|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
Wg mnie to może nie być tycie, bo tego jedzenia nie ma znów aż tak dużo... tylko wahania wagi, albo zatrzymanie wagi. Najlepiej gdybyś się nie ważyła zbyt często, albo w ogóle. Ale skoro chcesz przytyć, albo musisz więc te 400g to przecież nie jest wiele.
|
|
|
|
#3962 |
|
Zadomowienie
|
No stress, 400g to potrafi na luzaku ważyć to co zostawiam w kibelku po porannej toalecie
![]() Paszka, dla Ciebie wielki + za postęp! MOJE U: Ś: fitella bananowo-czekoladowa zalana 125ml mleka2% + pół dużej buły z makiem z plastrem szynki wiejskiej,pomidorkiem,ogó rkiem i cebulką + herbata z cytryną Przekąska do czytania wizażu: kawusia z mlekiem i kilka kruchych ciasteczek w czeko malutkich hehePrzekąska nr 2: big jabłko IIŚ: wiejski z wkrojoną połówką banana raczej większego i cynamonem,kilka włoskich siekanych w to + łyżka miodu + maleńka bułeczka ok 35g z rodzynkami i orzechami w środku (taka z tesco na wagę-pyycha !) kawaO: spory kawałek łososia z grilla, do tego ok 150g warzyw na patelnię z ziemniakami i koperkiem + sałatka grecka (lodowa,ogór,pomidor,cebu lka,feeeta,oliwki + sos tysiąca wysp) Deser : 2 gałki lodów Kolacja : ,może wpadnie jajo na twardo, posiekane i dorzucone do jogo nat + szczypior i rzodkieewa!
![]() Edytowane przez malenka17 Czas edycji: 2010-02-20 o 13:18 Powód: dopisek |
|
|
|
#3963 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze U/P poprawione
śn; 8.30 szklanka mleka 0,5% pomieszane z 1,5%, 6 łyżek bran flakes, 1,5 łyżki otrębów, 6 migdałów, łyżeczka słonecznika, łyżka rodzynek, prawie cała łyżeczka miodu, kiwi na czczo 2 śn;11.20 duże jabłko, drożdżówka z serem z awiteksu ob;14.00-14.30 3 chochelki żurku z ziemniakami i marchewką-zalewajka, cała kiełbasa biała pod;17.45 jogurt jogovita 150g ze zbożami, duże jabłko, łyżeczka otrębów przek;19.15 5 kostek ptasiego mleczka waniliowego z milki kol;20.30 2 kromki ciemnego chleba(1 słonecznikowa, 1 żytnia), pół bułki palucha z makiem, kromka chleba pszennego świeżego, każda kromka z masłem, plasterek sera żółtego topionego, 2 plasterki wędliny, herbata, warzywa po;21.30-22.00 4 kostki czekolady wedla tiramisu tej duzej 285g, 2 kostki białej bąbolady z biedronki, kostka bąbolady xs, ok 15 paluszków z sezamem grubych Ocenicie??? Plisss!!! W ogóle nie mam apetytu do jedzenia, mam anginę i jest mi niedobrze. Wszystko mnie boli. ODP |
|
|
|
#3964 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja jem bardzo podobnie ( do tego co wrzucilas dzisiaj) z tym,że 2 śniadanie zjadam większe. Mam podobny problem i waga tez mi czasami skacze w gore więcej niz bym chciała ,a pozniej sie okazuje ,że jednak nie podbiła tak duzo( bo woda, bo okres, bo nie wiem, czasami tak jest) i nie ma sie czym przejmować Masz bardzo fajny jadłospis, jeszcze Ci sie wszystko unormuje i kiedyś nawet jak będziesz jadła więcej to waga bedzie sie trzymać domyslam sie ,ze masz niedowage?wcześniej jadłaś bardzo mało? jeśli tak to teraz po prostu organizm na takim jadłospisie pokieruje do prawidłowej wagi. i nie ma co się przejmować, myśleć tyle o jedzeniu, bo jadłospis bardzo ładny i wszystko jak trzeba, daj sobie czas i nie zadręczaj sie pozwól żeby metabolizm się rozkręcił, zwiększaj jedzenie,bo to dla twojego zdrowia. moze z czasem się przełamiesz i będziesz jesc jak np. Powered
|
|
|
|
|
#3965 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
j.w
plecaczkiem: 7250 km Edytowane przez zjedzmniebejbe Czas edycji: 2010-02-20 o 13:27 |
||
|
|
|
#3966 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to chyba powinnas sie cieszyc z tego, że nie musisz tak pakowac w siebie na siłe, tylko na normalnym zdrowym jedzeniu organizm powoli wraca do równowagi widzisz nie kazdy musi jeśc 3000 kcal albo i wicej, aby przytyć... słyszałam kiedyś od lekarza (nie wiem czy to napewno prawda), że na przytycie (po odchudzaniu , anoreksja czy coś) na poczatku dazy sie do diety racjonalnej - zdrowej, normalnej kalorycznosci, a potem jak to nie daje rezultatów "pakuje sie" kalorie gdzie sie da, szczegolnie jesli trzeba uzyskac szybki przyrost wagi itp. p.s. ja nie przedstawiam tu swoich jadłospisow, natomiast czesto zagladam, gdyż łapie czasem od was pomysły na cos dobrego do jedzenia i zdrowego przy okazji heeh |
|
|
|
|
#3967 |
|
Raczkowanie
|
Dawno nie wstawiałam to może dzisiaj wrzucę swoje jedzonko :P Uuuu
Śniadanie: owsianka standardowa czyli 4 łychy płatków owsianych, 2 łychy otrębów pszennych, jabłucho z cynamonem uprażone na patelni na mleczku 2% zwiedzanie w ramach pokazuje bratu Kraków czyli godzinny spacerek 2Śniadanie: bułeczka z nasionkami grubo posmarowana własnej roboty pasztetem (udko, pierś i żołądki drobiowe zmielone z gotowanymi warzywkami) sprzątanie czyli godzina latania ze ścierką i mopemObiad: własnej roboty spaghetti czyli pełnoziarnisty makaron, mięso mielone z indyka i pomidory, czosnek i przyprawy Podwieczorek: serek danio kokosowy z dwoma łychami słonecznika 30 min stretching Kolacja: wiejski z pomidorem, ogórkiem i przyprawami
|
#3968 |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Masło do brokuł - bardzo rzadko, ale czasem mam jednak ochotę ![]() Ryż na kolację z tuńczykiem jest właśnie ze względu na to, że wcześniej był trening - zastanawiałam się czy nie dać jeszcze ogórka lub inne warzywko - ale to po treningu, więc nie wiem czy ma sens?
|
#3969 |
|
Raczkowanie
|
włąsnie musze przytyc...nie mam okresu od wrzesnia...;/ ale w taki tempie???jem tak prawie 2 tydzien....ćwicze...i mimo to waga tak szybko skacze...
nie chce tyc az tak szybko...bo to wszystko zamieni sie w tłuuuszcz...a nie mięsnie....doradzi mi ktos cosik????![]() :p rosi:bo ja to juz sie gubie w tych zasadach/ regułach bycia na U potem P i znowu na U.... p.s. baaardzo przepraszam za OFF TOp ![]() ![]() ![]() jak skutecznie rozkręcić ten metabolizm???? |
|
|
|
#3970 |
|
Raczkowanie
|
up
|
|
|
|
#3971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3972 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w godzinę pokazałaś bratu Kraków???chyba wersja "w pigułce" podoba mi sie Twój jadłospis,chociaż ja umarłabym po takim śnaidaniu z głodu.Nigdy nie rozumiałam,jak można najeść się wyłącznie owsianką(mimo,że uwielbiam) ![]() aha.i na kolację dodałabym chlebek jakiś. |
|
|
|
|
#3973 |
|
Raczkowanie
|
UTRZYMANIE
Śniadanie : 2 kawałki chleba białego, podzielone na połówki : 1 połówka z szynką drobiową, 2 z dżemem truskawkowym, 3 z Almette śmietankowym, 4 z serkiem Tartare orzechowym + Jogobella jogurtowa Obiad : 7 pierogów z serem Kolacja : 2 kromki chleba razowego. 1 z serem żółtym i szynką drobiową, po jednym plasterku oczywiście, 2 z Almette śmietankowym + Fantasia truskawkowa i kubek mleka To mój jadłospis z wczoraj. Proszę o ocenę
|
|
|
|
#3974 |
|
Raczkowanie
|
Arrr..jeszcze niedawno napisalas ze waga pdoskoczyla Ci o 0.5 kg i dalej rosnie, a teraz piszesz ze o 400 g [czyli tak naprawdę waga Ci o 0.1 g spadla]. To są normalne wahania wagi;/ Do 2 kg potrafia byc a ty panikujesz z g;lupich 400 g.
Moglybysmy teraz pojechac niezłą łaciną, bo wkurzaja nas takie wpisy, dlatego staramy się opanować . Nie chcesz przytyc i od razu po tobie to widac. Najlepsze rozwiazanie-psycholog bądź psychiatra. Ci sie wydaje ze zacnziesz ejsc wiecej, utryzmasz tak niską wagę [któa nei ejst twoja naturalna] , okres wroci i bedzie happy end. Zapomnij i wez sie w garść. PS; Szybki wzrost wagi?? Szybki to 0.5 kg dziennie a nie 400 g w ciagu tygodnia;/ Dziewczyno wez sie najpierw zastanow a potem pisz.
Edytowane przez twinsy21 Czas edycji: 2010-02-20 o 15:28 |
|
|
|
#3975 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
eh dopiero teraz widze jak to u Ciebie wygląda, wez sie kobieto w garsc,bo wciąz masz skrzywioną wizje dojscia do siebie;/ wiesz,ze musisz przytyć, ze to dla twojego dobra, a z 2 str nie chcesz, ćwiczysz i boisz sie... metabolizm rozkrecisz jedząc więcej i regularnie,ale nie mozesz bac sie tego co konieczne i jesc normalnie..okres Ci sam nie wróci, to Ty musisz sie o to postarac.. i od takiego jedzenia nie zmienisz sie w maskotke Michelin,tylko sobie pomozesz, zrozum..no i koniecznie psycholog,musisz pozbyc sie skrzywień;/ |
|
|
|
|
#3976 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
kiedyś się już udzielałam w tym wątku, dzisiaj postanowiłam trochę popracować nad ciałem, bardzo późno dzisiaj wstałam, dlatego troszkę bez przygotowania i bardzo, bardzo lekkie R ![]() ![]() Śniadanie o 10.30: 4łyżki płatków owsianych i żytnich na wodzie, banan, kiwi, czubata łyżka wieśniaka, activia śliwkowa, wiórki kokosowe -ćwiczenia (11.55-12.40) II śniadanie o 13.30: kajzerka ( ) z serkiem topionym "z ziołami", ogórek konserwowy, dwa duże jajka na twardo ![]() Obiad o 16.30: Talerz głęboki warzyw na patelnie z dwoma śledziami z oleju (ale dokładnie odsączone papierowym ręcznikiem) Kolację planuję na godzinę 19.30: co proponujecie? mam wieśniaka, chleb żytni, wafle ryżowe bananowe, ser pleśniowy, tuńczyk powinien być niestety nie mam żadnych warzyw oprócz tych ogórków konserwowych i ew. kukurydzy z puszki...myślę, że tuńczyk z kukurydzą i ogórkiem i połówką kromki chleba żytniego będzie ok... o 22 już leżę w łóżku, a czasem nawet śpię, bo w tygodniu o 6 pobudka do pracy, także w tygodniu moje posiłki zwiększają się do nawet sześciu
|
|
#3977 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak wstaje tak około 8 to mam żoładek na supeł i praktycznie na siłe wpycham w siebie to nieszczęsne śniadanko, ale zazwyczaj daje radę tylko niewielkiej miseczce owsianki (z różnych płatków, otrębów itp) i kawa lub herbata do tego. Jak zjem takie śniadanie, mimo, że troche na siłę to w porze drugiego sniadania zjem normalnie np. jajka, lub kanapki z chuda wedlina itp. Jeśli natomiast nie zjem owsianki zaraz po wstaniu rano czyli te powiedzmy 30 min po pobudce tylko o samej kawie wyjde rano z domu to na milion procent za półtora do dwóch godzin złapie mnie mega głód a wtedy to już moge wszystko zjeść i duże ilości, a szczególnie kuszą wtedy słodkie bułeczki , słodkie soczki, słodkie serki itp. A wogóle to chciałam się pochwalić, że od jakiegoś miesiąca zaczełam własnie tak się odżywiać i zgapiając Wasze Utrzymaniowe jadłospisy nie przybyło mi nowych kg a nawet delikatnie waga ruszyła w dół, po tym jak zapisałam się na siłownię. Co prawda jest trochę zamieszania z planowaniem posiłków, ale myślę że to kwestia organizacji. Ja mam akurat ułatwione zadanie, bo prowadzę restaurację i teraz np. kucharza poprosiłam aby pogotował i pomroził mi w jednoporcjowych woreczkach kaszę i ryż dziki i dodaję sobie to do jakiegokolwiek mięska lub ryby i mam obiadek z glowy. ![]() Niestety ostatnio, kiedy mieliśmy duży ruch opuściłam jeden posiłek-podwieczorek to poskutkowało tym, że po powrocie do domu o20 zamiast lekkiej kolacji musiałam się porządnie najeść. Dlatego teraz nie ma bata, pora posiłku to pora posiłku i choćby na siłe ale zjem go ![]() Uff zybaczcie ten off top ale tak naprawdę to nie mam z kim pogadaco odchudzaniu, bo moje kolezanki myślą, że wystarczy nie jesc kolacji ewentualnie kiść winogron na wieczór ![]() ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- A wogóle to ręce i nogi mi opadły jak przeczytałam ostatnio w jakimś czasopiśmie dla kobiet o piramidzie zdrowego żywienia, gdzie zalecają w pierwszej kolejnośc spożywać zbożowe, pełnoziarniste produlty, kasze, makarony razowe itp, potem warzywka, potem warzywa strączkowe a o mięsku i nabiale mowa tylko 2-3 razy w tygodniu. :sciana: Szczerze mówiąc załamałabym się jakbym miała przeżyć o kaszy i warzywkach tylko...
|
|
#3978 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do owsianki to ja nie rozumiem jak można się nią nie najeść :P Ja końcówkę to zjadam z pazerności bo już nie mogę a że jest taka pycha :P Może to zależy kto jak gotuje czy na rzadko czy na gęsto nie wiem Ja jem taką gęściore w wielkiej misce :P Chlebka na kolacje niestety nie będzie bo mi się źle śpi jak jem cięższe kolacje z większą ilością węgli :PDzięki wielkie za ocenkę :P
|
|
#3979 |
|
Wtajemniczenie
|
pomożecie mi to ocenić,bo trochę mi się już zapomniało
![]() R. 1. Owsianka (4 łyżki, mrożone jagody,100gr wiejskiego), cykoria z mlekiem 2. puszka tunczyka wsw. gruszka 1.5 h siłowni 3.ryż ciemny (40gr suchego),piers w sosie pomidorowym(pomidory z puszki z ziolami) 4. homo naturalny + 30 gr.nerkowców 5.szpinak z teflonu wybełtany z 2 jajami
|
|
|
|
#3980 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje wszystkim za mile ocenki
) zrobilo mi sie cieplej na serduszku ![]() Moje dzisiejsze U: Sn : 2 nalesniki grubiutkie 2sn: grahamka z maselkiem serkiem almette , plasterkiem szyneczki , pomidorkiem , szczypiorkiem , jogurt naturalny 150g O: cały woreczek kaszy jeczmiennej zalanej gratka truskawkowa 120g P: 10 wafli ryzowych ze slonecznikiem ;d , kakao (3 lyzeczki puchatka szklanka mleka 1.5 % ) jabluszko K: dwie kromki razowca z maselkiem i serkiem wiejskim , sałatka : pomidorki , ogorek kiszony , papryka , kukurydza , salata pekinska skropione oliwa z oliwek Pomaranczka , jabluszko i jak?
|
|
#3981 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3982 |
|
Rozeznanie
|
airwaves dlaczego R?
Edytowane przez warrior_mortal Czas edycji: 2010-02-20 o 19:33 |
|
|
|
#3983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie licząc tego słonecznika w waflach to już nie widze Mega postęp ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#3984 |
|
Rozeznanie
|
U:
I: 1,5 łyżki kaszy manny na szkl. mleka 2%; 2 kromki razowca z margaryną, szynką z indyka i pomidorem + herbata zielona II: jabłko + grahamka z margaryną, serem żółtym i sałatą III: ziemniaki, 2 małe zraziki wołowe z cebulką i ogóraskiem kiszonym , brokuł + herbata zielonaIV: duży jogurt-truskawka z panna cotta 350g. V: 2 kromki staropolskiego- 1 z margaryną, szynką drobiową i ogórkiem, 2 z serkiem topionym ziołowym i górkiem + herbata zielona i jak? proszę o ocene ![]() ps. dzisiaj cały dzień chodze z balonem zamiast brzucha - to chyba przez to mleko z rana, ale jakoś nie mogę sobie odmówić
|
|
#3985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oczy mi się zamykają więc zaraz będę szła spać- dlatego bez chleba
|
|
|
#3986 |
|
Raczkowanie
|
Ponownie proszę o ocenę, może tym razem nie zostanę do końca olana
moje U IŚn. Owsianka (7łyżek górskich, jabłko, cynamon, siemię lniane, łyżka miodu); jeden herbatnik maczany w herbacie IIŚn. 2 kromki chleba z masłem i: 1) wędlina, pomidor 2) twaróg, mandarynka pokrojona w plastry Obiad Gulasz, 2 bułeczki drożdżowe (taka a'la czeskie knedliczki), surówka z selera (z jogurtem bałkańskim i orzechami włoskimi) Podwieczorek homo naturalny (końcówka była więc na pewno mnie niż 150g.) z migdałami i orzechami włoskimi; kawałek domowego sernika Kolacja 2 kromki chleba, posmarowane masłem z: 1) tuńczykiem i plasterkami jajka 2) serem żółtym i wędliną, plasterkami ogórka |
|
|
|
#3987 |
|
Mamusia Luty 2016
|
Dot.: Nasze codzienne jadÓospisy, czÖŚ X.
Moje dzisiejsze R/U:
I. 2 kromki grahama jedna z szyneczka, druga rzodkiewka i 3 rozyczkami brokulow ll. Pol pupeta w sosie, 3/4 woreczka ryzu, jablko lll. kawalek (spory) szarlotki (malo ciasta duzo jablek) lV. 2 x kromka grahama z szynka, rzodkiew, troche sosu chilli V. marchew, troche laskowych Slicznie prosze o ocenke
|
#3988 |
|
Raczkowanie
|
U/P (dziś chyba było lepiej):
I: 4 łyżki owsianych na szkl mleka 2%, lyżeczka miodu, spora garść bakalii, herbata z cytryną II: 200g kaszanki usmażone z jajkiem, kromka razowego z masłem, 2 ogórki kiszone III: szkl maślanki z łyżeczką dżemu, małe jabłko IV: bułka ziarnista z masłem, do tego 100g twarogu, łyżeczka dżemu, kakao z łyżeczką miodu będę wdzięczna za ocenę
|
#3989 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3990 |
|
Raczkowanie
|
Nasze U; Przed sniadanie; jablko + grucha + śliwki [tradycyjnie na patelni przyprazone z cynamonem ]Śniadanie; to co zwykle [nie piszemy juz ilosci; owsiane z masą przeroznych platkow [szkl. ZB, po pol; Nesquik, crunchy bananowych, itp] + bakalie [daktyle, rodzyny, orzechy, bakalie] + homo waniliowe z naturalnym. kromka chleba z maslem orzevhowym i miodem. II śniadanie;l bulka z salata, maslem, pomidorem,camembertem + kakao na mleku sojowym + jajecznica z 3 jaj. Obiad; pierogi ruskie na sprobowanie [ 3 z cebulka i olejem] + talerz bigosu wege wymieszane z pół puszki fasoli w sosie pomidorowym + makaron-100 g jakieś. podwieczorek; jablko + banan + gruszka [podprazone na patelni] + daktyle, orzechy, pestki slonecznika i gorzka czekolada [ parę kostek] kromka chleba z plasterkiem żółeog bezpodp. sera, maslem i swierzymi warzywkami. wizyta u cioci [ po czesci urodziny ciotecznego brata]; 3 kromki chleba z maslem, pieczarkami i serem bezpodp. + talerz salatki greckiej + 2 michaszki + kawałek tortu czekoladowego + ciastko cytrynowe [3 kawalki] + duuuużo alkoholu [glownie szampana i wińska] [moze nie jest tego duzo, ale jestesmy okropnie upchane ] [ z za niskiego cisnienia skocyzlo nam do nadcisnienia i pulsu 120!:P [zazwyczaj mamy 50 ] przed snem; kostka twarogu ze szczypiorem i pomidorami. 3majcie sie cieplutko;* PS. Wiemy że dzis brzydko
![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.

,może wpadnie jajo na twardo, posiekane i dorzucone do jogo nat + szczypior i rzodkieewa!

ja jem bardzo podobnie ( do tego co wrzucilas dzisiaj) z tym,że 2 śniadanie zjadam większe. Mam podobny problem i waga tez mi czasami skacze w gore więcej niz bym chciała ,a pozniej sie okazuje ,że jednak nie podbiła tak duzo( bo woda, bo okres, bo nie wiem, czasami tak jest) i nie ma sie czym przejmować

czyli godzina latania ze ścierką i mopem

) z serkiem topionym "z ziołami", ogórek konserwowy, dwa duże jajka na twardo