Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-13, 21:54   #2971
yourenglish
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

Nie mozemy obiecac, ze bedzie lepiej, ale wszyscy bedziemy trzymac kciuki. Moje juz az zbielaly.

Pomyslalam, ze moze warto jakos cwiczyc, rozruszac te miesnie?.. Zawsze jak reka zdretwie czy noga czy prowadzi sie rehabilitacje to trzeba duzo duzo ruszac konczyna.

Wiec posalunki jak najbardziej wskazane. Gumy polecac nie bede. Ale moge poczestowac.

Wlasnie pomyslalam sobie, ze to jakis luksus normalnie - moc zuc gume. Nie zebym przepadala za nia. Ale wyglada na to, ze moga sobie pozwolic na to nieliczni szczesliwcy o zdrowych, niewypelnionych zadnym paskudstwem zebach.

Pamietam jak jechala w metrze para, niewidzocym wzrokiem patrzaca przed siebie i rytmicznie i niemalze jednoczesnie poruszajaca szczekami - gora, dol, gora, dol. Wygladali komicznie. Jak zombie

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Edytowane przez yourenglish
Czas edycji: 2010-02-13 o 21:55
yourenglish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 22:04   #2972
pyzulka79
Raczkowanie

oj bidulko może pocałunek życia to nie będzie, ale na pewno będzie niezapomniany (ze względu na okoliczność zdrętwiałej twarzy) [/QUOTE]

Dzięki kochana

Oj tak, będzie nie zapomniany
pyzulka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 22:55   #2973
rozgwiazda
Rozeznanie

słuchajcie... muszę się pochwalić!!!!!!! byłam wczoraj na wizycie i.... na następnej ściągam dół :bounce : czyli w marcu i jestem taaaaka szczęśliwa!!!! hihi
jutro wrzucę foty jakie mam ligatury na dole.. bo przecież obiecałam sobie, że jak będę miała zdejmowany aparat to na ost raz muszę kolorowe wybrać bo zawsze mam jasne hih
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 23:06   #2974
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
słuchajcie... muszę się pochwalić!!!!!!! byłam wczoraj na wizycie i.... na następnej ściągam dół :bounce : czyli w marcu i jestem taaaaka szczęśliwa!!!! hihi
jutro wrzucę foty jakie mam ligatury na dole.. bo przecież obiecałam sobie, że jak będę miała zdejmowany aparat to na ost raz muszę kolorowe wybrać bo zawsze mam jasne hih

to czekamy

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 23:50   #2975
201604190949
Konto usunięte

Inglisz
To mnie zastrzeliłaś... Nie pamiętam cen nic a nic. Ale nie są nastawieni na kasę, (kasę, kasę, kasę, kasę... echo...) bo jak byłam kilka razy na zmianie opatrunku (suchy zębodół brrrr) to płaciłam tylko raz a tak to mnie puszczali bez płacenia.
Ale jak wyrywałam czwórkę na górze i piątkę na dole to płaciłam jakieś 120-150. No i trwało to 5sekund, a nie jak u rzeźnika 45minut i dwa razy tyle kasy.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 00:01   #2976
ewka_876
Raczkowanie

Półestetyczny aparat czyli część metal a część estetyczny tak?? Bo wlasnie mysle jaki sobie wybrac
ewka_876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 00:25   #2977
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewka_876 Pokaż wiadomość
Półestetyczny aparat czyli część metal a część estetyczny tak?? Bo wlasnie mysle jaki sobie wybrac
tak

Stary 2010-02-14, 08:51   #2978
dwi071
Doncia

Cytat:
od 1 do3 estetyczny, od 4 do 6 metal.
Całkiem nieźle to wygląda. W ogóle tych metalowych nie widac przy normalnej rozmowie, wiec po co przepłacać na pełny estetyczny. W moim przypadku różnica w cenie była 500 zł jak dla mnie to sporo wiec postanowiłam zaoszczędzić i zamiast 2500 dałam 2000 pln
Stary 2010-02-14, 09:01   #2979
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez yourenglish Pokaż wiadomość
Pamietam jak jechala w metrze para, niewidzocym wzrokiem patrzaca przed siebie i rytmicznie i niemalze jednoczesnie poruszajaca szczekami - gora, dol, gora, dol. Wygladali komicznie. Jak zombie
O MATKO I CÓRKO jak ja nie cierpię jak ktoś tak "namiętnie" żuje gumę, od razu mam ochotę naprawdę - jak widzę coś takiego to wyzwalają się we mnie dotąd nieodkryte pokłady agresji

Cytat:
hurraaaa jupiiii super!
oczywiście pochwal się nam gumeczkami no i jak zdejmiesz, swoim oszałamiającym usmiechem bez żelastwa. tylko wiesz, weekend, bo jak nie to a górę kiedy mniej więcej zdejmujesz?
Stary 2010-02-14, 10:29   #2980
yourenglish
Raczkowanie

rozgwiazdo, czekamy, czekamy!
Wiem, ze Twoje leczenie sie nieco przeciagnelo przez zmiane orto. Czy z tym poprzednim chodzilo o to, ze nie bylo efektow przez dluzszy czas? Jak i czemu zdecydowalas sie na zmiane? To dosc powazna decyzja przeciez...

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Stary 2010-02-14, 13:50   #2981
gorzalkaa
Raczkowanie

Cytat:
gorzkalka, ale ta Twoja umowa po czesci jest planem leczenia. Pani od poczatku wiedziala, ze bedzie potrzebny luk, prawda? Ze dol raczej trzeba zalozyc (na zdjeciu to widac sadzac z ulozenia zameczkow). Operacja to zbyt powana rzecz, zeby wychodzic w praniu. Spoko luzik.

Mysle, ze w naszych umowach niewiele wiecej jest napisane. Tam okresla sie tylko czas leczenia i to, czym bedziesz leczona+koszt. Brzmi bardzo podobnie do Twojej.
tylko ja w umowie nie mam nawet okreslonego czasu leczenia kiedys jak zapytalam ile miej wiecej bedzie trwac i kiedy sciaganie to babeczka powiedziala ' moze na wiosne' i zaczela sie smiać .. ;/
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 14:35   #2982
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gorzalkaa Pokaż wiadomość
tylko ja w umowie nie mam nawet okreslonego czasu leczenia kiedys jak zapytalam ile miej wiecej bedzie trwac i kiedy sciaganie to babeczka powiedziala ' moze na wiosne' i zaczela sie smiać .. ;/
to jakaś dziwna ta Twoja babeczka... ja miałam wszystko powiedziane... czas leczenia, jakie aparaty i nawet ile będzie ok kosztowała mnie retencja...
jakaś niepoważna i niekompetentna ta Twoja orto

Stary 2010-02-14, 14:49   #2983
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
to chyba to samo co kosmetyczny ja mam taki
Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
hurraaaa jupiiii super!
oczywiście pochwal się nam gumeczkami no i jak zdejmiesz, swoim oszałamiającym usmiechem bez żelastwa. tylko wiesz, weekend, bo jak nie to a górę kiedy mniej więcej zdejmujesz?
kurcze to dla mnie zajawka jak nie wiem chociaż.. nie wiem czy są one już takie ładne jak powinny być, ale może mi je podpiłuje i będą ok
góra.. to ta 2-ka głupia jeszcze nie jest w tym miejscu co powinna.. ale mam nadzieje, że już niedługo
Cytat:
rozgwiazdo, czekamy, czekamy!
Wiem, ze Twoje leczenie sie nieco przeciagnelo przez zmiane orto. Czy z tym poprzednim chodzilo o to, ze nie bylo efektow przez dluzszy czas? Jak i czemu zdecydowalas sie na zmiane? To dosc powazna decyzja przeciez...
dokładnie.. przez prawie 2 lata góry i roku na dole po prostu efekty nie takie jakie powinny być.. i na dodatek kazał mi wyrwać zęba na dole (4-kę)po roku noszenia aparatu A!!! no i na górze nie mam szóstki.. więc powinno się 7-kę do 5-ki ciągnąć a ja miełam odwrotnie Więc dlatego zawsze przestrzegam, że jak coś jest nie tak to natychmiast lecieć na konsultację do innego otro bo z tym nie ma żartów.. a ja tylko żałuję że tak późno się zorientowałam, że chodzi o wyciągnięcie ode mnie jak najwięcej kasy przez jak najdłuższy okres leczenia
Stary 2010-02-14, 14:57   #2984
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
aaaaaaaaaaależ ci zazdroszczę, teeeeeeeeeeeż chcęęęęęęęęęęęęęęęęę!!!!! !!!
to już teraz będziesz gwiazda a nie rozgwiazda hihi

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 15:06   #2985
yourenglish
Raczkowanie

Cytat:
Więc dlatego zawsze przestrzegam, że jak coś jest nie tak to natychmiast lecieć na konsultację do innego otro bo z tym nie ma żartów..
Swiete slowa, tylko nie zawsze tak latwo sie zorientowac, czy cos idzie nie tak czy nam tak sie tylko wydaje... Np, jesli po 8 miesiacach wciaz sa szpary po wyrwanych zebach, to ok? Jesli od czasu zalozenia aparatu nie byl zmieniany drucik mimo ze minelo 4 mies i efekty byly tylko na poczatku - zmiana na gorsze - a od tamtej pory nic to tez etap przejsciowy?

Problem wlasnie polega na tym, ze nie wiemy czy wszystko idzie w dobrym kierunku. Nie wiadomo, kiedy trzeba zaczac sie niepokoic...

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Stary 2010-02-14, 16:49   #2986
gorzalkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
to jakaś dziwna ta Twoja babeczka... ja miałam wszystko powiedziane... czas leczenia, jakie aparaty i nawet ile będzie ok kosztowała mnie retencja...
jakaś niepoważna i niekompetentna ta Twoja orto
ehh sama nie wiem... ma tylu ludzi .. kolejki sie do nie ustawiaja, wiele moich znajomych sie u niej leczyło.
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 19:29   #2987
wiolafrytka
Zadomowienie

Dziewczyny czy wy przed zakładaniem aparatu ściągałyście sobie kamień nazębny? byłam ost. u dentystki i powiedziała zeby zrobić przed założeniem piaskowanie i ściągnąć kamień. sciaganie kamienia bezpłatnie a piaskowanie kolo 170 zł u mojej dentystki. hmm tyle że ja nie wiem jaka jest różnica miedzy tymi dwoma zabiegami.
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 19:30   #2988
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Swiete slowa, tylko nie zawsze tak latwo sie zorientowac, czy cos idzie nie tak czy nam tak sie tylko wydaje... Np, jesli po 8 miesiacach wciaz sa szpary po wyrwanych zebach, to ok? Jesli od czasu zalozenia aparatu nie byl zmieniany drucik mimo ze minelo 4 mies i efekty byly tylko na poczatku - zmiana na gorsze - a od tamtej pory nic to tez etap przejsciowy?

Problem wlasnie polega na tym, ze nie wiemy czy wszystko idzie w dobrym kierunku. Nie wiadomo, kiedy trzeba zaczac sie niepokoic...
hmmm nie chcę Cię niepokoić, ale mi szpary po wyrwanych obu piątkach górnych zeszły się w czasie czterech miesięcy. mam jeszcze jakieś tam minimalne, np. z jednej str między 4 a 3, ale pewnie niedługo zajmiemy się i tym. miałam wyrywane w czasie noszenia aparatu, nie przed, moja orto twierdzi że to lepszy sposób. może rzeczywiście? nie wiem. ale 4 miesiące to chyba szybko, nie? a jak to było u was?

mnie niepokoi cos innego. czy orto nie powinna mi wyciągnąć z dziąseł dwójek. bo w stosunku do 1 są za małe. ostatnio spytałam, to powiedziała, że i tak są trochę wyciągnięte, i zmieniła temat. ale następnym razem nie popuszczę
Stary 2010-02-14, 19:44   #2989
yourenglish
Raczkowanie

No widzisz, sek w tym, ze nie mozemy sie orientowac na innych... Pamietam, ze papryka tez chyba wspomniala o 6 miesiacach. A ktos inny pisal, ze od roku sie boryka ze szparami i zamierza zmienic orto... Strach mi pomyslec nawet o podjeciu takiej decyzji ale.. coraz wiecej znakow zapytania mam.

Co do wyciagniecia, to w moim przypadku powiedziano mi, ze utworza sie nieladne trojkaty przy dziaslach i ze to nie jest dobra metoda (ani pilowanie).

Kamien usuwa sie ultradzwiekami, a piaskowanie - to wylatujacy pod duzym cisnieniem piasek, ktory usuwa osad. Moim zdaniem ciut za drogo jest u Twej dentystki. Powiedz, wiola, jak sie zakonczyla historia z ta partaczka-dentystka, ktora Ci zab usuwala? Zrobilas cos czy zostawilas te sprawe?

Korzystajac z okazji zapytam sie czy ktoras z Was miala kiedykolwiek robione piaskowanie bez zakladania specjalnych okularow?

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Stary 2010-02-14, 20:13   #2990
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:

Powiedz, wiola, jak sie zakonczyla historia z ta partaczka-dentystka, ktora Ci zab usuwala? Zrobilas cos czy zostawilas te sprawe?
Miejsce po ząbku ładnie się zagoiło. postanowiłam od nowego roku zacząć coś robić z drugim ząbkiem bo wcześniej nie miałam odwagi....
Jesli chodzi o nia to na wszelkich możliwych forach itd rozesłałam jej adres ostrzegając inne osoby. nie poszłam do niej. po prostu brzuch mnie boli na sama myśl brakło odwagi na ta pi.... i juz nie chce sie denerwować. i szczerze po prostu nie chciałam i nie chce do tego wracać.

Jesli chodzi o moja historie to wlasnie 10 lutego mialam miec wyrywana 4. poszlam. nie wiem czy mnie fatum jakies przesladauje ale poszlam do szpitala gdzie chirurg wyslal mnie na konsultacje bo jak stwierdzil ze mi wyrwie 4 to uszkodzi 3 i ta moze mi wypasc. zwialam z fotela. stwierdziłam że wole sie upewnic ze mimo tego iz 4 z 3 sa ciasto mam wyrwać tego zeba a nie innego. dzwonilam do ortodontki ale jest na urlopie i na kosnultacje pojade koncem lutego dopiero. a tak chcialam zalożyc aparat w marcu.. teraz czekam na wizytę u ortodontki. mam już zrobione zdjęcie po tej nieszczęsnej 6 i będę wiedzieć czy ten korzeń został i gdzie i co mam robić. póki co niedawno byłam upewnić się czy wszystkie ząbki mam zdrowe i właśnie dentystka poradziła to piaskowanie i ściąganie kamienia. Póki co umówiłam się na ściąganie kamienia (mam nadzieję że to nie boli) nigdy tego nie robiłam.. a na piaskowanie wybiorę tańszy gabinet. A mniej więcej ile takie piaskowanie normalnie wychodzi?:P
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 20:19   #2991
yourenglish
Raczkowanie

Ja w krk za czyszczenie zebow+fluoryzacje placilam ok 80-100 zl. Ale slyszalam ze srednio 150zl.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Stary 2010-02-14, 20:46   #2992
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
No widzisz, sek w tym, ze nie mozemy sie orientowac na innych... Pamietam, ze papryka tez chyba wspomniala o 6 miesiacach. A ktos inny pisal, ze od roku sie boryka ze szparami i zamierza zmienic orto... Strach mi pomyslec nawet o podjeciu takiej decyzji ale.. coraz wiecej znakow zapytania mam.

Co do wyciagniecia, to w moim przypadku powiedziano mi, ze utworza sie nieladne trojkaty przy dziaslach i ze to nie jest dobra metoda (ani pilowanie).
...
jestem ciekawa, jak długo to idzie u innych
a co do wyciągania - ja piję do tego, co miała zrobiona koleżanka rozgwiazda - super to wygląda, a u mnie jest b. podobna sytuacja i nie chcę zostać z takimi nieproporcjonalnymi jedynkami jak ten
Stary 2010-02-14, 21:23   #2993
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę, że ktoś mnie wspomniał no ze szparami to różnie jest. Zależy jakie zęby, jak ortodonta działa. Gdzie się leczysz, bo zapomniałam?

Cytat:
Korzystajac z okazji zapytam sie czy ktoras z Was miala kiedykolwiek robione piaskowanie bez zakladania specjalnych okularow?
Ja nigdy nie miałam okularów. Zawsze pociapana wychodzę
Stary 2010-02-14, 21:24   #2994
yourenglish
Raczkowanie

I ja, i ja. Piszcie, kochani, jak dlugo zajelo Wam zamykanie szpar po usunietych zebach.

Ja tez chcialabym, zeby mi wyciagnieto/wyrownano kilka zabkow. Uslyszalam od swego orto, ze to kosmetyka i ze zajmiemy sie tym na samym koncu. U Was tez tak bylo? Czy najpierw zeby ustawiane sa w szeregu a dopiero potem obracane/wyciagne i inne?

EDIT: witaj, papryczko! To dziwne z tym piaskowaniem. Ja od swej dentystki zawsze dostawalam takie modne oldschoolowe okularki. Kiedys nawet dostalam ultramodne zolte!

Lecze sie w Warszawie. Stronka mojej orto regularnie jest podawana tutaj jako taka, na ktorej mozna znalezc odpowiedzi na nurtujace pytania.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Czas edycji: 2010-02-14 o 21:28
Stary 2010-02-14, 22:27   #2995
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
aaaaaaaaaaależ ci zazdroszczę, teeeeeeeeeeeż chcęęęęęęęęęęęęęęęęę!!!!! !!!
to już teraz będziesz gwiazda a nie rozgwiazda hihi
hehe.. dobre! to zanim nie zdejmę całego to będę półgwiazda hihi
Cytat:

jeśli chodzi o 8 miesięcy i szpary po zębach, to moim zdaniem powinna być już jakaś różnica..
czasem drucika nie trzeba zmieniać nawet pół roku tylko ligaturki się wymienia, więc to nic dziwnego.. najwidoczniej tej grubości drut działa odpowiednio.. - ale jak widzisz zmianę na gorsze to nawet bym się nie zastanawiała!!! ja w sumie miałam inny przypadek.. czyli po prawie 2-ch latach zęby nie były takie jak powinny być (mimio, że nie miałąm ogromnej wady...)
A jaki masz plan leczenia? tzn ile mniej więcej będziesz nosiła??

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
jestem ciekawa, jak długo to idzie u innych
a co do wyciągania - ja piję do tego, co miała zrobiona koleżanka rozgwiazda - super to wygląda, a u mnie jest b. podobna sytuacja i nie chcę zostać z takimi nieproporcjonalnymi jedynkami jak ten
mi się wyciągnęły dokładnie w miesiąc!!! ale też się upominałam, że mam "króliczka" i mi wyciągnęli.. tylko ja miałąm nie w tym miejscu co trzeba przyklejony zamek na tych 2-kach i pewnie dlatego te 1-ki były nadal "większe" od pozostałych zębów
Stary 2010-02-14, 22:32   #2996
yourenglish
Raczkowanie

Roznica jest, oczywiscie. Szpary sa zamkniete mniej wiecej w polowie, jedna wiecej druga mniej. Ze slow orto wynika, ze zamykaja sie dosc ladnie. Tempo przesuwania moich zebow okreslila jako zgodne z planem leczenia.

Bede szczera - na razie nie watpie w profesjonalizm mojej orto. Jest kilka rzeczy, ktore mi sie nie podobaja, ale trudno. Glownie chodzi mi o komunikacje z klientem. Co sie tyczy leczenia, to pewne znaki zapytania ma kazdy z nas. Najgorsze dla mnie jest to, ze ja nie zawsze uzyskuje odpowiedzi na nurtujace mnie pytania...

Przewidywany termin leczenia 2-2,5 roku. Wg moich obliczen teraz powinnam dostac 2 nowe druciki i wyciagi. Moze one cos wiecej zdzialaja?

Widze efekty leczenia i inni tez je zauwazaja. Ale gora jakos szybciej mi sie prostowala ale mocniejszy drucik tez dostalam dosc szybko. A dol jakis taki jak osiolek, ani rusz...

EDIT: Pani ma prywatna praktyke wiec nigdzie indziej nie przyjmuje.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Czas edycji: 2010-02-14 o 22:34
Stary 2010-02-14, 22:32   #2997
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Lecze sie w Warszawie. Stronka mojej orto regularnie jest podawana tutaj jako taka, na ktorej mozna znalezc odpowiedzi na nurtujace pytania.
jak możesz to wyślij mi wiadomość z imieniem i nazwiskiem swojej orto.. bo wiemy dobrze, że większość lekarzy przyjmuje w kilku miejscach
Stary 2010-02-14, 23:42   #2998
ewka_876
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dwi071 Pokaż wiadomość
od 1 do3 estetyczny, od 4 do 6 metal.
Całkiem nieźle to wygląda. W ogóle tych metalowych nie widac przy normalnej rozmowie, wiec po co przepłacać na pełny estetyczny. W moim przypadku różnica w cenie była 500 zł jak dla mnie to sporo wiec postanowiłam zaoszczędzić i zamiast 2500 dałam 2000 pln
No to fakt roznica, ale to zawsze jest do 3?? Bo jak sie usmiecham to mi widac 5 a nawet 6 hehe Macie moze zdj zeby wstawiac jak to wyglada??

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ----------

A w ogole co mi sie przytrafilo Mam tego hassa na podniebieniu. No i siedze sobie po obiadku, zjadlam ciasteczko i cos mi utknelo gdzies miedzy drucikami Zaczelam dlubac jezykiem i zaczepil mi sie koniuszek jezka o drucik, w sumie to mi sie drucik wbil w jezyk, nie moglam odczepic sie, tak sie smiali ze mnie w domu. No ale jakos udalo mi sie odczepic, ale wystraszylam sie hehe
ewka_876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 01:27   #2999
201604190949
Konto usunięte

Co do osadu i kamienia to zawsze robiłam prywatnie i za całość usługi płaciłam 120pln (bo miałam tzw. 'małe czyszczenie', gdyby syfu było więcej zapłaciłabym nawet do 200).

A co do zamykania szpar to górny aparat miałam założony w maju i od dwóch czy trzech miesięcy mam 'wędrujące' szpary. Te po wyrwanych czwórkach zeszły się dość szybko (do tyłu) i zrobiły miejsce żeby przednie zęby się poprostowały. Aktualnie mam szpary między jedynkami a dwójkami i teraz już zamykamy je do końca, czyli ciągniemy cały tył do jedynek.
Dolny aparat miałam założony.... yyy.. patrz podpis i szpara po 5 jest zamknięta do połowy a po szóstce w 1/3. Ale orto mowi, że ładnie idzie. No i jej wierzę skoro jest skłonna zrezygnować z mikroimplantów jak tak dalej będzie szło.

Za to zawsze zapominam spytać o piłowanie

Pytanie mam!! Ważne! (chcę być zauważona przez jak największą liczbę z Was, sorry za brutalną czcionkę)
Nigdy do tej pory nie zgrzytałam zębami i Wasze opowieści o zgrzytaniu były dla mnie czymś niepojętym. Do czasu... Od kilku tygodni, co kilka nocy, budzę się przerażona i sprawdzam czy mam wszystkie zęby w całości a potem czy żaden zamek mi nie odpadł.
Budzi mnie właśnie zgrzytanie. Ale myślałam, że to wygląda tak, że delikatnie się trzeszczy zębami. A u mnie to coś takiego czego nigdy bym nie powtórzyła sama z siebie, jak walnięcie kamieniem o kamień podczas krzesania iskry
Pomijam fakt, że cholernie bolesne to jest, ja się po prostu boję, że coś sobie uszkodzę

I drugie pytanie, a raczej dwa kolejne:
Jak macie zamknięte usta to co się dzieje z waszymi zębami? Dotykają siebie czy może macie szczękę 'luźno', tak, że jest między nimi przestrzeń?
A co się dzieje z językiem? Dotyka przednich zębów czy może jest dociśnięty do podniebienia?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 09:28   #3000
dwi071
Doncia

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
[B]

Jak macie zamknięte usta to co się dzieje z waszymi zębami? Dotykają siebie czy może macie szczękę 'luźno', tak, że jest między nimi przestrzeń?
A co się dzieje z językiem? Dotyka przednich zębów czy może jest dociśnięty do podniebienia?
ad. 1 - ja wcześniej zaciskałam 1 - dolne wbijałam od wewnątrz w górne i w dziąsła, teraz jak zaciskam to jedynki mi się nie ściskają, tylko na 6 czuje opór - czyli jest lepiej bo 1 nie bolą mnie już, chociaż nie widać zmian od czasu założenia aparatu bo to dopiero 12 dni.

ad.2 - język mam przy podniebieniu, jak zaczynam nim "mieszać" np przy ssaniu cukierka to zaraz drapie nim o zamki wewnętrzne na 6 i boli jak .....

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości