|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Wersje EDP, EDT itd - różnice... Kenzo Amour
Kochani, ja tu dopiero raczkuję, więc jeśli pytanie głupie, to wybaczcie i uświadomcie
![]() Czy te same perfumy ale w wersji EDT, EDP itd. różnią się zapachem? Wiem, że chodzi o stężenie tych pachnących związków, ale czy to wtedy ma wpływ tylko na trwałość, czy również na to, jak odbieramy zapach? Pytam, bo zastanowiła mnie różnica, którą zauważyłam lub sobie wmówiłam w Kenzo Amour. Wąchałąm w Sephorze złoty flakonik, wersje le Parfum i byłam pozytywnie zakoczona i zaintrygowana. Kilka dni później dostałam odlewkę EDP i ... to nie ten zapach? EDP jest fajna, ale nic specjalnego, a te le Parfum miało w sobie coś zaskakującego, było takie bogatsze??. Wymyślam, czy możliwe?...
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wersje EDP, EDT itd - różnice... Kenzo Amour
Cytat:
Nie nie wmósiłaś sobie. le Parfum to inny zapach, na mojej skórze różnią się calkowicie, w Le Parfum jest przede wszystkim duzo kadzidła ![]() http://www.fragrantica.com/perfume/K...rfum-4696.html http://www.fragrantica.com/perfume/K...Amour-664.html
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale czy to jest reguła, że EDP i EDT w każdych perfumach będa się różniły zapachem? Bo ja byłam przekonana że to tylko chodzi o trwałość zapachu. Chyba byłam w błędzie? Jak to jest?
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Klasyczne Amour występuje jako edp i edt. Te są bardzo podobne, choć niuansami i pewnie trwałością się różnią (nie znam dobrze edt).
Amour Le Pafrum (edp) to z kolei - można rzec - zupełnie inny zapach, nawiązujący tylko trochę do klasycznych Amour, z duża ilością ambry i kadzidła właśnie. Mamy jeszcze inne wariacje nt. klasycznych Amour, też zbliżone tylko niektórymi nutami do klasyka, pachnące jednak zupełnie inaczej, tzn. wiśniowo-różane Indian Holi (edp) oraz najnowsze świeże i kwiatowe Florale (edt). Generalnie, między edp, edt, edc itp. - jeśli dany zapach w takowych występuje - z reguły są róznice i w zapachu i w trwałości, niewielkie, większe lub mniejsze. Zależy to jednak od konkretnych perfum. Nie ma reguły. Oprócz stężenia poszczególne wersje mogą również różnić się nutami. Edytowane przez homyk Czas edycji: 2010-01-21 o 13:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kenzo Amour EDP Kenzo Amour EDT Kenzo Amour Florale Kenzo Amour Indian Holi Kenzo Amour le Parfum Co do róznic między EDT a EDP czasami są to subtelne różnice (zapach lżejszy mniej trwały) a czasami człowiek ma wrażanie że wącha 2 inne zapachy ![]() Przy Kenzo Amour EDP i EDT wg KWC te różnice są dość znaczne EDP: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-1...-Amour-EDP.htm EDT: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...-Amour-EDT.htm Edit: Homyk mnie ubiegła ![]() Edytowane przez Ewas1 Czas edycji: 2010-01-21 o 13:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Dziękuję Wam dobre kobiety za lekcję
![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Te Amour le Parfum nie daje mi spokoju... strasznie zapragnęłam swój własny flakonik i już już bym kupiła tylko.... nie daje mi spokoju wersja Indian Holi, której nie mam jak przetestować, bo w mojej Sephorze NIE MA
![]() Tu na Wizażu ma dość pozytywne opinie, chyba nawet lepsze niż le Parfum. Może któraś z Was testowała obie wersje i mogłaby porównać? EDP dla mnie jest ładnym, waniliowym zapachem, ale bez szału. Natomiast le Parfum ma w tej wanilii taką głębię i przestrzeń - nie umiem tego inaczej określić i domyślam się, że może to efekt tego kadzidła? Czy to samo znajdę w Indian Holi, czy tu zapach poszedł w jeszcze innym kierunku??? Plisss, pomóżcie ![]() ![]()
![]() |
#8 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]() ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() zrządzeniem losu chwilę po napisaniu postu weszłąm na perełki i le Parfum już jest moje ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A czy wersja Fuchsia edition różni się się tylko kolorem butelki od klasyka?? Czy może zapach jest inny?
Wie ktoś może? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
gamma Orionis
|
Z tego co rozumiem, informacja o kolorze dotyczy flakonów 50ml. Na początku istnienia KA setki były pomarańczowe, pięćdziesiątki białe, trzydziestki różowe/w kolorze fuksji: tu plakat reklamowy, widać wszystkie trzy pojemności.
Natomiast w któreś święta trzasnęli zestawy, z balsamem do ciała chyba i flaszką 50ml - ale nie białą, tylko właśnie z fuksjową. Musiało się przyjąć i pewnie w końcu wprowadzili taką edycję do sprzedaży na stałe. W sumie żałuję, że setki nie ma w innych kolorach - zdecydowanie wolałabym białą niż pomarańczową ;] Podsumowując mój przydługi wywód: zapach ten sam, kolor flaszki ino inny.
![]() |
![]() |
#12 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
<rozmarzyla sie>
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dzięki za info
![]() ![]() Pomarańcz też mi jakoś nie specjalnie leży. Z tym, że nie wyobrażam sobie wypsikać 100ml Amoura, więc problem z głowy... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.