|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
odkładałam go też tak jak tam pokazuje .Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Bedzie dobrze bo być musi głowa do góry Najadłam się faworków .. na szczęscie się skończyły uuff
|
|
#1322 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Asiulek mialo sie zmienic teraz,ze urlop mozna wykorzystac przez caly kolejny rok a nie tylko do marca ale nie wiem czy to weszlo,ale wydaje mi sie ze bedziemy mogly wykorzystac po macierzynskim,tez na to liczę
Cytat:
![]() Cytat:
zastanawialam sie czy oni nie kręcili tego na raty,za kazdym razem jak on usnął,bo to chyba az niemozliwe![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1323 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny za słowa otuchy
Czasami sobie myślę, że będzie taaaaak super nam w czwórkę i że wszystko się poukłada, a czasami mam chwile słabości Megi-Megi jak Ty się masz?? 38tc Mama mia!! Właśnie zerknęłam w Hankową kartę ciąży i ja Ją urodziłam w 39tc Czujesz oddech porodu na plecach ??
|
#1324 |
|
Zakorzenienie
|
a mi sie tylko w formie zdjęc pkazuje ten film zła jestem.buuuuuuuuuu
|
|
#1325 |
|
Zadomowienie
|
Gmyrelka ale snujesz czarne wizje! tak ja przygotowujesz fajnie, ze na pewno nie poczuje sie odepchnieta, no i jak dziewczyny mowia, angazowac ja we wszystko,niech sie czuje wazna i bedzie dobrze
niektore dzieci to sa strasznie podniecone i az czekaja, zobaczcie sami. Ta mala niunia to Mariola-coreczka mojej bliskiej kolezanki, a ta starsza to Kinia coreczka jej siostry, czyli sa dla siebie siostrami ciotecznymi i oto jak wygladalo ich pierwsze spotkanie. Kinia strasznie sie cieszyla![]()
|
|
|
|
#1326 |
|
Rozeznanie
|
Tylkooliwka to fajnie by było hehe. W razie cos musimy sie zgadać. A tak poza tym ja tam rodziłam Kube i ogólnie to średnio zadowolona jestem. Bardzo długo mnie trzymali z bólami aż zaczęło tętno zanikać i skończyło sie kleszczowym. Mam nadzieje że teraz lepiej trafmy. Mnie obiecała moja gin że bedzie przy cesarce, ale to wszystko sie ejszcze okaze
|
|
|
|
#1327 |
|
Wtajemniczenie
|
jesli chodzi o macierzynskie - to z kolei mnie nie stac zeby wrocic do pracy - przy moich zarobkach plus dojazdach -0 bardziej mi sie oplaca isc na bezrobocie
nie moja wina ze tu system socjalny jest dobrze rozbudowany a mi placa tyle co nic za prace.......
|
#1328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez liczę, że będę mogła wykorzystać zaległy urlop no i pewnie już trochę nowego.A jakie przywileje maja tatusiowie?? Podobno dwa dni po porodzie maja wolne, tak?? Co prócz tego- wytłumaczcie mi ten tacierzyński. A może jeszcze coś mają??
|
|
#1329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ktoras z was pisala ze u niej pada snieg u mnie neitssty tez pada a tak strasznie zimno ze az mi sie nei chce wychodzic ja juz chce wiosne
|
|
#1330 |
|
Zakorzenienie
|
O nasze skarby!!!
Cieszyc będa oczy ciotek wizazowych http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...27&postcount=2
|
|
#1331 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo to traktowane jest jako sluzba nie praca okropna lipa a tak ten tydzien by sie przydal ![]() ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
ale to zupelnie jak moja szwagierka urodzila synka to ta mlodsza jej corcia jak wpadla do nas to byla strasznie podekscytowana ze ona ma braciszka < ma 3 latka> mowi ze on taki maly ze nie umie mowic ale ona go nauczy i ze on tylko spi ale jak urosnie to bedzie sie bawic z nia i ze ona sie umie mowic jak on sie nazywa ale mowi na niego Kapsel ![]() ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
|
|
#1332 |
|
Konto usunięte
|
To się nazywa koktail położnych.
|
|
|
|
#1333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lecę na zakupki, poczytam jak wrócę
Weroniczka (05.04.2010r) "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2010-02-12 o 12:51 |
|
|
|
|
#1334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie czuję oddechu. Chyba nieco wypieram no i chętnie przepuszczam w kolejce - panie przodem ![]() W przyszłym tygodniu przeprowadzamy się do swojego mieszkania i umówiłam się z Igorem, że dopiero wtedy wychodzi, jak już mama skręci mu łóżeczko i wszystko przygotuje. I będziemy mięli już czas tylko dla siebie. A dzisiaj nakręciłyście mnie na tego święcącego konika i już wiem, jaką pierwszą zabawkę będzie miał mój syn
|
|
#1335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Urlop jest dla taty tygodniowy zwie się tacierzyński wg nowych przepisów za 2010 r. Z roku na rok będzie wydłużany . Do tego za urodzenie dziecka przysługują 3 dni urlopu okolicznościowego . czyli razem 10 dni tata może wziąść . Do tego po 20 tyg macierzyńskiego są te 2 dodatkowego też nowy przepis trzeba na to złożyć osobny wniosek , czyli razem my mamy 22 tyg. My możemy z niego zrezygnowac a może wziąść go tata a my w tym czasie na wypoczynkowy możemy iść ( ten zaległy nawet ) U mnie mąż weźmie po moich 18 tyg dwa moje - ja się zrzekam na rzecz niego i te dwa dodatkowego i będzie miał w sierpniu miesiąc wolnego . Taki mamy plan i jego firma już o tym wie . Do tego w lipcu też jedziemy na wakacje . jak czegoś nie wiecie odnośnie tych urlopów to pytajcie bo ja mam wszystko dokładnie wydrukowane przez męża kadrową co i kiedy się nalezy . A wogóle jak ktoś chce kombinowac to można własnie przekazać urlop tacie dziecka ale mama musi wykorzystać sama 16 tyg . Reszte macieżyńskiego może wziąść tata dziecka zwie się to urlopem ojcowskim . ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Oprócz tego jakby któras miała CC to tata moze brać zwolnienie na opeiek nad żoną , po porodzie SN nie wiem czy tak jest ale kolega z męża pracy brał właśnie na żone 2 tyg . więc zawsze można się tym posiłkowac żeby mieć troszkę wolnego jak ktoś nie chce marnować urlopu
|
|
#1336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja niedługo wyciągam ciasto z piekarnika-no nie ma to jak po pączkach i faworkach walnac sobie blache ciasta
|
|
#1337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam jeszcze jedno pytanie co z moim urlopem?? za caly poprzedni rok i za ten tegoroczny jak konczy mi sie umowa z dniem porodu to moj urlop przepada ?? czy dostane jakis ekwiwalent pieniazny za niego ?? bo z ksiegowa mojego szefa nie da sie dogadac ta kobieta mysli innymi kategoriami a moj szef utrudnia mi do niej ciagle kontakt i jedyne jak moge z nia rozmawiac to z jego komorki jak przynosze zwolnienie L4 i mam jakies pytania to on dzwoni a ja rozmawiam ![]() http://wyborcza.pl/1,91535,7541442,P...ty_i_mamy.html juz znalazlam wiec ta moja ksiegowa wprowadzila mnie w blad kurcze to mam kolejne pytanie czy jelsi konczy mi sie umowa z dniem porodu to wniosek o zasilek maciezynski mam zlozyc w ZUSie czy u pracodawcy ?? ale ja ciemiaga jestem w tych sprawach a i jeszcze czy te dwa tygodnie mi tez przysluguja ??
I w taką piękną wiosnę przyleciał do nas bociek, i przyniósł maleńką dziecinę, a razem z nią - sto pociech. nasz mały wielki cud Edytowane przez drcron Czas edycji: 2010-02-12 o 13:38 |
|
|
|
|
#1338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ten tydzień co jest dla taty to można go wykorzystac do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca zycia . nie musi być od razu wykorzystany przez tate
|
|
#1339 | |||
|
Zakorzenienie
|
ufffffffff ja już po plotach
Miałam robić zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą, no ale chyba w piątek się nie je czy jakoś tak???no niby tż dostał kanapki z wędliną, więc hmm nie wiem czy robić czy nie![]() Cytat:
![]() Cytat:
jeśli urodzę planow 29 marca to mi się macierzyński skończy jakoś w połowie czy pod koniec sierpnia i będzie mi się należało 6 tyg do odbioru za wakacje (my tak w szkole mamy), ale nie wiem czy to jest obowiązkowe, bo jeśli na wniosek jakiś mój to dupa zbita i 1 września idę do pracy....ale ja mam w sumie jeszcze "wyjście" tak jak Mrowak zostać w domu i pracować sobie dla siebie samej ale nie wiem jak wtedy z ubezpieczeniem moim i dziecka Mój tż też pracuje tylko pon-pt od 7-15, i czasami dodatkowo idzie w soboty i za soboty dostaje od szefa kasę do ręki ( w sumie wtedy jest od 7.00-13.00) ale ja nie cierpię jak chodzi w soboty![]() Cytat:
doświadczona mamusia mądrej dziewczynki a wyjeżdża nam tu z jakimiś obawami Ty lepiej podpis sobie zmień bo coś mi się zdaje, że Ci leci 34 tydzień
|
|
#1340 |
|
Wtajemniczenie
|
Laseczki - juz sama nie wiem co jest normalne a co nie wiec sie was pytam zanim wywolam panike kolejnym telefonem do ginekologa
Otoz mam klujace bole podbrzusz polaczone z uciskiem jakby na szyjke macicy i do tego jest mi niedobrze Maly daje o sobie znac kopiac ale czuje go tuz nad pempkiem Czy to normalne??
|
#1341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja mam głupi problem... otóż jak już kiedyś pisałam, mój lekarz na ostatniej wizycie zaproponował mi, żebym przyjechała do niego do szpitala (za Toruń ok 50 km) bo tam zakupił nowy sprzet (4d) i jak sie wyrazil zrobimy usg "w ramach testowania sprzętu... moze jak się uda jakąs fajna fotke strzelimy". No więc ja się zgodzilam. Ale teraz nie wiem czy nastawiac sie na normalną kwote jaką bierze zawsze za usg (na starym sprzęcie) 50-60 zł czy moze mnie skasować 300?? W sumie nic o kasie nie wspominał i nie pytał czy chciałabym tylko sam zaproponował i umówił.I postanowiłam zadzwonić do niego spytać się na jaki koszt się nastawiać... czy to nie bedzie głupie?? Nie wiem co robić.... zaluje, że od razu nie spytałam ale wtedy wydawalo mi się logiczne, że w normalnej cenie a teraz już mam wątpliwości...
|
|
#1342 |
|
Rozeznanie
|
hej dziewczyny...
ja dziś mam mega doła... Pokłociłam się z tż-tem tak strasznie... że 1 raz przez myśl mi przeszło czy aby dobrze zrobilam, że za niego wyszłam... aż do tego stopnia sie pochajaliśmy ![]() strasznie mnie zranił, padło wiele niepotrzebnych słów... Dziś miał jechać ze mna do szpitala na badania ostatnie, z których wyniki później miałam brać do szpitala... oczywiście nie wstał i mnie olał, więc mama się nade mną zlitowała i ze mną pojechała. Za godzinę jadę po wyniki... Strasznie się czuję...
|
#1343 | ||||
|
Zakorzenienie
|
No i mam 5 stron do czytania- się załamię...
No właśnie- ja zaczęłam soli morskiej używać na sobie teraz i mam dwa spostrzeżenia: 1- to tak bardzo "wypsikuje" z tej buteleczki, że dla mnie samej jest to nieprzyjemne i już nie raz sobie prawie do oka napsikałam , więc nie wyobrażam sobie jak maluszkowi mam to zapodać prosto z dozownika![]() 2- mnie to prawie wcale nie pomaga, a jeśli już to na króciutko. ![]() Cytat:
Cytat:
Dokładnie! Jak się w hodowli kociej rodzi miot podobny kolorystycznie to albo się niteczki wiąże, albo właśnie markerem znaczyA to już JUTRO Kurcze, muszę się jeszcze do zębologa udać przed godziną 0, a ciężko mi się zmobilizować. Podobnie jak Baobabek, nie znoszę kupować cyckonoszy Cytat:
Luźne, że znaczy, że mamy się rozpakowywać czy jak? Jakie literki?![]() ![]() ![]() Rozbawiłaś mnie nieźle teraz! A może ja się mam bać?AniaP, może wiesz jak się "przechodzi" z chorobowego na macierzyński mając własną D.G.? W sensie papierkowo-urzędowym. Cytat:
Asiulek, pewnie że dzwoń i pytaj-zawsze możesz powiedzieć, że dopadła Cię ciążowa skleroza i nie pamiętasz jak to cenowo miało być Asienka, przykre to co piszesz. Kłótnia kłótnią, ale chyba najbardziej nie fair jest to, że nie pojechał z Tobą na to badanie. Ja rozumiem, że gdyby to miały być zakupy typu kiecki, butki i paputki to mógłby się wypiąć, ale na badania dot. WASZEGO dziecka to już fochy mógłby sobie darować. A wyniki na pewno będą w porządku!!! Wczoraj tyle pisałyście o pączkach i innych (nie)dobrościach, a ja ledwo zjadłam takiego malutkiego jednego serowego, a wieczorem poszliśmy z TZ na zakupy jedzeniowe i ze zdziwieniem odkryłam w sklepie, że mnie cofa na widok jedzenia, a już mięsa to kompletnie!!! Patrzeć nie mogę i myśleć o jedzeniu- takim obiadowym. Mogłabym tylko mleczko, owoce, soki, wodę, ale w końcu przychodzi solidny głód, a ja nawet na chleb od 4 dni nie mam ochoty. O co kaman
|
|
#1344 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek ja bym zadzwonila i w prost zapytala o koszt tej wizyty powiedzialabym ze wczesniej nie ustalalismy a nie wiesz na co masz sie nastawiac
Asiulek mie martw sie napewno Ci przejdzie i bedzie zas dobrze poprostu faceci nie rozumieja kobiet w ciazy
|
#1345 |
|
Zakorzenienie
|
To chyba tak zrobię... lepiej zrobić z siebie głupią teraz przez telefon niz tam jak zawoła full kaski a ja nie będę miała...
|
#1346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co on sobie myśli nie będę się rozpisywać bo napiszę jeszcze zadużo i mnie spałujesz![]() zawsze jak piszecie coś na swoich tżtów to mi aż głupio, że ja mam takiego słodziaka w domu i wyrzuty mnie łapią, że np. go kopię w nocy jak chrapie ![]() ehhh jednak zapiekanka już w piekarniku....a co tam najwyżej jeszcze jeden grzeszek na moje konto no ale niby post kobiet w ciąży nie obowiązuje, nie??hehehe
|
|
#1347 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
|
#1348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój też mnie ostatnio sfrustrował tak, że hej... Aż się poczułam jak w ukrytej kamerze, że to nie może się dziać naprawdę.Ale ostatnio luzuję. Faceci w większości są ułomni. Życie. P.S. A ja mam kolejnego wydać na świat
|
|
#1349 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja ginekolog powiedziala mi ostatnio ze nie chce mnie widziec przed 8 marca......mowi ze wczesniej bez sensu ,a najlepiej zwazyc i zmierzyc bobaska tuz przed porodem - w IRL jest tylko jedno usg na cala ciaze w 20tygodniu
Wiec nie pozostaje nic innego jak chodzic prywatnie Dzis do niej znow zadzwonilam - a ona mi powiedziala ze cialo sie szykuje do porodu - i ze to normalne mam sie zglosic jesli wlasnie beda uplawy brunatne lub krwiste lub chocby delikatnie rozowawe a na razie no-spa - juz 2 razy dziennie i DUZOO ODPOCZYNKU
|
#1350 |
|
BAN stały
|
Zglaszam sie JA, po dwoch dniach w koncu Was nadrobilam ....ufff nie powiem ze latwo bylo
![]() U mnie bez zmian...ciagle w oczekiwaniach + z dnia na dzien coraz wiecej obaw... wybralam juz sobie szpital, wlasnie przegladam ich stronke w necie i czuje ze bede zadowolona (z prywatnych zrodel wiem ze mozliwa jest nawet cesarka na zyczenie w razie czego(zakladam ze dam rade, ale moze mi sie odwidzi w trakcie ehhhh)...i tz moze byc obecny-jesli chce, znieczulenie-epidural, nie usypiaja)... Wy tak gadu gadu , a tu w niedziele WALENTYNKI!!!! Jakies plany? pomysly? JA osobiscie nie przepadam, nie obchodze tak wymyslnych 'dni na pokaz'...TZ zaprosil mnie do restauracji na obiad i to pewnie bedzie na tyle w Walentynkowym nastroju....tylko w co ja sie ubioreeeeeee, bo tak w dresie to chyba nie bardzo?:P siet... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.

nie wazne jak bardzo boli czy placzesz czy nie czy chcesz czy nie MUSISZ WSTAC isc sie umyc spowrtoem i polozyc sie do lozka (to jest okropne)

Więc śniło mi się, że Mrowak, Baobabek i Madziwnia zrobiły się "luźne" (nie wiem, co to znaczy) i im literki z góry postu spadały na sam dół.
Ona już jest duża, ale przez te całe 6 lat życia dla dwóch rodzin była pępkiem świata, a tu teraz taki mały bobo zawładnie rodziną

Czasami sobie myślę, że będzie taaaaak super nam w czwórkę i że wszystko się poukłada, a czasami mam chwile słabości 

jeśli urodzę planow 29 marca to mi się macierzyński skończy jakoś w połowie czy pod koniec sierpnia i będzie mi się należało 6 tyg do odbioru za wakacje (my tak w szkole mamy), ale nie wiem czy to jest obowiązkowe, bo jeśli na wniosek jakiś mój to dupa zbita i 1 września idę do pracy....ale ja mam w sumie jeszcze "wyjście" tak jak Mrowak zostać w domu i pracować sobie dla siebie samej
, więc nie wyobrażam sobie jak maluszkowi mam to zapodać prosto z dozownika