|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010
Dziewczyny jestem troche w szoku ale nie panikuje ale poradźcie co robic-wstalam niedawno i poszlam do ubikacji,w trakcie polecialo mi troche chyba wody lub rzadkiego śluzu ale raczej woda,i później jeszcze raz troche wody podbarwione krwią(jasna) jeszcze nigdzie nie dzwonilam zobacze co bedzie dalej,myslicie ze to wody plodowe czy ten czop nieszczesny???????
|
|
|
|
#2582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz - ja bym na Twoim miejscu poszła do gine lub na izbę przyjęć szpitala, żeby zobaczyli, co tam się dzieje. Może nic, a może już... Ale spokojnie
|
|
#2583 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jade do szpitala dalej mi to leci a dr nie odbiera.trzymajcie kciuki dam znac jak bede mogla Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-02-22 o 11:33 |
|
|
|
|
#2584 |
|
Zakorzenienie
|
tylkooliwka ja rowniez bym pojechala na izbe przyjec chyba ze twoj gin teraz gdzies przyjmuje...
---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- ja tez bym jak najszybciej zadzwonila, a moze cie uspokoi lub kaze wlasnie jechac do szpitala
|
|
#2585 |
|
Zakorzenienie
|
a ja zostalam z emu tylko ale jakos mi w nich ciasno ostatnio no i zakladam adidaski meza
co prawda w paluchach odstaja troszke bo on o 2 rozmiary wieksza stopa ale na szerokosc sa idealne ![]() zawiozlam zwolnienie do ZUS odrazu Pania wypytalam o wszystkie swiadczenia dla kobiet ciezarnych i powiedziala ze nie ma czegos takiego jak 400 zlotych za urodzenie dziecka i tylklo przysluguje zasilek macierzynski jak komus konczy sie umowa z dniem porodu to trzeba do pracodawcy zlozyc podanie o udzielenie takiego urlopu i jelsi pracodawca sie zgodzi to my mamy zasilek maciezynski a pracodawca placi tylko za jeden dzien czyli ten kiedy konczy sie umowa ot tak i trzeba zlozyc podanie najlepiej odrazu o przedluzenie tego zasilku o dwa tygodnie bedzie z glowy a i trzeba dostarczyc akt urodzenia dziecka i pracodawca musi to wszystko w zusie zlozyc sam choc ja bym wolala zlozyc sama bo jakos nie mam zaufania do mojego pracodawcy :/ ehhhhhhteraz jeszcze zostalo wypytanie sasiadki o dodatkowe swiadczenia z opieki
|
#2586 |
|
Zakorzenienie
|
oliwka dzwoń szybko do gin, albo na ip jedź
wg mnie to coś się ruszyłodrcron jak to nie ma??mi moja księgowa ze szkoły o tym powiedziała, ja sama tego sobie nie wymyśliłam kurcze, to skąd ona taką wiadomość wytrzasnęła ja się sama dziwiłam i ona mi mówiła, że na pewno dają za urodzenie dziecka jednorazowo coś koło 400 zł...no tom zgłupiała teraz
|
#2587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ankazar dobrze ze juz Cie wypuscili ze szpitala wiekszosc rozmiarowek rozni sie od siebie i to bardzo a ja zamowilam kilka rzeczy na allegro i kobieta do mnie maila pisze ze do kazdej rzeczy doliczony jest koszt przesylki to jej odpisalam czy kazda rzecz dostane w innej paczce to mi napisala ze nie ze w jednej poleconej to jej odpisalam ze jak tak przyjdzie to zglosze to na policji i na allegro bo jest to niezgodne z regulaminem i czekam na jej odpowiedz a zamowilam sliczna sukieneczke w panterke hehe
|
|
#2588 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny zaczelam czytac sobie gazetke ktora maz mi dzisiaj dal i jest dokladnie o wszystkich szczepieniach, zaraz wam napisze, co gdzie kiedy jak i tak dalej...
|
|
#2589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2591 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dużo tabel o szczepieniach jest w necie . Co kiedy ile i za ile
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2592 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwsze szczepienie:
noworodek szczepiony jest w 1 dobie zycia jednoczesnie przeciw gruźlicy- śródskórnie, szczepionką BCG ooraz przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B, czyli tzw. szczepiennej żółtaczce zakaźnej- domięśniowo. Szczepienie to wykonywane jest zwykle w szpitalu polozniczym lub jeśli porod odbyl sie w domu moze wykonac je polozna odbierajaca porod. Natepnie szczepienia niemowlat wykonywane sa w przychodniach lekarskich, a odstep czasu pomiedzy kolejnymi piecioma szczepieniami wynosi minimum 6 tygodni. Drugie szczepienie: Na too szczepienie nalezy zglosic sie do swego lekarza pierwszego kontaktu, gdy niemowle ukonczylo 6 tygodni zycia. Badanie kwalifikacyjne do szczepienia bedzie polaczone z badaniem kontrolnym rejestrujacym rozwoj dziecka, dlatego trzeba miec ze soba ksiazeczke zdrowia dziecka, do ktorej wpisuje sie wszystkie wyniki badan i szczepienia. Niemowle szczepione jest wtedy przeciw wirudowemu zapaleniu watroby typu B, czyli WZW typu B-domiesniowo po raz 2, jednoczesnie z pierwsza dawka szczepionki skojarzonej przeciw błonicy, tężcowi, kokluszowi czyli DTP-podskórnie lub domięśniowo. Trzecie szczepienie: Wykonuje sie je w 6 tyg po drugim, a wiec gdy dziecko konczy 3 lub zaczyna 4 miesiac zycia. Jest to 2 dawka szczepionki DTP-podawana podskornie lub domiesniowo oraz 1 dawka szczepionki przeciw Poliomyelitis, czyli nagminnemu porażeniu dziecięcemu, zawierajaca trzy typy zbitego wirusa(IPV)-podawana podskornie lub domiesniowo. Czwarte szczepienie: Znow ok 6 tyg po szczepieniu poprzednim, gdy dziecko ma juz 5 miesiecy podaje sie trzecia dawke szczepionki DTP oraz druga dawke szczepionki przeciw Poliomyelitis- podskornie lub domiesniowo. Piąte szczepienie: Po ok 6 tyg od poprzedniego, gdy dziecko konczy szesc lub zaczyna 7 miesiecy, wykonujemy trzecie szczepienie przecie WZW typu B domięśniowo. Szoste szczepienie: w 12 miesiacu zycia i tylko u dzieci ktore w wyniku pierwszego szczepienia BCG nie wytworzyly blizny lub maja blizne o srednicy mniejszej niz 3 milimetry-wykonujemy powtorne szczepienie szczepionka BCG, śródskórnie. ---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- a ja tak wlasnie nie robie, czasami to tez zle bo czekam i czekam, ale nie zawsze paczka moze dojsc, nieraz na prawde sa sytuacje gdzie po prostu jest tak a nie inaczej, dziecko mi sie jutro nie rodzi wiec jestem spokojna na tyle ze moge poczekac zreszta zawsze czekam i nie robie nikomu kolo tylka bo strasznie tak nie lubie
|
|
#2593 |
|
Rozeznanie
|
O rany godzine mnie nie było a tu już takie wiadomości. To czekamy teraz na wieści od Tylkooliwki. Kurcze a już miałam nadzieję że sie spotkamy na porodówce.
A ja już zaliczyłam przegląd samochodu i terz mi tylko zostało jechac po odbiór dowodu rej. I w koncu mam juz samochód do dyspozycji. Szkoda że sie już tak za kierownicą łatwo nie mieszcze ale moze jakos damy radę, co by tylko sarny schodziły z drogi. Muszę jeszcze dzisiaj odwiedzić obi kupić gniazdka i właczniki i inne pierdoły bo już nie chcę zapeszać ale moze w koncu w tym tygodniu bedzie koniec na ta chwilę i od poniedziałku przenosimy meble. Ale narazie sie nie nastawiam bo znowu moze cos nowego wymyslą i bedę mieć nerwy. Byle by skończyli do mojego rozpakowania. |
|
|
|
#2594 |
|
Wtajemniczenie
|
oj widze ze sie szykuje kolejny bobas...Tylkooliwka - daj znac co i jak jak tylko bedziesz cos wiedziala
SPiesza sie cos te nasze dzieciaczki do przyjscia na swiat - takie ciekawskie wiercipietki nio A ja czekam na rozwoj wypadkow - dzis kolejna wizyta kontrolna w IRL osrodku zdrowia - zastanawiam sie tylko czy wprowadzic w zdziwienie znow lekarke czy zostawic ich w spokoju ![]() Uwielbiam sie nad nimi znecac - a ich miny jak nie wiedza co odpowiedziec na moje pytanie - bezcenne
|
#2595 |
|
Zakorzenienie
|
uffff wreszcie uprałam gondolkę
tż będzie dumnyjeszcze mam taki kocyk po mnie jak byłam dzidziusiem w stanie igła i zamierzałam go uprać ale kurde szkoda mi go zamaczać...jest czyściutki ale ma zapach "szafkowy" w sumie przeleżał tam 25 lat...ale jest zupełnie inny niż wszystkie te, które kupowałam dla małego - teraz już nie robią takich Oliwka a co Ty jeszcze na wizażu robisz?? uciekaj na izbę albo do gina
K & I Edytowane przez Baobabek Czas edycji: 2010-02-22 o 12:10 |
|
|
|
#2596 |
|
Zakorzenienie
|
Ita - daj im popalić !! pliss ..
Darusiaa - ale to NFZtowski syfek . ja nie dam zaszczepić w szpitalu jesli będą chcieli podać euwax . Albo płatną albo nic . Jak nic zaszczepie sama u siebie w przychodni . Na gruźlice tylko zaszczepie i tą K domiesniowo .
|
#2597 |
|
Zakorzenienie
|
a ja jeszcze nie wiem co zrobie odnosnie szczepien.
|
|
#2598 |
|
Wtajemniczenie
|
AniaP - nie ma sprawy wspomne o cholestazie i ze chce sobie zrobic enzymy watrobowe - bidoki nie mogli sie nadziwic jak spytalam o krzywa cukrowa i badanie siatkowki oka
![]() nie wspomne o tym jakie oczy zrobili jak zobaczyli moje badania z Polski z toksoplazmoza na czele - ja na prawde nie wiem jak te Irlandki tu spokojnie ciaze przechodza
|
#2599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Darusia ale ja jestem zdania place wiec wymagam jelsi bym chciala czekac na paczke tydzien albo i wiecej to bym specjalnie nie oplacala drozszej czasem dwa razy drozszej przesylki zeby czekac jesli cos komus wypadlo to powinien mnie poinformowac ze spozni sie z przesylka a nie ja czekam a tu zadnego kontaktu tak sie nie robi AniaP a czy Twoj Szymek byl juz szczepiony ta szczepionka MMR II ?? kurcze ona jest w 13 miesiacu i troche na jej temat poczytalam i zastanawiam sie czy nie lepiej dziecko zaszczepic pojedynczymi dawkami niz tymi trzema na raz < ona jest obowiazkowa > ale czytalam o masie powiklan po jej szczepieniu i zastanawiam sie czy to przypadek czy moze faktycznie cos w tym jest ??
|
|
#2600 |
|
Zakorzenienie
|
Oliwka!!!! trzymam kciuki mam nadzieje że wio ok a jak to poród że bedzie lekko
megi- cholerka znowu sie wpychaja przed Igorka
|
|
#2601 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zawsze choc nie zdażyłam z dokumentami to siedziałam po nocach,żeby zdążyc z pracą dla klienta i tego samego oczekuje od innych.
|
|
#2604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/22205 "rzeciwnicy masowych i obowiązkowych szczepień (nie brakuje wśród nich lekarzy) krytykują zwłaszcza tzw. szczepionki skojarzone (jednocześnie podawane są 3-6 szczepionek). Podobno są najbardziej niebezpieczne i mogą powodować zaburzenia neurologiczne. Szczepionki, pobudzając komórki do produkcji przeciwciał, mogą jednocześnie blokować produkcję innych przeciwciał." a tutaj znalazlam tabele szczepien i mozliwych powiklan http://www.czytelniamedyczna.pl/nowa_pediatria-100 kurcze moglam tego nie czytac nie szukac bylabym nieswiadoma i bym sie nie bala a teraz to co ja mam zrobic ??
I w taką piękną wiosnę przyleciał do nas bociek, i przyniósł maleńką dziecinę, a razem z nią - sto pociech. nasz mały wielki cud Edytowane przez drcron Czas edycji: 2010-02-22 o 13:01 |
|
|
|
|
#2605 |
|
Zakorzenienie
|
Laski jak to jest ze ja np i wiekszosc z nas z tego co widzialam jak chodzilo na badania krzywej cukrowej to pilysmy glukoze( blee)
a rozmawiam z kolezanka i mowi ze miala juz 2 razy pobierana krew na wykluczenie lub stwierdzenie cukrzycy a nie pila glukozy, jak to jest?
|
|
#2606 |
|
Zakorzenienie
|
A dziewczyny jeśli już jestesmy przy badaniach to ile razy miałyście robione na toksoplazmoze?bo ja raz i coś gadała o drugim razie...
A ja siedzę-leże i już współczuje mężowi jak wróci,bo wzięło mnie na przestawianie generalne i biedny dobrze,że jest jeszcze nieświadomy co go czeka
Mój najpiękniejszy uśmiech "Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley Edytowane przez anakazar Czas edycji: 2010-02-22 o 13:09 |
|
|
|
#2607 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja miałam 3 razy badany cukier z krwi i zawsze ok było a jak się pytałam gina czy mam sobie iść kupić i wypić to mnie wyśmiał, że już się tego nie praktykuje w szpitalu też się pytałam i to samo usłyszałam ehhh---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
też mi nie kazał, a pytałam
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2608 |
|
Zakorzenienie
|
no wiec u mnie sie chyba jednak praktykuje, diabli wiedza...jak to jest;/
---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- ja rowniez myslalam ze bede miec robiona toksoplazmoze ale koniec koncem nie mialam....
|
|
#2609 |
|
Zakorzenienie
|
UWAGA UWAGA
SMS OD TYLKOOLIWKA " Jestem na porodówce, wody mi odeszły bede dzis rodziła ale skurczy narazie brak ;-) trzymajcie kciuki prosze" DZIEWCZYNY kurka to nas może spotkac w każdej chwili wrrrrr a ja jade dzis do słuipska prawie 50 km w jedna strone SAMA autem na sotkanie mam nadzieje że po drodze nie urodze
|
|
#2610 |
|
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny!
nie pisałam prędzej bo jakoś nie miałam czasu... od tygodnia jestem na urlopie dziekańskim... siedzę w domu, mąż w pracy i sobie czytam wasze wypowiedzi... ehh ja mam termin na 5 marca a to już niecałe 2 tygodnie... tak szybko to przeleciało megi-megi ty masz termin na poniedziałek ja na piątek... ścigamy się? chodziłam cała ciąże i mówiłam że dzieciątko (dziewczynka- prawdopodobnie Kalina ) prędzej ze mnie wyskoczy bo ruchliwe strasznie i na usg zawsze o 1-2 tyg większa... a teraz ani brzusio mi nie opadł, ani jakiś innych sygnałów że to już niedługo nie odbieram.. chyba mała czuje ze zimno na dworze i chce sie grzać jak najdłużej... i tylko mnie kopie.... czy te wasze dzieciątka też takie ruchliwe? ja się naczytałam że jak dziecko nie kopie przez 6 godzin to trzeba do lekarza itp... a ta moja wiercipięta chyba raz na 6 godzin sobie przerwę robi i tak nóżki wystawia ze z daleka je widać a najbardziej na tym cierpi moja wątroba ehh już ciekawa jestem jaka będzie ta nasza kruszyna... 2 tyg temu lekarz nam powiedział ze już ponad 3 kg waży... mam nadzieje że nie pójdzie w ślady matki, bo ja ważyłam 4kg i 60 cm miałam jak się urodziłam... i mam do was takie pytanie.. czy macie takie same odczucia jak ja... bo do czasu jak chodziłam na zajęcia i przebywałam z osobami które nie maja jeszcze dzieci to sie cieszyłam tą ciążą... wszyscy mówili że dobrze wyglądam, że śmigam jak mały samochodzik itp a od czasu jak siedze w domu to mam jakiś taki humor nie bardzo... teściowa ciągle mi powtarza że poród będzie strasznie boleć, że dziecko bedzie płakać cały czas, że na nic czasu nie będę miała, że spać nie będę prawie w ogóle (a ja śpioch okropny.. o czym może świadczyć fakt że nadal w piżamie siedzę ) itp... normalnie aż czasami mi się odechciewa tego macierzyństwa jak jej słucham tyle dobrze że moja mama się cieszy że babcią będzie... też czasami powie coś o tym że dziecko będzie płakać, ale później mnie uspokoi.. bo w końcu ze mnie był mały aniołek tylko spałam i jadłam... tyle że mieszkam z teściami... więc częściej słucham tych niemiłych rzeczy.. i wieczorami mi się płakanie do poduszki włącza... też tak macie że wszyscy was straszą że dziecko to największe zło na świecie? ![]() szkoda że do sklepu z ubrankami dla dzieciaczków mam tak daleko (ja z tych co wolą być wożone niż same jeździć samochodem- czyli prawo jazdy mam ale nie używam) bo już nawet samo oglądanie tych rzeczy poprawia mi humor ehh dobra kończę.. bo zaraz nadrobię wszystkie te miesiące w których się nie odzywałam pozdrawiam wszystkie mamuśki
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:55.

kurcze, to skąd ona taką wiadomość wytrzasnęła
ja się sama dziwiłam i ona mi mówiła, że na pewno dają za urodzenie dziecka jednorazowo coś koło 400 zł...no tom zgłupiała teraz
Jest o co ???
oświeciłaś mnie
Jakbym miała pewność, że dziecku po żadnej szczepionce nic nie będzie to bym chyba po kolei na wszystko szczepiła heheheh