dag masła, 2 łyżki zimnej wody - na godz. do lodówki. Wolałabym taki, który ktoś znajomy robił i jadł. Bo z teorii to już 3 różne robiłam i nie były smaczne.
|
|
|
|
|
#1308 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama zrobiła ostatnio owocową tartę. i własnie z ciasta kruchego.. ale nie takiego zwykłego jak na ciasta, tylko takie inne, dziwne
Ale jak robiła to nie wiem ![]() Wygnajcie mnie do tego sklepu
|
|
|
|
#1309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1310 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kciuki zaciśnięte ![]() Cytat:
Gratuluję Milenki |
||
|
|
|
#1311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1312 |
|
Zadomowienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;17069458]
na każdej aukcji, na samej górze, po prawej stronie. [/QUOTE]teraz juz kumam. Wczesniej widzialam tylko okienko "kup teraz" a moze byc "licytuj" albo oba na raz. Doczytalam ![]() Dziekowac
|
#1313 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1314 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1315 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam maminy przepis na kruche tartowe ciasto
![]() 250 g mąki przennej 75 g masła lub margaryny 1 łyzka stołowa cukru pudru 2-3 łyżki stołowe wody I wszystko razem wymieszać
|
|
|
|
#1316 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A sio, do sklepu. ![]() ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Cytat:
Tylko mi powiedz czy to jest takie ciasto, które musi odczekać po upieczeniu czy nie? Czy jak wbijesz w nie nóż to pęka na sto kawałków czy się trzyma? Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-02-09 o 14:33 |
||
|
|
|
#1317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? O masz, a nie wiem czy trzeba odczekać?! w tym przepisie tylko napisane jest żeby odczekac do ostudzenia. Hm.. a co do pękania to nie wiem ale pamiętam że jak jadłam i wbiłam widelec to popękało tu przy widelcu i musiałam nożem ładnie pokroić na większe kawałki
|
|
|
|
|
#1318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja babcia robiła klasyczne kruche ciasto, pamiętam że jako dziecko ciachałam na stolnicy mąkę z cukrem i masłem. Pamiętam, że dawała śmietany jak było za suche. To też była wersja na słodko. Nie pamiętam proporcji niestety, a babcia jest św. pamięci. ![]() Natomiast ciasto lądowało potem w piwnicy i piło wilgoć. Jak się kiedyś zakradłam podeżreć to zrobiłam z niego witraż. Popękało w cholerę po wbiciu nożna na części, tylko galaretka je trzymała do kupy. Babka mi chciała łeb urwać. Ale to było prawdziwe kruche, jeszcze ten smak pamiętam. Spróbuję Twoje, a nuż będzie takie samo... |
|
|
|
|
#1319 | |
|
Konto usunięte
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1706997 7]
hm... nie mam co wtopić... ![]() myślałam jeszcze nad jakimś biszkoptem przekładanym masą budyniową... np żeby ciacho było z kakao, masa jasna... albo warstwowo - ciasto przekładane masą, dżemem, nie wiem - da radę?[/QUOTE] da radę. uruchom wyobraźnie. ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#1320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te babcine ciasta zawsze najlepsze ![]() Ja czekam na pączki mojej babci. Są tak pyszne.. Takie lekkie i mięciutkie ![]() A ja zbieram się już na prawdę do tego sklepu bo to już 15 a ja do obiad mam tylko mozzarelle
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.

surówkę zrobię- będzie szybko i tanio.
do tego ziemniaczki i kotlety schabowe lub mielone i będzie pycha.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
pokroić drobno

im wiecej o tym mysle tym jest gorzej bo mi dziwne rzeczy na mysl przychodza...

czego wolałabym uniknąć....
boję się...