|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010
Witam, dziewczyny wy juz na koncowce...i zaraz bedziecie trzymac swoje skarby w ramionach
![]() Ciesze sie razem z wami i trzymam mocno kciuki za szczesliwe rozwiazanie ![]() U mnie oki, we wtorek bylam na wizycie, moja dzidzia to maly szwyrgotek tak sie ruszala ze moja gin nie mogla zmierzyc wszystkiego, ale wszytsko oki, dzidzia jest slodka i taka ruchliwa drapala sie po nosku, uszku nuszkami przebierala...ma wszystko na miejscu, ale was nie znamy plci, bo zaslanialo sie nozkami Serce pieknie bije Ale wazne ze zdrowe Konczymy wlasnie 17 tydzien![]() Pozdrawiamy was goraco
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
|
|
|
#1502 |
|
Raczkowanie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;17161301]
"Karta ..... jest dokumentem potwierdz. ubezp. zdrowotne. ..... W przypadku utraty prawa do świadczeń zdrowotnych karta zostaje zablokowana. ... " Te karty nie są blokowane, bo jest dupiata komunikacja między zusem a nfz. Moja karta powinna być zablokowana 3 lata temu a jeszcze działa. Zawsze przy rejestracji wołają ode mnie karty choć powinien im wystarczyć art. 2 ustawy http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?...1036&czartnr=1 3) inne, niż wymienione w pkt 1 i 2, osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które nie ukończyły 18. roku życia lub są w okresie ciąży, porodu i połogu - zwane dalej "świadczeniobiorcami" . [/QUOTE] U nas w mieście to wystarcza. A to że urzędnicy się nie orientują lub udają głupich itd to nie znaczy, że nie można im "przypomnieć" że ubezpieczenie się należy i koniec.
|
|
#1503 |
|
BAN stały
|
Ja pampersy zostawiam na koniec, samiutenki koniec...tymbardziej ze dostaniemy jedno cale opakowanie dla newborn od kuzynki TZ bo ona nie zuzyla..takze o to najmniej sie martwie....wczoraj za to kupilam 480 sztuk chusteczek pampersowych, juz zgarnelam jedno opakowanie dla siebie, uwielbiam ten zapach mmmm
fotelik i lezaczek ma nam podrzucic w nastepnym tyg bo uparla sie ze sama upierze, tylko zastanawiam sie po co jak znajac siebie to ja i tak go upiore ponownie ;P
|
|
|
|
#1504 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.portalmed.pl/xml/prawo/me...a/r2004/042135 Art. 13. 1. Świadczeniobiorcy inni niż ubezpieczeni, którzy: 1) nie ukończyli 18. roku życia, 2) są w okresie ciąży, porodu i połogu - mają prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych. Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2010-02-13 o 20:32 |
|
|
|
|
#1505 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny a czy ktoras zWas ma grupe krwi BRh- a TZ BRh+ ? pytam tak z ciekawosci, gdyz my wlasnie z TZ mamy 'zaszczyt' posiadac takie grupy..o ile przy 1 dziecku jest calkowicie niegrozne, to przy 2 jest jakies ryzyko, trzeba byc non stop pod kontrola... :/ cos czuje ze moj Lailik bedzie jedynaczka...:/
|
|
|
|
#1506 | |
|
Zakorzenienie
|
mamusie poratujcie...szukam listy co potrzebne jest maluszkowi z kosmetyków, przyrządów itp. ma gdzies któras na kompie?? bo oczywiscie ja posiałam
) takze jakby ktoras miala takowa liste to bardzo bym prosiła![]() ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Cytat:
Trolla nie jestes sama... mój maleńtas tez ma zlozona wade serca i wogóle daja lekarze małe szanse na to ze bedzie dobrze.... takze wiem co przezywasz na watku sie udzielam ale tez nie tak czesto jak kiedys... a wygadac sie tez jest dobrze... a i jeszcze pytanko: rodzi któras moze w Poznaniu????
|
|
#1507 |
|
Rozeznanie
|
hej dziewczyny
![]() jeden dzień mnie nie było i wy oczywiście tyle natworzyłyście, że nie jestem w stanie dzisiaj was już nadrobić. Ale zdaję relacje co u nas ![]() oprócz ostatnich przygotowań dzisiaj wybrałam się na uczelnię bo okazało się, że za 1 razem nie pyknął mi tylko jeden egzamin. Jechałam na 12, bo tak byliśmy planowo z doktorkiem umówieni a pisaliśmy o 16. Bez jedzenia, z brzuchem, zmęczona... Wróciłam do domu, od razu musiałam brać no-spe bo myślałam, że wykituję, potem znów pomyślałam o porodzie, ale w czasie oglądania filmu samo przeszło... Trzymajcie kciuki, żeby mi to burak zaliczył
|
#1508 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Pojadłam troszkę oblukałam Małysza . Ma olimpijskie srebro - super
|
|
#1509 |
|
Zadomowienie
|
Kosmetyki
* Emulsja oilatum , oillan, emolium , * Zel do mycia – bubchen , nivea raczej nie Johnson , penaten * Kremy do pupy : nivea , penaten w metalowych puszkach , na odparzenia sudokrem * Balsam do ciala – nivea sensitive z kwasami omega, Ew. z seri oilatum lub innej Szampon – nivea , bubchen Oliwka - bubchen , nivea * Kapiel Wanienka co kto lubi , zwykla , lub profilowana , albo zwykla i lezaczek . Nie kupujcie tych go gabkowych wkladów do wanienek , bo to siedlisko bakterii . - mydelko , albo zel do mycia - dobrze miec plyn do wlania do wanienki typu oilatum lub cos w tym stylu - termometr do wanienki , czasami sa wbudowane , chyba ze ktos umie sam ocenic , ale to przychodzi z czasem - szampon jesli dziecie ma wlosy Pojemniczek na przegotowana wode , i takie kwadratowe wieksze waciki . Ta woda przemywamy podczas kapieli buzke maluszkowi . Po jakims czasie mozna juz normalna woda ale na poczatku warto przegotowana - farelka – male dzieci nie potrafia zatrzymywac ciepla i szybko marzna . Warto dogrzac pokój lub lazienke i dopiero kapac , nawet jak nam sie wydaje ze jest mega cieplo. Unikniemy placzu i stresu J Jak zobaczymy ze jest lepiej odpuszczamy sobie dogrzewanie.. No nie zakladam tu opcji upalu 30 stopni - reczniki z kapturkiem wystarcza nam dwa . - balsam do ciala lub nie , u mnie wystarczylo mycie w oilatum. * Rzeczy kosmetyczne i przydatne - nozyczki lub obcinacz do pazurków - sól fizjologiczna – przydaje sie do czyszczenia noska - woda morska w sprayu – tez do noska - Frida – aspirator do nosa , mega przydatna rzecz przy katarku , albo wiekszych glutkach - krem na kazda pogode np. Nivea - miekka szczoteczka do wlosków - spirytus do pepka – kupujemy setke w spozywczym i rozrabiamy dwie porcje spirytusu i jedna wody ma miec 70%. Do tego gaziki i tym przemywamy pepek póki nie odpadnie . Robimy to przy kazdej zmianie pieluchy . Mozna nabyc waciki juz nasaczone Leko na wyjscia np. - bephanten – do piersi , pod pieluche , do buzki . Krem na wszystko - termometr – nie kosmetyk ale miec trzeba J cyfrowy , lub do ucha . - pieluchy tetrowe – 10-15 szt , do buzki do podlozenia do wytarcia , nakrycia itp. - kilka flanelowych , pod glówke , do wózka itp. - smoczki jak kto chce - jedna butelka taka 150ml , wybieramy te z napisem BPA free ( to takie rakotwórcze swinstwo w butelkach ) u nas niestety jeszcze sprzedaja te z syfem . Polecam butelki z tommee tippee . - sterylizator jak ktos chce , albo bedzie karmil butla - podgrzewacz – jak ktos chce - laktator – jak ktos chce ale moze sie przydac . * Przewijanie Komoda z przewijakiem , lub regal wg. Gustu . Ew . mozna i na lózku , moze byc przewijak na lózeczku . - podklady jednorazowe na przewijak mozna nabyc np. w Rossmanie ok. 12 zl paczka fajna rzecz jak sie ubrudzi to wywalamy i tyle . Bo te przewijaki SA zwykle ceratowe wiec malo fajne . Ew mozna klasc pieluchy tetrowe . Chusteczki nasaczone – warto kupic malo i rózne i zobaczyc co pasi Pieluchy to samo kupic dwa rodzaje i zobaczyc które lepsze , nie robic zapasów bo dziecko moze sie okazac uczulone np. na pampki czasami sie zdarza Krem pod pieluche . W razie odparzen dobry domowy sposób to maka ziemniaczana uzywamy jak puder w malej ilosci Moze byc jakis pojemnik na wode , jak sa jakies problemy warto pupe myc woda z mydelkiem a odstawic chusteczki . |
|
|
|
#1510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1511 |
|
BAN stały
|
Dziewczynki a jak bedziecie sterylizowac butelki i smoczki? tradycyjnie, wygotowywac czy moze mikrofalowka?
|
|
|
|
#1512 |
|
Zakorzenienie
|
a my mamy ten wklad gąbkowy, jeśli sie dba o to to zreszta jak o wszystko to nie bedzie siedliskiem bakterii a jak bede sama kapala na pewno bedzie mi wygodniej dopoki wprawy nie zlapie.
|
|
#1513 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://www.allegro.pl/item915220459_...ny_i_tani.html widziałam w sklepach nawet po 20 zeta a to zawsze dobrze wymyjesz ![]() chyba czas kimać bo coś mnie pelcy bolą
|
|
#1514 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie nigdzie nie ma tych lezaczkow a juz gabke mamy, pediatra nam powiedzial zeby tez nie przesadzac i ze wystarczy z godzinke przed kapielą zalac gotujaca sie woda z czajnika ta gabeczke i juz starczy
---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- a kulki w sklepie po 4 zł jedno opakowanie 1,50---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- jak patrze a ten ezaczek to taki twardyyy mi sie wydaje a na gabce maluszkowi tak miekko
|
|
#1515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakoś nie trafiłam tych cudów w sklepach musze poszukać
|
|
#1516 |
|
Zakorzenienie
|
wygladaja slicznie nawet jako dekoracja
![]() ja ich do kwiatkow nie wkladam zostawiam na noc w wodzie i ukladam kolorami ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- zreszta co ja moge powiedziec jak to 1 dzidzia:P i nic nie wiem tak na prawde, tak samo jak wiekszosc z nas
|
|
#1517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja to się boje że młoda da mi popalić . Po grzecznym synku podobno jakas równowaga w przyrodzie być musi .. oby się nie sprawdziło ttfffuuuu tttfffffuuuuuuuuuu bo Szymek to naprawde było dziecko bezobsługowe . w ciągu pierwszych trzech miesięcy płaczu wogóle tylko spał , jadł , kupe robił i się śmiał tymi bezzębnymi dziąsłami . Mogłam wszystko zrobić , wszędzie z nim iść a on sobie smacznie spał w wózku . teraz jest łobuz ale też nie mogę narzekać . Nie płacze , czasem wymusza a raczej próbuje bo mama głucha na wymuszania , je ślicznie wszystko , zasypia ładnie , przesypia całe nocki . ogólnie jest strasznie takim pogodnym dzieckiem . Jedyne to trzeba uważać bo to mały akrobata i wszędzie wlezie , wszystko wyjmie , otworzy , wszystko go interesuje . Czasem się boje żeby sobie krzywdy nie zr tak więc modły niech córcia będzie grzeczna Oby do lata bo robimy plac zabaw dla niego i tam bedzie mógł szakleć do wolni bo mimo dużego metrarzu czasem go roznosi energia w domu
|
|
#1518 |
|
Zakorzenienie
|
dokladnie tak jak mowisz... wszystko wyjdzie w praniu i juz wiem ze bedziemy sie smialy z tego wydziwiania terazniejszego
to oczywiscie sprawia wiele radosci ale ile z nas nakupowalo zbednych rzeczy ktore sie nigdy nie przydadza i tak dalej bedziemy mialy co wspominac
|
|
#1519 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie,
No i udało się. Mała jest w domu. Ze szpitala otrzymałam plik dokumentów objaśnieniem co małej było i co jeszcze jej jest, oraz wykaz wizyt w różnych poradniach na które Oliwka jest już poumawiana. Więc w najbliższym czasie (tak na początek) czeka nas 8 wizyt u różnych specjalistów. Zdjęcie „domowe” ze względu na jej oczy muszę zrobić w świetle dziennym więc jutro zrobię i wstawię. A jak w domu? Jak na razie nie jest źle. Mała jest już przyzwyczajona że je co trzy godziny, ponadto to ja już od ponad miesiąca jak siedziałam w szpitalu to się nią zajmowałam – przewijałam, karmiłam, zabawiałam. Wiec już trochę poznałam jej język komunikacji. Marutko- matę testuję od paru godzin i się sprawdza. Zastanawiałam czy aby na pewno wyczuje ruch tak małego dziecka poprzez materac ale spokojnie wyczuwa nawet gdy mała śpi. trolla2405- tak to prawda w takiej sytuacji żadne słowa Cię nie pocieszą. Ale na tym forum nie zawsze są tylko radosne momenty. Mi także było niezręcznie pisać o moich problemach ale czasami tutaj na forum łatwiej jest się wyżalić i wypłakać. Cytat:
Ja też chcę zobaczyć ja wyglądasz z tym ogromnym brzuchem ![]() Cytat:
Ja to w szufladzie z majtkami trzymam zdecydowanie co innego. I nie chodzi to o bieliznę ![]() . To coś takiego co każda samotna kobieta po 30-ce powinna mieć.O zbliża się 12 więc znowu karmienie, następne o 3, a potem 6, 9, ....
|
|
#1520 |
|
Zakorzenienie
|
czekalysmy z niecierpliwoscia na wiesci od Ciebie, moj tz si pytal nawet co u was i czy jestescie w koncu w domku
takze gratulujemy malutkiej powrotu "do siebie" ![]() super ze wszystko jest dobrze po tylu przejsciach obie jestescie super silne a twoj tż pokazal przez to cale zajscie niesamowitą klase, odpowiedzialność i miłośc. ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- a my z tz sie smiejemy bo teraz mielismy wizyte w tlusty czwartek i zanieslismy naszej gin paczuszki- chyba z 7 czy 8 , a nastepna wizyta w dzien kobiet i znowu dostanie prezencik w postaci tulipana bo nie wypada inaczej
|
|
#1521 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Bardzo, bardzo prosimy jutro o zdjęcie małej
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
|
#1522 |
|
Zakorzenienie
|
POP super ze jestescie juz z malutka w domku z niecierpliwoscia dolanczam sie do dziewczyn czekajacych na zdjecia
|
#1523 |
|
Zakorzenienie
|
uciekamy spac dobranoc
|
|
#1524 |
|
BAN stały
|
PoP.... ja juz sie chyba domyslam o co chodzi
ja mam do 30 jeszcze sporo czasu, ale po 30 nie bede chowac miedzy majty tylko gdzies pod reka...chlebak?:PGratulacje!!!! Super ze juz masz malutka przy sobie cieszcie sie soba bez tych wszystkich ozieblych szpitalnosci...ja takze czekam na zdjecia malej ![]() A tymczasem musze uciekac....zalozyc urode,zrobic wlosy itp bo wychodzimy do kinaaaa znowu najjem sie popcornu i z przejedzenia zasne na filmie :P ale mimo wszystko IDE....bo uwielbiam popcorn ![]() Do jutra
|
|
|
|
#1525 |
|
Zakorzenienie
|
Witam mamuśki
Ja już w pełni zwarta i gotowa od pół godziny "robię"się na pierwsze ciążowe aż tak rodzinne wyjście. Wczoraj ledwo przed ten bół brzuszka wlazlam i wylazałam z wanny,o 21 już leżałam w łóżki i pięknie dzięki za to że jest nospa,bo mnie wczoraj uratowała,na szczęście dziś jest wszystko ok. pop cieszymy się,że Oliwcia jest w domku i czekamy na fotke ![]() a moje kochany dzidzi ma czkaweczke
|
#1526 |
|
Zadomowienie
|
No to sie udalo, Oliwcia w domu!
ja juz wstalam bo dzisiaj ok 10 ,11 przychodzi do mnie pierwsza klientka na tipsy i troche sie denerwuje. Jestem po kursie,ale do tej pory robilam tylko sobie,mamie czy znajomym. Powywieszlam ogloszenia w paru miejscach juz przed swietami,ale dopiero teraz ktos zadzwonil a moje dziecie to ma prawie codziennie czkawke,juz dzisiaj jak lezalam w lozeczku to czulam.. jakas taka lapczywa na te wody plodowe,ze az czkawki dostaje
|
|
|
|
#1527 |
|
Zakorzenienie
|
POP super, strasznie się cieszę
Ja dziś na obiad do mamusi mojej jadę bo mój tż jedzie na pogrzeb (tak tak w niedzielę) i ja muszę się gdzieś przetrzymać, bo przecież nie sotanę tu z teściami Ja już powoli zaczynam mieć dość tej ciąży i tych dolegliwości... niech mija ten czas szybciej, niech już mi wyjmią pessara i będę na czworakach chodzić , żeby urodzić Ręce mi puchną i swędzą jak diabli...buty mi się nie dopinają na łydkach, w nocy tak głośn fuczę przez zatkany nos, że aż się budzę...i brzuch mnie boli jak wstaję z łóżka....mam dość
|
#1528 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() a mnie dzisiaj obudzil potworny bol brzuszka niunia w nocy skopala zeberka chyba wczoraj przesadzilam z octowymi rzeczmi no ale dzis odpokutuje troszke ![]() Natalka ale masz fajnie moj maz powiedzial ze do porodu wiecej nie pojdziemy do kina bo widzi jak ja sie bardzo mecze nie mogac wysiedziec na tym fotelu i nie ma sumienia mnie tam zabierac i patrzeec jak ja sie krece i stekam a tak bym chciala ogladnac jakis film
|
#1529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dumna jestem z siebie![]() Nie denerwuj się tylko badz pewna siebie,jak mama jest zadowolona i znajomi to znaczy ,że robisz to dobrze,klientka też będzie zadowolona
|
|
#1530 |
|
Zakorzenienie
|
JoanM napewno sie uda wstaw potem swoje dzielo ja uwielbiam takie pazurki ale od kad jestem w ciazy nie robie wczesniej robilam sobie i siostrzenicy
Baobabku nie smutaj sie zobaczysz ten ostatni trymestr szybciutko zleci a pozniej chwile z dzidziolkiem beda tak naprawde bezcenne i wynagrodza nam cale cierpienie i niedogodnosci ciazowe jesli cos Cie to pocieszy to pamietaj ze nie jestes sama wiekszosc z nas ma dolegliwosci III trymastru puchnace konczyny skurcze bole brzucha i wiel wiel innych na szczescie juz mamy blizej niz dalej a czas szybko leci wiec niebawem bedzie po wszystkim glowa do gory ![]() Ankazar pokaz swoje dzielo bo ciekawa efektu ![]() a dzisiaj walentynki ![]() Wszystkiego najlepszego dziewczynki w tym romantycznym dniu ![]() http://www.goraceserce.pl/72529 ja zaraz jade do mamusi
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.

) takze jakby ktoras miala takowa liste to bardzo bym prosiła
tylko na nasze problemy z malutką. Okazało się niestety na usg w 22 tyg ciązy że może być coś nie tak, potem w 24 echokardiografia serca płodu potwierdziła obawy gina. Mała ma bardzo poważną wadę serca. Dowiedziałam się o tym 2 dni przed świętami. Jakoś nie chciałam wprowadzać smutnego nastroju w takim momencie. Poza tym wystarczą mi pocieszenia znajomych że wszystko będzie dobrze. A ja już nie mam ochoty niestety słuchać pustych słów. Kolejne badanie wykazało jeszcze większe skomplikowanie wady serca i możliwy brak pęcherzyka zółciowego.

Ja już powoli zaczynam mieć dość tej ciąży i tych dolegliwości... niech mija ten czas szybciej, niech już mi wyjmią pessara i będę na czworakach chodzić , żeby urodzić