Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-17, 07:10   #871
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Lensky sama tu kiedyś przyjedziesz, zobaczysz

Satynka, kochana fotki są w odpowiednim temacie i aktualne, sama je robiłam.... a mówiłam przyjedź na weekend?!

Wenilka, do raju to chyba daleko.... ale faktycznie weekend bardzo udany

Wiem, że Europa pod śniegiem i chyba już zbyt długo.... ehhhh.... byle do Wiosny!!!

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-17, 07:22   #872
201610241259
Konto usunięte

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Najpierw muszę studia ukończyć.... albo się na nie dostać "mój" uniwersytet wciąż nie przysłał mi offera -.- długo im to zajmuje.

Ale jak już tylko opanuję Arabski to ostrzegam, zatrudniam się w AlJazeera English i latam po Middle East jako dziennikarz
201610241259 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-17, 08:29   #873
Black_Satin
Raczkowanie

Eva: Rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rrrrrrrrrrrrrrrr
"...aktualne fotki..."

A moja fotka jest "aktualnie piekna inaczej"

Black_Satin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-17, 12:15   #874
Eva ID

GG do Eva ID

Lensky, możesz tu w każdej chwili przyjechać choćby na wakacje lub nawet weekend. Nie ma rzeczy niemożliwych.

Satynka, to "piękno inaczej" też jest piękne... ale wstaw samoręcznie zrobione zdjęcie a nie tapetę.

Ja tu takie widoki też mam.... o każdej porze roku

My tu też mamy "Szwajcarię" https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=254

55 kg
Stary 2010-02-17, 13:11   #875
Black_Satin
Raczkowanie

Evunia, a Ty myslisz, ze mnie sie w to zimno chce gdzies tam po gorach latac i foty strzelac???

Z mojej strony to tylko dyskusja czysto teoretyczna, wiesz przeciez! To tak na zasadzie "wyzszosci swiat wielkiejnocy nad swietami bozego narodzenia"; z Toba mozna tak wspaniale dyskutowac!

Bo tak naprawde, z glebi serca, Wam powiem, ze nienawidze zimyyyy!!!!!!
Jestem fanka Waszego watku i tak tu sobie podczytuje, pozdrawiajac Was goraco spod osniezonych Alp!

Stary 2010-02-17, 16:35   #876
A z Z
Raczkowanie

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za życzenia urodzinowe .
Evo "ogrzałaś" i oczywiście rozmarzyłaś mnie swoimi fotografiami .
Oczywiście zielony kolor za oknem obecnie bardzo pożądany, ale ... może nie ma tego złego ... Muszę się jeszcze skupić na jednej ważnej sprawie (a biel nie rozprasza ) i po jej zakończeniu ... obojętnie gdzie, byle było ciepło!!!
A z Z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-18, 04:48   #877
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Black_Satin Pokaż wiadomość
Evunia, a Ty myslisz, ze mnie sie w to zimno chce gdzies tam po gorach latac i foty strzelac???
Oj, Satynka skarbie.... no popatrz, a ja się tak poświęcam i w tym upale po plaży latam i zdjęcia strzelam no!

ahahahahahahaha.... wspaniała jesteś, ustawiłas mi dzień dzisiejszy i w pewnym sensie dzięki Tobie coś postanowiłam sobie do zrealizowania po pracy

Ja też N.I.E.N.A.W.I.D.Z.Ę zimnych zim, jestem gatunkiem jaszczurki z podgatunku tych ekstremalnie zakręconych.... na plaży mogę leżeć godzinami uwielbiem zimne piwo przed lunchem a po lunchu drinka z parasolką..... kiedy wszystkim "za gorąco" to mnie jest właśnie dobrze

Cytat:
Napisane przez A z Z Pokaż wiadomość
... Muszę się jeszcze skupić na jednej ważnej sprawie (a biel nie rozprasza ) i po jej zakończeniu ... obojętnie gdzie, byle było ciepło!!!

AzZ, powodzenia trzymam wszystkie 24 kciuki

55 kg
Stary 2010-02-18, 11:22   #878
Eva ID

GG do Eva ID

Przykład jazdy po Abu Dhabi w dzień świateczny, gdy nie ma duzego ruchu jak zwykle w normalny dzień, nagranie z 2-go Grudnia 2009 rok. Filmik nie mój, ogólny na Youtubie.

HALLO, czy zagląda tu jeszcze Stria !!!

Specjalnie dla Ciebie "Twój" most na początku filmu.... po prawej stronie

Trasa:
początek filmu:
Wjazd na wyspę Abu Dhabi przez most Maqta Bridge, po prawej nowo budowany The Sheikh Zayed Bridge według projektu arch. Zahy Hadid, po lewej widoczny meczet Sheikh Zayed Mosque.

Kilka obrazków w samym mieście, jak widać trwa przebudowa miasta z powodu metra.

.... i jeszcze takie Abu Dhabi w pigułce.... szkoda, że dźwięk taki słaby

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-02-18 o 11:27
Stary 2010-02-18, 16:11   #879
Wenila
Wtajemniczenie

a jak tam z rowerzystami? Są jakieś specjalnie przeznaczone trasy tylko dla rowerzystów? Czy ogólnie ludzie jeżdżą na rowerach. Taki tam "europejski" styl życia

------------------
Evka, taki mały OT specjalnie dla Ciebie; http://www.youtube.com/watch?v=vKZTxdiLXOs&featu re=player_embedded i coś co mi pomaga w ostatnich dniach; http://www.youtube.com/watch?v=Tfk4P...layer_embedded

EOT

Edytowane przez Wenila
Czas edycji: 2010-02-18 o 16:13
Wenila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 05:51   #880
Eva ID

GG do Eva ID

Rowerzyści jeżdżą głównie po Cornichu, to przy morzu aleja spacerowa. Można tam wypożyczyć rowery.

Ulice w całym mieście nie są "przyjazne" rowerzystom, panuje tu dość duży ruch przy dużych prędkościach, osobiście bałabym się przejechać przez miasto na rowerze, ale zdarzają się wyjątki, bardzo rzadkie ale się zdarzają zwłaszcza w okresie zimowym, bo latem to naprawdę szaleństwo ze względu na panujące tu wysokie temperatury.

Dziękuję za bardzo miły OT.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-02-20 o 05:59
Stary 2010-02-20, 13:55   #881
Black_Satin
Raczkowanie

Wow! Ale sie nadrajwowalam po tym Abu Dhabi! (az mi sie z opon dymi!) Dobrze, ze benzyna tu taka tania!

Tak sobie mysle, ze po Abu Dhabi to mozna spokojnie rowerkiem:
Range Rover-ki-em najlepiej, a jeszcze lepiej w Sport Edition
Taaaaakie roverki to nawet ja tez lubie!

Stary 2010-02-21, 02:05   #882
jovikzu
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to jovikzu

Witam po przerwie !

bilet już jest! za tydzien czyli 27 lecimy do Was !
na razie na 5 dni pozałatwiać sprawy związane z przeprowadzka.
Dzieci zostają z babcia wiec mam nadzieje pomimo napiętego planu trochę odpocząć
A właśnie bo u Was już trochę ciepło się zrobiło, ale coś z długim rękawem chyba zabrac?? bo jakoś tak z 5 stopni na plusie to mi sie ciężko przestawić.... nawet żadnych butów letnich nie mam bo już w kontenerze.....
obiecuje zdać relację z wyjazdu

ps. patrząc na ten filmik jakoś dziwnie mi wyglądało że po złej stronie jeżdżą - po prawej haha

a i załączam zdjecia umywalek i dwóch kranów - mam w domu 2 łazienki i w obu niestety takie cudo.
pozdrawiam wszystkich
Jovikzu

Edytowane przez jovikzu
Czas edycji: 2010-02-21 o 04:17
jovikzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 04:24   #883
jovikzu
Raczkowanie

zdjecie angielskiej umywalki

Stary 2010-02-21, 05:23   #884
Eva ID

GG do Eva ID

Satynka.... ahahahahahahahaha...... BRAWO te roverki tu sa wlasnie najbardziej popularne i tym bym sie nie bala jechac.

UWAGA: napisze ale nie mowcie nikomu, trase z Ras Al Khaimah do Abu Dhabi (czyli z parkingu Hotelu w RAK na parking pod domem w centrum miasta) pokonalam wczoraj jadac sama oczywiscie w 1 godzine i 55 minut.... dokladnie 245 km
Ehhhh..... ciezka trasa bo radary poustawiane i zwalnia sie przy radarach w Dubaju do 120km/h a w Abu Dhabi do 140 km/h, kilka rond i kilka swiatel....

Jovikzu, wez sobie ubranie takie jak na wrzesien w Polsce plus ewentualnie zestaw plazowy.

Jesli bedziecie jechac do Malli, to zabierz sobie jakis szal lub sweterek bo tam temperatura jest stala 21 stopni i jest chlodno.... zawsze mi zal patrzyc na rozebrane Brytyjki trzesace sie z zimna.

Jesli bedziecie chcieli spacerowac wieczorami to obuwie sportowe, w ciagu dnia raczej badziecie przemieszczac sie samochodem a wszedzie jest klimatyzacja.

Na miejscu bedziesz tez mogla kupic sobie cos z garderoby, a jest w czym wybierac

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-02-21 o 05:27
Stary 2010-02-21, 09:44   #885
Eva ID

GG do Eva ID

Małe sprostowanie.... pisząc ubranie takie jak na Wrzesień w Polsce, miałam na myśli ciepły, słoneczny Wrzesień a właściwie przełom Sierpnia i Września, można chodzić w jeansach i koszulkach lub sukienkach, na wieczór i do sklepów szal lub sweterek.
Niekiedy zawieje chłodniejszy wiaterek wieczorkiem.

Temperatura w ciągu dnia ok 24-28 stopni, w nocy 15-17 stopni.

To takie lato w Polsce w sumie

Trwa Sezon Obniżek w sklepach i można kupić ciuchy i buty tańsze nawet o 50-70%.

Umywalka brytyjska to naprawdę głupota

Kiedyś w Emiratach obowiązywał ruch lewostronny..... lecz mądry to naród i zmienił na prawostronny.... zmiana dokonała się dość szybko.... przez pierwszy tydzień prawą stroną jeździły tylko ciężarówki.... samochody osobowe przystosowały się natychmiast po tygodniu

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-02-21 o 10:02
Stary 2010-02-21, 10:03   #886
jovikzu
Raczkowanie

Cytat:
Kiedyś w Emiratach obowiązywał ruch lewostronny..... lecz mądry to naród i zmienił na prawostronny.... zmiana dokonała się dość szybko.... przez pierwszy tydzień prawą stroną jeździły tylko ciężarówki.... samochody osobowe przystosowały się natychmiast po tygodniu
[/QUOTE]

ha ha bardzo dobrze!!!!!!!!

a ja sie pospieszylam.. rano wstaje a tu znowu pelno sniegu!!!!!! brrrrrr...
oj jeszcze tydzien i sie wreszcie ugrzeje
pozdrawiam

Stary 2010-02-22, 20:27   #887
mofuk
Przyczajenie

Talking Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cześć,
Sluchajcie mam takie pytanie.. jak jest u was z praca jesli chodzi o zawod informatyka? Łatwo dostac prace?
Dodam ze jestem 89' rocznik.. obecnie pracuje jako informatyk w jednej firmie(administrator sieci) + w serwisie komputerowym. Nie jestem nowicjuszem co 'cos' umie.. gdyz informatyka to moje hobby od lat 90-siatych.. glownie administracja sieciami opartymi o server linuxa.. i bezpieczenstwo sieci...

Jednak mozliwosci zarobkowe w Polsce slabo mnie zadowalaja..
I co chyba bardzo wazne.. nie studiuje.. gdyz w 4 klasie technikum informatycznego bardzo sie posprzeczalem z dyrekcja i mam zle nastawienie do szkoly.
mofuk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 04:31   #888
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez mofuk Pokaż wiadomość
Cześć,
Sluchajcie mam takie pytanie.. jak jest u was z praca jesli chodzi o zawod informatyka? Łatwo dostac prace?
Dodam ze jestem 89' rocznik.. obecnie pracuje jako informatyk w jednej firmie(administrator sieci) + w serwisie komputerowym. Nie jestem nowicjuszem co 'cos' umie.. gdyz informatyka to moje hobby od lat 90-siatych.. glownie administracja sieciami opartymi o server linuxa.. i bezpieczenstwo sieci...

Jednak mozliwosci zarobkowe w Polsce slabo mnie zadowalaja..
I co chyba bardzo wazne.. nie studiuje.. gdyz w 4 klasie technikum informatycznego bardzo sie posprzeczalem z dyrekcja i mam zle nastawienie do szkoly.
Witaj Mofuk.

Odpowiadając na Twoje pytanie, oczywiście, że można w Emiratach znaleźć pracę w zawodzie informatyka, jednak brak Dyplomu potwierdzającego wyższe wykształcenie może być bardzo poważną przeszkodą.

Powód nie studiowania jako złe nastawienie do szkoły po sprzeczce z Dyrekcją z Technikum.... wiesz bardzo to infantylne, nawet bardziej niż bardzo robisz krzywdę tylko samemu sobie.

Jesteś technikiem informatykiem, wyślij swoje CV do kilku firm headhunterskich i niech oni Ci pomogą, linki do tych firm kiedyś już w tym wątku podawałam.

Powodzenia.

55 kg
Stary 2010-02-23, 06:07   #889
martita_
Przyczajenie

Witam

Nie nadążam z pisaniem i czytaniem forum, ale widzę jak dużo jest pytań dotyczących pracy. Przyjechałam do UAE 3 tygdnie temu, od tygodnia już pracuje. Nie miałam pracy ustawionej, nie miałam kontaktów które pomogłyby mi zdobyć prace. Korzystałam ze stron internetowych i rozmawiałam z prawie każdą napotkaną osobą (i wlasnie tak znalazlam swoja prace)

oto kilka stron ktore mnie osobiscie pomogly:
http://www.bayt.com/en/uae/
http://www.careertunity.com
http://www.clarendonparker.com
http://dubai.dubizzle.com/
http://www.gulftalent.com/home/
http://www.monstergulf.com/index.html
http://www.talentrepublic.net/Default.aspx
http://www.nadia-me.com/index.cfm
http://www.kershawleonard.net/Default.aspx
http://www.afuturewithus.com/careers...taim/home.aspx

zycze szukajacych sukcesu w znalezieniu pracy
ech.. teskni mi sie za golabkami i rolada z kluskami ))

trzymajcie sie cieplo!
martita
martita_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 06:32   #890
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez martita_ Pokaż wiadomość
Nie nadążam z pisaniem i czytaniem forum, ale widzę jak dużo jest pytań dotyczących pracy. Przyjechałam do UAE 3 tygdnie temu, od tygodnia już pracuje. Nie miałam pracy ustawionej, nie miałam kontaktów które pomogłyby mi zdobyć prace. Korzystałam ze stron internetowych i rozmawiałam z prawie każdą napotkaną osobą (i wlasnie tak znalazlam swoja prace)

ech.. teskni mi sie za golabkami i rolada z kluskami ))

Witaj Martita, gratuluję, brawo

Jak Ci się mieszka w Dubaju? W której części miasta mieszakasz? Na Marinie?
Zaaklimatyzowałaś się szybko? Wyrobiłaś sobie prawo jazdy?

Jeśli tęsknisz za polskim jedzeniem, to restauracje z kuchnią Niemiecką oferują w swoich Menu coś w tym stylu właśnie.

Życzę powodzenia nowa Emiratko

Przykładowe Niemiecke jedzenie w Dubaju:

* German Brauhaus w Jumeira Rotana Dubai

* Hofbräuhaus Restaurant w Marriocie - jedna z lepszych

* Der Keller w Jumeirah Beach Hotel

Ojojoj..... zapomniałam, że w Abu Dhabi też mamy Niemieckie papu:

* Brauhaus w Beach Rotana Hotel

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-02-23 o 07:04
Stary 2010-02-23, 15:07   #891
Aka_beata
Raczkowanie

Hej, chcialabym wyjechac do pracy do UAE. Czy mozecie mi podac jakies firmy, ktore zatrudniaja Polki, badz wiecie moze o jakis vacancies u was w pracy ?
Za dwa kilka koncze staz w NATO i musze sobie jakiegos innego zajecia poszukac i z narzeczonym chce jechac do UAE. On jeszcze nie ma pracy, ale mysle, ze bedac inzynierem uda mu sie cos znalesc. Wiem, wiem, musze slub wziac przed przyjazdem )
Bede wdzieczna za info : beatkak@wp.pl
Aka_beata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 17:56   #892
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Aka_beata Pokaż wiadomość
Hej, chcialabym wyjechac do pracy do UAE. Czy mozecie mi podac jakies firmy, ktore zatrudniaja Polki, badz wiecie moze o jakis vacancies u was w pracy ?
Za dwa kilka koncze staz w NATO i musze sobie jakiegos innego zajecia poszukac i z narzeczonym chce jechac do UAE. On jeszcze nie ma pracy, ale mysle, ze bedac inzynierem uda mu sie cos znalesc. Wiem, wiem, musze slub wziac przed przyjazdem )
Bede wdzieczna za info : beatkak@wp.pl

Witaj Aka_Beata.... widziałaś dzisiejszy post Martity ?

Gdyby TO było mało, to zapraszam do przeglądnięcia całego wątku, dlaczego właśnie akurat chcesz znaleźć pracę w Emiratach? Wiesz coś o tym państwie?

Co to "za dwa kilka"?

Twój narzeczony już gdzieś pracuje jako inżynier?

55 kg
Stary 2010-02-24, 05:49   #893
martita_
Przyczajenie

Eva ID na pewno skorzystam z inforamcji dotyczących restauracji, szczególnie że z gotowaniem u mnie bardzo kiepsko

pozatym podziwiam twoj spokoj w momencie kiedy po raz setny zadaja tu pytanie dotyczace pracy a ty ze spokojem odpowiadasz ) hehe

już za dwa dni piątek i bede spala do ... 11! albo nie.. do 12!!!

buziaki
martita
martita_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-25, 06:50   #894
bogotta
Raczkowanie

a ja wlasnie wstalam -to moj jedyny dzien w tygodniu kiedy zaczynam prace o 12 30.
nie licze oczywiscie piatku ktory jest wolny.zazdroszcze emiratkom ktore maja 2 dni wolnego czyli piatek i sobote ..
piatek mija tak szybko -posprzatam wypiore ugotuje pojde nad morze zjem cos z przyjaciolmi i ........jest juz wieczor i mysl.......JUTRO ZNOW DO PRACY .
pamietacie te piosenke nie lubie poniedzialku --ja nie lubie SOBOTY
bogotta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-25, 16:14   #895
Eva ID

GG do Eva ID

Bogotta jak fajnie, ze jestes, dlugo Cie nie widzialam

Wiem, ze praca 6 dni w tygodniu jest meczaca ale pomysl, Ty mieszkasz i pracujesz na wakacjach.... rok ma ok. 52 Piatki, to prawie 2 miesiace, w niemal kazdy Piatek mozesz isc nad morze, plywac i opalac sie.... kto w Europie ma taka mozliwosc? Mieszkasz w miescie o ktorym wielu ludzi moze tylko pomarzyc.... to miaso Miraz i ucielesnienie Krainy 1001 Nocy.... nie ma czasu na nude, koncerty, dyskoteki, Night-Cluby, Centra Handlowe, Restauracje z calego swiata..... tak wiele mozliwosci....
Jesli dobrze zorganizujesz czas, to wierz mi, jeden dzien w tygodniu tez mozna spedzic wspaniale i intensywnie.....pokochasz Sobote

Martita, dziekuje.... ze mnie taki "niespotykanie spokojny czlowiek" jest po prostu

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-02-25 o 16:15
Stary 2010-02-26, 17:06   #896
Aka_beata
Raczkowanie

Hej, znam czesc tych agencji, o ktorych pisze Martita. Zastanawiam sie czy one rzeczywiscie wioda do znalezienia pracy.

Odnosnie 'dwa kilka' - mialam na mysli, ze za dwa dni koncze staz, i juz wlasciwie skonczylam, i jestem oficjalnie na bezrobotnym.

Moj narzeczony jest inzynierem w Szkocji ale mamy dosyc deszczu i chcielibysmy sie przeprowadzic do UAE lub Bahrainu. Nie znam tego regionu, od miesiaca czytam rozne fora, miedzy innymi to i british expats. Wiec moja wiedza jest rudymentarna.

Wyslalam sporo CV ale mialam tylko jedna konkretna odpowiedz. Jakis pan chcial mnie na sekretarke za 4ooo bez zadnych benefitow, na dodatek chcial, zebym sie pojawila w przeciagu tygodnia, co wydalo mi sie dziwne, chociazby ze wzgledu na procedury wizowe. Ponad to pensja wydala mi bardzo skromna. Wiem, ze wszystko zalezy od kandydata. Ja jestem young graduate (Paryska Sorbona), pracowalam w kilku miejscach jako studentka i wlasnie odbylam polroczny staz u Sekretarza Generalnego NATO w Brukseli. Nie mam zatem sporo doswiadczenia, i zdaje sobie sprawe, ze jest to moj slaby punkt, mimo wszystko chcialabym wiecej niz 4 tys dirhams.
Stary 2010-02-28, 08:29   #897
Eva ID

GG do Eva ID

Wczorajszy deszcz w Emiratach <- KLIK

---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Cytat:
Hej, znam czesc tych agencji, o ktorych pisze Martita. Zastanawiam sie czy one rzeczywiscie wioda do znalezienia pracy.
Tak, to prawidlowa droga do znalezienia pracy.

Cytat:
Moj narzeczony jest inzynierem w Szkocji ale mamy dosyc deszczu i chcielibysmy sie przeprowadzic do UAE lub Bahrainu. Nie znam tego regionu, od miesiaca czytam rozne fora, miedzy innymi to i british expats. Wiec moja wiedza jest rudymentarna.
To Twoj narzeczony, wiec ON moze otrzymac prace lecz pojedzie bez Ciebie, Ty jako nie-zona wizy nie otrzymasz w zadnym z wymienionych przez Ciebie panstw, chyba, ze znajdziesz tam prace dla siebie.... jednak pracodawcy wola dac prace kobietom, ktore juz tu sa na miejscu niz oplacac jej przylot, wize itp.

Cytat:
Wyslalam sporo CV ale mialam tylko jedna konkretna odpowiedz. Jakis pan chcial mnie na sekretarke za 4ooo bez zadnych benefitow, na dodatek chcial, zebym sie pojawila w przeciagu tygodnia, co wydalo mi sie dziwne, chociazby ze wzgledu na procedury wizowe. Ponad to pensja wydala mi bardzo skromna. Wiem, ze wszystko zalezy od kandydata. Ja jestem young graduate (Paryska Sorbona), pracowalam w kilku miejscach jako studentka i wlasnie odbylam polroczny staz u Sekretarza Generalnego NATO w Brukseli. Nie mam zatem sporo doswiadczenia, i zdaje sobie sprawe, ze jest to moj slaby punkt, mimo wszystko chcialabym wiecej niz 4 tys dirhams.
4,000.00 AED

=

3,150.47 PLN

Na dzien dzisiejszy to taki przelicznik, to cala wyplata i nie ma od tego podatku.
Jako malo doswiadczona sekretarka, to chyba nawet niezle na start.... no ale nie znam sie na placach w tym sektorze.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-02-28 o 08:32

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 08:06   #898
bogotta
Raczkowanie

tak Evuniu zgadzam sie ze my wszyscy ktorzy tu pracujemy i mieszkamy mamy 2 w 1. praca i wakacje ..to zawsze powtarza mi moj TZ. jego pragnieniem po wielu latach tulaczki bylo znalezc zatrudnienie gdzies gdzie cieplo i nad morzem ....no i sie spelnilo --otwieram okno i widze morze -pare krokow i jestem na plazy ...
a tak z innej beczki --czy ty cos slyszalas o tym ze jesli sie jest chorym na wirusowe zapalenie watroby -potwierdzone testem medycznym przed wystawieniem wizy -nie dostaniesz pozwolenie na pozostanie w tym kraju ? ostatnio moj znajomy musial z tego powodu wyjechac z Dubaju --czy on cos krecil czy to naprawde tak jest?
bogotta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-01, 08:29   #899
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez bogotta Pokaż wiadomość
--czy ty cos slyszalas o tym ze jesli sie jest chorym na wirusowe zapalenie watroby -potwierdzone testem medycznym przed wystawieniem wizy -nie dostaniesz pozwolenie na pozostanie w tym kraju ? ostatnio moj znajomy musial z tego powodu wyjechac z Dubaju --czy on cos krecil czy to naprawde tak jest?

W praktyce dużo zależy z jakiego kraju jesteś i na jakim stanowisku pracujesz, lecz tak, jest takie prawo:

Health check: Unfit means unwanted <- KLIK

Cytat:
A total of 91 HIV positive cases have been detected among applicants seeking new visas or their renewal between January and October this year (2009) a top official said.

Maitha Al Bustani, Director of the Medical Fitness Services Department, Dubai Health Authority (DHA), said in addition, 2,744 cases have tested positive for hepatitis B Surface Antigen, while 142 have been detected with tuberculosis (TB) during this period. These have taken the total number of people under the three ‘unfit' categories to 2,977, she said.

While HIV positive and hepatitis B patients are deported with immediate effect, those with TB are treated at a special quarantine section at the Al Muhaisnah Medical Fitness Centre until their "septum tests negative" and they are fit to fly back to their home countries, she said.
[....]

Every applicant requiring a work or residency permit in the UAE undergoes a medical fitness test for diseases like HIV, hepatitis B, TB, leprosy and syphilis.
[....]

Three doses of hepatitis B vaccination are mandatory for a select category of workers like domestic workers, drivers, nursery staff, food handlers and staff of salons, health clubs and medical centres

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-03-01 o 08:37
Stary 2010-03-01, 12:47   #900
Aka_beata
Raczkowanie

Dziekuje Ewa za odpowiedz. Zatem wracam do szukania pracy przez te agencje. Myslalam, ze jak moj narzeczony dostanie jakas prozycje pracy, wtedy wezmiemy cywilny w Szkocji, a slub koscielny i wesele bede, jak zaplanowane, w lipcu w Warszawie.
Odnosnie 4tys, gdzies czytalam, ze wynajecie mieszkania to koszt ok 3-4 tys, wiec wyszlam, prawdopodnie blednie, z zalozenia, ze ta pensja nie byla zbyt ciekawa.
Mam nadzieje, ze cos niedlugo znajde ) choc dzis zaczelam oficlanie bezrobotne i na razie podoba mi sie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości