Karmić kilkulatka.. Karmić publicznie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-14, 20:34   #1
rapifen
Zakorzenienie

Karmić kilkulatka.. Karmić publicznie?

Weszłam sobie na wp, a tam
http://dzieci.pl/chgid,11921603,page...at_dzieci.html
I sama nie wiem co o tym myśleć jestem zniesmaczona. Nie podoba mi się pomysł karmienia dwulatka piersią co dopiero siedmiolatka to mnie trochę... odrzuca Czy to w ogóle jest zdrowe? Nie jest to dla mnie normalne

Przy okazji tego artykułu spojrzałam na forum poniżej. Co myślicie o karmieniu publicznie?
Dyskusja niskich lotów jaka się rozwinęła:
http://dzieci.pl/chgid,11921603,oid,...da,opinie.html

Miałyście/Miałybyście opory przed wyciągnięciem piersi na ławce w parku? Gdzie jest granica?
Co o tym sądzicie :s

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 20:44   #2
Sarrai
Wtajemniczenie

Dot.: Karmić kilkulatka.. Karmić publicznie?

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Weszłam sobie na wp, a tam
http://dzieci.pl/chgid,11921603,page...at_dzieci.html
I sama nie wiem co o tym myśleć jestem zniesmaczona. Nie podoba mi się pomysł karmienia dwulatka piersią co dopiero siedmiolatka to mnie trochę... odrzuca Czy to w ogóle jest zdrowe? Nie jest to dla mnie normalne

Przy okazji tego artykułu spojrzałam na forum poniżej. Co myślicie o karmieniu publicznie?
Dyskusja niskich lotów jaka się rozwinęła:
http://dzieci.pl/chgid,11921603,oid,...da,opinie.html

Miałyście/Miałybyście opory przed wyciągnięciem piersi na ławce w parku? Gdzie jest granica?
Co o tym sądzicie :s
hmmm... sama nie wiem co o tym myśleć. Co prawda matką nie jestem, ale mnie też odrzuca, dziwi, sprawia, że czuję się zażenowana jak kobieta w centrum handlowym siada na ławce i wyciąga pierś...
Ja rozumiem, że dziecko głodne itd. no ale.. skoro wybiera się na zakupy, na łazenie po centrum handlowym.. to chyba można się przygotować odpowiednio, ściągnąć pokarm czy coś?

a pomysl karmienia dwulatka (i starszego dziecka) piersią.. jest co najmniej dziwaczne i mnie rownież odrzuca
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 20:56   #3
Angel_00
Zakorzenienie

jestem zupełnie przeciw... rozumiem że ktoś chce karmić piersią więc niech to robi w domu a że dziecko może być głodne na dworze to od tego są butelki tak samo nie wyobrażam sobie wyciągania piersi u kogoś przy stole od tego są inne pokoje
Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 21:04   #4
lilypad
BAN stały

8latek przy piersi? Zdecydowanie nie. Każdy wiek ma swoje prawa, uważam, że karmienie piersią jest zarezerwowane dla niemowląt.

Publiczne karmienie piersią? Dla mnie jest to bardzo intymny moment budowania więzi między matką a dzieckiem. Nie lubię patrzeć na karmiące mamy, jest to dla mnie ingerowaniem w coś bardzo osobistego. Karmienie powinno odbywać się w spokoju i ciszy a nie na ławce w alejce centrum handlowego
lilypad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 21:07   #5
Olga.
Raczkowanie

To jest .. niepokojące : http://www.youtube.com/watch?v=H6rFs...eature=related
Olga. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 21:13   #6
ulinkaaa
Zakorzenienie

Ogladalam jakis czas temu program na tvp info o kobiecie, ktora miala 2 dzieci i drugie z nich do 8r.z. karmila piersia... Dosc dziwacznie to wygladalo. Jestem zdania, ze jesli kobieta nie czuje, ze jest to niestosowne (pomijajac wzgledy wychowawecze i spoleczne jesli jest to dziecko starsze np. 5,6 letnie), to niech sobie karmi, ale nie w miejscach publicznych. Choc publiczne karmienie naprawde malutkich dzieci w awaryjnych sytuacjach moge zrozumiec, ale nie traktuje tego jako normy spolecznej.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 21:16   #7
paulina150528
Zakorzenienie

GG do paulina150528

Jest masa wątków tego typu na mamie z klasa

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...%B1+publicznie

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...%B1+publicznie

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...rsi%B1+d%B3ugo

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...rsi%B1+d%B3ugo

A karmienie kilkulatka uważam za głupote do kwadratu i jakieś zboczenie
-Moher szary

Wierna fanka Niedzwiedzia,uzależniona od serdelixa

Jeśli mój opis Cie obraził w ramach protestu zdejmij stanik
paulina150528 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-14, 21:18   #8
bura kocurka
Zakorzenienie

Nie jestem matką...ale nie trawię widoku karmiących piersią publicznie mam, bo nie potrafię tego zrozumieć. Tzn. rozumiem karmienie piersią, sama bym karmiła swoje dziecko (jeślibym takowe miała i miała pokarm), ale nie wyciągnęłabym swojej piersi w autobusie czy w centrum handlowym Chyba po to wymyślono coś takiego jak ściąganie pokarmu do butelek, czyż nie?

A co do karmienia kilkulatków...dla mnie to już patologia, niestety. Te matki mogą sobie myśleć co chcą, ale zdrowe i normalne, to to nie jest. Jeśli dziecko potrafi normalnie jeść wszystkie pokarmy, mówić, chodzić i jest już spore - to na jakie licho miałoby ssać pierś?! To nienaturalne! Czułabym się mocno zażenowana jakbym zobaczyła taką scenkę jak ta z filmiku wyżej

Edytowane przez bura kocurka
Czas edycji: 2010-02-14 o 21:26
bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 21:19   #9
sine.ira
BAN stały

A mnie tam widok karmiącej piersią mamy rozczula, a nie brzydzi czy zniesmacza. Co w tym niestosownego ? To już bardziej zniesmaczają mnie baby latające latem bez stanika pod przezroczystą bluzką.

A piersi po to są, żeby nimi karmić dzieci jakby ktoś nie pamiętał

Acha, mam na myśli karmienie malutkich dzieci, a nie kilkulatków

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2010-02-14 o 21:21
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 21:20   #10
milutek
Wtajemniczenie

karmienie piersią jest piękne - nie rozumiałam tego, dopóki nie karmiłam swojego synka. ale nie można przesadzać. karmienie dzieci powyżej 6 miesiąca życia nie wnosi nic więcej dobrego niż gotowe mieszanki, także spokojnie po 6tym miesiącu można na nie przejść. ja karmiłam 4 i pół miesiąca - dla mnie był to optymalny czas, a mój synuś to silny zdrowy chłopczyk. myślę, że należy odstawić dziecko od piersi zanim zacznie "kumać", bo potem może być ciężko. i w ogóle należy od początku dawać dziecku butle (np. wodę czy herbatkę) i pierś, żeby umiało ssać i to i to. to, że butla zaburza ssanie piersi to jakieś brednie, mój synus potrafił i to i to i nie miałam problemu z odstawieniem go od piersi.

Edytowane przez milutek
Czas edycji: 2010-02-14 o 21:22
milutek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 21:23   #11
Angel_00
Zakorzenienie

owszem do karmienia ale nie koniecznie komuś pod nosem w swoim domu jak najbardziej oczywiście do rozsądnego wieku dziecka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-14, 21:27   #12
weraph
Rozeznanie

GG do weraph

Pragnę tylko dodać ze ludzkie mleko jest bardzo bogate w cukry (laktoze głownie, najwyższy wspołczynnik u ssaków) co sprawia ze zęby psuja się w szybkim tepie przy karmieniu dzieci które owe ząbki juz posiadają. Dobrze ze macie takie a nie inne opinie w tym temacie

Moj wąteczek wizazowy

http://koralikowaweraph.blogspot.com/

Moja koralikowa strona

weraph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 21:29   #13
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
owszem do karmienia ale nie koniecznie komuś pod nosem
Ale co komuś pod nosem ? Nie wiem jak Wy, ale ja nigdy się nie spotkałam z jakimś ostentacyjnym obnażaniem się przez karmiące kobiety. Zwykle wygląda to tak, że dziecko jest ułożone na ramieniu, często w takiej chuście i tej piersi nawet nie widać.
Co prawda nie jestem matką, ale zakładam, że jeżeli niemowlak domaga się jedzenia, to nie za bardzo jest inna możliwość niż je nakarmić. W związku z tym, szuka się w miarę ustronnego miejsca i karmi - trudno oczekiwać żeby sie te kobiety chowały po krzakach czy w publicznych toaletach. Jesteście przewrażliwione.
Stary 2010-02-14, 21:32   #14
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Ale co komuś pod nosem ? Nie wiem jak Wy, ale ja nigdy się nie spotkałam z jakimś ostentacyjnym obnażaniem się przez karmiące kobiety. Zwykle wygląda to tak, że dziecko jest ułożone na ramieniu, często w takiej chuście i tej piersi nawet nie widać.
Co prawda nie jestem matką, ale zakładam, że jeżeli niemowlak domaga się jedzenia, to nie za bardzo jest inna możliwość niż je nakarmić. W związku z tym, szuka się w miarę ustronnego miejsca i karmi - trudno oczekiwać żeby sie te kobiety chowały po krzakach czy w publicznych toaletach. Jesteście przewrażliwione.
no właśnie miałam do czynienia i to nie było karmienie dyskretne a przecież na ulicy w centrum handlowym urzędzie można karmić butelką

Stary 2010-02-14, 21:34   #15
sine.ira
BAN stały

Cytat:
no właśnie miałam do czynienia i to nie było karmienie dyskretne a przecież na ulicy w centrum handlowym urzędzie można karmić butelką
No i co ? Przeżyłaś ? Nagminnie się chyba z czymś takim (w sensie: niedyskretnym karmieniem ) nie spotykasz ?
Niektóre dzieci są karmione tylko piersią. Zresztą mleko z piersi jest od razu gotowe do podania, cieplutkie i swieże

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2010-02-14 o 21:36

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-14, 21:38   #16
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
No i co ? Przeżyłaś ? Nagminnie się chyba z czymś takim (w sensie: niedyskretnym karmieniem ) nie spotykasz ?
Niektóre dzieci są karmione tylko piersią. Zresztą mleko z piersi jest od razu gotowe do podania, cieplutkie i swieże
nie miałam wyjścia chociaż starałam się nie patrzeć to i tak uważam że to nie jest na miejscu i oczywiście wiem że sama tego nie zrobię nigdy bo widok nie jest miły... :/ a jak raz na jakiś czas dziecko wypije mleko z butelki to tragedia mu się nie stanie

Stary 2010-02-14, 21:44   #17
Ponura
Wtajemniczenie

Mnie to brzydzi. I tyle. Nie musi mi się podobać. Jak by ode mnie zależało, to bym zakazała karmienia piersią w miejscu publicznym. Ale nie zależy, więc co mam się wściekać?

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 21:44   #18
jodame
Zadomowienie

Karmienie piersią -naturalna czynność. Jednak dla osób, które nigdy wcześniej nie miały okazji przebywać z matką i jej niemowlakiem w chwili karmienia, taki widok z udziałem obcych osób w miejscu publicznym może być szokiem

Matki, które znam na czas karmienia wychodziły do drugiego pokoju. I nie widzę w tym niczego dziwnego. Oczywiście, jeśli ktoś do nich wszedł, to nie uciekały ani nie zakrywały się dzieckiem ;p ale nie karmiły przy stole pełnym gości (nawet jeśli to rodzina).

Dla mnie karmienie dziecka piersią na ławce w centrum handlowym jest po prostu dziwne. Są przecież butelki, odsysacze, mleka w proszku i inne... można tego uniknąć. Sama chyba czułabym się niekomfortowo na miejscu takiej mamy.

Naturalna czynność... ale dla mnie na tyle intymna, że ograniczyłabym miejsca, w których się jej oddam ;]
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 21:44   #19
sine.ira
BAN stały

Niektóre dzieci nie chcą/nie lubią/nie potrafią pić z butelki. Zwłaszcza te maleńkie.

Swoją drogą próbuję sobie przypomnieć kiedy ostatni raz widziałam kobietę karmiącą w publicznym miejscu...i nie mogę. Tak rzadki to widok.

Żeby tylko takie "widoki" psuły nam samopoczucie w publicznych miejscach to byłby raj...
Stary 2010-02-14, 21:51   #20
WhiteCherry
Zakorzenienie

Nie rozczula mnie widok karmiących mam publicznie (!), ja miałabym opory. Zresztą dziś jechałam autobusem, obok jakieś małżeństwo z dziewczynką ok.5lat, ona dosłownie cały czas wrzeszczała,piszczała, no masakra. Miałam ochotę coś jej zrobić bo rodzice zachowywali się jak powietrze.
W związku z tym prawdopodobnie instynkt macierzyński się we mnie w ogóle nie budzi i karmienie cycem w centrum miasta mnie również nie wzrusza, pewnie Matki Polki zaraz się na mnie rzucą
Stary 2010-02-14, 21:54   #21
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
Nie rozczula mnie widok karmiących mam publicznie (!), ja miałabym opory. Zresztą dziś jechałam autobusem, obok jakieś małżeństwo z dziewczynką ok.5lat, ona dosłownie cały czas wrzeszczała,piszczała, no masakra. Miałam ochotę coś jej zrobić bo rodzice zachowywali się jak powietrze.
W związku z tym prawdopodobnie instynkt macierzyński się we mnie w ogóle nie budzi i karmienie cycem w centrum miasta mnie również nie wzrusza, pewnie Matki Polki zaraz się na mnie rzucą
A jest jakiś obowiązek się wzruszać ? Ni ma
Rozwrzeszczane dzieciaki też mi działają na behawiora Zwłaszcza wtedy jak rodzice/opiekunowie mają w nosie te wrzaski. Zresztą zauważyłam, ze wielu rodziców ma umiejętność włączania ignora na tego typu zachowanie u swoich dzieci. Zadziwiająco silnego ignora
Stary 2010-02-14, 21:59   #22
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jodame Pokaż wiadomość
Matki, które znam na czas karmienia wychodziły do drugiego pokoju. I nie widzę w tym niczego dziwnego. Oczywiście, jeśli ktoś do nich wszedł, to nie uciekały ani nie zakrywały się dzieckiem ;p ale nie karmiły przy stole pełnym gości (nawet jeśli to rodzina).

Dla mnie karmienie dziecka piersią na ławce w centrum handlowym jest po prostu dziwne. Są przecież butelki, odsysacze, mleka w proszku i inne... można tego uniknąć. Sama chyba czułabym się niekomfortowo na miejscu takiej mamy.

Naturalna czynność... ale dla mnie na tyle intymna, że ograniczyłabym miejsca, w których się jej oddam ;]

Stary 2010-02-14, 22:06   #23
rapifen
Zakorzenienie

Bardziej od karmiących publicznie matek (dobra, zrozumiem ale to dziwne. Jak dziecko jest zbyt małe by nabyć umiejętność ssania z butelki to po kiego idzie matka na shopping z nim?) leczą mnie matki które......... uczą sikać dzieci w miejscach publicznych. Idę sobie na spacer do parku a tam za ławką mamusia trzyma przyrodzenie trzylatka i każe robić siku. _-_ Tak częsty widok. Tak samo jak mamusia trzymająca córeczkę żeby tamta sikała w powietrzu. Jesteśmy psami? Lepiej osikać ławkę niż wysłać dziecko do toalety za złotówkę? Omajgad.

REKLAMA
Stary 2010-02-14, 22:09   #24
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Bardziej od karmiących publicznie matek (dobra, zrozumiem ale to dziwne. Jak dziecko jest zbyt małe by nabyć umiejętność ssania z butelki to po kiego idzie matka na shopping z nim?) leczą mnie matki które......... uczą sikać dzieci w miejscach publicznych. Idę sobie na spacer do parku a tam za ławką mamusia trzyma przyrodzenie trzylatka i każe robić siku. _-_ Tak częsty widok. Tak samo jak mamusia trzymająca córeczkę żeby tamta sikała w powietrzu. Jesteśmy psami? Lepiej osikać ławkę niż wysłać dziecko do toalety za złotówkę? Omajgad.
to fakt chociaż czasami nie ma toalet więc ok rozumiem ale byłam świadkiem że matka trzymała dziecko w powietrzu na trawniku a obok mc donald :/ to już przegięcie

Stary 2010-02-14, 22:11   #25
rapifen
Zakorzenienie

no ja rozumiem LAS, rozumiem jeszcze gdzieś z boku na plaży, ale zdarzało mi się widzieć coś takiego w parku, gdzie znajdują się przynajmniej dwie płatne toalety........ koło mcdonalda \m/

Stary 2010-02-14, 22:13   #26
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
no ja rozumiem LAS, rozumiem jeszcze gdzieś z boku na plaży, ale zdarzało mi się widzieć coś takiego w parku, gdzie znajdują się przynajmniej dwie płatne toalety........ koło mcdonalda \m/
po prostu niektórzy rodzice uważają że są sami na świecie i wszystko im wolno tak samo ignorować wrzaski własnych dzieci kiedy innym aż bębenki w uszach pękają

Stary 2010-02-14, 22:16   #27
***luna
Zakorzenienie

Dziwi mnie karmienie kilkulatka piersią.
Sama karmiłam w miejscach publicznych i było ok.
Dziecko i cyc pod tetrę i zero problemu.
Komuś przeszkadzałoby? Nie mój problem. Ktoś je hot doga, dziecię pije mleko

Cytat:
Butelkowanie to nie jest sprawa hop siup.

Cytat:
nie miałam wyjścia chociaż starałam się nie patrzeć to i tak uważam że to nie jest na miejscu i oczywiście wiem że sama tego nie zrobię nigdy bo widok nie jest miły... :/ a jak raz na jakiś czas dziecko wypije mleko z butelki to tragedia mu się nie stanie

Tragedia może nie, ale szeroko pojęta krzywda może i tak

A poza tym jak już wspomniano nie każde dziecię posiada umiejętność picia z butli.
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2010-02-14, 22:22   #28
Hultaj
BAN stały

po 1 jak karmisz piersią to nie chcesz karmic butelką, bo ze smoka lepiej się ciągnie i niemowlaki szybko chrzanią cyca.
po 2, pierś nie dziala jak kran, nie zawsze odciągniesz pokarm do butelki by mieć. Dziecku nie powiesz, poczekaj kochanie, bo pani w niebieskim może się obrazić.
po 3 bez przesady, zgadzam się, piersi służą przede wszystkim do karmienia. No do wabienia samca jak najbardziej, ale w gruncie rzeczy to mleczarnia i zachęta do seksu w postaci: patrz jaką mam mleczarnię, wykarmię dziecię twe. Stąd uważam, że caly ten panujący w społeczeństwie seksizm najwyraźniej rzuca się niektorym osobom na mózgi i jesli kogoś obrzydza coś takiego to ja osobiście uważam go za idiotę. Dla mnie to tak, jakby mieć co 20 czy 25 lat i wstydzić się kupić podpaski.
a mnie jest obojętne, gdy ktoś chce karmić publicznie, choc też uważam, że to intymne. Ale z 2 str mycie robienie włosów salonie też jest intymne, a panie siedzą obok siebie, prezentują swoje zakola, rzadzizny, co tam mają , fryzjerki głowy im myją i jakoś od tego nikt nie umiera.

po 4 to czytałam gdzieś, że dlugie (tak gdzieś góra do roku?) karmienie dziecka nie ma sensu od biologicznej strony. ja tam jest zdania, że po to gowniarzom rosną zęby, żeby mogły wcinać inne pokarmy, w tym stałe, a nie na piersi wisieć.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 22:23   #29
Angel_00
Zakorzenienie

nie porównujmy mycia włosów do karmienia piersią bo jakoś włosów nie chowasz pod ubraniami czapkami itd no chyba że jest zimno :P a piersi nie wystawiasz na widok publiczny więc różnica jest

Stary 2010-02-14, 22:26   #30
rapifen
Zakorzenienie

Jedno mnie zastanawia. Gdy była mowa o avatarach gdzie miał być sutek niektóre zemdlały z oburzenia. A jednak publiczne pokazywanie piersi jest dozwolone i normalne gdy się karmi. Hmmm (nie nie piję tutaj konkretnie do nikogo, tylko się zastanawiam co gdyby na avatarze była mama karmiąca dziecko piersią :p to tak odnośnie tamtej dyskusji. ale nie twórzmy offtopa)

Ja nie mam zdania w tym temacie czy to fajne niefajne złe niezłe. Niech znajdzie ustronne miejsce i wio.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości