|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2821 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Cytat:
![]() Jesli lekarz ci przepisze anty to nie protestuj, przy naszej chorobie* to naprawde "dobry" lek, usypia jajniki a to cos naprawde pozytywnego i przez jakis czas zapomina sie o pco ;] ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Cytat:
Jeju!!! dziewczyno ty masz dopiero 18 lat(tak?) na powazne zycie masz jeszcze czas!! ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2822 |
Raczkowanie
|
tak simonee. ale ja juz biore te leki i po nich jest wszystko gorzej niz bylo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2823 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze mam 29 ;] nie zdecydowalismy sie na slub. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2824 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tabletki antykoncepcyjne jeśli Ci szkodzą to trzeba zmienić a inne. Piszesz, że ja mam pracę. A ty jesteś za młoda jeszcze na takie poważne myślenie o życiu. Ciesz się młodością, chodź na imprezy, ucz się. Każdy etap życia ma swój czas. Ja swój młodości już przeszłam. W wieku 18 lat myślałam tylko o tym, żeby zdać maturę i dostać się na studia które chciałam. Nie przyspieszaj niczego na siłę, bo potem będziesz żałować.
![]() |
#2825 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Matura na litość wyluzuj dziewczyno ![]() Ja była chyba nawet młodsza od Ciebie z resztą już to pisałam i nie chce się powtarzać po raz kolejny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A Ty jesteś w takim wieku,że masz teraz korzystać z życia a nie siedzieć zamknięta w czterech ścianach i się dołować bo ja jestem chora i jestem niekobieca....a kto to wie ,że Ty masz problem a przecież po tobie nie widać,że jesteś mniej kobieca z tego powodu,że nie masz owulacji chodzisz z kartką na plecach z napisem "BRAK OWULACJI" sory ale taka jest prawda i jak się nie poprawisz to osobiście przyjadę do Ciebie do domu i wyleje CI ![]() Nie jesteś przecież pierwszą tak młoda osobą która ma Pco!!! A co do leków ,jeżeli się źle czujesz po nich to prawdopodobnie są źle dobrane powinnaś o tym powiedzieć lekarzowi może powinnaś spróbować Diane35 ![]()
![]() |
#2826 |
Raczkowanie
|
aha rozumiem przepraszam nie chcialam byc wscipska. lekarzowi w oczy wstydze sie tego wszystkiego powiedziec. ostatnio tez jak juz mialam dola to zadzwonilam i niby zaczelam sie juz mu tak po troszku zalic, ale powiedzial ze jak zaczne wspolzyc to wtedy wszystko sie unormuje
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- edzia ale Ty nie wiesz gdzie ja mieszkam ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- azakowana ja chyba nie mam zadnego hobby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2827 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2828 |
Zakorzenienie
|
Hej, wkońcu dostałam leki Diane 35
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2829 |
Zakorzenienie
|
Matur, przepraszam cię bardzo, ale schizujesz. Nie myślałaś o wizycie u psychologa?
Ja o pco dowiedziałam się 2 lata temu (miałam 19 lat). Od tamtego czasu biorę tabletki i żyję ![]() Co ma być gorzej? SAMA sobie marnujesz życie uciekając od ludzi, okłamując lekarza (on sto rzeczy widział, fakt że masz ponadprzeciętną ilość włosków na ciele go nie zdziwi, mój pytał o to kilka razy). Pco nie jest tragedią.
![]() |
#2830 |
Raczkowanie
|
ale ja z gabinetu tez wyszlam usmiechnieta, tylko ze z tego powodu ze z panem doktorem troche pozartowalismy,opowiadala m mu studniowke
![]() ![]() dziewczyny ok przestaje schizowac, teraz bede gnebila sie w sobie |
![]() ![]() |
![]() |
#2831 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znajdź sobie jakieś hobby. A przepraszam, ze się tak zapytam co robisz jak się nie uczysz, jak jesteś w domu? Przecież nie można nie robić nic.
![]() |
#2832 |
Raczkowanie
|
wszyscy mi mowia ze mam ciezko charakter
|
![]() ![]() |
![]() |
#2833 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- I robisz coś z tym? Nie można tylko siedzieć i mówić sobie - mam ciężki charakter. Trzeba to zmienić ale nad tym trzeba pracować niestety. W życiu nic nie przychodzi łatwo.
![]() |
#2834 |
Raczkowanie
|
azakowana to tak od roku ciagle spie
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- azakowana chcesz kanapke bo ide sobie wlasnie zrobic? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2835 |
Zakorzenienie
|
MATUR tak poważnie to masz szczęście w nieszczęściu że dowiedziałaś się o tym wszystkim w tak młodym wieku, wiele kobiet stara się o dziecko nie wiedząc o chorobie a potem okazuje się że już jest za późno...Więc nie powinnaś się teraz nad sobą użalać tylko zacząć walkę...
Edytowane przez cherrry2009 Czas edycji: 2010-02-09 o 19:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#2836 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2837 |
Zakorzenienie
|
Nie zawsze jest tak jakbyśmy chcieli, ja o pco dowiaduje się dopiero w wieku 21 lat i dopiero zaczynam leczenie, od kilku lat przybierałam na wadze i traciłam włosy, jestem prawie łysa, dodaktowo mój narzeczony straje pod znakiem zapytania bo wie że możemy mieć problemy z dzieckiem.
Chyba nie chcesz aby było coraz gorzej? Do lekarza powiedzieć wszystko i walczyć! Matura to tylko chwila, każdy z nas przez to przechodzi i każdy tak samo panikuje, a już po wszystkim okazuje się że życie to nie tylko egzaminy, szkoła itd. Zaczynamy odkrywać inne o milion razy ważniejsze dla nas sprawy. Edytowane przez cherrry2009 Czas edycji: 2010-02-09 o 19:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#2838 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny dostałam clo...od 3 dnia cyklu do 7 a od 11 monitoring nie napalam się za bardzo bo wiem że niektóre kobiety zachodzą po tym odrazu inne w 3 cyklu inne jak odstawia, a inne wogóle.Ten lekarz taki dziwny był,miły ale jakiś taki...ale już nie kręcę nosem...przynajmnie odrazu po usg powiedział że nie mam owulacji i tyle.Ta babka co do niej chodziłam wcześniej przynajmnie była fajna,no ale cóż albo się szuka dobrego lekarza albo koleżanki .Ja odstawiłam metamofrinę(tz glucophage)3 tygodnie temu a czytałam że z clo daje dobre efekty i myslę żeby może znów zacząć to brać choć po 1 tabletkce 850mg.sama nie wiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2839 |
Raczkowanie
|
cherry ale ja bylam u lekarza tydzien temu
![]() ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- cherry jakto to Twoj narzeczony chce sie wycofac z powodu PCO |
![]() ![]() |
![]() |
#2840 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a mnie naszła taka refleksja ...
Skoro PCOS tak trudno jest zdiagnozować, objawy niby nie muszą wystąpić wszystkie, czasem prawie tego "nie widać", tzn jak u Azakowanej np - są regularne cykle, i LH/FSH <1, jak lekarze mogą być pewni, że to NA PEWNO to? Bo pęcherzyki na jajnikach mogą chyba się pojawić również z innych powodów? tym bardziej, że sam obraz PCO na jajnikach ponoć nie wystarcza do zdiagnozowania choroby? Ja ciągle mam wątpliwości, bo u mnie właściwie jedynym objawem są pęcherzyki, LH/FSH mam ok 0,8, a inne objawy pasują mi też do hiperprolaktynemi (wiem, wiem, to się może łączyć), no ale kurczę chyba więcej z tych typowo PCOSowatych nie mam ... no i właściwie kiedy można powiedzieć, że to PCOS i już? Cykle ostatnio mam w miarę regularne, a najgorzej było jak odstawiałam tabletki, no i w okresie dorastania i mniej regularnego życia na studiach. Obecnie najbardziej martwię się jajnikami, bo ciągle "rosną", no i jakby rzadziej odczuwam owu. Ale to może przecież mieć związek z wiekiem ![]() Heeh co o tym myślicie? Skąd wiecie na 100%? |
![]() ![]() |
![]() |
#2841 |
Zakorzenienie
|
Marudexus podobno PCO na 100% można zdiagnozować podczas sekcji zwłok
![]() Nigdy nie ma na 100% pewności a u mnie jest więcej niepewności niż pewności. Leków na PCO tez nie ma - są jedynie na skutki. U mnie działają idealnie bo owulacje mam przywróconą (tak w ogóle to właśnie od jakichś 3 godzin się z nią męczę). Jedyne co można robić to leczyć właśnie to na czym nam zależy. Jeżeli masz hiperprolaktynemię to leczysz się bromergonem czy castagnusem, jeśli nie dojrzewają Ci jajeczka to cytrynianem klomifenu i donadotropinami, jeśli masz skróconą II fazę cyklu - luteiną. Także sama widzisz. Na 100% nikt nigdy nie da Ci odpowiedzi, bo to za bardzo złożone zjawisko.
#2842 |
Raczkowanie
|
dziewczyny a mozecie mi powiedziec jak odroznic hirsutyzm od tylko jakiegos chwilowego i przejsciowego nadmiernego owlosienia
|
![]() ![]() |
![]() |
#2843 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale w takim razie trochę może bez sensu panika w stylu "mam PCOS, straszne" - skoro to mogą być tak różne sytuacje. Sama w sumie nie wiem jak u mnie jest źle póki nie będę się starać o dziecko. Pęcherze mi raczej dojrzewają, tzn co poniektóre, bo czasem tą owulację nieszczęsną czuję, każde badanie progesteronu było ok, endometrium też mi rośnie, 2 faza cyklu raczej te 14 dni ma, no kurdę. Może ja się niepotrzebnie nakręcam? Generalnie to moje marudzenie wynika stąd, że niby jedynym leczeniem jest branie antyków, a ja się strasznie przed tym bronię i nie wiem, czy sobie nie szkodzę. Bo to one mi nabroiły najbardziej, tak mi się przynajmniej wydaje. Mam niedługo wizytę u gina i cholera już sama nie wiem, czy mam prosić o antyki czy nie? Ostatnio tym się strasznie stresuję. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2844 |
Zadomowienie
|
MATUR czytam, czytam i widzę, że jesteś jeszcze większą panikarą ode mnie!
słuchaj, nie starałaś się jeszcze o dzidzię, skąd wiesz więc jak będzie w Twoim przypadku? nie ma co się przejmować. masz czas, naprawdę dużo czasu. jeśli już spotkasz tego odpowiedniego mężczyznę to powiedz mu o PCO. niech ma świadomość. uwierz, że jeśli to ten właściwy to zrozumie. ja strasznie się boję, ale wszyscy wokół mnie podnoszą mnie na duchu. a jak powiedziałam mojemu obecnemu mężczyźnie, to uwierz - kamień spadł mi z serca. mam dopiero 22 lata i na razie brak myśli o dzidzi, jednak chciałam by wiedział od początku. bo chciałabym żeby to właśnie On był Tym Właściwym.
#2845 |
Raczkowanie
|
ska ja na dzien dzisiejszy mam takiego chlopaka ktory chcialby miec cala druzyne najlepiej, sam mi to powiedzial
|
![]() ![]() |
![]() |
#2846 |
Zakorzenienie
|
MATUR mój narzeczony nie chce sie wycofać z powodu pco.
Aktualnie masz chłopaka, nie planujecie zapewne narazie dziecka ślubu itd. więc on sobie może gadać że chce mieć drużyne...jak przyjdzie co do czego i jak wkońcu wydorośleje będzie inaczej z Tobą rozmawiać... |
![]() ![]() |
![]() |
#2847 |
Zakorzenienie
|
Kochane a ja mam takie pytanko
![]() 3-5 dc - prolaktyna, LH, FHS 11-12 dc - E2 (estradiol) 21-23 dc - Progesteron jak mi napisała nasza Kochana azakowana ![]()
![]() |
#2848 |
Zadomowienie
|
jedno nie ma związku z drugim. najważniejsze, żeby Twoja Druga Połówka rozumiała i wspierała Cię, a nie uciekała od problemu.
ja też chcę mieć co najmniej trójkę! oczywiście, jeśli będzie mnie stać.
#2849 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
#2850 |
Raczkowanie
|
Tak czytam Was i czytam i już nie wiem czy mam się śmiać czy coś...
MATUR... moje 1 pytanie : ZASADZIŁ CI KTOŚ KIEDYŚ KOPA W D... ??? ![]() Wybacz, ale musze Ci coś powiedzieć : nieźle się uśmiałam, gdy przeczytalam, że nie rozmawiasz, ze swoim lekarzem... to po co w ogóle do niego chodzisz ? On ma Ci pomóc a jak nie będziesz z nim rozmawiac to rownie dobrze możesz sobie odpuścić całe leczenie... Z lekarzem masz rozmawiac o wszystkim co Cię niepokoi a on powinien wyjasnic wszystkie Twoje niepewności... MATUR, za idiotke Cię napewno nie wezmie... Ja gdy mialam wyniki usg jeszcze przed zmianą lekarza przeczytałam cały ten wątek... i jak poszłam do lekarza i zaczelam z nim rozmawiać, to śmiał się, że już mogę się sama leczyć bo dużo wiem... hehehe Czemu Ty się tak boisz z nim porozmawiać? Może nie masz do niego zaufania ? W takim razie poszukaj sobie lekarza, z którym dasz rade podzielić się wszystkimi swoimi obawami, zadawać mu miliony pytań, na które on ze stoickim spokojem odpowie.... Bo Lekarz, któremu ufasz to połowa sukcesu ![]() Pozdrawiam
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:46.