|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010
Cytat:
|
|
#2372 |
|
Zakorzenienie
|
AniaP o cos takiego
http://www.allegro.pl/item922816145_...8.html#gallery
|
#2373 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Izaizula, to już zmęczenie materiału przez nas przemawia, kryzysy się pojawiają. Zrozumiałe, acz przykre. Ja jestem dziś po wizycie. Wszystko dobrze, mała tradycyjnie z pomiarów większa niż wiek ciążowy, ale tak było od początku. Waga oceniona na +/- 3600 duuuużo. A jeszcze jak sobie posiedzi z dwa tygodnie to nieźle może jeszcze urosnąć- ciekawe jak ja sobie poradzę z porodem i moimi wąskimi biodrami ![]() Czy Wam lekarz każe teraz pod koniec ciąży robić badania na żółtaczkę, odczyn Wassermana (czy jak to się tam zwie) ? Bo mój mówi, że absolutnie robi się to raz, na początku ciąży i już. Dziś tylko nalegałam na zrobienie próbki w kierunku tego paciorkowca i mam z nią iść do labu jakiegoś w poniedziałek. No i na szczęście wypisał mi dwie osobne recepty na czopki w razie nawrotu hemoroidów uprzedając mnie od razu, że to niestety lubi wracać Następna wizyta we wtorek, 2 marca.Dziś kupiłam sobie w końcu szlafrok i jeszcze jedną koszulę. Właściwie jestem ready Wam się w nocy dzieciaki rozpychały, a moja dla odmiany NIC. Chyba z pół godziny w nocy próbowałam wywołać wilka z lasu i kicha! Rano nic, po śniadaniu nic, do południa nic- myślałam, że osiwieję więc tak jej uparcie pukałam w brzuch, że w końcu się ruszyła. Czy ktoś mi może wyjaśnić po jaką choinkę w USC przy rejestracji potrzebny jest akt urodzenia MATKI??? Sobie mam 80km teraz pojechać po ten świstek???????????? W jakim kraju ja żyję ![]() Oliwka, ja mam inny nawilżacz, ale u mnie woda też stoi w tej dolnej części więc chyba tak jest ok. A propos, czego można bezpiecznie dolać do wody w nawilżaczu żeby oddychało się jeszcze łatwiej? Bo ja mam wrażenie, że średnio na mnie w ciąży działa sam nawilżacz. Cytat:
|
|
#2374 |
|
BAN stały
|
Skurcze od 21 tyg????? ojezu, wpolczuje.....ja mialam dosc po tych kilku z ostatnich dni... ughhhh az mnie dreszcz przeszedl
Ja sobie ciagle powtarzam oby do srody, oby do srody....tak ogolnie oby jeszcze nestepny tydzien minal spokojnie bo mam troche spraw do zalatwienia...a pozniej niech sie dzieje co chce
|
|
|
|
#2375 |
|
Zakorzenienie
|
ja dodawalam kiedys oilbas kropelki
|
#2376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez dodaje , bardzo lubie ich zapach mam jeszcze olejek pomarańczowy i jakiś kwiatkowy A tu zakupy ze środy dziś mi się przypomniało
|
|
#2377 |
|
Zakorzenienie
|
tak tak zgadza sie tylko ze wczesniejszej miesiaczki nie pamietam dlatego nie ma opcji liczenia wedlug om
|
|
#2378 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A powiedzcie mi jeszcze bo zapomniałam: jeśli rejestruję dziecko w tym samym USC gdzie jestem i ja i Tż to nie musimy mieć swoich aktów urodzenia bo one już są w urzędzie (tak jest np przy ślubie, że nie trzeba mieć jak ten sam USC)?
|
|
|
#2379 |
|
BAN stały
|
A czy mozna stwierdzic ulozenie dziecka na zwyklym standardowym usg?
Na ostatnim usg bylam na bardzo nowoczesnym sprzecie i wtedy mala jeszcze nie byla odwrocona... w srode na wizycie nie bede miala dostepu do tego sprzetu, jedynie normalne standardowe usg...da rade ocenic? |
|
|
|
#2380 |
|
Zakorzenienie
|
kochana jasne ze mozna, ja nie bylam na 4d bo mi szkoda pieniazkow a na normalnym usg lekarz tak samo moze stwierdzic ulozenie
wiec sie nie masz czym martwic
|
|
#2381 |
|
BAN stały
|
Ja zeby nie ten paragon tez bym nie wiedziala kiedy byla om..zadna z nas chyba nie notuje jakos za specjalnie tego...moze jedynie mamuski planujace dzidzi...jednak dla mnie to byla niespodzianka wiec nie prowadzilam okresowych zapisywan...ale mniejsza o wiekszosc, jak juz wspomnialam miejmy nadzieje ze Twoje usg nie myli sie duzo i ze wszystkim zdazysz
![]() ---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- No to super oby do srody.... Ja poszlam na 4D prywatnie, na wlasna reke tylko z tego wzgledu ze chcialam znac plec....niestety na wczesniejszych usg moja gin nie potrafila nic powiedziec bo mala byla dziwnie ulozona i nie zamierzala nawet pokazac co jest miedzy nozkami...czego my nie robilysmy z moim brzuchem zeby choc troszke sie ruszyla... bez skutku....zeby nie to, pewnie tez bym sie nie zdecydowala chociaz nie ukrywam ze fajna pamiatka zostanie (zdjecia, cd z bijacym serduchem)... Myslalam zeby nawet teraz pojsc jeszcze raz bo nie moge sie doczekac zeby ja zobaczyc, ale jak ktoras z Was wspomniala ciezko moze byc gdyz jest coraz ciasniej i moge nawet nic nie zobaczyc... takze stwierdzilam ze poczekam...tylko cos mi nie wychodzi, chcialabym JUZ (chyba bylam w goracej wodzie kapana, powod zeby zakupic termometr i mala kapac w odpowiedniej temp ;P )
|
|
|
|
#2382 |
|
Rozeznanie
|
Widzę że nie tylko ja nie mogę spać.
Z tym czopem asieńka to uważaj, bo ja pamietam ze zaraz jak mi sie pojawił na bieliźnie to chyba anstepnej nocy wody mi odeszły. A z tymi wodami to miałąm tak, ze zupełnie nic nie czułam tylko obudziłam sie w kałuży, więc tego raczej sie nie czuje boleśnie czy jakos tak. Ja dzisiaj rozmawiałam z moja gin i umówiłysmy sie na za tydzień na tel żeby ustalic konkretny termin cesarki. Bo ona niestety teraz na tydzień sobie wyjeżdza i jakby sie coś działo to jej nie ma. Ale uspokoiła mnie że napewno bedzie przy porodzie. Więc ja juz jestem happy. Martuko a ztym zmeczeniem i dołami to właśnie dzisiaj chyba był wyjatkowy dzień. Ja raczej jestem optymistka ale chyba moje nerwy już dłuzej nie wytrzymały. Ta ciaża , budwa, wykończenia mieszkań itd doprowadzaja mnie ro szału. Przepłakałam dzisiaj pół dnia ale już mi jakoś chyba przeszło. Jeszcze teraz tylko zaliczyc kolejna koszmarną )prawdopodonie) noc i znowu bedzie dobrze. Szkraby już mi się chyba nie mieszczą w brzuhcu bo jak się zaczna wypinać to chce mi brzuch rozerwać. Teraz to by dopiero zdjecia wyszły brzucha kosmicznego. Jak bede miała pod ręką przy okazji takich wygibusów to cyknę. Tego sie nie da opisac co one tam wyczyniają. |
|
|
|
#2383 |
|
Zakorzenienie
|
izula wspolczuje, ja czuje jak moj teraz sie wlasnie napina( mialam sie uczyc na egzamin) ale nie pojde, pojde nastepnym razem b omaly mi tak daje popalic, caly brzuch nad pepkiem jak skala i tak boli jak sie wypina, nie wyobrazam sobie takich 2 kacperkow w brzuszku.
Ide sie polozyc bo brzuch boli;( paa ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- izula wspolczuje, ja czuje jak moj teraz sie wlasnie napina( mialam sie uczyc na egzamin) ale nie pojde, pojde nastepnym razem b omaly mi tak daje popalic, caly brzuch nad pepkiem jak skala i tak boli jak sie wypina, nie wyobrazam sobie takich 2 kacperkow w brzuszku. Ide sie polozyc bo brzuch boli;( paa
|
|
#2384 |
|
Wtajemniczenie
|
oj, ja tez mam jakies ciezkie dni. spac widze coraz ciezej, a dospac w dzien jakos nie moge. Zgaga mi daje popalic znowu, juz dzis wymiotowalam i wczoraj, na dodatek jestem okropnie glodna i nie wiem co moge zjesc zeby nie wracala
((( Az mi slabo. Ale wlasnie przed chwila poczulam ze moje dzieci sie intensywnie ruszaja i czuje to chyba az w zoladku, moze az tak uciska ten gorny, ze az mi sie slabo robi? Normalnie juz nie wiem co mam ze soba zrobic... buuuuuuu. Zaraz biore rennie, niewazne na ile pomoze ale nie dam rady wytrzymac z tym dluzej. Najgorsze ze musze lyknac jeszcze magnez i witaminki (materne niestety - to tez jkos zakwasza chyba...) no i nospe. bo jakos moi brzuch twardnieje w ostatnich dniach czescieja propos tych wod plodowych i paskow - no ja wlasnie nie wiem, bo juz dwa razy jak mialam fantazje sprawdzic to pasek pokazal sie granatowy, przerazilam sie, ze cos sie saczy, ale przy kolejnym sprawdzeniu juz byl zielono-zolty. Uznalam ze widac moczu sie troche dostalo i zostawilam to. Dzieci sie ruszaja, brzuch nie maleje, chyba wody jest wystarczajaco duzo. Zapytam jeszcze gina w poniedzialek o to. Pewnie juz cos bedziemy ustalac co do cesarki, bo wizyty mam co dwa tygodnie a on mi powiedzial ze jak sie nic nie bedzie dzialo wcesniej to 3 tyg przed terminem powinno sie rozwiazac. To ma byc 37 tydzien w takim razie, a teraz mamy 33. a sluchajcie, z tym bialkiem to mi tylko drcron odpowiedziala. Ja wzielam mocz o 7.30, wczesniej bylam w wc po4, wiec to taki calaonocny nie byl. Wyszly mi tez eruytrocyty,, one wychodza mi dosc czesto, nawet przed ciaza probowali to diagnozowac ale nic nie wychodzilo w badaniach tzn ze nie nerki raczej.Chyba zeby piasek.. Bialko wyszlo powyzej normy dopuszczalnej, nie pamietam jak tam bylo czy 0-3 a u mnie 6 czy jakos podobnie. NIe wiem sama, ogolnie czuje sie kiepsko, dziwne bo przy sloneczku zwykle mi kiespkie samopoczucie przechodzi, NO ale coz, to chyba juz zmeczenie materialu . A moje dziodzie daja czadu w brzuchu nadal....a, na koty kiedys mmoj maz kupowal jaakis spray aloe to strasznie krotko dzialalo. moze w zamknietym pomieszczeniu, A JAKIEJS SCIERCE SIE UTRZYMSS, ALE ON CHCIAL JE ODSTRASZYC OD NASZEGO SAMOCHODU BO LALY PO MASCRE I JAK SIE OGRZEWANIE WLACZYLO straszny smrod byl
|
|
|
|
#2385 |
|
Rozeznanie
|
Oj widze że przy sobocie wszystkie jescze śpią. Ładnie to tak koleżacne przykrość robić ?
Ja od 7 na nogach. Moja mamusia najukochańsza na swiecie zlitowała sie dzisiaj nade mną i zawiezie mnie do szwagierki żeby dokończyć szycie firanek. Napewno poprawi mi to humor, choć dziś od rana jestem jakos optymistycznie znowy nastawiona na wszystko. Martuko mnie też własnie mówiła że 3 tyg przed terminem zrobimy cesarke. Mam dzwonic w niedzielę, to się dokładnie wtedy umówimy. O rany to już tak blisko i wtedy dopiero zacznie się meksyk hehe. Teraz pewnie to jest pikuś te niedogodności tylko jeszcze nie zdaję sobie z tego sprawy. Jak przyjdzie takie dwie małe kanalijki na świat to będzie sie działo. Wiesz z czego sie najbardziej ciesze, ze przez całą ciaże udało mi sie przetrwać bez żadnych wspomagaczy tabletek i takich tam . Miałam łykać witaminy ale to tez odpuściłam bo coś mi na początku mdliło a później zapominałam. A jak wyniki wychodziły debre to nie widziałąm potrzeby. Edytowane przez izaizula Czas edycji: 2010-02-20 o 08:08 |
|
|
|
#2386 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
odnosnie nowego obywatela w gazecie znalazlam cosik takiego : " Akt Urodzenia szpital do 14 dni zglasza w USC przyjscie na swiat dziecka w tym celu malzonek zglasza sie w celu odebrania aktu urodzenia do USC z dowodami i skroconym aktem slubuformalnosc zalatwiana jest od reki bezplatnie dostaje sie 3 dokumenty jesli matka jest panna sklada swoj akt urodzenia rozwodka akt urdzenia i malzenstwa z adnotacja o rozwodzie wdowa podobnie dolancza akt zgonu meza w przypadku rozwodu lub smierci meza jesli nie minelo 300 dni mezczyzna zostaje uznany za ojca dziecko pochodzace z poza zwiazku mezczyzna uznaje za swoje USC w obecnosci matki i kierownika lub przed sadem opiekunczym a zagranica rowniez konsula RP. PESEL otrzymuje sie po rejstracji w USC zglaszajac sie do biura meldunkowego w urzedzie dzielnicy lub gminie gdzie zamieszka dziecko na numer pesel czeka sie do kilku tyygodni ZAMELDOWANIE zglasza sie w biurze meldunkowym danego miejsca zameldowania jesli jest to miejsce zamieszkania ojca powinna przy maldunku byc rowniez matka BECIKOWE jest to jednorazowa zapomoga z tytulu urodzenia sie dziecka w wysokosci 1000 zl, na dziecko przyslugujaca niezaleznie od uprawnien o dodatku z tytulu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny do zgloszenia dziecka w urzedzie gminy lub miejskim potrzebny jest dowod osobisty i dokument z data urodzenia " zrodlo gazeta Dobra Mama ---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ---------- a pisze wiesci od siostry jeszcze nie urodzila to wiesci z wczoraj wieczora rano kolo 10 mam do niej dzwonic jak nie bedzie rodzic juz na lozku to odbierze i zda relacje jedyne co mowila to ze ja strasznie w krzyzu boli i chodzic nie moze i ze cos jej daja w kroplowce ale nie oxy tylko inaczej sie to nazywalo
|
#2387 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2388 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry kochanym mamuśkom
Cytat:
w zeszłym roku specjalnie sobie składkę zwiększyłam i teraz mi się z PZU będzie należało coś koło 1000zł, mój tż jest w jakimś Polisa Zycie i tam 1200 dostanie. Ja w związku nauczycieli nie jestem bo nie zgadzam się z ich polityką ciągłych narzekań hehehe. A z ZUSU też się dostaje tylko tu jest coś koło 400zł i jak dobrze pamiętam to chyba jest na to 7 dni albo 30....trzeba by sprawdzić ale mało osób o tym wie i mało kto bierze - mi w pracy księgowa powiedziała Także ładna kaska się szykuje---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ---------- a nie wiecie jak to jest jak się rodzi w innym mieśćie, jak wtedy z rejestracją w USC??czy w miejscu urodzenia rejestrują i potem trzeba załatwiać przeniesienie papierów czy cuś??a jak z meldunkiem??bo my z mężusiem jesteśmy zameldowani w różnych miejscach, tzn ja w swoim mieszkaniu a on u rodziców i mieszkamy u niego ( ) czy on może iść zameldować dziecko w moim miesjcu zamledowania czy ja sama muszę??Bo mały będzie zameldowany w moim mieszkaniu...
|
|
#2389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama jest agentem ubezpieczeniowym i zgadza sie, nie dajcie sie wyciućkać, nie wszystkie frmy ale jakas czesc wyplaca i wam i tżtom rowniez, ja jestem troszke inaczej ubezpieczona wiec dostaniemy z tz 4000 tys, ale dowiedzcie sie, bo dlaczego nie wziasc pieniazkow skoro sie naleza a skladki sie placi.
|
|
|
#2390 |
|
Zakorzenienie
|
u nas mam nadzieje ze tez sie troszke kaski posypie
ba maz z pracy dostanie i z ubezpieczenia ja jak urodze planowo 4 kwietnia tez dostane a jak wczesniej to cholercia nieststy nie bo okres karencji 6 miesiecy nie minie no ale coz trudno sie mowi wiem ze cos z gminy tez moze dostaniemy ale to zalezy czy moj maz teraz dostanie awans i podwyzke po kursie czy nie < tak szczerze to moglby dostac ten awans z podwyzka ale dopiero za miesiac jak ja urodze > ale o tym ze z zusu sie dostaje to nie wiedzialam czy ktoras wie cos wiecej na ten temat czy to kazdemu daja czy jest jakis krag zacisnionych ktorym przysuguje ?? no i ja jeszcze dostane kasiorke za caly zeszloroczny urlop i za ten do porodu z tego roku wiec szczepionki beda zaplacone a reszta na konto dzidziulka pojdzie
|
#2391 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2392 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no ja prochow sie najadlam, ale glownie to byl progesteron i cos tam na infekcje a poza tym magnez i witaminy, ale uniknelam poki co tych najgorszych antyskurczowych, po ktorych dziewczyny cale sie telepia. Ja z kolei zaluje ze zapominalam troche ostatnio o wapniu, troche tez go nie pije z powodu zgagi - a to dlatego ze skoro nie jem nabialu to boje sie zeby dzieci slabych kosci nie mialy ![]() Cytat:
A co do szczepionek to ja mam metlik i sama nie wiem czym bede szczepic its. A to trzeba decyzje podjac. Jak widzialam wyliczenie od kogos ( chyba nie u nas???) to cos kolo tysiaca wychodzilo jednorazowo na dziecko a to 3 dawki potrzebne. Masakra. Cos gdzies izula przeczytalam ze przy blizniakach to powinni cos tam refundowac - jak sie dowiem wiecej to Ci powiem. Tylko nie wiem czy to przy tych wczesniej urodzonych czy w ogole. MArtwie sie tym bielkiem troche, probuje sprawdzic ile jest niebezpiecznie, chyba poszukam starych postow POP70. LEkko mi paluszki spuchly, tzn niby nie widac ale obraczka juz tak nie wchodzi jak wchodzila. I siku tez malo idzie, choc wydaje mi sie ze tak mi sie chce... Moze to dziecko na pecherz uciska no ale to bialko.... |
||
|
|
|
#2393 |
|
Zakorzenienie
|
martuko wlasnie mialam napisac zeby dziewczyny pytaly jeszczeo pobyt w szpitalu bo ja jak lezalam na wyrostek 5 dni dostalam ponad 1400 zł z tym e tam jeszcze sie operacja wliczala, ale jak ktos ma ciecie chyba tez sie jakos to liczy.
---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- ja tez tak mam ze latam siku a nic prawie nie leci, furaginum mi kazala gin brac na bialko i zniknelo.
|
|
#2394 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Piękne,
jakoś średnio mi z rana - czuję się taka padnięta i w ogóle. Pachwiny bolą, jakbym na siłowni ćwiczyła odwodziciele kilka godzin, nogi spuchnięte... i jeszcze taka marudna jestem To się odmeldowuję i kładę jeszcze do łóżka, bo w nocy to co to za spanie...
|
#2395 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale to z ZUSu czy od jakiejś firmy ubezpieczeniowej?
|
|
|
#2396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
SMS OD ASIULEK_23: "Jednak wyladowałam w szpitalu. nie mam kompa więc sie odezwe jakl wrócę. dostaje luteinę i 2x dziennie kroplówke z magnezem. Mam nadzieje że małej sie tak nie spieszy i poczeka. BUZIAKI DLA WSZYTSKICH DZIEWCZYNEK. PA"
|
|
|
#2397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2398 |
|
Zakorzenienie
|
oj biedny nasz Asiulek
doskonale wiem jak się teraz musi czuć mam nadzieję, że wytrzyma do tego 37 tyg....i oby ją szybko wypuścili bo szpital tak dołująco działa
|
#2399 |
|
Zakorzenienie
|
asiu kciuki za was!!!!!!!!
---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- wiecie co stwierdzilam ze nie kupuje elektrycznej niani bo i tak mi sie nie przyda wiec tylko pieniazki wyrzucimy z zbedny sprzet.
|
|
#2400 |
|
Zakorzenienie
|
biedny Asiulek ale my tu czekamy i trzymamy kciuki
![]() moja siostra urodzila o 11 slicznego synka teraz odpoczywaja jak dojda troszke do siebie to wysle mmsa ze zdjeciem to wkleje tutaj na forumku ale ja jej zazdroszcze kurcze juz ma za soba jak jej fajnie ja tez bym tak chciala a tu jeszcze tyle czasu od rana mam taki bol jak na miesiaczke wzielam nospe ale cos nie pomaga musze posprzatac w domku bo jutro gosci chyba bedziemy mieli najgorzej ze bede musiala zniesc na dol odkurzacz bo jestem sama w domku a on ciezki ale dam jakos rade stopien po stopniu
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:54.

wiec sie nie masz czym martwic

((( Az mi slabo. Ale wlasnie przed chwila poczulam ze moje dzieci sie intensywnie ruszaja i czuje to chyba az w zoladku, moze az tak uciska ten gorny, ze az mi sie slabo robi? Normalnie juz nie wiem co mam ze soba zrobic... buuuuuuu. Zaraz biore rennie, niewazne na ile pomoze ale nie dam rady wytrzymac z tym dluzej. Najgorsze ze musze lyknac jeszcze magnez i witaminki (materne niestety - to tez jkos zakwasza chyba...) no i nospe. bo jakos moi brzuch twardnieje w ostatnich dniach czesciej
albo 30....trzeba by sprawdzić ale mało osób o tym wie i mało kto bierze - mi w pracy księgowa powiedziała
doskonale wiem jak się teraz musi czuć