|
|
#2971 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
Nie mozemy obiecac, ze bedzie lepiej, ale wszyscy bedziemy trzymac kciuki. Moje juz az zbielaly.
![]() Pomyslalam, ze moze warto jakos cwiczyc, rozruszac te miesnie?.. Zawsze jak reka zdretwie czy noga czy prowadzi sie rehabilitacje to trzeba duzo duzo ruszac konczyna. Wiec posalunki jak najbardziej wskazane. Gumy polecac nie bede. Ale moge poczestowac. ![]() Wlasnie pomyslalam sobie, ze to jakis luksus normalnie - moc zuc gume. Nie zebym przepadala za nia. Ale wyglada na to, ze moga sobie pozwolic na to nieliczni szczesliwcy o zdrowych, niewypelnionych zadnym paskudstwem zebach. Pamietam jak jechala w metrze para, niewidzocym wzrokiem patrzaca przed siebie i rytmicznie i niemalze jednoczesnie poruszajaca szczekami - gora, dol, gora, dol. Wygladali komicznie. Jak zombie
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2010-02-13 o 21:55 |
|
|
|
#2972 |
|
Raczkowanie
|
oj bidulko
[/QUOTE]Dzięki kochana Oj tak, będzie nie zapomniany
|
|
|
|
#2973 |
|
Rozeznanie
|
słuchajcie... muszę się pochwalić!!!!!!! byłam wczoraj na wizycie i.... na następnej ściągam dół
![]() i jestem taaaaka szczęśliwa!!!! hihijutro wrzucę foty jakie mam ligatury na dole.. bo przecież obiecałam sobie, że jak będę miała zdejmowany aparat to na ost raz muszę kolorowe wybrać bo zawsze mam jasne hih
|
|
|
|
#2974 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to czekamy
|
|
#2975 |
|
Konto usunięte
|
Inglisz
To mnie zastrzeliłaś... Nie pamiętam cen nic a nic. Ale nie są nastawieni na kasę, (kasę, kasę, kasę, kasę... echo...) bo jak byłam kilka razy na zmianie opatrunku (suchy zębodół brrrr) to płaciłam tylko raz a tak to mnie puszczali bez płacenia. Ale jak wyrywałam czwórkę na górze i piątkę na dole to płaciłam jakieś 120-150. No i trwało to 5sekund, a nie jak u rzeźnika 45minut i dwa razy tyle kasy. |
|
|
|
#2976 |
|
Raczkowanie
|
Półestetyczny aparat czyli część metal a część estetyczny tak?? Bo wlasnie mysle jaki sobie wybrac
|
|
|
|
#2977 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2978 | |
|
Doncia
|
Cytat:
Całkiem nieźle to wygląda. W ogóle tych metalowych nie widac przy normalnej rozmowie, wiec po co przepłacać na pełny estetyczny. W moim przypadku różnica w cenie była 500 zł jak dla mnie to sporo wiec postanowiłam zaoszczędzić i zamiast 2500 dałam 2000 pln
|
|
#2979 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
naprawdę - jak widzę coś takiego to wyzwalają się we mnie dotąd nieodkryte pokłady agresji ![]() Cytat:
oczywiście pochwal się nam gumeczkami no i jak zdejmiesz, swoim oszałamiającym usmiechem bez żelastwa. tylko wiesz, weekend, bo jak nie to a górę kiedy mniej więcej zdejmujesz?
|
||
|
|
|
#2980 |
|
Raczkowanie
|
rozgwiazdo, czekamy, czekamy!
Wiem, ze Twoje leczenie sie nieco przeciagnelo przez zmiane orto. Czy z tym poprzednim chodzilo o to, ze nie bylo efektow przez dluzszy czas? Jak i czemu zdecydowalas sie na zmiane? To dosc powazna decyzja przeciez...
|
#2981 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2982 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jakaś niepoważna i niekompetentna ta Twoja orto
|
|
#2983 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mam taki ![]() ![]() Cytat:
![]() chociaż.. nie wiem czy są one już takie ładne jak powinny być, ale może mi je podpiłuje i będą ok![]() góra.. to ta 2-ka głupia jeszcze nie jest w tym miejscu co powinna.. ale mam nadzieje, że już niedługo ![]() Cytat:
A!!! no i na górze nie mam szóstki.. więc powinno się 7-kę do 5-ki ciągnąć a ja miełam odwrotnie Więc dlatego zawsze przestrzegam, że jak coś jest nie tak to natychmiast lecieć na konsultację do innego otro bo z tym nie ma żartów.. a ja tylko żałuję że tak późno się zorientowałam, że chodzi o wyciągnięcie ode mnie jak najwięcej kasy przez jak najdłuższy okres leczenia
|
|||
|
|
|
#2984 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() to już teraz będziesz gwiazda a nie rozgwiazda hihi
|
|
#2985 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Problem wlasnie polega na tym, ze nie wiemy czy wszystko idzie w dobrym kierunku. Nie wiadomo, kiedy trzeba zaczac sie niepokoic...
|
|
#2986 |
|
Raczkowanie
|
ehh sama nie wiem... ma tylu ludzi .. kolejki sie do nie ustawiaja, wiele moich znajomych sie u niej leczyło.
|
|
|
|
#2987 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy wy przed zakładaniem aparatu ściągałyście sobie kamień nazębny? byłam ost. u dentystki i powiedziała zeby zrobić przed założeniem piaskowanie i ściągnąć kamień. sciaganie kamienia bezpłatnie a piaskowanie kolo 170 zł u mojej dentystki. hmm tyle że ja nie wiem jaka jest różnica miedzy tymi dwoma zabiegami.
|
|
|
|
#2988 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mnie niepokoi cos innego. czy orto nie powinna mi wyciągnąć z dziąseł dwójek. bo w stosunku do 1 są za małe. ostatnio spytałam, to powiedziała, że i tak są trochę wyciągnięte, i zmieniła temat. ale następnym razem nie popuszczę
|
|
|
|
|
#2989 |
|
Raczkowanie
|
No widzisz, sek w tym, ze nie mozemy sie orientowac na innych... Pamietam, ze papryka tez chyba wspomniala o 6 miesiacach. A ktos inny pisal, ze od roku sie boryka ze szparami i zamierza zmienic orto... Strach mi pomyslec nawet o podjeciu takiej decyzji ale.. coraz wiecej znakow zapytania mam.
Co do wyciagniecia, to w moim przypadku powiedziano mi, ze utworza sie nieladne trojkaty przy dziaslach i ze to nie jest dobra metoda (ani pilowanie). Kamien usuwa sie ultradzwiekami, a piaskowanie - to wylatujacy pod duzym cisnieniem piasek, ktory usuwa osad. Moim zdaniem ciut za drogo jest u Twej dentystki. Powiedz, wiola, jak sie zakonczyla historia z ta partaczka-dentystka, ktora Ci zab usuwala? Zrobilas cos czy zostawilas te sprawe? Korzystajac z okazji zapytam sie czy ktoras z Was miala kiedykolwiek robione piaskowanie bez zakladania specjalnych okularow?
|
#2990 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o nia to na wszelkich możliwych forach itd rozesłałam jej adres ostrzegając inne osoby. nie poszłam do niej. po prostu brzuch mnie boli na sama myśl brakło odwagi na ta pi.... i juz nie chce sie denerwować. i szczerze po prostu nie chciałam i nie chce do tego wracać. Jesli chodzi o moja historie to wlasnie 10 lutego mialam miec wyrywana 4. poszlam. nie wiem czy mnie fatum jakies przesladauje ale poszlam do szpitala gdzie chirurg wyslal mnie na konsultacje bo jak stwierdzil ze mi wyrwie 4 to uszkodzi 3 i ta moze mi wypasc. zwialam z fotela. stwierdziłam że wole sie upewnic ze mimo tego iz 4 z 3 sa ciasto mam wyrwać tego zeba a nie innego. dzwonilam do ortodontki ale jest na urlopie i na kosnultacje pojade koncem lutego dopiero. a tak chcialam zalożyc aparat w marcu.. teraz czekam na wizytę u ortodontki. mam już zrobione zdjęcie po tej nieszczęsnej 6 i będę wiedzieć czy ten korzeń został i gdzie i co mam robić. póki co niedawno byłam upewnić się czy wszystkie ząbki mam zdrowe i właśnie dentystka poradziła to piaskowanie i ściąganie kamienia. Póki co umówiłam się na ściąganie kamienia (mam nadzieję że to nie boli) nigdy tego nie robiłam.. a na piaskowanie wybiorę tańszy gabinet. A mniej więcej ile takie piaskowanie normalnie wychodzi?:P |
|
|
|
|
#2991 |
|
Raczkowanie
|
Ja w krk za czyszczenie zebow+fluoryzacje placilam ok 80-100 zl. Ale slyszalam ze srednio 150zl.
|
#2992 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a co do wyciągania - ja piję do tego, co miała zrobiona koleżanka rozgwiazda - super to wygląda, a u mnie jest b. podobna sytuacja i nie chcę zostać z takimi nieproporcjonalnymi jedynkami jak ten
|
|
|
|
|
#2993 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ze szparami to różnie jest. Zależy jakie zęby, jak ortodonta działa. Gdzie się leczysz, bo zapomniałam?Cytat:
|
|
#2994 |
|
Raczkowanie
|
I ja, i ja. Piszcie, kochani, jak dlugo zajelo Wam zamykanie szpar po usunietych zebach.
Ja tez chcialabym, zeby mi wyciagnieto/wyrownano kilka zabkow. Uslyszalam od swego orto, ze to kosmetyka i ze zajmiemy sie tym na samym koncu. U Was tez tak bylo? Czy najpierw zeby ustawiane sa w szeregu a dopiero potem obracane/wyciagne i inne? EDIT: witaj, papryczko! To dziwne z tym piaskowaniem. Ja od swej dentystki zawsze dostawalam takie modne oldschoolowe okularki. Kiedys nawet dostalam ultramodne zolte! ![]() Lecze sie w Warszawie. Stronka mojej orto regularnie jest podawana tutaj jako taka, na ktorej mozna znalezc odpowiedzi na nurtujace pytania.
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2010-02-14 o 21:28 |
|
|
|
#2995 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dobre! to zanim nie zdejmę całego to będę półgwiazda hihi![]() ![]() ![]() Cytat:
czasem drucika nie trzeba zmieniać nawet pół roku tylko ligaturki się wymienia, więc to nic dziwnego.. najwidoczniej tej grubości drut działa odpowiednio.. - ale jak widzisz zmianę na gorsze to nawet bym się nie zastanawiała!!! ja w sumie miałam inny przypadek.. czyli po prawie 2-ch latach zęby nie były takie jak powinny być (mimio, że nie miałąm ogromnej wady...) ![]() A jaki masz plan leczenia? tzn ile mniej więcej będziesz nosiła?? ![]() ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Cytat:
![]() ale też się upominałam, że mam "króliczka" i mi wyciągnęli.. tylko ja miałąm nie w tym miejscu co trzeba przyklejony zamek na tych 2-kach i pewnie dlatego te 1-ki były nadal "większe" od pozostałych zębów![]() |
|||
|
|
|
#2996 |
|
Raczkowanie
|
Roznica jest, oczywiscie. Szpary sa zamkniete mniej wiecej w polowie, jedna wiecej druga mniej. Ze slow orto wynika, ze zamykaja sie dosc ladnie. Tempo przesuwania moich zebow okreslila jako zgodne z planem leczenia.
Bede szczera - na razie nie watpie w profesjonalizm mojej orto. Jest kilka rzeczy, ktore mi sie nie podobaja, ale trudno. Glownie chodzi mi o komunikacje z klientem. Co sie tyczy leczenia, to pewne znaki zapytania ma kazdy z nas. Najgorsze dla mnie jest to, ze ja nie zawsze uzyskuje odpowiedzi na nurtujace mnie pytania... ![]() Przewidywany termin leczenia 2-2,5 roku. Wg moich obliczen teraz powinnam dostac 2 nowe druciki i wyciagi. Moze one cos wiecej zdzialaja? Widze efekty leczenia i inni tez je zauwazaja. Ale gora jakos szybciej mi sie prostowala ale mocniejszy drucik tez dostalam dosc szybko. A dol jakis taki jak osiolek, ani rusz... EDIT: Pani ma prywatna praktyke wiec nigdzie indziej nie przyjmuje.
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2010-02-14 o 22:34 |
|
|
|
#2997 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#2998 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Macie moze zdj zeby wstawiac jak to wyglada?? ![]() ---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ---------- A w ogole co mi sie przytrafilo Mam tego hassa na podniebieniu. No i siedze sobie po obiadku, zjadlam ciasteczko i cos mi utknelo gdzies miedzy drucikami Zaczelam dlubac jezykiem i zaczepil mi sie koniuszek jezka o drucik, w sumie to mi sie drucik wbil w jezyk, nie moglam odczepic sie, tak sie smiali ze mnie w domu. No ale jakos udalo mi sie odczepic, ale wystraszylam sie hehe
|
|
|
|
|
#2999 |
|
Konto usunięte
|
Co do osadu i kamienia to zawsze robiłam prywatnie i za całość usługi płaciłam 120pln (bo miałam tzw. 'małe czyszczenie', gdyby syfu było więcej zapłaciłabym nawet do 200).
A co do zamykania szpar to górny aparat miałam założony w maju i od dwóch czy trzech miesięcy mam 'wędrujące' szpary. Te po wyrwanych czwórkach zeszły się dość szybko (do tyłu) i zrobiły miejsce żeby przednie zęby się poprostowały. Aktualnie mam szpary między jedynkami a dwójkami i teraz już zamykamy je do końca, czyli ciągniemy cały tył do jedynek. Dolny aparat miałam założony.... yyy.. patrz podpis i szpara po 5 jest zamknięta do połowy a po szóstce w 1/3. Ale orto mowi, że ładnie idzie. No i jej wierzę skoro jest skłonna zrezygnować z mikroimplantów jak tak dalej będzie szło. Za to zawsze zapominam spytać o piłowanie Pytanie mam!! Ważne! (chcę być zauważona przez jak największą liczbę z Was, sorry za brutalną czcionkę) Nigdy do tej pory nie zgrzytałam zębami i Wasze opowieści o zgrzytaniu były dla mnie czymś niepojętym. Do czasu... Od kilku tygodni, co kilka nocy, budzę się przerażona i sprawdzam czy mam wszystkie zęby w całości a potem czy żaden zamek mi nie odpadł. Budzi mnie właśnie zgrzytanie. Ale myślałam, że to wygląda tak, że delikatnie się trzeszczy zębami. A u mnie to coś takiego czego nigdy bym nie powtórzyła sama z siebie, jak walnięcie kamieniem o kamień podczas krzesania iskry Pomijam fakt, że cholernie bolesne to jest, ja się po prostu boję, że coś sobie uszkodzę I drugie pytanie, a raczej dwa kolejne: Jak macie zamknięte usta to co się dzieje z waszymi zębami? Dotykają siebie czy może macie szczękę 'luźno', tak, że jest między nimi przestrzeń? A co się dzieje z językiem? Dotyka przednich zębów czy może jest dociśnięty do podniebienia? |
|
|
|
#3000 | |
|
Doncia
|
Cytat:
ad.2 - język mam przy podniebieniu, jak zaczynam nim "mieszać" np przy ssaniu cukierka to zaraz drapie nim o zamki wewnętrzne na 6 i boli jak .....
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:57.

fot0: #

naprawdę - jak widzę coś takiego to wyzwalają się we mnie dotąd nieodkryte pokłady agresji