![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Royal Canin podnosi ceny..
Moim zdaniem należy sprawdzać skład karmy. Wiadomo, że psy a tym bardziej koty to zwierzęta mięsożerne, więc karmy gdzie głównym składnikiem są zboża nie są dla nich najlepsze - piszę tu o np. Chappi czy Pedigree. Psy oczywiście jedzą je chętnie, bo mają wiele substancji zapachowych a do tego barwniki i przeciwutleniacze. Mój pierwszy pies też jadł na początku Chappi - jak jeszcze nie wiedziałam nic o karmach. Strasznie bączył a kupy walił wielkie i śmierdzące, już po takich objawach można uznać, że ta karma nie jest najlepsza. Pies więcej wydala niż przyswaja.
Można kupić lepsze karmy, których cena nie jest zawrotnie droga. Także powinniśmy czytać składy karm i wybierać te, które dla naszego pupila będą najlepsze. Każdy pies jest inny także nie każdemu dana karma pasuje. Jeśli chodzi o kastrację. Mój pies jest wykastrowany już od 5,5 roku i nie dostawał nigdy karmy light. Nie przytył i czuje się bardzo dobrze. Uważam, że należy przy kastratach zwracać szczególną uwagę, aby psa nie utuczyć, ale nie musi jeść karm light. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Już to kilka razy pisłam na innych wątkach, ale tu też napiszę: mam ponad 1,5 letniego kocura persa. Poprzednia właścicielka( u której był rok) nauczyła go jeść Whiskasa, więc chcąc- nie chcąc, u mnie też go jadł.
Po ok. 2 m-cach dostał takiej biegunki, że hej... ![]() Pojechałam z mamą i z nim do weta. Pierwsze co, jak powiedziałam wetowi, że kot ma biegunkę, było pytanie: -Czym panie karmią kota? -Whiskasem. -Proszę zmienić karmę. Z persem był problem, bo on nic innego nie jadł, ale kiedyś kupiłam drugiemu kotowi (temu białemu z avatara) Perfect Fit. Jest niewiele droższa , ale bardziej wartościowa... Do tej pory ( odpukać) kot nie miał biegunki. PF jest dostępna po 750 g duża, mała po 190 g i saszetki po 85 g. Pf jest dla Juniorów, In-home, Sensitive i Active. Po każdym skończonym opakowaniu, kupuję kotom nowe, inne opakowanie (oprócz Juniora ). http://www.perfect*******/PerfectFit...web/index.html
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Ja swojego psa karmie royalem jest na diecie kardiologicznej ale ceny masakrycznie poszły w góre ale za to jakość spadła ....
![]() Co do karm lepszej katygori sa to Acana ,Flatazor , Taste of the Wild ,Orijen ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Moją kicię mama nauczyła jedzenia Whiskasa :/ na najbliższego sklepu zoologicznego mam15 km, a mama sie nie chce fatygowac i kupuje whiskas w supermarkecie. ..:/
na szczęście Royal jej bardzo smakuje ![]() Oprócz tego domowe jedzenie- podroby i mięso ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Nie każdego stać na drogie karmy dla zwierząt, a poza tym sama się przekonałam, że im droższa karma tym kot bardziej nie chce jej jeść.
![]() Ludzi też nie zawsze mogą sobie pozwolić, na to by kupować najlepsze, najdroższe produkty, np. ze sklepów ekologicznych. A jeśli ludzie mają więcej niż jedno zwierzę to rzadko decyduję się nawet na RC.
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
Jest parę karm które pobijają na głowę składem RC i są od niego tańsze.
Choćby Belcando(dla psów od 154zł za 15kg, tj 10zł z groszami za kg) wersja dla kota (Leonardo). Acana (worek 18kg koszt od 175zł za kg wychodzi 9zł z groszami za kg) No i zawsze trzeba sobie uzmysłowić, że kupowanie dużemu psu tak od 20kg w górę karm na wagę jest nieopłacalne, lepiej zamówić 15kg worek z internetu plus kurier gratis niż co tydzień kupować po parę kg. Nie wspominając już o tym, że RC robi ludzi w konia bo dzielą karmy na rasy, a to często ten sam skład tylko się dosłownie minimalnie różnią, zmieniają jedynie wielkość i kształt krokieta ![]() Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-02-08 o 15:36 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
kiedyś royal moze rzeczywiście był dobry, ale teraz już nie (no chyba, że ktoś potrzebuje naprawdę leczniczej karmy- wtedy ma do wyboru tak naprawdę royala i hill'sa). Może niektórzy myślą, że jak ma Royal w nazwie, to już jest super ;P
Ja karmię swojego kota biomillem, dużo dobrej mokrej karmy, sporo mięska- i myślę, że jest w porządku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Moj wet znowu mowi ze RC to najlepsza karma.. I ze ponoc przy produkcji jej, na taśmie stoja weterynarze i kontroluja wszystko.. To prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Może tej wersji weterynaryjnej ktora jest z Francji ale ta zwykła sklepowa na pewno nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
mogą sobie stać przy taśmie, ale sam skład świadczy o tym że to nie jest aż taka dobra karma, na chłopski rozum wiadomo, że kot i pies, a szczególnie kot, potrzebuja przede wszystkim mięsa, a mięsa tam niewiele.
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
Pytanie tej karmy Taste of The Wild- na ile wam ona starcza? Przy dwóch kotach mniej wiecej jaki to jest koszt? Chyba mnie przekonalyscie do tej karmy i chyba kupie jak skoncze obecna acane..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
|
A ja kupiłam moim psom nową karmę, Butcher's.
Ma 51 % zawartości mięsa + inne składniki i moje psy ją bardzo lubią. W Tesco kosztuje ok. 4 zł mała puszka. http://www.butcherspetcare.pl/23/wiedza.html Mam prośbę: jeżeli możecie, to napiszcie ile widziałyście najwięcej % mięsa na suchej karmie dla psów i kotów, ile tam było gram/ kg i w jakiej cenie, przykład: - Royal C. , koty dorosłe, persy, 1,5 kg. Też szukam ciągle dobrych karm dla 2 kotów(niewychodzące z domu) : 1.Persa-kastrata -waży 5 kg -ma rok i 8 m-cy -aktywność umiarkowana 2. Pół persa- jeszcze niekastrowany -waży 4-4,5 kg -ma rok -aktywność duża I dla 2 psów: 1. Majlo: -waży 9 kg -ma 7 lat -aktywność umiarkowana 2. Melman: -waży 17-18 kg -ma 4,5 roku -aktywność duża Pieski mają tendencję do tycia, więc szukam karmy niskokalorycznej.Jeżeli ktoś widział podobną karmę do moich wymagań, podajcie proszę linka.
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Ja mojego psiaka karmie Fitminem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
na 2 koty duże
---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
i nie ma czegoś takiego jak półpers czy w typie ... po prostu mieszaniec |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
koty domowe czy persy są mniejsze więc wystarczy na więcej; dobrze zbilansowanej karmy koty jedzą mniej bo jest bardziej treściwa pod względem wartości odżywczych |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ile waza twoje koty Sushein? I czy przestrzegasz tych dawek podanych na opakowaniu ? Czy kotom dajesz jedzenie raz dziennie, czy dwa razy dziennie czy jak to robisz? Np jezeli na opakowaniu jest napisane ze dziennie jedza 70 g to dajesz im te 70g od razu czy dzileisz na dwa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przecież napisałam, że koty mają dostęp do suchego NON STOP czyli zawsze jest w miskach niebieski Smok (juz kastrat) waży 7 do 8 kg (nie przekracza 8 kg ale przy jego budowie to odpowiednia waga) a biały Amor (kocur kryjący) ma obecnie 14 m-cy waży ponad 9 kg (ale nadal rośnie i biorąc pod uwagę jego długość i wysokość oraz budowę kośćca przekroczy spokojnie 10 kg i może nawet sporo ponad 10), Smok jest niższy i krótszy od Amora. Zaden z kotów nie ma nadwagi ani dużego brzucha ![]() Waga nie jest najwazniejsza ale proporcjonalna budowa ciała; nie wiem dlaczego ludzie tak ekscytują się wagą kota; wiele osób utuczy koty a potem "chwalą" się ile to ich kot waży; często kot chudszy jest wiekszy od kota cięższego. To nie waga zawsze decyduje o wielkości kota. Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-02-09 o 21:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Prawda jest taka, ze lekarze weterynarii zarabiają na dystrybucji karm weterynaryjnych, bo je sprzedają u siebie w gabinecie i również z tego powodu je polecają (podkreślam również, bo przecież nie polecają ich z chciwości, czesto chory zwierzak naprawdę musi jeść tylko taką karmę) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
|
Ja tam mam różne zdanie, czasem też wydaje mi się, że te różne karmy robią po to, żeby mieć większy zysk, a czasem myślę, że zwierzęta powinny dostawać karmę odpowiednio dobraną, tzn: koty z problemami moczowymi powinny mieć ją dobraną do tego schorzenia...
Człowiek, jak się tyle na ten temat naczyta to normalnie głupieje.... ![]() ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
"Mieszaniec"- to dość rozległe pojęcie. Więc wytłumacz mi: masz 2 koty. Jeden jest "mieszaniec" i drugi jest "mieszaniec". I jak je odróżnisz ? A mieszaniec dachowca z europejczykiem to już inne ubarwienie, inny rodzaj i długość sierści, inne wady genetyczne , niż mieszaniec persa z np. maine coon'em. Lub persa z dachowcem...Przecież taki kociak dziedziczy pewne określone cechy, wady po swoich obojga rodzicach. Idąc do weta z kotem, od razu mnie się pytają, jaka to rasa kota.I samo słowo "mieszaniec" nie wystarcza, bo robiąc badania, jak powiem wetom, że to mieszaniec dachowca z persem, oni wiedzą już, jakie badania mają wykonać, np. wiadomo, że persy poprzez spłaszczone pyszczki, mają problemy z oddychaniem, i wet mojego kota, od razu sprawdza ukł. oddechowy bez zbędnego szukania przyczyn świszczącego oddechu. Nie wiem, dlaczego tak Cię boli ten "pół pers"... ![]()
![]() |
![]() |
#55 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
trzymajmy sie faktów - określenie pół costam czy w typie to strikte zagrywka pseudo ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ---------- Nimfa20 dokładnie jak pies czy kot jest chory np. nerki, watroba itd to sa karmy pod dane schorzenie a tak to co wychodzi, że skoro jest karma dla kastratów to kastracja to choroba ale od kiedy; podałam wyżej fajny artykul do poczytania na SUK może zachorować i zwierze nie kastrowane Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-02-10 o 08:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Sunshain, nie sadze zeby osoba pisząca o "pól persie" miała własnie na myśli jak ty to fajnie nazwalas " płachtac swoje ego". Ja ja rozumiem- wiadomo.. kazda rasa ma inne wady, wiec to wazne zeby okreslic dokladnie jaki ten kot jest.
A jeszcze jedno.." mieszanka dachowca z europejczykiem".. czy aby dachowiec i europejczyk to nie to samo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
tutmirlajt to zgodnie z prawdą niech powie mieszaniec dachowca z persem itd - tylko niektórym ciężko to przez gardło przechodzi
pseudo często mówia o swoich zwierzetach pół cośtam lub w typie ... nie ma się co oburzać taka jest prawda kot europejski http://www.europejski.koty.tasdj.pl/ standard kota domowego wg FIFe http://www.kocieforum.pl/viewtopic.php?t=1238 Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-02-10 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Royal Canin w tym momencie jest baaardzo marną karmą, podobnie jak Eukanuba.
Na rynku jest tak wiele dobrych karm, że ja naprawdę nie rozumiem, czemu ludzie wciąż tkwią w tym przeświadczeniu, że RC i Eukanuba to dobre karmy i tylko takie znają, zamiast się troszkę wysilić, poczytać, popytać.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w sklepach zoologicznych RC jest sprzedawana jako super karma, u vetów sprzedawana jako najlepsza karma - zakorzenienie marki w świadomości ludzi a ludzie kupuja takie bajeczki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Ja wiem o tym, ale dla mnie to idiotyczne, bo jak można kupować psu karmę i nie czytać składu w ogóle?
A to, że 'wet powiedział', cóż.. Wet nie jest bogiem i nie należy mu wierzyć w 100%. Wszystko też zależy od weta, mój jest ok. Ale jak np. słyszę, że wet mówi, że 'suka powinna mieć chociaż raz w życiu szczeniaki', to autentycznie mnie szlag trafia. Jak ktoś taki może być autorytetem chociażby w sprawie karmy, skoro w tak ważnej sprawie jak zdrowie (i życie!) zwierzaka, opowiada bzdury? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.