Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-10, 21:58   #2821
betti_888
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

po za tym niektóre wady są w pełni nawracalne, więc trzeba nosić dłużej aparat żeby zęby ustojały się na swoim nowym miejscu...

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-10, 22:40   #2822
Olixxx
Raczkowanie

Wiem, że niektórzy mają większe wady i muszą nosić dłużej, chodziło mi o osoby, które mają małe wady a noszą bardzo długo i w większości jest to wyłudzanie pieniędzy więc trzeba samemu zainterweniować, chyba, że ktoś lubi to żelastwo na zębach bo ja nie cierpię tego

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
po za tym niektóre wady są w pełni nawracalne, więc trzeba nosić dłużej aparat żeby zęby ustojały się na swoim nowym miejscu...
W celu podtrzymania efektu nosi się aparat retencyjny, są też aparaty retencyjne dożywotnie, niewidoczne, takie małe, zakładane z tyłu i one nie pozwolą, żeby zęby wróciły do poprzedniego stanu więc po to nosić taki aparat skoro wszystko już z zębami jest ok? Chyba, że o czymś nie wiem?

Edytowane przez Olixxx
Czas edycji: 2010-02-10 o 22:47
Olixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-10, 23:42   #2823
kasiulka088
Przyczajenie

a wiec tak---> JESTEM APARATKA od dzis poki co nic mnie nie boli procz krateru jaki mi zostal po wyrwaniu trojki moj aparacik jest cuuudny
wzielam jedna polszafir i jestem baaardzo zadowolnona moj TŻ po wejsciu do domu zapytal -dlaczego nie zalozyli ci tego apatratu:p ?? dopiero potem dostrzegl moj krater i aparacik hmmm jestem dziwna ale- dlaczego nic nie boli?? tez tak mialyscie??ja juz cala lodowke w plynne pokarmy wyposazylam a tu zjadlam regularna kolacje bez wiekszych rewelacji no i ja tez tak mam jak dziewczynki opisywalyscie wczesniej-tez nie mam pierscieni a to dlatego ze ujawnila mi sie prochnica na stycznej powierzchni 6stki i nie mogla zalozyc pierscienia i mam te rureczki(chociaz za bardzo nie moge je zlokalizowac) tez mi stercza te druty na koncach i sa tak jakby do niczego nie przymocowane i zastanawiam sie czy efekty beda takie same jak przy pierscieniach;/ mniejsza z tym jest cuuudnie zalaczam zdjecia zdjecie nr 3 nie zbyt piekne wiec nie ogladajcie przy jedzeniu badz zaraz po spozyciu bo moze byc roznie <rzygi>
kasiulka088 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-10, 23:43   #2824
Starlett
Wtajemniczenie

Moja sprężynka na nowiutkim dolnym aparacie po podkręceniu znów niestety uwypukliła się (że tak powiem) i uwiera. Miał ktoś kiedyś sprężynkę na łuku?

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-10, 23:51   #2825
kasiulka088
Przyczajenie

te zdjecia cos nie tego bo z komorki..kiedys tam wrzuce lepsze
Stary 2010-02-11, 05:40   #2826
201604190949
Konto usunięte

Jestem trochę zła bo przez jakiś wizażowy błąd nie zaznacza mi gdzie skończyłam ostatnio czytanie Waszych postów :/

Jutro o godzinie 17 będę szczęśliwą posiadaczką kolca w wardze Wiem, zapowiadałam się już z miesiąc temu jak nie lepiej ale ciągle było coś ważniejszego. Teraz tylko się cykam jak to wyjdzie w połączeniu z aparatem. Niby się umówiłam na labret ale chyba założę kółko, mam nadzieję, że koleś nie będzie robił problemów. Bo jednak nie uśmiecha mi się zahaczanie o łuk...

Czymajta kciuka żebym się nie zes.... ze strachu i żebym ładne kółko dostała

i żeby orto mi przebaczyła... ahahaahah
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 06:20   #2827
Olixxx
Raczkowanie

Żałuję,że nie założyłam takiego aparatu jak Ty Kasia. Bałam się przebarwień i muszę nosić to żelastwo okropne na zębach, którego nienawidzę bo wygląd jest dla mnie bardzo ważny a z aparatem na zębach bez ładnego uśmiechu trudno o ładny wygląd.

Olixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 08:29   #2828
kasiulka088
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Olixxx Pokaż wiadomość
Żałuję,że nie założyłam takiego aparatu jak Ty Kasia. Bałam się przebarwień i muszę nosić to żelastwo okropne na zębach, którego nienawidzę bo wygląd jest dla mnie bardzo ważny a z aparatem na zębach bez ładnego uśmiechu trudno o ładny wygląd.
no wlasnie ja tez mialam ten dylemat bo pale i pije hektolitry kawusii dletego wzielam szafirowy a nie ceramiczny bo sie podobno nie odbarwiaale zobaczymy w praniuOlixxx nie martw sie nic metalowy tez ma swoj urok !!moze poderwiesz jakiegos Marka tak jak brzydUla
A ladne gumeczki upieksza kazdy blaszak
Co do pierwszej nocy-boli juz wszystko co tylko moze...ale do przezycia!!Dzis w nagrode od zebowej wrozki(czyli od samej siebie)przedluzam sobie rzeesynie bede sie musiala malowac w koncu
Stary 2010-02-11, 11:19   #2829
whoai
Zakorzenienie

GG do whoai

mam takie pytanie, czy aparat damon = metalowy bezligaturowy ?

zapraszam

A tak sobie fotografuję : klik
whoai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 11:53   #2830
obierece
Przyczajenie

cześć, Aparatki

dołączyłam do Was w poniedziałek - mam założony na razie metalowy dół.

i tu moje pytanie: czy usta przyzwyczają się kiedyś do tego chropowatego ciała obcego, czy już do końca niezbędne jest smarowanie woskiem? na razie mam rozorane policzki i bez wosku na 4 i 5 zamku nie wyobrażam sobie funkcjonowania. jak było u Was?

no i druga sprawa - już od praktycznie drugiego dnia zaczynają mi się lekko kołysać zęby. wiem, że tak ma być, że będzie "faza przemieszczania", ale czy to ma miejsce tylko po dokręcaniu aparatu, a potem ustaje? czy może występuje tylko w kilku pierwszych miesiącach?

z góry wielkie dzięki za odpowiedź (thank you from the mountain)

dół - metalowy, od 08.02.2010 r.
obierece jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 12:38   #2831
nowy2
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez whoai Pokaż wiadomość
W sumie predzej bys sie dowiedziala na google albo na FAQu ale odpowiem ze damon to aparat bezligaturowy (zazwyczaj metalowy, te nowsze maja juz jakies wstawki z innych materialow)
nowy2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 12:39   #2832
eukaliptus39
Raczkowanie

moje zęby równiez w pierwszych miesiącach "kołysały sie"
miałam wrażenie ze zaraz wypadną
ale teraz to tylko po podkreceniu i tylko na dole mam takie wrażenie.

za 18 dni wizyta. bede męczyć orto o ściagnięcie

a tak na marginesie jest ktos z Brzegu tu?
eukaliptus39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 12:44   #2833
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=302074 - pytanie numer 11 - odpowie na twoje

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 12:46   #2834
smiechotka
Rozeznanie

Dziewczyny!
Sytuacja kryzysowa, proszę o pomoc!!!!
Aparatki z Warszawy, proszę o namiary sprawdzonych ortodontów, najlepiej na pw.
Wiem, że pisałyście ich adresy miliard razy, ale sytuacja jest kryzysowa i potrzebne mi są dokładne namiary!
Otóż koleżanka ruszyła sprawę swoich zębów, nie ma jednej piątki, jak się okazało w ogóle jej nie wyrosła. Ortodonta wspaniałomyślnie zaproponował jej wyrwanie pozostałych trzech piątek, po to by 'uniknąć' asymetrii! Wszystkie wiemy, że to bzdura.. A proponowanie wyrywania zamiast przesuwania już o czymś świadczy.. Później zaproponowali jej implant, odbudowę kości i kilka innych.. Wygląda to na zwykłe naciąganie lub patałactwo, dlatego koleżanka musi się pilnie skontaktować z innym sprawdzonym ortodontą na konsultacje..
Dziewczynki liczę na Was

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 13:05   #2835
201604190949
Konto usunięte

Poszło

A jak będzie miała coś do wyrwania to też mogę polecić chirurga, świetna babeczka i niedroga, centrum
Stary 2010-02-11, 13:33   #2836
_analiza
Raczkowanie

Cytat:
tak. damon to tylko firma /wg niektórych najlepsza/ produkująca aparaty bezligaturowe. Ja osobiście mam właśnie aparat samoligaturujący kosmetyczny - innej firmy. Więc nie zawsze brak ligatur = damon. Działanie jest podobne i czas leczenia także.

a wygląda tak: / po pierwszej wizycie z wymianą druta -2 miesiące po założeniu /

Edytowane przez _analiza
Czas edycji: 2010-02-11 o 13:38
_analiza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 13:37   #2837
whoai
Zakorzenienie

GG do whoai

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=302074 - pytanie numer 11 - odpowie na twoje
Cytat:
Napisane przez nowy2 Pokaż wiadomość
W sumie predzej bys sie dowiedziala na google albo na FAQu ale odpowiem ze damon to aparat bezligaturowy (zazwyczaj metalowy, te nowsze maja juz jakies wstawki z innych materialow)
dzięki. faq czytałam przedtem 2 razy tak z ciekawości, ale oczywiscie nie pomyślałam zeby skorzystać z niego w praktyce (czyli kiedy mam jakies pytania:P) Sorry ( na google też szukałam, ale nic nie zrozumialam, wiec wolałam się upewnic - do mnie trzeba jak do głupka)

ps. jutro zakładam,troche mi zal ze nie bede mogła nosić kolorowych gumeczek
na szczescie separacja już nie boli

zapraszam

Edytowane przez whoai
Czas edycji: 2010-02-11 o 13:53
Stary 2010-02-11, 13:40   #2838
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _analiza Pokaż wiadomość
tak. damon to tylko firma /wg niektórych najlepsza/ produkująca aparaty bezligaturowe. Ja osobiście mam właśnie aparat samoligaturujący kosmetyczny - innej firmy. Więc nie zawsze brak ligatur = damon. Działanie jest podobne i czas leczenia także.
To może trochę inaczej bo ktoś się jeszcze pogubi Bo znak równości jest tu jednak nie wskazany.

każdy Damon TO bezligaturowy
nie każdy bezligaturowy TO Damon

Stary 2010-02-11, 13:51   #2839
whoai
Zakorzenienie

GG do whoai

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
każdy Damon TO bezligaturowy
nie każdy bezligaturowy TO Damon
oo o to mi własnie chodziło

zapraszam

Stary 2010-02-11, 15:23   #2840
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasiulka088 Pokaż wiadomość
a wiec tak---> JESTEM APARATKA od dzis poki co nic mnie nie boli procz krateru jaki mi zostal po wyrwaniu trojki moj aparacik jest cuuudny
wzielam jedna polszafir i jestem baaardzo zadowolnona moj TŻ po wejsciu do domu zapytal -dlaczego nie zalozyli ci tego apatratu:p ?? dopiero potem dostrzegl moj krater i aparacik hmmm jestem dziwna ale- dlaczego nic nie boli?? tez tak mialyscie??ja juz cala lodowke w plynne pokarmy wyposazylam a tu zjadlam regularna kolacje bez wiekszych rewelacji no i ja tez tak mam jak dziewczynki opisywalyscie wczesniej-tez nie mam pierscieni a to dlatego ze ujawnila mi sie prochnica na stycznej powierzchni 6stki i nie mogla zalozyc pierscienia i mam te rureczki(chociaz za bardzo nie moge je zlokalizowac) tez mi stercza te druty na koncach i sa tak jakby do niczego nie przymocowane i zastanawiam sie czy efekty beda takie same jak przy pierscieniach;/ mniejsza z tym jest cuuudnie zalaczam zdjecia zdjecie nr 3 nie zbyt piekne wiec nie ogladajcie przy jedzeniu badz zaraz po spozyciu bo moze byc roznie <rzygi>
jutro zacznie Cię boleć... ja miałam zakładany wczoraj aparat i jeszcze zdążyłam się wczoraj porządnie najeść a dzisiaj rozmięknięte płatki na mleko jadłam 20 min i to z bardzo skrzywioną twarzą bo mimo to bolało... a na dodatek drut kilka razy wbił mi się w policzek

Cytat:
Napisane przez obierece Pokaż wiadomość
cześć, Aparatki

dołączyłam do Was w poniedziałek - mam założony na razie metalowy dół.

i tu moje pytanie: czy usta przyzwyczają się kiedyś do tego chropowatego ciała obcego, czy już do końca niezbędne jest smarowanie woskiem? na razie mam rozorane policzki i bez wosku na 4 i 5 zamku nie wyobrażam sobie funkcjonowania. jak było u Was?

no i druga sprawa - już od praktycznie drugiego dnia zaczynają mi się lekko kołysać zęby. wiem, że tak ma być, że będzie "faza przemieszczania", ale czy to ma miejsce tylko po dokręcaniu aparatu, a potem ustaje? czy może występuje tylko w kilku pierwszych miesiącach?

z góry wielkie dzięki za odpowiedź (thank you from the mountain)
1. po jakimś czasie Ci się przyzwyczają... ja praktycznie nie czuje już górnego aparatu i bardzo rzadko używam wosku (przynajmniej na górę bo od wczoraj mam jeszcze dół... ale muszę go trochę podkleić)
2. u mnie kołyszące się zęby były przez ok 3 miesiące a potem nawet po wizytach stały równo w miejscu i się nie ruszały

Stary 2010-02-11, 15:34   #2841
betti_888
Wtajemniczenie

chyba nie doczekam się na maila od orto ze zdjęciami z przed aparatu więc wrzucam te które zrobiłam wczoraj... góra od 7 miesięcy a dół od wczoraj

Stary 2010-02-11, 16:04   #2842
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
chyba nie doczekam się na maila od orto ze zdjęciami z przed aparatu więc wrzucam te które zrobiłam wczoraj... góra od 7 miesięcy a dół od wczoraj
Nie musialas wogole wyrywac zebow na dole?
Wybacz, ze to mowie ale ja mam mniej krzywe na dole od Ciebie a mi karze wyrywac
Szukam innego orto :/

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 16:16   #2843
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Nie musialas wogole wyrywac zebow na dole?
Wybacz, ze to mowie ale ja mam mniej krzywe na dole od Ciebie a mi karze wyrywac
Szukam innego orto :/
u mnie orto powiedziała że muszę mieć wyrwane 4 zęby... albo 5 albo 8 ale powiedziała że zobaczy się w czasie leczenia... to znaczy od tego jak będą się zęby prostować... podejrzewam że jeśli nie wejdą wszystkie do łuku to wyrwie mi 5 a jak wszystkie ładnie się zmieszczą to 8
u góry wszystkie zęby weszły do łuku bo przednie jedynki poszły do przodu i zrobiły miejsce pozostałym... ale u dołu to mam wątpliwości czy się wszystkie zmieszczą... zobaczy się... na razie babka nie mówi nic o wyrywaniu

......................... ....................

na 3 zamkach gumki mam założone tylko na 2 haczyki bo orto nie mogła się do nich dostać i drut ciężko było aż tak wygiąć

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-02-11 o 16:33
Stary 2010-02-11, 16:43   #2844
Pipi180
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez obierece Pokaż wiadomość
A ja w ogóle nie używałam wosku nie mam żadnych podrażnień
Aparat ... 1 tydzień JUŻ.... chce efekty ale niestety muszę poczekać;p a codziennie oglądam czy coś się dzieje...

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

a koleżanka moja mi dziś powiedziała " mojej koleżance z klasy zdjęli aparat orto... i teraz wygląda jak KOŃ, bo ma tak idealnie proste zęby i wydaje się ich dużo" coś takiego
Pipi180 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 16:47   #2845
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pipi180 Pokaż wiadomość
A ja w ogóle nie używałam wosku nie mam żadnych podrażnień
Aparat ... 1 tydzień JUŻ.... chce efekty ale niestety muszę poczekać;p a codziennie oglądam czy coś się dzieje...

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

a koleżanka moja mi dziś powiedziała " mojej koleżance z klasy zdjęli aparat orto... i teraz wygląda jak KOŃ, bo ma tak idealnie proste zęby i wydaje się ich dużo" coś takiego
a moja koleżanka nosiła aparat kilka lat temu i teraz ma naprawdę zęby jak koń... i nie dla tego że ich dużo tylko że takie wieeeeelkie... 2 razy większe od moich

Stary 2010-02-11, 16:59   #2846
gorzalkaa
Raczkowanie

ja po zalozeniu paratu wogole nie uzywalam wosku bo go nie dostałam.. dopiero jak dolozyli mi na nastepnej wizycie pierscienie to dali mi ale nie zakladalam go bo mnie deberwował ;D
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 17:06   #2847
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gorzalkaa Pokaż wiadomość
ja po zalozeniu paratu wogole nie uzywalam wosku bo go nie dostałam.. dopiero jak dolozyli mi na nastepnej wizycie pierscienie to dali mi ale nie zakladalam go bo mnie deberwował ;D
ja teraz musiałam sobie nałożyć trochę na pierścienie bo wystające druty podziurawiły mi policzki

Stary 2010-02-11, 17:15   #2848
Pipi180
Raczkowanie

mi tez jakiś drut wystaje;/ to jest najgorsze.
Mam nadzieje ze ja nie będę wyglądała jak koń. xD
Boje się ze jak poszerzą mi szczękę to zmieni mi sie troche twarz (niekorzystnie) xD
Stary 2010-02-11, 17:17   #2849
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pipi180 Pokaż wiadomość
mi tez jakiś drut wystaje;/ to jest najgorsze.
Mam nadzieje ze ja nie będę wyglądała jak koń. xD
Boje się ze jak poszerzą mi szczękę to zmieni mi sie troche twarz (niekorzystnie) xD
a ja myśle że tak źle nie będzie bo w sumie będziesz wyglądać tak samo jak by Ci zęby od razu proste urosły... czyli naturalnie... no ale niestety urosły krzywe i trzeba doprowadzić je do tego naturalnego stanu

Stary 2010-02-11, 17:18   #2850
Pipi180
Raczkowanie

A w ogóle to zawsze wydawało mi się że mam duże zęby;p a okazało się ze moja orto przy zakładaniu zamków szukała najmniejszych jakie tylko są.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości