|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2701 |
Konto usunięte
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
|
![]() ![]() |
![]() |
#2702 |
Zadomowienie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
a czy l-karnityna wpływa na działanie tabletek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2703 |
Zadomowienie
|
Nie, nie wpływa. L-karnityna jest substancją, która naturalnie występuje w ludzkim organizmie (pozyskuje ją np. z mięsa)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2704 |
Wtajemniczenie
|
szukałam i w sumie znajdywałam sprzeczne informacje.
czy zielona herbata/mniszek lekarski/melisa/chrom/skrzyp polny wpływają na działania tabletek? |
![]() ![]() |
![]() |
#2705 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2706 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie sama sprawdzałam z ulotką jednak dla pewności chcę sie was zapytać czy leki takie jak ESPUTICON [ dimetykon] , Lactulosum [ laktuloza] oraz Lipancrea [pankreatyna] wpływają na zmniejszoną skutecznośc tabletek? Wedlug mnie nie ale jak już wyzej pisałam dla pewności wolę zaczerpnąć waszej rady
#2707 |
Raczkowanie
|
Dot.: duomox i amertil a cilest
Nie wiem czy to dobre forum, ale trochę się przestraszyłam i nie wiem czy jutro lecieć do ginekologa...
Otóż w czasie poprzedniego opakowania cilestu brałam antybiotyki(duomox). W trakcie przerwy po tym opakowaniu, na samym początku, ginekolog przepisał mi na infekcję grzybiczą fluconazolum (1 tabletka 150mg+1 tab za trzy dni). Jednak zanim wzięłam 2 tabletkę fluconazolum okazało się, że infekcja dróg oddechowych wróciła i znów muszę brać antybiotyk. Na szczęście nie było żadnych przeciwwskazań do wzięcia drugiej dawki fluconazolum razem z antybiotykiem. Moja 7-dniowa przerwa skończyła się mniej więcej w połowie opakowania nowego antybiotyku (niestety nie pamiętam nazwy). Dalej brałam cilest i antybiotyk jeszcze przez 3 dni. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie to, że do końca tego opakowania cilestu zostało mi jeszcze 8 tabletek a ja chyba dostałam okres. Nie wiem co robić... Zacząć od razu następne opakowanie, robić 7-dniową przerwę, lecieć do ginekologa? Dodam,że raczej nie jestem w ciąży (zawsze miałam dodatkowe zabezpieczenie). Pomocy;/ |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2708 |
Zadomowienie
|
brac tabletki normalnie. plamienie pewnie spowodoane przez antybiotyk. chyba ze bedzie silne krwawienie-krwotok, to wtedy marsz do gina.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2709 |
Rozeznanie
|
witam, pisze bo nie zabardzo wiem co mam robić. biorę diane35. kilka dni temu lekarz zapisał mi antybiotyk (zapalenie gardła)RAMOCLAV. wyczytałam, że osłabia on działanie tabletek i w czasie jego brania należy dodatkowo się zabezpieczać. wszystko byłoby ok. gdyby nie to że znalazłam też informację o tym, że po skończonej kuracji antybiotykowej przez 7 dni powinno się stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne. chcąc sprawidzić co właściwie trzeba zrocić natknęłam się na inną informację !!! a mianowicie jeśli te 7 dni dodatkowego zabezpieczania obejmuje czas w którym powinno się zrobić siedem dni przerwy to należy rozpocząć nowy blister zaraz po skończeniu poprzedniego (czyli tej przerwy nie robić) . I SAMA JUŻ NIE WIEM. POMOCY !!!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2710 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2711 |
Zadomowienie
|
nie, nie powinnas robic przerwy. ulotka rzecz swieta.
a logiczne wytlumaczenie jest: stezenie antyiotyku utrzymuje sie w oranizmie do 7 dni po zaonczeniu kuracji, i w tym czasie dalej moze obnizac skutecznosc tabletek. jesli do tego dodamy okres bez hormonow, czyli 7 dniowa przerwe, to jeszcze bardziej ta skutecznosc spadnie. proste i logiczne. wtedy w przerwie zdarzyc sie moze wszystko, lacznie z wystapieniem owulacji. a tabletki przyjete po okresie przerwy nie beda w stanie nadrobic od razu tych 'zaleglosci' i nawet na poczatku kolejnego opakowania mozesz jeszcze nie byc zabezpieczona. |
![]() ![]() |
![]() |
#2712 |
Rozeznanie
|
już sama nie wiem. wyczytałam to na serwisie zdrowia wiec informacja wydaje się rzetelna
|
![]() ![]() |
![]() |
#2713 |
Zadomowienie
|
rzetelna, rzetelna. na wizazu wiele razy bylo to wspominane.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2714 |
Przyczajenie
|
Ponawiam swoje pytanie biorę Yasminelle ,sama sprawdzałam z ulotką jednak dla pewności chcę sie was zapytać czy leki takie jak ESPUTICON [ dimetykon] , Lactulosum [ laktuloza] oraz Lipancrea [pankreatyna] wpływają na zmniejszoną skutecznośc tabletek? Wedlug mnie nie ale jak już wyzej pisałam dla pewności wolę zaczerpnąć waszej rady
#2715 |
Raczkowanie
|
Cześć!
Szukałam już w wyszukiwarce i znalazłam kilka wątków. Jednak jestem trochę z kołowana i bardzo prosiłabym kogoś doświadczonego w tej dziedzinie o odpowiedz. Czy antybiotyk Tetralysal zmiesza skuteczność antykoncepcyjna Diane -35? Mam z tym problem, ponieważ obawiam się trochę czy Diane 35 działa przy Tetrysalu. Bardzo proszę o sensowna odpowiedz.
Zaręczona z ukochanym TŻ od 2014 roku ![]() Edytowane przez Dzejd Czas edycji: 2010-02-06 o 12:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#2716 |
Raczkowanie
|
Może napisze to inaczej. Obawiam się możliwości zajścia w ciąże przez obniżona skuteczność tabletek anty. Od około 2 miesięcy jestem na antybiotyku-tetralysal.Tabletki o działaniu anty Diane 35 zażywam już przez bardzo długi okres czasu. Parę dni temu współżyłam ze swoim chłopakiem bez zabezpieczenia dodatkowo prezerwatywa, skończył we mnie. Niestety po fakcie zdałam sobie sprawę , że tetracyklina może obniżyć działanie tabletek. Bardzo się denerwuje a wiem,że na test ciążowy jest jeszcze za wcześnie.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak jest z ta interakcja antybiotyków z tabletkami. Bo jedni uważają ze nie ma wpływu a drudzy,że ma. Od czego to zależy i w jakim stopniu?
#2717 |
Wtajemniczenie
|
a co z gripexem max? złapało mnie choróbsko jakieś małe ;/ novynette i gripex hm?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2718 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2514 uważaj na paracetamol. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2719 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ,
biore aplefit +chrom , i od ok.1,5 tyg pije pokrzywe.Czy wplywa to w jakis sposob na skutecznosc tabletek? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2720 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pokrzywa nie wpływa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2721 |
Raczkowanie
|
dzieki . tabletke biore ok 21 , a ostatni aplefit ok 15,wiec chyba powinno byc ok ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2723 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
Biorę tabletki Yaz ale niestety zachorowałam i musiałam wziąć antybiotyk zawierający tetracyklinę biorę go już 11 dni no i problem polega na tym że od kilku dni pojawił mi się śluz ale taki trochę przybrudzony jakby kolor "rdzy". W trakcie barania antybiotyku nie współżyłam ale jeszcze przed zażyciem antybiotyku współżyłam(był to 3 dzień okresu a antybiotyk wzięłam po 4 dniach od stosunku) sama nie wiem co to może być??? Możliwe jest że antybiotyk na tyle osłabił tabletki antykoncepcyjne że pojawiło się krwawienie śrudcykliczne? Zastanawiam się jeszcze jak mam brać kolejne opakowanie tabletek anty czy normalnie i czy będę chroniona?Obecnie jestem na 16 tabletce więc jeśli skończę brać antybiotyk dziś to musi minąć 7 dni żeby mieć pewność że antybiotyk nie wpływa jakoś na tabletki anty więc chyba bez problemu mogę zacząć brać kolejne opakowanie i mieć pewność że jestem chroniona prawda? Sorki za pogmatwaną trochę wypowiedz mam nadzieje że zrozumiałe to jest ![]() dziękuję z góry za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2724 |
Zakorzenienie
|
Dot.: anty a tabletki labofarmu
BŁAGAM O POMOC!
Kupiłam sobie dzisiaj tabsy na uspokojenie- Labofarm, takie z niebieską zakrętką. Wziełam pierwsza pigułkę około 15. O 21, jak zwykle- YAZ! Coś mnie właśnie podkusiło, zeby zobaczyc do ulotki tego Labofarmu i tam napisali, ze może "wykazywać interakcje z doustnymi lekamiantykoncepcyjnymi i stosowanymi w hormonalnej terapii zastepczej"... CO TO ZNACZY?! Pytałam sie aptekarki, powiedziałam, że biore antykoncepcyjny Yaz i czy bede mogla to zażywać, powiedziała, że tak, bo to jest ziołowy lek. Nie ma tam ziela dziurawca, jednynie: korzeń kozłka, szyszka chmielu, liść melisy ziele serdecznika... Napisano też że alkohol moze nasilać dzialanie preparatów z tym kozłkiem, ja wzięłam około 5 łyczków piwa o 19... B łagam pomóżcie, co z tą anty? Zachowana czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2725 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() dodam jeszcze tutaj ten link, który dodałam w yaz'ie - może ktoś tutaj będzie szukał odpowiedzi http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?p=279226#279226 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"uprzejmie informuję, że zatwierdzone druki informacyjne dla produktu leczniczego Tabletki uspokajające Labofarm zawierają następujące informacje: "Preparat może nasilać działanie leków o działaniu depresyjnym na OUN oraz wykazywać interakcje z doustnymi lekami antykoncepcyjnymi i stosowanymi w hormonalnej terapii zastępczej oraz lekami hamującymi krzepnięcie. Należy poinformować lekarza o wszystkich przyjmowanych ostatnio lekach, nawet tych, które wydawane są bez recepty." Rozbieżności w tekstach ulotek wynikają z faktu, iż w ramach harmonizacji z prawem UE został zmieniony tekst ulotki. Preparaty wyprodukowane przed 2009 w treści ulotki nie zawierają informacji o interakcjach z doustnymi lekami antykoncepcyjnymi. Aktualna ulotka znajduje się na stronie internetowej. W związku z tym iż, z dotychczasowych wstępnych badań wynikało, że fitoestrogenne substancje znajdujące się w chmielu (Humulus lupulus) działają agonistycznie lub antagonistycznie wobec receptorów estrogenowych w ulotce została umieszczona informacja o konieczności konsultacji z lekarzem w przypadku równoczesnego stosowania Tabletek uspokajających oraz doustnych leków antykoncepcyjnych. Jednak te informacje nie znalazły potwierdzenia i odzwierciedlenia w ostatecznej monografii EMEA (European Medicines Agency) dla szyszki chmielu. Obecnie, w celu aktualizacji druków informacyjnych i dostosowania tekstu do najnowszej monografii szyszek chmielu, Labofarm wystąpił do Urzędu Rejestracji z prośbą o akceptację nowych druków (w tym wykreślenie informacji o interakcji z doustnymi środkami antykoncepcyjnymi). Niezwłocznie po zatwierdzeniu tych zmian przez Urząd Rejestracji Labofarm zaktualizuje druki. " podsumowując: tabletki uspokajające Labofarmu nie obniżają skuteczności pigułek antykoncepcyjnych." http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=1130&start=15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2727 |
Raczkowanie
|
Witajcie!
Może jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć, czy tabletki hormonalne Microgynon przepisane przez lekarza na torbiel na jajniku, wzięte z 1 dniem okresu mają normalne działanie antykoncepcyjne? Czy torbiel może powodować jakieś dziwne "odchyły" ? ![]() Dodam jeszcze, że przez 2 pierwsze opakowania miałam prawie cały czas krwawienia... I już nie wiem co o tym myśleć ![]() Jestem zabezpieczona czy nie? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2728 |
Zadomowienie
|
jestes zabezpieczona, torbiel nie ma tu nic do rzeczy a plamienia podczas 3 pierwszych opakowan sie zdarzaja-organizm musi sie przyzwyczaic. zapewne jest o tym w ulotce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2729 |
Zadomowienie
|
Witam, mam pytanie ponownie.
W poniedziałek, przed przyjęciem 20. tabletki (około godziny, dwóch) zażyłam węgiel. Czy wpłynął on na wchłonięcie się tabletki? Mam wątpliwości, ponieważ wczoraj miałam stosunek z partnerem. Biorę tabletki YAZ. Czy potraktować to jako ominięcie tabletki i zacząć kolejny blister, omijając placebo? Dziś biorę ostatnią różową. |
![]() ![]() |
![]() |
#2730 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:19.