|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3901 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
uh.. no to moje debiutanckie U ( caly czas jednak boje sie jesc,bo waga mi szybo wraca do prawidłowej [bez dodatkowych starań o P] i widoczne zmiany mnie hamują-> ale dzisiaj wyjęłam baterie z wagi i numerki nie będą mnie juz wpędzać w obłęd,o nie!
)śn: owsianka ( 3 łyżki owsianych, 3 łyzki otrębów z żurawiną, garść* płatków 'zdrowy błonnik', 2 niewielkie jabłuszka-utarte, filizanka truskawek, filizanka maslanki, plaster twarogu, garsc pistacji) * mam baaardzo duze dłonie ![]() śn2: 3 kromy razowca: z serkiem president paprykowym, polędwicą sopocką, ogórkiem i oliwkami z czosnkiem marynowanym, + jabłko obiad: 1/3 (a moze więcej?)woreczka kaszy gryczanej, biały sos z seruszkami i kawałkami mięska z kurczaka,groszek z marchewką i troche salatki ( patrz kolacja) kolacja: sałatka: 2 pomidory, pol awokado, czarne oliwki, pół wieśniaka, mini marchewki, 2 łychy homo,2 łychy mieszanki meksykanskiej + miseczka buraczków na ciepło z ketchupem mam nadzieje,ze tragedii nie ma. staram sie jesc regularnie ,ale to moje najwieksze wyzwanie,bo nie lubie suchych grahamek i razowca itp , a dlugo mam zajęcia;/ aha, dużo miętki, malinowo-żurawinowej herbaty cały dzien+ woda ![]() pokusi sie ktoś o ocene? ładnie prosszę, zależy mi
Edytowane przez CherryStrawberry Czas edycji: 2010-02-18 o 22:58 |
|
|
|
#3902 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie, czy po przejściu z jedzenia 2/3 razy dziennie, w ogóle nie wg zasad żywienia, na R można się gorzej poczuć? Już drugi tydzień mojej R się kończy, a od około jej 3 dnia zaczęłam się czuć tak napompowana od środka, ciężko strasznie.
Mój dzisiejszy jadło na R: 1. Śn: owsianka (4 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka otrębów, pół jabłka wkrojone, pół szklanki mleka, cynamon) 2. II śn: sandwich z 2 kromek razowych pełnoziarnistych ze słonecznikiem, z 4 plasterkami szynki z indyka, 2 liście sałaty, pół ogórka, sól, pieprz - mało białka tu, ale chciałam sprawdzić, czy bez wieśniaka będę się lepiej czuła - niestety, tak samo 3. O: ryż brązowy, pierś z kurczaka smażona na oliwie, brokuły tu już się czułam strasznie wzdęta, nawet nie miałam ochoty nic jeść, ale 3 godz. minęło, więc w imię zasad 4. Podw: wieśniak 150gr 3% z piątnicy, z orzechami, słonecznikiem i pestkami dyni tu skakanka, 30-40 minut 5. niby kolacja miała być białkowa, ale nie mogłam znieść myśli o wieśniaku, jajecznicę jadłam wczoraj, więc zrobiłam trochę koktailu proteinowego na wodzie, żeby jakiekolwiek białko było, a potem wypiłam trochę kefiru - wiem, że węgle, ale podobno pomaga na te wzdęcia. Nie wiem, czy ja coś źle robię od rana, że już po obiedzie (przeważnie taki jadłam przed R,tylko dużo później, więc to nie jego wina) czuję się okropnie? Jeśli to nie jest miejsce na to pytanie, to proszę o przeniesienie gdzieś, gdzie się to nadaje. Czy ktoś miał podobnie przy przestawianiu się na częste i białkowe jedzenie? |
|
|
|
#3903 |
|
Raczkowanie
|
Brokuły, kalafior, kapusta są wzdymające podobno, może dlatego
W każdym bądz razie ja po owych produktach plus mandarynki do tego jestem wydęta jak balon :P
|
#3904 |
|
Raczkowanie
|
[FONT="Book Antiqua"]moje postne UUU[/F
,, meeega ból nosa" I: ( 8:00) 2 jajka na oliwie z oliwek zrobione na teflonie, kromka razowego chleba posmarowanego masłem z pomidorem i ogórkiem zielonym, duuze jabłko, kiwi po kawa jacobs velvet z duuza iloscia mleka skondensowanego II( 11:00): bułka razowa z masłem. poledwica sopocka, ogórkiem zielonym, kakao na mleku III( 15:00): makaron z białym półtlustym serem polane roztopionym masłem posypane cynamonem i cukrem wniliowym, herbata zielona IV( 17:30): jogurt bakoma premium ,, owoce leśne" z pestkami słonecznika i dyni, kawa ala latte, V( 19:30)Ł serek wiejski z piatnicy z wrzuconymi nerkowcami i slonecznikiem, 2 kromy chleba razowego z pasztetem profi i pomidorem, herbata zielona usmiecham sie pieeeeeknie o ocenke ![]() :pros i:
|
|
|
|
#3905 |
|
Rozeznanie
|
Wczoraj oceniłyście, że niezbyt dobry ten mój jadłospis. Może dzisiejszy będzie lepszy
![]() 1 śn. sałatka (3/4 dużego ogórka świeżego, pół papryki, 2 jajka na twardo, 2 łyżki groszku, 2 łyżki kukurydzy, 2 plastry sera żółtego) + kromka chleba okiszowego 2. 2 kromki chleba okiszowego z serkiem białym i ogórkiem 3. jogurt naturalny z orzechami (laskowe, włoskie, migdały) i siemieniem lnianym 4. zupa jarzynowa (ziemniaki, marchewka, fasolka zielona, kalafior, brukselka + mięsko + łyżka śmietany) 5. mięsko z kurczaka z warzywami + 2 łyżki ryżu (trochę ta kolacja niedobra pewnie. Lepszy byłby jakiś twarożek, ale mam randkę ![]() Dziś lepiej? ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- [QUOTE=Palolinka;17291396]Wczoraj oceniłyście, że niezbyt dobry ten mój jadłospis. Może dzisiejszy będzie lepszy R
Edytowane przez Palolinka Czas edycji: 2010-02-19 o 09:20 |
|
|
|
#3906 |
|
Rozeznanie
|
Uuu
Śniadanie trzy kromki razowego 1 z masełkiem, serem wędzonym cammembertem, sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem; 2 z serkiem topionym ze szczypiorkiem i tymi samymi warzywami; 3 z pasztecikiem drobiowym i też tymi warzywkami; kawa z mlekiem i cukrem ![]() II śniadanie kanapka składna z dwóch kromek razowego z pasztecikiem tym co na śniadanie i ogórkiem też kiszonym; activia malinowa 120g Obiad omlet z dwóch jajek na łyżeczce masła z groszkiem konserwowym, ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem + zioła prowansalskie i majeranek; jakieś 4 łyżeczki keczupu Podwieczorek kubek gorącego mleka z łyżeczka masła orzechowego i 2 wafle ryżowe Kolacja dwa jaja na miękko, dwie kromki razowego z masełkiem, 3 łyżki groszku konserwowego + szczypiorek, herbatka czarna Proszę o ocenkę |
|
|
|
#3907 |
|
Raczkowanie
|
proszę o ocenę, muszę wyeliminować z diety nabiał (nie tylko produkty mleczne, jajka też...)
