PM 2010 śluby relacjonują, w stan małżeński szczęśliwie wstępują! cz.14 - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-17, 14:53   #3241
Aaś
Zakorzenienie

Dot.: PM 2010 śluby relacjonują, w stan małżeński szczęśliwie wstępują! cz.14

a u mnie na stronie parafii tak jest napisane:

"Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni, jeśli to możliwe, przystąpić do tego sakramentu przed zawarciem małżeństwa."

powinni, a nie że muszą. ale nie wiem jak jest w praktyce
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 15:00   #3242
mmmmmm
Zakorzenienie

Oczywiście, że można. Nie można wziąć bez chrztu i komunii, ale bierzmowanie nie jest potrzebne.
mmmmmm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 15:05   #3243
wife_to_be
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
a u mnie na stronie parafii tak jest napisane:

"Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni, jeśli to możliwe, przystąpić do tego sakramentu przed zawarciem małżeństwa."

powinni, a nie że muszą. ale nie wiem jak jest w praktyce
a to ciekawe

mi się wydaję, że powinno (czyli nie musi, jak widać) być tam napisane "katoicy... zobowiązani są do.."

albo może napsli "powinni" z myślą o tym, że muszą.....
wife_to_be jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 15:11   #3244
sjoanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
Przyszedł mój strapless Panache Superbra Porcelain. Jest ok, dobrze się trzyma, nie sadzę by wystawał nad Wasze i moją suknię, mimo, że jest dość "głęboki". Miseczki troszkę sie zdeformowały przy transporcie, ale leży i się prostuje Nie wygląda najlepiej na fotce właśnie przez to zdeformowanie w transporcie, ale cyknęłam fotki. Ma doczepiane ramiączka, dzięki silikonowym paskom nic mi się nie przesuwa i bez trudu podtrzymuje moje 85G. Chodziłam w nim chwilę po mieszkaniu, pokazałam się mamie i była zachwycona, ubrałam nawet obcisłą bluzkę, by sprawdzić "jak to wygląda" i jest super. W końcu mam to z głowy, a raczej z piersi
Gratulacje!
A tak sie martwiłaś zakupami w Internecie.

Próbowałam włączyć wielocytowanie ale coś u mnie nie działa albo ja taka niekumata Więc nie wielocytuję

Lain - ja też lubię pod przezroczyste bluzki włożyć cielisty biustonosz. Taki w lekko beżowym kolorku zlewa się z kolorem ciała i nie widać go wcale.

Pytanie: A co jak nie znajdę świadectwa z religii????

“Your dresses should be tight enough to show you're a woman
and loose enough to show you're
a LADY.”

Edith Head
sjoanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 15:19   #3245
Remmi
Rozeznanie

Generalnie praktyka każe mieć bierzmowanie do ślubu, ale u nas w parafii lepiej mieć, ale nie trzeba Mój TŻ nie ma, ale będzie miał po ślubie na przełomie maja/czerwca

Jeśli chodzi o świadectwa z religii to chyba nie jest aż tak konieczne, jak tkoś ma to może pokazać. U nas ksiądz nawet nie mówił, żeby to przynosić, bo i tak mamy nauki przedślubne.
Stary 2010-02-17, 15:20   #3246
wife_to_be
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sjoanna Pokaż wiadomość
Gratulacje!
A tak sie martwiłaś zakupami w Internecie.

Próbowałam włączyć wielocytowanie ale coś u mnie nie działa albo ja taka niekumata Więc nie wielocytuję

Lain - ja też lubię pod przezroczyste bluzki włożyć cielisty biustonosz. Taki w lekko beżowym kolorku zlewa się z kolorem ciała i nie widać go wcale.

Pytanie: A co jak nie znajdę świadectwa z religii????
ja mam ocenę z religii na świadectwie maturalnym
Stary 2010-02-17, 15:29   #3247
sjoanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wife_to_be Pokaż wiadomość
ja mam ocenę z religii na świadectwie maturalnym
Faktycznie muszę to sprawdzić. Dzięki
Bo ja taka stara jestem że prawie zawsze miałam religie osobno, nie w szkole. I to mi tak utkwiło w pamięci że zapomniałam o liceum gdzie miałam religię w szkole.

“Your dresses should be tight enough to show you're a woman
and loose enough to show you're
a LADY.”

Edith Head
sjoanna jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-17, 15:33   #3248
asiulek1705
Wtajemniczenie

A ja od zawsze wiem, iż bierzmowanie jest konieczne aby zawrzeć sakarament małżeństwa. Nie słyszałam, aby było inaczej...
Stary 2010-02-17, 15:50   #3249
wife_to_be
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sjoanna Pokaż wiadomość
Faktycznie muszę to sprawdzić. Dzięki
Bo ja taka stara jestem że prawie zawsze miałam religie osobno, nie w szkole. I to mi tak utkwiło w pamięci że zapomniałam o liceum gdzie miałam religię w szkole.

ależ proszę, przynajmniej tutaj mogłam się przydać :P
Stary 2010-02-17, 15:56   #3250
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ultraradiola Pokaż wiadomość
hoł hoł hoł

o jacie jaka ja dzisiaj nie wyspana jestem z TZ byliśmy na ostatkach do 1 w nocy a tu rano o 5.30 trzeba wstać do pracy Jak tylko wrócę do domku to łóżeczko moje

w kołach powinno być 2.10 (tyle mi zawsze TŻ pompuje) ale to zależy o opony i felgi

dziś jadę z TŻ jak zdążymy odebrać nasze zaproszenia ale jestem podekscytowana
A ja niedługo zacznę robić, jak przyjdą materiały.
anesh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 15:56   #3251
Martoolka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Remmi Pokaż wiadomość
Generalnie praktyka każe mieć bierzmowanie do ślubu, ale u nas w parafii lepiej mieć, ale nie trzeba Mój TŻ nie ma, ale będzie miał po ślubie na przełomie maja/czerwca

Jeśli chodzi o świadectwa z religii to chyba nie jest aż tak konieczne, jak tkoś ma to może pokazać. U nas ksiądz nawet nie mówił, żeby to przynosić, bo i tak mamy nauki przedślubne.
A u nas trzeba przynieść świadectwo z ostatniej klasy - na rozpiskę ksiądz wrzucił, więc musimy przynieść. Chociaż myślę, że w wyjątkowych sytuacjach (jeśli by ktoś np. zgubił takie świadectwo) to pewnie odpuszczają
Martoolka87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-17, 16:03   #3252
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
lepiej podjechac choćby na bp tam masz wypisane modele aut i ile trzeba napompować ehh kobiety ale ja taki chłop jestem więc luzz
Chłopie gdzie mam podjechać???

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

Cytat:
Napisane przez asiulek1705 Pokaż wiadomość
Ja mam ten komfort że zawsze mogę zapytać TŻcika A jeśli nie mam akurat takiej możliwości, to i tak daję seee radęęę

A wiesz, wszystko możliwe Może inhalacja z tego olejku by Ci pomogła
Ale ja sobie dałam radę, zapytałam koleżanki z wizażu.
Stary 2010-02-17, 16:07   #3253
asiulek1705
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anesh_ Pokaż wiadomość
Chłopie gdzie mam podjechać???

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

Ale ja sobie dałam radę, zapytałam koleżanki z wizażu.
No i to najważniejsze Liczy się pomysł
Stary 2010-02-17, 16:09   #3254
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
że tez chce Cis ie i masz zcas wyszukiwać takei rzeczy
To jakiś przytyk.
że też masz czas siedzieć i udzielać się na wizażu w pracy.

Cytat:
Napisane przez Martoolka87 Pokaż wiadomość
No i trafiłaś z tym "na dzień dobry" bo właśnie jestem po godzinnej drzemce
Ha,no to super że mi się udało. A tak na poważnie napsiałam na dziń dybry,bo dopiero wlazłam na wątek po po raz pierwszy.

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
a ja bym chciała żeby była już wiosna
Ja też bym już chciała wiosne,a jeszcze bardziej lato.Dokladniej to czerwiec.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 16:09   #3255
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
albo w ksiazce samochodu
Ja chyba nie mam takiej książki, a w dokumentach nei ma, ale już wiem ile trzeba.
Stary 2010-02-17, 16:29   #3256
wife_to_be
Raczkowanie

sluchajcie, a wiecie juz jak u was bedzie wygladalo wyjscie do kosciola? chodzi mi o jak pan mlody przyjezdza po panne mloda, blogoslawienstwo, moze ew. przy tym jakies hece
Stary 2010-02-17, 16:35   #3257
asiulek1705
Wtajemniczenie

Cytat:
sluchajcie, a wiecie juz jak u was bedzie wygladalo wyjscie do kosciola? chodzi mi o jak pan mlody przyjezdza po panne mloda, blogoslawienstwo, moze ew. przy tym jakies hece
Jakoś specjalnie tego nie planujemy Przyjedzie, będzie błogosławieństwo, po nim chcemy zrobić rodzicom podziękowanie, następnie wsiądziemy w samochód i pojedziemy do kościoła
Stary 2010-02-17, 16:45   #3258
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmmmmm Pokaż wiadomość
Oczywiście, że można. Nie można wziąć bez chrztu i komunii, ale bierzmowanie nie jest potrzebne.
Nie można. Niby z tego tak wynika, ale moja kumpela nie ma ślubu kościelnego własnie dlatego, że nie ma bierzmowania.
Stary 2010-02-17, 16:59   #3259
wife_to_be
Raczkowanie

Cytat:
Jakoś specjalnie tego nie planujemy Przyjedzie, będzie błogosławieństwo, po nim chcemy zrobić rodzicom podziękowanie, następnie wsiądziemy w samochód i pojedziemy do kościoła
a macie jakiś zespół grający przy tym?
my, jak się uda, tzn jak znajdziemy odpowiednic grajków, to chyba będzie właśnie tak.. grajki pojadą po pana młodego, tam będzie lekkie halo z jakimś wyprowadzanim pana młodego,potem do mnie i to samo. podobno u nas się jeszcze dawnej robiło tak, że ne wypuszczano od razu panny młodej popana młodeo (u nas panna młoda wychodzi p pana młodego żeby go do domu wprowadzić),tylko np sistry, kuzynki, świadkow... my mieszkamy niemal a wsi (tż to już nawet nie niemal) wiec fajnie by bylo szczegolnie zeobydwoje lubimy takie klimaty

Cytat:
Napisane przez anesh_ Pokaż wiadomość
Nie można. Niby z tego tak wynika, ale moja kumpela nie ma ślubu kościelnego własnie dlatego, że nie ma bierzmowania.
to bym juz to bierzmowanie zalatwila w takiej sytuacji
Stary 2010-02-17, 17:04   #3260
asiulek1705
Wtajemniczenie

Cytat:
my, jak się uda, tzn jak znajdziemy odpowiednic grajków, to chyba będzie właśnie tak.. grajki pojadą po pana młodego, tam będzie lekkie halo z jakimś wyprowadzanim pana młodego,potem do mnie i to samo. podobno u nas się jeszcze dawnej robiło tak, że ne wypuszczano od razu panny młodej popana młodeo (u nas panna młoda wychodzi p pana młodego żeby go do domu wprowadzić),tylko np sistry, kuzynki, świadkow... my mieszkamy niemal a wsi (tż to już nawet nie niemal) wiec fajnie by bylo szczegolnie zeobydwoje lubimy takie klimaty
Nie my nie będziemy mieć żadnego zespołu pod domem/kościołem itp. U mnie w rodzinie czegoś takiego się nie praktykuje (może się zdarzyło, ale musiało mnie na świecie jeszcze nie być). No i mnie jakoś to się nie bardzo podoba. Poza tym, ślub będziemy brać w kościele w centrum miasta, na starówce i nie chcemy aż takiej sensacji wzbudzać
Stary 2010-02-17, 17:21   #3261
Martoolka87
Zakorzenienie

Cytat:
My przyjedziemy razem z pleneru, zjemy coś, odświeżymy się i rodzice przyjadą do nas na błogosławieństwo. Kamerzysty przy tym nie będzie i nie będzie kręcić jak wychodzimy z domu, wiec nawet klatki nie mam zamiaru dekorować

Cytat:
Nie my nie będziemy mieć żadnego zespołu pod domem/kościołem itp. U mnie w rodzinie czegoś takiego się nie praktykuje (może się zdarzyło, ale musiało mnie na świecie jeszcze nie być). No i mnie jakoś to się nie bardzo podoba. Poza tym, ślub będziemy brać w kościele w centrum miasta, na starówce i nie chcemy aż takiej sensacji wzbudzać
U nas też nie ma takiej tradycji, żeby z domu wychodzić przy muzyce. Może te podchody, że niby jakieś panienki przychodzą po pana młodego, to były w innych rejonach Polski i to też jakiś czas temu. Teraz jak Młodzi razem mieszkają to takie dziwne dla mnie by było Chyba już tylko na wioskach i w małych mieścinach taki zwyczaj został
Martoolka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 17:30   #3262
asiulek1705
Wtajemniczenie

Cytat:
My przyjedziemy razem z pleneru, zjemy coś, odświeżymy się i rodzice przyjadą do nas na błogosławieństwo. Kamerzysty przy tym nie będzie i nie będzie kręcić jak wychodzimy z domu, wiec nawet klatki nie mam zamiaru dekorować

U nas też nie ma takiej tradycji, żeby z domu wychodzić przy muzyce. Może te podchody, że niby jakieś panienki przychodzą po pana młodego, to były w innych rejonach Polski i to też jakiś czas temu. Teraz jak Młodzi razem mieszkają to takie dziwne dla mnie by było Chyba już tylko na wioskach i w małych mieścinach taki zwyczaj został
O właśnie, a propos kamerzysty, to my również nie chcemy kamery przy błogosławieństwie. Wystarczy fotograf. Tylko jeszcze ostatecznie nie zdecydowaliśmy, czy kamerowanie ma się rozpocząć po wyjściu z domu czy pod kościołem.
A jeszcze odnośnie tych grajków pod domem, ja się spotkałam z czymś takim, owszem, w rodzinie TŻta, u znajomych. Sa takie tradycje i jeśli komuś się to podoba, to czemu nie. My jendak z tego rezygnujemy, mnie by te bębenki
Stary 2010-02-17, 17:36   #3263
jozia
Zadomowienie

GG do jozia

Cytat:
No wiesz jak ktoś ma orkieste to normalna rzecza jest ze orkiesta przygrywa przy przyjedzie Pana Mldego do Panny Mlodej i jak wychodza po blogoslawieństwu tez graja, aż Państwo Mlodzi odjadą dopiero sie zbieraja na sale juz.

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Cytat:

Grubo sie mylisz piszac takie rzeczy.
jozia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 17:59   #3264
izzie
Zakorzenienie

GG do izzie

Cytat:
Napisane przez jozia Pokaż wiadomość
No wiesz jak ktoś ma orkieste to normalna rzecza jest ze orkiesta przygrywa przy przyjedzie Pana Mldego do Panny Mlodej i jak wychodza po blogoslawieństwu tez graja, aż Państwo Mlodzi odjadą dopiero sie zbieraja na sale juz.

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Zgadzam się, u nas też tak bywa na weselach
izzie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 18:04   #3265
can't be perfect
Wtajemniczenie

Cytat:
No i trafiłaś z tym "na dzień dobry" bo właśnie jestem po godzinnej drzemce

My idziemy od razu ze wszystkimi dokumentami, bo nasz ksiądz chce załatwić wszystko na jednej wizycie Dlatego od razu jak się u niego zapisywaliśmy na termin ślubu to dostaliśmy tak.ą rozpiskę, na której były wymienione potrzebne dokumenty i dopisek, żeby się zgłosić z tymi dokumentami 3 miesiące przed ślubem. Później się oddaje tylko te książeczki z wpisami z poradni, właśnie ze spisania protokołu i ze spowiedzi

A dziś się dowiedziałam, że na uczelni potrzebują moje świadectwo ukończenia szkoły średniej, a potrzebuję je też właśnie w kościele Muszę dopytać czy na uczelnię mogę donieść to świadectwo dopiero w maju jak będę po wizycie u księdza. Albo gdzieś będę musiała złożyć kopię
widze że u każdego w parafii inaczej, więc powiem TŻtowi zebysmy w sobotę poszli, bo i tak musimy pójśc do kwiaciarni..

i nadal nie wiem gdzie do fryzjera hehe

a martoolka gdzie idziecie robić poradnię?? napisz mi na PW.. bo chciałabym tam gdzie sie nie czepiaja i nie trzeba robić wykresu siostra była u wawrzyńca ale tam jakas nawiedzona konieta była

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość
Kurs i nauki to nie to samo.
Kurs przedmałżeński to kilka / kilkanaście spotkać przed spisaniem protokołu (większość ma już zaświadczenie ze szkoły, że to ukończył). Osoby, które tego nie miały w szkole to muszą chodzić na te spotkania.
Nauki przedślubne + poradnia (przynajmniej w mojej parafii) są dopiero po spisaniu protokołu.

Z tego co ja wiem, to trzeba przynieść:
Wymagane w kancelarii parafialnej dokumenty do ślubu:
1. Świadectwo ukończenia katechizacji (świadectwo ze szkoły)
2. Świadectwo ukończenia katechizacji przedmałżeńskiej
3. Kurs przedmałżeński wraz z poradnictwem rodzinnym (zależy w jakim kościele, bo np. u nas kurs robi się dopiero po spisaniu protokołu)
4. Dowody osobiste narzeczonych
5. Świadectwo chrztu, jeżeli nie jest ochrzczony w naszej parafii
6. Dokumenty z USC - przy zawieraniu ślubu konkordatowego (ważne są 3 m-ce).
u nas kurs przedmałżeństki to jedno a nauki to drugie, kurs ma sie w szkole śreniej (ja tak miałam) teraz młodzież chodzi na takie spotkania przez 2 lata i dostaje zaświadczenie, albo robi się gdzies indziej ten kurs.. a nauki przedmalżeńskie to sa 3 grupowe spotkania z księdzem.. plus poradnia rodzinna swoją drogą 3 spotkania

Cytat:
Napisane przez gospella Pokaż wiadomość
cześć
dzięki Woda za info
u nas dziś 100 dni

co do nauk, my zrobilismy je już w listopadzie, bez protokołu mamy tez poradnie z glowy bo była w ramach nauk wekendowych

jestem po 3 dniach kursu ze sprzedaży głowa mała
gratulacje 100-dniówki to u mnie 92

Cytat:
Mój TŻ stwierdził, że te wszystkie przygotowania do ślubu wymagają tyle wysiłku, że to bardzo łączy ludzi - no bo szkoda by było się później rozwieść i zaprzepaścić tyle przygotowań Także mogę chyba liczyć na to, że się ze mną nie rozwiedzie, bo mu się nie będzie chciało drugi raz tyle spraw załatwiać
ja zauwazyłam że im bliżej slubu tym TŻ mnie bardziej denerwuje i się częsciej sprzeczamy.. nie chodzi tu o spraewy ślubne, tylko te wszystkie okołoślubne

Cytat:

u mnie podobnie jezeli chodzi o pierwszą część

moja mam chciała jakiegos grajka jak slubowała moja pierwsza siostra, ale szybko wybiłysmy jej to z głowy.. w sumie fajny pomysł, ale teraz na błogosławieństwuie sa u mnie rodzice i rodzeństwo, jakby był grajek to mama kazałaby całej rodzinie przyjechac przed slubem żebysmy wszyscy jechali do kościoła.. my tutaj bysmy przyjechali z pleneru.. troszke ochłoneli, błogosławieństwo i za duże zamieszkanie by bylo
a całej orkiestry bysmy nie mogli sprowadzic, bo musimy dojechac na salę potem 25 km i orkiestra nie zdązyłaby się tam rozłozyć

ja pewnie po plenerze nic nie zjem, więc postaram się chociaż zjeść sniadanie
can't be perfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 18:11   #3266
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Niech mi ktoś coś zrobi, żebym się wzięła wreszcie za magisterkę. Już trzeci dzień ferii, a ja nadal nie mam nic Robię wszystko, aby nie pisać pracy
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 18:13   #3267
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:

to bym juz to bierzmowanie zalatwila w takiej sytuacji
Nie było czasu, bo już była w dwupaku.
Stary 2010-02-17, 18:14   #3268
gospella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez can't be perfect Pokaż wiadomość

gratulacje 100-dniówki to u mnie 92

ja zauwazyłam że im bliżej slubu tym TŻ mnie bardziej denerwuje i się częsciej sprzeczamy.. nie chodzi tu o spraewy ślubne, tylko te wszystkie okołoślubne

ja pewnie po plenerze nic nie zjem, więc postaram się chociaż zjeść sniadanie
hoho 92 szaleństwo
a to wy plener przed slubem?
my to chyba w trakcie wesela taki niby plener i chyba potem
nie obiecuję Ci wiele, bo tylko po prostu siebie.
gospella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 18:23   #3269
5a3cc703cdea367dc4857f7c8a4bccc3ed5dc513_63b764c3f051b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mariiasia Pokaż wiadomość

omg! ja raz spróbowałam nogi deplować- rzeźnia, potem drugi raz- jeszcze gorzej. więc za depilator dziękuję
Normalnym depilatorem to tak jest, ale od kiedy zakupiłam (a własciwie dostałam od TŻta) Philipsa z końcówkami ceramicznymi i lodową nakładką to jestem w stanie tym wszytsko wydepilować, nogi to już bez nakładki i żadnych podrażnień. Serio. Polecam dla tych dla których normalny depilatot to rzeźnia

Cytat:
że tez chce Cis ie i masz zcas wyszukiwać takei rzeczy

ja zabiorę od razy to, co bedziemy mieli, tzn: kartki z piecząkami z nauki i poradni, świadectwa szkolne i pewnie zanim pójdę spisać protokół wyjmiemy akty chrztu, itd... żeby 10 razy do neigo nie latać.
U nas trzeba jeszcze adresy i wiek świadków i datę I komunii. My już po protokole. Teraz spowiedź. Zamiast kursu przedmałżeńskiego mamy uznany kurs z liceum - my mieliśmy jeszcze takie oddzielne zaświadczenia jak się chodziło na religię.
A bierzmowanie jest niezbędne do ślubu.

Jutro odbieramy obrączki

Edytowane przez 5a3cc703cdea367dc4857f7c8a4bccc3ed5dc513_63b764c3f051b
Czas edycji: 2010-02-17 o 18:25
5a3cc703cdea367dc4857f7c8a4bccc3ed5dc513_63b764c3f051b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 18:36   #3270
can't be perfect
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość
Niech mi ktoś coś zrobi, żebym się wzięła wreszcie za magisterkę. Już trzeci dzień ferii, a ja nadal nie mam nic Robię wszystko, aby nie pisać pracy
ja mam podobnie więc nie pomogę

Cytat:
Napisane przez gospella Pokaż wiadomość
hoho 92 szaleństwo
a to wy plener przed slubem?
my to chyba w trakcie wesela taki niby plener i chyba potem
tak.. przed slubem tak o 12 mamy plener w takim pałacyku i w jego obejściu.. tylko się jeszcze zastanawiam gdzie, bo sa takie 2 a w trakcie wesela mamy kilka zdjęc z rodzicami i rodzeństwem i chciałabym mieć zdjęcie też wszystkich gosci ale o tym z fotografem pogadamy bliżej slubu
no 92 dni to szaleństwo hehe a my jeszcze wielu rzeczy nie mamy.. np bardzo istotnej listy gości
can't be perfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości