|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2701 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!
kamisha skoro jesteś zarejestrowana w UP, to jesteś ubezpieczona. Jednak musisz mieć coś, co ubezpieczenie potwierdzi, czyli książeczkę ubezpieczeniową. Idź do urzędu pracy, weź dowód osobisty i zdjęcie i tam Ci ją za darmo wyrobią w 15 minut. Pewnie będzie to w pokoju, który wydaje różne zaświadczenia. Jeśli idziesz na wizytę na NFZ potrzebny Ci będzie tylko dowód i ta książeczka (jak ją wyrobisz będzie ważna miesiąc, potem musisz iść do urzędu ją podbić).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2702 |
Zakorzenienie
|
oo dzięki dziewczyny
![]() akurat w czwartek jadę do UP to sobie wyrobię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2703 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2704 |
Zadomowienie
|
To zależy od miasta. Jak ja idę się zapisać, to pielęgniarka pyta mnie o to, kiedy chcę mieć wizytę, potem sprawdza termin w kalendarzu i zapisuje. Zdarza się (choć rzadko), że wybrany termin jest zajęty, ale mogę się dostać wcześniej
![]() Edytowane przez Black Rainbow Czas edycji: 2010-02-16 o 13:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2705 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2706 |
Zadomowienie
|
U mnie w przychodni nie ma opcji, żeby zarejestrować się na wizytę w tym samym dniu. Najwcześniej na następny dzień, a najpóźniej za tydzień (a to dlatego, że ja chodzę do ginekologa, który przyjmuje we wtorki i piątki, jest jeszcze taki, który przyjmuje w poniedziałki, środy i czwartki)
Edytowane przez Black Rainbow Czas edycji: 2010-02-16 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2707 |
Zakorzenienie
|
czyli jak widac, kazda przychodnia robi po swojemu
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2708 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny - chciałabym się dopisać do wątku..
![]() ![]() przejrzałam kilka stron do tyłu - tych najbardziej aktualnych. Widzę, że dyskutujecie nt. okresu oczekiwania na wizytę. W moim mieście sytuacja przedstawia się nieco gorzej, gdyż do mojej ginekolog z NFZ trzeba czekać ponad dwa tygodnie!!! A przyjmuje ona 4 dni w tygodniu. Natomiast do faceta ginekologa, który przyjmuje w tej samej przychodni, w ogóle nie trzeba czekać...
![]() |
#2709 |
Zadomowienie
|
U mnie to zależy od przychodni. Ale w większości na nfz trzeba czekać około miesiąca :/ Wiec jak widać 2 tygodnie to nie tak długo w porównaniu do niektórych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2710 |
Zakorzenienie
|
witam po raz drugi.
Ogólnie to już dostałam recepte gdyż miałam isc państwowo ale w walentynki kochałam się z chlopakiem i pękla nam gumka, wpadlismy w panike... niby miałam 2 dzień okresu ale zawsze jakaś schiza jest o_O normalnie lekarka moja nie chciała mi przepisac tabletek PO, wiec Tż zarejestrował mnie prywatnie. Ogólnie zero stresu może dlatego ze bardziej przejęłam sie tym czy nie jestem w ciazy, niż tym ze zrobi mi badania kontrolne :P w każdym razie weszłam z Tż razem żeby powiedzieć co nas do niego sprowadza, wysłuchal potem zaprosił mnie na fotel (zbadał mnie w czasie okresu), potem USG, i powiedzial ze tabsów PO nie zapisze bo ma 99,90% tego ze nie jestem a tabelka PO ma jakies 98% Generalnie miły ginekolog,fachowiec że tak powiem,gabinet też niczego sobie, zapisał mi tabletki anty novynette, koszt wizyty 80 zł. (ps. za wizyte zaplacil Mój Tż) Mysle,że z miłą chęcią sie do niego jeszcze wybiorę ![]() Edytowane przez kamisha Czas edycji: 2010-02-16 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2711 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
co do oczekiwania na wizyte- ja dzis sie chcialam zarejestrowac do mojego, do konca KWIETNIA nie ma miejsc a od maja przyjmuje tylko prywatnie. zawsze czekalam ponad miesiac, no chyba ze krotko przed/po operacji to sie pchalam bez kolejki. 2 tygodnie czekania to bylby dla mnie RAJ. teraz musze szukac innego gina, a nie usmiecha mi sie, bo jestem ciagle podczas obserwacji poopoeracyjnej i wiadomo nowy lekarz nie bedzie juz tak we wszystkim zorientowany jak 'stary' ;/ niby pani w rejestracji jak sie dowiedziala o co chodzi to chciala mnie wcisnac gdziekolwiek, ale zmienil mi sie plan na studiach a lekarz w innym miescie niz studia wiec mam do dypozycji tylko soboty, a w soboty tez juz przestal przyjmowac;/ Edytowane przez ojejka89 Czas edycji: 2010-02-16 o 22:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2712 |
Raczkowanie
|
Drogie Wizażanki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2713 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() cieszę się że na takiego trafiłam, i jeszcze bardziej ze mam takiego chlopaka który poszedł ze mną i od razu było lżej ![]() o ja to nie fajnie :/ może jakiś podobny jest obok?popytaj, głupio tak zmieniać :/ ja miałam iśc do kobiety na początku ale tlyko mężczyźni przyjmowali a po drugie jeden z Nich który byl dostepny jest ginekologiem mojej siostry i nie za bardzo tam chcialam ,bo nikt nie wie że mieliśmy taką nie fajną przygodę. ![]() Edytowane przez kamisha Czas edycji: 2010-02-16 o 23:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2714 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
w soboty w mojej przychodni przyjmuja jakies mlode lekarki, pani w rejestracji powiedziala mi ze na usg do nich nie radzi bo sie jeszcze nie znaja... pozostaje mi tylko szukac kogos w miejscu gdzie sie ucze, moze w przychodni akademickiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2715 |
Zakorzenienie
|
nie badań mi nie zlecił :|
no ale to chyba nic takiego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2716 |
Zakorzenienie
|
badanie powinno byc, ślepo dobrane tabletki mogą miec fatalne skutki
![]()
![]() |
#2717 |
Zakorzenienie
|
a zrobił chociaż wywiad rodzinny? (czy jak to się tam nazywa - chodzi mi o pytania o choroby występujące w rodzinnie)
![]() |
![]() |
#2718 |
Zadomowienie
|
nic takiego do pierwszego nieszczescia. malo jest osob ktore maja przeciwskazania do brania tabletek, ale to nie powinno oznaczac zadszych badan. ja je mialam, moja kuzynka nie-musiala odstawic po jakies 2 tygodniach bo cisnienie zaczelo jej skakac jak oszalale i moglo to sie zle skonczyc. jednak wiele moich znajomych badan nie miala, i zyje. zrobisz jak uwazasz, jednak musisz miec swiadomosc zagrozenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2719 |
Raczkowanie
|
Jakie dokladnie badania powinny zostac przeprowadzaone przed dobraniem tabletek?
Zalezy mi na tym zeby zaczać je brac od marca, do ginekologa wybieram się w tym tygodniu, problem w tym ze jest to pelna konspiracja (rodzice nie mogą się dowiedzieć, bo masakryczni konserwatyści ;| a jakos musze wyciagnac od nich pieniądze , bo jednak prywatny trochę kosztuje..), a ja mam ograniczone fundusze. Ile płaciłyście za wykonane badania, za kupno tabletek itd.?
![]() |
#2720 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() proponuje zakonczyc juz ten OT. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2721 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2722 |
Przyczajenie
|
Witam, dwa dni temu byłam na pierwszej wizycie u ginekologa. Nie współżyłam jeszcze. Moim celem było pozyskanie skierowania na USG, gdyż od dłuższego czasu odczuwam ból w okolicach jajników, a ostatnio doszły problemy z miesiączka. Pani doktor nie bardzo dała mi dojść do słowa, tylko posadziła na fotel i przebadała( na szczęście przez odbyt bo zdążyłam ją uprzedzić, że jestem dziewicą) badanie samo w sobie choć mało komfortowe nie było bardzo bolesne. Usłyszałam, że nic wielkiego się nie dzieje, dostałam jakieś czopki i tyle. Ból nadal nie mija, a ja nie wiem czy badanie przez odbyt jest równie skuteczne w wykrywaniu nieprawidłowości co badanie USG? bardzo proszę o odpowiedź
Edytowane przez lila881 Czas edycji: 2010-02-18 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2723 |
Zadomowienie
|
owszem, torbiel (ktora moze byc przyczyna takich dolegliwosci jakie opisujesz) mozna wykryc przy zwyklym badaniu dopochwowym i/lub odbytniczym. ale tylko gdy robi to BARDZO DOBRZE WYKWALIFIKOWANY LEKARZ. nie sadze zeby zwykly ginekolog sobie z tym poradzil. mialam torbiel, ginekolog moj powiedzial ze bez usg nikt by tego nie wykryl, a jak bylam w szpitalu to badal mnie jakis tam super swietny profesor, zanim zerknal w moja karte przeprowadzil wlasnie zwykle badanie dopochwowe i doodbytnicze i swietnie zlokalizowal torbiel a nawet podal jej przyblizone rozmiary. tyle ze to jeden taki profesor sie zdarzyl. jak juz powiedzialam, 'normalny' ginekolog w ten sposob by tego nie zdjagnozowal. jesli masz jakies obawy to próbuj dalej. ja tez nie moglam sie doprosic od mojej pani ginekolog usg, wiec zmienilam lekarza-ten zrobil bez problemu i prosze, torbiel. trzymam kciuki zebys doprosila sie naleznego Tobie badania i tylko sie uspokoila, tzn zeby nic ono nie wykazalo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2724 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2725 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Witam, mam pytanie.
Kiedy powinno się wybrać na pierwszą wizytę u ginekologa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2726 |
Przyczajenie
|
hmm to już zależy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2727 |
Przyczajenie
|
A w razie pierwszej wizyty będą robić jakieś badania czy coś.
Ja się cykam. Wiem, ze nie powinnam bo to lekarz jak każdy inny.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2728 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
napisze na moim przykładzie jak to było ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2729 |
Przyczajenie
|
Hej, mnie też wydaje się jakby jajnik po lewej stronie był powiększony, ale podczas badania ginekolog powiedziała, że to właśnie z lewej strony jajnik zaczyna jajeczkowanie. Dlatego uznałam, że chyba dobrze go obejrzała i wszystko z nim w porządku. Myślę jednak, że niedługo znowu wybiorę się do lekarza i poproszę wprost o skierowanie na USG, jeśli znowu napotkam opór to po prostu pójdę prywatnie. Nie ma innej rady muszę mieć pewność, że nic mi nie jest Tobie też radzę wizytę u ginekologa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2730 | |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:33.