![]() |
#31 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie dot. przyjęcia/obiadu po ślubie
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Ja chciałam zmieścić się w 5tyś... - razem ze strojem
aż tak dobrze nie wyszło ale tylko dlatego, że na obiedzie zamiast 13 osób było 24. zapraszam na wizażowy blog, gdzie wszystko jest opisane sukienka ślubna - do obcięcia na trochę krótszą i jeszcze posłuży ![]() moja sukienka do pubu - tu wyglądam jak sierotka Marysia ale to fotka z jakiejś przymiarki przed ślubem i bez fryzury wyszło nam poniżej 8tyś czyli, jeśli robilibyśmy tylko obiad bez przyjęcia dla znajomych, to jest szansa zmieścić się w 5tyś - zależy od ilości osób co do zaproszeń to rozdaliśmy ich chyba ok 100szt - sala w USC była pełna. Jeśli goście są przyjezdni to wypada ich zaprosić na obiad. Jeśli jest to rodzina z tej samej miejscowości, a nie macie jej ochoty zapraszać na obiad (lub nie są to najbliżsi krewni), to po prostu dajcie zawiadomienia o ślubie. U nas tak było i zawiadomione osoby przyszły. Ci ciekawe - nie przyszły osoby, które najbardziej się dopominały o zaproszenia, chyba myślały, że dostaną na jakieś wesele, a tu nic - tylko informacja o ceremonii (ale to byli tylko znajomi) ______________ Pozdrawiam A tu jak ktoś lubi zdjęcia - Nasza fotorelacja relacja z podróży poślubnej - miłego oglądania
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje ![]() ![]() Edytowane przez 81gosia Czas edycji: 2009-11-18 o 09:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A kiedy zaczyna się wszystko planować? mniej więcej tak samo jak i przy dużym weselu? pewnie tak jeśli ktoś robi w lokalu, ale jak się robi przyjęcie w domu to troche mniej czasu chyba potrzeba na zorganizowanie wszystkiego. Powiedzcie jak to u Was wygląda i kiedy macie termin ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Nasz termin to 13.08.2010 (piąteczek).
Sala zarezerwowałam 13 lub 14.08 tego roku, nawet się nie zorientowałam że dokładnie rok przed ślubem ![]() Suknię 'kupiłam' (zapłaciłam zaliczkę) we wrześniu - 16 lub 17. Trochę wcześnie ale znalazłam to o co mi chodziło więc po co czekać i dokładać sobie stresu. Dzieki temu mogę sobie płacić w ratach za zakup ![]() Z fotografem też podpisalismy umowę we wrześniu. Obrączki idziemy zamówić w przyszłą sobotę - 28.11. Zabrałam się za to wszystko dosyć wcześnie ale w lutym/marcu bedę bronić pracy mgr'skiej i raczej nie będę miała głowy do przygotowań. Poza tym zawsze jest możliwość że 'nowy rok' znaczy 'nowe ceny' ![]() Piszcie o swoich przygotowaniach bo jestem ciekawa ![]()
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Ja może wybiegam trochę przed orkiestrę, bo nawet jeszcze terminu nie mamy ale myślę dzisiaj porozmawiać z TŻ i ustalić jakiś konkret, chciałabym w czerwcu, wiem że zostało 7 miesięcy, ale mam nadzieję że się ze wszystkim wyrobię w pore
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
My zaczęliśmy w marcu od rezerwacji daty w USC na sierpień. I w zasadzie miesiąc później mogło byc wszystko gotowe, ale po sukienkę poszłam dopiero w maju. I na moja prośbę szyli dopiero w czerwcu/lipcu ( w 2 tygodnie) bo nie chciałam przywieść gotowej sukni do domu w którym był remont.
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
my restauracje rezerwowaliśmy w maju tego roku a ślub mamy w lipcu 2010.. niestety u mnie w rodzinnej miejscowości takie są realia, jest kilka takich hoteli i sal, zresztą przewidzianych na duże wesela i zwyczajnie wszędzie nam odmawiali bo byliśmy za małym kąskiem
![]() 81gosia bardzo fajna sukienka ![]() ![]() poza salą mamy jeszcze fotografa. Na dobrych zdjęciach mi bardzo zależy, gdyż nie chcemy żadnego kamerzysty ![]() A jak Wasi rodzice zareagowali na wieść o braku tradycyjnego wesela?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
U mnie to w sumie mama powiedziała że może lepiej zrobić małe przyjęcie a nie władować kase w jeden wieczór, tylko przeznaczyć ją na coś pożytecznego, ja jestem tego samego zdania, zresztą mam dziwną rodzinę, ze wszystkimi prawie nie żyjemy w zgodzie więc wolę mieć kilka osób które życzą mi dobrze zamiast zgromadzenia które jak tylko wyjdzie z wesela to zacznie obgadywać co było nie tak...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
u nas było podobnie wszyscy zgodnie postanowili, że to szkoda kasy. A po za tym my bardzo chcieliśmy wyjechać w podróż własnym autkiem (początkowo po Chorwacji, ostatecznie północna Francja i Paryż), a to niestety czasem kosztuje więcej niż z biura. Ale za to jaka swoboda - jak nam się gdzieś spodoba to się zatrzymujemy i zwiedzamy jak nie to jedziemy dalej. Rodziny mamy małe i w sumie to najważniejsze osoby były na obiedzie ja strasznie nie lubię opcji "zastaw się a postaw" - "bo nas prosili na wesela to i my musimy zaprosić i ich" i tak znajoma robi wesele na 100 osób, a to podobno tylko najbliższa rodzina i bardzo okrojona ta lista. Ale fakt rocznie to oni i na 6 weselach potrafią balować.
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Ja też w sierpniu 2010 biorę ślub i planujemy małe przyjęcie na 30 osób. U nas raczej chodzi o to, że mój TŻ jest introwertykiem i nie czuje się dobrze wśród obcych. Dzięki temu będą same najbliższe osoby i będziemy się czuć swobodnie.
W kościele o 13, potem goście na obiad do restauracji. Muzyka w tle, bez tańców. Planujemy tak do 20, więc wszyscy wrócą do domów. Z alkoholu tylko szampan na toast, a potem wino do obiadu. Też się zastanawiam jakie elementy wprowadzić na przyjęcie, żeby było ciekawie. Byliśmy w tamtym roku na weselu i był ciekawy pomysł: Państwo młodzi przygotowali wcześniej pokaz slajdów - od ich narodzin, ich spotkanie, wspólne chwile itd. Wyświetlili to na rzutniku, były zabawne komentarze - ciekawy przerywnik, dużo wspomnień się rodzinie ponasuwało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Moze któraś z Was podzieli się tematem poszukiwań lokalu na taką okazję, gdzie na obiad poślubny przyjdzie ok 30 osób, tylko rodzina. Szukam czegoś w Warszawie. Mam ofertę z Flika, Rubikonu i La Strady. Najbardziej odpowiadałaby mi opcja płacenia za alkohol tzw. korkowego, niestety opisane wyżej lokale nie proponują tego, a wiadomo za alkohol w lokalu płaci się proporcjonalnie najwięcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
My też jesteśmy zwolennikami obiadu/kolacji weselnej zamiast typowego wesela. Mamy już zarezerwowany termin w kościele i restauracji w czerwcu 2010 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kolację zaczynamy koło 18:00 - ciepłym daniem (zupa + drugie danie), potem tort i kawka, następnie zimne przekąski i sałatki, a na pożegnanie barszczyk z krokietem i ciastko na wynos ![]() Postanowiliśmy poszaleć z menu, więc cena za osobę nie będzie najniższa, ale nie chcieliśmy tradycyjnego rosołu i schabowego, więc coś za coś... ![]() Jeżeli chodzi o muzykę to managerka zaproponowała żebyśmy przynieśli płytę z naszymi ulubionymi utworami, także jakaś relaksacyjna muzyczka będzie płynąć w tle...tańców nie przewidujemy ![]() Od grudnia zaczynam poszukiwania sukienki (oj, z tym będzie ciężko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
w restauracji Rozdroze przy Pl. na Rozdrożu jest korkowe 10 zł od osoby i przy winach kupowanych na mieście do 20zł za butelkę wychodzi taniej. Ale przy przyjęciu na 30 osób nie będziesz mieć lokalu na wyłączność. Chyba że salę w podziemiach, ale tam nie ma okien. My mieliśmy zestawione stoliki w jednej części lokalu, a reszta była ogólnie dostępna. Nam to nie przeszkadzało.
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
Witam. To i ja się dołączę do zwolenników małego przyjęcia weselnego tylko dla najbliższych. My co prawda na początku planowaliśmy zrobić tradycyjne wesele. Powoli zaczęliśmy wszystko załatwiać i prawdę mówiąc z każdą chwilą myśl o TYM dniu zamiast sprawiać nam radość rodziła wprost przeciwne uczucia. W skrócie mówiąc: za dużo załatwiania, za dużo czasu wcześniej trzeba wszystko organizować i za dużo pieniędzy. Zamiast w dniu ślubu myśleć czy aby wszystko pójdzie zgodnie z planem my wolimy cieszyć się wtedy tym dniem i sobą.
Bardzo cieszę się, że dojrzeliśmy do takiego rozwiązania. Na naszym przyjęciu będą tylko nasi najbliżsi: rodzice, rodzeństwo, chrzestni, babcia, świadkowie, no i my oczywiście czyli max. 25 osób. Ślub planujemy na 17.00, przyjęcie na 18.00 do mniej więcej 23.00. Chcemy aby na początek był toast z szampanem, potem obiad, przystawki, tort i ciasto. Do tego napoje, kawka i herbatka. Co do alkoholu to na pewno będzie jakieś dobre wino. Jeżeli chodzi o wódkę to póki co jesteśmy na NIE, a jeżeli się zdecydujemy to w bardzo symbolicznej ilości coś z górnej półki. Zależy nam na tym aby było kameralnie i kulturalnie.
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Możecie mi polecić jakąś restaurację która organizuje przyjęcia na 30-40osób. A może macie już coś sprawdzonego albo swoje typy.Dzięki bardzo za wszystkie opinie ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Chodzi mi o lokale na terenie Katowic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Rozeznanie
|
U nas ślub i przygotowania do zaczęliśmy dopiero w styczniu... a ślub mamy 10.04.2010 - kościelny (konkordatowy)
Po strój mam się zgłosić do krawcowej w połowie marca - jestem w ciąży i krawcowa chce uszyć na ostatnią chwilę, nie chcę sukienki - tylko spodnie i bluzkę+tuniczkę, więc mam nadzieję, że nie zedrze za dużo. Nigdy nie widziałam sensu w kupowaniu sukni ślubnej - którą się raz w życiu zakłada, a trzeba słono zapłacić. Fryzjer, makijaż etc - myślę, że może wyjść drożej niż sam strój ![]() Garnitur narzeczonego - jego rodzice się tym zajmują - ale też planuje kupić garnitur w którym będzie mógł pochodzić troszkę dłużej (uniwersalny). Sala - została wynajęta na początku tego mies w hostelu pod miastem. Mają tam dobre jedzenie i dobre warunki - menu tradycyjne ![]() Ogólnie hostel (restauracja z hotelem) z tradycjami, historią i dobrą opinią. Później my - młodzi - zostajemy na noc, a rodzinka wraca do domu - wracają rano po nas ![]() Kościół zaczęliśmy załatwiać pod koniec stycznia - ceremonia na godz 16:00, zdjęcia - po kościele - studio foto jest koło kościoła, a plenerowych nie chcemy ![]() USC załatwiony tydzień temu w czwartek - i tak nie ma sensu wcześniej bo zaświadczenie jest ważne 3 mies ![]() ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- Cytat:
![]() dla nas ceremonia etc to tylko papierek ![]() ważniejsze jest to że chcemy być ze sobą, chcemy mieć razem dziecko - co się udało w 1 mies starań ![]() a śluby: cywilny - żeby zgodnie z prawem być małżeństwem, kościelny - 'bo tradycja' ![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Czyli spontan! Robicie takie malutkie przyjęcie dla najbliższych. My planujemy na około 25 osób (minimum), ale trzeba dojść do konsensusu z teściami (przyszłymi), bo oni chcą pierwszemu synowi wyprawić wesele i koniec. Ciekawa jestem co z tego wyniknie
![]() Dodam, że u nas (u mnie i u narzeczonego) w rodzinie wesele jest pewnego rodzaju tradycją. My byśmy byli prekursorami w małym przyjęciu poślubnym.
(...) prawda jest gorzka bez pociechy, którą daje nadzieja (...) Eduard Bass Edytowane przez gorzka prawda Czas edycji: 2010-02-15 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale stwierdziliśmy że nie ma ciśnienia skoro chcemy tylko taką małą kolację. I zaczniemy wszystko załatwiać 3mies przed.
![]() |
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A do której mniej więcej godziny planujecie to przyjęcie? A jakaś muzyka będzie?
![]() |
![]() |
#51 | |||
Zakorzenienie
|
Podbijam wątek, żeby nie zaginął
![]() ![]() Cytat:
![]() Sukienkę tez kupowałam w grudniu, fotki w załączniku (będzie jeszcze do skrócenia i chyba tren do obcięcia... Cytat:
![]() Cytat:
Wtedy juz zaplanowaliśmy datę ślubu. Pod koniec 2008 podpisaliśmy umowę z zespołem, na salę, z kucharkami, zarezerwowany wstępnie Kościół W połowie zeszłego roku zaczęliśmy wszystko odkręcać- mieliśmy inne wydatki.. Później była wersja: my+rodzice+rodzeństwo+świ adkowie w Zakopanym, 4 grudnia 2009 rezerwowaliśmy datę w ślicznym kościółku oo. Bernardynów. W czasie świąt padło niewygodne pytanie ze strony chrzestnych (oczywiście od 2008 roku wszyscy wiedzą, że sie pobieramy). Rzucone jeszcze zostało hasło- "fajnie, zostanę dłużej i pochodzę po górach".. Po tym zdarzeniu oraz w "obliczu" choroby teścia stwierdziliśmy że ślub będzie na miejscu, w Zebrzydowicach. Po Ślubie skromne przyjątku dla max 30 osób: my rodzice rodzeństwo świadkowie chrzestni 3 pary znajomych //delegacja z pracy//. W tej chwili mamy załatwione: Kościół- Ślub na godz. 16 Restauracja (w zasadzie to będzie obiad, tort, ciasta idt, kolacja i prawdopodobnie kolacja II- cygańska, wyjdzie nas to ok 120-130 (bez alkoholu) od osoby- jeszcze nie mamy dokładnie ustalonego menu) Sukienka Zamówione zaproszenia W przyszły piątek mamy pierwsze nauki (dopiero teraz- narzeczony miał w lutym wypadek ![]() Wszystko organizujemy sobie sami- bez pomocy rodziców. Teraz jestem na etapie szukania DJ-a- chcemy też trochę potańczyć na naszym weselu ![]() Do załatwienia jeszcze: tort + ciasta+ owoce alkohol + napoje Zastanawiam sie też nad powiadomieniami- czy w ogóle je dawać. W sumie ze strony rodziny TŻ nigdy nie było powiadomień, ale tez nigdy nie było takiego skromnego ślubu ![]() A Wy co o tym myślicie? //w załączniku również fryzura, która mi sie podoba, chyba zdecyduję się na pójście bez welonu sukienka będzie bez ramiączek//
![]() |
![]() |
#52 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mamy bardzo podobne założenia co do przyjęcia ![]()
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
u nas cennik wygląda tak:
jedzenie max 4,000 wódka+wina+ napoje 2,000 ciasta+tort 500 (mam nadzieję że się zmieścimy w tej kwocie..) Za sukienkę dałam 1,000 Buty 50 (z allegro ![]() ![]() garnitur+koszula+buty PM ok 1,200 (chcemy prawdopodobnie garnitur szyty na miarę (jest b. szczupły:P) Obrączki 1,000 fryzura+makijaż (z próbnymi) 300 zaproszenia+przywieszki+k otyliony+winietki ok 150 kwaiaty ok 150 I teraz pytanie o tego dj'a/ zespół- właśnie dostałam od jednego odpowiedź- 800 czyli całość z tym dj by nas wyszła ok 11,150 + jakieś 600 za ślub (w sumie to się nie orientuję ile powinno być, może Wy dziewczyny cos doradzicie? ![]() Z tym, że w tym momencie odchodzi już to, co jest zapłacone, czyli sukienka, buty, zaliczka na sale- (1000) to zostanie 9,100 ![]() Sale chcemy zapłacić na drugi dzień po przyjęciu (z prezentów) Z napojami i alkoholami będzie tak, że będzie można było zwrócić to co nam zostanie ![]() ![]() aha- dojdą jeszcze do kosztów pudełka na ciasta dla gości (max 100 zł)
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyjęcie (całość) max 4,000 zł Obrączki 300 zł (własne złoto) Samochód 200zł Zaproszenia 50 zł Dj 500 zł Fotograf 1500zł Formalności kościelno-urzędowe 350 zł czyli 6,850 Gdzieś mam zrobioną dokładną rozpiskę, ale wg wszelkich kalkulatorów ślubnych wychodzi tyle. A za ślub 600 zł? Myślę, że dużo, ale to zależy chyba od parafii ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
wiem że koleżanka dawała 900 zł:P
też mi się wydaje że to dużo, niby co łaska ale jednak "nie mniej niż" jeszcze z księdzem musimy pogadać ![]() My fotografa będziemy mieli później ![]() a DJa to tanio macie ![]() Sukienkę już masz wybraną?? (jeżeli tak to sie pochwal ![]()
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jestem z Leszna (Wlkp.) ![]() A sukni na razie mam kilka na oku, ale ślub za rok i niecałe 2 miesiące, więc szukać konkretnie zacznę jesienią. Ale jak na razie prosta jednoczęściowa koronkowa z ramiączkami ![]()
![]() |
![]() |
#57 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
dołączę do Was poniewaz tez planuję male przyjecie slubne. Poczatkowo mial byc obiad dla rozicow i rodzenstwa, ale teraz powaznie rozwazamy male przyjecie dla rodzicow, rodzenstwa, chrezstnyc TZ, i paru znajomych par (gorna gora 40 osob,mysle ze wyjdzie 30
![]() ![]() P.S. Jakbyscie widzialy suknie "poprzecznie marszczona", gora w jedna dol w druga strone to bylabym wdzieczna za zdjecia, gdzies kiedys taka zauwazylam i za mna "chodzi" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
Pytanko do Virginnia
Czy termin ślubu cywilnego w USC w Tychach ustalany jest z góry przez urzędnika (np. udzielane są tylko w pierwszą sobotę miesiąca) , czy też można samemu wybrać sobie konkretną datę ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Liczbę gości będziecie mieli mniej więcej taką jak my- 35-40 osób razem z delegacją z pracy, muzykiem, fotografem ![]() i tak jak Ty zapraszamy rodziców, rodzeństwo, chrzestnych (z obu stron) + wujków TŻta- nie chrzestni ale bliscy, paru znajomych. Jeżeli chodzi o sukienkę to spójrz na moją- parę postów wyżej ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:35.