U ś-2 kromki chleba razowego słonecznikowego; 1/2 z dżemem niskosłodzonym, reszta z szynką z indyka, rzodkiewką, sałatą, ogórkiem, papryką IIś-surówka z dużej marchewki i jabłka o-pół piersi z kurczaka, kasza kuskus, brokuły k-tuńczyk wsw, papryka albo ogórek do tego bez podwieczorku, bo kładę się spać wcześniej ![]() do tego woda mineralna, herbaty zielone i czasem się czerwonej napiję, bo mi smakuje bardzo
...and I'll tell you stories you've never heard before. Edytowane przez nina_keira Czas edycji: 2010-02-19 o 10:33 |
|
|
|
#3908 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() [QUOTE=Palolinka;17291396]Wczoraj oceniłyście, że niezbyt dobry ten mój jadłospis. Może dzisiejszy będzie lepszy ![]() 1 śn. sałatka (3/4 dużego ogórka świeżego, pół papryki, 2 jajka na twardo, 2 łyżki groszku, 2 łyżki kukurydzy, 2 plastry sera żółtego) + kromka chleba okiszowego skromne te śniadanie- dodaj jeszcze 1 kromke chleba, a źółty ser zastąp białym/chudą szynką 2. 2 kromki chleba okiszowego z serkiem białym i ogórkiem 3. jogurt naturalny z orzechami (laskowe, włoskie, migdały) i siemieniem lnianym lepszy byłby homo naturalny zamiast jogurtu ale oki ![]() 4. zupa jarzynowa (ziemniaki, marchewka, fasolka zielona, kalafior, brukselka + mięsko + łyżka śmietany) mam nadzieje że duża porcja była 5. mięsko z kurczaka z warzywami + 2 łyżki ryżu (trochę ta kolacja niedobra pewnie. Lepszy byłby jakiś twarożek, ale mam randkę ![]() rozumiem- randka najważniejsza więc smacznego i udanej randki ![]() Dziś lepiej? ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- Cytat:
Ogólnie nie jest zły jadłospis, ale nie widzę u ciebie żadnych owoców...Dodaj do śniadanka i będzie git ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wygląda to jak R i to nawet bardzo skromna!!! Jesteś na U więc jedz więcej i to na co masz ochotę, bo widzę, że bardzoo "pilnujesz"tego co jesz
|
|
|
#3909 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę o ocenę mojego RRRRR
(wstałam dość późno więc posiłki się poprzesuwały )Śn: owsianka(a raczej zupa mleczna) 3łyżki płatków owsianych, 3 łyżki otrębów pszennych, całość gotowana na wodzie a gdy wszystko urosło do gigantycznych rozmiarów zalane 60ml mleka 1,5%; pomidor; kawa zbożowa z mlekiem 1,5%. 2śn : grahamka, jedna połówka z plasterkiem żółtego light (to tylko 12%tł ;> , jakieś 40kcal) i ogórkiem konserwowym, druga z białym serkiem i łyżeczką dżemu; kawa z mlekiem (jak wyżej). ob: mintaj na teflonie, makaron eko żytni (ok.50sztuk rureczek), surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, kol: jajecznica z dwóch białek i jednego żółtka z cebulką i papryką na teflonie - lecz na łyżeczce oliwy z oliwek, ogórek kiszony, pół pomidora i plaster (ok. 70g) chudego twarogu. Całość ok. 1000kcal ? Mam trochę wyrzuty po tym drugim śniadaniu bo strasznie się najadłam..
|
#3910 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za ocenę, podpatrzę inne jadłospisy w tym wątku i obiecuję poprawę
|
#3911 |
|
Zakorzenienie
|
R
1. Sn: szklanka mleka + 4 łyżki płatków owsianych + łyżka otrąb + orzechy + 3 suszone morele + pół banana 2, 2sn: makrela + kromka razowego chleba + ogórek kiszony+ pół banana 3. O: pierś z kurczaka, pół woreczka ryżu brązowego + sałatka(pekińska, pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka), trochę sosu słodko-kwasnego 4. P: jajko, pomidor, ogórek, szynka z indyka 5. K: serek wiejski, papryka, szczypiorek, rzodkiewka Proszę o ocenę To mój pierwszy jadłospis opublikowany tutaj, chciałabym wiedzieć czy w porządku w miare |
|
|
|
#3912 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajnie jakbyś zaopatrzyła się w jakieś orzeszki i będzie si
|
|
|
#3913 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dorzuciłabym tylko NNKT...np orzechy do śniadania. ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Cytat:
|
|
#3914 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3915 |
|
Raczkowanie
|
UP.
oceńcie mój wczorajszy jadłospis.!!! plis!! |
|
|
|
#3916 |
|
Raczkowanie
|
REDUKCJA
Śn: Płatki owsiane, otręby owsiane, siemię lniane, garść corn flakes, łyżka fitelli cynamonowej, rodzynki; całość zalana wrzatkiem i ciepłym mlekiem (papka) II Śn: 2 kromki chleba 3 ziarna (toasted) plus biały połtłusty biały ser z czosnkiem i ogórkiem i sola. Jabłko. Obiad (?) kapuśniaczek (bułka z kapustą:/) i szklanka barszczu czerownego. Jabłko. Pare migdałów. Podwieczorem. Duża bułka pełnoziarnista posmarowana białym serkiem piątnicy plus dwie małe parówki z indyka, plus pół ogórka. Kolacja: Powinnam: oliwki plus kawałek kurczaka wędzonego (chciałabym węgle, coś mnei nosi. mam ochotę na słodki serek waniliowy )Wiem, że ZA MAŁO białka! |
|
|
|
#3917 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3918 |
|
Mamusia Luty 2016
|
Uuuuuu
1. 350 g jogurtu malinowego z rodzynkami, orzechami laskowymi, płatkami owsianymi (3 duuże łyżki) i łyżeczką suszonych bananów + pół precla (czy obwarzanka jak się mówi w innej części Polski )2. Tu zaszalałam (dzis piątek oj, tak!) pół piwa, pól zapiekanki z porem, szklanka napoju energetyzującego 3. 6 pierogów z truskawkami z łyżką duzą (ale jedną śmietany) i łyzeczką cukru. 4. Jakieś warzywo np duża marchewka i jabłko. 5. Jakaś kromka (jeszcze nie wiem z czym ale podejrzewam twaróg, duuużo pieprzu i sałata z ogórkiem) Ocenicie??? Bardzo Was proszę
|
#3919 |
|
Raczkowanie
|
To mój pierwszy jadłospis i bardzo mi zależy na tym, by ktoś go ocenił. Wydaje mi się, że sporo jem i chciałabym się upewnić czy mam rację.
UTRZYMANIE Śniad: 2 kromki ciemnego pieczywa, 1 kawałek z plastrem żółtego sera i drobiowej szynki, 2 kawałek z dżemem niskosłodzonym, jogurt Jogobella truskawkowa Śniad. 2 : jabłko Obiad : pomidorowa z ryżem Podwieczorek : szklanka wody Kolacja : mam zamiar zjeść 2 kromki ciemnego pieczywa, 1 kawałek posmarowany Almette śmietankowym, 2 z plastrem żółtego sera i szynki drobiowej, jogurt Fantasia wiśniowy, kubek mleka 2% Proszę o ocenkę
|
|
|
|
#3920 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3921 |
|
Zadomowienie
|
U
lepiej????? |
|
|
|
#3922 |
|
Raczkowanie
|
Moje staranie o R......
ale nie wyszło bo jadłam co chwila :/ śniadanie: Cebularz taki duży 200 g :/ 2 śniadanie: jabłko, 2 mandarynki, cappucino potem jeszcze prawie całe opakowanie takiej kupionej surówki z majonezem obiad: makaron świderki pełna micha z 2 danonkami truskawkowymi, 2 łyżki dżemu truskawkowego, gorący kubek cebulowy kolacja: activia z płatkami, jabłko, banan ogromna ilość soków, 2 kawy z cukrem i mlekiem, 3 herbaty z cytryną i sokiem malinowym
|
|
#3923 |
|
Raczkowanie
|
a tak z ciekawosci ile taki golabek moze miec kalori ? wielkosc taka jak reka
|
|
#3924 | |
|
Mamusia Luty 2016
|
Cytat:
|
|
#3925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoje śniadanie to moim zdaniem nie śniadanie A białko, a warzywa? Cebularz to ww, sporo soli i tłuszczu.. 2. 2Śniadanie: na R unikamy majonezu, nie widzę żadnych węgli, chlebka czy grahamki, a owoce to nie posiłek.. no i cappucino - sporo cukru.. 3.Obiad: może lepiej darować sobie wszystkie proszki typu 'gorący kubek' - sama chemia, ten makaron jest okej, a gdzie znowu białko i warzywo? Jakaś kurka by się przydała, rybka? Biały ser ewentualnie. W danonkach jak w każdych jogurtach jest dużo cukru. Dżemu na r także powinniśmy unikać, chyba że w pierwszej części dnia.. 4.kolacja : Owoce do 16, tu także brak białka (szczególnie białka! kolacja powinna być w przeważającej części białkowa), jogurt=cukry.. a warzywo? Ogólnie żadnych warzyw, w ogóle białka, 4 rodzaje owoców trochę zbyt dużo, żadnych nnkt, ogólnie słabo.. Jeszcze dodałaś o napojach.. postaraj się je zamienić na wodę mineralną (: _________________________ ______________ REDUKCJA (dla Fuksjaaa) Śn: Płatki owsiane, otręby owsiane, siemię lniane, garść corn flakes, łyżka fitelli cynamonowej, rodzynki; całość zalana wrzatkiem i ciepłym mlekiem (papka) Ładnie, mogłaś dorzucić warzywo i może homo? ![]() II Śn: 2 kromki chleba 3 ziarna (toasted) plus biały połtłusty biały ser z czosnkiem i ogórkiem i sola. Jabłko. Ok! Obiad (?) kapuśniaczek (bułka z kapustą:/) i szklanka barszczu czerownego. Jabłko. Pare migdałów. Przerzuciłabym to jabłko do śniadania, ogólnie fajnie, brakuje mi tutaj białka (ale wspomniałaś niżej, że zdajesz sobie z tego sprawę więc dobra )Podwieczorem. Duża bułka pełnoziarnista posmarowana białym serkiem piątnicy plus dwie małe parówki z indyka, plus pół ogórka. Parówki to tłuuuuszcze, sam tłuszcz Połączyłaś tł+ww co niektórym może utrudniać chudnięcie. Ta grahamka też lepiej w 1części dnia. Kolacja: Powinnam: oliwki plus kawałek kurczaka wędzonego (chciałabym węgle, coś mnei nosi. mam ochotę na słodki serek waniliowy ) kibicuję jednak kurczakowi <yes>Wiem, że ZA MAŁO białka! j.w ogólnie ładnie (:
plecaczkiem: 7250 km Edytowane przez zjedzmniebejbe Czas edycji: 2010-02-19 o 18:45 |
|
|
|
|
#3926 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#3927 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze U:
I Śn.: dwie kromki żytniego ze słonecznikiem z masłem, ok. 80g twarogu półtłustego + miód, kiwi herbata Śn.II: kromka świeżutkiego chrupiącego chleba z dużą ilością masła , cappucino, kilka orzechów włoskich + jabłko (takie wszystko wymieszane, ale tak miałam ochotę :P )Obiad: talerz niezabielanej zupy pomidorowej z makaronem półtorej godz. później: 3 przeogromne kawałki smażonego dorsza, ziemniaki i surówka z pekińskiej ze szczypiorkiem i śmietaną. kubek mięty (kiepsko się czuję... :/ nie wiem, czy nie przesadziłam z ilością tej ryby na obiad, bo od obiadu tak się czuję. albo to wina antybiotyków które biorę... nie mam pojęcia.) Kolacja: (planuję) bułka kajzerka pszenna z masłem i dżemem. + siemię lniane mielone zalane gorącą wodą (podobno dobre na żołądek. prawda to?) Bardzo proszę o ocenę
17 Edytowane przez kasiekasiek Czas edycji: 2010-02-19 o 19:02 |
|
|
|
#3928 |
|
Raczkowanie
|
U (z prośbą o konstruktywną krytykę
, bo na P to się chyba nie nadaje)I: 3 łyżki owsianych z 2 łyżeczkami dżemu, 100g wiejskiego, duża garść bakalii, kawa z mlekiem 2% II: 2 kromki razowca z camembertem, banan III: 200g sałatki "amerykańskiej"(warzy wa, trochę szynki, sos majonezowy), jajko na miękko w międzyczasie herbata z cytryną i łyżeczką miodu IV: szkl maślanki, kawałek strucli makowej, jabłko potem może kakao
|
#3929 |
|
Zadomowienie
|
U
lepiej????? |
|
|
|
#3930 |
|
Rozeznanie
|
U:
I: danio waniliowe z wkrojonym kiwi; bułka ziarnista-pół z serkiem topionym i rzodkiewką; pół z margaryną, camembertem, keczupem i sałatą + herbata zielona II: bułka żytnia z masłem, jajem na twardo, rzodkiewką i szczypiorkiem perzekąska: jabłko III: naleśnik z serem i rodzynkami; sok pysio (banan, jagoda, truskawka) IV: kluski śląskie chyba z 5 (?) i surówka z marchwii i chrzanu-jakoś głodna nie byłam + herbata zielonaV: i teraz szamię sobie- 2 świeżutkie kromki chlebka myśliwskiego z masełkiem, szprotkami wędz. i sałatą; i będzie jeszcze zielona herbbatka ![]() i jak?
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:02.

)

)
ale nie wyszło bo jadłam co chwila :/

, cappucino, kilka orzechów włoskich + jabłko (takie wszystko wymieszane, ale tak miałam ochotę :P )
+ herbata zielona